Der er masser af fordele ved at planter blomster, urter eller grønsager i kasserammer med ekstra højde. Højbed kendes også som kasseramme eller plantekasser, der løfter dine planter op fra jorden. For det første er dette med til at skabe de helt optimale vækstbetingelser for dine planter, og for det andet er designet på bedene med til at bringe skønhed og charme i og omkring din have.

Der er mange udgaver af højbede at vælge imellem. Den største forskel handler om materialer. De fås i jern, træ, stål samt med og uden hjul. 

Herunder finder du de bedste rammer til dine bede. Du kan vælge at købe dem færdiglavede udgaver, eller du kan købe gør det selv højbed, når du vil have et personligt look i haven.

Palleramme i træ – budgetvenlig og klassisk produktudgave


Set på Plantetorvet
Palleramme i træ – budgetvenlig og klassisk produktudgave

Vil du have et skønt og naturligt look i haven, kan det være det rigtige for dig at vælge en palleramme til dine bede. Pallerammer er ikke kun det naturlige valg, det er også det budgetvenlige. Det behøver ikke være et dyrt projekt at lave forskønnelse af haven. Når du vælger naturmaterialer, kan du med få udgifter skabe de mest idylliske oaser derhjemme. 

Hvad du vælger at dyrke i dine bede, der er omkransede af pallerammer, er op til dig at bestemme. 

Du kan vælge pallerammerne i klassisk trælook eller i en sortlakeret udgave. 

Har du en stilren og minimalistiske have, kan de sortlakerede udgaver være med til at fuldende stilen omkring din bolig. 

Ønsker du et sort look, skal du vælge dem, som er farvede fra producentens side af. Herved sikrer du dig, at farven holder i mange år. Det kan være svært selv at male et tilpas tyndt lag på træværk, så det ikke begynder at skalle af efter få år. 

Pallerammerne findes i størrelsen 80x120x20cm. Vil du anlægge et længere bed, kan du nemt købe flere pallerammer og placere dem i forlængelse af hinanden.

Udvalgte specifikationer 

 • Findes i 2 forskellige designs (natur og sortlakeret)
 • Lav pris
 • Kan købes med mængderabat
 • Nemme at placere i haven


Se pris på Palleramme i træ Plantetorvet

Komposit ramme – højbed med hjul


Set på Havehandel.dk
Komposit ramme – højbed med hjul

Vil du have et elegant og mobilt bed, skal du vælge højbede med hjul. Disse kan stå på græsset, eller de kan befinde sig på terrassen. Den store fordel ved at vælge produktudgaverne med hjul er, at du kan flytte dine planter rundt. Der er forskel på, hvor meget sol, læ og varme planter har brug for. Når du hele tiden kan flytte planterne rundt, giver du dem de mest gunstige vækstbetingelser.

Denne ramme er lavet af komposittræ. Det er et vedligeholdelsesfrit materiale, som egner sig til enhver type plante og blomst. 

Det elegante, mørke look vil klæde både din bolig og din have, og designet er skabt med fer og not. Det vil sige, at det er 100% tæt og kan samles stort set uden brug af skruer. 

Produktet skal samles selv. Det er både nemt og enkelt, da du ikke behøver boremaskine eller andet værktøj. 

Kompositrammen er det smagfulde og praktiske valg. Bor du i lejlighed med et større altan, kan du med fordel vælge et produkt, der er flytbart og pladsoptimerende. 

Du får en ramme til dine bed med lang holdbarhed. Det er et stilfuldt og økonomisk, godt valg, når du vil have mest kvalitet og værdi for dine penge.

Rammen måler 36x50x90cm. 

Udvalgte specifikationer

 • Elegant ramme i komposittræ
 • Lang levetid og vedligeholdelsesfrit produkt
 • Kan nemt flyttes rundt på grund af de smarte hjul
 • Egner sig til både terrasser, haver og større altaner


Se pris på Komposit ramme Havehandel.dk

Aflang ramme – højbed i jern med mange anvendelsesmuligheder


Set på Havehandel.dk
Aflang ramme – højbed i jern med mange anvendelsesmuligheder

Vil du have en ramme om dine bede, som skal kunne holde i mange år, kan jern være det rette valg til dit produkt. Jern skaber et råt, moderne og tidløst look, og det kræver intet vedligehold. Du kan finde forskellige designs på jernrammer. Om du er til et aflangt design, eller om du foretrækker et kvadratisk produkt, er op til dig og dine haveprojekter. 

Du kan vælge mellem mange forskellige størrelser, når du går efter en aflang jernramme til dine blomster og planter. De findes fra de mindste størrelser på 40x60cm og til de allerstørste på 80x120cm. Alle udgaver måler 40cm i højden. 

Jern er et klassisk, stilrent og elegant materiale. Du kan bruge jernrammen i haven, på terrassen, på altanen, i forhaven eller i indkørslen. Uanset hvor du placerer dit højbede i jern, vil det skabe stil og et moderne look. 

Det autentiske, rustne look vil komme til at se mere og mere stilfuldt ud med tiden. Din ramme kan stå ude hele året, uden du skal bekymre dig om forringet kvalitet og holdbarhed. 

Du skal heller ikke bekymre dig om sundhedsfare ved at plante grønsager i højbede i jern. Der afgives ingen skadelige stoffer, så du kan med ro i sindet bruge rammen til spiseplanter.  

Udvalgte specifikationer

 • Mange størrelser at vælge imellem
 • Kan placeres i haver, på terrasser, i indkørsler eller på altaner
 • Råt og moderne look
 • Kan bruges til alle slags blomster, urter og planter


Se pris på Aflang ramme Havehandel.dk

Højbed sæt – rammer til blomster og planter i stål


Set på Havehandel.dk
Højbed sæt – rammer til blomster og planter i stål

Der er stor forskel på, hvor meget en ramme til planter og blomster koster. Det er materialet, som har den største indflydelse på prisen. Træ er det billigste materiale, du kan vælge, mens stål, sten, jern og kobber er de dyrere valg. 

For mange mennesker er det ønsket at få højbede kasser i elegante materialer. Kasserne er med til at skabe stil, charme og elegant look, uanset hvor de bruges. 

Vil du spare penge på dine køb af højbede i bedste kvalitet, kan du gå efter sæt. Her får du 2 kasserammer i slidstærke og flotte materialer. 

For dig der har en stor have eller har planer om at forskønne indkørslen eller forhaven, kan det være en god idé at vælge kasser til dine bede i sæt. 

Vælger du dette sæt, får du solide og kraftige rammer til dine blomster og planter. Højbede i stål er nogle af de mest modstandsdygtige produkter, du kan vælge til haven eller terrassen. 

Dette sæt består af rammer i cortenstål, der er 100% vedligeholdelsesfrit. Det elegante look vil give masser af stil til din have.

Begge rammer måler 36x120x76cm. Dette gør dem egnede til at stå et fast sted i haven, hvor du kan dyrke urter, grønsager og blomster år efter år. 

Udvalgte specifikationer

 • 2 solide rammer til planter og blomster
 • Designet i cortenstål
 • 100% vedligeholdelsesfri
 • Skaber et flot og elegant look


Se pris på Højbed sæt Havehandel.dk

Vinkelformet plantekasse – vedligeholdelsesfri gør det selv højbed


Set på Havehandel.dk
Vinkelformet plantekasse – vedligeholdelsesfri gør det selv højbed

Har du grønne fingre, og holder du af at have en masse smukke blomster og eller grønsager i haven, skal du vælge de store højbede. Rammer til bed fås i mange forskellige størrelser og udformninger. Nogle er kvadratiske, andre er runde, og nogle er aflange. De nyeste udgaver på markedet er vinkelformede. Disse passer perfekt til et hjørne i haven eller på terrassen. 

Dette vinkelformede bed er lavet af komposittræ, der giver et naturligt look. Foruden det stilrene udtryk kan du glæde dig over at få et vedligeholdelsesfrit produkt. Langt de fleste trævarer til udendørsbrug skal behandles minimum 1 gang om året med træolie. Sådan er det ikke med dette produkt i komposttræ. Det er skabt til at modstå det danske vejr, så du slipper for at behandle rammen hvert år. 

Varen leveres i enkelte dele. Du skal således selv samle din ramme, så du kan gå i gang med indrette den til alle dine planter. 

Det er nemt og effektivt at samle rammen. Der medfølger alle de rustfrie skruer, som du skal bruge til samlingen. Alle sider på rammen har fer og not. Dette gør dit bed helt vandtæt, og du slipper for pletter på din terrasse.

Produktet måler 24x140x140cm.

Udvalgte specifikationer

 • Mange indretningsmuligheder til blomster og planter
 • Komposittræ der er 100% vandtæt og vedligeholdelsesfri 
 • Alt tilbehør medfølger som du skal bruge til at samle rammen
 • Egner sig til store haver og terrasser


Se pris på Vinkelformet plantekasse Havehandel.dk

Forlænget højbed på ben – perfekt til terrasser og indkørsler


Set på Havehandel.dk
Forlænget højbed på ben – perfekt til terrasser og indkørsler

Vil du lave forskønnelse omkring forhaven, indkørslen eller terrassen, er det en god idé at vælge de plantekasser, som er løftet på ben, og som er designet i forlængede udgaver. 

De er skabt til at bringe stil og elegance, og de vil være de perfekte valg for dig, som bor i en minimalistisk eller moderne bolig.

Det er med til at skabe et let og luftigt udtryk om dine bede, når du vælger plantekasser, der løftet fra jorden. Dette design har derudover en praktisk funktion, da benene forhindrer, at der kommer grimme aflejringer eller skjolder på dine fliser.

Når du vælger rammer til dine bede i forlængede udgaver, får du masser af plantemuligheder. Du kan indrette dine plantekasser, så de passer til din smag.

Hvad du vælger at plante i disse produkter af galvaniseret stål, er op til dig. De kan bruges til smukke blomster, sunde grønsager eller særlige planter.

Udvalgte specifikationer

 • Perfekt valg til dig der vil skabe stil på terrassen eller i indkørslen 
 • Kan bruges til alle slags afgrøder
 • Du er fri for mærker og aflejringer på dine fliser
 • Plantekasserne skaber et elegant og eksklusivt udtryk 


Se pris på Forlænget højbed på ben Havehandel.dk

”Basic” – moderne og funktionelle højbede i stål og aluminium


Set på Plantetorvet
”Basic” – moderne og funktionelle højbede i stål og aluminium

Det kan være værd at undersøge forskellige udgaver og design på rammer, når du vil lave afgrænsede, høje bede derhjemme. Til haver med mange kroge og små områder kan det være en fordel at vælge små rammer til bede, mens det i andre haver er større kasserammer der ønskes. 

Er det første gang, du skal i gang med at plante blomster eller urter i kasser, kan det være en fordel at vælge de enkle, funktionelle og moderne højbede. 

Når du vælger et basic produkt, kan du få glæde af det i mange år frem, uanset hvor mange gange du skifter stil og udtryk i haven. 

Dette produkter er lavet i solidt materiale af stål og har en overfladebelægning af aluminium, som gør det modstandsdygtigt overfor både vejr og slid. 

Det sorte look kan passe ind i enhver have uanset stil. Produktet er 100% vedligeholdelsesfrit, så du kun skal tænke på at passe og pleje dine planter. Hvor du vælger at have Basic kassen stående i haven eller på terrassen, er op til dig. 

Designet på det moderne højbed skiller sig ud fra de klassiske udgaver. Dette produkt har afrundede og bløde kanter, hvilket giver det et glamourøst look.

Udvalgte specifikationer 

 • Kan indeholde hvad der svarer til 1,2m2 muldjord
 • Moderne og eksklusivt look
 • Vedligeholdelsesfrit og slidstærkt materiale 
 • Egner sig til haver og terrasser

Se pris på Basic Plantetorvet

”Rondo” – lille højbed til haven eller terrassen


Set på Plantetorvet
”Rondo” – lille højbed til haven eller terrassen

Til dig med en lille have eller dig, der vil forskønne området ved dit sommerhus eller kolonihavehus, er der brug for små rammer til dine bede. 

Der er rig mulighed for at mixe og matche forskellige kasserammer, så du kan designe det look omkring huset, som du ønsker. 

Dette ”Rondo” produkt egner sig til en enkelt plante eller få blomster á samme slags. Det kan stå, hvor du ønsker det, og det vil skabe masser af stil i enhver have. Det klassiske, sorte look vil bringe elegance i mange år frem. 

Kasserammen er lavet af blandingsmaterialer af hhv. 55% aluminium, 43,4% zink og 1,6% silikone. Tilsammen skaber dette et robust, slidstærkt og fleksibelt produkt, som du vil få glæde af år efter år. 

Skulle du få lyst til at udvide dine bede derhjemme, kan du uden problemer vælge højbede af samme materiale eller af andre slags med tiden. ”Rondo” kan kombineres med mange forskellige kasserammer, så du kan få den sansehave, du drømmer om.

Der er plads til cirka 0,6m2 jord i rammen. 

Udvalgte specifikationer 

 • Perfekt, lille kasseramme til de små haver eller til supplement i køkkenhaven 
 • Lavet i slidstærkt og vejrbestandigt materiale 
 • Kan nemt kombineres med andre typer af bed

Se pris på Rondo Plantetorvet

Rundt højbed – elegant og lille bed til planter 


Set på Havehandel.dk
Rundt højbed – elegant og lille bed til planter

Har du en særlig blomst, som du vil passe ekstra godt på, skal du overveje at plante den i et højt bed. Det er med til at give blomsten endnu mere varme og beskyttelse, når den får lov at blive passet og plejet i et lille, afgrænset område. 

Der findes små højbede til dette formål. Vil du have mest valuta for pengene, skal du vælge produkter i slidstærke materialer.

Stål er et af de mest hårdføre og kraftige materialer, som flere og flere elementer til haver og altaner bliver udformet i. 

Dette runde bed er skabt til at stå på et bestemt sted i haven og kan holde til både kulde, vind og regn. Du skal ikke forholde dig til vedligehold eller specialbeskyttelse, når du har en ramme om dit bed, der er lavet i cortenstål. 

Produktet måler 49cm i omkreds og kan bruges til både urter, planter og blomster.

Udvalgte specifikationer

 • Perfekt til særlige blomster som du vil passe ekstra godt på
 • Kan stå udenfor hele året
 • 100% vedligeholdelsesfrit 
 • Kan bruges alene eller i kombination med andre plantekasser 

Se pris på Rundt højbed Havehandel.dk

Værd at vide om køb af højbed 

Hvilken kasseramme der er den rette for dig, afhænger af flere forhold. Du finder plantekasser til højbede i alle slags størrelser og materialer. 

Du kan bruge følgende punkter, når du skal vælge det produkt, der det rette for dig og dine behov:

 • Design og facon
 • Størrelse og dimensioner 
 • Materiale og kvalitet
 • Pris 

Til den lille have eller til den store altan, er der brug for de mindste udgaver af plantekasserne. Her kan du med fordel gå efter produkter, hvor der kan være op til 1-1,5m2 muldjord i. 

Til haver, terrasser, indkørsler og forhaver kan der være specifikke ønsker i forhold til designet på kasserammerne. Om du er til et ovalt, firkantet eller aflangt design, er op til dig at vælge. 

Når du har grønne fingre, kan det være det rette med en stor plantekasse. Dem kan du organisere og indrette, så du kan gøre alvor af dine drømme om at skabe grønne oaser. 

Når du vælger de bedste højbede på markedet, får du som udgangspunkt et vandtæt og vedligeholdelsesfrit produkt. 

Hvis du have et billigt højbed, skal du vælge produktudgaverne i træ. Disse fås i 2 forskellige udgaver – hhv. naturlook og sortlakeret udgave. Til dig der vil have moderne og slidstærke kasserammer til grønsager, urtehave eller blomster, kan det være produkterne i stål eller jern, der er de bedste. 

Den store fordel ved at vælge de eksklusive kasserammer til planter er, at du kan gøre brug af dem i mange år. Du skal ikke vedligeholde plantekasserne, og de tåler at stå ude hele året rundt.

På dén måde bliver det ikke nemmere at forskønne haven. 

Hvad skal jeg bruge til at plante køkkenhave i højbed?

Det er ideelt at bruge kasserammer, når du vil i gang med at anlægge og plante dine egen køkkenhave derhjemme. Dine grønsager bliver beskyttede, når de er hævet fra jorden, og de får på denne måde et mere varmt miljø at vokse i.

Når du vil have succes med din egen køkkenhave, skal du først og fremmest vælge krydderurter og grønsager, som egner sig til at stå udenfor. Det kan være alt fra persille over gulerødder til ærter. Du kan også eksperimentere med de mere særlige grønsager som karryplante og fennikel, hvis du har en have eller et drivhus, hvor dine grønsager kan få masser af varme og læ.


Nogle krydderurter og grønsager leveres i potter, andre skal du selv så som frø.

Uanset hvilke afgrøder du har valgt, er der bestemt tilbehør, som du med fordel kan bruge til udplantning. 

Dette er:

 • Næringsrid muldjord 
 • Gødning 
 • Bundplade til højbede
 • Væksttunnel (eget til pallerammerne)

Når du skal i gang med at plante din køkkenhave, skal du vælge en særlig muldjord, der er rig på næringsstoffer. Der er forskellige typer af kompostjord, du kan gøre brug af. Det vigtigste er, at du sørger for at give dine urter og grønsager de bedste vækstbetingelser fra starten af.

Har du pallerammer, er det en god idé at investere i en væksttunnel. Dette er betydningsfuldt tilbehør, som du kan bruge til at skærme grønsagerne i din køkkenhave af med. Her kan dine afgrøder få ly og læ for regn og vind, og i højsæsonen kan din køkkenhave blive beskyttet mod insektangreb. 

Der findes specialproducerede væksttunneller, som passer perfekt til de moderne pallerammer. Tunnelen måler 120x80cm og kan nemt placeres på hjørnerne af dine højbede i træ. 

Beskyt fliser, terrasse eller altan med bundplade til højbede

Står dine plantekasser på terrassen eller altanen, er en bundplade uundværligt tilbehør. Denne sørger for, at der ikke kommer grimme mærker på dine fliser, som kan være svære at fjerne igen. 

Det er særlig vigtigt at bruge en plade i bunden af din plantekasse, hvis den er af jern. Rust kan med tiden aflejre sig på dine fliser og danne rødlige afmærkninger. 

En bundplade er nem at placere, og de findes i mange forskellige størrelse. Sørg for at vælge den plade, hvis dimensionerne matcher målene på din plantekasse. 

I bundpladen er der huller i alle hjørner og inde på midten. Dette sikrer, at overskydende vand fra dine urter, grønsager eller blomster kan løbe fra.

En bundplade er en billig men betydningsfuld investering, der giver dig flere anvendelsesmuligheder med dine højbede. Du kan bruge bundplader, uanset om dine kasserammer er af stål eller jern. 

Sådan planter du blomster eller grønsager i dine højbede 

Det kræver ikke erfaring med havearbejde at få succes med at plante blomster eller køkkenhave i højbede. Det er både nemt og enkelt at komme godt i gang. 

Formålet med at plante afgrøder i afgrænsede og høje bede er, at dine blomster bliver beskyttede. Du kan give dine afgrøder masser af næring, når du planter dem i muld- eller kompostjord, der er rig på fosfor. 

Du kan bruge denne miniguide, når du vil sikre dig at give dine planter de rette forhold under spiring og den bedste trivsel under vækst.

 • Placering af dine plantekasser

Det vigtigste element i forhold til at få dine planter til at vokse handler om, at de får masser af varme, sol og læ. Derfor skal du starte med at udvælge dig de steder i haven eller på terrassen, hvor afgrøderne kan stå i læ og få en halvskygge eller direkte sol. 

Har du et højbed på hjul, er dette et mindre betydningsfuldt element at forholde sig til. Du kan nemt omplacere dit bed, når du kan flytte det rundt på de praktiske hjul. 

Har du pallerammer eller kasserammer til dine planter, er disse nemme at placere. Til dig der vil have grønne oaser på terrassen eller i indkørslen, er det vigtigt at bruge bundplader, som du skal placere dine plantekassen ovenpå. 

Der er ikke brug for særlig fastgørelse af kasserammerne, da vægten fra jorden gør, at de vil stå sikkert og stabilt.

 • Valg af jord og muld til dine planter 

Når du har fundet den rette placering, skal du have fyldt dine bede op med god og næringsrig kompostjord eller muld. Det er en fordel at købe en stor sæk eller benytte dig af mængderabat på plantesække, da jorden i dine højbede kan falde sammen og miste volumen i løbet af sæsonen.

Med en stor mængde muldjord kan du hele tiden supplere med ekstra næring til dine planter. 

 • Tidspunkt for udplantning

Hvornår du skal i gang med at plante, afhænger af, hvilke blomster eller urter du har købt. 

I princippet kan du dyrke hvad som helt i dine højbede. Det kan være en hjælp for dig at være opmærksom på, at jorden generelt er varmere i bedene, da den bliver effektivt opvarmet af solen.

Du vil altid kunne få viden om, hvornår på året du skal i gange med at udplante dine afgrøder eller så din køkkenhave. På poser med frø vil såtidspunktet stå anført, og har du købt planter i potter, vil der følge en lille indlægsseddel med.

 • Pleje og vedligehold af planter (vanding og gødning)

Mens dine plantekasser som udgangspunkt ikke kræver vedligehold, skal du sørge for at passe og pleje dine afgrøder. Dette gøres ved at være opmærksom på deres behov for vand og ekstra næring. Der er forskel på, hvor meget vand dine afgrøder har brug for. 

Mens nogle blomster er hårdføre, er krydderurterne generelt mere sarte. 

Blomster og planter i højbede kræver mere vand end de afgrøder, som du har plantet direkte i jorden i haven. Dette handler om, at miljøet i bedene er ekstra varmt, og at der afgives meget fugt som følge af solens opvarmning af jorden. 

Det bedste er at holde muldjorden i bedene fugtigt hele tiden. Dette kan nemt mærkes ved at stikke en finger i overfladen af jorden. 

I højsommeren kræver hovedparten af alle planter i krukker, bede og potter vand dagligt. 

Opsummering

Der findes et stort udvalg af højbede, som kan passe forskellige behov og ønsker. De findes fra de helt små udgaver, hvor der er plads til en enkelt plante og til de største pallerammer, hvor du kan dyrke en hel køkkenhave.


Kasserammerne bliver designede i forskellige materialer. De billigste er produkterne i træ, og de mere eksklusive og dyre er dem i galvaniseret stål eller jern. 

Har du dine plantekasser stående på fliser, kan du beskytte indkørslen eller terrassen mod pletter og mærker ved at bruge en bundplade. 

Se også denne artikel på Plus.dk: Inspireret til højbede og plantekasser

Læs også: Urtepotte – 9 smukke urtepotter i alle størrelser

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar