Flere røgalarmer dumper i test og giver falsk tryghed. Det konkluderer både Energistyrelsen og Forbrugerrådet Tænk, som løbende holder øje med nye røgalarmer på markedet. I seneste test fra Tænk er hele 5 røgalarmer dumpet med et brag og på vej ud af markedet. Det er derfor en god idé at holde godt øje med testresultaterne, hvis du vil være sikker på at dine røgalarmer virker som de skal.

I denne artikel kommer vi med fire konkrete anbefalinger baseret på de nyeste testresultater – læs med herunder.

De bedste røgalarmer: Godkendt af Energistyrelsen og anbefalet af Tænk

En række røgalarmer er blevet godkendt efter test af de danske, svenske og norske myndigheder. Vi har fundet frem til de modeller, som sælges på det danske marked, samt fundet dem til lave priser online. En enkelt røgalarm bliver bedst i test hos Tænk, og fås til langt under 100 kroner. Herunder kan du se de godkendte og anbefalede røgalarmer:

Homeo Smart Home – Bedste Smart røgalarm


Om Homeo Smart Home Homeo Smart Home

Er du på udkig efter en stilren, velfungerende og brugervenlig røgalarm, kan Homeo Smart Home være det rigtige valg for dig.

Du vælger selv, hvor alarmen skal sættes op. Homeo Smart Home fungerer via 2 styk AA-batterier, så du får maksimal frihed til at placere alarmen, hvor der måtte være mest brug for det. 

Skulle alarmen registrere røg, vil den sætte i gang med sirene på 85dB.

Det er ikke kun derhjemme, at du vil advares, hvis der sker røgudvikling. Du kan koble Homeo Smart Home op til dine mobile enheder via dit WIFi, så du får besked, når du ikke er hjemme. Smart Life-app’en kan downloades til både Android-enheder og iOS-systemer.

Alarmen er lavet med den nyeste teknologi på området. Den er udstyret med en optisk sensor, der registrerer røg, før den udvikler sig til flammer. 

Homeo Smart Home vs. markedet

Det særlige ved den hvide røgalarm fra Homeo er muligheden for at slutte den til din mobil eller tablet. Det højner sikkerheden, og du ved, du får besked om røgudvikling i dit hjem, uanset hvor du befinder dig.

Røgalarmen er praktisk og kan sættes op, hvor der er behov for den. Den er meget alsidig, og den smarte app gør, at du altid er bevidst om hjemmets tilstand – også når du ikke befinder dig i hjemmet.

Fordele

 • Diskret og hvidt design 
 • Anvender almindelige batterier 
 • Kan kobles til både Android og iOS enheder

Ulemper 

 • I den høje ende af prisskalaen

Specifikationer 

 • Optisk sensor 
 • Kan placeres hvor som helst det ønskes derhjemme
 • Nem at installere og koble til netværket
 • Forventet batterilevetid i op til 5 år
 • Kan købes på tilbud

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

E-line optisk røgalarm – bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk


 • Bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk.E-line optisk røgalarm

Denne røgalarm fra E-line er testvinder, da den scorer højt på mange parametre. Den har en pauseknap, som kan frakoble alarmen kortvarigt. Her behøver du ikke tage batteriet ud. Du kan opleve, at der opstår en falsk alarm, hvis der er meget damp i køkkenet fra madlavningen, eller der kan være andre ting, som forårsager det. Her er det smart, at du kan bruge pauseknappen, så du ikke skal høre på den høje bippen. 

Udvalgte specifikationer:

 • Producent: E-line
 • Farve: hvid
 • Trådløs
 • Godkendt af: EN 14604, ROSH, REACH
 • Batteri medfølger ikke

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

Google Nest Protect røgalarm – godt anmeldt hos PriceRunner


 • 4,7 ud af 5 stjerner hos anmelderne på PriceRunner.Nest Protect Røgalarm (Batteridrevet)

Google Nest er super smart, da den kan styres gennem app’en ”Nest – Your home in your hand”. Du kan altså styre brandalarmen udelukkende fra din smartphone. Dermed kan du også slukke den, hvis det blot er et stykke brød, der er brændt lidt på, eller der er kommet for meget damp i køkkenet. Den har CO2, røg- og varmeregistrering. 

Udvalgte specifikationer

 • Producent: Google
 • Farve: hvid
 • Trådløs og tilkobles app

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

Elworks KD-133A – optisk røgalarm


Elworks-KD-133A-Roegalarm

 • Testvinder hos Tænk (2015)

Forhandler online: ELVVS
Set til: 56,00 kroner

Optiske røgalarmer er generelt meget billige, og Elworks KD-133A er ingen undtagelse. Men på trods af den lave pris klarer den sig rigtig godt i Tænks røgalarm test fra 2015, hvor denne model som den eneste bliver bedst i test med højeste samlede bedømmelse overhovedet.

Røgalarmen er af den optiske type, som ved hjælp af infrarødt lys registrerer synlig røgdannelse i luften. Den opdager hurtigt ulmende brande fra eksempelvis cigaretter i berøring med møbler, men forskellige syntetiske materialer detekteres også hurtigt. Der medfølger et 9V batteri til denne røgalarm, og det skal skiftes ca. en gang om året. Ved lavt batteri udsendes en tone hvert 45. sekund i op til en måned.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

JO-EL Classic Solo – ioniserende røgalarm


JO-EL-Classic-Solo-Roegalarm

 • Testvinder hos Tænk (2011)
 • Godkendt af Energistyrelsen (2014)

Forhandler online: Davidsenshop
Set til: 107,00 kroner

Denne røgalarm er af den ioniserende type, hvilket betyder at den måler indholdet af små usynlige ioniserende røgpartikler i luften. Den er derfor god til at opdage både synlig og usynlig røgdannelse.

JO-EL Classic Solo er en billig og diskret røgalarm. Den bruger et 9V batteri, som medfølger ved køb hos ELVVS.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

Siemens SD230N Delta Flex – 230V optisk røgalarm (kan serieforbindes)


Siemens-Roegalarm-Delta-Flex

 • Godkendt af Energistyrelsen (2014)

Forhandler online: LavprisVVS
Set til: 247,00 kroner

Denne røgalarm fra Siemens skal tilsluttes 230V AC, hvilket giver øget sikkerhed og stabilitet. Oven i den faste strømforsyning er den desuden forsynet med backup-løsning, i form af et 9V batteri, der skal isættes før alarmen kan monteres i loftet. Dette er en god sikkerheds-detalje.

Røgalarmen fra Siemens kan desuden serieforbindes i op til 38 enheder, så hvis én alarm aktiveres, så aktiveres de alle. I et større byggeri er dette en god egenskab.

Siemens-røgalarmen er en optisk røgalarm, hvilket betyder at den opdager synlig røgdannelse ved hjælp af et fotocellesystem, der registrerer røgen ved hjælp af infrarødt lys. Den er dermed god til at opdage ulmende brande fra eksempelvis cigaretter i berøring med møbler, ligesom overophedede kabler og elektronik hurtigt detekteres.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Ioniserende eller optisk røgalarm – hvad skal du vælge?

De ioniserende og optiske røgalarmer har hver deres egenskaber. Begge typer er gode til at opdage røgdannelse, men en optisk røgalarm kan være en smule hurtigere til at opdage røgdannelse af en bestemt art, mens det samme gør sig gældende for den ioniserende røgalarm. I Tænks test klarer enkelte optiske og ioniserende røgalarmer sig lidt bedre end de andre modeller.

Herunder får du en kort beskrivelse af de to røgalarmers forskellige egenskaber:

Ioniserende røgalarm: Effektiv detektering af synlig og usynlig røg

En ioniserende røgalarm er udstyret med et avanceret målesystem, der kan registrere den elektriske modstand i luften. Den er derfor effektiv til at opdage både synlig og usynlig røgdannelse.

Ioniserende røgalarm er især god til at opdage følgende:

 • Åben ild med adgang til ilt
 • Brand i papirkurv
 • Brand i elektronik
 • Fedtbrand i køkkenet

Optisk røgalarm: Effektiv detektering af ulmende brande

En optisk røgalarm fungerer ved at måle indholdet af synlige røgpartikler i rummet. Den er med andre ord en effektiv alarm i tilfælde med ulmende brande, som tit er dem der udvikler sig langsommest.

Optisk røgalarm er især god til at opdage følgende:

 • Cigaret eller gløder herfra, der kommer i berøring med møbler
 • Overophedede kabler
 • Overophedet elektronik

Kilde: Hovedstadens Beredskab

Sådan placerer og vedligeholder du bedst dine røgalarmer

For at du kan være sikker på at din røgalarm fungerer optimalt, skal du tænke over hvordan den placeres og vedligeholdes. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvor du placerer den henne. Her får du et par hurtige råd til hvordan den skal placeres og hvordan den bedst vedligeholdes:

Placering: I loftet og mindst ½ meter fra væggen

En røgalarm skal altid placeres i loftet, og helst så tæt på midten som muligt. Der bør altid være en minimumsafstand til væggen eller større møbler på ½ meter. Grunden til at røgalarmen SKAL placeres i loftet, er at røg altid stiger opad og breder sig i toppen af rummet, så hvis du placerer røgalarmen et lavere sted i rummet, risikerer du at røgen vandrer henover den, og så bliver du ikke alarmeret i tide.

Vedligeholdelse: Fjern støv og test din røgalarm løbende

Især de optiske røgalarmer kan have svært ved at fungere optimalt, hvis de er fulde af støv, så derfor er det vigtigt at du sørger for en let rengøring af ydersiden på røgalarmerne. Desuden bør teste din røgalarm løbende ved tryk på test-knappen eller ved at holde en tændt tændstik op til den. Dette bør du gerne gøre mindst én gang om måneden.

Sådan vedligeholder du røgalarmen:

 • Støvsug forsigtigt røgalarmen regelmæssigt – brug ikke støvkost, da du risikerer at presse støvet ind i selve alarmen.
 • Hold altid røgalarmens åbner helt frie, så sensorerne virker rundt om hele alarmen.
 • Test røgalarmen mindst én gang om måneden, både på test-knappen men også ved at holde en tændt tændstik under alarmen.
 • Test ALTID din røgalarm efter længere tids rejse.
 • Udskift som minimum batterierne én gang årligt.
 • Udskift røgalarmen efter 4-5 år – der kommer nemlig løbende nye og bedre modeller på markedet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Tænk (30. april 2015)

I 2015 testede Tænk i alt 23 røgalarmer og tilbage i 2011 blev 24 røgalarmer testet. Både den nye og den gamle test er stadig aktuel, fordi flere de fleste røgalarmer stadig er på markedet – bortset fra de henholdsvis 7 og 9 røgalarmer som dumpede testen – disse er stort set fjernet fra butikshylderne.

I Tænks røgalarm test indgår følgende kriterier:

 • Følsomhed 75 %
 • Røg fra alle retninger 25 %

Desuden er røgalarmernes brugervenlighed og manual blevet tjekket efter.

I 2015-testen klarer tre identiske røgalarmer sig rigtig godt. Det drejer sig om røgalarmer fra Elworks, Ensonordic og Houseguard, der alle tre bærer modelnavnet KD-133A. Elworks er dog den billigste af de tre.

I 2011-testen, som er afviklet anderledes, bliver to ioniserende røgalarmer bedst i test: Jacob Jensen Ionization og JO-EL Classic Solo.

Alle de testvindende røgalarmer har det til fælles, at de reagerer hurtigst på røg. Blandt toppen af testskemaet finder vi også JO-EL Almost Invisible og Siemens Delta Reflex, der også klarer testen godt.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Tænk.

Energistyrelsen (26. august 2014)

Energistyrelsen har i samarbejde med de svenske og norske myndigheder testet en række røgalarmer, som henvender sig til det skandinaviske marked. I alt er 23 røgalarmer blevet testet, hvoraf hele 13 alarmer dumper.

I artiklen hos Energistyrelsen får vi ikke et konkret indblik i hvordan alarmerne er blevet testet, men de er dog alle blevet testet med henblik på overholdelse af produktstandarden EN 14604:2005/AC:2008.

Se også Test: Her er de bedste røgalarmer skrevet af bolius.dk.

 


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

JO-EL Almost Invisible – optisk røgalarm


Jo-el-Almost-Invisble-Roegalarm

 • Godkendt af Energistyrelsen (2014)

Forhandler online: Coop Shopping
Set til: 199,95 kroner

Ekstremt lille røgalarm fra JO-EL. Størrelsen kan bedst sammenlignes med en tændstiksæske, ligesom vægten også er helt nede på 47 gram.

Der medfølger batteri til denne røgalarm, som er af den optiske type. En optisk røgalarm virker ved at et fotocellesystem registrerer synlige røgpartikler i luften ved hjælp af infrarødt lys. Denne type røgalarm er især effektiv til registrering af ulmende brande, eksempelvis fra cigaretter i berøring med møbler eller overophedede kabler eller elektronik.

 

Farlige røgalarmer: Disse røgalarmer giver falsk tryghed

For at en røgalarm skal kunne godkendes, er der en række standarder og regler som skal overholdes. Blandt andet er det påkrævet, at røgalarmen skal kunne advare os i tide, da det netop er denne funktion der skal kunne redde liv. Flere røgalarmer dumper imidlertid flere forskellige tests, og så sent som i efteråret 2014 måtte Energistyrelsen udstede et påbud om at fjerne flere røgalarmer fra de danske butikker.

Disse røgalarmer blev forbudt i august 2014:

 • No Flame 83198
 • Schneider Electric MTN 548520
 • ABUS HSRM20000
 • NEXA GNS-2236
 • Houseguard SA305S
 • NEXA KD-134
 • Snapalarm SA 0109

Kilde: Energistyrelsen. Kun røgalarmer solgt i Danmark er nævnt herover. Se komplet liste på Energistyrelsens hjemmeside.

Disse røgalarmer dumpede Tænks test i 2015:

 • Sikkerthjem Smoke Detector G5 Wireless – model: SMK-500
 • Chuango Fire Alarm Wireless  – model: SMK-500
 • E-Line Fotoelektrisk røgalarm – model: KD-108
 • GN Belysning Røgalarm – model: KD-108
 • ELRO Røgdetektor RM114 – model: GS 506
 • Falck Røgalarm – model: GS 506
 • Jacob Jensen Røgalarm Optisk – model: JBXS03

Disse røgalarmer dumpede Tænks test i 2011:

 • ABUS Alkaline
 • E-Line Fotoelektrisk Røgalarm
 • Elworks Røgalarm med optisk sensor
 • L-Protect Optic New Classic
 • Tiger Røgalarm med optisk sensor
 • Biltema Brandalarm optisk
 • JO-EL Smoke Alarm Mini Solo
 • Snapalarm Røgalarm
 • Seko Optisk mini røgalarm

Kilde: Forbrugerrådet Tænk. Røgalarmerne er sidenhen blevet fjernet fra markedet, men enkelte modeller forhandles stadig.


FAQ

Hvilke røgalarmer er de bedste på markedet?
Nogle af de bedste røgalarmer på markedet er blandt andet modellerne E-line optisk røgalarm, Google Nest Protect røgalarm og Elworks KD-133A. Modellerne har fået nogle gode anmeldelser, hvor de blandt andet bliver rost for deres praktiske egenskaber, fine designs og smarte indstillinger.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg skal købe en røgalarm?
Når du skal købe en røgalarm, så skal du først og fremmest være opmærksom på, hvilken form for energi røgalarmen bruger. Dertil bør du overveje at købe en smart røgalarm fremfor de efterhånden udaterede modeller, da de smarte varianter er langt sikrere at bruge pga. af deres nye teknologier.
Kan jeg selv udskifte min røgalarm?
Ja, som udgangspunkt bør du selv kunne være i stand til at udskifte din røgalarm. Selv hvis du investerer i en smart røgalarm, er de fleste varianter designet til, at de er relativt nemme selv at montere. Dog er det muligt at få hjælp af professionelle til at opsætte røgalarmer.
Kan røgalarmer blive aktiveret af varmt vejr?
Ja, meget varmt vejr kan få røgalarmen til at aktivere. Producenterne af røgalarmer mener, at hvis luftfugtigheden kommer over 85 % – hvilket kan være tilfældet ved høje temperaturer – så kan det aktivere røgalarmen. Dog er det en god ide at tjekke, om røgalarmen potentielt aktiveres af noget andet.

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

6 kommentarer

 1. Anne Linde Sprackling Svar

  Har fået e line mini røgalarm. Den er optisk. Er det en fin røgalarm? Synes ikke jeg kan finde noget og jeg har ikke intentioner om at blive medlem af taenk-test halløjet.

  • Bomagasinet Svar

   Hej Anne,

   Jeg kender desværre ikke den røgalarm du nævner, men den har sandsynligvis et modelnavn, som kan identificere den. Det står typisk på emballagen eller på selve røgalarmen. F.eks. har testvinderen fra Elworks modelnavnet ‘KD-133A’.

   Hvis du kan finde modelnavnet, kan du prøve at fremsøge det på Google og se om der kommer noget frem. Typisk bliver røgalarmerne nemlig produceret det samme sted og emballeret forskelligt, inden de sendes ud til de forskellige distributører.

   RETTELSE: Såfremt det er E-Line Mini med modelnavn KD-128A, så klarer den sig helt fint i test. Vær dog opmærksom på at testresultaterne baseres på nye og rene røgalarmer, og det er derfor vigtigt at sørge for at holde dem fri fra støv, malingklatter m.m. Det gælder i øvrigt for alle typer røgalarmer.

   Venlig hilsen

   Thomas, Bomagasinet.dk

 2. Simon Linnet Svar

  Der står hos Elvvs at de kun kan prismatche hvis varenummer er det samme…hvordan det? Eftersom at der er forskellige varenumre på den samme ting i forskellige shops, giver det jo ingen mening. Hos elvvs er varenummeret 6-604-1 og hos jem og fix er det 9035344, altså forskellige varenumre, på den samme vare. Det er jo falsk marketing! De skriver desuden også at Elartikler har et 10 cifret varenr, men røgalarmen har kun et 5 cifret hos dem…Så prismatch min bare, det er jo tilpasset så de aldrig behøver at prismatche…ret mig hvis jeg tager fejl.

  • Bomagasinet Svar

   Hej Simon,

   Nu har jeg lige undersøgt sagen. Det forholder sig sådan, at Elworks røgalarmen også produceres under andre mærker af samme type (KD-133A). Dvs. røgalarmen er et white-label produkt, som produceres samme sted og derefter emballeres forskelligt og videredistribueres ad forskellige kanaler. Deraf de forskellige varenumre på dette produkt. Grunden til at Elworks røgalarmen ikke har et 10-cifret varenummer, er at Elworks af ukendte årsager har udstyret røgalarmen med et 5-cifret nummer. Så varenummeret er ikke noget ELVVS.dk selv har fundet på, det er bare sådan Elworks har valgt at det skal være på denne vare. Hvis du googler ‘røgalarm 6-604-1’, vil du i øvrigt kunne se at flere andre webshops sælger røgalarmen under samme varenummer (eksempelvis Coop.dk).

   Du kan således med fordel gå i Jem & Fix og købe denne røgalarm, men du kan naturligvis også sende en forespørgsel til ELVVS.dk, for at høre om ikke de vil matche prisen alligevel. Det kan jo ske, at de gerne vil give dig et bedre tilbud alligevel. I værste tilfælde får du et nej, og så kan du jo blot lægge dit køb hos Jem & Fix i stedet :-)

   Jeg håber det var svar nok – ellers må du endelig skrive igen.

   Venlig hilsen

   Thomas, Bomagasinet.dk

 3. Christoffer Veng Svar

  Bedst i test til kr. 39,95. hos jem & fix. Jeg forstår ikke, at der skal henvises til et andet sted, hvor den koster 56,- altså 40% dyrere.

  • Bomagasinet Svar

   Hej Christoffer,
   Tak for tippet. Bomagasinet.dk henviser til ELVVS.dk, da vi har en partnerskabsaftale med dem. Bemærk desuden at ELVVS.dk tilbyder prismatch + 5% rabat. Læs mere HER.
   Venlig hilsen
   Thomas, Bomagasinet.dk

Skriv en kommentar