Det er ikke for ingenting, at Klematis bliver omtalt som Slyngplanternes Dronning. Det er måske den mest kendte slyngplante, og den moderne plante udsmykker i dag mange danske haver. 

Hop med på trenden, og lad planten pryde en busk eller et træ i dit uderum. 

Klematis er en klatreplante, som bruger bladstilke til at klatre. Den klatrer også smukt op ad et klatrestativ og skaber en flot effekt henover en pergola. Der findes forskellige klematis sorter, og de varierer i både størrelse, farve og frøstande. Vi har gennemgået hele rækken og udvalgt vores absolutte favoritter! Dem bliver du præsenteret for nedenfor. 

Vores udvalg afspejler den store variation, som kendetegner klematisfamilien. Find din personlige favorit, uanset om du er til enkle, minimalistiske planter eller foretrækker farverige blomster.

Klematis Dr. Ruppel – smuk slyngplante med store rosa blomster

Klematis Dr. Ruppel smuk slyngplante med store rosa blomsterDu kan kende Dr. Ruppel på de elegante store rosa blomster på 10 til 25 cm. Vi elsker detaljen med blomsternes hvide kant, som skaber en dekorativ effekt, der fanger øjet. Bladende er sammensatte og har en mørkegrøn farve, som skaber en fin kontrast til de rosarøde blomster.  

Klematis Dr. Ruppel er middelvoksende, og under normale forhold bliver den 2 til 3 meter høj og 30-50 cm bred. Hvis du plejer den med mellem gødning, får den de bedste forudsætninger for hurtigt at vokse sig smuk og lang. 

Placer planten i sol eller halvskygge. Den er flot at stille op ad stakit eller espalier. Du kan nyde synet af, at de rosa blomster i sommerhalvåret fra juni til september. Planten er generelt en hårdfør klematis, som passer i det danske vejr. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Rosa
 • Bladfarve: Mørk grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 2 til 3 meter

Se pris på Klematis Dr. Ruppel set hos Plantetorvet

Klematis Westerplatte – mørkerød skønhed

Klematis Westerplatte mørkerød skønhedPryd haven med den smukke Westerplatte, der har sofistikerede mørkerøde blomster på 10 til 12 cm. Bladene er mørkegrønne og lappede. Ofte bliver planten brugt i slyngende beplantninger, som skaber blikfang i haven. 

Klematisplanten har en kraftig vækst og bliver normalt 1 til 2 meter høj og 60 til 90 cm bred. Westerplatte blomstrer smukt i sommerhalvåret fra juni til september. Den trives bedst i solskin eller halvskygge, og er en hårdfør klematis, som står imod over for de danske vejrforhold. Planten er duftløs og skal plejes med mellem gødning for at gro optimalt. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Rød
 • Bladfarve: Mørk grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 til 2 meter

Se pris på Klematis Westerplatte set hos Plantetorvet

Klematis Early Sensation – minimalistiske hvide blomster til drivhuset

Klematis Early Sensation minimalistiske hvide blomster til drivhusetHvis du holder af enkelthed i dine haveblomsters udtryk, kan Early Sensation være et godt bud til dig. Planten har mindre hvide blomster på 4 til 6 cm og mørkegrønne, lappede blade. 

Vi elsker navnet Early Sentation, som passer så fint til blomsten. Som navnet siger, blomstrer planten tidligt på året, nemlig i foråret fra maj til juni. Dette er en hårdfør klematis. som klarer sig fint under de danske forhold, men har bedst af at blive placeret i din udestue, orangeri eller drivhus. Den trives bedst i sol eller halvskygge og skal plejes med mellem gødning for at få de optimale vækstforhold. 

Her får du en plante, som hurtigt vokser sig 1 til 2 meter høj. Den kan blive meget bred på op til 1,5 meter, og den bliver ofte brugt i slyngende beplantninger. Early Sensation er uden duft, som mange foretrækker deres planter – særligt de, der er placeret i drivhuset, orangeriet eller udestuen, hvor en kraftig lugt hurtigt kan blive for dominerende. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Bladfarve: Mørk grøn
 • Blomstring: Forår
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 til 2 meter

Se pris på Klematis Early Sensation set hos Plantetorvet

Klematis Durandii – klematis med unikt udtryk med blå blomster

Klematis Durandii klemantis med unikt udtryk med blå blomsterGiv haven et unikt præg med Klematis Durandii planten. Hos Bomagasinet er vi vilde med de karakteristiske blå blomster, der giver planten særpræg og gør den til sin egen. Plantens blomster er mellemstore på 10 til 12 cm, og bladende er sammensatte og mørkegrønne. 

Durandii er middelt voksende, og den bliver under normale forhold omkring 1 til 2 meter høj og 30 til 50 cm bred. Den viser især sin skønhed i sommerhalvåret, hvor de skønne blå blomster viser sig fra juni til september. 

Placer planten i sol eller halvskygge, alt efter hvor du ønsker den i haven. Den egner sig godt i slyngede beplantninger. For at give Durandii de bedste forudsætninger for vækst skal den plejes med mellem gødning. Klematissen er hårdfør under vejrforholdene her i landet. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Blå
 • Bladfarve: Mørk grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 1 til 2 meter

Se pris på Klematis Durandii set hos Plantetorvet

Klematis Alba Luxurians – tidløs hvidblomstrende plante

Klemantis Alba Luxurians tidløs hvidblomstrende planteUdsmyk din have med den hvidblomstrende Alba Luxurians. Blomsternes hvide farve skaber et minimalistisk udtryk, som passer sammen med enhver anden blomster- og plantedekoration i haven. Farven giver også planten et tidløst præg, som du vil have glæde af i mange år frem. Bladende er lappede og har en flot dyb mørkegrøn farve.   

Alba Luxurians planten bliver normalt meget stor på op til 3 meter høj og 1,5 meter bred, hvis ikke du beskærer den. På trods af det enkle udtryk vil plantens højde og brede omfang fange øjet, så snart du træder ud i haven. Klematisplanten har en kraftig vækst og bliver ofte brugt i flotte slyngende beplantninger. Blomsterne er 15 til 20 cm store, og de blomstrer i sommerhalvåret fra juni til september. 

Alba Luxurians trives bedst i sol eller halvskygge, og den er modstandsdygtig over for det danske klima. Plej den med mellem gødning, og den vil hurtigt skyde i vejret. Planten er duftløs, og du bliver derfor ikke generet af en for kraftig lugt, der som bekendt karakteriserer nogle planter. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Hvid
 • Bladfarve: Mørk grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 2 til 3 meter

Se pris på Klematis Alba Luxurians set hos Plantetorvet

Klematis Josephine – elegant klematis med rosa blomstring

Klemantis Josephine elegant klemantis med rosa blomstringPlanten Josephine kan med det blotte øje give associationer til smukke, lyserøde åkander. Hos Bomagasinet elsker vi den sarte rosa farve og blomsterbladende, der folder sig flot ud og giver blomsten elegance. De trebladede grønne blade på grenene giver en fin lethed til plantens udtryk. 

Klematis Josephine er en meget hårdfør plante, som blomstrer i sommerhalvåret fra juni til september. Den trives bedst i sol og tåler delvis skygge. Planten er enkel at vedligeholde, og den er hurtigvoksende og bliver normalt op til 2,4 meter høj og mellem 90 og 120 cm bred. 

Specifikationer:

 • Blomsterfarve: Rosa
 • Bladfarve: Grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Trives: I sol og halvskygge
 • Højde: 2,1 til 2,4 meter

Se pris på Klematis Josephine set hos Plantetorvet

Hvor kan jeg plante klematis?

Når du vil vide, hvor du bedst kan plante en plante, er det en god idé at undersøge, hvor planten oprindeligt gror. Klematis (af latinsk ”clematis”) er en slyngplante, der af natur vokser i skoven, hvor den klatrer smukt op ad træernes stammer. Derfor er det hensigtsmæssigt at forsøge at skabe de samme forhold for din plante, som den naturligt ville have i skoven. 

Skovbunden er mørk, og det vil sige at plantens rødder trives ved at stå mørkt. Til gengæld søger den op mod lyset for at kunne blomstre. En del klematis sorter blomstrer derfor først efter at have groet sig til en vis længde. 

Når du skal plante klematisplanten, bør du give den plads til og mulighed for at gro sig lang og prangende. Placer den, så den har adgang til sol eller halvskygge. Det er en god idé at tjekke ved den enkelte plante, om der er specielle lysforhold, der gør sig gældende. Undersøg også for den enkelte sort, om den har bedst af at blive placeret i haven eller i et drivhus, orangeri eller en udestue. 

Du kan plante din klematis op ad for eksempel en hæk eller et træ i haven. En anden mulighed er at bruge et espalier eller montere et klatrestativ på en mur eller et hegn. Mange planter også klematis i krukke med opbindingsstativ, da den løsning er flot sammen med andre krukkeplanter som stedsegrønne træer til krukker. Husk gerne at påmontere en snor, så din klematis ikke falder sammen. 

Hvordan planter jeg klematis?

Plantningen af clematis afhænger selvfølgelig af plantens placering, altså om du for eksempel har valgt at plante den op ad et træ eller i en krukke. Alligevel er der nogle forhold der går igen. Da plantearten er en skovplante, foretrækker den en jordbund, der minder om den, du finder i skoven. Her er jorden normalt fugtig takket være den store mængde af organisk materiale. Det er derfor en god idé at blande tre dele jord med en del kompost. 

Planten foretrækker at have kølige rødder som i skoven, og du kan derfor med fordel plante bunddækkeplanter omkring den for at skygge jorden, hvis du planter den i havens jord.

Plantningen kan foregå i få step:

 • Sæt din clematis i en spand vand, så rødderne får væske
 • Grav nu et hul i havens jord på cirka 45 x 45 x 45 cm. 
 • Løsn plantens rødder, hvis de er vokset i ring
 • Plant planten i jorden og vand gerne grundigt undervejs

Et godt tidspunkt for plantningen er om foråret eller efteråret, hvor jorden normalt er mere fugtig. Her kræves der som bonus mindre vanding end om sommeren. Jorden tæt ved en husmur er ofte mere tør, så overvejer du at plante den op ad muren, er det bedst at holde en afstand på minimum 40 cm fra muren. 

Hvordan skal jeg pleje klematis?

En clematis kan vokse sig stor og prangende som ingen anden haveplante i de danske haver. Det kræver dog lidt opmærksom fra din side, hvis den skal udvikle sig flot. Plejer du den slet ikke, skal du på udkig efter et ret godt klematis tilbud, da det hurtigt kan blive til penge ud ad vinduet. Så sørg for at pleje den i et vist omfang. Det kan variere fra sort til sort, hvordan de bedst plejes, men her får du et par generelle råd til, hvordan du kan tage dig af din klematisplante.

Giv den gødning

En klematis får de bedste forudsætninger for at vokse, hvis du sørger for at give den gødning. Ligesom at skovbunden har en stor mængde organisk materiale, der holder på fugten, skal din haveplante have tilført organisk gødning. En nyplantet klematis kræver gødning tre gange om året. I april (forår), maj til juni (forsommer) og i juli (sensommer). 

Undgå vandmangel

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at din plante ikke kommer i vandmangel. Det forhindrer den i at gro og blomstre, som den skal. Husk på, at den mørke skovbund, hvor planten oprindeligt gror, normalt er fugtig. I perioden efter at have plantet din klematis, bør du være ekstra opmærksom på at få vandet planten på ugentlig basis. Hvis du planter den i foråret eller efteråret, kræver det ikke nær så meget vanding som i sommerperioden, da jorden er mere fugtig her. 

Regelmæssig beskæring af klematis

I princippet kan du i mange tilfælde godt lade være med at beskære din clematisplante, men vi vil anbefale dig at beskære en stor plante, hvis den fortsat skal blomstre stort og flot. Du kan beskære planten, hvis den bliver for stor eller får et ranglet udtryk med manglende blade. 

Det afhænger af tidspunktet for sortens blomstring, hvornår på året det er bedst at beskære den:

 • Blomstrer din klematis i takt med blomsterløg i april til maj, kan du beskære planten ned til 1 til 2 meter lige efter blomstringen. 
 • Er blomstringstiden i maj til juni og igen i sensommeren, kan du beskære planten ned til 1 til 1,5 meter efter hovedblomstringen.
 • Er blomstringstiden i juli til september, kan du beskære planten 10 til 20 centimeter i løbet af årets første tre måneder for at blomsterne er i øjenhøjde under blomstringen. 

 

Læs også om de flotte kaprifolier. 

FAQ

Hvornår skal man plante klematis?

Klematis kan plantes på tidspunkter, hvor jorden er fri for frost. Bedst er forår og efterår, hvor jorden er fugtig og kræver mindre vanding.  

Hvornår beskæres klematis?

Tidspunktet for klematis beskæring afhænger af sorten og dens blomstringstidspunkt. Forårsblomstrende klematis sorter skal beskæres lige efter blomstring. Sommer- og efterårsblomstrende klematis sorter bør beskæres i februar-marts. 

Hvornår blomstrer klematis?

Det afhænger af sorten, hvornår en clematis blomstrer. De forårsblomstrende klematis sorter blomstrer fra maj til juni, mens de sommer- og efterårsblomstrende sorter blomstrer fra juni til september.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar