Kaprifolier er slyngplanter, som hurtigt vokser i højden og bredden. Planterne kan klatre eller sno sig op ad en mur eller espalier, og de dekorative klatreplanter kan være med til at pynte haven. 

Der findes mange forskellige sorter af kaprifolier, som hver især har særlige kendetegn. Nogle af klatreplanterne kan blive op til 2 meter høje, mens andre sorter kan blive op til 5 meter høje. Der er også forskel på, om blomsterne udsender en kraftig duft eller ingen duft. Fælles for planterne er, at de er meget hårdføre og nemme at passe og pleje.   

Vi har samlet nogle af de smukkeste stedsegrønne slyngplanter, så du kan finde den perfekte til din have. I guiden kan du læse mere om sorternes kendetegn og fordele. 

Lonicera henryi – kaprifolie med frodige orangerøde blomster

Lonicera henryi slyngplante med frodige orangerøde blomsterLonicera henryi er en delvis kaprifolie stedsegrøn, der har en kraftig vækst. Slyngplanten kan blive mellem 3-5 meter høj, når den får de bedste levevilkår. Planten bliver 60-90 cm. bred, men hvis du ønsker at få en bredere plante, kan du lede grenene til siden. Du kan fastgøre grenene til et espalier eller lignende for at sørger for, at planten vokser i bredden. 

Slyngplanten blomstrer mellem juli og september, hvor den sætter 1-5 cm. store blomster. Blomsterne er rosa til orangerøde, og de er med til at pynte haven i sommermånederne. Det er dog vigtigt at bemærke, at planten sætter bær i efteråret, som er giftige. Det kan derfor være en god idé at holde ekstra øje, hvis der er børn, som leger tæt på slyngplanten. 

Den hurtigt voksende kaprifolie er en meget hårdfør plante. Den tåler både at blive placeret i sol, halvskygge og skygge. Det er dog en god idé at placere den op ad espalier eller et hegn, da den straks vil søge op mod sollyset. 

Når klatreplanten skal udplantes, skal du sørge for at jorden er fugtig og almindelig rig på næring. Det giver de bedst mulige arbejdsbetingelser for planten. Det er også en god idé at give jorden gødning i vækstsæsonen. Det giver planten gode muligheder for at vokse sig stor i vækstsæsonen. Planterne kan både tåle organisk gødning og NPK-gødning.  

Specifikationer

 • Kraftig vækst
 • Bliver omkring 3-5 m. høj
 • Rosa til orangerøde blomster
 • Bestseller hos Plantetorvet

Se pris på Lonicera henryi set hos Plantetorvet

Lonicera heckrottii ‘Goldflame’ – middel-voksende kaprifolie med let-duftende blomster

Lonicera heckrottii ’Goldflame’ middel-voksende plante med let-duftende blomsterHvis du ønsker en slyngplante, der er middel-voksende og har en let duft, så er Lonicera heckrottii ’Goldflame’ den rette plante til din have. Hvis planten bliver passet og plejet under normale forhold, kan den blive mellem 2-4 meter. 

Den dekorative kaprifolie blomstrer fra juni til september. Slyngplanten sætter smukke rosa til orangerøde blomster, som bliver op til 5 cm. store. Blomsterne har en let duft, som er med til at sprede sig i haven og skabe en hjemlig stemning. Når du planter slyngplanten, skal du være opmærksom på, at den sætter sporadiske bær i efteråret, som er giftige. Du skal derfor grundigt overveje, hvor planten skal placeres, så den ikke står tæt på børnenes legeplads.  

Generelt er slyngplanten meget hårdfør, og den kan derfor plantes de fleste steder i haven. Slyngplanten tåler både sol, halvskygge og skygge. Det er derfor nemt at finde et godt sted i haven til den dekorative plante. Du kan f.eks. plante klatreplanten op ad espalier eller hegn for at få den fulde effekt af planten. 

Når du skal plante den dekorative kaprifolie, skal du sørge for at havejorden er drænet og næringsrigt. Du kan også lade slyngplanten suge vand fra en balje lige inden udplantningen. Det vil give planten den bedste start i haven.   

Specifikationer

 • Middel-voksende
 • Bliver omkring 2-4 m. høj
 • Rosa til orangerøde blomster
 • Let duft

Hvis du mangler spagnum til det store haveprojekt, kan du læse mere om valg af spagnum i guiden. Det rette valg af spagnum sørger for gode arbejdsbetingelser for planterne. 

Se pris på Lonicera heckrottii ‘Goldflame’ set hos Plantetorvet

Lonicera x tellmanniana – kraftigt voksende slyngplante med orange blomster 

Lonicera x tellmanniana kraftigt voksende slyngplante med orange blomster Hvis du er på udkig efter en slyngplante med orange blomster, så er Lonicera x tellmanniana noget for dig. Slyngplanten sætter smukke og frodige blomster i maj til juni måned. De flotte orange blomster bliver mellem 1-5 cm. store. I sommerperioden er blomsterne derfor med til at pynte haven og tilføje farver til uderummet. 

Den frodige kaprifolie bliver mellem 2-4 meter under normale forhold. Planten er kraftigt voksende, og den kan derfor hurtigt pynte på et hegn eller op ad muren. Slyngplanten vil naturligt søge op mod sollyset, men hvis du ønsker en bredere slyngplante, kan du selv lede planten på rette vej. Det eneste, du skal gøre, er at fastgøre grenene til et fast holdepunkt, så grenene bliver spredt ud i bredden. 

Når du planter slyngplanten, skal du være opmærksom på, at den sætter giftige bær i efteråret. Børn kan have en stor lyst til at smage på bærrene. Du skal derfor være opmærksom, hvis du har børn eller får besøg af børn. 

Planten er meget hårdfør, og den kan både holde til at blive plantet i sol, skygge eller halvskygge. Planten er ideel til dig, der ønsker en plante i haven med minimal vedligeholdelse. Den flotte Kaprifolie passer stort set sig selv, men det er vigtigt, at du giver den rigeligt med vand efter udplantning. Det kan også blive nødvendigt at beskære planten, hvis den vokser sig for stor.   

Specifikationer

 • Kraftig vækst
 • Bliver omkring 2-4 m. høj
 • Orange blomster

Hvis du søger andre haveplanter med minimal vedligeholdelse, kan du finde en liste over nemme haveplanter, som er ideelle for dig.

Se pris på Lonicera x tellmanniana set hos Plantetorvet

Lonicera brownii ‘Dropmore Scarlet’ – hårdfør kaprifolie med orangerøde blomster

Lonicera brownii ’Dropmore Scarlet’ hårdfør slyngplante med orangerøde blomsterLonicera brownii ’Dropmore Scarlet’ får et frodigt udseende, når slyngplanten begynder at blomstre fra juni til august. De orangerøde blomster bliver mellem 1-5 cm., når de springer ud i sommerhalvåret. Det kan pynte flot på terrassen, altanen eller husmuren. 

Hvis du søger en slyngplante med kraftig vækst, er ’Dropmore Scarlet’ et godt valg til dig. Den farverige kaprifolie bliver omkring 2-4 m. høj, hvis den lever under de rette forhold. Planten slynger sig hurtigt omkring faste holdepunkter og søger op mod sollyset. Det fungerer derfor særligt godt som et læhegn, hvis du hurtigst muligt vil lave læ i haven. Du skal være opmærksom på, at slyngplantens bær er giftige, og du må derfor ikke spise dem.  

Slyngplanten kan holde til forskelligartet vejr. Den er ideelt til det danske vejr, hvor det kan være svært at forudsige om solen kigger forbi, eller om regnen snart vil sile ned. Planten kræver ikke meget pasning og plejning, og den passer derfor til dig, der ikke ønsker at bruge meget tid på vedligeholdelse. 

Hvis du ønsker at formere kaprifolier, kan du gøre det gennem en kaprifolie stikling. Du skal vælge en stikling, som har et bladpar midt på stilken. Når du har fundet en stikling, skal du brække eller skære den af og sætte den i fugtig jord. Derefter skal stiklingen slå rod, så den med tiden kan vokse sig stor. 

Specifikationer

 • Kraftig vækst
 • Bliver omkring 2-4 m. høj
 • Orangerøde blomster 

Du kan læse en komplet guide til blomsterløg, så haven bliver dekorativ og indbydende i foråret, når blomsterne springer ud. 

Se pris på Lonicera brownii ‘Dropmore Scarlet’ set hos Plantetorvet

Lonicera japonica ‘Halliana’ – kaprifolie med smukke hvid/gule blomster

Lonicera japonica 'Halliana' slyngplante med smukke hvid/gule blomsterLonicera japonica ’Halliana’ er en smuk løvfældende kaprifolie. Slyngplanten er kraftigt voksende, og den kan blive mellem 2-4 meter høj. Du kan derfor bruge den som læhegn til at skabe privatliv i haven. Du kan også plante den op ad espalier for at skabe farve i haven. 

Slyngplanten blomster fra maj til august, og de smukke hvid/gule blomster er med til at pynte haven. Blomsterne har en let duft, som skaber en sanselig oplevelse i sommerhalvåret. Du skal dog være opmærksom på, at slyngplanten sætter sporadiske bær i efteråret, som er giftige for mennesker.

Den japanske slyngplante er meget hårdfør, og du kan derfor placere den alle steder i haven. Det giver en stor frihed, når du skal udplante klatreplanten, fordi du kan placere den et sted, hvor det udseendemæssigt giver mest mening. Du er ikke afhængig af solens placering i haven.   

Hvis du ønsker at formere din japanske kaprifolieplante, kan du lave en kaprifolie stikling, som du planter i fugtig jord. Planten vil med tiden vokse sig stor, så du kan udplante den i haven. 

Specifikationer

 • Kraftigt voksende plante
 • Bliver omkring 2-4 m. høj
 • Hvide/gule blomster
 • Let duft

Se pris på Lonicera japonica ‘Halliana’ set hos Plantetorvet

Lonicera caprifolium – kraftigt duftende orangegule blomster

Lonicera caprifolium kraftigt duftende orangegule blomsterHvis du er glad for den kraftige duft, der møder dig, når du får en buket i gave, så er Lonicera caprifolium en kaprifolie for dig. Planten blomstrer fra juni til september, og blomsten er meget kraftigt duftende. Blomsterne er orangegule, og de bliver mellem 1-5 cm. store. Du kan derfor fylde haven med smukke og velduftende blomster, som skaber en sommerlig stemning i haven. 

Slyngplanten er kraftigt voksende, og den kan blive op til 4 meter høj. Hvis du ønsker mere privatliv eller læ i haven, kan slyngplanten være den rette løsning for dig. Du kan lade den vokse op ad et hegn eller espalier for at sikre læ og privatliv. 

Slyngplanten er også meget hårdfør, så det betyder ikke det store, om du placerer planten i skyggen eller solen. Du har derfor mulighed for at placere klatreplanten, der hvor det giver bedst mening for dig. 

Når du skal udplante slyngplanten, skal du sørge for, at havejorden er fugtig. Det er vigtigt, at du giver din kaprifolie rigeligt med vand, så den ikke tørre ud. I sommerhalvåret kan det være en god idé at gøde jorden. På det tidspunkt er slyngplanten i vækst, og gødningen giver planten gode forudsætninger for at vokse sig stor.  

Specifikationer

 • Kraftigt slyngende
 • Tåler skygge
 • Bliver omkring 2-4 m. høj
 • Meget kraftigt duftende
 • Orangegule blomster 

Se pris på Lonicera caprifolium set hos Plantetorvet

Lonicera heckrottii ‘American Beauty’ – brug til slyngende beplantninger 

Lonicera heckrottii 'American Beauty' brug til slyngende beplantninger Hvis du søger efter en kaprifolie, som passer godt til det danske klima, så er Lonicera heckrottii ’American Beauty’ det rette valg til din have. Slyngplanten er meget hårdfør, og den kan både klare kraftig blæst, salt og solskin. Slyngplanten har det bedst i sol og halvskygge. Du kan derfor udplante slyngplanten de fleste steder i haven. 

Slyngplanten kan blive omkring 3 meter høj, hvis du sørger for at give den de mest optimale levevilkår. Du kan lave en flot opsætning i en krukke, hvor slyngplanten vokser op ad bambuspinde. Det bliver særligt flot i sommerhalvåret, når slyngplanten blomstrer. De orangerøde blomster er med til at dekorere altanen, terrassen eller haven. 

Hvis du ønsker, at planten skal sprede sig i bredden, kan du selv binde grenene fast til et vandret holdepunkt. Du kan selv være med til at styre, hvor den dekorative kaprifolie skal vokse. 

Specifikationer

 • Kraftigt voksende
 • Bliver omkring 2-3 meter høj
 • Orangerøde blomster
 • Trives bedst i sol/halvskygge

Se pris på Lonicera heckrottii ‘American Beauty’ set hos Plantetorvet

Sådan planter du kaprifolier

I princippet kan du udplante kaprifolie året rundt, men jorden må ikke være frossen. Plantorama anbefaler at udplante slyngplanten i efteråret. I efteråret er jorden stadig lun fra sensommersolen, og samtidig er jorden også fugtig fra efterårsregnen. Det giver de bedst mulige levevilkår for planten, som sætter blomster i den næste sæson. 

Slyngplanten er meget hårdfør, og den kan derfor holde til at blive plantet, hvor du ønsker det i haven. Planten kan både tåle blæst, skygge og sol. Det er dog vigtigt, at du finder et sted i haven, hvor slyngplanten har noget at klatre op ad eller slynge sig omkring.  

Når du har fundet et godt sted til slyngplanten, skal du grave et hul, der er så stort, at jordoverfladen er 5 cm. over pottens overflade. Det er også vigtigt, at rødderne ikke bøjer, når du planter slyngplanten i den løse jord. 

Det kan være en god idé at sætte Kaprifolie i en spand med vand inden udplantning. Det giver kaprifolien de bedste muligheder for at vokse. Når planten har suget vand i 10-15 min., skal du fjerne potten og placere planten i hullet, som du har gravet. Derefter fylder du hullet med jord. 

Det er vigtigt, at planten får rigeligt med vand efter udplantning, så den får en god start på det nye liv i haven.    

Sådan passer og plejer du kaprifolier

Kaprifolie er en hårdfør slyngplante, som ikke kræver meget pasning. Slyngplanten trives både i kraftigt blæsevejr, i bagende sol eller i skyggen. Planten klarer sig også godt sammen andre buske og træer. Hvis du har svært ved at holde liv i dine planter, fordi du bor tæt på havvand, så er kaprifolier et godt valg til din have. Slyngplanten trives fint med salt og kraftig blæst. Hvis du ønsker at vide mere om Slyngplanter, kan du på Randers Naturcenter læse mere om kaprifolier. 

Slyngplanten er hurtigt voksende, og den kan derfor blive bred og høj på meget kort tid. Selvom planten ikke kræver meget pleje, kan det være, at du ønsker at tynde ud i grenene. Du kan give mere plads til andre planter i haven ved beskæring af Kaprifolie. Du beskærer planten ved at klippe en tredjedel af de nederste grene af. Det er med til at udtynde planten. Du kan også fjerne sideskuddene fra de nederste grene for at gøre opgaven mere overskuelig. 

Det er mest ideelt at beskære planten i månederne mellem november og april. På det tidspunkt vækster planten ikke, og derfor kan du nemmere udtynde planten. Når du beskærer slyngplanten, bliver der mere plads til andre blomster og planter.   

Hvilke sorter kaprifolie findes der?

Der findes mange forskellige sorter af kaprifolier. Hver slyngplante har forskellige træk, som kendetegner planterne. 

Du kan finde smukke slyngplanter, som både dufter godt og pynter i haven. Lonicera x americana får fra juni til august rødhvide blomster, som spreder blomsterduft i haven. Den smukke kaprifolie er hurtigt voksende, og den kan blive op til 3 meter høj. Lonicera caprifolium er en buskagtig slyngplante, som får gullighvide blomster fra juni til juli. Et andet kendetegn ved slyngplanten er, at den har en meget kraftig duft. 

Hvis du ønsker en slyngplante, der er moderatvoksende og ikke dufter kraftigt, er Lonicera x brownii ’Dropmore Scarlet’ et godt valg. Slyngplanten bliver op til 2 meter høj, og den får flotte orangerøde blomster fra juni til oktober. En anden kaprifolie, der ikke dufter kraftigt, er Lonicera henryi. Planten har gulligrøde blomster, som ikke dufter. Planten lever bedst i skyggen, og du skal derfor ikke placere den i fuldt sollys. 

Du kan også finde en slyngplante, som kan blive op til 5 meter høj. Lonicera periclymenum vokser hurtigt op ad, og den får flotte cremegule blomster i juni. Lonicera x tellmanniana kan også blive op til 5 meter høj, og de flotte orangegule blomster kommer frem omkring maj og juni.    

FAQ

Hvordan beskærer jeg kaprifolie?

Du skal klippe en tredjedel af grenene af ved jordoverfladen og derefter trække grenene ud. I den næste vækstsæson vil Kaprifolierne sætte nye skud. 

Hvornår blomstrer kaprifolie?

Kaprifolier blomstrer fra juni til august, hvor de farverige blomster er med til at pryde haven. Blomsterne har også en kraftig duft, som fylder haven. 

Er kaprifolier spiselige?

Bærrene på slyngplanten er giftige, og det er derfor vigtigt at holde børnene fra planterne. I nogle tilfælde skal du være opmærksom på, at hele planten kan være giftig.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar