Tagpap pris - Guide, priser og 3 tilbud på opsætning af tagpap tag

Tagpap pris - Guide, priser og 3 tilbud på opsætning af tagpap tag

Ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey er tagpap et rigtig godt og holdbart materiale. Tagpap har en levetid på mellem 30-40 år. Hvis du vælger en god håndværker til at opsætte det korrekt, kan det ofte holde i mere end 50 år. Det er en billig løsning i forhold til mange af de andre tagtyper, som du kan vælge.

Fordelen med tagpap er, at du får et flot sort tag, som ikke tager særlig lang tid at lægge.

Hvad er tagpap?

Navnet kommer af, at man i gamle dage lavede tagpap tag med en kerne af pap, fortæller Samuel Ringgaard Davey. Det gør man dog ikke længere. Moderne tagpap er lavet med to lag asfaltbitumen med syntetisk gummi omkring en kerne af polyesterfilt. Denne metode er skabt inden for de sidste 20-30 år. Det er grunden til, at man op gennem 70’erne og 80’erne sjældent brugte tagpap.

Gammelt tagpap blev oftere utæt og det fik forsikringsselskaber til at vende ryggen til det. Derfor stoppede hele byggeindustrien hurtigt med at bruge tagpap, da man ikke ønsker at bruge et tagmateriale, som man ikke kan få forsikringspenge for, hvis der sker et uheld. Men det er heldigvis ikke længere tilfældet.

Tagpap er i dag ligeså godt som andre former for tag. Prisen på nyt tagpap varierer derfor efter, hvad du skal bruge det til. For tagpap benyttes også til renovering af tag. Sidstnævnte metode benyttes især, hvis du skal have nyt tag på dit sommerhus, udehus eller garage.

Hvad er tagpap?

Fordele ved tagpap

At vælge materiale til et nyt tag er altid en stor beslutning. Særligt fordi du i dag har rigtig mange muligheder. Fordelen med tagpap er især prisen, den relativt lange levetid og at det er et tag, som er let at vedligeholde.

Af fordele kan nævnes:

  • Let opsætning
  • Perfekt til udehuse og garager
  • Let at bruge til renoveringer
  • Lang levetid ved ordentlig montering
  • Billigt i forhold til andre tagmaterialer
  • God løsning til flade tage
  • Kan benyttes på alle typer hældninger
  • Minimalistisk look

Det er bare en række at de mange fordele, som der er forbundet med tagpap. Hvis du lægger et tegltag, har du ikke de samme muligheder for at gøre det mere tæt, hvis du har brug for det. For med tagpap kan du lægge ekstra lag, hvis der skulle være behov for det.

Det giver taget en god tæthed og styrke. Så hvor det i gamle dage var en dårlig løsning til flade tage, fordi det ofte endte med at være utæt, ser det helt anderledes ud i dag, siger Samuel Ringgaard Davey. Det skyldes bl.a., at det er let at arbejde med og dermed at opsætte.

Ifølge Samuel Ringgaard Davey er tagpap stort set den eneste løsning, hvis du ønsker at have fladt tag eller et tag med en meget lille hældning. En anden løsning til fladt tag er taggummi, som består af polyuretan, men det anvendes sjældent i Danmark.

Hvad koster tagpap pr m2?

Da der er forskel på tagpap, varierer prisen afhænger af den valgte type. Får du det lagt professionelt af en håndværker, vil prisen naturligvis være højere. Det skyldes, ifølge Samuel Ringgaard Davey, blandt andet at professionelle stort set altid lægger tagpap i dobbeltlag. Du skal regne med en pris på mellem 900 – 1.500 kr. pr. m2. for både materialer og montering.

Ud fra dette beløb kan du se betydningen af, om du vælger en dyr eller billig håndværker til at stå for opsætningen af dit nye tag. Prisen på et nyt tag af tagpap svinger meget. Hvis du dit tag er 100m2, så kan du forvente en pris mellem 90.000-150.000 kr.

Prisen afhænger af følgende:

  • Antal m2 tag
  • Hvor mange lag tagpap du ønsker
  • Med eller uden lister
  • Hældning på taget
  • Om taget har forhindringer? F.eks. vinduer.

Vi vil anbefale, at du enten indhenter et totaltilbud med både materiale og fuld opsætning – eller hvis du gør det selv – køber tagpap online, hvor det er væsentlig billigere:

Frishop

Vi mener, at det oftest vil være en god idé at købe Icopal 2-lags tagpap for at være sikker på, at du får et produkt i høj kvalitet og med lang holdbarhed.

Montering/pålægning af tagpap

Ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey er det ikke en lille opgave at lægge tagpap, men hvis du ved hvad du gør, er det nogenlunde ligetil. Det kræver dog, at du gør det i den rette temperatur, er omhyggelig og har det rette udstyr – fx skal du bruge:

  • En hammer og papsøm. En sjælden gang er en tagpap tromlesømpistol nødvendig
  • En tagbrænder med gas. Der findes dog gør-det-selv løsninger, med selvklæbende løsninger, som ikke kræver brænder.
  • Det gængse værktøj

Denne video giver en udførlig guide til, hvordan du selv lægger tagpap.

Selvklæbende tagpap

Selvklæbende tagpap er en god og hurtig løsning, hvis du ønsker at gøre det selv. Her skal du nemlig ikke bruge en gasbrænder til at montere tagpappet. En gasbrænder kan både være svær at styre og arbejde med, samtidig med at den også kan være farlig at bruge, hvis den ikke håndteres korrekt.

Det er også forholdsvis let at få et godt og stabilt resultat, uden meget forudgående erfaring. Derudover har selvklæbende tagpap også den fordel, at det kan lægges ovenpå det gamle underlag.
Dog skal du være opmærksom på, at taget skal opfylde følgende kriterier inden du begynder; underlaget skal være rengjort, stabilt og jævnt (revner og buler skal udlignes), taget skal hælde lidt og trekantlister langs vindskeder skal opsættes.

Ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey skal tagpap altid hælde lidt. Hvor meget taget hælder, definerer hvilken type tagpap du kan bruge. Du bør altid følge producenternes anvisninger.

Har du forarbejdet i orden, er du klar til at gå i gang. Den selvklæbende tagpap kan findes i forskellige udgaver, og derfor kan der være forskellige fremgangsmåder. Dog er den gængse måde at påføre selvklæbende tagpap at rulle den på i baner i lodret retning. Herefter skal banen presses godt ned, så det hæfter godt.

Dernæst skal tagpappet yderligere hæftes med enten søm, fugemasse eller noget tredje, afhængig af producenternes anvisninger. Bagefter lægges næste bane, som gerne overlappes med 10 cm, så de to stykker selvklæbende tagpap kan klæbe sammen. Denne del er vigtig, for det er her, du sørger for, at der ikke kan trænge vand igennem. Så sørg derfor altid for at dine afslutninger er tætte og ordentlige.

Vi tager udgangspunkt i det selvklæbende tagpap Isola Selvbygger 3° som overlappes i det nederste lag først, så det både klæber sammen i bunden, men hæftes yderligere med fugemasse ovenpå i revnen. Det fortsætter sådan indtil hele taget er dækket. Herved sikres en stærk, holdbar og vandtæt løsning med Isola Selvbygger 3°. Samtidig er Isola Selvbygger 3° god til prisen. Dog skal du være opmærksom på, at du skal købe fugemasse ved siden af.

Prisen for selvklæbende tagpap varierer lidt alt efter brand og specifikationer. Dog er prisniveauet mellem 300 kr. og 1000 kr. pr. rulle. Derfor afhænger prisen også af tagets størrelse.

Tilbud på tag

Det er her vigtigt, at du får mere end et tilbud, så du kan sammenligne tilbud mod hinanden. Det kan du gøre ved at ringe rundt til alle dine lokale håndværkere. Men der er faktisk en lettere metode, hvor du kan udfylde dine informationer og fortælle lidt om dit byggeprojekt på 3byggetilbud.dk. Som sidens navn antyder, får du 3 konkrete uforpligtende tilbud.

Det gode ved at bruge 3byggetilbud.dk er, at du ofte får en langt bedre pris på nyt tagpap, end du ville gøre, hvis du selv indhentede alle dine tilbud. Det skyldes, at håndværkere på denne side er i skarp konkurrence med andre håndværkere, fordi de ved, at du får to andre tilbud. Hvis du selv står for det, bør du nævne i telefonen, at du indhenter flere tilbud, for det kan påvirke prisen markant.

Renovering af tag

At lægge et nyt lag tagpap ovenpå dit eksisterende tag, er især en velkendt metode, hvis du skal have nyt tagpap på din garage eller udhus. Du vil også blive sikret en lavere pris, når du lægget er nyt lag på det gamle tag.

Du kan vælge at gøre det, hvis dit tag kun er utæt få steder. Når vi taler om en garage, kan det være et alt for stort og dyrt byggeprojekt, hvis du skal fjerne det gamle tagpap for at lægge nyt tagpap. Du får en bedre pris på nyt tagpap, hvis du blot køber noget tagpap og lægger det oven på det gamle.

Samuel Ringgaard Davey siger dog, at du skal være opmærksom på, at der ikke ligger vand på taget når det har regnet. Hvis der ligger små “søer” af vand på taget, skyldes det at der er problemer med tagets faldopbygning. Det vil derfor kun hjælpe kortvarigt at lægge et nyt lag tagpap på, hvorfor du i stedet bør få taget rettet op.

Hvis du vælger selv at stå for renovering af tag, skal du sørge for, at rengøre dit gamle tag grundigt, og sikre dig, at alle revner og utætheder bliver repareret.

Nyt tag til gammelt hus

Til et gammelt hus har du samme muligheder som med din garage eller udehus. Hvis du allerede har tagpap, kan du vælge at lægge et nyt lag ovenpå. Du skal dog være OBS på, at levetiden sjældent er ligeså god, som hvis du får lagt et helt nyt tag. Men det kan fungere fint som en midlertidig løsning, hvis du ikke ønsker at bruge mange penge på at lave dit tag lige nu.

Hvis du har et hus fra 70’erne, 80’erne eller 90’erne med tagpap, vil vi anbefale, at du får lagt et nyt tag og ikke bare renoverer det. Det skyldes primært, at der er sket meget inden for udviklingen af tagpap over de sidste 10-20 år. Med gammelt tagpap vil der ofte være for mange utætheder til, at det giver mening at fortsætte med dit gamle tag.

Prisen på nyt tagpap til et gammelt hus er stort set den samme, som hvis du skal have lagt tag på et nyt hus. Eneste grund til at det kan blive dyrere på et gammelt hus er, at man først skal bruge tid på at fjerne dit gamle tag og herefter skal man vurdere, om der er nogle forhindringer på taget. Med nye huse er der færre overvejelser, da der er lagt flere tanker i hele huset, da det blev bygget.

Du har både mulighed for selv at stå for at lægge nyt tag, eller du kan vælge at bruge håndværkere til at lægge tag på et gammelt hus. Fordelen med håndværkere er, at de kan lægge dit tag langt hurtigere, end du kan. Du kan få en god pris på nyt tagpap, hvis du benytter 3byggetilbud.dk.

Beskyttelse af dit tagpap

Tagpap er i sig selv et rigtig godt og holdbart tagmateriale. Men du kan ifølge vores gør-det-selv ekspert Samuel Ringgaard Davey forlænge levetiden på dit tagpap yderligere, ved at beskytte det mod solen UV stråling.

Denne beskyttelse kan opnås på flere måder. En metode er at begrønne din tagflade, hvortil der findes forskellige systemer og metoder, til at opnå et grønt tag på. Mange kan meget let lægges direkte ovenpå dit tag af tagpap. Det er både godt for din tagpapbelægning, godt for miljøet og pænt at se på.

Tilskud ved anlægning af nyt tag af tagpap?

Det er et meget almindeligt spørgsmål, om man kan få tilskud til nyt tag. Det kan man som sådan godt, da du kan få håndværkerfradrag til alle forbedringer, som giver beboelsen en energibesparelse.

Her gælder tag ind under, da et utæt tag er dårlig for miljøet og for din pengepung. Udover at du mister varme til din bolig med et gammelt tag, vil det også være utæt, så der kommer vand ind i din bolig. Du skal helst have skiftet dit tag, inden det sker. Men hvis du ikke har gjort det, skal du i gang med det samme.

Håndværkerfradraget tager ikke stilling til, om du vælger tagpap eller et andet materiale til dit tag. Du skal simpelthen vælge det, som giver bedst mening for dig. Håndværkerfradraget er på 12.000 kr. pr. år for hver person i hustanden. Så et ægtepar kan få et samlet fradrag på 24.000 kr. Hvis du har fundet en god pris på nyt tagpap hos en håndværker på 90.000 kr., så er dette en væsentlig besparelse.

Du får ikke et større tilskud af, at du har en større bolig. Dvs. at du er bedst stillet, hvis du har et mindre hus. For lad os sige, at du havde et lille hus med 50 m2 tag. Så ville det koster dig mellem 45.000 – 75.000.

Hvis du benyttede siden 3byggetilbud.dk, ville det være muligt for dig at finde den bedst mulige pris. Dvs. at et ægtepar ville ende med at betale 45.000 for deres tag, hvoraf 21.000 kr. ville være uden fradrag. Især hvis du i forvejen betaler topskat, får du en kæmpe besparelse ved at benytte dit håndværkerfradrag.

Hvordan finder jeg de bedste priser på nyt tagpap?

Vi har allerede været inden på det et par gange i dette indlæg. Så her får du en opsummering af dine muligheder, når det kommer til at få en god pris på nyt tagpap.

Allerførst skal du beslutte dig for, om du selv skal stå for projektet, eller om du vil have en håndværker til at gøre det. Du må godt selv lægge dit tag. Du skal her være opmærksom på, at hvis der kommer en vandskade, så vil dit forsikringsselskab gå mere kritisk til din sag, hvis du selv har lagt dit tag. Det betyder bare, at de gennemgår om du har lagt det ordentligt, for hvis du har monteret nyt tagpap forkert, så får du ingen forsikringspenge. Det slipper du for med en håndværker, da selv hvis det var monteret forkert, så ville dit forsikringsselskab gå efter håndværkeren.

Men hvis du beslutter dig for at lægge dit tag selv, så kan du finde en god pris på nyt tagpap i dit lokale byggemarked. Det kan også hjælpe dig med, hvordan du opsætter det. Tagpap er en af de lettere tagtyper at montere. Især hvis du skal lægge tagpap på en udestue eller garage, så kan du med fordel selv montere det. Du kan ikke benytte håndværkerfradrag, hvis du selv står for det.

Dit håndværkerfradrag på 12.000 kr. om året kan du benytte, hvis du vælger en håndværker. Her slipper du også for alt besværet og når du får et tilbud hos en håndværker på opsætning, så vil det være en fast pris på nyt tagpap. Der er ingen ubehagelige overraskelser på et senere tidspunkt.

Især for ægtepar med gode jobs er det en god idé at benytte hele ens håndværkerfradrag, da det giver et fradrag på 24.000 kr. Håndværkerfradraget gælder kun for arbejdstimer, men hvis du vælger en håndværker til at stå for dit nye tag, så vil du sagtens kunne benytte hele dit håndværkerfradrag.

For at gøre det billigst for dig bør du indhente flere tilbud på prisen på nyt tagpap. Hvis du selv opsætter det, bør du overveje kvaliteten af det valgte tagpap og prisen på det. Her er det en god idé at sammenligne de forskellige byggemarkeder. Herudover kan det være en god idé at udskyde tagprojektet, til der er tilbud på tagpap. Når du selv monterer det, er din eneste udgift byggematerialerne, så der er mange penge at spare, hvis du køber det, når det er på tilbud.

Hvis du skal have tilbud på håndværkere, så var det i gamle dage besværligt, da du skulle ringe rundt til dem alle sammen for at få dem til at sende et tilbud til dig. Denne proces er blevet gjort lettere af 3byggetilbud.dk. Her udfylder du dine informationer om dig selv og byggeprojekter og så sender de dig tre tilbud. På den måde ved du med det samme, hvad prisen er på nyt tagpap.

Hvordan finder jeg de bedste priser på nyt tagpap?

Når du selv ringer for at få tilbud, er problemet ofte, at du skal kontakte håndværkere, mens du er på arbejde. Alt det slipper du for med 3byggetilbud.dk, da du får sendt alle tilbud automatisk. Det er uforpligtende, så du bestemmer selv, om du vil benytte muligheden.

Læs også Boligejere har øjne på grønnere hjem udgivet af fyens.dk.

Tagpap er et populært valg til tage på industribygninger på grund af dets holdbarhed og lave vedligeholdelseskrav. Men for at sikre, at tagpappen kan bære den nødvendige vægt og opfylde de relevante standarder og krav, er det vigtigt at have en industrivægt på plads.

En industrivægt er en type vægt, der er designet til at veje tunge og store genstande, typisk i industrien. Den kan anvendes til at kontrollere, om tagpappen kan bære den belastning, der kræves for at imødekomme de nødvendige standarder.

Industrivægte kan være mekaniske, elektroniske eller digitale og kan anvendes til at måle forskellige typer vægt, afhængigt af deres design. Det er vigtigt at vælge den rigtige type industrivægt til formålet, og en ekspert kan hjælpe med at vælge den bedste løsning til din virksomheds behov.

FAQ

Hvilken type tagpap er det bedste?
Tagpap er den funktionelle, simple og budgetvenlige løsning. Når du skal vælge den rette type tagpap til dit skur, garage eller fritidshus, skal du forholde dig til, hvor mange m2, der skal beklædes med tagmaterialet. Og du skal have styr på, hvor mange grader dit tag hælder.
Hvad er levetiden på tagpap?
Det er en god idé at holde øje med, hvor mange år en bestemt type tagpap i gennemsnit fungerer. Du kan forventee, at tagpap holder i omkring 50 år. Dog er levetiden influeret af antal lag og kvalitet. Den anbefalede løsning er at vælge en kombination af underpap og overpap.
Kan jeg lægge tagpap ovenpå eksisterende tagpap?
Det anbefales af hensyn til levetid, sundhed og tagets tæthedsevne, at du fjerner gammelt tagpap, før du anlægger nyt, når det er i opvarmede rum. Der findes muligheder for at lægge tagpap ovenpå eksisterende tag. Sørg for undersøge, om det er et krav, at du fjerner dit nuværende tag først.
Kan jeg sømme tagpap?
De fleste mennesker kender tagpappet på, at det brændes fast på taget. Der produceres special-tagpap, som er beregnet til at blive sømmet fast. Dette kan købes hos byggemarkeder, og det bliver anvendt af professionelle håndværkerfirmaer. Det højner sikkerheden i forbindelse med montering, at der ikke skal bruges brænder.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme