Nyt tag pris: Guide til hvad du skal vide og hvad et nyt tag koster

Nyt tag pris: Guide til hvad du skal vide og hvad et nyt tag koster

I løbet af de sidste 20 år er der sket kæmpe fremskridt inden for tagindustrien. I gamle dage var det almindeligt, at et godt tag ikke skulle udskiftes i 30 år.

Det er ganske almindeligt at et godt tag har en levetid på mindst 30 år. Af samme grund er det ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey vigtigt, at vælger det rigtige både i forhold til husets stil, men også i forhold til din egen smag. Det gør nemlig en kæmpe forskel for ejendomsværdien.

I denne artikel vil vi give dig svar på, hvad du skal forvente, når du skal ud og skifte tag. Herunder hvad du kan forvente af prisleje på et nyt tag, og om du skal bygge det selv eller er bedre stillet ved at få arbejdet udført af en håndværker.

Nogle håndværksvirksomheder tilbyder en service, hvor du kan få 3 gratis tilbud på at få bygget dit nye tag, som eksempelvis hos 3byggetilbud.dk.

Hvad skal du overveje, før du laver en udskiftning af taget?

 • Udviklingen inden for tagkonstruktion
 • Regler og forsikring

På grund af udviklingen inden for tagkonstruktion er det vigtigt, at du læser op, før der laves en udskiftning af tag. Vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey anbefaler, at du rådfører dig med professionel, når du skal have nyt tag. Det gælder både i forhold til det håndværksmæssige, men også i forhold til det æstetiske aspekt

Hvilke tagtyper kan jeg vælge?

I dag har du en række muligheder, når det kommer til tag. Ofte handler valget meget om prisen, men det æstetiske er heller ikke spor uvæsentligt, ifølge Samuel Ringgaard Davey. Levetiden på de forskellige tagtyper er heller ikke den samme, så udover at kigge på, hvad du

betaler for at få lagt det nye tag, bør du tage højde for prisen på taget pr. år. Selvom du sandsynligvis skal sælge din bolig før der igen skal skiftes tag, har levetiden kæmpe betydning. Hvis køber ved, at taget på boligen snart skal udskiftes, vil mange holde sig fra at købe, eller forvente et

betydeligt nedslag i prisen. Derfor vil vi i det følgende gennemgå flere forskellige tagtyper kortfattet, så du kan få en fornemmelse af,

hvad du kan forvente.

Du kan vælge mellem følgende tagtyper:

 • Ståltag (Herunder også: Decratag og Quadro icobal)
 • Naturskifertag
 • Tagpap
 • Tegltag
 • Eternittag
 • Zink
 • Kobber
 • Betontegl
 • Stråtag
 • Sedum tag (grønne tag)
 • Solcelle tag

Inden for hver tagtype kan du få flere forskellige modeller og kvaliteter. Herunder gennemgår vi de fleste tagtype mere generelt, så du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvilken tagtype der passer bedst til dine behov – på den måde, kan du få en fornemmelse for, hvad det vil koste dig at lægge et nyt tag.

 

Hvad koster et nyt tag? – Nyt tag pris eksempler for de forskellige typer af tag

 

Tagtype Pris pr. m² Holdbarhed
Ståltag 700-800 kr 40-50 år
Naturskifertag 1000-1100 kr 100+ år
Tagpap 900-1500 kr 30-50 år
Tegltag 1100-2300 kr 50+ år
Eternittag <1000 kr 30 år

Hvad skal jeg tænke over ift. anlægning af nyt tag?

Det er en stor beslutning, når du skal have udskiftet dit tag. Du skal have styr på de mange muligheder du har. Desuden skal du tage stilling til, om du skal have taget anlagt af professionelle håndværkere, eller om du kan gøre det selv.

Det gode ved at bruge håndværkere er, at de også hjælper med at udregne, prisen på dit nye tag. Når du selv udregner prisen, er der mulighed for, at du glemmer at inddrage væsentlige detaljer eller komponenter, hvilket du undgår ved at få prisen beregnet af en professionel. Vil du udregne prisen selv, skal du ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey tænke over følgende:

 • Tagareal
 • Er skorstene, tagrender inkl. i tilbuddet?
 • Kan du nøjes med en renovering?
 • Hvor gammelt er dit nuværende tag?
 • Kan du få håndværkerfradrag?
 • Hvad siger loven om nyt tag?
 • Skal undertaget også skiftes?
 • Skal lægterne også skiftes?
 • Skal der oprettes nye spær?
 • Underbeklædning, inddækning, gavlbeklædning, mv.

Når du har styr på disse punkter, så bliver det også lettere for dig, når du skal have en pris på nyt tag. I følge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey er det være en god idé, at du forholder dig til, hvilken tagtype der passer til husets arkitektur. I den forbindelse kan det anbefales at du rådfører dig med en arkitekt.

Det er selvfølgelig også meget væsentligt, at du vælger et tag, som du ikke bliver træt af at se på – for du kommer til at have det samme tag i mange år. Ja, faktisk skifter du kun tag en gang i løbet af den tid, som du bor i dit hjem. For tage kan holde mellem 30-100 år afhængig af, hvilken tagtype du vælger.

Hvad skal jeg tænke over ift. anlægning af nyt tag?

Fordele og ulemper ved et gør det selv-tag

Den helt store fordel ved at lægge dit tag selv er, at du sparer mange penge på det. I dit lokale byggemarked kan du købe alt det, som du skal bruge til at lægge nyt tag på dit hus. Men hvis du gør det, er der især to punkter, som er særligt vigtige at du forholder dig til:

 • Har du styr på reglerne?
 • Hvad siger dit forsikringsselskab?

Det er vigtigt, at du har helt styr på disse to punkter, for ellers kan det ende med at blive en dyr fornøjelse, at du valgte gør det selv-løsningen. Det er ikke sjovt at stå i en situation, hvor forsikringsselskabet ikke vil dække dit tab, fordi du ikke havde monteret taget korrekt. Hvis du selv har bygget dit tag, vil forsikringsselskabet undersøge, om du har gjort alt efter bogen.

Derfor risikerer du noget mere besvær med dit forsikringsselskab, hvis du selv monterer dit tag i forhold til, hvis det var håndværkere, som havde stået for det. For med håndværkere vil det være deres forsikringsselskab, som håndterer evt. fejl og mangler. Hvis du vil være helt sikker i dit gør-det-selv projekt, kan du overveje at betale en rådgivende ingeniør for at lave en plan for, hvad du skal gøre. Det er klart, at det er en ekstra omkostning, men dog stadig ikke ligeså dyrt, som hvis du skal have håndværkere til at stå for hele byggeprojektet.

Hvis du får professionelle til at lægge dit tag, kan du være sikker på, at de har styr på det lovmæssige. Det sker fra tid til anden, at alt fra carporte til udeporte skal rives ned, fordi ejeren ikke havde søgt om de rette tilladelser, eller ikke overholder reglerne for, hvor tæt det må være på ejendommens grænse. Hvis du ikke har styr på det, kan du ende i alvorlige problemer og vil ofte skulle fjerne det igen. Hvis du lægger et nyt tag på et gammelt hus, vil der forventeligt ikke være noget galt med arealet.

Fordele og ulemper ved et gør det selv-tag

Hvad siger loven om nyt tag?

Hvis du ikke kan overskue at sætte dig ind i lovgivningen og reglerne, vedrørende taglægning, så bør du vælge at få en professionel til at lægge det.

Du skal have styr på to punkter, når det kommer til dit tag.

 • Tinglyste servitutter
 • Lokalplaner

Der kan være særregler i lokalplaner. For selvom du ejer et hus, så har du ikke 100% ret til at gøre, hvad du vil. F.eks. er det de færreste steder, hvor du har lov at opsætte stråtag, fordi det er en sikkerhedsrisiko for omkringliggende ejendomme. Der kan også være regler om farven på dit tag.

Tinglyste servitutter kan du finde oplysning om i tingbogen. Dette burde ikke komme som en overraskelse for dig, da du burde have undersøgt det, da du købte ejendommen. Ved ældre ejendomme er der regler for, hvad du må og ikke må. Ældre bygninger kan være fredet, så her kan du ikke bare selv beslutte, at du vil skifte dit tegltag ud med nyt ståltag.

Herudover kan det også være en god idé at tage en samtale med dit forsikringsselskab. Hvis det er muligt, er det altid en god idé at få noget på skrift fra dem, hvor de forholder sig til dit tagprojekt. Det betyder ikke, at du skal være bekymret, hvis de ikke kan give dig det, for hvis du følger reglerne på området og monterer dit tag korrekt, så dækker forsikringsselskabet naturligvis.

Hvad er et undertag?

Når det kommer til dit tag, så er det placeret på lægter. Så selvom selve taget ikke fejler noget, kan lægterne sagtens trænge til en udskiftet. Derfor er det vigtigt ikke kun at tjekke selve taget, når du skal vide, om det er tid til et nyt tag. Eventuelle problemer med undertaget kan ses indefra.

Faktisk anbefaler vi altid, at du gør det, når du gennemgår dit tag, for det er vigtigt, at dit tag har det godt både på inder- og ydersiden. Hvis du kun kigger på dit tag udenfor, er det ofte svært at vide, om det er utæt. Hvis du derimod kigger indenfor, vil du kunne se, om der er trukket vand igennem og om dit loft har taget skade nogle steder.

Der er forskel på undertage og det er klart, at det er anderledes, hvis du har tegltag i forhold til et fladt tag med tagpap.

Pga. undertag skal du være opmærksom på, at du ikke bare sådan lige kan skifte fra en tagtype til en anden. Det er vigtigt, at du her har styr på, hvordan det nye tag lægges. Hvis du ikke har styr på det, bør du benytte en håndværker. Det er let at få en pris på et nyt tag eller yderligere råd og vejledning på området fra en god håndværker.

Hvad er ståltag?

Hvor man i gamle dage kun brugte tegl, når man lagde tag, så er flere begyndt at lægge stålplader i stedet. Tidligere blev de primært brugt på langbrugsbygninger, hvor man skulle dække et stort areal. Men i dag ser du ståltag på både parcelhuse og større ejendomme i både ejerforeninger og andelsforeninger.

Levetiden afgøres af hvilke stålplader, som du vælger til dit tagprojekt. På samme måde varierer prisen på ståltag også meget, når det kommer til stålpladerne.

Levetiden er 40-50 år, så du kan forvente at have dit nye tag i mange år. Levetiden er dog ikke ligeså god, som hvis du vælger tegl og det er grunden til, at mange stadigvæk holder sig tilbage fra at vælge ståltag.

Det kommer typisk i farverne grafit og sort. Men faktisk kan du købe det i nærmest den farve, som du har lyst til. Men her skal du være opmærksom på lokalplaner, da det langt fra er sikkert, at de tillader, at du får et grønt ståltag. Det er forskelligt fra producent og model, hvilke farver du kan få dine stålplader i. De fleste plejer at gå med sort. Du har helt sikkert set disse stålplader rundt om i landet. Du kan genkende dem på deres skinnende farve, da solen reflekterer på stålpladerne.

Hvad koster et nyt ståltag?

Den helt store fordel ved at vælge ståltag er prisen. Prisen på et nyt tag lavet af stålplader koster mellem 700 – 800 kr. pr. m2. Med en levetid på 40-50 år kan du få en udskiftning af dit tag utrolig billigt, hvilket er grunden til, at mange ejendomme er begyndt at kigge den vej, når de skal have nyt tag.

Det er vigtigt at påpege, at når du får en pris på nyt tag i stålplader, så kan prisen variere meget. Det er her vigtigt, at du nævner for samtlige håndværkere, hvad du forventer et tilbud på, så du får tilbud, som du let kan sammenligne. Du kan her benytte en service som 3byggetilbud.dk, som vi også gennemgår i vores opsummering af, hvad du kan forvente et nyt tag koster.

Det er ikke altid, at du bare kan gange antal m2 med den pris, som vi har skrevet her. Men meget af prisen for et nyt tag er for arbejdstimer, så det er klart, at det ikke altid har kæmpe betydning, hvad det koster at købe de forskellige stålplader. Når du indhenter tilbud, så er det en god idé at spørge håndværkerne, hvad prisen er på arbejdstimer og materialerne. De bør også fortælle dig, hvorfor de valgte stålplader er gode at bruge.

Prisen på et nyt tag med stålplader afgøres af, hvor kompliceret opgaven er. Det er lettere at lægge tag, hvis du hverken har ovenlysvinduer eller en skorsten. Hvis du indhenter tilbud hos håndværkere så sørg for at være så konkret som muligt, så de kan give dig et nøjagtigt tilbud. Når du har besluttet dig for at vælge en af dem, vil de typisk komme ud og se dit tag, så de kan give dig en nøjagtig pris.

Hvad er naturskifertag?

Naturskifertag er det tag, som kan holde i klart længst tid. Det afspejler sig også i prisen, som vi kommer til i næste afsnit. Taget kan holde i over 100 år, så det er over 3 gange så lang tid, som man i gamle dage sagde et tag kunne holde i. Det er velafmærket også længere tid, end vi skal bo i vores bolig. Ja, det er længere tid end de fleste af os lever.

Der er mange fordele forbundet med at vælge naturskifertag, da det kræver utrolig lidt vedligeholdelse. Det anbefales, at man gennemgår taget ca. hver 5. år, så man har styr på, at det ikke fejler noget.

Naturskifer er produceret af leraflejringer og Spanien står for ca. 80 procent af produktionen i verden. Det er en klimavenlig løsning, da det er et naturprodukt. Men det er især den lange holdbarhed, der får mange til at skifte over til denne løsning. Det er ikke en ny løsning, da de kan spores helt tilbage til 600 f.kr. Fra 1500-tallet var det en almindelige metode til tagbelægning, men blev senere droppet, fordi det også er en dyr løsning.

I dag er mange begyndt at lægge naturskifer igen pga. klimaet, begrænset med vedligeholdelse og den ekstreme lange levetid. For selvom du aldrig selv får glæde af den lange levetid, så gør det din bolig lettere at sælge, fordi ingen skal bekymre sig om at lægge nyt tag i mange år.

Naturskifer er klimavenlige, fordi bygninger med naturskifer er meget lidt CO2 belastende. Det skyldes, at de ikke belaster miljøet i særlig høj grad at frembringe. På den måde har de en kæmpe fordel i forhold til stålplader. Så de er et godt valg, hvis du vil have den mest klimavenlige løsning.

Hvad koster et nyt naturskifertag?

Det er aldrig helt let at svare på, hvad prisen er for et nyt naturskifertag. Nogle opgørelser viser, at det koster mellem 1.000-1.100 kr. pr. m2, hvilket må siges at være en god pris for nyt tag, når man tænker på den lange levetid.

Alligevel er der mange, der findes prisen for høj, fordi ingen af os har brug for at have et tag, som holder i over 100 år. Du kan helt sikkert forvente en værdistigning, når du vælger naturskifertag til din bolig og dermed bliver det lettere at sælge dit hjem. Men ulempen er, at i forhold til prisen på dit nye tag, så får du ikke nok ekstra betaling, når du sælger din bolig. Det skyldes primært, at hvis du har valgt et billigere tag, som har en levetid på 50 år, så er det for mange mere end rigeligt. De forventer simpelthen, at de sælger hjemmet, inden de skal skifte tag.

En anden ulempe er, at det også kan være individuelt, hvilken type tag som man gerne vil have. Så det er ikke så sandsynligt, at man beholder er tag i 100 år. For det kan være, at vi har opfundet noget endnu bedre tag om 100 år, eller det kan være, at moden er skiftet og folk ikke vil have naturskifer om 100 år.

Der er både fordele og ulemper, når du vælger naturskifer. Pga. den lange levetid og fordi de er klimavenlige, vil vi stadigvæk anbefale dem.

Hvad er tagpap?

Tag er utrolig let at lægge samtidig med at det kan være relativt billigt. Prisen på et nyt tag med tagpap afgøres dog af, hvor mange lag tagpap du vælger at lægge.

Selvom det hedder tagpap, så laves det ikke længere af pap. I dag produceres det af to lag asfaltbitumen med syntetisk gummi omkring en kerne af polyesterfilt. Man har så mulighed for at lægge flere lag, hvis der er brug for det. Det er klart at ekstra lag også gør tagpap dyrere.

Pga. den moderne metode er man igen begyndt at bruge tagpap flittigt. Man stoppede med at bruge tagpap i 70’erne og 80’erne, fordi der opstod en række problemer med det. Men dette var, fordi der var tale om mere klassisk pap. Her viste det sig at være svært at lægge og det var umuligt at finde evt. utætte steder med det.

Derfor nægtede forsikringsselskaberne at udbetale forsikringspenge, da flere boliger oplevede problemer med vand. Det fik alle til at stoppe med at bruge det, da ingen ønsker et tag, hvor de ikke ved, om man kan få forsikringspenge, hvis der sker et uheld. Vi nævner kun dette, fordi det ikke længere er tilfældet, så hvis du hører nogle snakke dårligt om tagpap, så er der tale om tagpap i gamle dage og du skal ikke lytte til dem.

Tagpap er udbredt, når det kommer til mindre projekter som udehuse eller en carport, fordi det er let at lægge tagpap selv. Det har en holdetid på mellem 30-50 år.

Hvad koster nyt tagpap?

Prisen på et nyt tag med tagpap afhænger i stor grad om, hvor mange lag du skal lægge. Desuden bliver prisen også påvirker af, om der er forhindringer. Det er lettest at lægge tagpap, hvis du ikke har et tagvindue. Det betyder ikke, at det er umuligt, men det kan ende med at påvirke prisen.

Du skal regne med en pris på mellem 900 – 1.500 kr. pr. m2. Det gør, at tagpap ikke er den bedste løsning, hvis du ender i den dyre ende, for her kan du få tagtyper med en længere levetid. Så du skal hele tiden afgøre levetid overfor pris, når det kommer til et nyt tag. Vi vil især anbefale det til udehuse, mindre sommerhuse eller en carport.

Du kan også få 3 gratis tilbud på en pris for nyt tag hos servicevirksomheder, såsom 3byggetilbud.dk.

Men du kan også godt benytte til dit hjem, hvis du ikke behøver flere lag. Det skal siges, at tagpap er utrolig billigt, hvis du selv lægger det, da det ikke koster særlig meget at købe. Det er grunden til, at så mange vælger det til et udhus, da det er et almindeligt projekt selv at stå for. Det er et større projekt at stå for at lægge dit tag, da det er en stor udgift, hvis noget går galt.

Når det kommer til prisen på et nyt tag, er det ikke en god idé at tage alt for store risici, fordi dit tag beskytter hele din bolig. Det er grunden til, at man siger, at hvis du køber en bolig med nyt tag, så har du ingen bekymringer de næste 30 år.

Hvad er tegltag?

Tegltag er et tag laver af tegl. Det har i mange år været den mest almindelige tagtype herhjemme. Tidligere blev alle ældre huse bygget med et tegltag og det er også et tag med en god levetid. Det kan holde i alt mellem 50-75 år, når det er lavet ordentligt. Den lange levetid er også grunden til, at mange vælger at få håndværkere til at stå for deres tagprojekt, for selvom du ender med at betale mere, så har du heller ingen bekymringer de næste mange år.

Ved køb gennem en håndværker er det almindeligt, at du får en garanti på 15-30 år. Det er en god idé at gå efter en garanti på 30 år, for så er du godt stillet, hvis der sker noget. Men et godt tag burde dog i hvert fald holde i 50 år. For de fleste burde det være mere end rigeligt, da der ikke er mange, som vælger at bo i det samme hus i så mange år.

Det er ikke alle tage, hvor du kan lægge tegl på. Ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey, kræver det en hældning på min. 20 grader og spær, der kan bære vægten fra et tegltag – i dag findes der dog også letvægtssten, som stiller mindre krav til spærene. Så hvis du vil have fladt tag, kan du i stedet for kigge mod tagpap, da Samuel Ringgaard Davey fortæller, at det kun kræver minimal hældning (min. 1:40). Herhjemme har vi tradition for at bygge med hældning, fordi vi har meget nedbør. Det er derfor en vigtig overvejelse i forhold til at anlægge et fladt tag.

Når du vælger tegltag med farve, har du flere muligheder: tegl med tilføjet farve eller med naturlig farve. Tegl med naturlige farver falmer ikke i samme grad. Det vil ofte være en lidt dyrere løsning, men hvis du ikke vil vedligeholde dit tag hele tiden, bør du overveje denne løsning.

Samuel Ringgaard Davey forklarer, at tegl oftest brændes af rød- eller blåler (som bliver gul efter brænding). Det er også muligt at købe glaserede tegl, som oftest vil være røde under glasuren. Du skal derfor være opmærksom på, at den røde farve vil blive synlig, hvis en glaseret teglsten knækker eller bliver ridset. Glasuren gør teglene mere modstandsdygtige overfor alger og skidt, da det ikke kan hænge fast på teglenes glatte overflade. Dog tillader mange lokalplaner ikke tillader glaserede tegltage. Samuel Ringgaard Davey påpeger også, at der findes tegl i forskellige former, hvor nogle skal lægges tættere end andre – det vil derfor have betydning for, hvor lang tid det tager at lægge taget.

Hvad koster nyt tegltag?

Der er stor forskel på prisen for et godt og solidt tegltag. Priser på et nyt tag svinger mellem 1.000 – 2.300 kr. pr. m2. Det er altid vigtigt at indhente tilbud, men det bliver især vigtigt med tegltag, da prisen kan svinge så meget.

Det skyldes dog, at der er forskel på kvaliteten og samtidig kommer det også an på sværhedsgraden af dit tagprojekt. Det er langt sværere at lægge et tegltag end mange andre tagtyper, så det kan være en god idé at bruge en håndværker til at gøre det.

Her vil vi anbefale, at du altid indhenter flere tilbud, så du er sikker på, at du får den bedst mulige pris. Det er vigtigt, at du beskriver opgaven tydeligt, så du kan få tilbud, som du let kan sammenligne med hinanden. Når du får tilbud, bør du få en forklaring på valg af materialer, garantiperiode og hvor lang tid de regner med at taget holder.

For de fleste håndværkere er det intet problem at give dig 30 års garanti, da de regner med, at dit tegltag kommer til at holde i min. 50 år. Ofte vil der være større risiko for, at firmaet ikke eksisterer, end at der sker noget med dit tag.

Hvad er eternittag?

Dette tag er produceret af fibercement, som gør det til et let tag, som især er et populært valg til facader. Det har en levetid på ca. 30 år, men mange vælger alligevel at få eternittag, fordi det er en billig løsning.

De to mest almindelige typer af eternittag er bølgeeternit og skifereternit. Med en skifereternit skal det have et undertag, da de ikke er 100% tætte under hårde vejrforhold.

Hvis du vil benytte håndværkere, kan du få en god pris på et nyt tag. Ved gør-det-selv anbefales det, at du vælger bølgeeternit, da det er lettere at opsætte. Mange eksperter fraråder helt, at du lægger skifereternit, fordi det er sværere at lægge og det kræver et undertag. Hvis du vil undgå problemer, bør du altid vælge en håndværker til at stå for at lægge dit eternittag.

Et eternittag er meget almindeligt herhjemme, da det godt kan holde til det danske vejr med masser af nedbør.

Nogle gange vil du også falde over begrebet fibercementtag. Det er det samme som et eternittag. Det bruges til parcelhuse, villaer, fabrikker og gårde. Så det er en fornuftig løsning, hvis det ikke er så vigtigt for dig at taget har en lang levetid. I forhold til prisen er det et fornuftigt valg.

Hvad koster et eternittag?

Når man siger at danske tage ca. holder i 30 år, så er det, fordi mange har et eternittag. Når du får en pris på et tag af denne type, så får du normalt kun 10-15 år garanti på taget. Du skal regne med, at taget skal skiftes, når der er gået 30 år. Det betyder også, at det skal du være opmærksom på, når du overtager en ny bolig.

Prisen for et eternittag varierer alt efter, hvad du helt præcis skal have og hvad kvalitet det skal være i. For et almindeligt parcelhus er det meget almindeligt med en pris på 120.000 kr. Men det er klart, at det kommer helt an på størrelsen af dit tag. Ofte koster det under 1.000 kr. pr m2. Vi vil anbefale, at du benytte 3byggetilbud.dk, hvis du gerne vil have 3 konkrete tilbud på eternittag.

Du kan spare en del penge, hvis du selv lægger dit tag, men her skal du være opmærksom på, at mange ting kan gå galt, når det gør det. I sidste ende er du ansvarlig, hvis noget går galt, når du lægger et nyt tag. Derfor anbefaler vi, at du benytter en håndværker til at gøre det.

Tilbud og priser på nyt tag

Nu har vi gennemgået nogle af dine muligheder, når det kommer til at få et nyt tag. Som du kan se, er der stor forskel på både levetid og pris på et nyt tag. Her vil vi opsummere, hvad du kan gøre for at spare penge på dit tag.

I første omgang skal du beslutte dig for, om du er kompetent nok til selv at lægge dit tag. Hvis du er det, kan du gå ned i dit lokale byggemarked og snakke med dem, inden du går i gang med at vælge materiale. Når du har snakket med eksperter om det, vil vi anbefale dig, at du indhenter flere forskellige tilbud på byggematerialer. Hvis du har god tid og godt kan vente med at gå i gang med dit byggeprojekt, så kan du med fordel vente til dine materialer er på tilbud. Det kan betyde en kæmpe besparelse for dig, hvis du ikke har travlt. Du kan også altid forhøre dig hos firmaer om de kan give dig et tilbud, når du bestiller for mange penge hos dem. Ofte vil du blive overrasket over, at du kan få rabat på byggematerialer. Men du skal tænke på at et byggemarked ofte kun sælger små mængder, så hvis du lægger hele din ordre hos dem, kan du tit få rabt. Det er oftest lettest hos de små lokale byggemarkeder.

Med et gør det selv-tagprojekt er der som sagt meget, der kan gå galt og derfor vælger mange den mere sikre løsning. Nemlig at benytte håndværkere til udskiftning af dit tag. Med en håndværker så giver deres firma også garanti på dit tag. Med nogle tagtyper betyder det, at du har garanti på dit tag i helt op til 30 år.

Du bør altid modtage flere tilbud, når du skal have en konkret pris på nyt tag. Her kan du enten vælge at ringe rundt til en række håndværkere og høre om dine muligheder. Det er ofte en langsommelig proces og det kan være svært at få tilbud, som du let kan sammenligne. I stedet vil vi anbefale, at du benytter en side som 3byggetilbud.dk.

3byggetilbud.dk fungerer på den måde, at du udfylder dine personlige informationer og skriver om selve opgaven. Herefter skal du ikke gøre andet end at vente på at modtage 3 tilbud på dit byggeprojekt. Du kan også benytte siden til andre projekter end dit tag. Når du får dine tre tilbud, kan du let sammenligne dem overfor hinanden og på den måde får du den bedste pris på nyt tag.

De arbejder kun sammen med håndværkere, hvor du får håndværkergaranti. Det betyder for dig, at selv hvis den håndværker, som lagde dit tag, gik konkurs, så gælder din garanti stadigvæk. Det er utrolig betryggende, at det fungerer så let og at du ikke selv skal ringe og rykke nogen for at få et tilbud.

Det har også den fordel, at du får tre konkurrencedygtige tilbud, fordi alle håndværkere på siden ved godt, at du altid modtager to andre tilbud.

Tilbud og priser på nyt tag

Håndværkerdrag og tilskud til nyt tag

Du har sikkert hørt om, at man kan få tilskud til energiforbedringer, men det gælder som sådan ikke, hvis du skal have nyt tag. Men det betyder ikke, at du ikke kan drage nytte af tilskud, for du har mulighed for at få tilskud til ekstra isolering.

Tilskudsaftalen blev indgået i 2012 mellem Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og energiselskaber inden for gas, fjernvarme, olie og el. Aftalen går i grove træk ud på, at energiselskaberne skal hjælpe slutbrugeren med at nedsætte sit energiforbrug. Her hjælper et tag ikke men du kan kombinere et tag med en energiforbedring som at isolere under taget.

Det er oplagt at gøre det på denne måde, så du kan drage nytte af et ekstra tilskud. Fordelen ved efterisolering er, at det er lettere at gøre, når du alligevel skal lægge nyt tag. Ofte vil du kunne få en pris på nyt tag, hvor der er inkluderet et separat tilbud på ekstra isolering. Ekstra isolering gør, at huset holder på varmen og gør hele din bygning kølig om sommeren. Så du kan spare mange energikroner ved ekstra isolering og det er også grunden til, at du kan få tilskud fra dit energiselskab. Vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey anbefaler dig, at tage kontakt til dit energiselskab, hvis du skal have udskiftet dit taget. De kan nemlig hjælpe dig med at søge tilskyd fra Bygningspuljen.

En anden mere oplagt mulighed er håndværkerfradraget. Det er oplagt, fordi det konkret har at gøre med dit tag. Håndværkerfradraget er skruet sammen på den måde, at du kun kan få fradrag på arbejdstimer. Dvs. du kan ikke selv lægge dit tag og så få et fradrag for det. Deraf navnet håndværkerfradrag. For at kunne gøre brug af dit håndværkerfradrag skal der stå arbejdstimer og materialer på det tilbud, som du får fra din håndværker. Det er dog standard, men det kan være en god idé at få alt opdelt.

Du har et håndværkerfradrag på 12.900 kr. om året. Dette gælder pr. person, så hvis du bor to sammen, har i sammenlagt 25.800 kr. Hvis I har flere byggeprojekter i tankerne, bør I få dem foretaget to separate år, hvis det er muligt. Hvis du ikke har problemer lige nu med dit tag, så kan det ofte godt vente et år, men du kan allerede begynde at indhente tilbud på det, så du ved, hvad det koster dig.

Som vi allerede har nævnt, er det lettest, hvis du udfylder formularen på 3byggetilbud.dk, for så kan du få tre konkrete tilbud. De kan også fortælle dig mere om dine muligheder med energitilskud og håndværkerfradrag.

Renovering af tag

Det er ikke altid, at du har brug for at få nyt tag. Nogle gange kan en renovering være nok. Men hvordan ved du, om du kun har brug for en renovering eller om du skal have et helt nyt tag?

Svaret er her, at det handler om, hvad der er galt med dit nuværende tag og hvor lang tid du vil udskyde at få et nyt tag. Det er en stor udgift at få et nyt tag og derfor vælger mange en midlertidig løsning, hvor de lægger tagpap på deres tag. Det giver dem ofte 10 år ekstra.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig metode, da det giver dig mulighed for at spare op i 10 år til at få skiftet dit tag.

Det skal siges, at hvis du aldrig har vedligeholdt dit tag, så er der en stor risiko for, at du bliver nødt til at få et nyt tag. Prisen på et nyt tag eller en vedligeholdelse kommer helt an på din situation. Det er meget almindeligt, at du skal regne med, at det koster ca. 25-35 % af prisen at vedligeholde sit tag i forhold til at købe et nyt.

På nogle sider kan du læse, at du altid skal have en renovering hvert 25. år. Men det kommer selvfølgelig an på, hvor meget du har passet på dit tag i alle de år.

Vedligeholdelse af dit tag

For at undgå dyre renoveringer hver 10-25. år er det en god idé at huske at vedligeholde sit tag. Hvis du er ved at købe et hus, bør du spørge dem efter kvitteringer for reparationer eller vedligeholder af taget. Alt det kan være med til at give dit et overblik over, om der er tale om et tag, som er blevet vedligeholdt. Vi vil også anbefale, at du spørge sælger, hvad de har vedligeholdt på taget. Det burde også fremgå i en tilstandsrapport. Men ofte forholder de sig mest til selve tagets alder.

Vi anbefaler, at du vedligeholder dit tag, så du udnytter den maksimale levetid. Hvis du har fået et nyt tegltag, som kan holde mellem 50-75 år, så gælder det kun, hvis du sørger for at vedligeholde det. Du skal huske at gøre følgende:

 • Undgå at male dit gamle tag
 • Eternittage fra før 1984 indeholder asbest
 • Eternittage mellem 1984-1988 kan indeholde asbest
 • Gennemgå taget for utætheder
 • Erstat tagpap der er gået i stykke. Vent aldrig
 • Tjek både taget og evt. undertag
 • Tjek tagrummet har et godt indeklima
 • Gennemgå tagrummet for skadedyr
 • Overvej altid en ekspert til vedligeholdelse
 • Brug kvalitetsmaterialer til vedligeholdelse
 • Få ekstra isolering i tagrummet
 • Fjern alger

Du behøver næppe at gennemgå alle punkter hver eneste år. Hver 3. år er et godt bud. Du behøver ikke hyre en ekspert til at gennemgå dit tag, men hvis du har råd til det, er det en god idé. Det ville kunne gennemgå dit tag på en time eller to, så det er ikke særlig dyrt. Med denne løsning kan du vente med at gøre det hvert 5. år, så det ikke er særlig dyrt for dig.

Til udførelse af vedligeholdelse er det en god idé at få en ekspert til det, så du er sikker på, at du får den bedste løsning for dit tag. Det er ofte en dårlig idé at vælge en gør det selv-løsning, hvis du ikke har prøvet det før. Det kan ende med at blive en bekostelig affære for dig, da du ender med at skulle købe et nyt tag før tid. Derfor kan du spare mange penge ved at få professionelle til at stå for din vedligeholdelse. På den måde slipper du for en dyr pris på et nyt tag.

Dit mål bør altid være, at dit tag skal holde så langt tid som muligt og her er vedligeholdelse et vigtigt element.

Isolering af tag

Når du skal have et nyt tag, kan du som allerede nævnt, ligeså godt benytte muligheden for at få et tilskud fra dit energiselskab. Vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey fortæller, at du, når du renoverer din bolig, har pligt til at efterisolere den i samme omgang, såfremt det er rentabelt for dig, ifølge bygningsreglementet.

Det er forskelligt fra tag til tag, hvor meget isolering du har plads til. Med tag med en hældning, er man begyndt at få isolering på den del, som vender indad mod bygningen. Eller i hvert fald i det rum mellem tag og selve boligens start. Det er med til at skabe et bedre indeklima og få din varmeregning markant ned. I dag er det almindeligt, at man får et tilbud om efterisolering, når man får et tilbud på et nyt tag.

Mere isolering på dit loft giver generelt følgende fordele:

 • Bedre indeklima
 • Forøgelse af boligens værdi
 • Flere varme rum
 • Bedre temperatur alle rum
 • Mindre træk

Hvis din bolig oplever nogle af disse problemer, er det meget muligt, at du ikke har god nok isolering på dit loft og helt op til dit tag. Hvis du oplever, at du har rum, som du ikke kan holde ud af være i på bestemte tidspunkter af dagen, så kan det meget vel skyldes dårligt indeklima.

Med et ældre tag er det også meget muligt, at dit tag er utæt, så selvom der måske ikke kommer regn ind, bør du stadigvæk finde ud af, om det er tilfældet.

Isolering af tag

God idé med nyt tag til gammelt hus?

Generelt set er det en god idé med et nyt tag til et gammelt hus. Men det kommer helt an på, hvor gammelt taget er, for der er ingen grund til at skifte det med det samme, hvis det stadigvæk kan holde ti år endnu.

Men det er klart, at der er sket meget inden for tage de sidste 30 år, så hvis du har et gammelt tag, giver det god mening at få det skiftet. Især hvis du oplever hvert år, at din varmeregning stiger. Så kan det meget vel skyldes alt for dårlig isolering kombineret med et utæt tag.

Med et gammelt tag har du to muligheder. Du kan enten renovere det eller få det udskiftet med det samme. Der er gode årsager til at få sit tag udskiftet med det samme, da en renovering ofte kun udskyder dine problemer. Men hvis du gerne vil give dit tag 10-15 år længere at leve i, så er det en god mulighed.

Ved renovering kan man skifte den del af taget, som er blevet utæt. Hvis du har tagpap, lægger man blot ekstra tagpap ovenpå. Med tegltag skifter man de tegl, som er gået i stykker.

Hvad betyder nyt tag for husets værdi?

Det er godt for husets værdi, at du laver en udskiftning af dit gamle tag ud med et nyt. Den helt simple årsag til det er, at det er dyrt at skifte et tag. Dvs. at hvis du kan spare en køber for at skulle skifte tag de næste 30-50 år, så er det klart, at de gerne vil betale ekstra for det.

En ting er prisen for et nyt tag, men ofte handler det ligeså meget om, at en køber ikke ønsker et byggeprojekt. Så selv hvis du gav et markant nedslag i huset, så den nye køber kunne ordne taget selv, så er der mange købere, som ikke gider det besvær.

Derfor er du bedre stillet, hvis du får ordnet taget med det samme. Du bør ikke overtænke, hvornår du vil sælge dit hjem, for hvis du har et gammelt utæt tag, så bliver det svært at sælge dit hjem. Du er bedre stillet, hvis du sørger for at vedligeholde dit tag løbende og hvis du udskifter et gammelt tag.

Det er en god idé at benytte håndværkere, når du skal have en pris på et nyt tag. I dag med håndværkerfradrag er det blevet lidt billigere at gøre det på den måde. Desuden er du sikker på, at alt foregår som det skal. Det er ikke sjovt at have lavet sit tag selv og brugt mange penge på det for at finde ud af, at der er kæmpe mangler og fejl ved det. En evt. køber vil her kræve et markant nedslag i prisen og det vil ende med at koste dig dyrt, at du valgte at spare penge på en håndværker.

Derfor er det en bedre løsning, hvis du sørger for at benytte en håndværker fra starten af, så alt bliver gjort korrekt. Det vil øge husets værdi markant.

Hvordan får et gammelt tag nyt liv?

Hvad er det bedste tag for mig?

Det er meget individuelt, hvad der er den bedste løsning. Det kommer an på flere ting.

 • Hvad vil du betale nu og her?
 • Vil du spare penge nu eller i fremtiden?
 • Vil du have den bedste klimavenlige løsning?
 • Hvilken farve vil du have?
 • Hvad passer rent arkitektonisk til huset?

Du bør stille dig selv nogle af disse spørgsmål, når du skal vælge dit nye tag. Prisen på tag varierer meget, så det er ikke sådan lige til at sige, hvad der er bedst for dig. Hvis du ikke har penge til et nyt tag lige nu, kan du overveje en midlertidig løsning, hvor du foretager en renovering af dit tag. Det er ofte en bedre løsning, end du får et tag, som du ikke ønsker.

En renovering kan give dit alt mellem 10 og 20 år og det giver dig noget tid til at spare op til et nyt tag. På den måde har du mulighed for at få det tag, som du helst vil have.

Når det kommer til tag, skal du altid overveje prisen nu og her sammen med levetiden. For over tid kan tage som naturskifer og tegltage være en god og billig løsning. Men på kort sigt er de ofte langt dyrere end tagpap og stålplader.

Samtidig er det også værd at overveje, hvad der passer til din bolig. Hvis du leder efter en bestemt æstetisk stil, kan det hurtigt være et problem, hvis du vælger tagpap. Det er vigtigt, at du vælger en løsning, som du kan være glad for i længden. Til mange ældre boliger vil vi anbefale et tegltag eller naturskifer, da de passer bedst ind i den stil, som bygningen blev lavet til.

For andre er det ikke så vigtigt, eller de kan godt lide det minimalistiske look af stålplader. Der er generelt meget som du bør overveje, inden du vælger at få et nyt tag. Her kan det være en god idé at tale med en ekspert, som eksempelvis en arkitekt, som kan rådgive dig om dine muligheder.

Grunde til at vælge en håndværker

Når det kommer til reglerne på området, så må du godt lave det til et gør det selv tag-projekt. Det er bare vigtigt, at du gør det ordentligt, så du ikke får problemer med dit forsikringsselskab, hvis der kommer en skade på taget fremadrettet. Så i sidste ende er det op til dig, om du vil benytte en håndværker eller selv stå for at udskifte dit tag. Der er ingen krav om, at du skal benytte håndværkere ved nedrivning eller montering af nyt tag. Når de fleste benytter en håndværker, er det, fordi det giver dig tryghed for, at alt bliver ordnet korrekt.

Med en håndværker i ryggen får du garanti på, at hvis der sker noget med dit tag inden for mellem 15-30 år, så skal de betale for det. Hvis du selv har stået for dit tag, er det dit problem og du skal kæmpe med dit forsikringsselskab om udbetaling af forsikringspenge. Taget er dyrt at ordne og hvis der sker noget med dit tag, vil det ødelægge hele din bolig og derfor er det vigtigt, at du ikke går på kompromis med kvaliteten.

Det er især vigtigt, at du ikke køber billigere materialer, når du ordner dit tag. Et billigt tag er ikke nødvendigvis et godt tag, fordi det kan skære halvdelen af tagets levetid af, hvis du sparer penge de forkerte steder. I stedet for bør du få et tilbud fra en god håndværker, som kan ordne dit tag for dig, så du kan tænke på noget andet.

En håndværker kan både være en god idé til renovering af dit tag og når du skal have et nyt tag.

Hvis du står overfor at skulle udskifte dit tag snart, vil vi anbefale dig, at du kigger over på 3byggetilbud.dk. Deres hjemmeside giver dig adgang til en masse håndværkere, som allerede i dag er klar til at give dig et godt tilbud på dit tagprojekt. De har allerede haft over 300.000 formidlede opgaver på platformen. Du kan få tilbud på alle typer af byggeprojekter.

Det har aldrig været lettere at få en pris på et nyt tag, end det har været i dag. I gamle dage skulle du ringe rundt til samtlige håndværkere for at få et konkret tilbud på dit tag. Med 3byggetilbud.dk tager det ikke andet end 1 minut at udfylde sine informationer og så venter du bare på, at der kommer tilbud ind.

Det hele sker ved hjælp af fem simple skridt:

 • Beskrivelse af opgaven
 • Få adgang til status over din opgave
 • De finder gode tilbud til dig
 • Du bliver kontaktet af 3 håndværkere
 • Du vælger en håndværker

Når du vælger en håndværker gennem dem, så er du automatisk dækket gennem platformens entreprisegaranti. På den måde er du dækket for 35.000 kr. for evt. fejl og mangler. Selve taget er selvfølgelig dækket af den håndværker, som du har valgt. På mange tagtyper får du mellem 10-30 års garanti. Det er normalt, at dit tag kan holde i ca. dobbelt så lang tid som denne garanti.

Den største fordel med at få en pris på et nyt tag gennem 3byggetilbud.dk er, at du kan være sikker på, at du får en god og konkurrencedygtig pris, da de indgår i skarp konkurrence med hinanden. Med en så stor opgave som at få et nyt tag, vil alle håndværkere helt sikkert komme på besøg for at afgive et tilbud på opgaven. For det er ikke muligt for dig at forklare opgaven konkret nok til, at de kan give et tilbud til dig. Når du først har et tilbud fra en håndværker, så er det bindende for dem i en vis periode, samtidig med at det er uforpligtende for dig. Så du er stillet godt, når det kommer til at købe et nyt tag gennem platformen.

FAQ

Hvor ofte bør jeg skifte tag?
Beliggenhed og tagmateriale har begge en indvirkning på, hvor hurtigt et tag slides ned og derfor, hvor ofte det bør skiftes. Stejle tage, der har en hældning på mere end 40 grader, holder også typisk længere end flade tage. Som udgangspunkt holder et tegltag dog i ca. 60-80 år.
Hvor meget bør et nyt tag koste?
Prisen på et nyt tag afhænger af flere ting. F.eks. hvor stort tagarealet er, hvilken stand undertaget er i og hvilke materialer det skal laves i. Et nyt tegltag kan koste ca. 1700-2300 kr. pr. m² . Et nyt eternittag kan koste ca. 800 - 1.200,- kr. pr. m².
Hvilken tid på året er det bedst at lægge nyt tag?
Umiddelbart er det bedst at lægge nyt tag i de tørreste måneder, altså juni, juli og august. Det kan dog være dyrere, at få det lagt i den periode, fordi det er der, tagvirksomhederne har mest travlt. Det kan være billigere at få lagt nyt tag i starten af foråret.
Behøver jeg at skifte drypkanten, når jeg skifter tag?
Du behøver ikke skifte drypkanten, når du skifter tag, men du bør gøre det. Drypkanten ser måske gammel og beskidt ud, så æstetisk vil det være ærgerligt at lade den sidde, når du får et flot nyt tag. Det kan bedre betale sig at skifte det hele på én gang.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme