Et orangeri (eller glaspavillon som den idylliske oase også kaldes) bliver mere og mere populær blandt de danske boligejere. Det skønne ved orangerierne er, at både børn, unge, voksne og ældre kan bruge dem. Der er dømt afslapning i særklasse, når du kan sidde eller ligge i din stol i pavillonen i lune forhold og nyde udsigten til haven eller legende børn eller børnebørn. 
Der findes ikke et overordnet design, som din glaspavillon skal være skabt efter. Du kan lave din helt egen glaspavillon ud af glas og stabil ramme af træ, stål eller metal. Det kan være et fornøjelsesprojekt at bruge forår, sommer eller efterår på at bygge dit helt eget orangeri, som er skabt i henhold til dine ønsker for plads til afslapning. 

Træffer du i forvejen miljøvenlige beslutninger, når der købes møbler, interiør og materialer til hjemmet, kan du bygge din kommende glaspavillon af genbrugsmaterialer. Dette kan samtidig være en god anledning til at spare penge på dit projekt. 

Det er forskelligt, hvor stor erfaring vi hver især har med at bygge større genstande, som skal bruges til ophold af én eller flere personer. Vil du være sikker på, at din pavillon af glas er lavet 100% sikkert og stabilt, kan du vælge at alliere dig med et professionelt håndværkerfirma. 

Hos 3byggetilbud.dk kan du på få minutter oprette dit projekt, der vil blive sendt ud til relevante håndværkere i dit lokalområde. Du modtager 3 uforpligtende orangeri tilbud, som du frit kan vælge imellem. 

Guide – gør-det-selv eller med professionel hjælp? 

Det er værd at gøre sig tanker om byggeproces og kompleksitet af opgave, før du går i gang med at bygge et orangeri. Der er flere parametre, du skal være opmærksom på, og som har stor indflydelse på såvel anvendelsesglæde som sikkerhed. 

Det er ikke kun det at montere selve glasfacaderne, der skal tages højde for. Dit orangeri skal stabiliseres ved at stå på et stærkt fundament, hvilket kræver viden om støbning og teknisk snilde. 

Når du skal have afgjort, hvorvidt du vil bygge helårs orangeri selv, eller om du vil have hjælp fra håndværkere til dele eller hele processen, kan du benytte dig af følgende overvejelser:

 • Hvor stort skal orangeriet af glas være?
 • Bygger du fra bunden af med løse materialer, eller vælger du byg-selv orangeri?
 • Er der specialinstallationer, der skal tages højde for i byggeprocessen?
 • Skal orangeriet isoleres?
 • Vælger du byg-selv orangeri, eller vil du selv indkøbe materialer?

Der findes ingen lovkrav, der afholder dig fra at kunne bygge udestue af glas selv fra bunden af. Har du flair for gør-det-selv projekter, og er du erfaren med at arbejde med glas og støbe fundament, kan du designe og opføre det mest idylliske og personlige orangeri.

Er der dele af byggeprocessen, du ønsker hjælp til, kan du specifikt få tilbud på disse. Det kan være, du selv ønsker at stå for at støbe fundamentet og sætte skelettet sammen, men foretrækker at lade håndværkere sætte glasfacaderne på. Hos 3byggetilbud.dk kan du oprette detaljerede projekter, hvor du konkret efterspørger håndværkere til bestemte opgaver. 

Alle og enhver uanset evner for teknisk snilde kan få den skønneste udestue af glas i haven. Vil du være fri for at skulle købe løse materialer, kan du vælge den enkle løsning og købe byg-selv drivhus.

Tilbud på prisen til et nyt tag

Materialevalg 

Hvilke materialer der skal bruges til dit projekt, afhænger dels af, om dit orangeri skal være isoleret eller ej. Og det afhænger af, hvilket materiale skelettet på orangeriet skal udgøres af. 

De vigtigste overvejelser handler om, hvilket materiale skelettet skal være lavet af, og om du ønsker nyt glas eller genbrugsglas.

Træ

Wood

Vil du give dig selv de bedste betingelser for at få succes med dit gør-det-selv projekt, er træ som grundkonstruktion af skelet et godt valg. Træ kan let bearbejdes derhjemme, hvor du kan save eller anvende en vinkelsliber. Der findes forskellige træsorter, som du kan benytte dig af til dit projekt. 

Det bedste er at vælge hårde træsorter, der er hårdføre og modstandsdygtige overfor fugt og vejrskifte. 

Du vælger selv, hvilket look dit orangeri skal have. Vil du have et hvidt eller et sort design, kan du gå efter overfladebehandlet og lakeret træ. 

Ønsker du det autentiske look, kan du vælge ubehandlet naturtræ. 

Du skal være opmærksom på, at det kan være nødvendigt enten hvert år eller hvert andet år at vedligeholde træ. Det ubehandlede træ har godt af at blive plejet med en god olie.

Metal eller stål

Metal or Steel

Vil du bygge en stilren pavillon, der skal være så godt som vedligeholdelsesfri, kan du bruge metal eller stål som bærende konstruktion. Det vil fordyre dit projekt, når du vælger disse rustikke materialer. De koster mere i indkøb sammenholdt med træ, og de kan være mere komplicerede at arbejde med. 

Fordelen ved både metal og stål er styrken. Du skal ikke behandle eller pleje materialerne, og de er skabt til at modstå det nordiske klima år efter år.

Glas

Glass 2

Har du tid og tålmodighed, kan du gøre dit gør-det-selv projekt billigt ved at bruge genbrugsglas. Du kan opkøbe gamle vinduer eller glas fra nedrivningsfirmaer og gøre dit orangeri personligt, autentisk og unikt. Mange mennesker finder det charmerende, at der er brugt forskellige typer af glas, der kan have særlige former og specielle dimensioner. 

Vil du i gang med dit byggeprojekt her og nu, kan du købe nye glasfacader. Fordelen herved er, at du kan bestille glas i ens dimensioner. Dette kan forsimple dit byggeprojekt, da der ikke er skæve former af glas, du skal forholde dig til.

Dør og vinduer

Doors and windows

En dør er et must til din udestue af glas. Om den skal være ny eller gammel, er op til dig at bestemme. For at gennemføre stilen kan det designmæssigt være smart at købe en dør, der matcher den øvrige byggestil. 

Af sundhedsmæssige årsager og af hensyn til din komfort i glaspavillonen er det en god idé at integrere vinduer i designet. 

Når solen står skarpest, kan det blive varmt og tæt i orangeriet, som kommer til at fungere som et drivhus. I denne forbindelse kan det være rart at kunne åbne et vindue, så der kommer frisk luft ind, og du og familien undgår hovedpine på grund af tæthed i luften.

Gulv

Floor

Når du støber fundament og gulv, kan det udvide anvendelsesmulighederne af orangeriet at bruge isolering. Selve gulvet kan udgøres af et tyndt lag beton eller træplanker. Det er særlig vigtigt at forholde sig til isolering, når orangeriet skal opvarmes via en drivhusvarmer. Isoleringen er med til at holde på varmen, så din drivhusvarmer forbruger mindre brændstof.  

Til de avancerede og omfattende projekter kan der bygges stort orangeri med pejs. I denne forbindelse er der behov for professionel hjælp fra en skorstensfejer, der skal godkende pejsen.

Materialeliste 

Pavilion

Når du har materialer på plads til grundkonstruktion, og når du har det rette glas, er du klar til at forholde dig til din materialeliste. Hvilket værktøj du skal have på plads, vil være påvirket af, hvilke materialer du har valgt.

Herunder ser du en liste over det basisværktøj, der vil være brug for, når du vil bygge et orangeri på mur eller som fritliggende udestue i haven:

 • Vinkelsliber
 • Beslag 
 • Glasskærer 
 • Mini-gravko eller spade  
 • Stabilgrus 
 • Beton
 • Isolering til gulv (kan være flamingo eller polystyren)
 • Fugemasse 
 • Skruemaskine og hammer
 • Fiberdug (til anlæggelse i forbindelse med støbning af fundament)

Det er muligt at leje en mini-gravko hos de store byggemarkeder eller hos plantecentre. Alt værktøj og tilbehør kan bestilles på nettet og blive leveret direkte hjem til dig, hvis du vil undgå at handle fysisk i dit lokale byggemarked.

Opsummering 

Pavilion 2

Vil du have større udbytte af din have, og vil du give dig selv og familien de bedste betingelser for at slappe af? Et orangeri er den helt rette løsning, der bringer mental ro, kvalitetstid, øget velvære og forhøjet livskvalitet. Derudover vil oasen af glas være medvirkende til at forskønne omgivelserne omkring din bolig. 

Der findes forskellige løsninger, når der skal bygges orangeri. 

Holder du af selv at stå med projekter i eller omkring hjemmet, kan du bygge orangeriet selv fra bunden af. Du kan bestille glas i ens dimensioner, eller du kan opkøbe genbrugsglas og skære disse til. 

Om orangeriet skal være bygget op omkring en konstruktion af træ, metal eller stål, afhænger af dine byggetekniske evner og dine krav til vedligehold. 

Har du brug for professionel hjælp til støbning af fundament, opførelse af gør-det-selv orangeri eller montering af glas på din egen konstruktion, kan du alliere dig med et håndværkerfirma via 3byggetilbud.dk.

Masseproduceret eller hjemmelavet orangeri? 

Et byg-selv orangeri kan være for dig, der ikke har de store krav til, hvordan din oase af glas skal tage sig ud, og hvordan den skal være designet. Vil du derimod have en idyllisk oase, som matcher dine ønsker og behov perfekt, kan det svare sig at bygge glaspavillonen selv. 

Det kan være både charmerende og tilfredsstillende selv at have stået for byggeprocessen fra indkøb af materialer til afsluttende indretning af oasen. Du kan for eksempel finde inspiration i Vitavia drivhuse.

Skal jeg have et orangeri eller et drivhus?

Når det kommer til de byggetekniske aspekter, er et orangeri mere eller mindre det samme som en udestue. Hvor udestuen er opført i forlængelse af din bolig, er en glaspavillon fritstående. I princippet kan du bygge din udestue af glas, præcist som du har lyst til. Du kan lave udestuen i kvadratisk form, i 6-kantet form, med vinduer, med glastag, med gulv og mange andre specifikationer. 

Det er med andre ord op til dine ønsker for størrelse og dine krav til anvendelsesmuligheder, der afgør, hvordan dit orangeri skal designes. 

Det er anvendelsesformålet, der adskiller et drivhus fra et orangeri. Hvor et drivhus som udgangspunkt er til planter, er en orangeriet til ophold. Der er dog intet til hinder for, at du kombinerer det bedste fra begge verdener i din fritliggende udestue af glas. Bygger du et stort orangeri, kan du have specialplanter stående i den ene ende, mens du indretter dig i den anden ende med en god stol, guirlander, lyskæder, puder og tæpper.

Et såkaldt ”integreret orangeri” kan være den smarte og funktionelle løsning til dig med stor have.

Hvor dyrt er det at bygge et orangeri? 

Pris for orangeri er afhængig af flere forhold. Det er byg-selv orangerierne, der er den billigste løsning. Her får du et masseproduceret produkt, der er let selv at sætte op. Når det kommer til gør-det-selv løsningen, hvor du køber løse materialer, vil prisen for dit orangeri af glas være influeret af disse forhold:

 • Størrelse 
 • Kvalitet af glas (ny eller genbrug?)
 • Materiale af skelet/ramme (træ, metal eller stål?)
 • Detaljer og særlige funktioner (type af dør, vinduer, gulv og design af tag)
 • Isolering 

Som følge af fleksibiliteten og den store frihed i forhold til størrelse, design og brug af materialer, kan du selv vælge, hvad dit orangeri skal koste. 

Du kan købe orangeri på tilbud, når du vil have en enkel løsning, som du selv kan sætte op på en halv dag.

Hvad er det bedste orangeri?

Hvad den bedste løsning er i forhold til materialer og design af orangeri, afhænger af individuelle ønsker og behov. Forventer du, at du, din ægtefælle eller dine børn kommer til at tilbringe mange timer i den fritliggende udestue, er det værd at bruge højkvalitetsmaterialer. Det er muligt at bruge et orangeri af glas fra tidligt forår til sent efterår. Så længe solen skinner, varmes rummet op, og du kan nyde at ligge eller sidde i naturskønne omgivelser og have en god temperatur omkring dig. 

Hvad er prisen for et isoleret orangeri?

Det kan både komfortmæssigt og økonomisk være en god idé at isolere gulvet i din glaspavillon. Isoleringen er med til at højne temperaturen i orangeriet i foråret og efteråret, når termometret udenfor siger 10-20 grader. Du og familien får øget anvendelsesglæde af jeres oase i haven, når den kan bruges i 3 ud af 4 årstider. Den prismæssige difference er ikke stor, når der anvendes flamingo som isoleringsmateriale. 

Har du tænkt dig at bruge din glaspavillon på de kolde tidspunkter af året, er der brug for en drivhusvarmer. 

Tag arbejdshandskerne på og tag udgangspunkt i denne guide – eller få professionel hjælp via 3byggetilbud.dk

 • Hvad er et orangeri?

Et orangeri er en skøn pavillon i glas, som kan anvendes til hyggelige ophold i haven.

 • Hvad er forskellen på orangeri og drivhus?

Anvendelsesformålet adskiller et drivhus fra et orangeri. Et drivhus er som udgangspunkt til planter, mens et orangeri er til ophold

 • Hvad koster et orangeri?

Prisen varierer alt efter størrelse, materialevalg samt detaljer og funktioner. Byg-selv orangeriet er den billigste løsning.

Beskrivelse af kilder

Idenyt

Hos Idenyt.dk finder du blogs, artikler og produktbeskrivelser om alt fra værktøj over interiør til byggeprojekter. Det er erfarne, professionelle og dedikerede gartnere, boligdesignere og håndværkere, der står bag indholdet hos den 100% digitale informationskanal. Du kan hver måned dykke ned i nye og spændende artikler, der kan klæde dig godt på til at få succes med at forskønne hjemmet og forhøje dets værdi.

Læs hele guiden her: Idenyt.dk

Voresvilla

Voresvilla.dk er stedet, hvor du kan få indsigt i byggeteknik, gode råd fra eksperter og fif til at lykkes med dine forbedringsprojekter i og omkring hjemmet. Det særlige og betydningsfulde ved websitet er, at det er udannede og specialiserede håndværkere, der står bag kerneindholdet. 

Det betyder, at du kan få gratis ekspertviden, da Voresvilla.dk er tilgængelig for alle. 

Læs hele guiden her: Voresvilla.dk 

Bauhaus

Bauhaus regnes for at være et af Danmarks største og mest velbesøgte byggemarkeder, der henvender sig både til private og erhverv. Virksomheden findes ikke kun i form af de mange fysiske afdelinger, som kan besøges i hele Danmark. På nettet kan Bauhaus.dk hjælpe dig med at vælge det rette udstyr og de bedste produkter, som vil matche dine ønsker og behov. 

Læs hele guiden her: Bauhaus.dk 

Bolius

Bolius.dk er onlineportalen, som mange danskere surfer på, når der er brug for afklaring omkring, hvordan forskellige bygge- og renoveringsprojekter i og omkring hjemmet gribes an. Platformen er gratis for alle og enhver, og dette er en af grundene til, at Bolius.dk hver måned besøges af mere end 20.000 danskere. 

Læs hele guiden her: Bolius.dk 

Klarvinduer

Klarvinduer.dk er en onlineportal, der specialiserer sig indenfor vinduer. Når du arbejder med glas derhjemme, vil der stort set altid være brug for professionelle guides, der kan hjælpe dig med at komme godt i mål med dit byggeprojekt. Hos Klarvinduer.dk finder du inspiration til valg af bedste glasprodukter, og du får gode råd til håndtering, beskæring og montering af glas på forskellige materialer. 

Læs hele guiden her: Klarvinduer.dk

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar