Slyngplanter bruges i vid udstrækning til helt eller delvist at dække en kedelig mur, men de kan også være yderst dekorative langs en havegang eller på altanen. De kan plantes i jorden eller i kummer, hvorfra de kan vokse op ad et espalier, som støtter slyngplanten og gør det muligt at hjælpe den ad rette vej.

I denne artikel har vi samlet nogle af de bedste hurtigt voksende slyngplanter, der på kort tid vokser sig store og danner en flot, heldækkende passage. Du finder også gode råd til hvordan du planter og passer dem.

Det kan slyngplanter bruges til

Hurtigt voksende slyngplanter kan bruges til rigtig mange formål, men de fleste bruger dem som en dækkende plante, der kravler op og danner et grønt/blomstret tæppe over et bestemt område. Typisk bruges slyngplanterne til følgende formål:

 • Til afgrænsning af rum
 • Til at skabe læ omkring terrassen
 • Til havegange med pergola
 • Til espalier på altanen
 • Til dækning af hegn
 • Til dækning af en bar facade (bl.a. for at undgå graffiti)
 • Til dækning af en gammel træstub

Ofte bruger man desuden hurtigt voksende slyngplanter når man ønsker noget dækket til på kort tid, og heldigvis findes der mange slyngplanter med god og kraftig vækst.

Bedste hurtigt voksende slyngplanter

Der findes mange gode og hurtigt voksende slyngplanter, som har hver deres kvaliteter. Herunder har vi samlet nogle af dem, der generelt anbefales hvis der ønskes en hurtigt voksende og dækkende slyngplante.

Rådhusvin – højt voksende og selvhæftende slyngplante


Rådhusvin
Rådhusvin. Klik på billedet og se mere.
Set på Plantetorvet

Rådhusvin er en særdeles flot, hurtigt voksende og selvhæftende slyngplante, der kan vokse sig meget høj og sagtens kan dække en hel facade. Den vokser godt op ad en sydvendt mur, hvor de flotte røde høstfarver for alvor vil komme til sin ret. Den trives bedst i en god muldjord, og får gullige blomster i sommermånederne.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Efeu – stedsegrøn og selvhæftende slyngplante


Efeu
Efeu. Klik på billedet og se mere.
Set på Plantetorvet

Efeu er en særdeles nøjsom og hårdfør slyngplante, der tilmed er hurtigt voksende. Den er således foretrukket af mange, der hurtigt skal have dækket en passage. Efeu anvendes også som bunddækkende plante, men den klatrer også godt og bliver kraftigt busket ved regelmæssig beskæring. Efeu er desuden stedsegrøn, hvorved den forbliver grøn og dækkende hele vinteren igennem.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Klematis – hurtigt voksende slyngplante til espalier


Klematis
Klematis. Klik på billedet og se mere.
Set på Plantetorvet

Klematis-slægten består af mange forskellige sorter, hvor de fleste er buske der klatrer ved hjælp af bladstilke. Den er velegnet til espalier eller pergola, og den vokser bedst med en øst- eller vestvendt placering. Den passer rigtig godt sammen med klatrende grønne slyngplanter, men den kan eksempelvis også kombineres med klatreroser.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Kaprifolie – hårdfør og hurtigt voksende slyngplante


Kaprifolie
Kaprifolie. Klik på billedet og se mere.
Set på Plantetorvet

Kaprifolien er en særdeles hårdfør og hurtigt voksende slyngplante, der både fås som stedsegrønne og løvfældende sorter. Af de kraftigst voksende sorter findes flere med en rigtig god duft, og de kan gro op ad både vægge, plankeværker, pergolaer og lignende. Den har det bedst i halvskygge.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Arkitektens trøst – hurtigt voksende og kraftigt blomstrende slyngplante


Arkitektens trøst

Set på Plantetorvet

Arkitektens trøst er en meget hårdfør og hurtigt voksende slyngplante, der blomstrer kraftigt mellem juli og september måned. Blomsterne har en dejlig duft, og planten kan vokse sig meget stor.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Blåregn – hurtigt voksende slyngplante til solrig placering


Blåregn

Set på Bogreolen.dk

Blåregn kendes på de lange hængende blomsterklaser, der blandt andet gør den velegnet til brug i en havegang. Den er meget kraftigt voksende og kan desuden blive meget høj. Blå regn trives bedst på en solrig placering, og den vil hurtigt kunne dække det ønskede område. Den kræver en dyb og rig muldjord, som dog gerne må være tør.

Se priser og mængderabatter hos Bogreolen.dk

Sådan planter du hurtigt voksende slyngplanter

De fleste hurtigt voksende slyngplanter er nemme at plante, og de kan stort set plantes hele året så længe jorden er frostfri. Herunder får du et par tips til plantning af hurtigt voksende slyngplanter:

 • Grav et plantehul i en god størrelse, og løsn gerne jorden i bunden med en greb eller lignende redskab. Sørg for at jorden er veldrænet, så rødderne ikke ender med at drukne.
 • Sørg for at potten er godt gennemvandet inden plantning. Placer gerne potterne i et vandbad 5-10 minutter før plantning.
 • Ryk aldrig planten op ad potten ved at rykke i selve planten, men forsøg i stedet at banke på potten til den løsner sig så kan tages ud.
 • Placer potteklumpen så den står et par centimeter under jordoverfladen.
 • Pak jorden godt omkring klumpen, og vand grundigt efter plantning.

Sådan får du succes med hurtigt voksende slyngplanter

Da de fleste slyngplanter er både hårdføre og nøjsomme, så når de først har fået etableret et godt rodnet skal du ikke gøre meget. I de første par år kan det dog være nyttigt at vande og gøde jævnligt, for at hjælpe dem godt igang.

Normalt skal slyngplanter ikke beskæres, men eksempelvis har efeu godt af at blive beskæret så den ikke bare vokser opad i lange ranglede stængler. Beskæring vil her resultere i at planten busker sig, så den dækker bedre.

Skal du være sikker på at du passer dine slyngplanter korrekt, kan du med fordel benytte et godt opslagsværk såsom HaveABC.

Se også vores artikel om stedsegrønne buske her.

Denne side er anmeldt af: Mia J. Juhl 10/10

Dette indlæg har fået NAN stjerner baseret på 0 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

Redaktionen i Obsidian Media har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder.Alle vores artikler er udarbejdet af vores skribenter i samarbejde med vores research-team, som der har indsamlet data og udvalgt produkter. Artiklerne er derved baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis.

Skriv en kommentar