Bunddækkende planter er perfekte til blomsterbedet eller andre steder, hvor du ikke ønsker at den bare jord skal kunne ses. De kan også med fordel bruges i den lille forhave som alternativ til græs, da de fleste bunddækkende planter er nemme at holde og ikke kræver meget pleje.

I denne artikel kigger vi nærmere på forskellige typer af bunddækkende planter, der hver især egner sig til forskellige formål. Du får også gode råd til plantningen og pasningen.

Stedsegrøn bunddække

Ønsker du et bunddække der holder sig grønt hele året, er stedsegrønne planter med krybende grene et godt valg. De er ofte særdeles nemme at passe, da de typisk er nøjsomme og kan vokse i såvel sol som halvskygge.

På billedet ses efeu, der er fortræffeligt som stedsegrøn bunddækkeplante.

Herunder kan du se eksempler på nemme stedsegrønne planter, der fint kan bruges som bunddække:

Krybende benved

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Krybende benvedKrybende benved har en tæt og lav vækst. Den er perfekt som stedsegrønt bunddække, da den vokser hurtigt og er særdeles nem at passe. Den tåler desuden både sol og skygge, og kræver ikke meget andet end en smule gødning og beskæring for at blive holdt ved lige.

 

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Bjerg-te

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Bjerg-te er en smuk lav bunddækkeplante til surbundsjord. Den breder sig hurtigt og nemt via rodskud, og den får fine hvide klokkeblomster i foråret. Derudover står den med røde bær hele vinteren, hvilket pryder vinterhaven.

Denne stedsegrønne bunddækkeplante trives bedst på en plads i hel eller delvis skygge.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Perikon

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

PerikonPerikon (Hypericum calycinum) er en bunddækkeplante med grønne blade og smukke gule blomster, der kan anvendes i buketter – og så er perikon i øvrigt også velegnet til kryddersnaps.

Den står i flor sidste del af sommeren, i månederne juli og september, og den skal gødes med jævne mellemrum i perioden. Perikon kan nå en højde på omkring 50 cm, og da den delvist stedsegrønne plante har tætte grene, fungerer den perfekt som en lavere hæk.

Du kan beskære planten, så den passer til inddelingen af havens forskellige rum. Perikon er en ret hårdfør plante, der dog trives bedst i fuld sol eller halvskygge samt en god muldjord.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Citrontimian til bunddække

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Citrontimian til bunddaekkeCitrontimian til bunddække (Thymus citrodorus Aureus) når en højde på godt 25 cm. Der er tale om en bunddækkeplante med tætsiddende gul-grønne blade og små lysviolette blomster, der blomstrer i månederne juni og juli.

Planten fungerer særligt godt til staudebede, men også krukker, stensætninger og blandt træer og buske rundt om i haven, hvor den spreder en dejlig citronduft. Citrontimian kan plantes flere forskellige steder – den stortrives i fuld sol.

Det er altid vigtigt at gøde den grundigt med jævne mellemrum, så den får de bedste vækstbetingelser. Bliver det nødvendigt, kan du beskære din citrontimian enten i foråret, eller når den er færdig med at blomstre.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Citrontimian Doone Valley

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Citrontimian Doone ValleySavner du en bunddækkeplante til stenbedet, blandt terrassefliserne eller ude i forhavens krukker, er Citrontimian Doone Valley et godt bud.

Denne lave plante med gulbrogede blade og lysviolette blomster tilføjer et dekorativt element til havemiljøet – og så har den ovenikøbet en fantastisk citronduft.

Blomstringstiden ligger i månederne juni til juli. Citrontimian Doone Valley er langsomt voksende og når en højde på omkring 25 cm.

Det er en hårdfør plante, der som sagt kan trives flere steder. Den fungerer dog allerbedst i en mager havejord og i fuld sol. Får du behov for det, kan du beskære planten i forårsmånederne, eller når den er færdig med at blomstre hen på sommeren.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Lodden timian

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Lodden timianLodden timian (Thymus praecox var. Pseudolanuginosus) er en lettilgængelig og dekorativ bunddækkeplante, der er kendetegnet ved sine ”lodne” grågrønne blade og lyslilla blomster.

Blomstringstiden ligger midt på sommeren – fra juni til juli. Lodden timian bliver kun få cm høj og kan bedst trives under solrige forhold, men også i skygge.

Husk gerne at undgå en alt for våd jord, da planten her kan risikere at rådne. Den bliver betegnet som hårdfør, og du kan plante den både i havens staudebed, men også i stensætninger, krukker samt blandt busker og træer, hvor du mangler bunddækkeplanter. Du skal bruge ca. 10 planter pr. m2, du ønsker at dække.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Dværgmispel

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

DværgmispelDværgmispel er en slægt bestående af flere forskellige stedsegrønne planter, der med fordel kan bruges som bunddække.

Den bliver omkring 30-50 centimeter høj og får hvide blomster i maj, samt røde bær i efteråret som fuglene kan spise.

Den er eksempelvis velegnet til skråninger, og tåler både sol og skygge. Den kan ligeledes stå i områder med kraftig vind, og sætter pris på lidt gødning i foråret og sommeren.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Krybende kirsebærlaurbær – Prunus Laurocerasus ”Mount Vernon”

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Krybende kirsebærlaurbærDenne stedsegrønne krybende kirsebærlaurbær er meget populær hos plantetorvet.dk

Der findes flere varianter af kirsebærlaurbær, eller laurbærkirsebær, som den også kaldes. Navnet er ret logisk, fordi plantens blade minder om laurbær, og dens bær minder om mørke kirsebær. De er dog ikke spiselige for mennesker. 

Denne udgave af en kirsebærlaurbær er lavtvoksende. Den kan nå en maks. højde på omtrent 40 cm og en bredde på omkring 1,2 m, og det gør den til en glimrende bunddække-plante. Dens blade er elliptiske, og de kan variere i forhold til, om de er lyse eller mørke. Da den er stedsegrøn vil du kunne nyde bladene hele året. Det er en ret hårdfør plante, som godt kan tåle det danske klima.

I maj måned får den krybende kirsebærlaurbær sine høje cremefarvede blomster, der dufter helt fantastisk. Senere udvikler de sig til at blive til de karakteristiske næsten sorte bær.

Planten er ret nøjsom, og den kan trives både i sol og i skygge. Det gør den nem at placere i haven, da den kan stå alle steder, hvor det passer at have et tæt og kønt bunddække, som er stedsegrønt. Den stille ikke nogen særlige krav til jordens beskaffenhed.

Kirsebærlaurbær-planten sælges i 3 liters potter, og den har en højde på 25-30 cm. Sæt den på et sted, hvor den har god plads til at vokse til. Da den er ret tætvoksende, så vil der ikke kunne vokse nogen planter uden den. Du får derfor ikke meget lugearbejde under denne plante.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Kranstop

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

KranstopKranstop kommer oprindeligt fra Japan og er en løvfældende bunddækkeplante, der via sine rodskud fra de lavthængende grene danner et kratlignende bunddække.

Den får gerne en højde på op til 70-100 cm, men du kan med fordel vælge at beskære den. I juni måned får du glæde af de smukke hvide blomster, mens den i efterårsmånederne pryder haven med de smukkeste rødgyldne nuancer.

Kranstop er en meget alsidig og hårdfør plante, som du kan plante overalt – den trives både i sol og skygge og kan som regel nøjes med den næring, der allerede er til rådighed.

Du kan bruge Kranstop til at danne en lav hæk mellem havens forskellige zoner, ligesom du kan plante den i større parkanlæg blandt træer og bænke. 

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Birkebladet Spiræa ”Tor” – Spiraea Betulifolia ”Tor”

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Birkebladet Spiræa ”Tor”Denne kønne birkebladede spirea er meget populær hos plantetorvet.dk.

Der er tale om en variant af den almindelige birkebladede spirea, og den adskiller fra den ved at være lidt mindre og ved at have nogle stærkere rødlige farver i løbet af efteråret. Dens lavere vækst gør den velegnet til at bruge som bunddække eller til at blive placeret på en stensætning eller en skråning.

Spireaen er opretvoksende, hvilket gør det nemt at regulere dens udbredelse i haven.

Den er løvfældende, og den kan blive op til 80-90 cm høj og 0,9-1,2 meter bred. Dens tætsiddende ellipseformede blade minder meget om birkeblade, heraf navnet. 

Skal planten bruges som bunddække, kan det være nødvendigt at klippe den lidt ned. Til gengæld er den meget tætvoksende, og derfor egner den sig god til at stå et sted, hvor du gerne vil have fortrængt noget ukrudt.

I juni kommer den med nogle flotte 6-9 cm hvide blomster, som den har hen over sommeren. I efteråret skifter farveskalaen, og den kommer med nogle meget kønne røde, orange og gule høstfarver, som den holder på længe, inden den går i vinterhi.

Det er en ret taknemmelig og hårdfør plante. Den trives lige fint i sol og i skygge, og den stille ikke nogen særlige krav til jordens beskaffenhed. Den vil dog gerne have noget gødning i løbet af vinterperioden.

Spirea Betulifolia ”Tor” sælges i 3,5 liters potter. Sæt den et sted i haven, hvor den har plads både over og omkring sig til at vokse godt til.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Skovjordbær

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

SkovjordbaerÉn af de største sommerfornøjelser er, når familien sammen kan tage på bærjagt. Et sikkert hit er jordbær, så lav dit eget jordbærbed i haven, hvor børnene kan fylde munden med saftige bær, mens du selv plukker bær til den hjemmelavede saft eller marmelade.

Skovjordbær fås i forskellige arter, men trives som hovedregel bedst i skygge – du kan plante dem i alt fra staudebede til krukker. Du får de mest saftige bær ved at gøde jordbærplanterne hen over sommermånederne, hvor de blomstrer med hvide blomster.

Bærrene modnes i perioden juni til september, alt efter vejrforholdene. Skovjordbær breder sig via rodskud fra de forskellige udløbere og bliver gerne op til 15 cm høje. 

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Efeu

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

EfeuEfeu er en smuk grøn plante, der med fordel kan bruges som stedsegrønt bunddække.

Den er særdeles hårdfør og har en kraftig tæt vækst, med selvhæftende grene der gerne klatrer opad. Den tåler blandt andet beskæring og kan stå i såvel sol som skygge.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Laurbærkirsebær

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

kirsebærlaurbærLaurbærkirsebær, også kaldet kirsebærlaurbær, er en flot stedsegrøn plante der med fordel kan bruges som bunddække.

Den bruges også som hækplante, men sorten Prunus laurocerasus ‘Mount Vernon’ bliver kun 40 centimeter høj og 1 meter bred. Af den grund er den perfekt som bunddækkende plante. I foråret får den hvide blomster.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Ligustergedeblad

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

LigustergedebladDenne stedsegrønne bunddækkeplante har en tæt bred vækst med små lancetformede grønne blade. Den står frodig hele året, og har en kraftig vækst der hurtigt dækker bedet til.

I løbet af maj og juni får den små blomster, og i efteråret står den med ugiftige bær. Den tåler placering i såvel sol som skygge, og den er særdeles hårdfør og nøjsom. Er den blevet for stor eller voldsom, kan den tilbageskæres efter behov.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Myrtegedeblad

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

MyrtegedebladMyrtegedeblad er en smuk og stedsegrøn plante, der fint egner sig som bunddække over større arealer. Den bliver mellem 70 og 100 centimeter høj og står med blanke små blade, der er lysegrønne i farven.

I løbet af maj og juni får den hvidgule blomster, og i efteråret får den bær. Den tåler både sol og skygge, og så er den særdeles hårdfør.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Trædebregne

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

TrædebregneTrædebregnen giver en tæt og tæppelignende bund, og er således meget anvendelig til små blomsterbede eller områder, hvor du ikke ønsker at klippe græs.

Faktisk kaldes den netop trædebregne fordi den kan bruges som et alternativ til græs, og den er blandt andet populær i havegange.

I foråret får den grøn-gule blomster, og den kan tåle såvel solrige som skyggefulde placeringer. Skal den have en god start, anbefales en godt gødet muldjord.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Vinterglans

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

VinterglansVinterglans er en smuk stedsegrøn plante, der kan bruges som bunddække i små bede. Den bliver op til 25 centimeter høj og kan nå en bredde på 40 centimeter.

Det er en middelt voksende plante, som er ganske hårdfør. Mange planter den eksempelvis under træer og buske, fordi den trives rigtig fint på skyggefulde placeringer. I maj og juni blomstrer den.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Vintergrøn

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

VintergrønVintergrøn er perfekt som bunddækkende stedsegrøn plante i både store og små bede, da den har en kraftig og tæt vækst.

Den har lysegrønne blanke blade, og i løbet af april og maj får den flotte blå blomster. Den er desuden hårdfør og tåler fint at stå i såvel sol som skygge.

Se priser og mængderabatter hos Plantetorvet

Blomstrende bunddække

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Blomstrende bunddaekkeBlomstrende bunddække er et populært valg blandt mange haveejere, fordi det giver flotte farver i haven og gør det svært for ukrudt at etablere sig.

Blomstrende bunddække er samtidig nemt at passe, og der findes rigtig mange forskellige sorter at vælge imellem. Du kan således kombinere flere forskellige farver i et blomsterbed ved at have både blomstrende bunddække og buske, opstammede træer eller lignende.

Herunder er nogle gode eksempler på sorter, der giver blomstrende bunddække:

 • Pudefloks ‘Crackerjack’
 • Kærmindesøster
 • Pudeprimula
 • Rhododendron (flere slags)
 • Soløje
 • Stenhøjsguldregn
 • Storkenæb ‘Johnsons Blue’
 • Perikon
 • Vintergrøn (flere slags)

Find blomstrende bunddække hos Plantetorvet

Bunddække til skyggefulde områder

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

BunddækkeDet kan være svært at finde planter og blomster til meget skyggefulde områder, så her kan bunddækkende planter være en god løsning. Flere sorter trives nemlig både i halvskygge eller skygge, og derfor kan de med fordel plantes på skyggefulde områder under buske, træer eller på husets nordlige side.

Herunder kan du se eksempler på bunddække, der trives i skygge:

 • Krybende benved
 • Dværgmispel
 • Efeu
 • Guldjordbær
 • Hasselurt
 • Kranstop
 • Ligustergedeblad
 • Myrtegedeblad
 • Perikon
 • Snebær
 • Vintergrøn

Når du kigger efter bunddække til skyggefulde områder, kan du med fordel kigge på en af disse planter, men husk at tjekke med forhandleren at den pågældende sort tåler skygge. Under hver slægt er der nemlig typisk flere sorter, og det er ikke altid alle der tåler placering i fuld skygge.

Find bunddække til skyggefulde områder hos Plantetorvet

Bunddækkende stauder

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Bunddækkende stauder kan med fordel bruges i bede, hvor der ønskes et flot og tæt bunddække. Her er det storkenæb, der er ved at blive plantet i et blomsterbed.

Der findes mange forskellige stauder, som er velegnet til bunddække i både blomsterbede og passager.

Stauder får fine blomster i løbet af sommeren, og med den tætte vækst kan de udkonkurrere ukrudtet i dine bede. Du slipper således for den intense lugning i løbet af foråret og sommeren, samtidig med at stauderne er hårdføre og nøjsomme planter.

Herunder er nogle gode eksempler på bunddækkende stauder:

 • Storkenæb ‘Biokovo’ (Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’)
 • Storkenæb ‘Karmina’ (Geranium cantabrigiense ‘Karmina’)
 • Storkenæb ‘Rose Clair’ (Geranium oxonianum ‘Rose Clair’)
 • Blodrød Storkenæb ‘Max Frei’ (Geranium sanguineum ‘Max Frei’)
 • Storkenæb ‘Spessart’ (Geranium macrorhizum ‘Spessart’)
 • Bjergmynte (Calamintha nepeta)
 • Katteurt (Nepeta faassenii ‘Blue Wonder’)
 • Lodden løvefod (Alchemilla mollis)
 • Firling (Sagina subulata)

Find bunddækkende stauder hos Plantetorvet

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 


Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

 

Hasselurt


HasselhurtHasselurt har fine mørkegrønne blanke blade, der er formet som hjerter. Den har en lav og tæt vækst på op til 10 centimeter i højden, hvorved den er perfekt som stedsegrønt bunddække i små bede. Den breder sig ved hjælp af underjordiske udløbere og selvsåning, hvorved du hurtigt kan få bunden af bedet dækket til. Planten har det bedst på en plads med skygge eller halvskygge, og jorden må gerne være fugtig. Derudover er den ganske hårdfør og taknemmelig.

Plantning af bunddækkende stauder

Bunddækkende stauder klarer sig generelt bedst i en porøs og veldrænet muldjord, som gerne må være næringsrig. Den skal desuden være fri for ukrudt, større sten og rødder.

Det bedste tidspunkt at plante bunddækkende stauder er i efteråret, da jorden stadig er lun og fugtig på grund af det overvejende milde vejr med hyppige regnbyger. Denne sæson giver stauderne de bedste forhold for at etablere sig og få godt fat inden sommeren.

Sørg for at gennemvæde staudernes rodklumper grundigt, inden du sætter dem i plantehullerne. Og giv rigeligt med vand efter plantning, så jorden pakker sig godt og du sikrer dig at de ikke tørrer ud.

I tørre perioder har stauderne godt af at blive vandet oftere end normalt, men derudover kan du give cirka 30 liter vand hver anden uge.

Giv gerne gødning i form af kompost, og har du særligt krævende stauder skal de muligvis have speciel gødning.

Sørg for at dække dine stauder til over vinteren, hvis du ønsker at de kommer tidligere frem til efteråret.

Dværgmispel Horizontalis 


Dværgmispel HorizontalisDenne flotte lavt- og tætvoksende busk er meget populær hos plantetorvet.dk. Den egner sig godt som bunddække eller til at vokse på en stensætning, hvor dens særlige struktur og farvesætning kommer bedst til sin ret. Den kan også stå flot op ad et espalier eller foran en mur.

På buskens stængler sidder de mange små mørkegrønne og ægformede i tætte rækker, og i maj til juni får planten mange hvide blomster, som måler 1-5 cm. Efter blomstringen udvikler den nogle stærkt lysende røde bær, som ikke er spiselige for mennesker. Til gengæld er de meget dekorative. Grenene er flade og vokser i et charmerende fiskebensmønster. Farvesætningen er stærk og kontrastfuld hen over foråret og sommeren, og i efteråret får busken nogle meget kønne høstfarver. Herefter mister den bladene, og den holder en vinterpause. Det er en ret hårdfør plante.

Dværgmispel Horizontalis kan blive op til 100 cm høj, og den trives bedst i sol til halvskygge. Den stiller ikke nogen særlige krav i forhold til jorden, men den har god gavn af at få lidt gødning af og til. Du kan vælge at lade busken gro vildt, eller du kan trimme den lidt eller meget.

Når planten sælges, så kommer den i 5 liter potter, der har en diameter på 22,50 cm. Plant den gerne ud på et sted i haven, hvor den kan få god plads til at brede sine lange fiskebensformede grene ud. Det er også muligt at lade den vokse opad, hvis den har noget at støtte sig til.

 

FAQ

🤓 Hvilke bunddækkende planter skal jeg vælge?

Bunddækkende og stedsegrønne planter findes i mange forskellige typer og udgaver. Når du skal vælge de bedste bunddækkende planter, skal du blandt andet være opmærksom på hårdførhed, kompakthed og krav til pleje. Det er forskelligt, hvor meget vi hver især ønsker at bruge på at passe og pleje planter.

🧐 Er bunddækkende planter med til at forebygge ukrudt?

Formålet med at bruge bunddækkende planter i haven er dels på grund af forskønnelse og dels på grund af begrænsning af ukrudt. Det er umuligt at helgardere dig mod fremvækst af ukrudt. Det vil kunne vokse frem, selv du vælger bunddækkende planter af høj kvalitet.

🤔 Hvornår er det bedst at plante bunddækkende grønt?

Det bedste tidspunkt at plante bunddækkende grønt er om efteråret. Her får planterne lov til at etablere sig mest optimalt, så de kan skyde frem, når det bliver forår og sommer igen. Sørg for at vande og gøde jorden så dine planter får masser af næring.

👍 Hvor meget og hvor ofte skal bunddækkende grønt vandes?

Når du plantet bunddække i haven, skal du sørge for, at jorden er fugtig. Det er særligt i de første 4 uger efter såning, at vanding har størst betydning for planternes trivsel. Køber du bunddække fra en professionel forhandler, får du rådgivning på, hvor ofte dine planter skal vandes.

Tips til bunddækkende planter

Herunder kan du se en video med lidt tips til plantning af bunddække:

Se også artiklerne: Hvilket spagnum jord skal jeg vælge for det bedste resultat? og De smukkeste stauder til haven

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar