Stedsegrønne træer i krukker pynter både ved hoveddøren, på altanen eller i udestuen. De står grønne og flotte hele året rundt, og kræver kun et minimum af pleje. Af den grund er de stedsegrønne træer et yndet valg hos alle der ønsker nemme planter, og når de står i krukker vokser de sig kun til en begrænset størrelse.

Vi har i denne inspirationsartikel samlet nogel af de bedste og flotteste stedsegrønne træer, opstammede træer og buske, samt formklippede træer. Du finder også en række gode råd, som hjælper dig godt igang.

De bedste stedsegrønne træer til krukker

Der er mange muligheder, når det kommer til valg af stedsegrønne træer til krukker. Du kan eksempelvis sætte de fleste slags nåletræer i krukker, og derudover kan en række opstammede stedsegrønne træer og buske også sagtens bruges til formålet. Herunder har vi samlet en række nemme og gode stedsegrønne træer, som med fordel kan plantes i krukker:

Hvidgran – Til krukkerne indenfor og udendørs

Hvidgran – Til krukkerne indenfor og udendørs

Den elegante, majestætiske og stilfulde gran anmeldes med 5/5 stjerner hos Amazon.

Krukker med stedsegrønne planter er med til at skabe liv og charme. Du kan bruge planterne både udenfor og indendørs. Vil du bringe naturen hjem til dig, er det oplagt at vælge hvidgran. 

Den fine plante kan stå indenfor i løbet af de første par år. Med tiden vokser den op, og du kan herefter sætte den ud i haven.

Udvalgte specifikationer 

 • Hårdfør 
 • Billig plante 
 • Elegant 

Se alle Hvidgran hos Plantetorvet

Flerstammet bjergfyr – Perfekt til haveforskønnelse

Flerstammet bjergfyr

Den skønne stedsegrønne bjergfyr anmeldes med 4,7/5 stjerner hos Amazon

Skal du i gang med at anlægge et større areal med grønne bede, er den flerstammede bjergfyr et godt valg. Planterne er lette at have med at gøre, og de egner sig til det omskiftelige, danske vejr. 

Flerstammet bjergfyr skaber et smukt, mørkegrønt look, der vil stå i skøn kombination med blomster.

Udvalgte specifikationer

 • God pris 
 • Ideel til forskønnelsesprojekterne i haven
 • Nem at plante ud

Se alle Hvidgran hos Plantetorvet

Dværg syren ”Superba” – Lille og farverig plante

Dværg syren ”Superba”

Denne skønne og smukke plante anmeldes med 3/5 stjerner af kunderne hos Amazon.

Vil du have en lille plante, der egner sig perfekt til krukker, er ”Superba” er godt valg. Den blomstrer elegant med de lilla/lyserøde kroner. Planten bliver op til 1-1,5 meter i højden og trives bedst i sol/halvskygge. 

Den smukke plante vokser langsomt og kræver mellemgødning. 

Udvalgte specifikationer

 • Hårdfør 
 • Nem at holde 
 • Perfekt til terrassen

Se alle Hvidgran hos Plantetorvet

Nåletræer – stedsegrønne og gode til krukker

Nåletræer er velegnede, hvis du ønsker stedsegrønne træer i dine krukker. På billedet ses en sukkertopgran.

Der findes et stort antal stedsegrønne nåletræer, der alle egner sig fint til at stå i krukke. De fleste arter kan desuden klippes og formes efter ønske, og de findes både med bløde eller hårde nåle. De er tilmed hårdføre og nøjsomme træer, der således er nemme at passe.

De stedsegrønne nåletræer tæller blandt andet følgende arter:

 • Abetræ
 • Blommetaks
 • Ceder
 • Cypres
 • Enebær
 • Fyr
 • Gran
 • Parasolgran
 • Skarntydegran
 • Taks
 • Thuja
 • Ædelgran

De fleste nåletræer fungerer blandt andet rigtig godt som lægivende træer, på grund af deres tætte vækst. Hvis du sætter flere af dem i krukke ved siden af hinanden, kan de derfor give et rigtig godt læ til andre og mere sarte planter.

Se alle nåletræerne hos Plantetorvet

Laurbærkirsebær – hårdfør og hurtigt voksende

Laurbærkirsebær står med fine velduftende blomster om sommeren og bær i efteråret. Portugisisk laurbærkirsebær er velegnet som stedsegrøn plante i en krukke.

Laurbærkirsebær er en nem og hurtigt voksende stedsegrøn plante, der blandt andet bruges som hæk. Den er dog også velegnet til krukker, hvor den hårdføre portugisiske laurbærkirsebær i særdeleshed vil kunne klare sig godt.

Den vil således fint kunne anvendes i stedet for et egentligt stedsegrønt træ, og fordelen ved laurbærkirsebær er desuden at den blomstrer om sommeren og får bær i løbet af efteråret.

Den kraftige vækst betyder desuden, at du hurtigt vil få en stor og flot stedsegrøn plante i din krukke.

Se alle laurbærkirsebærplanter hos Plantetorvet

Buksbom – langsomt voksende og velegnet til formklipning

Buksbom er et ideelt alternativ til et stedsegrønt træ i krukke. Den er langsomt voksende, hårdfør og tåler formklipning.

Buksbom er en tæt og langsomt voksende busk, der kan opstammes så den ligner et lille stedsegrønt træ. Den egner sig ganske fint til placering i en krukke, og den er nem at passe da den både er nøjsom og særdeles hårdfør. Da buksbom står med meget tætte grene og små blade, kan den desuden formklippes til fine skulpturer. Den tåler desuden placeringer i både sol eller skygge.

Se alle buksbom hos Plantetorvet

Husk at vælge gode frostsikre krukker

Når du skal have dine stedsegrønne træer i krukker, er det vigtigt at vælge gode og rummelige krukker. De skal desuden kunne stå sikkert hvis de skal placeres i et område med hård vind, og der skal være dræn i bunden så planterne ikke risikerer at drukne.

Mindst lige så vigtigt er det at vælge krukker af en ordentlig kvalitet, da du ellers risikerer at de går i stykker i frostvejr. De fleste krukker tåler fint frost, men hvis du vil være på den sikre side bør du holde dig fra de billigste modeller.

Udover krukker kan du også med fordel kigge på blomsterkasser eller -kummer, som blandt andet kan fås i træ, metal eller plast. Dette er ofte en god løsning i åbner haver, hvor det ofte blæser kraftigt.

Gode krukker findes normalt i dit lokale havecenter eller byggemarked, men de kan også købes på nettet, eksempelvis hos Plantetorvet.

Sådan planter du stedsegrønne træer i krukker

Du kan i princippet sætte dine stedsegrønne træer og planter i krukker året rundt, da størstedelen tåler frost og typisk er dyrket i potter. Det er således ganske nemt at sætte dem i krukker, og vil du spare tid kan du blot lade dem stå i deres potter nede i krukkerne.

Vælg en god og rummelig krukke

Dine stedsegrønne træer har godt af at have lidt ekstra plads i krukken, især hvis du ønsker at de skal vokse lidt. Krukken skal desuden kunne tåle frost, og der skal være dræn i bunden så rødderne ikke står i vand. Spæd også gerne til med et lag leca kugler, for at sikre et endnu bedre dræn.

Brug en god krukkejord

Stedsegrønne træer er generelt meget taknemmelige og nøjsomme, men hvis du vil give dem en god start i krukken kan du med fordel bruge en god og næringsrig krukkejord. Den indeholder alt hvad der behøves for at sikre en god start.

Plant i samme dybde som på planteskolen

Det gælder for alle stedsegrønne træer, at de har bedst af at blive plantet i samme dybde som på planteskolen. Du vil ofte kunne se en markering i barken, der viser hvor dybt træet har stået. Er du i tvivl, er det en god idé at spørge planteskolen til råds eller søge oplysninger på nettet før du planter.

Pak jorden godt om de stedsegrønne træer

Når du har sat det stedsegrønne træ i krukken, skal jorden pakkes godt omkring klumpen. Sørg desuden for at vande i rigelige mængder efterfølgende, for at sikre at jorden pakkes godt sammen.

Støt eventuelt dit stedsegrønne træ

Hvis dit stedsegrønne træ eller den stedsegrønne plante står på et udsat sted, kan det være en god idé at støtte med en bambuspind. Sæt bambuspinden tæt ved stammen, og fastgør den hertil. Bambuspinden vil give ekstra støtte ved kraftig blæst.

Sådan passer du stedsegrønne træer i krukker

Det er nemt at passe stedsegrønne træer, som står i krukker. Ofte vil væksten blive langsommere afhængigt af krukkens størrelse, og dermed skal du blot sørge for at give vand og gødning.

Vanding og gødning

Vanding er især et must hvis dine krukker står i et solrigt område af haven, men generelt bør du vande uanset hvad. Dine stedsegrønne træer har kun begrænsede muligheder for at suge vand til sig, da det jo løber ud af krukkens dræn og hurtigere fordamper i varmen. Du kan dog få krukker med indbygget vandreservoir, så de er delvist selvvandende over en længere periode.

Gødning kan eksempelvis gives i forbindelse med vandingen, men der findes flere gødningsformer og det er værd at undersøge den individuelle plantes gødningsbehov inden du gøder. Hvis du gøder for meget kan du risikere at svitse rødderne, men hvis du gøder for lidt kan du stadig nå at rette op på det efterfølgende.

Hvis du mangler yderligere dekoration og inspiration til din have kan vi også anbefale dig at se vores artikel om bunddækkende planter af alle sorter.

Klipning og beskæring

De fleste stedsegrønne træer har godt af at blive klippet regelmæssigt, men når de står i krukker nedsættes væksten automatisk. Du kan desuden vælge at formklippe eller lade dem vokse naturligt, afhængigt af hvad du ønsker af planterne. Undersøg altid om du klipper eller beskærer på det rette tidspunkt før du går igang, da forskellige stedsegrønne træer og planter bør klippes på forskellige tider af året.

Feriepasning

Skal du på sommerferie, kan det være en god idé at rykke dine stedsegrønne træer i krukker til en mere skyggefuld placering. Det vil nedsætte behovet for vanding, og du kan så eksempelvis få naboen til at kigge forbi og vande et par gange om ugen eller efter behov.

Se også denne artikel på bolius.dk : Valg af træer og buske til den nemme have

Se også: 6 flotte og hurtigt voksende klatreplanter.

Se også denne lignende artikel på vores side: Færdighæk inspiration – find den bedste færdighæk til haven

Se også denne lignende artikel på vores side: 9 små træer til haven og indkørslen

Denne side er anmeldt af: Morten C. Kristoffersen 10/10

Author

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Write A Comment