Fuldende kvidrer, solen skinner og foråret er på vej. Forår betyder for mange, at sæsonen for havearbejdet er begyndt. Grønne fingre eller ej, så skal haven plejes og poleres – i hvert fald for de flestes vedkommende. Hvilken bedre måde er der på det, end at købe en muldjord til hæk, haven, højbede, græsplæne, blomster eller noget helt andet?

Her guides du til forskellige typer muldjord, som vil passe til netop dit haveprojekt.

Champost højbedsmuld – let at arbejde med


Set pris her

muldjord

Hvis du vælger dette muldjord fra Champost, får du intet mindre end 900 liter til en meget favorabel pris. Dette højbedsmuld er perfekt til dig, der gerne vil anlægge flere store højbede. 


Mulden har en stærk fordeling af muld, jordforbedring og naturgødning, som ser således ud: 

  • 25% Champost jordforbedring
  • 10% Champost naturgødning
  • 65% Harpet muldjord uden sten og ukrudtsrødder

Med højbedsmuld får du den perfekte muld til dine planter, som skal bo i højbede. Jorden går godt til de typiske højbedsplanter, nemlig grøntsager, sommerblomster og mindre grønne planter. Udover at denne type jord er god til højbede, så er den også god til græsplæner. Ved brug af denne type får du nemlig en tæt og pæn base for dit græs.

Nedenfor ser du et eksempel på højbedsmuld, der er perfekt at plante i.

Se pris på Champost højbedsmuld her

Plantesæk fra Holmebo – de optimale betingelser for vækst


Set på Plantetorvet

muldjord

Med plantesækken fra Holmebo får du alt du behøver, for at dyrke nogle gode planter. Denne jordblanding er velegnet til alt fra blomster, til krydderurter til grøntsager.

Plantesækken indeholder 40 liter muld.  

Denne plantesæk er den rette for dig, som gerne vil have mulighed for at dyrke lidt af hvert. Og til en lav liter pris på mindre end én krone pr. liter muld, har du rig mulighed for at begynde at dyrke lidt af hvert i haven.

Se pris på Plantesækken fra Holmebo hos Plantetorvet

Højbedejord 20 liter – meget næringsfuld muld til planter


Set på Havehandel.dk

muldjord

Med denne jordtype får du en ideel base til dine grøntsager, krydderurter og blomster. Indholdet i denne jord er blandt andet finsorteret harpet muld, sand, organisk gødning og jordforbedring. Produktet er 100% organisk. Denne højsbedsmuld er godkendt til økologisk dyrkning, hvilket er en stor fordel i en tid, hvor økologi vinder mere og mere ind.
Hvis du gerne vil gro økologiske grøntsager i dine egne bede, er dette klart det bedste valg for dig.

Plantesækken indeholder 20 liter muld.

Hvad er muldjord?

For at du skal blive succesfuld med dine planter i haven, er det essentielt med en god jord, og det er her muldjorden kommer ind i billedet. Med en muldjord får du en jordtype, som er rig på næringsstoffer, som på sigt vil komme dine planter til gode. 

I en god muldjord, er der nogle forskellige elementer, som er med til at skabe det gode grundlag for at plante planter i jorden.

Grovsandet gør, bidrager også til en god drænevne i jorden, samt nogle fornuftige iltforhold.

Finsandet er også med til at skabe nogle gode iltforhold.

Silt lægger sig typisk mellem de andre elementer og partikler. Det bidrager til en forringet drænevne og iltforhold.

Ler er som bekendt meget tæt, hvilket gør, at den kan tilbageholde vand, og dermed skabe en dårlig drænevne.

Se pris på Højbedejord 20 liter hos Havehandel.dk

Hvad er forskellen på almindelig muldjord og harpet muldjord?

Måden harpet muldjord adskiller sig på almindelig muldjord på, er ved, at den harpede muldjord er frataget elementer såsom grus, sten og ler, hvilket gør, at mange af jordens mineraler også fjernes. Dermed er harpet muldjord som helhed ikke den bedste type jord at plante i. Hvis du dog ønsker at plante i harpet muldjord, bør du tage højde for, at der skal tilføje ekstra mineraler til jorden, og dermed jordforbedre muldet før man planter.

Læs også: Skab hygge med fine plantekasser

Hvorfor vælge muldjord fremfor andre jordtyper?

Muldjord er perfekt til dig, der ønsker nogle smukke, velvoksende planter. Med muldjord får du en samlet pakke i den forstand, at du ikke behøver at tilføje andre typer af jord eller jordforbedring. Med de nødvendige mineraler, vitaminer og ingredienser får dine planter de bedste forudsætninger for at vokse sig store, sunde og smukke.

Muldjord pris: Hvad koster det?

Prisen på muldjord afhænger typisk af hvor stor en sæk du foretrækker, samt hvilken type muld du går efter. Hvis du går efter en almindelig, god plantemuld, så får du ofte den billigste muldjord. Hvis du går efter noget af specialmuldet såsom højbedsmuld eller hækkemuld, så får du ofte lov til at betale lidt mere for muldet.

Billig muldjord

Der findes en lang række forskellige mærker som producerer og pakker muldjord. Det er dog sjældent, at poserne med jord hedder ’muldjord’ eller ’plantemuld’, ofte er det derimod plantesække og plantejord, som du skal gå efter.

Vi håber, at vi har kunnet inspirere dig til at benytte muldjord næste gang du skal plante i din have. Hvad end du finder højbedsmuld, pottemuld eller en anden type muldjord mest tiltalende, så ønsker vi dig held og lykke med dit haveprojekt.

Se vores artikel om: Nemme haveplanter – de perfekte planter og blomster til den nemme have

Læs også: Rullegræs – find inspiration til den nemme og hurtige græsplæne

Se også artiklerne: Hvilken slags gødning skal jeg bruge, og gør det nogen forskel?

Se også denne artikel på perlesten.dk: Læg fundamentet for din have med næringsrig muldjord

Læs også: Krydderurter – få de bedste urter til haven og vindueskarmen.

Se vores artikel om: Find inspiration til gode og effektive ukrudtsduge

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar