Hortensiaen er en sand haveklassiker, som kan gøre en stor forskel for hele havens udtryk. Planten er velegnet til både krukker og bede, alt efter om du foretrækker smukke farverige blomsterkugler eller en iøjnefaldende busk.  

Vi er vilde med den overdådige blomstring fra højsommer til efterår, men faktisk er den smuk hele året rundt, og den ældes med ynde. Haveplanten er også nemmere at holde end mange tror – det kræver blot en smule vejledning. 

Der findes forskellige typer at vælge imellem. De varierer i blandt andet blomsterfarve, egenskaber, højde og bredde. Vi har fundet nogle af markedets flotteste hortensiaer, som vil pryde enhver dansk have. 

Find din favorit herunder, hvor vi også giver gode råd til plantning og pasning.

Hortensia Annabelle – bestseller hos Plantetorvet

Hortensia Annabelle bestseller hos PlantetorvetAnabelle er bestseller hos den danske forhandler Plantetorvet, og det forstår vi godt! De hvide blomsterblade på 10-25 cm passer ind i enhver have, hvor de bidrager med klassisk elegance. Også de ægformede grønne blade har en dekorativ effekt. 

Anabelle planten trives i fuld sol og halvskygge, hvor den er middelt voksende. Den kan blive stor og prangende i omfang på 1 til 2 meter i højden og 2 til 3 meter i bredden.  

Planten egner sig godt til opretvoksende beplantninger. Den kræver mellem gødning og er fuldt ud hårdfør i en dansk have. Placer den ved dit favoritspot i haven, og nyd blomstringen fra juli til september. Planten er uden duft, så du bliver ikke generet af en for kraftig lugt, når du er i dens nærhed. 

 Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 til 2 meter

Se pris på Hortensia Annabelle set hos Plantetorvet

Hortensia The Bride – romantisk og tidløst udtryk

Hortensia The Bride romantisk og tidløst udtrykThe Bride er en cirka en meter høj opret busk med et romantisk udtryk. Som navnet så fint antyder giver de store hvide blomster associationer til brudens smukke kjole. Den hvide blomsterfarve gør planten tidløs i haven. Bladende har en dyb grøn nuance. 

The Bride blomstrer fra juli til september, og den trives bedst i fuld sol eller halvskygge. Sørg for at plante de i læ for kraftig vind, så den ikke tager skade. Haveplanten egner sig både godt som solitær og i grupper som for eksempel et surbundsbed i haven. Placer den i næringsrig og let fugtig sphagnumblandet jord, hvor den har rig mulighed for vækst og blomstring. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 meter

Se pris på Hortensia The Bride set hos (Produktet er udgået)

Hortensia Bella – skab blikfang med rosa blomster

Hortensia Bella skab blikfang med rosa blomsterPlanten Bella udsmykker haven med sine rosarøde blomster, der skaber blikfang. Blomsterne måler typisk 20 til 25 cm, og de står flot i kontrast til plantens grønne ægformede blade. Her får du en plante, der uden tvivl vil tiltrække blikket, så snart du træder ud i haven. 

Bella planten er middelt voksende og bliver normalt omkring 50 til 100 cm høj og 90 til 120 cm bred. Den er fuldt ud hårdfør under danske forhold, så du kan trygt plante den i en krukke eller et bed i din have. 

For at holde planten blomsterrig og modstandsdygtig kræver det mellem gødning. Placer den i fugtig jord i sol eller halvskygge, gerne i en typisk opretvoksende beplantning. Planten blomstrer smukt fra juli til september. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Rosa
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 50 til 100 cm

Se pris på Hortensia Bella set hos Plantetorvet

Hortensia Clara – gør haven personlig med blå blomster

Hortensia Clara gør haven personlig med blå blomsterClara planten folder elegant sine blå blomster ud fra juli til september. Planten har et unikt og karakteristisk udtryk, og hos Furnished elsker vi, hvordan den bidrager til et personligt præg i haven. De grønne blade er klassisk ægformede. Blomsterne måler 10 til 25 cm, og de er duftløse, så du undgår gener fra kraftig lugt.  

Planten er hårdfør i det danske klima. Den bliver 50 til 100 cm høj og 90 til 120 cm bred. Som regel bliver den brugt i en elegant opretvoksende beplantning. Plant den i et område af haven med sol eller halvskygge, hvor du selvfølgelig har fuldt udsyn til den. Clara har en normal vækst, og for at give den de bedste vækstforhold bør du passe den med mellem gødning.  

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Blå
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 50 til 100 cm

Se pris på Hortensia Clara set hos Plantetorvet

Hortensia Limelight – stor plante med flot farvespil

Hortensia Limelight stor plante med flot farvespilForny din have med Limelight planten. Den har dekorative grøngule blomster, som giver et flot spil til de grønne ægformede blade. Planten fylder smukt i haven, da den bliver mellem 1 og 3 meter høj og 1,2 til 1,5 meter bred. Blomsterne er 10 til 25 cm store, og du kan nyde synet af dem fra juli til september.

Plant den i sol eller halvskygge i haven i læ for kraftig vind. Ofte bliver planten brugt i en dekorativ opretvoksende beplantning, hvor den virkelig kommer til sin ret. Den er fuldt ud modstandsdygtig under danske forhold, og derfor har den indtaget en plads i mange danske haver. Væksten er normal, og planten er uden duft, som mange foretrækker deres haveplante. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 til 3 meter

Se pris på Hortensia Limelight set hos Plantetorvet

Hortensia Pinky-Winky – lyser op i en romantisk have

Hortensia Pinky-Winky lyser op i en romantisk haveSkab en fin effekt i haven med den skønne Pinky-Winky plante, som hører hjemme i en moderne, romantisk have. Vi er vilde med de 10 til 25 cm store rosa blomster, der viser sig fra juli til september. Blomsterne komplimenterer smukt de grønne ægformede blade og den øvrige grønne natur i haven. På den måde bliver den rosa farve forstærket, og blomsterne lyser op i haven. 

Her får du en stor plante, som kan indtage rig plads i haven og virkelig skabe blikfang. Højden er 1 til 3 meter, mens bredden er 1,2 til 1,5 meter. Pinky-Winky er meget modstandsdygtig i det danske klima, og du giver den de bedste forhold ved mellem gødning. Plant den i fugtig og næringsrig jord, og lad den udfolde sig i din have. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Rosa
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 til 3 meter

Se pris på Hortensia Pinky-Winky set hos Plantetorvet

Hortensia Dorthea – klassisk og helt sin egen

Hortensia Dorthea klassisk og helt sin egenDorthea planten drager blikket med rosa blomster, der blomstrer fra juli til september. Her kan du nyde synet af 10 til 25 cm store blomsterblade, der står fint i kontrast til bladenes mørkegrønne farve. Bladene har en klassisk ægformet facon. 

Det bedste ved Dorthea er, at den er nem at kombinere med blomsterbedets andre planter. Farverne er tidløse, og udtrykket er klassisk – og alligevel er den helt sin egen. Under normale forhold bliver planten 50 til 100 cm høj og 90 til 120 cm bred. Dorthea er middeltvoksende og kræver mellem gødning. Placer den i fuld sol eller halvskygge i en elegant opretvoksende beplantning. I en dansk have er den fuldt ud hårdfør. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Rosa
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 50 til 100 cm

Se pris på Hortensia Dorthea set hos Plantetorvet

Hortensia Incrediball – mellemstor plante med cremegule blomster

Hortensia Incrediball mellemstor plante med cremegule blomsterVi synes, som navnet siger, at Incredible er en helt utrolig plante, der fortjener en plads i enhver have. De sarte cremegule blomster lyser op mellem bladende, som er grønne og ægformede. Blomsterne er omkring 20 til 25 cm store, og de blomstrer fra juli til september. 

Incredible planten bliver typisk 1 til 2 meter høj og 60 til 90 cm bred. Ofte bliver den brugt opretvoksende, så du bedre kan få plads til den i haven. Plant den på en synlig plads i haven, så du altid har kig til den flotte plante. Sørg for sol eller halvskygge og rolige vindforhold til planten. Du kan med fordel passe den med mellem gødning for at give den de bedste betingelser for at gro, blomstre og bekæmpe skadedyr og sygdom. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Cremegule
 • Blomstring: Højsommer til sensommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 til 2 meter

Se pris på Hortensia Incrediball set hos Plantetorvet

Hvor skal jeg placere hortensiaen? 

Her får du en række råd til, hvor og under hvilke forhold du med fordel kan placere din nye haveplante.

Krukker og bede

Ordet ’hortensia’ er afledt af latin ’hortus’, som betyder have – og det er en haveplante, som ofte er at finde i de danske haver. Du kan plante almindelige hortensiaer i krukker eller bede, alt efter hvad du foretrækker i haven. I bede vil planten ofte udvikle sig til en busk, da den her typisk har mere plads at udfolde sig på. 

Lysforhold

De fleste typer trives godt i halvskygge. Det kan variere fra sort til sort, om de også trives i fuld sol, eller om du kan placere din hortensia i skygge. 

Vindforhold

Placer planten i læ for kraftig vind, som kan skade bladene og blomsterne. 

Jordforhold

Haveplanten trives generelt godt i let fugtig og næringsrig jord. Sørg derfor gerne for, at dit valg af jord til hortensia består af let kompostbart organisk materiale. Du kan for eksempel vælge at placere planten ved havedammens kant, hvor tørrejorden er fugtig. 

Planteafstand

Som tommelfingerregel kan du placere 1 til 2 planter for hver m2, hvis du ønsker tæthed planterne imellem. Hav dog in mente, at der er forskel på bredden. 

Hvordan udplanter jeg hortensia? 

Du kan med fordel udplante om efteråret eller i sensommeren. Her er jorden tilpas fugtig og lun, og væksten af skud er indstillet for året. På den måde er forholdene ideelle for rodvækst. Planter du i foråret, skal du sørge for hyppig vanding. 

Du kan plante din hortensia ved at følge de simple steps:

 • Placer planten i en spand vand, så rodklumpen får rigelig væske
 • Grav et tilstrækkeligt stort hul, og placer planten heri. Potteklumpen skal flugte med jordens overflade
 • Fyld hullet to tredjedele op med jord
 • Hæld en kande vand i hullet, og lad det trække ned
 • Fyld hullet helt ud med jord og vand igen

Hvordan beskærer jeg hortensia? 

Hortensia beskæring er relevant for at fjerne udgåede grene og bibeholde en flot og ikke for stor form. Beskæringen kan dog indvirke på blomstringen, og vi anbefaler kun at finde beskæresaksen frem, når det er nødvendigt. 

De typer, der blomstrer på etårige skud, kan du beskære om efteråret efter blomstring. De typer, der blomstrer på toårige skud, er bedre at beskære før blomstring om foråret. 

I vinterhalvåret beskytter visne blomsterstande din hortensia mod frost. Klip skadede og visne stande væk i april ned til første grønne skud og ikke længere, da det kan forhindre blomstring.

Hvordan plejer jeg hortensia?  

Den populære haveplante kræver mindre arbejde end de fleste ved, når den første tid efter plantningen er forbi. Her får du råd til, hvordan du kan pleje planten for at give den optimale vækstforhold. 

Vanding

Hortensiaens latinske slægtsnavn er Hydrangea, som har betydning i nærheden af ordet ’vandkar’. Slægtsnavnet hentyder til, at planten kræver meget vand. Derfor er det hensigtsmæssigt at plante den i fugtig jord og sørge for vanding. Generelt er det bedre at vande meget ad gangen frem for små vandinger på daglig basis. Sikr dig, at jorden bliver holdt fugtig, men undgå at planten ligefrem sopper i vand. 

Der er forskel på mængden af vand, alt efter om du planter din hortensia i krukke eller bed. Hvis du ønsker en nem løsning med sjældnere vandinger, er hortensier i bed at foretrække. Jorden i krukker tørrer hurtigere ud i solrige perioder end havens jord.  

I krukke kan du vande planten hver anden dag i højsommeren. Spring vandingen over i regnfuldt vejr. I sensommeren og foråret kan du vente lidt længere imellem vandingerne afhængigt af vejret. I bed skal du sørge for at vande godt i tørre perioder – særligt det første års tid efter plantning.

Typen af vand

Typen af vand, du bruger til vanding, kan have betydning for blomsternes farve. Regnvand fremhæver blå blomsters farve, mens de kan miste farve af kalkholdigt postevand, der øger jordens PH-værdi. Postevand fremhæver derimod rosa og hvide blomsters farve, da det kalkholdige vand fastholder en PH-værdi, som er svagt basisk til neutral. 

Gødning

Behovet for næring afhænger af sorten. En tommelfingerregel for enhver hortensia er dog, at den skal have gødning om foråret og efteråret. Gødningen giver den de bedste forudsætninger for rig vækst og blomstring. Samtidig gør det den mere hårdføre over for skadedyr og lidelser. 

Du kan vælge at gøde med flydende hortensia gødning, gødningsgranulat eller gødningstabletter, alt efter hvilken metode du foretrækker. Hav in mente, at sur jord resulterer i blå blomster, mens neutral jord giver hvide til rosa blomster. 

Som hovedregel er det en god idé at gøde blå sorter med NPR 5-1-6 eller NPK 25-5-30, mens de rosa og hvide trives med NPK 5-2-2 eller NPL 25-10-10. 

Undgå frostskader

Du kan undgå frostskader ved at dække din plante med granris i vinterperioden. Samtidig er det en god idé at lade plantens visne blomsterstande sidde vinteren over, frem for at klippe dem af om efteråret. De beskytter planten mod frostskader. Du kan med fordel lade krukkehortensiaer overvintre indenfor. 

Hvilke sorter findes der? 

Der findes ikke én type hortensia, men flere. Det kan gøre det svært at vælge. Vi lister her kendte typer for at give dig et kort overblik over udvalget – blandt andet træagtig, klatrende, busket og opstammet hortensia. Planterne varierer i både form, omfang, egenskaber og blomsterfarve. Det kan skabe en flot effekt i haven at kombinere flere forskellige. 

 • Almindelig hortensia (Hydrangea macrophylla) er som navnet siger den mest almindelige i haven. Busken har normalt meget rig blomstring, og blomsterne er i nuancer som hvid, rosa, violet og blå. De er samlet i halvskærme, som er forgrenede. Planten kan blive op til 2 meter høj. 
 • Klatrehortensia (Hydrangea anomala subsp. petilorais) er ligesom den velkendte klematis en klatrende plante. Ved hjælp af luftrødder kan den komme op i højden. Planten udfolder store stande. Den har fine hvide eller cremefarvede blomster. Planten kan klatre over fem meter til vejrs.  
 • Egebladet hortensia (Hydrangea guercifolia) har blomster, som sidder sammen i forgreninger. Den har som navnet antyder blade, der ligner om egeblade. Før sæsonafslutning får bladene dekorative høstfarver. Planten kan blive op til 2 meter høj. 
 • Havehortensia (Hydrangea paniculate) er en kraftig busk, der forgrener sig flot. Planten bliver også kaldt for syrenhortensia, da blomsterne sidder sammen i en lang, kegleformet stand, der giver associationer til syren. Blomsterne ændrer med tiden farve fra creme til rosa. Planten kan blive op til to meter høj. 
 • Rusbladet hortensia (Hydrangea aspera) er store buske, der i formen også kan minde om små træer. Plantens blomster sidder sammen i halvskærme. Mens de yderste blomster er hvide, har de midterste en mere blålig nuance. Planten kan blive højere end de fleste – op til 4 meter høj. 
 • Træagtig hortensia (Hydrangea arborescens) er mere forgrenet end de fleste. De hvidlige blomster samler sig i store kuppelformede stande. Planten bliver normalt omkring 1 meter høj. 

 

FAQ

Hvornår skal jeg udplante hortensia?

Du kan i princippet plante den i løbet af alle årstider, så længe jorden ikke er frossen. Vi anbefaler at plante den i den fugtige, lune jord om efteråret. 

Hvornår blomstrer hortensia? 

Hortensia blomstrer ofte fra højsommer til sensommer. 

Er hortensiaer spiselige? 

Nej. Hortensiaer bør ikke indtages på samme måde som for eksempel krydderurter.  

Denne side er anmeldt af: Lasse H. Knudsen Rating 5/5

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar