Tagpap har en levetid på mellem 30-40 år. Hvis du vælger en god håndværker til at opsætte det korrekt, kan det ofte holde i mere end 50 år. Det er en billig løsning i forhold til mange af de andre tagtyper, som du kan vælge.

Fordelen med tagpap er, at du får et flot sort tag, og det tager ikke særlig lang tid at opsætte.

Hvad er tagpap?

Navnet kommer af, at man i gamle dage lavede tagpap af pap. Det gør man dog ikke længere. Moderne tagpap er lavet med to lag asfaltbitumen med syntetisk gummi omkring en kerne af polyesterfilt. Denne metode er skabt inden for de sidste 20-30 år. Det er grunden til, at man op gennem 70’erne og 80’erne sjældent brugte tagpap.

Gammelt tagpap blev oftere utæt og det fik forsikringsselskaber til at vende ryggen til det. Det fik hurtigt hele byggeindustrien til at stoppe med at bruge tagpap, da man ikke ønsker noget, som man ikke kan få forsikringspenge for, hvis der sker et uheld. Det er ikke længere tilfældet.

Tagpap er i dag ligeså godt som andre former for tag. Prisen på nyt tagpap varierer derfor efter, hvad du skal bruge det til. For tagpap benyttes også til renovering af tag. Sidstnævnte metode benyttes især, hvis du skal have nyt tag på dit sommerhus, udehus eller garage.

Få 3 gratis tilbud »

Fordele ved tagpap

Det er altid en stor beslutning, hvad du skal vælge, når du skal have nyt tag. I dag har du en række muligheder. Fordelen med nyt tagpap er prisen og den relative lange levetid. Det er et tag, som er let at vedligeholde.

Af fordele kan nævnes:

 • Let at opsætte
 • Perfekt til udehuse og garager
 • Let at bruge til renoveringer
 • Lang levetid hvis det monteres ordentligt
 • Billigt i forhold til andre tagmaterialer
 • God løsning til flade tage
 • Kan benyttes på alle typer hældninger
 • Minimalistisk look

Det er bare en række at de mange fordele, som der er forbundet med tagpap. Hvis du lægger et tegltag, har du ikke de samme muligheder for at gøre det mere tæt, hvis du har brug for det. For med tagpap kan du lægge ekstra lag, hvis der skulle være behov for det.

Det giver taget en enorm tæthed og styrke. Så hvor det i gamle dage var en dårlig løsning til flade tage, fordi det ofte endte med at være utæt, så er det i dag en af de bedste løsninger til et fladt tag. Det skyldes bl.a, at det er let at arbejde med og dermed at opsætte. Prisen på nyt tagpap er også utrolig konkurrencedygtig, da det kun er ståltag, som du kan få billigere. Men ståltag kræver et tag med en større hældning.

Hvad koster et tag med tagpap?

Alt tagpap er ikke det samme, så prisen afhænger af det valgte tagpap og hvilken håndværker der står for det. Du skal regne med en pris på mellem 900 – 1.500 kr. pr. m2. – for både materiale og montering.

Ud fra dette beløb kan du se betydningen af, om du vælger en dyr eller billig håndværker til at stå for opsætningen af dit nye tag. Prisen på et nyt tagpap tag svinger utrolig meget. Hvis du dit tag er 100m2, så vil det koste mellem 90.000-150.000 kr. Det er en væsentlig forskel for de fleste økonomier.

Prisen afhænger af følgende:

 • Antal m2 tag
 • Hvor mange lag tagpap ønsker du?
 • Med eller uden lister?
 • Hældning på taget
 • Om taget har forhindringer? F.eks. vinduer.

Vi vil anbefale, at du enten indhenter et totaltilbud med både materiale og fuld opsætning – eller hvis du gør det selv – køber tagpap online, hvor det er væsentlig billigere:

Frishop

Vi mener, at det oftest vil være en god idé at købe Icobal 2-lags-tagpap for at opnå højkvalitet, isolering og holdbarhed.

Montering/pålægning af tagpap

Det er en ikke en lille opgave at lægge tagpap, men hvis du ved hvad du gør er det nogenlunde ligetil. Det kræver dog, at du gør det i rette temparatur, er omhyggelig og du har det rette udstyr – fx skal du bruge:

Denne video giver en udførlig guide til, hvordan du lægger tagpap selv.

Tilbud på tag

Det er her vigtigt, at du får mere end et tilbud, så du kan sammenligne tilbud mod hinanden. Det kan du gøre ved at ringe rundt til alle dine lokale håndværkere. Men der er faktisk en lettere metode, hvor du kan udfylde dine informationer og fortælle lidt om dit byggeprojekt på 3byggetilbud.dk. Som sidens navn antyder, får du 3 konkrete uforpligtende tilbud.

Det gode ved at bruge 3byggetilbud.dk er, at du ofte får en langt bedre pris på nyt tagpap, end du ville gøre, hvis du selv indhentede alle dine tilbud. Det skyldes, at håndværkere på denne side er i skarp konkurrence med andre håndværkere, fordi de ved, at du får to andre tilbud. Hvis du selv står for det, bør du nævne i telefonen, at du indhenter flere tilbud, for det kan påvirke prisen markant.

Renovering af tag

Det er især en velkendt metode, hvis du skal have nyt tagpap på din garage eller udehus. Prisen på nyt tagpap er billigere, hvis du lægger et nyt lag tagpap ovenpå det gamle tag.

Du kan vælge at gøre det, fordi dit tag ofte kun er utæt få steder. Når vi taler om en garage, kan det være et alt for stort og dyrt byggeprojekt, hvis du skal fjerne det gamle tagpap for at lægge nyt tagpap. Du får en bedre pris på nyt tagpap, hvis du blot køber noget tagpap og lægger det oven på det gamle.

Du kan vælge at få en håndværker til at gøre det, eller du kan gøre det selv. Det er klart lettere at lægge tagpap ovenpå gammelt tagpap, end hvis du skal gøre det forfra. Fordi hvis du får dækket hele taget, burde du undgå utætheder.

Hvis du vælger selv at stå for renovering af tag, skal du rengøre dit gamle tag grundigt. Alle tidligere revner og utætheder skal reperares.

Nyt tag til gammelt hus

Til et gammelt hus har du samme muligheder som med din garage eller udehus. Hvis du allerede har tagpap, kan du vælge at lægge et nyt lag ovenpå. Du skal dog være OBS på, at levetiden sjældent er ligeså god, som hvis du får lagt et helt nyt tag. Men det kan fungere fint som en midlertidig løsning, hvis du ikke ønsker at bruge mange penge på at lave dit tag lige nu.

Hvis du har et hus fra 70’erne, 80’erne eller 90’erne med tagpap, vil vi anbefale, at du får lagt et nyt tag og ikke bare renoverer det. Det skyldes primært, at der er sket meget inden for udviklingen af tagpap over de sidste 10-20 år. Med gammelt tagpap vil der ofte være for mange utætheder til, at det giver mening at fortsætte med dit gamle tag.

Prisen på nyt tagpap til et gammelt hus er stort set den samme, som hvis du skal have lagt tag på et nyt hus. Eneste grund til at det kan blive dyrere på et gammelt hus er, at man først skal bruge tid på at fjerne dit gamle tag og herefter skal man vurdere, om der er nogle forhindringer på taget. Med nye huse er der færre overvejelser, da der er lagt flere tanker i hele huset, da det blev bygget.

Du har både mulighed for selv at stå for at lægge nyt tag, eller du kan vælge at bruge håndværkere til at lægge tag på et gammelt hus. Fordelen med håndværkere er, at de kan lægge dit tag langt hurtigere, end du kan. Du kan få en god pris på nyt tagpap, hvis du benytter 3byggetilbud.dk.

Nyt tag tilskud ved tagpap?

Det er et meget almindeligt spørgsmål, om man kan få tilskud til nyt tag. Det kan man som sådan godt, da du kan få håndværkerfradrag til alle forbedringer, som giver beboelsen en energibesparelse.

Her gælder tag ind under, da et utæt tag er dårlig for miljøet og for din pengepung. Udover at du mister varme til din bolig med et gammelt tag, vil det også være utæt, så der kommer vand ind i din bolig. Du skal helst have skiftet dit tag, inden det sker. Men hvis du ikke har gjort det, skal du i gang med det samme.

Håndværkerfradraget tager ikke stilling til, om du vælger tagpap eller et andet materiale til dit tag. Du skal simpelthen vælge det, som giver bedst mening for dig. Håndværkerfradraget er på 12.000 kr. pr. år for hver person i hustanden. Så et ægtepar kan få et samlet fradrag på 24.000 kr. Hvis du har fundet en god pris på nyt tagpap hos en håndværker på 90.000 kr., så er dette en væsentlig besparelse.

Du får ikke et større tilskud af, at du har en større bolig. Dvs. at du er bedst stillet, hvis du har et mindre hus. For lad os sige, at du havde et lille hus med 50 m2 tag. Så ville det koster dig mellem 45.000 – 75.000.

Hvis du benyttede siden 3byggetilbud.dk, ville det være muligt for dig at finde den bedst mulige pris. Dvs. at et ægtepar ville ende med at betale 45.000 for deres tag, hvoraf 21.000 kr. ville være uden fradrag. Især hvis du i forvejen betaler topskat, får du en kæmpe besparelse ved at benytte dit håndværkerfradrag.

Hvordan finder jeg de bedste priser på nyt tagpap?

Vi har allerede været inden på det et par gange i dette indlæg. Så her får du en opsummering af dine muligheder, når det kommer til at få en god pris på nyt tagpap.

Allerførst skal du beslutte dig for, om du selv skal stå for projektet, eller om du vil have en håndværker til at gøre det. Du må godt selv lægge dit tag. Du skal her være opmærksom på, at hvis der kommer en vandskade, så vil dit forsikringsselskab gå mere kritisk til din sag, hvis du selv har lagt dit tag. Det betyder bare, at de gennemgår om du har lagt det ordentligt, for hvis du har monteret nyt tagpap forkert, så får du ingen forsikringspenge. Det slipper du for med en håndværker, da selv hvis det var monteret forkert, så ville dit forsikringsselskab gå efter håndværkeren.

Men hvis du beslutter dig for at lægge dit tag selv, så kan du finde en god pris på nyt tagpap i dit lokale byggemarked. Det kan også hjælpe dig med, hvordan du opsætter det. Tagpap er en af de lettere tagtyper at montere. Især hvis du skal lægge tagpap på en udestue eller garage, så kan du med fordel selv montere det. Du kan ikke benytte håndværkerfradrag, hvis du selv står for det.

Dit håndværkerfradrag på 12.000 kr. om året kan du benytte, hvis du vælger en håndværker. Her slipper du også for alt besværet og når du får et tilbud hos en håndværker på opsætning, så vil det være en fast pris på nyt tagpap. Der er ingen ubehagelige overraskelser på et senere tidspunkt.

Især for ægtepar med gode jobs er det en god idé at benytte hele ens håndværkerfradrag, da det giver et fradrag på 24.000 kr. Håndværkerfradraget gælder kun for arbejdstimer, men hvis du vælger en håndværker til at stå for dit nye tag, så vil du sagtens kunne benytte hele dit håndværkerfradrag.

For at gøre det billigst for dig bør du indhente flere tilbud på prisen på nyt tagpap. Hvis du selv opsætter det, bør du overveje kvaliteten af det valgte tagpap og prisen på det. Her er det en god idé at sammenligne de forskellige byggemarkeder. Herudover kan det være en god idé at udskyde tagprojektet, til der er tilbud på tagpap. Når du selv monterer det, er din eneste udgift byggematerialerne, så der er mange penge at spare, hvis du køber det, når det er på tilbud.

Hvis du skal have tilbud på håndværkere, så var det i gamle dage besværligt, da du skulle ringe rundt til dem alle sammen for at få dem til at sende et tilbud til dig. Denne proces er blevet gjort lettere af 3byggetilbud.dk. Her udfylder du dine informationer om dig selv og byggeprojekter og så sender de dig tre tilbud. På den måde ved du med det samme, hvad prisen er på nyt tagpap.

Modtag 3 gratis og uforpligtende tilbud »
 

Når du selv ringer for at få tilbud, er problemet ofte, at du skal kontakte håndværkere, mens du er på arbejde. Alt det slipper du for med 3byggetilbud.dk, da du får sendt alle tilbud automatisk. Det er uforpligtende, så du bestemmer selv, om du vil benytte muligheden.

Læs også Boligejere har øjne på grønnere hjem udgivet af fyens.dk.

Se også vores guides til andre tage:

 

Se også denne lignende artikel på vores side: Ståltag – Guide til køb af ståltag der matcher dit projekt

Læs også: Pris på eternittag – guide til køb og valg af bedste tagplader i bølgeeternit

FAQ

Hvilken type tagpap er det bedste?
Tagpap er den funktionelle, simple og budgetvenlige løsning. Når du skal vælge den rette type tagpap til dit skur, garage eller fritidshus, skal du forholde dig til, hvor mange m2, der skal beklædes med tagmaterialet. Og du skal have styr på, hvor mange grader dit tag hælder.
Hvad er levetiden på tagpap?
Det er en god idé at holde øje med, hvor mange år en bestemt type tagpap i gennemsnit fungerer. Du kan forventee, at tagpap holder i omkring 50 år. Dog er levetiden influeret af antal lag og kvalitet. Den anbefalede løsning er at vælge en kombination af underpap og overpap.
Kan jeg lægge tagpap ovenpå eksisterende tagpap?
Det anbefales af hensyn til levetid, sundhed og tagets tæthedsevne, at du fjerner gammelt tagpap, før du anlægger nyt, når det er i opvarmede rum. Der findes muligheder for at lægge tagpap ovenpå eksisterende tag. Sørg for undersøge, om det er et krav, at du fjerner dit nuværende tag først.
Kan jeg sømme tagpap?
De fleste mennesker kender tagpappet på, at det brændes fast på taget. Der produceres special-tagpap, som er beregnet til at blive sømmet fast. Dette kan købes hos byggemarkeder, og det bliver anvendt af professionelle håndværkerfirmaer. Det højner sikkerheden i forbindelse med montering, at der ikke skal bruges brænder.

Denne side er anmeldt af: Carsten Christiansen Rating 10/10

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar