hero-image

Laurbærkirsebær hæk guide – Her er de 6 flotteste sorter til haven

Laurbærkirsebær, som også kaldes for kirsebærlaurbær, er i Danmark populær som hækplante, da den er stedsegrøn og får fine og let duftende blomster i foråret. Planten er desuden smal og opretstående, og når den i efteråret står med bær, tiltrækker den små fugle.

Du får med andre ord en flot og frodig hæk året rundt, hvis du vælger at plante en hæk af laurbærkirsebær, som dertil ikke kræver meget pleje.

I vores artikel tager vi et nærmere kig på laurbærkirsebærhækken, præsenterer de bedste sorter og samler en række råd til plantning og pasning.

Prunus laurocerasus ‘Novita’
god sort til dig der vil klippe hæk

 • Kan bruges som en enkelt busk eller i grupper
 • Let duftende cremehvide blomster
 • Let at passe

Novita vokser med sine 40-50 cm om året hurtigt og er desuden velegnet til klipning. Den har dderudover store elliptiske blade og bliver derfor hurtigt tæt, ligesom den generelt anses for at være en robust sort.

Under de rette forhold kan den blive op til 3 meter høj.

Mere om Prunus laurocerasus ‘Novita’

Detaljer

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Højde: 2-3 m
 • Bredde: 1,5-2 m

Prunus laurocerasus ‘Genolia’
god sort til de små haver

 • Rammes sjældent af sygdom
 • Let duftende hvide blomster
 • Med flotte sorte bær

Genolia har hovedsageligt opretstående grene, og som hækplante er den fra naturens side smal, hvilket gør, at den nærmest kun behøver klipning i toppen. Derudover er det en hurtigt voksende sort, der vokser med mellem 40-60 cm om året.

Genolia er flot og med lancetformede grønne blade, der tåler kraftig beskæring og bliver op til 3 meter høj.

Mere om Prunus laurocerasus ‘Genolia’

Detaljer

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Højde: 2-3 m
 • Bredde: 2-3 m

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’
langsomt voksende og lav sort

 • Blanke og mørkegrønne blade
 • Små oprejste klaser
 • Bred og velforgrenet busk

Otto Luyken er en lav og kompakt sort med små skinnende grønne blade. Den bliver omkring 1 meter høj og har det bedst i læ for hård blæst. Den kan både holdes klippet eller uklippet samt bruges til kantafgrænsning på grund af den langsomme vækst. Den vokser årligt mellem 10 og 20 cm.

Mere om Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’

Detaljer

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Højde: 1-2 m
 • Bredde: 2-3 m

Prunus laurocerasus ‘Herbergii’
tæt sort med mørkegrønne blade

 • Tæt vækst
 • Lange, smalle blade
 • Mange små, oprejste klaser

Herbergii er opretvoksende og velegnet til dig, der vil have en laurbærkirsebærhæk, som ikke vokser alt for hurtigt. Herbergii har en middel vækst på mellem 20-40 cm om året, og den bliver op til 3 meter høj med en bredde på op til 1,5 meter. Bladene er mørkegrønne og elliptiske.

Mere om Prunus laurocerasus ‘Herbergii’

Detaljer

 • Blomsterfarve: Creme
 • Højde: 1,5-2 m
 • Bredde: 1,2-1,5 m

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’
tiltrækker bier og sommerfugle

 • Grønne skinnende blade med rødlige stilke
 • Også velegnet som klippet hæk
 • Let at vedligeholde

Angustifolia kaldes også for portugisisk laurbærkirsebær, og som navnet antyder, har den sin oprindelse i Portugal. Særlige kendetegn er blandt andet de rødlige grene og æggeformede blade.

Den er blandt de mere hårdføre sorter og er kendt for at tiltrække bier, sommerfugle og fugle. Planten får hvide blomster med en kraftig duft. Den har en middel væksthastighed på mellem 15-30 cm om året.

Mere om Prunus lusitanica ‘Angustifolia’

Detaljer

 • Blomsterfarve: Creme
 • Højde: 1,2-2 m
 • Bredde: 1,2-1,5 m

Prunus laurocerasus ‘Etna’
god sort til uklippet hæk

 • Nye blade er bronzerøde
 • Let duftende blomster
 • Moderat væksthastighed

Etna er velegnet som uklippet hæk, da den er kompakt og dermed ikke breder meget. Den er ligeledes et godt valg til en mindre hæk, da den højst kan blive 2 meter høj og ca. 1,2 meter bred.

Den vokser ikke så hurtigt som andre laurbærkirsebærhække, men har alligevel en årlig vækst på cirka 30 cm.

Mere om Prunus laurocerasus ‘Etna’

Detaljer

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Højde: 2-3 m
 • Bredde: 2-3 m

Laurbærkirsebærhækkens kendetegn

Laurbærkirsebærhækken kendes især på de blanke grønne blade, der enten er elliptiske eller lancetformede.

Navnet kommer af, at planten er tæt beslægtet med kirsebær, mens bladene minder lidt om laurbærbuskens blade, selvom de samt bærrene ikke er spiselige. Bærrene er både sure og en smule giftige, hvis de indtages i store mængder.

Laurbærkirsebærhækken er stedsegrøn, hvilket vil sige, at den er grøn året rundt. I sommer- og forårsmånederne står den med cremefarvede blomster, som på nogle sorter dufter mere end andre, og i efteråret vokser der bær, som fuglene nyder godt af.

Derfor er laurbærkirsebærhæk et godt valg

Laurbærkirsebærhækken er et godt valg, hvis du vil etablere en fuglevenlig have, der summer af liv i både forårs-, sommer- og efterårsmånederne. Når planterne står med blomster, tiltrækkes bier og sommerfugle, og når efteråret står for døren, kan fuglene forsyne sig med de mange mørke bær, der vokser på hækken. Det betyder at dyrelivet helt naturligt holder sig til i din have, hvilket bidrager positivt til den omkringværende flora.

De fleste sorter er desuden både hårdføre, opretvoksende og hurtigt voksende, hvilket er eftertragtede egenskaber i både nye og gamle haver. Den oprette og ofte smalle vækst betyder desuden, at den som hækplante ikke optager for meget plads i skellet, så du får flere kvadratmeter til rådighed i haven.

Laurbærkirsebær er desuden nemme at passe, og hvis behovet opstår, kan den også tåle kraftige beskæringer helt ned til 40-50 centimeter.

Sådan planter du laurbærkirsebær hæk

Laurbærkirsebær hækken er nem og enkel at plante. Vi har undersøgt eksperternes råd til plantning, som du kan læse herunder:

Start med at sætte en rettesnor hvor hækken skal plantes

Du behøver naturligvis ikke rettesnoren, men den forenkler arbejdet, da du ikke hele tiden skal holde øje med, om renden er lige, og om planterne står på række.

Grav renden lidt bredere end klumpen eller potten

Hvis du på forhånd ved, hvor brede hækplanternes klumper eller potter er, kan du grave renden dagen i forvejen. Grav den gerne lidt dybere end klumpen eller potten, og løsn jorden i bunden. Er jorden hård eller leret, er det en god idé at grave lidt dybere og tilføre grus, så vand nemmere kan løbe væk. På den måde sikrer du dig at alle planter placeres som de skal, og nemt kan sættes i jorden efterfølgende. Er der tale om barrodsplanter, bør rødderne dog forblive indpakkede indtil de sættes i jorden.

Sæt planterne langs renden og vær grundig med plantningen

Det er en god idé at være to til selve plantningen, så én kan holde planten og løbende rette af, mens den anden fylder jord ned omkring rødderne. Afslut ved at træde jorden godt til omkring planterne med hele din kropsvægt, så den kommer godt ned og pakker sig om rødderne. Sørg også for at planterne står i samme højde som på planteskolen.

Afslut med vanding og sæt gerne støttepæle efter behov

Når laurbærkirsebærhækken er færdigplantet, skal du tilføre en god mængde vand og gerne 15-30 liter per meter, så jorden bedre trækkes sammen omkring hver plante. Hvis planterne er over 1 meter eller står i et område med hård vind, er det en god idé at sætte pæle op og binde en line herpå. Hver plante kan derefter sikres til linen, så de støttes indtil, de har nået at etablere sig. Mindre planter kan støttes ved hjælp at en bambuspind, som stikkes i jorden og bindes til hver plante.

Læs også: Bunddække – flotte bunddækkende planter til haven

Du kan også se følgende video, som indeholder flere tips og gode råd til plantning af laurbærkirsebærhæk:

Sådan får du succes med laurbærkirsebær hæk

En laurbærkirsebærhæk er robust og nem at passe, så længe du vælger den rette sort, da det ikke er alle, der tåler hårdt klima.

Fordi de fleste sorter vokser opret, er behovet for klipning og beskæring minimalt. Når du klipper og beskærer, bør det desuden foregå med en beskæresaks og ikke en hækkesaks, da du ellers efterlader brudne render langs afklippede områder, som får hækkens udseende til at falme.

Læs mere: HaveABC

Beskæring af laurbærkirsebærhækken bør ske senest i september.

Hækken har godt af gødning i det tidlige forår samt i efteråret. Sørg for at holde hækken fri for græs eller ukrudt i renden, den står plantet i, så planterne ikke skal konkurrere om næringen og vandet i jorden. Du kan også med fordel udlægge et lag barkflis, som skal ligge i et 8-10 centimeter tykt lag, for at holde hækken fri for ukrudt.

FAQ

Er en kirsebærlaurbær en god type hæk?
Kirsebærlaurbærhækken er blandt danskernes favoritter, når det kommer til stedsegrønne hække. Udover plantens pæne udseende er den store fordel ved kirsebærlaurbær deres tæthed.
Hvor hurtigt vokser kirsebærlaurbærplanter?
Kirsebærlaurbærhækken hører til de hurtigvoksende hække, hvilket også er grunden til dens popularitet. Vær dog opmærksom på at der kan være forskel på voksehastigheden afhængig af hvilken type kirsebærlaurbærhæk, du vælger.
Hvornår skal kirsebærlaurbærhække klippes?
Det bedste tidspunkt at klippe en kirsebærlaurbærhæk er i sensommeren eller i starten af efteråret. For at opnå en pæn beskæring, kan du med fordel bruge en grensaks.
Mister kirsebærlaurbærhække deres blade om vinteren?
Som udgangspunkt beholder din kirsebærlaurbærhæk hovedparten af sine blade året rundt. Er hækken syg, eller mangler den næring, kan du dog forvente, at din kirsebærlaurbærhæk fra juli/august begynder at miste sine blade.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme