Ældrevenligt soveværelse - Guide og tips til et komfortabelt miljø
I løbet af livet afhænger indretningen af boligen normalt af ens smag – hvilke væglamper synes man er flotte, skal man have en hvid kommode eller sort, hvilke puder passer til sofaen og har HTH eller Invita de pæneste køkkener? Alt sammen ændrer sig dog efterhånden som man kommer op i årene, fordi så er det ikke kun ens smag der har betydning for indretningen, men i lige så høj grad ens personlige behov.
Faktum er nemlig desværre at ældre personer ofte har behov for forskellige hjælpemidler rundt omkring i hjemmet. Dermed ikke sagt at de ikke stadig kan fokusere på at finde hjælpemidler der passer til deres smag – men funktionerne i et givet produkt er for ældre mennesker tit vigtigere end selve designet.
Så mange hjælpemidler findes der til ældre
I Danmark har vi mere eller mindre altid været vant til at hjælpemidler er noget der stilles til rådighed af kommunen, og derfor skulle vi ikke selv købe den slags produkter. På samme måde som brugerbetaling langsomt vinder indpas i mange andre dele af samfundet gør det samme sig gældende med hensyn til hjælpemidler til ældre. Der bliver altså flere og flere ting som vi får besked på selv at skulle betale.
Et af de seneste eksempler – som ganske vist er en lidt anden type hjælpemiddel – er Tena voksenbleer. Det har i mange år været noget kommunen gav bevilling på hvis der var tale om en permanent lidelse, men som noget nyt har Århus Kommune for nyligt helt afskaffet muligheden for at få inkontinens-produkter på bevilling. Nu får borgerne besked på selv at anskaffe (og betale) de nødvendige produkter.
Vi kommer uden tvivl til at se samme tendens indenfor mange andre typer hjælpemidler. Derfor er der også startet indtil flere forskellige virksomheder rundt om i landet, som tilbyder et stort udvalg af hjælpemidler, og hvor private kan handle. En af de største er LivetSomSenior, som har en netbutik med et enormt udvalg af forskellige hjælpemidler, som alle hver især løser forskellige udfordringer for ældre eller handicappede. I skrivende stund har de mere end 500 produkter i deres sortiment.
5 smarte hjælpemidler til soveværelset
Soveværelset er et af de steder som der findes en række praktiske hjælpemidler til. Herunder kommer vi med eksempler på 5 forskellige produkter, som mange af landets pensionister har stor glæde af:
1. Sengebord på hjul
Vil man gerne kunne læse mens man ligger i sengen er et sengebord en god løsning. Et sengebord med hjul må ikke forveksles med et natbord, da der er tale om to vidt forskellige ting. Et natbord står permanent ved siden af sengen i enden med hovedgærdet, og har omtrent samme højde som sengen.
Et sengebord er derimod med fire hjul, og kan desuden indstilles i højden. Derudover er det i langt de fleste tilfælde muligt at vippe bordpladen lidt på skrå. Når bordpladen er indstillet i en skrå vinkel kan man have en avis eller bog liggende på den, mens man sidder op i sengen og læser derfra.
Det smarte ved sengebordet er også, at bordpladen kan køres indover sengen. Derfor er der også mange der anvender det til at spise ved mens de sidder i sengen.
2. Forhøjerklodser/sengeklodser til sengen
Selvom man ikke tænker over det i dagligdagen, så er en helt almindelig seng forholdsvist lav. Derfor kan det være svært for ældre at komme op fra sengen om morgenen, særligt hvis ikke der er et møbel eller noget de kan holde fast i for at få støtte.
Én løsning er at købe en plejeseng, som jo har en indbygget elevationsfunktion, så hele sengen kan køres op eller ned i højden. Selv de billigste plejesenge koster imidlertid i omegnen af 10.000 kroner, så det er altså en forholdsvist omkostningstung løsning.
Derfor er der mange der tyer til sengeklodser som et prisvenligt alternativ. Når man køber sengeforhøjere får man normalt en pakke med fire forhøjerklodser i – en til at sætte under hvert sengeben. Der findes mange forskellige typer sengeklodser, og derfor fås de også i forskellige højder. Det mest almindelige er at hæve sengen med 8-10 cm. – hvis det med tiden så bliver nødvendigt at øge den yderligere kan man erstatte dem med endnu højere sengeforhøjere.
3. Gribetang
Et andet problem nogle ældre døjer med er, at de ikke kan nå ned til gulvet og få fat i tøjet. Derfor er en gribetang et uundværligt hjælpemiddel for mange. En gribetang omtales ofte også som en affaldsopsamler, da det i bund og grund er samme produkt – der blot kan anvendes på to forskellige måder.
Gribetænger fås i forskellige længder og kvaliteter. Derfor er det svært at sætte en nøjagtig pris på, men forvent omkring 150 kr.
4. Strømpepåtager
At kunne tage strømper på virker som noget af det mest naturlige i verden – når man altså ikke døjer med at kunne nå helt ned til fødderne. Det er der imidlertid mange ældre der gør, så derfor sælges der flere og flere hjælpemidler beregnet til at tage strømper på med.
Der findes mange forskellige modeller, og de omtales blot som ”strømpepåtagere”. Dertil findes der desuden også ”strømpeaftagere”, som tjener det stik modsatte formål.
Et af de nyeste produkter på markedet er ”Sock Aid”, som er en kombineret løsning med både en strømpepåtager og en strømpeaftager.
5. Pedaltræner
Det sidste hjælpemiddel til soveværelset vi vil beskrive i denne omgang er en pedaltræner. Kender du det, at du vågner og opdager at det ene eller begge ben sover? Det sker oftere og oftere i takt med at man bliver ældre. Derfor har mange ældre behov for at få aktivereret blodcirkulationen i kroppen før de træder ud af sengen om morgenen.
Det formål hjælper en pedaltræner med. Det er en slags miniature kondicykel, bestående af to pedaler monteret på et stativ. En pedaltræner er så lille at den kan pakkes væk under sengen, og så hurtigt tages frem om morgenen. Det giver mulighed for at sidde på sengekanten og cykle nogle minutter om morgenen før man træder ud af sengen.