Oversigt: 4 hurtigt voksende hækplanter

Oversigt: 4 hurtigt voksende hækplanter

Hvis du drømmer om en grøn og tæt hæk, skal du oftest vente i mange år. Det er dog muligt at reducere ventetiden og samtidig spare penge, hvis du vælger en af de hurtigt voksende hække, som vi har fundet.

Læs med herunder og bliv klogere på forskellige sorter, så du kan finde den, der bedst passer til din have.

Liguster
hurtigt voksende vintergrøn hækplante

Dagens bedste priser og tilbud på Liguster :

 • En af de mest udbredte hække i Danmark
 • Tæt og frodiggrøn det meste af året
 • Hårdfør og nøjsom

Grunde til at købe

 • Hurtigvoksende og tilpasser sig forskellige jordtyper
 • Blomstrer med små hvide blomster og får senere små sorte bær
 • 2 års plante, rodskåret og barrodet

Grunde til at undgå

 • Bærrene er giftige

Liguster er en populær og hårdfør hækplante i Danmark. Den er særdeles velegnet som klippet hæk og vokser hurtigt på næsten alle jordtyper. Planten danner en tæt og frodiggrøn hæk det meste af året, og ældre planter beholder bladene langt hen på vinteren.

Mere om Liguster

Detaljer

 • Vækst: Hurtigvoksende
 • Højde: Fuld højde på ca. 5 m. som vildtvoksende.
 • Antal: 10 stk.
 • Hårdførhed: Fuldt hårdfør
 • Farve på bladene: Grøn

Liguster blomstrer med små hvide blomster i toppe og får senere små sorte, giftige bær. Den er en 2 års plante, rodskåret og barrodet, bestående af en eller flere hovedgrene med sidegrene. Den anbefalede højde for ligusterhækken er mellem 50 og 200 cm.

Ligusterhækken kan plantes i almindelig næringsrig havejord, som helst skal være let fugtigt. Den tåler både sol og skygge, men de bedste vækstbetingelser fås, hvor der er halvskygge. I modsætning til bøgehækken kræver ligusterhækken ikke mere næring, end hvad den kan få fra naturens side af, men du kan med fordel sikre de bedste vækstbetingelser ved at lægge et lille lag kompostjord i ny og næ.

Thuja 'Brabant
Stedsegrøn hækplante

Dagens bedste priser og tilbud på Thuja 'Brabant:

 • Resistent og velegnet til det dansk klima
 • Helårs plante
 • Tætte blade giver meget læ

Grunde til at købe

 • Tætte blade giver optimal dækning
 • Hårdfør og velegnet til det danske klima
 • Kan klare fuld sol og skygge

Grunde til at undgå

 • Sårbar over for skader fra vejsalt

Thuja ‘Brabant’ er et stedsegrønt nåletræ, som giver meget læ pga. dens tætte blade. Du kan derudover stort set gøre med den, som du vil, da den kan blive op til 10 meter høj. 

Mere om Thuja 'Brabant

Detaljer

 • Højde: 4-5 m
 • Bredde: 1-1,5 m

Thuja ‘Brabant’ er en velegnet plante til hæk, da dens blade sidder ekstremt tætpakket, hvilket betyder, at du får den mest optimale dækning i haven eller på terrassen.

Oprindeligt er den fra det østlige Canada og nordøstlige USA, hvor det i første omgang har været et træ. Efterfølgende er det så blevet fremavlet i mange forskellige typer, hvoraf en af dem er blevet en type hæk.

Planten er hårdfør og klarer let det danske klima. Den er grøn hele året rundt, og så kan den endda klare fuld sol og samt skygge. Du kan plante hækken enten som klippet eller uklippet, så længe du sørger for at klippe den én gang årligt.

Når du planter hækken, skal du være opmærksom på, at den trives godt i let fugtig jord. Den kan på ingen måde tåle vejsalt, hvilket betyder, at du med fordel kan bruge saltbeskytter, hvis du fx planter den ud til en villavej.

Selvom hækken er hårdfør, har den også nogle kriterier til den jord, den står i, hvis ikke det er fugtigt jord. Hvis du fx planter den i mere sandet jord, er det bedst at tilføje jordforbedring. Derudover kan du også gøre den en tjeneste og vande den i de første par år i etableringsfasen og tilføje lidt organisk gødning.

Almindelig Bøg / Bøgehæk
populær hækplante med rig efterårsfarve

Dagens bedste priser og tilbud på Almindelig Bøg / Bøgehæk:

 • Lyst, flagrende løv
 • Et godt valg året rundt
 • Budgetvenlig hæk

En almindelig bøg, også kendt som hækbøg, er uden tvivl en af de mest populære hækplanter, som vi har i Danmark. Hækkens charme ligger især i løvets nærmest fortryllende udtryk, som gennemgår en flot forvandling i løbet af årstiderne. Lige fra hækkens livlige nuancer om foråret til en mere dyb og frodig grøn farve om sommeren, er denne hækplante et visuelt skue, der altid efterlader et positivt indtryk.

Mere om Almindelig Bøg / Bøgehæk

Bøgehækken kan nå højder på op til 15 meter og en imponerende bredde på 10 meter. Dette gør den almindelige bøg til et flot syn, som samtidig fungerer som et skjold til beskyttelse af dit privatliv og mod vind. Dens store størrelse og lange levetid gør den til et oplagt valg for de kommende generationer, der viser naturen fra sin bedste side i hvert et hjørne.

Det er nemt at plante en bøgehæk, da den nemt kan trives i almindelig, næringsrig jord. Det anbefales at du planter 4-5 bøgehækplanter pr. meter, så du sikrer en tæt og frodig afgrænsning. Derudover har denne hæk en enestående holdbarhed, da hækken sjældent bliver ramt af almindelige sygdomme og skadedyr, som typisk rammer andre planter. Som Plantetorvet.dk anbefaler, skal plantedybden svare til omfanget af plantens rødder, da rødderne helst ikke må blive bøjet opad.

Detaljer:

 • Blade: Løvfældende og grønne
 • Lysforhold: Fuld sol, Skygge
 • Højde: 10 m – 15 m
 • Bredde: 5 m – 10 m

Portugisisk laurbærkirsebær
Tæt forgrenet havehæk

Dagens bedste priser og tilbud på Portugisisk laurbærkirsebær:

 • Modstandsdygtig blomstrende plante
 • Tæt forgrenet
 • Dekorativ kontrast mellem det mørke løv og de

Den iberiske lusitaniske blomme, også kendt som Prunus lusitanica, er en bemærkelsesværdig og modstandsdygtig blomstrende plante fra rosenfamilien, Rosaceae. Den har sin oprindelse i de betagende områder af det sydvestlige Frankrig, Spanien, Portugal, Marokko og Makaronesien (herunder Azorerne, De Kanariske Øer og Madeira). Denne stedsegrønne busk, eller lille træ, kan nå højder på mellem 3 og 8 meter, og i dyrkning kan den endda strække sig til 15 til 20 meter.

Mere om Portugisisk laurbærkirsebær

I sensommeren, eller tidligt efterår, begynder planten at producere små, kirsebær-lignende frugter. Disse starter ud med en grøn/rødgrøn farve, før de modner til en dyb lilla eller sort nuance. Takket være dens tætte vækstmønster, er planten ideel til at skabe privatliv og skærme af for nysgerrige øjne. Det er dog værd at bemærke, at den iberiske lusitaniske blomme har det bedst på mere beskyttede steder, da dens blade kan blive skadet af kraftig vind og være sarte over for frost.

De elliptiske blade udstråler en fin elegance og måler omkring 7 til 15 centimeter i længden og 3 til 5 centimeter i bredden. Bladene prydes af en skinnende dybgrøn farve på oversiden og en lysere nuance på undersiden, samtidig med de har spidse ender og takkede kanter, som tilfører en unik charme. Når foråret begynder at melde sin ankomst, viser den iberiske lusitaniske blomme sine fine, små blomster med fem sarte hvide kronblade frem. Disse flotte blomster trives bedst på oprette eller udbredte blomsterklaser, der strækker sig 15 til 25 centimeter i længden.

Detaljer:

 • Blade: Bladagtige, stedsegrønne
 • Lysforhold: Fuld sol, Skygge
 • Højde: 4 m – 6 m
 • Bredde: 1,2 m – 1,5 m

Kan man købe en færdig hæk?

Selvom en hurtigt voksende hæk bliver tæt i løbet af 3-4 år, er det stadig længe at vente, hvis du sætter pris på privatliv og læ i haven.

Derfor kan det være en idé at overveje en færdighæk, som leveres i den ønskede højde. På den måde får du en tæt hæk fra dag 1, så du igen kan nyde læ og privatliv i din egen have.

Du skal dog have i mente, at en en færdighæk er en markant dyrere løsning. En hurtigt voksende hæk er altså stadig at foretrække, hvis du skal spare penge.

Alternativt kan du også kigge på andre sorter af hække, såsom en kirsebærlaurbær hæk.

Når du skal til at klippe hæk med en hækkeklipper og transportere det afklippede hæk væk fra haven, så kan du læse vores artikel om trillebøre, hvor vi har fundet nogle af de bedste til hver deres formål.

Nyttige videoer og links

Herunder kan du se en række udførlige guides, der hjælper dig godt i gang med dine hækplanter:

FAQ

Hvilke hække vokser hurtigst?
Alle hække i vores oversigt vokser hurtigt. Du kan derfor vælge den, der bedst passer til dine præferencer. Blandt de hurtigvoksende hække finder du f.eks. sorter som bøg og liguster. Hvis en hurtigvoksende hæk ikke er hurtig nok til dig, kan du også overveje at købe en færdighæk.
Hvordan får jeg min hæk til at vokse?
Hvis du hurtigt vil opnå en høj hæk, bør du vente med at klippe den, til den når den ønskede højde. Du bør også sørge for, at hækken er bredere nederst, så den øgede mængde lys giver den mulighed for at gro hurtigere.
Hvor langt fra hinanden skal hækkeplanter stå?
Hækkeplanterne skal placeres alt efter typen. Med de fleste hækkeplanter skal du plante 4-5 pr. meter, men hvis du har valgt planter med jord omkring rødderne, kan du nøjes med 3 pr. meter. Et godt tip er at sætte planterne forskudt for at opnå en tættere hæk.
Hvornår på året bør jeg plante hæk?
Løvfældende hække bør plantes mellem november og april. Det er dog også muligt at plante dem hele vinteren, så længe jorden er blød nok til at grave i. Hvis du har købt stedsegrønne hække, skal du plante dem i maj eller i sensommeren.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme