Hvis du sætter pris på hjemmedyrkede afgrøder, så er drivhuset en uundværlig del af livet som hobbygartner. Vi kigger i denne artikel nærmere på forskellige typer drivhuse og kommer med en række tips til hvordan du får mest muligt ud af det.

Herunder kan du læse mere om de forskellige drivhustyper:

Drivhuse i aluminium – moderne og funktionelt

Vitavia-Venus-Aluminium-Drivhus
Vitavia Venus er et billigt drivhus med konstruktion i aluminium. Det fås fra kun 2.999,00 kroner.

Aluminium er billigt, vedligeholdelsesfrit og velegnet til at blive stanset ud i profiler. Af samme grund er drivhuse med aluminiumsprofiler det mest populære valg i dag. De findes i alle typer og størrelser, fra de helt små vægdrivhuse til store overdådige orangerier med plads til både havemøbler og planter. Aluminiumsprofilerne kan være tynde eller kraftige afhængigt af hvilket drivhus du vælger. Her gælder det dog, at et drivhus med kraftige aluminiumsprofiler og god afstivning holder bedre i blæsevejr end mindre profiler. Denne type drivhuse fås typisk i rent aluminium eller med lakering, der typisk er sort, antracitgrå eller grøn. Lakerede aluminiumsprofiler er en lidt dyrere løsning, som du skal vælge hvis du gerne vil have et lidt pænere drivhus.

Anvendelse af drivhuse i aluminium

Juliana-Gartner-Aluminium-Drivhus
Juliana Gartner er et godt eksempel på hvor alsidige aluminiumsdrivhuse er. Det fås helt op til 21,4 kvadratmeter og koster fra 16.801,90 kroner.

Anvendelsesmulighederne for denne type drivhuse er tæt på uendelige da det kun er drivhusarealet, der sætter begrænsninger. De er robuste og holdbare, og til blandt andet Juliana og Vitavia drivhusene kan der tilkøbes en masse forskelligt tilbehør og indretning. Fordelen ved drivhuse med aluminiums konstruktion er at de tåler vind og vejr – de udvider sig ikke under høje temperaturer, og de kan ikke angribes af mug eller andet. Da aluminium er et let materiale er denne type drivhuse også nemme at samle, men kræver samtidig en forankring i et fundament eller en sokkel, da det ellers kan gå i stykker ved kraftig blæst. Ved nogle modeller medfølger der en sokkel eller et fundament, mens det på andre modeller skal tilkøbes.

Forhandlere af drivhuse i aluminium

Drivhuse i træ – klassisk og elegant

Byg-Selv-Drivhus-fra-bunden
Et drivhus med trækonstruktion er både elegant og funktionelt. Her er det Juliana Classic, som er lavet af cedertræ fra Canada. Det fås fra 17.199,00 kroner.

Træ er et nemt materiale at arbejde med, og derfor vælger de fleste også at bygge deres eget drivhus i dette materiale. Trædrivhuse er æstetisk lækre at se på, og så kan du selv bestemme hvorvidt du ønsker at male det eller give det en gang træbehandling. Det kræver dog at du ved hvordan du konstruerer det, eller kender en tømrer som kan hjælpe dig. Der findes enkelte saml-selv drivhuse i træ, men de er et sjældent syn i butikkerne, da de fylder og koster lidt mere end de moderne aluminiums drivhuse. Juliana Classic er et godt bud på et saml-selv drivhus i træ, som både er smukt at se på og lækkert at bruge.

Anvendelse af trædrivhuse

Drivhuse med trækonstruktion er nøjagtigt lige så anvendelige som aluminiums drivhuse, og kan derfor benyttes til samme formål. Træet vil i mange haver falde naturligt ind i omgivelserne og indgå som en smuk del af havens indretning. De vil med tiden få en flot overfladepatinering grundet solens stråler, som dog kan undgås ved at give det en gang olie 1-2 gange årligt. Det er med andre ord også oplagt at vælge et drivhus af træ, hvis du ønsker at indrette en hyggekrog eller bare vil have noget flot at kigge på.

Forhandlere af trædrivhuse

NB: Coop og 10-4 Byggemarked har de samme trædrivhuse i sortimentet. De kører af og til med tilbud, så det er værd at undersøge priserne hos dem begge.

Drivhuse i plast – billigt og kompakt

Drivhus-Plast-Moreland
Drivhuse i plast er praktiske, da de er både lette og mobile. De kræver ingen fast montering, og giver god midlertidig varme. Dette store Sun Bubble drivhus fås til 1.599,00 kroner.

Drivhuse med plast konstruktion er meget billige, men ikke lige så holdbare som drivhuse med aluminium- eller trækonstruktion. Til gengæld er drivhuse med ruder af akryl eller polycarbonat ganske populære som alternativ til glasruder, da de er mere slagfaste og fås i forskellige varianter, der både har isolerende og lysdæmpende effekt. Og det kan være en fordel, hvis drivhuset står helt udsat i de varmeste timer omkring middag.

Drivhuse af plast er ikke lavet til at stå i områder med megen blæst, da plast-konstruktionen ikke kan holde til det. Vær derfor varsom med placeringen. Det er ærgerligt at bruge tid på at plante, hvis drivhuset blæses i stykker.

Anvendelse af plast drivhuse

Fordelene ved plast drivhuse er først og fremmest at de er lette, mobile og billige. Hos Moreland kan du blandt andet få kuppel- og tunnelformede drivhuse, som kan slås op og ned på samme måde som et telt. Det betyder med andre ord, at det kan tages ned om vinteren og opbevares indendørs, og hvis du så ikke ønsker at benytte det næste sommer, kan du bruge pladsen i haven til noget andet. Du kan eksempelvis slå denne type drivhus op over jordbærbedet, så de får lov at modne i fred for lækkersultne fugle.

Forhandlere af plast drivhuse:

Hvilket drivhus skal du vælge?

Hvor stort skal drivhuset være? Hvilke materialer skal det være lavet af? Skal det beklædes med glas eller polycarbonat plader? Skal du vælge en enkelt- eller dobbeltdør? Og er det vigtigt med et godt fundament? Det er alt sammen vigtige overvejelser, som vi gennemgår herunder:

Areal – hellere for stort end for småt

Rigtig mange vælger i dag at indrette drivhuset med en kombination af planter, et lille bord og et par stole. Det stiller nogle krav til drivhusets størrelse, som helst ikke skal være for lille. Hvis du forventer at opholde dig i drivhuset i længere tid ad gangen og interesserer dig for det, så vælg et drivhus i en højde så du kan stå oprejst, og med et areal så du har plads til både planter og siddepladser. Det er ærgerligt at købe et drivhus som er for lille, da det er en dyr investering som holder i mange år.

Kvalitet og konstruktion – vigtigt i udsatte haver

Hvis drivhuset skal placeres i en åben have med risiko for kraftig blæst uden læ, så er det en god idé at vælge et drivhus med en kraftig konstruktion og gode solide hjørnesamlinger. Det er især vigtigt hvis du kigger på et større drivhus. Du kan vurdere hvor robust drivhuset er ved at kigge på tykkelsen og afstanden mellem profilerne – tykke profiler giver mere styrke, og sidder de tæt på hinanden er drivhuset meget robust. Afstivere i tag og sider er en anden vigtig faktor, da de har betydning for om drivhuset kan vride sig i blæsevejret eller ej. De giver desuden støtte til taget i tilfælde af kraftigt snefald. Juliana og Vitavia drivhuse er lavet til det danske klima, og holder derfor både til snefald og blæsevejr. Det forudsætter dog at det er monteret på et godt fundament for at kunne holde.

Der er i bund og grund ikke stor forskel på om drivhusets konstruktion er i træ eller aluminium. Så længe hjørnesamlingerne og afstiverne er solide og drivhuset er placeret på et godt fundament eller sokkel, så skal det nok holde til lidt af hvert.

Glas eller polycarbonat – hvad er bedst?

Hvis du har børn eller dyr i haven, så er det en god idé at vælge hærdet glas eller sikkerhedsglas, da man ikke kan skære sig på det hvis uheldet er ude. Almindeligt glas er skarpt hvis det går i stykker, og det er ikke rart at træde det op i foden. Polycarbonat plader er fleksible, og anbefales til drivhuse der placeres i særligt blæsende områder. Polycarbonat plader er lidt dyrere og tager en del af lysindfaldet. På nogle Juliana drivhuse kan du vælge en 10 mm polycarbonat plade, som også har en isolerende effekt. Herunder opridser vi fordele og ulemper ved henholdsvis glas og polycarbonat.

Fordele ved glas:

 • Billigt
 • Højt lysindfald
 • Pænt

Ulemper ved glas:

 • Skrøbeligt
 • Til fare for dyr og mennesker hvis det splintrer
 • Kan være nødvendigt med skyggeforanstaltninger

Fordele ved polycarbonat:

 • Giver mere skygge
 • Slagfast
 • Delvist isolerende

Ulemper ved polycarbonat:

 • Dyrere end glas
 • Reduceret lysindfald
 • Risiko for dannelse af alger i kanalerne

Enkeltdør eller dobbelt skydedør?

De billige drivhuse har typisk enkeltdør, da det er billigst. Enten i form af en skydedør på skinner, eller en stalddør. Men har du et større drivhus, kan det være en god idé at vælge en model med dobbelt skydedør og lavt fodtrin. Så kan du nemt få en trillebør ind og ud, når der skal plantes, sås eller luges ud. Det kan desuden være en fordel at kunne låse døren som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Fundament og sokkel – giver ekstra stabilitet

Hvis dit drivhus skal stå stabilt, kræver det et godt solidt fundament. Det kan enten være i form af et støbt fundament eller en flisebelægning, men også sokler med punktstøbning ned i 80 centimeters dybde kan anbefales.

Du behøver som udgangspunkt ikke at sætte dit drivhus på en sokkel eller et fundament, men det er en god idé, da det stabiliserer drivhuset og sørger for at det ikke vrider sig eller flytter sig i blæst.

Der findes sokler i forskellige materialer, og til de fleste typer drivhuse kan der tilkøbes en sokkel, der passer til netop den model du har købt. De er typisk fremstillet i stål, som er let at samle og nivellere i vater, og så giver det 10-15 centimeters ekstra højde til drivhuset. Du kan også konstruere dit eget fundament med en træsokkel, men det kræver dog lidt mere teknisk snilde og viden om korrekt nivellering. Træ er nemt at arbejde med, men risikerer at vride sig hvis det får fugt, hvilket kan resultere i ødelagt glasbeklædning. Hvis du ønsker en mere permanent og solid løsning, kan du støbe et betonfundament. Det er dog en dyr og tidskrævende løsning.

Hvor skal drivhuset placeres?

Du kan som udgangspunkt placere dit drivhus over alt i haven, så du skal ikke føle begrænsninger når det kommer dertil. Drivhuset skal dog placeres så lyst som muligt, og må helst ikke stå i fuldstændig skygge i løbet af dagen. Det må gerne stå lidt i læ af eksempelvis et træ, hvis dette kan tage lidt af middagssolens stråler, da planterne nemt bliver svedne hvis de får for meget varme.

Mål op på forhånd – og undgå overraskelser

Hvis du går med drømme om at etablere et stort drivhus i haven, eksempelvis i form af et orangeri eller et pavillon drivhus, så er det en god idé på forhånd at have målt op på det areal du ønsker det skal stå. Mange bliver nemlig overraskede over hvor meget plads et drivhus optager, så derfor anbefales det at lave en opmåling af arealet, så du bedre kan få et indtryk af hvor meget det kommer til at fylde i din have.

Hvilket tilbehør kan du få til drivhuset?

Der findes en masse godt tilbehør til drivhuse, som er med til at lette opgaver såsom vanding, ventilation og spiring. Herunder gennemgår vi noget af det tilbehør, som kan være en god idé at investere i:

Forspiringskasser – tyvstart sommersæsonen

Nelson-Garden-Forspiringskasse
Forspiringskasser giver mulighed for at tyvstarte sommersæsonen, så du får mest muligt ud af dit nye drivhus. De koster fra ca. 139,95 kroner.

Forspiringskasser er en god hjælp til at forkultivere planter med. De giver dig et forspring i det tidlige forår, så du kan udnytte den varme sommersæson optimalt og få færdige afgrøder hurtigst muligt. Planter kan enten forkultiveres indendørs eller udendørs, så snart nattefrosten mister sit tag i landet. Forspiringskasser eller små minidrivhuse kan du købe i de fleste velassorterede byggemarkeder og planteskoler, men du kan også finde dem billigt på nettet – eksempelvis hos Plantetorvet, der har en hel kategori med udstyr til forspiring.

Læs også denne guide til forkultivering fra Havenyt.dk

Drivhusopvarmning

Juliana-Drivhusvarmer
En drivhusvarmer sikrer dine planter mod risikoen for nattefrost i det tidlige forår eller sene efterår. De fås til petroleum eller el, og koster fra ca. 349,00 kroner.

Hvis det truer med nattefrost, kan det være en god idé at træffe visse foranstaltninger. Du kan i de fleste byggemarkeder købe en drivhusvarmer, der enten opvarmer drivhuset ved hjælp af petroleum eller gas, men du kan også nøjes med en elektrisk varmeblæser eller en olieradiator. Det kan dog blive en dyr fornøjelse i længden, og du kan i nogle tilfælde nøjes med at fore drivhuset med bobleplast, eller kombinere varmeapparatet med en indvendig isolering af bobleplast.

Se eksempler på drivhusvarmere hos 10-4 Byggemarked.

Ventilation og vinduesåbnere – essentielt for klimaet

Juliana-Drivhusaabner
Automatiske vinduesåbnere fås blandt andet med termometer, så de automatisk åbner når temperaturen overstiger et forudbestemt niveau. Fås fra ca. 206,00 kroner.

Det kan være en udfordring at holde en optimal temperatur i sommervarmen, men hvis temperaturen er for høj og luften er helt stillestående, er der risiko for at planterne bliver ramt af skadedyr og sygdomme, eller at de simpelthen svedes af. Med den rette ventilation kan du nemt holde temperaturen i drivhuset under de 30 grader, hvilket anbefales for planternes trivsel. Alle drivhuse har en række ventilationsvinduer som standard, men du kan også tilkøbe automatiske vinduesoplukkere, som automatisk sørger for at regulere temperaturen i drivhuset.

Du kan se eksempler på automatiske vinduesåbnere her:

Skyggenet og isoleringsfolie – skåner planterne

Juliana-Skyggenet
Skyggenet og isoleringsfolie beskytter planterne mod kraftig sol og nattekulde. Det er især praktisk i drivhuse med glasbeklædning. Fås fra ca. 224,00 kroner.

Hvis du eksempelvis køber et Juliana drivhus, kan der tilkøbes både isoleringsfolie til kolde nætter og smart skyggenet, som hjælper med at regulere temperaturen og fastholde denne på et godt miljø. Isoleringsfolien skal selvfølgelig så vidt muligt bredes ud i hele drivhuset, mens skyggenettet er mest effektivt hvis det sættes op under taget.

Se evt. eksempler på skyggenet og eksempler på isoleringsfolie.

Vandingssystemer – automatisk vanding hver dag

Hydromat-Vandingsanlaeg
Et godt vandingsanlæg sørger for korrekt dosering af vand og gødning til dine planter, og kan indstilles individuelt til hver plante. Fås fra ca. 500,00 kroner.

Det er vigtigt at drivhusets planter bliver vandet 1-2 gange om dagen for at sikre optimale betingelser. Med et hel- eller semiautomatisk vandingssystem sikrer du at vandingen foregår optimalt. Du kan købe automatiske vandingssystemer, som doserer en korrekt mængde vand til dine planter 1-2 gange dagligt, eller du kan få semiautomatiske systemer, som langsomt lader vandet sive ud i jorden i løbet af dagen. Sidstnævnte kaldes også for siveanlæg. Et godt vandingsanlæg koster ca. 500,00 kroner, og så får du et komplet sæt med kapacitet op til 50 planter.

Regnvandsopsamler – spar på vandet

Regnvandsopsamlingsanlaeg
En regnvandsopsamler er en praktisk og økonomisk løsning til vanding af drivhusplanter. Fås fra ca. 799,00 kroner.

Til nogle drivhuse kan der integreres en regnvandsopsamler, hvorfra du kan tappe vand til vandkanden. Men det kan også være værd at investere i en større regnvandsopsamler, som med fordel kan placeres i forbindelse med husets tagrende, så du kan udnytte regnvandet til vanding af både havens og drivhusets planter. En stor regnvandsopsamler koster fra ca. 799,00 kroner, og kan eksempelvis kobles på husets eller drivhusets nedløbsrør.

Tjekliste før du bygger drivhus

 • Byggetilladelse: Forhør dig hos kommunens tekniske forvaltning, om du skal have særlig tilladelse til opførsel af drivhus (kommune-kontaktliste i bunden af denne artikel)
 • Planlæg og optegn i haven hvor drivhuset skal placeres, så du får et indtryk af hvor meget plads det optager
 • Afsæt 2-3 dage til byggeprojektet. Et godt fundament tager alene en dag at etablere

Tjekliste mens du bygger drivhus

 • Dan dig et overblik over byggematerialerne, ved at lægge dem ud på plænen sådan som de skal samles – så får du også overblik over om der mangler noget
 • Brug det rette værktøj. Drivhuse skal samles nænsomt så profiler og bolte ikke skades, og manuelt værktøj foretrækkes til dette.
 • Hastværk er lastværk. Sørg for at drivhuset er samlet korrekt, og brug hellere lidt længere tid, så du er sikker på at alle bolte og vinduer er monteret korrekt.

Tjekliste efter du har bygget drivhus

 • Gå samlinger, sokler og låse igennem jævnligt. Dermed sikrer du, at bolte og andre bevægelse dele ikke har løsnet sig, hvilket kan få kedelige konsekvenser under et uvejr.
 • Hold øje med alger og andre belægninger. Det gælder især på polycarbonat, da alger har lettere ved at sætte sig her.
 • Rengør drivhuset med jævne mellemrum i dyrkningssæsonen. Hvis ruderne er snavsede, kan det gå ud over lysindfaldet og i sidste ende dine planter.

Montering af drivhus – 10 trin til succes

Når du får leveret dit drivhus, sætter fragtmanden det typisk ved din kantsten eller på et aftalt sted ved vejen. Herefter er det en rigtig god idé at pakke materialerne ud og gennemgå dem for fejl og mangler. Det kan være alt fra et stykke glas der er knækket eller en aluminiumsprofil, der er bøjet. Her er det vigtigt at du reagerer hurtigt og tager kontakt til forhandleren med det samme. Der kan nemlig være lidt leveringstid på reservedele, og det er ærgerligt at miste starten af drivhussæsonen på grund af et defekt drivhus.

Når du går i gang med at montere drivhuset, kræver det som udgangspunkt 4 hænder. Derfor kan du med fordel alliere dig med din nabo, ven eller familien, når det skal sættes op.

Vi har fundet denne trin-for-trin guide med en række videoer, der viser dig hvordan du lettest monterer drivhuset og hvilken rækkefølge det gøres i.

Herunder kan du se de 10 trin:

 1. Tjek alle materialerne for skader og mangler
 2. Samling af fundamentet/soklen
 3. Samling af sider og gavl
 4. Montering af sider og gavl
 5. Montering af tagryg
 6. Samling af dør
 7. Samling af vindue
 8. Montering af glasbånd
 9. Montering af glas
 10. Montering af vindue og dør

Hvis du følger de ovennævnte trin, gør du monteringen så let og overskuelig som muligt. Du undgår også dobbeltarbejde ved at montere det i den rigtige rækkefølge.

Gå til guiden hos Bilka (åbner i nyt vindue)

Billigste drivhus-forhandlere på nettet

Det kan være svært at finde gode priser på drivhuse i de lokale forretninger. På nettet er der høj konkurrence, og derfor er priserne typisk lavere. Oven i de lave priser får du ofte gratis fragt til bopælen. Herunder er de billigste forhandlere på nettet:

 • Plantetorvet (stort udvalg af Vitavia drivhuse)
 • 10-4 Byggemarked (billigst og størst udvalg af bl.a. Juliana drivhuse)
 • Coop (stort udvalg af Vitavia, Juliana og Halls drivhuse)
 • Moreland (stort udvalg af små drivhuse)
Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar