Stedsegrønne træer og planter til krukker

Stedsegrønne træer og planter til krukker

Stedsegrønne træer og planter i krukker pynter både ved hoveddøren, på altanen eller i udestuen. De står grønne og flotte hele året rundt og kræver derudover kun et minimum af pleje, hvilket gør dem til et populært valg for mange.

Vi har til vores inspirationsartikel derfor samlet nogle af flotteste stedsegrønne træer og planter, så du kan finde lige præcis det, du har brug for til din bolig.

Du får dertil også en række gode råd, som hjælper dig godt i gang.

Hvidgran
til krukkerne indenfor og udendørs

 • Stor stedsegrøn plante
 • Kan stå indendørs de første par år
 • Modstandsdygtig og nem at dyrke

Vil du bringe naturen hjem til dig, er det oplagt at vælge hvidgran.

Den fine plante kan stå indenfor i løbet af de første par år, og med tiden vokser den op, hvorefter den kan sættes ud i haven.

Mere om Hvidgran

Detaljer

 • Højde: 15-20 m
 • Bredde: 1,5-3 m
 • Lilla-pink duftende blomster
 • Mellemstor busk
 • Velegnet i krukker

Vil du have en lille plante, der egner sig perfekt til krukker, er ”Superba” er godt valg.

Mere om Dværg syren ”Superba” 

Detaljer

 • Højde: 1-2 m
 • Bredde: 1,2-1,5 m
 • Placering: Sol
 • Blomstring: Jul, aug, sep

Superba blomstrer elegant med lilla/lyserøde kroner og bliver op til 1-1,5 meter høj. Den trives bedst i sol/halvskygge, vokser langsomt og kræver mellemgødning.

 • Fuldt hårdfør plante til det danske klima
 • Lilla kogler
 • Hurtigt voksende plante

Dette høje, pyramideformede nåletræ bliver mere og mere elegant, efterhånden som det vokser sig stort med sine opadbøjede grene. Det er kendt for sine karakteristiske lilla kogler, som pryder enhver have.

Mere om Serbisk Søjlegran

Detaljer

 • Højde: 4-6 m
 • Bredde: 1,2-1,5 m
 • Placering: Sol / let skygge

Træet kan blive op til 20-30 meter høj, hvilket gør den til en imponerende og usædvanlig måde at dekorere haven på. Nålene er mørkegrønne på oversiden og grålige på undersiden, og træet producerer kogler, der er ca. 3-6 cm store.

Det trives bedst i sollys eller let skygge og er ganske tilpasset til det danske klima. Den har hjemme i – og stammer fra – de sydøsteuropæiske bjerge i Bosnien og Serbien – især i den øvre del af Drina-flodens dal.

Dværgmispel ‘Frieders Evergreen’ er en smuk og unik plante med mange store fordele for haveejere. Den vokser nemlig hurtigt og spreder sig let, hvilket gør den til den perfekte bunddækkeplante til skyggefulde områder. Det anbefales at sætte 8-12 planter pr. m2.

Mere om Dværgmispel 'Frieders Evergreen'

Detaljer

 • Højde: 15-20 cm
 • Bredde: 20-40 cm
 • Blomstring: Maj/juni

De små, blanke blade er mørkegrønne med et rødligt skær, og planten producerer små hvide blomster i maj og juni. Den har også små røde bær efter blomstringen, som er meget dekorative og bliver på planten i lang tid.

Blomsterne producerer desuden nektar, som tiltrækker bier.

Bærrene er ikke giftige og bliver spist af fugle om vinteren. Planten klarer sig fint under danske forhold og trives i sol, delvis skygge eller fuld skygge. Når den først har etableret sig, kræver planten ganske lidt vedligeholdelse.

“Pumilio” er perfekt til bunddækkende beplantninger og trives både i sol og delvis skygge. Den er dertil også tørkeresistent, hvilket kan være relevant i tørre sommerperioder.

Mere om Krybende Bjergfyr 'Pumilio'

Detaljer

 • Højde: 30 - 50 cm
 • Placering: Sol

Planten er fuldt hårdfør og bliver typisk kun 30-50 cm høj, så hvis du er på udkig efter en alsidig plante, der kræver minimal vedligeholdelse og plads i din have, har du her et godt valg.

Vil du holde ‘Pumilio’ så sund og flot som muligt, skal du give den gødning en gang imellem, hvilket sikrer, at den holder sig grøn og kan producere kogler.

Husk at vælge gode, frostsikre krukker

Når du skal have dine stedsegrønne træer og planter i krukker, er det vigtigt at vælge kvalitetskrukker med dræn i bunden, så planterne ikke drukner. Mindst lige så vigtigt er det at vælge frostsikre krukker, så de kan stå ude hele året uden problemer.

Udover krukker kan du også med fordel kigge på blomsterkasser eller -kummer, som blandt andet fås i træ, metal eller plast. Det er f.eks. en god løsning i åbne haver, hvor det ofte blæser kraftigere.

Kvalitetskrukker kan købes i de fleste havecentre eller byggemarkeder, men de kan også købes på nettet, eksempelvis hos Plantetorvet.

Sådan planter du stedsegrønne træer og planter i krukker

Du kan i princippet sætte dine stedsegrønne træer og planter i krukker året rundt, da størstedelen tåler frost og typisk er dyrket i potter.

Vælg en god og rummelig krukke

Dine stedsegrønne træer har godt af at have lidt ekstra plads i krukken, især hvis de skal vokse lidt. Krukken skal desuden kunne tåle frost, og der skal være dræn i bunden så rødderne ikke står i vand. Spæd også gerne til med et lag leca kugler for at sikre et endnu bedre dræn.

Brug god krukkejord

Stedsegrønne træer er generelt meget taknemmelige og nøjsomme, men hvis du vil give dem en god start i krukken, kan du med fordel bruge næringsrig krukkejord.

Plant i samme dybde som på planteskolen

Det gælder for alle stedsegrønne træer, at de har bedst af at blive plantet i samme dybde som på planteskolen. Du vil ofte kunne se en markering i barken, der viser hvor dybt træet har stået. Er du i tvivl, er det en god idé at spørge planteskolen til råds eller søge på nettet, før du planter.

Pak jorden godt

Når du har sat det stedsegrønne træ i krukken, skal jorden pakkes godt omkring klumpen. Sørg desuden for at vande i rigelige mængder efterfølgende for at sikre, at jorden pakkes godt sammen.

Støt eventuelt dit stedsegrønne træ

Hvis dit stedsegrønne træ eller den stedsegrønne plante står på et udsat sted, kan det være en god idé at støtte med en bambuspind. Sæt bambuspinden tæt ved stammen, og fastgør den hertil. Bambuspinden giver ekstra støtte ved kraftig blæst.

Sådan passer du stedsegrønne træer i krukker

Det er nemt at passe stedsegrønne træer, som står i krukker. Ofte vil væksten blive langsommere afhængigt af krukkens størrelse, og dermed skal du blot sørge for at give vand og gødning.

Vanding og gødning

Dine stedsegrønne træer har kun begrænsede muligheder for at suge vand til sig, da det jo løber ud af krukkens dræn og hurtigere fordamper i varmen. Du kan dog få krukker med indbygget vandreservoir, så de er delvist selvvandende over en længere periode.

Gødning kan eksempelvis gives i forbindelse med vandingen, men der findes flere gødningsformer, og det er derfor værd at undersøge den individuelle plantes gødningsbehov. Hvis du gøder for meget, kan du risikere at svitse rødderne, men hvis du gøder for lidt, kan du stadig nå at rette op på det efterfølgende.

Hvis du mangler yderligere dekoration og inspiration til din have, anbefaler vi dig at læse vores artikel om bunddækkende planter.

Klipning og beskæring

De fleste stedsegrønne træer har godt af at blive klippet regelmæssigt, men når de står i krukker nedsættes væksten automatisk. Du kan desuden vælge at formklippe eller lade dem vokse naturligt, afhængigt af hvad du ønsker af planterne. Undersøg altid om du klipper eller beskærer på det rette tidspunkt før du går i gang, da forskellige stedsegrønne træer og planter bør klippes på forskellige tider af året.

Feriepasning

Skal du på sommerferie, kan det være en god idé at rykke dine stedsegrønne træer og planter til en mere skyggefuld placering. Det vil nedsætte behovet for vanding, og kan du eksempelvis få naboen til at kigge forbi og vande et par gange om ugen, er der ingen problemer.

Se også denne artikel på bolius.dk : Valg af træer og buske til den nemme have

Se også: 6 flotte og hurtigt voksende klatreplanter.

Se også denne lignende artikel på vores side: Færdighæk inspiration – find den bedste færdighæk til haven

Se også denne lignende artikel på vores side: 9 små træer til haven og indkørslen

FAQ

Hvilke stedsegrønne træer / planter vokser godt i krukker?
Enebær, koreagran, kristtorn og laurbærkirsebær er blandt de træer / planter, der vokser bedst i krukker.
Hvordan plejer og passer du et stedsegrønt træ i en krukke?
Skal du pleje et stedsegrønt træ, er det først og fremmest vigtigt, at du giver den alle de rette forhold, dvs. placer den i en rummelig og frostsikker krukke med dræn, gød den efter plantens anvisning og vand den tilstrækkeligt.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme