De 5 smukkeste kaprifolier til din have: Guide og gode råd

De 5 smukkeste kaprifolier til din have: Guide og gode råd

Kaprifolier er slyngplanter, som hurtigt vokser i både højde og bredde. Planterne kan klatre eller sno sig op ad en mur eller espalier, og de dekorative klatreplanter kan bruges til at pynte og gøre haven mere farverig eller til at skabe læ.

Der findes mange forskellige sorter af kaprifolier, som hver især har særlige kendetegn. Nogle af klatreplanterne kan blive op til 2 meter høje, mens andre kan blive op til 5 meter høje. Der er også forskel på, om blomsterne dufter eller ej – fælles for planterne er dog, at de er hårdføre og nemme at passe.

Herunder har vi samlet 5 af de smukkeste stedsegrønne slyngplanter, så du kan finde den perfekte til din have. I guiden nederst kan du desuden læse mere om sorternes kendetegn og fordele.

Lonicera heckrottii 'Goldflame'
middel-voksende kaprifolie med let-duftende blomster

Dagens bedste priser og tilbud på Lonicera heckrottii 'Goldflame':

 • Kan placeres i sol, skygge og halvskygge
 • Smukke lyserøde til orangerøde blomster
 • Middelstor plante

Grunde til at købe

 • Flotte nuancer af pink til orangerøde blomster
 • Kan plantes i solrige, skyggefulde eller halvskyggefulde områder
 • Når en højde på 2-4 meter
 • Velegnet til forskellige haveforhold og kan modstå forskellige vejrforhold

Grunde til at undgå

 • Kan producere giftige bær om efteråret

Hvis du leder efter en slyngplante, der er middel-voksende og har en let duft, så er Lonicera heckrottii ’Goldflame’ det rette valg. Hvis planten bliver passet og plejet under normale forhold, kan den blive mellem 2-4 meter høj.

Mere om Lonicera heckrottii 'Goldflame'

Detaljer

 • Bladfarve: Grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Højde: 2-4 m

Den dekorative kaprifolie blomstrer fra juni til september, hvor slyngplanten sætter smukke rosa til orangerøde blomster med en let duft, som bliver op til 5 cm store. Når du planter slyngplanten, skal du være opmærksom på, at den sætter giftige bær i efteråret. Du skal derfor grundigt overveje, hvor planten skal placeres, så den ikke står tæt på børnenes legeplads.

Generelt er slyngplanten meget hårdfør, og den kan derfor plantes de fleste steder i haven. Slyngplanten tåler både sol, halvskygge og skygge, og det er derfor nemt at finde et godt sted til den dekorative plante. Du kan f.eks. plante klatreplanten op ad espalier eller hegn for at få den fulde effekt af planten.

Når du skal udplante den, skal du sørge for at havejorden er drænet og næringsrig. Du kan også lade slyngplanten suge vand fra en balje lige inden udplantningen, da det giver den bedste start i haven.

Bomagasinets vurdering

Vi kan virkelig godt lide Lonicera x tellmanniana på grund af dens tre vigtigste egenskaber. For det første tilfører dens smukke og frodige blomster, der kan blive op til 1-5 cm store, et strejf af charme til enhver have i sommermånederne. De bringer virkelig noget ekstra til dit udendørs rum. For det andet kan denne hurtigtvoksende plante hurtigt pryde et hegn eller en mur og øjeblikkeligt forvandle dit uderum. Det er virkelig fantastisk at se, hvordan den kan gøre en forskel på så kort tid. Og endelig er den meget tilpasningsdygtig til forskellige lysforhold, hvilket gør den til en vedligeholdelsesvenlig tilføjelse til din have. Det er virkelig praktisk at have en plante, der kan trives i forskellige omgivelser.

Vi fandt dog et par ulemper, som du bør overveje. Planten producerer giftige bær om efteråret, så du bør være forsigtig, hvis du har børn eller ofte har børn på besøg i haven. Det er noget, du skal være opmærksomme på. På grund af dens kraftige vækst kan det desuden være nødvendigt med regelmæssig vedligeholdelse for at forhindre, at den bliver for stor. Det er noget, der kræver din opmærksomhed og tid.

På trods af disse mindre ulemper anbefaler vi stadig Lonicera x tellmanniana.

Gå til bedste pris 325,00 kr. ved Plantetorvet

Lonicera x tellmanniana
kraftigt voksende slyngplante med orange blomster 

Dagens bedste priser og tilbud på Lonicera x tellmanniana:

 • Store dekorative orange blomster
 • Ideel som hegn eller vægdekoration
 • Kræver minimal vedligeholdelse

Grunde til at købe

 • Kommer med smukke og frodige blomster (1-5 cm store) i maj-juni
 • Giver ekstra liv og skønhed til haven om sommeren
 • Hurtigtvoksende plante, der hurtigt kan pryde et hegn eller en mur
 • Hårdfør og tilpasningsdygtig til forskellige lysforhold
 • Den kræver minimal pleje og opmærksomhed

Grunde til at undgå

 • Giftige bær om efteråret
 • Kan kræve ofte vedligeholdelse grundet sin kraftige vækst

Lonicera x tellmanniana sætter smukke og frodige blomster i maj til juni måned, som bliver mellem 1-5 cm store. I sommerperioden er blomsterne derfor med til at pynte haven og tilføje ekstra liv til omgivelserne.

Mere om Lonicera x tellmanniana

Detaljer

 • Bladfarve: Grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Højde: 4-6 m

Den frodige kaprifolie bliver mellem 2-4 meter under normale forhold. Planten er kraftigt voksende, og den kan derfor hurtigt pynte på et hegn eller op ad muren. Slyngplanten vil naturligt søge op mod sollyset, men hvis du ønsker en bredere slyngplante, kan du selv lede planten på rette vej. Det eneste, du skal gøre, er at fastgøre grenene til et fast holdepunkt, så grenene bliver spredt ud i bredden.

Når du planter slyngplanten, skal du være opmærksom på, at den sætter giftige bær i efteråret. Du skal derfor være opmærksom, hvis du har børn eller får besøg af børn.

Planten er meget hårdfør, og den kan både holde til at blive plantet i sol, skygge eller halvskygge. Planten er ideel til dig, der ønsker en plante i haven med minimal vedligeholdelse. Planten passer stort set sig selv, men det er vigtigt, at du giver den rigeligt med vand efter udplantning.

Det kan også blive nødvendigt at beskære planten, hvis den vokser sig for stor.

Hvis du vil have flere haveplanter med minimal vedligeholdelse, kan du finde en liste over nemme haveplanter lige her.

Bomagasinets vurdering

Vi har undersøgt og sammenlignet flere muligheder og er overbeviste om, at vi kan anbefale Lonicera brownii ‘Dropmore Scarlet’ som en hårdfør kaprifolieplante til dit uderum. Med sit frodige udseende og levende, orangerøde blomster tilfører den et smukt touch til din terrasse, altan eller endda dit hus. Vi er især glade for dens kraftige vækst og dens pålidelige funktion som hæk i din have. Derudover er denne plante utrolig modstandsdygtig og kan klare forskellige vejrforhold med minimal pleje.

Det er dog vigtigt at bemærke, at plantens bær er giftige. Alt i alt mener vi, at Lonicera brownii ‘Dropmore Scarlet’ er et godt valg, hvis du leder efter en visuelt imponerende tilføjelse til dit uderum, der kræver minimal vedligeholdelse.

Gå til bedste pris 59,00 kr. ved Plantetorvet

Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet'
hårdfør kaprifolie med orangerøde blomster

Dagens bedste priser og tilbud på Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet':

Grunde til at købe

 • Frodigt udseende og farverige blomster pynter terrassen eller altanen
 • Kraftig vækst
 • Fungerer godt som læhegn i haven
 • Tåler stort set alle vejrforhold
 • Kræver minimal pleje og vedligeholdelse

Grunde til at undgå

 • Relativt lav højde for en klatreplante

Lonicera brownii ’Dropmore Scarlet’ får et frodigt udseende, når slyngplanten begynder at blomstre fra juni til august. De orangerøde blomster bliver mellem 1-5 cm, når de springer ud i sommerhalvåret, hvilket pynter flot på terrassen, altanen eller op ad husmuren. 

Mere om Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet'

Detaljer

 • Bladfarve: Grå
 • Blomstring: Efterår
 • Højde: 2-3 m

Hvis du søger en slyngplante med kraftig vækst, er ’Dropmore Scarlet’ et godt valg til dig. Den farverige kaprifolie bliver omkring 2-4 m høj, hvis den lever under de rette forhold. Planten slynger sig hurtigt omkring faste holdepunkter og søger op mod sollyset, og den fungerer derfor særligt godt som et læhegn til haven.

Du skal være opmærksom på, at slyngplantens bær er giftige.  

Slyngplanten kan holde til stort set alt vejr, og den kræver ikke meget pasning og plejning. 

Bomagasinets vurdering

Vi kan virkelig godt lide Lonicera caprifolium, da den har tre vigtige egenskaber. For det første er dens smukke, stærkt duftende orangegule blomster en fryd for øjet og næsen. De blomstrer fra juni til september og er perfekte til at skabe en velduftende buket. For det andet vokser planten hurtigt og kan nå en højde på op til 4 meter. Det er ideelt til at skabe privatliv og læ i din have. Den tredje egenskab er, at Lonicera caprifolium trives både i skygge og sollys, så du kan placere den, hvor det passer dig bedst.

Det er vigtigt at bemærke, at dyrkning af Lonicera caprifolium kræver regelmæssig vedligeholdelse. Som en kraftig klatreplante har den brug for ordentlig pleje for at undgå, at den bliver uregerlig. Du bør sørge for at give den fugtig jord, når du planter den, og vand den rigeligt for at undgå udtørring. Derudover vil gødning af jorden i sommermånederne hjælpe med dens vækst.

Selvom Lonicera caprifolium har mange gode egenskaber, er der et par områder, hvor vi mener, at den kan forbedres. Vi ville ønske, at der var flere farvevariationer til rådighed, da det grønne standardløv kunne drage fordel af en vis mangfoldighed.

Gå til bedste pris 59,00 kr. ved Plantetorvet

Lonicera caprifolium
kraftigt duftende orangegule blomster

Dagens bedste priser og tilbud på Lonicera caprifolium:

Grunde til at købe

 • Duftende blomster fra juni til september
 • Planten er hurtigvoksende (op til 4 meter høj)
 • Kan give privatliv og læ i din have
 • Trives i både skygge og sollys

Grunde til at undgå

 • Dyrkning kræver regelmæssig vedligeholdelse

Hvis du er glad for den kraftige duft, der møder dig, når du får en buket i gave, så er Lonicera caprifolium en kaprifolie til dig.

Planten blomstrer fra juni til september, og blomsterne er kraftigt duftende.

Mere om Lonicera caprifolium

Detaljer

 • Bladfarve: Grøn
 • Blomstring: Sommer
 • Højde: 2-3 m
 • Bredde: 60-90 cm

Slyngplanten er kraftigt voksende, og den kan blive op til 4 meter høj. Hvis du ønsker mere privatliv eller læ i haven, kan slyngplanten være den rette løsning for dig. Du kan nemlig lade den vokse op ad et hegn eller espalier for at sikre læ og privatliv.

Slyngplanten er også meget hårdfør, så det betyder ikke det store, om du placerer planten i skyggen eller solen. Du har derfor mulighed for at placere klatreplanten lige præcis der, hvor det giver bedst mening for dig.

Når du skal udplante slyngplanten, skal du sørge for, at havejorden er fugtig. Det er vigtigt, at du giver din kaprifolie rigeligt med vand, så den ikke tørrer ud.

I sommerhalvåret er det desuden en god idé at gøde jorden, fordi planten netop er i vækst på dette tidspunkt.

Bomagasinets vurdering

Vi er virkelig fans af Lonicera heckrottii ‘American Beauty’, da den har imponerende hårdførhed og kan modstå selv stærk vind, salt og sol. Denne alsidige klatreplante trives både i fuld sol og halvskygge, hvilket gør den velegnet til forskellige områder i haven. Vi kan godt lide, at den kan nå en højde på op til 3 meter, hvis den passes ordentligt. En særlig detalje vi godt kan lide er dens evne til at blive trænet horisontalt, så du kan styre dens vækstretning.

Vi bør dog nævne, at denne plante kræver regelmæssig beskæring for at vedligeholde den. Det er også værd at bemærke, at denne vinstok kan skabe et imponerende syn, når den dyrkes i en krukke, især i blomstringssæsonen om sommeren.

Selvom vi savner en detaljeret forklaring af bladfarven, blomstringsperioden og den bedste placering for denne plante, kan vi varmt anbefale Lonicera heckrottii ‘American Beauty’ for dens imponerende hårdførhed, tilpasningsevne og potentiale til at skabe et smukt havedisplay.

Gå til bedste pris 59,00 kr. ved Plantetorvet

Lonicera heckrottii 'American Beauty'
brug til slyngende beplantninger 

Dagens bedste priser og tilbud på Lonicera heckrottii 'American Beauty':

Grunde til at købe

 • Meget hårdfør, tåler stærk vind, salt og sollys
 • Alsidig, velegnet til at blive plantet forskellige steder i haven
 • Kan nå en højde på 3 meter med optimal pleje
 • Kan styres til at sprede sig horisontalt i den ønskede vækstretning

Grunde til at undgå

 • Kræver regelmæssig beskæring

Lonicera heckrottii ’American Beauty’ er meget hårdfør, og den kan både klare kraftig blæst, salt og solskin. Slyngplanten har det bedst i sol og halvskygge og kan derfor udplantes de fleste steder i haven.

Mere om Lonicera heckrottii 'American Beauty'

Detaljer

 • Bladfarve: Grøn
 • Blomstring: Jun, jul, aug, sep
 • Højde: 2-3 m
 • Placering: Sol / halvskygge

Slyngplanten kan blive omkring 3 meter høj, hvis du sørger for at give den de mest optimale levevilkår. Du kan f.eks. lave en flot opsætning i en krukke, hvor slyngplanten vokser op ad bambuspind – det bliver særligt flot i sommerhalvåret, når slyngplanten blomstrer.

Hvis du gerne vil, at planten skal sprede sig i bredden, kan du selv binde grenene fast til et vandret holdepunkt og på den måde være med til at styre hvilken retning, kaprifolien skal vokse.

Bomagasinets vurdering

Vi er vilde med Tefal Easy Pro. Denne frituregryde er virkelig noget for sig selv, med dens enestående stegeegenskaber, brugervenlighed og solide konstruktion. Med en oliekapacitet på hele 3 liter kan den uden problemer tackle alle dine stegebehov. Og med den justerbare temperaturfunktion får du altid præcise tilberedningsresultater. Vi er også begejstrede for cool zone-teknologien, der sikrer, at krummer ikke forurener din mad.

Dog kunne vi godt have ønsket os, at temperaturområdet var lidt bredere, så du kunne lave endnu mere alsidig mad. Alt i alt får Tefal Easy Pro vores varmeste anbefaling.

Gå til bedste pris 59,00 kr. ved Plantetorvet

Sådan planter du kaprifolier

I princippet kan du udplante kaprifolie året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Plantorama anbefaler at udplante slyngplanten i efteråret, fordi jorden stadig er lun fra sensommersolen, og samtidig er jorden også fugtig fra efterårsregnen. Det giver de bedst mulige levevilkår for planten, som sætter blomster i den næste sæson.

Slyngplanten er meget hårdfør, og den kan derfor holde til at blive plantet, hvor du ønsker det i haven. Planten kan både tåle blæst, skygge og sol. Det er dog vigtigt, at du finder et sted i haven, hvor slyngplanten har noget at klatre op ad eller slynge sig omkring.

Når du har fundet et godt sted til slyngplanten, skal du grave et hul, der er så stort, at jordoverfladen er 5 cm over pottens overflade. Det er også vigtigt, at rødderne ikke bøjer, når du planter i løst jord.

Det kan være en god idé at sætte planten i en spand med vand inden udplantning – det giver nemlig de bedste muligheder for vækst. Når planten har suget vand i 10-15 min, skal du fjerne potten og placere planten i hullet, som du har gravet. Derefter fylder du hullet med jord.

Det er vigtigt, at planten får rigeligt med vand efter udplantning, så den får en god start på det nye liv i haven.

Sådan passer og plejer du kaprifolier

Kaprifolie er en hårdfør slyngplante, som ikke kræver meget pasning. Slyngplanten trives både i kraftigt blæsevejr, i bagende sol eller i skyggen. Planten klarer sig også godt sammen andre buske og træer. Hvis du har svært ved at holde liv i dine planter, fordi du bor tæt på havvand, så er kaprifolier et godt valg til din have. Slyngplanten trives fint med salt og kraftig blæst.

Slyngplanter er hurtigt voksende, og de kan derfor blive brede og høj på meget kort tid. Selvom planten ikke kræver meget pleje, kan det være, at du ønsker at tynde ud i grenene. Du kan give mere plads til andre planter i haven ved beskæring, som foregår ved at klippe en tredjedel af de nederste grene af. Du kan også fjerne sideskuddene fra de nederste grene for at gøre opgaven mere overskuelig.

Det er mest ideelt at beskære planten i månederne mellem november og april. På det tidspunkt vækster planten nemlig ikke, og derfor kan du nemmere udtynde den.

Hvilke sorter af kaprifolie findes der?

Der findes mange forskellige sorter af kaprifolier, og hver slyngplante har forskellige træk, som kendetegner dem.

Du kan finde smukke slyngplanter, som både dufter godt og pynter i haven. Lonicera x americana får fra juni til august rødhvide blomster, som spreder blomsterduft i haven. Den smukke kaprifolie er hurtigt voksende, og den kan blive op til 3 meter høj. Lonicera caprifolium er en anden og mere buskagtig slyngplante, som får gullighvide blomster fra juni til juli.

Hvis du leder efter en moderatvoksende slyngplante, der ikke dufter kraftigt, er Lonicera x brownii ’Dropmore Scarlet’ et godt valg. Slyngplanten bliver op til 2 meter høj, og den får flotte orangerøde blomster fra juni til oktober. En anden kaprifolie, der ikke dufter kraftigt, er Lonicera henryi. Planten har gulligrøde blomster og lever bedst i skyggen.

Du kan også finde slyngplanter, som kan blive op til 5 meter høj. Lonicera periclymenum vokser hurtigt op ad, og den får flotte cremegule blomster i juni. Lonicera x tellmanniana kan også blive op til 5 meter høj, og de flotte orangegule blomster kommer frem omkring maj og juni.

FAQ

Hvordan beskærer jeg kaprifolier?
Du skal klippe en tredjedel af grenene af ved jordoverfladen og derefter trække grenene ud. I den næste vækstsæson vil kaprifolierne derefter sætte nye skud. 
Hvornår blomstrer kaprifolier?
Kaprifolier blomstrer typisk fra juni til august, hvor de farverige blomster er med til at pryde haven. Nogle sorters blomster har en kraftig duft. 
Er kaprifolier spiselige?
Bærrene på slyngplanten er giftige, og det er derfor vigtigt at holde børnene fra planterne. I nogle tilfælde skal du desuden være opmærksom på, at hele planten kan være giftig.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme