Laurbærkirsebær kaldes også for kirsebærlaurbær, og det er egentlig bare to navne for samme plante. Laurbærkirsebær er meget populær som hækplante, da den er stedsegrøn og får nogle fine duftende blomster om sommeren. Planten er desuden smal og opretstående, og når den i efteråret står med bær tiltrækker den små fugle. De nyder godt af bærene og giver liv i haven, hvilket er hyggeligt på en lun efterårsdag.

Du får med andre ord en flot og frodig have hele året rundt, hvis du vælger at plante en laurbærkirsebærhæk. Og da den ikke kræver meget pleje, er den perfekt for dig der har travlt eller bare gerne vil bruge tiden på andre ting.

I denne artikel tager vi et nærmere kig på laurbærkirsebærhækken, finder de bedste typer og samler en række af de bedste råd til plantning og pasning.

Hvilken laurbærkirsebær til hæk?

Der findes mange sorter af laurbærkirsebær, som er velegnede til hæk af flere forskellige årsager. Herunder finder du en gennemgang af de sorter, vi mener er bedst egnede til laurbærkirsebærhæk:

Kirsebærlaurbær ’Prutondi’ – En flot prydbusk med blomster


Kirsebærlaurbær ’Prutondi’Kirsebærlaurbær ’Prutondi’ bliver normalt mellem 100 og 200 centimeter høj og er derfor en perfekt busk til villaveje såvel som landejendomme. En hæk af kirsebærlaurbær kan give dig det privatliv, du ønsker, men er samtidig flot og grøn – og ikke for høj. Hækken bliver dog typisk 120-150 centimeter bred, så hvis du vil plante den i et boligkvarter, skal du sørge for at have plads og holde den vedlige. Den er desuden velegnet i opretvoksende beplantninger

Planterne trives bedst i sol eller halvskygge og kræver mellemgødning. Sorten er hårdfør og kan sagtens klare sig i de danske forhold, uanset om det gælder sol eller stormvejr.

De ellipseformede blade er mørkegrønne og vokser ikke lige så tæt som andre hækplanter, og det er derfor en god plante til at give en illusion af luft i landskabet.

Smuk og klassisk beplantning

Den klassiske, stedsegrønne busk har læderagtige blade og egner sig godt til mange områder, især som hæk eller afskærmning. Planten vokser godt i lerholdig jord, men klarer sig knap så godt i jord, der har et højt indhold af kridt.

Ubeskårne planter vil producere hvide blomstertoppe i foråret og sorte, kirsebærlignende bær. Blomsterne er rigtig flotte og vokser typisk til en størrelse på 1-5 centimeter – kirsebærlaurbær blomstrer i maj.

Detaljer

 • En hårdfør busk med flotte, grønne blade og hvide blomster, der blomstrer i maj
 • Planten klarer sig bedst i almindelig jord og kan sagtens håndtere et højt indhold af ler – dog skal den ikke plantes i jord, der er for vandholdigt eller har et højt indhold af kridt
 • Plantens bær bør ikke spises

Se priser og mængderabatter hos (Produktet er udgået)

Kirsebærlaurbær ‘Caucasica’ – Hurtigvoksende og modstandskraftig busk 


Kirsebærlaurbær 'Caucasica' – Hurtigvoksende og modstandskraftig busk’Caucasica’ er en flot og kraftigvoksende busk, som kan blive op til 3-4 meter i højden og 1-2 meter i bredden. Denne hæk kan klare det meste, og alle slags vejrforhold – uanset om solen skinner alle døgnets timer, eller den er placeret ud mod Vesterhavets kraftige vind. Man skal dog være opmærksom på, at busken aldrig må stå med fødderne i vand.

Hækken bliver mere og mere populær blandt haveejere, da den vokser utrolig stærkt. Det ses da også, da den rangerer som nr. 5 mest solgte på plantetorvet.dk. Samtidig er den også slank, som gør, at den også er anvendelig i små haver, hvis den beskæres regelmæssigt. Planten er nem at holde og kræver ikke meget vedligeholdelse.

En hæk, som er perfekt til dem, der ønsker lidt privatliv, da bladene vokser tæt. 

Smuk hele året rundt
Bladene er fine mørkegrønne, med en skinnende og læderagtig overflade. Busken blomstrer smukt i maj-juni måned med hvide blomster, som senere bliver til røde bær og derefter sorte. Du får altså en smuk hæk, som vil pynte din have alle fire årstider.

Bærrene bør ikke spises af mennesker, men er ikke farlige. De tiltrækker derimod himlens dyr, som gør din have yderst levende.

Detaljer: 

 • En hårdfør busk, som både tåler vind, skygge og fuld sol. Stil den lige hvor du ønsker
 • Benyttes oftest som hæk eller i klippede busketter 
 • Blomstring i maj/juni (hvide blomster) 
 • Velegnet til alle jordtyper 
 • Nem at beskære, som skal ske to gange årligt 
 • Hurtigvoksende (40-50 cm om året) 

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Kirsebærlaurbær ’Van Nes’ – En stedsegrøn plante til de højeste opgaver


Kirsebærlaurbær ’Van Nes’Hvis du leder efter en plante, der kan fungere som hæk og samtidig virkelig skærme af, så skal du ikke lede meget længere. Van Nes kirsebærlaurbær vokser op til 3 meter, og med sine mørke, grønne blade vil den kunne give rigeligt med privatliv.

Takket være sin højde er planten ideel til at afskærme på privat vej eller ved sommerhus, især hvis husene ligger tæt. Den vokser dog bredt, så husk at beskære den.

Van Nes anvendes også som bundbeplantning, ofte under større træer. Ligesom andre kirsebærlaurbær vokser den bedst i sol eller halvskygge i normal eller lerholdig jord, der ikke er for våd.

En flot hæk med mange muligheder

I maj og juni får hækkens allerede flotte, grønne blade selskab af smukke, hvide blomster, der senere omformer sig til bær. Disse bær er ikke spiselige, men begge dele giver et flot farvespil i planten.

Kirsebærlaurbær Van Nes bruges ofte som hæk og vokser til en bredde på 1,5 til 2,5 meter. Det er bedst at beskære den sidst på foråret eller i starten af sommeren, og ubeskårne, modne planter vil ende med at producere hvide blomster.

Detaljer

 • Planten klarer sig bedst i almindelig jord – dog skal den ikke plantes i jord, der er for vandholdigt
 • Ligesom med andre sorter af laurbærbuske bør plantes bær under ingen omstændigheder spises

Se priser og mængderabatter hos (Produktet er udgået)

Prunus laurocerasus ‘Novita’ – god sort til klippet hæk


Kirsebærlaurbær 'Novita'Novita er hurtigt voksende med 40-50 centimeter om året og velegnet til klipning, hvorfor den egner sig godt til dig der ønsker en klippet laurbærhæk. Den har desuden store

elliptiske blade og bliver derfor hurtigt tæt, ligesom den generelt vurderes at være meget robust.

Under de rette forhold kan den blive op til 3 meter høj.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ – langsomt voksende og lav sort


Kirsebaerlaurbaer 'Otto Luyken'Otto Luyken er en lav og kompakt sort med små skinnende grønne blade. Den bliver omkring en meter høj, og har det bedst med at stå i læ for hård blæst. Den kan blandt andet holdes klippet eller uklippet, samt bruges til kantafgrænsning på grund af dens lave vækst. Den vokser årligt med mellem 10 og 20 centimeter.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Prunus laurocerasus ‘Herbergii’ – tæt sort med mørkegrønne blade


herbergii prunus

Herbergii er opretvoksende og velegnet til dig der ønsker en laurbærkirsebærhæk der ikke vokser alt for hurtigt. Herbergii har nemlig en middel vækst på mellem 20 og 40 centimeter om året, og den bliver op til 3 meter høj med en bredde på op til 150 centimeter. Bladene er mørkegrønne og elliptiske.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ – trækplaster for bier og sommerfugle


Portugisisk laurbærkirsebærAngustifolia kendes også som portugisisk laurbærkirsebær, og som navnet antyder har den sin oprindelse i Portugal. Særlige kendetegn er blandt andet de rødlige grene og ægformede blade. Den er blandt de mere hårdføre sorter, og den er populær blandt bier, sommerfugle og fugle. Som andre laurbærkirsebærhække får den blomster, der for denne sort er hvide og stærkt duftende. Den har en middel vækst på mellem 15 og 30 centimeter om året.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Prunus laurocerasus ‘Genolia’


kirsebærlaurbær genolia

Genolia har hovedsageligt opretstående grene, og som hækplante er den således smal fra

naturens side så den næsten kun behøver klipning i toppen. Derudover er det en meget hurtigt voksende sort, der vokser med mellem 40 og 60 centimeter per år.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Genolia er en flot sort med lancetformede grønne blade, der tåler kraftig beskæring og bliver op til 3 meter høj.

Prunus laurocerasus ‘Etna’ – god sort til uklippet hæk


Kirsebærlaurbær 'Etna'Etna er velegnet til uklippet laurbærkirsebærhæk, da den er kompakt og dermed ikke breder sig for meget. Den er ligeledes et godt valg til en mindre hæk, da den højst kan blive 2 meter høj med en bredde på cirka 120 centimeter. Den vokser ikke så hurtigt som andre laurbærkirsebærhække, men den har alligevel en årlig vækst på cirka 30 centimeter.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – meget hurtigt voksende sort


'Rotundifolia'Rotundifolia er velegnet til landets mildere egne, og så har den en meget kraftig opret vækst. Den kan under rette forhold blive cirka 3 meter høj og 2 meter bred, med en tilvækst på mellem 30 og 60 centimeter om året.

Se priser og Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ hos (Produktet er udgået)

Herunder kan du i videoen se en gennemgang af de mest populære sorter og deres forskelle:

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 


Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Outlet-section-for-.dk

 

Prunus Lusitanica ‘Variegata’ 


Prunus Lusitanica 'Variegata' – Dekorativ hæk med flere nuancer’Variegata’ er en portugisisk laurbær, som er en attraktiv stedsegrøn plante, der skaber en tyk og tæt hæk. Den kan blive op til 2-3 meter høj, som gør, at den er ideel til hæk i både store og små haver. 

Som mange andre laurbærbuske kan den klare hårde miljøer og næsten alt slags vejr. Lige præcis denne art kan især holde vinterkulden ud og er blevet målt til at kunne klare ned til hele 16 minusgrader. Det er en hæk, som kræver kun lidt vedligeholdelse, og beskæring er ikke nødvendig.

En forkælelse til alle sanserne 
Denne hæk har grønne, læderagtige ovale blade med smukke hvide bladrander. Bladene er en anelse mindre i forhold til andre laurbærkirsebær. Stilkene er rødlige, som skaber en flot hæk, der vil klæde enhver have. Den har da også en fin placering hos plantetorvet.dk som den nittende mest solgte. 

Til juni får buksen flotte cremehvide blomster, som dufter skønt ud i hele haven. Blomsterne bliver til bær i kraft med, at årstiderne skifter. Disse bær skal og bør ikke spises af mennesker, men tiltrækker smukke fugle, bier og sommerfugle til din have.

En yderst smuk hæk, som vil forkæle både din syn- og lugtesans på flere parametre.

Detaljer: 

 • Giftige bær og blade for mennesker
 • Kræver kun meget lidt vedligeholdelse 
 • Kan overleve de fleste miljøer (herunder temperaturer ned til minus 16 grader)
 • Blomstrer smukt i maj/juni
 • Beskæring er ikke nødvendigt
 • Kan plantes i alle jordtyper, men der foretrækkes en fugtig og muldrig jord

Outlet-section-for-.dk

Laurbærkirsebærhækkens kendetegn

Laurbærkirsebærhækken kendes især på de blanke grønne blade, der enten er elliptiske eller lancetformede.

Navnet kommer sig af at planten er tæt beslægtet med kirsebær, mens bladene minder lidt om laurbærbuskens blade. Bladene på laurbærkirsebær er dog ikke spiselige, så her har den ikke noget til fælles med laurbærbusken. Ej heller bærene kan spises. De er både sure og en smule giftige, hvis der indtages mange af dem.

Laurbærkirsebærhækken er smuk hele året, da den er stedsegrøn og står i flotte grønne eller mørkegrønne nuancer. I sommer- og forårsmånederne står den med cremefarvede blomster, som på nogle sorter dufter mere end andre, og i efteråret kommer der bær som fuglene nyder godt af.

Derfor er laurbærkirsebærhæk et godt valg

Laurbærkirsebærhækken står med velduftende blomster om sommeren, som er nyttige for både bier og sommerfugle. I efteråret erstattes blomsterne af bær, som småfuglene nyder godt af.

Laurbærkirsebærhækken er et godt valg, hvis du ønsker at etablere en fuglevenlig have der summer af liv i både forårs-, sommer- og efterårsmånederne. Når planterne står med blomster tiltrækkes såvel bier som sommerfugle, og når efteråret står for døren kan fuglene forsyne sig med de mange mørke bær der vokser på hækken. Det betyder at dyrelivet helt naturligt holder sig til i din have, hvilket bidrager positivt til den omkringværende flora.

De fleste sorter er desuden både hårdføre, opretvoksende og hurtigt voksende, hvilket er eftertragtede egenskaber i både nye og gamle haver. Den oprette og ofte smalle vækst betyder desuden at den som hækplante ikke optager for meget plads i skellet, så du får flere kvadratmeter til rådighed i din have.

Laurbærkirsebær er desuden nem at passe, og hvis behovet opstår kan den også tåle en kraftig beskæring helt ned til 40-50 centimeter.

Sådan planter du laurbærkirsebærhæk

Laurbærkirsebærhækken er nem og enkel at plante i din have, og generelt er den meget nøjsom. Vi har undersøgt eksperternes råd til plantning af hæk, og herunder får du en række tips til plantning af laurbærkirsebærhæk:

Start med at sætte en rettesnor hvor hækken skal plantes

Du behøver naturligvis ikke rettesnoren, men den forenkler arbejdet da du ikke hele tiden skal holde øje med om renden er lige og om hækplanterne står på en lige række.

Grav renden lidt bredere end klumpen eller potten

Hvis du på forhånd ved hvor brede hækplanternes klumper eller potter er, kan du grave renden dagen i forvejen. Grav den gerne lidt dybere end klumpen eller potten, og løsn jorden i bunden med en greb. Er jorden svær eller leret, er det en god idé at grave lidt dybere og tilføre grus så vand nemmere kan trænge væk.

Sæt planterne langs renden og vær grundig med plantningen

På den måde sikrer du dig at alle planter placeres som de skal, og nemt kan sættes i jorden efterfølgende. Er der tale om barrodsplanter, bør rødderne dog forblive indpakkede indtil de sættes i jorden. Det er en god idé at være to til selve plantningen, så én kan holde planten og løbende rette af, mens den anden fylder jord ned omkring rødderne. Afslut ved at træde jorden godt til omkring planterne med hele din kropsvægt, så den kommer godt ned og pakker sig om rødderne. Sørg også for at planterne står i samme højde som på planteskolen.

Afslut med en vanding og sæt gerne støttepæle efter behov

Når laurbærkirsebærhækken er færdigplantet, skal du tilføre en god mængde vand. Gerne 15-30 liter per meter. Dette gør blandt andet at jorden trækkes bedre sammen omkring hver plante. Hvis planterne er over en meter eller står i et område med hård vind, er det en god idé at sætte pæle op og binde en line herpå. Hver plante kan så sikres til linen, så de støttes indtil de har nået at etablere sig i din have. Mindre planter kan støttes ved hjælp at en bambuspind, som stikkes i jorden og bindes til hver plante.

Du kan også se denne video, som indeholder flere tips og gode råd til plantning af laurbærkirsebærhæk:

Læs også: Bunddække – flotte bunddækkende planter til haven

Sådan får du succes med laurbærkirsebærhæk

En laurbærkirsebærhæk er særdeles robust og nem at passe, så længe du vælger den rette sort. Som du kan læse højere oppe i artiklen er det nemlig ikke alle sorter der tåler hårdt klima.

Da væksten for de fleste sorter er opret, er behovet for klipning og beskæring minimalt. Når du klipper og beskærer, bør det desuden foregå med en beskæresaks og ikke en hækkesaks. Grunden til dette er at du ellers vil efterlade markante brunde render langs afklippede områder, og det vil få hækken til at se ærgerlig ud. Læs mere: HaveABC

Beskæring af laurbærkirsebærhækken bør ske senest i september.

Laurbærkirsebærhækken vil sætte pris på gødning i det tidligere forår samt i efteråret, og det må gerne være en speciel gødning til hække eller en passende organisk gødning.

Sørg for at holde hækken fri for græs eller ukrudt i renden den står plantet i, så planterne ikke skal konkurrere om næringen og vandet i jorden. Du kan også med fordel udlægge et lag barkflis, som skal ligge i et 8-10 centimeter tykt lag. Dette vil holde hækken effektivt fri for ukrudt, og de behøver således kun at nippe de få skud, der alligevel finder vej igennem eller bare står tæt på.

Læs også vores artikel om: Færdighæk inspiration – find den bedste færdighæk til haven

Læs også: Bøgehæk – den komplette guide

FAQ

🤩Er en kirsebærlaurbærhæk en god type hæk?

Kirsebærlaurbærhækken er iblandt danskernes favoritter, når det kommer til at vælge stedsegrønne hække til pryd i haven eller til afgrænsning omkring skel. Den store fordel ved hækken er dens kompakthed og ynde. Der vokser smukke, duftende blomster på den i sommerperioden.

🤓Hvor lang afstand skal der være mellem kirsebærlaurbærhække?

Der findes forskellige udgaver af kirsebærlaurbærhække. De varierer i forhold til kompakthed og dimensioner i udvokset tilstand. Det er individuelt fra sort til sort, hvor lang afstand der skal være mellem hækkene. Det anbefales, at du tager afsæt i, hvor bred din kirsebærlaurbærhæk cirka bliver i bredden.

🧐Hvor hurtigt vokser kirsebærlaurbærhække?

Kirsebærlaurbærhækken hører til de hurtigvoksende hække. Det er blandt andet på grund af det, at mange danskere tyr til denne type hæk, når der skal plantes afgræsning omkring haven og ud til skellet. Vær opmærksom på at der kan være forskel på voksehastigheden afhængig af, hvilken type kirsebærlaurbærhæk du vælger.

🤔 Mister kirsebærlaurbærhække deres blade om vinteren?

Som udgangspunkt beholder din kirsebærlaurbærhæk hovedparten af sine blade året rundt. Er hækken syg, eller mangler den næring, kan du forvente, at din kirsebærlaurbærhæk fra juli/august begynder at miste sine blade. Før bliver de mørkegrønne og ellipseformede blade gullige for derefter at falde af.

Denne side er anmeldt af: Patrick Hermansen Rating 10/10

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar