De bedste overdækkede terrasser: Guide og råd til overdækket terrasse i træ

De bedste overdækkede terrasser: Guide og råd til overdækket terrasse i træ

En overdækket terrasse i træ er det foretrukne valg hos mange boligejere, når der skal laves forbedringer omkring huset, og et areal i haven skal udnyttes.

Du kan selv stå for arbejdet med at lave overdækket terrasse og den overdækkede del, hvis du har styr på støbning af fundament til stolperne af terrassen, eller når du kender til anlæggelsesprocessen ved brug af stabilsand- og grus.

Der kan der være mange penge at spare, når du står for arbejdet selv. Men der kan også være forskellige dele af byggeprocessen, hvor det kan være nødvendigt at få professionelle håndværkere til at klare bestemte arbejdsopgaver. Det kan være til støbning af stolper, anlæggelse af grus og sand eller montering af tag over terrassen.

Hos 3byggetilbud.dk kan du oprette dit projekt, der vil blive sendt ud til relevante håndværkerfirmaer i dit nærområde. Du modtager uforpligtende tilbud på overdækket terrasse, som du frit kan vælge imellem. Hvis du har mod på at gøre tingene selv, så finder du herunder vores DIY guide til at bygge en overdækket terrasse.

Guide til overdækket terrasse

Har du erfaring med at arbejde med større byggeprojekter derhjemme? Og er du vant til at håndtere træ og maskiner, kan du vælge selv at lave en overdækket terrasse med tag. Før du går i gang med indkøb af brædder til terrassen, er det en god idé, at du skaber overblik over den kommende byggeproces og sætter dig ind i, hvilke håndværkere der kan blive brug for.

Det er ikke kun håndtering af maskiner, du skal have styr på, hvis du vælger at klare byggearbejdet selv med at lave en overdækket terrasse. Du skal have viden om byggetekniske regler, så du ikke stå med en usikker eller ulovlig terrasse, som din forsikring ikke vil godkende og dække.

Byg selv overdækket terrasse 

Indhentning af byggetilladelse

Det vigtigste at være opmærksom på i forbindelse med bygning af småprojekter omkring hjemmet er regler. Du skal søge om tilladelse hos din kommune, når du vil bygge nyt. Det kan f.eks. være en carport, skur, drivhus, garage eller overdækket terrasse, der er over 50m2. Det er en god idé at undersøge lokalplanen og planoversigten over din bolig for at sikre dig, at der ikke ligger særlige servitutter, der skal tages højde for i designet over den overdækkede terrasse.

Planlægning af byggeprojekt og design af overdækket terrasse og tag

En planoversigt over projekt og liste over materialer er et nøgleværktøj for dig, når du vil have succes med dit byggeprojekt. Du minimerer risikoen for at havne i uheldige situationer, når du har styr på, hvilke materialer der skal bruges, hvor mange brædder der skal købes, hvilket tagmateriale der skal anvendes, og hvilke håndværkere der eventuelt vil blive brug for.

En plan over byggeprocessen er med til at give dig det bedste indtryk af, hvad projektet kommer til at koste. Det anbefales, at du lægger ekstra penge til side, så der er mulighed for at dække uforudsete udgifter undervejs i bygge- og anlægsprocessen.

I forbindelse med planen og forberedelsen til byggeprojektet skal du gøre dig tanker om, hvorvidt du har brug for hjælp fra tømrer, maler eller murer. Du kan søge efter de bedste håndværkere i dit område hos 3byggetilbud.dk, så du slipper for at bruge tid på selv at finde frem til de mest specialiserede håndværkere nær dig.

Valg og køb af materialer

Det kommer dig til gode, at du bruger god tid på at sætte dig ind i, hvilke materialer og hvilke maskiner eller værktøj, du får brug for, når du bygger en overdækket terrasse. Allierer du dig med tømrer eller en byggesagkyndig rådgiver, kan du få konkret og personlig vejledning fra fagfolkene om, hvilke typer af træbrædder der vil være de mest optimale at vælge. Og du kan få rådgivning om, hvilket tagmateriale der vil være det bedste valg i forhold til typen af dit hus og materialernes levetid.

Etablering af terrasse med overdækning

Når du bygger overdækket terrasse, skal du være afklaret med, om den skal være i niveau med jorden i haven, eller om den skal være hævet. Er det sidste tilfældet, skal stolperne fastgøres til jorden i beton eller cement. Hvis terrassen skal være nedsunken, skal der anlægges grus og sand, og der skal graves jord ud. Konstruktion af overdækket terrassen er det mest essentielle punkt.

Det er afgørende for stabiliteten omkring terrassen, at brædderne er sat fast på en stærk konstruktion, der står i vatter. Du må ikke arbejde med træ, når brædderne er fugtige. Træbrædder udvider sig, når de udsættes for nedbør, og derfor skal du vente, til der maksimum er 15% fugt i dem.

Hvis du anlægger en hævet terrasse, kan det være nødvendigt at etablere en lille trappe, så det er let at komme op og ned. Du skal sikre dig, at der er mulighed for, at nedbør kan løbe væk fra terrassen. Der skal etableres fald, så der ikke opstår vandplamager, der på sigt vil forringe træet.

Opbygning af overdækning

Du har forskellige muligheder, når det kommer til overdækningen af din kommende terrasse. Der kan vælges en løsning, hvor overdækningen er fastgjort til husets ydermur. En overdækket terrasse med aluminiumtag er perfekt for dig, der nyder at sidde udenfor i hele sommerperioden. En yderligere fordel ved aluminiumoverdækning er, at denne naturligt afskærmer for nedbør. Brædderne er mindre udsat for nedbør og fugt, da taget holder det væk.

Skal det være muligt både at kunne lave læ for solen og få solstråler direkte på terrassen, kan der vælges en mobil overdækning i form af hængeparasol eller markise.

Hjælp fra håndværkere 

Er du usikker på, hvordan du får monteret markise, plastplader eller aluminiumstag over din terrasse? Eller vil du være 100% sikker på, at grundkonstruktionen på terrassen er lavet korrekt og forsvarligt? Du kan vælge at samarbejde med håndværkere til de mest krævende dele af byggeprojektet med at få lavet en overdækket terrasse, der holder i mange år frem, og som lever op til forskrifterne.

Der kan være flere fordele at drage nytte af, når du henvender dig til forskellige håndværkerfirmaer via 3byggetilbud.dk.

Det er afgørende for din husforsikring, at alle konstruktioner og forskønnelser er lavet i henhold til reglerne i Byggeloven. Håndværkere er ajourført i forhold til nye materialer, regler på området og byggeteknikker. Du kan være sikker på, at din overdækkede terrasse bliver lavet på smartest vis, når du lader et tømrerfirma stå for opgaven.

Du behøver ikke bruge tid på at leje maskiner og værktøj, da håndværkerne er i besiddelse af alle redskaber.

Materialevalg 

Kvaliteten af de materialer du vælger til din nye overdækkede terrasse og dens overdækning påvirker levetiden af byggeriet. Som udgangspunkt skal du forvente, at pris hænger sammen med kvalitet. Mens langt hovedparten af alle terrasser er lavet af træ, kan der vælges forskellige løsninger til overdækningen.

Træ til overdækket terrasse

Når det kommer til valg af brædder til terrassen, skal du vælger sorter, som er slidstærke, hårdføre og vejrbestandige. Brædderne skal kunne holde til fugt, og de skal være egnet til formålet, hvor der slides på dem. Der er træsorter, som egner sig bedre til terrasser end andre.

Valg af træsorter afhænger både af dine krav til levetiden af terrassen og til looket af den.

Iblandt de mest anbefalede sorter findes blandt andet dansk lærk, der både er elegant, rustik og har en lang levetid. Dansk lærk har flere fordele, som har såvel forskønnelsesmæssig værdi som økonomisk. Dansk lærk er en budgetvenlig træsort, der kan vælges både i behandlet og ubehandlet udgave. Ønsker du at male din terrasse, skal du vælge ubehandlede brædder.

Vil du have et eksklusivt look omkring din overdækkede terrasse, kan en sort som sibirsk lærk være det rette valg. Træet er mørkere, og det befinder sig i mellemprisklassen. Teaktræ og mahogni hører til de mest eksklusive og dyre træsorter, der kan vælges til terrasser. Begge sorter er mørke og hårde, og de kommer til at skabe et moderne og stilfuldt look omkring din bolig nu og mange år ud i fremtiden.

Du skal være opmærksom på, at der skal bruges forskellige typer af træ til hhv. brædder og til stolper. Når du anlægger en hævet terrasse, skal du vælge stolper af træ, som fra naturens side er i stand til at håndtere påvirkning af fugt i stort omfang. Trykimprægnerede træstolper er et godt valg. Trykimprægneret træ er blevet forbehandlet med kemikalier, der har til formål at give træet maksimal slidstyrke og holdbarhed.

Til en overdækket terrasse skal der købes træ til både grundkonstruktion af terrasse og tag samt brædder til beklædning af terrasse.

Fast overdækning af terrasse

Ønsker du en permanent overdækning på din terrasse, kan du vælge tag af enten plast- eller aluminiumsplader. Når du vælger tagmateriale, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Støjniveauet er iblandt de vigtige punkter, du skal forholde dig til, når den rette tagdækning skal vælges til en overdækket terrasse.

Danmark har omkring 200 dage med nedbør om året. Når du har en overdækket terrasse, kan du og familien eller vennerne fortsætte med grillaftenen, selvom der skulle falde sommerregn. I denne forbindelse har det stor betydning for komforten, at lyden af faldende regn på tagmaterialet ikke er høj.

Du kan finde plastplader, der er specialdesignet til at afgive et minimum af støj fra regn.

Vil du have en løsning, der skal holde i flest år, kan det være en overdækket terrasse med aluminium, der er det rette valg. Det robuste og slidstærke materiale er så godt som vedligeholdelsesfrit, og det vil stilmæssigt egne sig perfekt til den moderne bolig.

Den store fordel ved plastplader er prisen. Du kan vælge mellem forskellige tykkelser af plader af plast, så du får den type af overdækning, som matcher din bolig.

Mobil overdækning 

Skal det være muligt at nyde den direkte sol på terrassen, kan løsningen være en mobil overdækning. Her kan du vælge at montere en markise på ydermuren over terrassen. Eller du kan vælge den mest enkle, simple og budgetvenlige løsning med en parasol.

Der findes forskellige typer af markiser, som kan blandt andet variere i dimensioner og egenskaber. Om det skal være en manuel eller fjernstyret markise, afhænger af, hvilke krav til brugervenlighed og fleksibilitet du stiller til overdækningen.

En mobil overdækning til terrassen kan være en god løsning for dig, der er usikker på, hvilke behov for læ og afskærmning der er brug for.

Maling og skruer 

En overdækket terrasse af træ skal være behandlet, så træet modstår det danske vejr både sommer og vinter. Den mest enkle løsning, som kræver mindst vedligehold, er at købe ubehandlede naturbrædder, der skal plejes cirka én gang om året med en god træolie.

Du skal forvente at skulle pleje dit træværk hvert år, så det får det bedste forsvar mod råd, og så du og familien kan få glæde af terrassen over dækning i flest mulige år.

Har du et minimalistisk hus, kan det være ønsket med en overdækket terrasse i sort look. Du skal forvente et større omfang af vedligehold, når du har malet træ. Der vil efter cirka 5 år være brug for at slibe malingen af, når slid fra møbler og trafik på terrassens overflader begynder at komme til syne.

Uanset hvilken træsort du har valgt til din overdækkede terrasse, skal du købe galvaniserede skruer. Det vil være både frustrerende og ærgerligt, hvis der efter få år begynder at dannes orange plamager på terrassens overflade på grund af rust omkring hovederne på skruerne.

Materialeliste

Hvilket værktøj og hvilke maskiner du skal have anskaffet dig eller lejet, afhænger af, om du har håndværkere til at stå for dele af dit byggeprojekt, og hvilken løsning du har valgt til opførelse af overdækket terrasse (om den skal være nedsunken eller hævet fra jorden).

Herunder ser du et overblik over de maskiner og det værktøj, du skal forvente at få brug for, når du klarer hele opgaven selv med at bygge en overdækket terrasse:

  • Geringssav
  • Cementblander (hvis du anlægger en hævet terrasse)
  • Pladevibrator (hvis du anlægger en nedsunken terrasse)
  • Skrumaskine
  • Vaterpas
  • Arbejdshandsker
  • Kantpæle (til udmåling af areal der skal graves op til en nedsunken terrasse)
  • Spade eller mini-gravko

 

Du kommer langt i din byggeproces ved at låne de nødvendige maskiner hos dit lokale byggemarked eller hos en planteskole. Det kan være en tidskrævende og fysisk udtrættende opgave, hvis du med håndkraft selv skal skovle jorden op fra det areal, hvor din kommende overdækkede terrasse skal placeres. Der skal graves omkring 50cm ned i jorden.

Vil du spare både tid, kræfter og forberedelse, skal du bestille et tømrerfirma via 3byggetilbud.dk til at klare arbejdet for dig.

Opsummering 

En overdækket terrasse giver flere fordele, som har betydning for både livskvalitet og økonomi. Du kan forvente, at din boligs værdi kommer til at stige, når du laver forbedring omkring hjemmet, som er bygget efter gældende regler, og som skaber forskønnelse omkring huset.

Du skal være omhyggelig med at udvælge de bedste materialer til dit projekt – dette gælder både i forhold til type af træ til såvel grundkonstruktion som belægning på selve terrassen.

Hvilken type overdækning der er den rette, vil afhænge af individuelle forhold. Den fastmonterede overdækning kan blandt andet laves med aluminiumsplader eller de neutrale og prisvenlige plastplader, som findes i forskellige designs og tykkelser.

Det er vigtigt, at du indledningsvist sikrer dig, at det er lovligt for dig at anlægge din nye terrasse. Der gælder bestemte krav til, hvilke gør-det-selv byggerier på private grunde, der må opføres uden krav om indhentning af byggetilladelse.

Testkilder

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Bolius

Bolius.dk er en hjemmeside og et digitalt videnscenter, der er oprette og drevet af Realdania. Websitet har til formål at højne din livskvalitet og forbedre vores miljø. Hjemmesiden henvender sig til dig som boligejer, der ønsker løbende at forhøje værdien af din bolig. Du får både produktbeskrivelser, tests, guides og informationsartikler, som ligger frit tilgængeligt på siden.

Læs alle fire guides fra Bolius her: Træterrasse guide 1, Træterrasse guide 2, 5 regler og Materialekøb

Idenyt

Idenyt.dk er et medie, der både findes digitalt og fysisk. Hver måned kommer der nye artikler til, som omhandler de aktuelle temaer, som rører sig for de danske boligejere. Du får inspiration til at modernisere hjemmet, og du får hjælp og gode råd til at træffe de mest fornuftige beslutninger omkring renovering og forbedring af dit hjem.

Læs hele guiden her: Idenyt.dk

FMK

Forkortelsen FMK står for Fåborg-Midtfyns Kommune. Alle kommuner i Danmark har deres egne hjemmesider med indhold, der har betydning for kommunens indbyggere. Som det også er tilfældet med FMK, kan du finde emner og artikler, der er generel betydning for dig som boligejer – herunder svar på hvornår det er nødvendigt at indhente byggetilladelse.

Læs hele guiden her: FMK.dk

FAQ

Hvilke regler om overdækket terrasse findes der?
Det er størrelsen af din terrasse og dens overdækning, der afgør, hvorvidt du skal have indhentet byggetilladelse eller ej. Måler terrassen under 50m2, behøver du ikke indhente byggetilladelse. Måler den over, skal du have accept og godkendelse fra kommunen, før du må gå i gang med projektet. Det anbefales, at du rådfører dig med teknisk forvaltning i kommunen, før du bygger nyt på din grund.
Hvad koster en overdækket terrasse?
Prisen for en overdækket terrasse er påvirket af flere forhold. Det gælder blandt andet dimensionerne af terrassen og taget, valg af materialer og behov for professionel hjælp fra håndværkere. En terrasse med overdækning skal være en løsning, som skal kunne holde i mange år frem. Du må ikke gå på kompromis med prisen, hverken i forhold til køb af materialer og behov for håndværkere. Køb af de bedste byggematerialer og tilbehør er en god og fornuftig investering, som på lang sigt kan være den mest budgetvenlige løsning.
Hvordan bygger man en overdækning?
Hvordan du bygger overdækningen til din terrasse, afhænger af, hvilket materiale du har valgt. Du skal lave en grundkonstruktion til taget, som dine tagplader skal monteres på. Du skal vælge hårdt og vejrbestandigt træ af høj kvalitet til tagets konstruktion. Når du overholder de gældende regler for selv at bygge ny terrasse med overdækning, er det tilladt for dig at klare alle opgaverne selv.
Hvilke materialer er bedst til en overdækket terrasse?
Det er bedst at vælge materialer til en overdækket terrasse, som er certificerede og egnet til formålet. Når det kommer til træ, skal det være FSC certificeret.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme