Gipsloft pris: DIY guide og tilbud fra 3 firmaer - Vejledning og gode råd

Gipsloft pris: DIY guide og tilbud fra 3 firmaer - Vejledning og gode råd

Står du med planer om at bygge om, skifte loft, bygge til eller lignende i din bolig, på jeres kontor eller et helt tredje sted, så er der flere grunde til at overveje gipsloft – det er nemlig prismæssigt attraktivt, og du får meget for pengene.

Det er dog vigtigt, at du nøje overvejer dit valg og laver en del research, inden du kaster dig ud i et gør-det-selv projekt. Først og fremmest kræver projektet en del opmærksomhed, mens det kræver også, at du har en smule håndværksmæssig kunnen for at løse opgaven. Selvom gipsplader er til at have med at gøre, er det vigtigt at være meget nøje og akkurat for at opnå de bedste resultater.

Hvis ikke du har tid til et krævende projekt, skal du have hjælp fra en fagmand.

Vi anbefaler altid, at du gør brug af 3 gratis tilbud

Gipsloft er populært og udstyret med dampspærre

Gipsloft benyttes i 90 % af nybyggede huse i Danmark, hvilket blandt andet skyldes den billige pris. Men hvordan laves et gipsloft så? Et gipsloft sammensættes af flere gipsplader, der skæres til i størrelse, således det passer i form og størrelse i forhold til resten af loftet. I forlængelse af dette skal forskalling af gipsloft også nævnes. Det siges, at gipspladerne skal monteres på spredt forskalling. Det lyder ret indviklet, men det har sin bund i, at der over loftet er brædder på langs eller tværs med mellemrum, hvor gipspladerne fastmonteres.

Det er vigtigt, at gipsloftet monteres korrekt, så det først og fremmest ser ordentligt ud, men så det også holder længst muligt. Derudover er det vigtigt, at loftet kan stå imod den damp, der udledes i boligen, så det ikke trænger ud i isoleringen.

I et almindeligt familiehjem udledes omkring 10-15 liter vanddamp om dagen, som loftet skal kunne afvise. Dette kan gøres ved dampspærre, som er f.eks. er et stykke plastik, der afviser varm og fugtig luft og sørger for, at luften ikke passerer loftet.

Hvis ikke der benyttes en dampspærre, vil luften på et tidspunkt blive til kondens, som kan beskadige isolering eller danne skimmelsvamp. Dampspærren skal til enhver tid placeres indvendigt i huset og monteres, inden forskallingsbrædderne monteres. Den kan let monteres med en clipsmaskine og afsluttende en fuge rundt i kanten. Så sikrer du dig, at det er tæt, og ingen fugt trækker igennem

Dampspærren kan godt minde en smule om almindeligt afdækningsplastik, men det er meget vigtigt, at du bruger dampspærre, da det er specielt fremstillet til netop dette formål.

Gipsplader leveres i standardmål og er lette at skære til

Med gipsplader har du mange muligheder for at lave et flot gipsloft. Eksempelvis fås de 13 mm tykke gipsplader med kanter, der gør, at de kan sættes meget tæt sammen. Ydermere er kanterne forsænkede, hvormed det er muligt at benytte glasfibervæv eller spartelmasse, såfremt du vil have en plan overflade. Med gipsplader kan du altså både få:

  • En overflade med lidt strukturer
  • En plan overflade

 

Til opsætning af gipsloft leveres gipspladerne i standardmål, og du kan vælge størrelserne alt efter, hvad du har behov for og finder mest praktisk. De fleste vælger at få pladerne i målet 90 cm x 120 cm, da de er lette at arbejde med. Det kan dog også være, at du gerne vil have dem mindre, eller måske du har en større opgave, hvor det godt kan svare sig med større plader. Længderne er standard og leveres fra 1,80 m til 4,20 m i spring af 30 cm. Det vil sige, at du kan bestille gipsplader i længden 1,80 m, 2,10 m osv.

De store plader kan være udfordrende at arbejde rundt med, da de er en del tungere end de mindre, hvorfor det også kræver ekstra tid og omhyggelighed at få sat sådanne gipsplader op. Det er naturligvis noget, du skal være indstillet på, hvis du vælger at lave gipsloftet selv. Det er dog også på et parameter som dette, at det kan vise sig som en fordel at lade professionelle om opsætningen.

Gipsplader leveres i standardmål og er lette at skære til

Hav øje for bygningsregler ved opsætning

Når gipspladerne skal monteres, er det vigtigt, at du følger bygningsreglementet for nedadhængte lofter. Overholder du ikke dette, risikerer du, at loftet falder ned over tid, hvilket kan have mange forskellige konsekvenser for dig. Her handler det eksempelvis om, at skruer, dyvler, stropper eller hvad du end måtte bruge er af dimensioner, der har en bæreevne, der overgår belastningen for hver skrue, dyvel eller lignende.

Dette er blot en del af et større bygningsreglement, der er vigtigt at have styr på, inden du begynder at begive dig ud i montering af gipsplader til loft. Disse regler tager også en del tid at sætte sig ind i, mens du også skal indkøbe skruer, dyvler eller lignende herefter. Det kan tilmed være svært at vide, hvor store mængder af dette du har behov for. Her er der endnu en grund til at det måske kan være en fordel at lade professionelle om monteringen.

Du kan nemlig med al sikkerhed vide, at professionelle fagfolk vil kende til bygningsreglementet, mens de også vil have alt det værktøj, tilbehør og lignende, som skal benyttes til en sådan montering. Det medfører også, at du ikke behøver at erhverve dig nyt værktøj, som du måske sjældent vil få brugt igen. Derudover kan det også være, at du kræver et design på loftet, der kan være svært at følge. Her vil professionelle fagmænd kunne håndtere ethvert mønster uden at ryste på hånden, hvormed du sikrer dig det bedste resultat – især hvis ikke du har erfaring.

Hav øje for bygningsregler ved opsætning

Muligheder for design af loftet

Det bringer os naturligt videre til det faktum, at der findes forskellige måder, hvorpå gipspladerne kan monteres i forhold til hinanden. De to overordnede mønstre er:

  • Snorlige rækker
  • Helt plan overflade

Og det handler i høj grad om, hvilket udseende du ønsker. Du kan vælge at have flere mindre plader med fordybninger imellem sig, således det fremstår som flotte rækker i loftet. Det er også muligt at give loftet en hel glat overflade med spartling, såfremt du derimod måtte ønske det. Her handler det også meget om, hvorledes den resterende del af boligens indretning er.

Her kommer spørgsmålet om, hvorvidt der skal 1 eller 2 lag gips på loft. Hvis du vælger glatte gipslofter, kan det være en fordel med gips produceret i 2 lag, så du undgår revner. Det er lidt mere solidt og robust, når der er to lag. Hvis du vælger 1 lags gips, kan det risikeres, at der kommer små revner i samlingen mellem pladerne og mellem væg og loft.

Gipsplader har stor fleksibilitet i monteringen, hvilket vil sige, at du kan placere dem netop, som du ønsker, at de skal placeres. På den måde er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvorledes de skal placeres i henhold til hinanden. Du kan placere dem, så de fremtræder som loft med:

  • Friser
  • Buer
  • Bånd
  • Og meget andet

På den måde er der mange måder, hvorpå dit loft kan tage sig ud, og det er naturligvis meget individuelt i forhold til, hvordan gipspladerne skal sammensættes til et loft.

Gipsloft giver mulighed for regulering af akustikken

Nu om dage er der mange forskellige lyde i huse grundet fjernsyn, spilkonsoller, højtalere og lignende, mens der også vil være samtaler, hvorfor det er vigtigt at tænke på lyden, når du laver nyt loft. Det kan hurtigt blive unødvendigt forstyrrende, hvis akustikken i boligen er dårlig, da ellers små ubetydelige lyde kan vokse sig større i dårlig akustik.

Med gipsplader kan du komme problemer som dette til livs, da det er muligt at få dem med akustikregulering. Det kan også være en fordel i bygninger med højt til loftet i både bolig og virksomhedsejede lokaler. Disse akustikregulerende plader er karakteriseret ved:

  • Lyddæmpning på grund af huller på bagsiden
  • Lydabsorberende dug
  • Der skal være god isolering på den anden side af akustikregulerende loft

 

Dette er noget, der kan være med til at regulere bedre på lyden, så der eksempelvis ikke kommer ekko. Her skal det også nævens, at disse huller til akustikregulering naturligvis ikke skal spartles, mens det heller ikke tilladt at sprøjtemale en sådan type af gipsloft. Derfor skal det males med pensel og rulle, og det er tit og ofte en større mundfuld at få malet, end du måske lige tror i første ombæring.

Derfor kan det være en fordel at alliere sig med professionelle så tidligt som muligt i forløbet, så du får det absolut bedste resultat. Derudover er det vigtigt, at malerarbejdet bliver udført korrekt, hvilket en professionel maler med al garanti vil kunne gøre.

Gode og mindre gode ting ved gipsloft

Som med alle andre løsninger til loft, vil der være nogle forskellige fordele og ulemper forbundet med gipsloftet, hvilke kan være en fordel at skrive sig bag øret. Først er der ulemperne:

En af de største udfordringer, der kan være ved gipsloftet, er, at det er et tungt materiale, hvorfor det er krævende for de bærende dele i boligen. Her er det en fordel at forhøre sig hos fagmænd i forhold til, om de bærende konstruktioner i boligen er stærke nok
Benytter du kun 1 lags gipsplader, kan du risikere, at der kommer revner mellem pladerne.

Dette er de primære ulemper, der er at finde ved gipsplader. Der er omvendt også en del fordele ved at benytte sig af gipsplader til loft

  • Det er let at rengøre med en let opvredet klud
  • Enkelt, elegant og minimalistisk design passende til nye såvel som gamle boliger
  • Det kan lade sig gøre med gør det selv opsætning af gipsloft
  • Gipsplader er brandsikre
  • Minder om klassik, pudset loft

 

Det er altså gode fordele ved at bruge gipsloft, og de fleste af ulemperne er mulige at undgå ved f.eks. at få hjælp af professionelle. Ulempen med 1 lags gipsplader kan du få ud af verden ved at benytte 2 lags gipsplader, således du undgår revner. Det er ret vigtigt at undgå revner, da det først og fremmest ikke ser så godt ud med revner i løftet, mens det samtidigt kan udvikle sig og blive et større problem for loftet. Ydermere er det også svært at reparere på løbende, da det i bedste fald vil kræve ny spartling samt maling, som gøres bedst af en professionel maler.

Gør-det-selv – sørg for grundig research inden påbegyndelse

Det kan lyde svært med opsætning af gipsplader til gipsloft, men det er ikke umuligt at gøre selv, men det er dog værd at være opmærksom på, at det er et krævende arbejde. Det er det først og fremmest, fordi pladerne skal løftes op, og her kan det være en fordel med en pladehejser, der kan løfte pladerne, så du og en hjælper ikke selv skal gøre det. Det kan ydermere være svært, hvis I skal løfte pladen, mens I går op ad en trappestige for at kunne nå loftet. Den problemstilling undgås med en pladehejser.

Forberedelse inden selve opsætningen er vigtigt, og denne forberedelse består i, at du skal have opsat forskallingsbrædder. Disse brædder skal skrues fast i bærende brædder, således loftet monteres solidt. De skal sidde med mellemrum på 300 mm fra det ene til det næste forskallingsbræt. For at undgå, at gipspladerne kommer til at hænge skævt, er det vigtigt, at disse forskallingsbrædder er i vater. Sørger du for at lave et godt forberedelsesarbejde, skaber du de bedst mulige forudsætninger for at hele arbejdet i sin helhed bliver meget bedre. Om brædderne er i vater, kan ganske enkelt tjekkes med en loddestok.

Efterfølgende er rækkefølgen:

  • Hejs gipspladen op til loftet i den position, den skal hænge i
  • Klargør skruer og boremaskine
  • Derefter bores skruerne i en efter en i forskallingsbrædderne, således de fastmonteres
  • Sørg for at skruerne bliver skruet i på en sådan måde, at skruehovedet er skruet en lille smule ind i gipspladen, således skruen kan skjules med fugemasse

 

Denne fremgangsmåde gentages så, indtil gipspladerne alle sidder, som de skal.

Gør-det-selv – sørg for grundig research inden påbegyndelse

Elektricitet og opskæring af plader

Når du laver et nyt loft som dette, er det vigtigt, at du har styr på, hvordan strømmen er trukket. Det anbefales på det kraftigste, at ledninger til lamper føres langs forskallingsbrædderne. Derudover skal de føres i elektrikerrør, således brandfaren mindskes så meget som muligt. Dog er det altid at anbefale, at du lader en autoriseret el-installatør udføre opgaven, således du er sikker på, at det er gjort korrekt.

Når du har opsat så mange hele gipsplader, der kan monteres på loftet, og der stadig mangler noget beklædning, skal pladerne skæres til, hvor det i høj grad handler om at holde tungen helt lige i munden. Her handler det nemlig om at få målt op med millimeters præcision, så der ikke er nogle lufthuller i monteringen. Det foregår mest optimalt med følgende fremgangsmåde:

  • Mål det endnu ikke afdækkede område, så du ved, hvor meget pladen skal skæres til
  • Med målene fra punkt 1 in mente tegner du med blyant op på en større gipsplade, der kan skæres til
  • Når du skal skære den over, er det vigtigt, at du skærer, hvor du kan se en spartelkant, og hvor der ingen tekst er
  • Når gipspladen er 2 lags, er det vigtigt, at du også skærer på bagsiden, således snittet bliver så fint som muligt

 

Det er groft sagt, sådan processen med opskæringen foregår, hvilket skal implementeres i den mere generelle fremgangsmåde for at opnå det optimale resultat. Du skal her være opmærksom på, at du skal efterlade et mellem til væggen på omkring 5 mm 10 mm, så det er muligt at fuge samlingerne. Det er dog et meget detaljepræget projekt, og det kan være ganske udfordrende at få løst de forskellige opgaver, hvis ikke du har de fornødne evner. Dette er dog noget, som en professionel vil være i besiddelse af. Derfor vil du med hjælp fra fagmænd altid være sikker på et optimalt resultat.

Med maling og spartling af gipsloft fuldendes projektet

Når pladerne så er monteret, er det vigtigt, at jobbet fuldendes, og denne del er jobbet er en af de klart mest synlige ved opsætningen. Derfor er det også særdeles vigtigt, at denne del af jobbet bliver udført med snilde, således helhedsindtrykket bliver optimalt.

Når du skal spartle, skal alle hullerne fra skruerne spartles til, mens du også skal spartle fordybningerne, hvis du gerne vil have en glat overflade. Her er det vigtigt, at du spartler på en sådan måde, at spartlingerne er helt plan med selve gipspladen, så der ikke er ujævnheder på loftet. Andet vigtigt ved spartlingen er, at samlingerne mellem pladerne bliver usynlige.

Du kan følge den almindelige fremgangsmåde fra spartling, når du har rengjort overfladen. Spartlingen skal foretages 3 gange, således huller og fordybninger er udlignet. Efter spartlingen er det essentielt at få slebet spartlingen, således det bliver helt glat og jævnt med den resterende del af overfladen. Efterfølgende handler det om at få fjernet alt støv fra spartlingen, således du er klar til at få malet.

Efter udførslen af spartlingen kan du påbegynde malingen, hvilken er vigtig at få udført helt korrekt, så den holder over en lang periode og tager sig flot ud mange år frem. Her er det vigtigt, at alt slibestøvet er slebet af, så det ikke blander sig med malingen, da det giver urenheder i overfladen. Det er heller ikke ligefrem noget, der pynter på gipsloftet.

Det anbefales ydermere, at du foretager malingen to gange, da det har vist sig at give det langt bedste resultat. Mellem de to gange er det en fordel at gå loftet efter for urenheder. Finder du urenheder, er det vigtigt at få dem slebet væk med mildt sandpapir, hvilket kan være korn 120. Med dette kan du afrydde støv og andre urenheder, hvorefter du kan male endnu en gang uden støv og urenheder. Det giver det bedst mulige resultat.

Med maling og spartling af gipsloft fuldendes projektet

Få hjælp af professionelle

Opsætning af gipsloft er altså en opgave, der er mulig at klare selv. Det er dog samtidigt en opgave, der kræver håndværksmæssig kunnen, erfaring samt en god portion tid og tålmodighed. Der er ikke tale om en opgave, du blot kan skynde dig at få løst, da det kræver meget tid at få det til at se ordentligt ud. På det grundlag kan det være en fordel at lade professionelle om opsætningen af gipsloftet. Herved er du sikker på, at opsætningen foregår korrekt, mens du også er sikret et sublimt resultat hver eneste gang.

Men hvilken håndværker skal jeg vælge til opsætning af gipsloft? Der er et væld af forskellige muligheder, men det er vigtigt, at du finder en håndværker til en passende pris. Håndværkerfirmaer arbejder dog oftest med en filosofi om, at der ikke er flere opgaver, der er ens. Med det følger også, at der ikke vil være to prissætninger, der er ens. På den måde kræver det, at du har fået udarbejdet et tilbud hos en håndværker, inden du kan få den samlede pris.

Her kan du nyde godt af, at du helt gratis kan indhente 3 byggetilbud på din opgave, og mellem disse 3 tilbud står det dig frit for at vælge det, som du synes er bedst. Det er ikke spor indviklet for dig, da du blot skal:

  • Udfylde og indsende en formular med din opgave
  • Modtage tre byggetilbud
  • Udvælge det bedste og få udført dit arbejde

 

Det er helt gratis og uforpligtende at få disse tre tilbud. Firmaerne er bevidste om, at de skal give dig det bedst mulige tilbud, hvis du skal vælge dem. Derfor har du også meget stor sandsynlighed for at få en god pris på det arbejde, du end skal have udført. I forlængelse af dette kan det måske være relevant at vide, hvad det egentlig koster at få opsat et gipsloft.

Måske kunne du også være interesseret i at læse Tagrensning – betal for professionel hjælp, eller gør det selv?.

Priser på gisploft

Det er svært at sætte gipsloft pris, men det er derimod lettere at skitsere, hvad prisen vil afhænge af. Dette er oplistet nedenfor:

  • Hvor meget gipsloft du skal have sat op
  • Hvilken type af gipsplader du vælger
  • Om du vælger at få lavet det eller at lave det selv
  • Om malerarbejdet skal foretages af et malerfirma

 

Selve gipspladerne koster i omegnen af 300-350 kr. pr kvadratmeter, hvilket er en forholdsvis billig materialepris sammenlignet med andre løsninger. Her kommer det så ind i billedet, om du vælger at gøre det til et gør-det-selv projekt. Vælger du at gøre det, er der besparelser at hente på den løn og fortjeneste et eventuelt håndværkerfirma skal have. Her er gipspladerne altså klart den største udgift for dig.

Vælger du at lade professionelle om opgaven, estimeres det, at du skal betale i omegnen af 1.000 kr. for hver kvadratmeter. Dette er inkluderende alt materiale samt mestertimeprisen. Der er altså en god prisforskel mellem de to forskellige metoder at få løst opgaven på. Her handler det om, at du får gjort op med dig selv, om du har tiden og evnerne til at gøre det selv. Har du det, kan du fint lave besparelserne og få et godt resultat i sidste ende.

Føler du derimod, at du ikke har tiden og måske heller ikke helt evnerne, kan det også være godt givet ud at investere i, at et håndværkerfirma klarer opgaven. Her sikrer du dig nemlig, at opgaven udføres på den rigtige måde, således byggereglementet er fulgt. Dernæst sikrer du sig også, at pladerne er opsat på en sådan måde, at det giver det bedst mulige sluttelige resultat, hvor der er kælet for detaljen.

Med hjælp fra fagmænd skal du heller ikke bruge meget tid på at blive fortrolig med gipspladerne, få dem sat op osv. Derfor kan du koncentrere dig om dit arbejde, din familie eller andre dele af en eventuel ombygning, opbygning eller lignende. Men husk at indhente de 3 gratis tilbud, så du altid får det bedste tilbud.

Læs også Håndværk & Design udgivet af dr.dk.

Læs også vores artikel om: Prisen for fastkarmsvinduer – skal du montere den selv?

Læs også: Skoreol – 19 af de bedste reoler til sko

Se vores artikel om: Glasdør

FAQ

Hvilken slags gips kan jeg bruge til loftet?
Hvis du gerne vil bruge gips til dit loft, så bør du gå efter det, som kaldes gipsloft. Et gipsloft laves af en række gipsplader, så de passer til loftets form og størrelse. Gipsloft er generelt nemt at installere, men det er stadig vigtigt, at det gøres korrekt.
Hvilken tykkelse skal mine gipsplader til loftet have?
Når du køber gipsplader til loftet, er det optimalt at bruge dem med en tykkelse på 12,5 mm. Det er nemlig en tykkelse, der er fin til loftmontering.
Kan jeg sætte gipsplader over et allerede eksisterende loft?
Ja, du kan godt sætte gipsplader over et allerede eksisterende loft. Dog skal du være opmærksom på, at det er vigtigt, at du finder de bærende bjælker i det eksisterende loft, da du skal montere gipspladerne herpå.
Skal jeg beklæde vægge eller loft først med gipsplader?
Når du skal beklæde både vægge og loft med gipsplader, så er det vigtigt, at du altid beklæder loftet først. Dernæst kan du så beklæde væggene med gips. På den måde opnår du det bedste og pæneste resultat, da du nemmere kan sætte væggene tæt til loftet end omvendt.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme