Hvis du er blandt de danskere, der er så heldig at have en have, så kan det være, du har gået med tanker om, hvordan du skal få mest muligt ud af den. En have er nemlig det perfekte tilflugtssted, når det er sommer i Danmark, men det kan også indebære en masse hårdt arbejde. 

Hvis du ikke er så ferm i en have, eller ikke har så meget tid og overskud til at passe en have, så bør du overveje at plante nemme haveplanter. På den måde kan du nemlig stadig nyde en smuk og velholdt have blot med mindre slidsomt arbejde. I denne korte artikel guider vi dig igennem nogle af de nemmeste og mest spændende haveplanter, du kan dyrke derhjemme. Læs med her og bliv klogere, inden du køber.  

Funkia – det perfekte bunddække, der blomstrer om sommeren


Set på Plantetorvet

nemme haveplanter

Funkia er en skøn staude, der kan fungere som et nemt bunddække. De ovalformede blade er karakteristiske mørkegrønne med lyse kanter, og blomsterne er omkring 1 til 5 centimeter og lysviolette. Denne plante blomstrer mellem juni og juli, hvilket betyder, at du kan nyde skønne sommerblomster, når Danmark er allermest skøn. 

Du skal plante omkring 6 til 9 planter per kvadratmeter med plads imellem dem, så de kan vokse og dække bunden under sig. De egner sig bedst til at stå i delvist solskin, hvilket vil sige, at du skal plante dem et sted i din have, hvor de får sol noget af dagen og står i skygge resten af dagen. 

Gødning er ikke nødvendigt til en Funkia, og hvis du vælger at gøde skal du kun gøre det i meget moderate mængder. Du behøver heller ikke at dække denne plante til om vinteren, da den er meget hårdfør og sagtens kan overleve vinterens kulde og frost. 

Derfor skal du overveje denne nemme haveplante: 

 • Herligt bunddække 
 • Smukke karakteristiske ovale blade med hvide aftegninger 
 • Blomstrer i sommermånederne 
 • Kræver ikke gødning 
 • Behøves ikke at blive dække til over vinteren

Se pris på Funkia hos Plantetorvet

Lupin – god til at bekæmpe ukrudt 


Set på Plantetorvet

nemme haveplanter

Hvis du har problemer med skvalderkål eller andre typer af ukrudt i din have, så behøver du ikke fortvivle. Du kan nemlig vælge at plante flotte og nemme blomster, der kan konkurrere med ukrudtet, så det ikke spreder sig. Et godt bud på netop denne type plante er Lupin. Lupin er kendt for sin karakteristiske udformning med den høje stilk og de mange små blomster, der vokser nærmest i klaser. 

Lupinen bliver omkring 70 til 100 cm høj og vil således stå højt og flot i mange have. Den blomstrer i sommermånederne – hovedsageligt mellem juni og august – med smukke blålige eller rosa blomster. En fordel som nogle vil nyde godt af, er at Lupin tiltrækker både sommerfugle og bier. På den måde kan en Lupin være en skøn måde at få ekstra dyreliv i haven i sommerhalvåret. 

Lupin behøver ikke gødning og skal kun vandes meget sparsomt, da den foretrækker tørre forhold og desuden får alle nødvendige næringsstoffer fra jorden. Generelt er Lupin fuldt vinterhårdfør og behøver ikke dækkes til i vinterhalvåret. 

Derfor skal du overveje denne nemme haveplante: 

 • God til at konkurrere med ukrudt 
 • Bliver høj og rank 
 • Store klaser af smukke blomster i sommermånederne 
 • Tiltrækker bier og sommerfugle 
 • Behøver ikke gødning 
 • Behøver som udgangspunkt ikke dække om vinteren 

Se pris på Lupin hos Plantetorvet

Lav Sæbeurt – fine blomster med en behagelig duft 


Set på Plantetorvet

nemme haveplanter

Lav Sæbeurt er en herlig plante til den nemme have. Igen er der tale om en bunddækkende plante af middel højde. Lav Sæbeurt bliver omkring 25 cm høj og har flotte rosa-røde blomster hen over sommeren (juni til juli). Blomsterne har en dejlig, men samtidig diskret duft, som mange holder af. Netop derfor er den blandt de mere populære bunddækkende nemme haveplanter. Blomsterne er samtidig små og elegante, og kan minde lidt om vilde engblomster. Netop derfor er de også utroligt populære at plante i mere vilde og naturlige haver. 

Lav Sæbeurt kan plantes i almindelig havejord, og der skal plantes ca. 6 planter per kvadratmeter. Herfra vokser planterne selv og fylder eventuelle huller mellem dem, så jorden dækkes i din have. Den trives godt i fuld sol og kan således plantes et sted i din have, hvor middags- og eftermiddagssolen rammer. Lav sæbeurt er fuldt ud hårdfør og er tilpasset det danske klima. 

Derfor skal du overveje denne nemme haveplante: 

 • En nem bunddækkende plante 
 • Bliver omkring 25 cm høj 
 • Blomstrer omkring juni og juli 
 • Blomsterne er små med en behagelig duft 
 • Trives godt i fuld sol og er hårdfør 

Se pris på Lav Sæbeurt hos Plantetorvet

Fingerbøl – en giftig plante til det nemme staudebed 


Set på Plantetorvet

nemme haveplanter

Stauder er utroligt populære i de danske haver, da de lever flere år og derfor giver god æstetisk værdi på tværs af sæsoner. En nem haveplante til staudebedet er fingerbøl. Fingerbøl er dog ikke selv en traditionel staude, men en urteagtig plante med opret vækst. Dog passer den perfekt ind i dit staudebed. 

Fingerbøl blomstrer tidligt, og du kan nyde de smukke farvesymfonier allerede fra maj. Ofte varer blomstringen til juni eller juli. Blomsterne er karakteriserede ved deres fine næsten klokkeformede kronblade, der minder om små fingerbøl. 

Fingerbøl skal placeret et sted i din have, hvor der er meget sol og gerne, hvor der er lidt læ for vinden. Den skal blot plantes i almindelig havejord og skal kun vandes i meget tørre perioder. Planten er fuldt hårdfør og behøver derfor ikke at blive dækket til i vinterhalvåret. 

Selvom det er en fin og elegant plante, skal du dog være opmærksom på, at Fingerbøl tilhører familien af giftige haveplanter, og er således giftig for mennesker. Både blomster og plante er giftig og kan ved indtagelse medføre symptomer som ildebefindende, opkast og kramper.

Derfor skal du overveje denne nemme haveplante: 

 • Smuk og nem staudelignende plante 
 • Blomstrer allerede fra maj til juni 
 • Karakteristiske klokkeformede blomster typisk i rosa nuancer 
 • Vand kun i tørre perioder 
 • Behøves ikke dække om vinteren 

Se pris på Fingerbøl hos Plantetorvet

Hvid Fredløs – en skøn og diskret sommerblomst 


Set på Plantetorvet

nemme haveplanter

Hvid Fredløs er en herlig plante, som faktisk kan vokse i græs. Det er en skøn og lidt mere diskret plante, som blomstrer omkring juni og somme tider helt til september måned. Den enkelte plante bliver typisk mellem 50 og 100 cm høj, men fremstår stadig mere diskret end mange andre planter på grund af de sarte blomster og de behagelige, afdæmpede nuancer. Hvid Fredløs er særligt populær på grund af sit flotte vinterløv i efterårsfarver. Det er nemlig med til at give haven liv og varme selv langt hen på året. 

Denne plante trives bedst i sol og halvskygge og bør således placeres et sted i din have, hvor der er sol en del af dagen, men ikke hele dagen. Hvid Fredløs har en let busket vækst og vil passe naturligt ind i den mere vilde have. Den enkelte plante er opret med en karakteristisk snehvid blomsterklase, der har tendens til at hænge lidt, hvilket giver planten et anderledes og spændende udtryk. 

Den er fuldt hårdfør og tilpasset det danske klima. Den kræver sjældent gødning og du behøver kun vande den meget sjældent. 

Derfor skal du overveje denne nemme haveplante: 

 • Anderledes og spændende busklignende plante 
 • Blomstrer hele sommeren og ind i efteråret 
 • Flot vinterløv i efterårsfarver 
 • Fin og diskret i sine farver 
 • Fuldt hårdfør 

Se pris på Hvid Fredløs hos Plantetorvet

Sådan vælger du de rette nemme haveplanter til din livsstil 

Når du skal ud og vælge planter og blomster til din have, så er det vigtigt, at du giver dig tid til at overveje, hvilke typer bevoksning, der passer bedst til din livsstil. Det første og vigtige skridt på vejen er selvfølgelig at anerkende, at du ønsker nemme haveplanter. Men hvilke nemme haveplanter du skal vælge, afhænger af personlige præferencer. For at blive klogere på, hvilke planter du skal vælge, kan du med fordel stille dig selv følgende spørgsmål: 

Er der primært sol eller skygge i haven? Alle haver er forskellige og nogle har sol det meste af dagen, mens andre har store områder med skygge. Hvis du har fuld sol i haven hele dagen, kan du for eksempel vælge en plante som Lav Sæbeurt. Har du områder med mere skygge, kan du plante Funkia.

Hvilket æstetisk udtryk passer ind? Nogle mennesker kan lide at farvekoordinere deres blomsterbede, mens andre nyder en mere alsidig og blandet farvepalette. Hvis du for eksempel ønsker et rosafarvet bed, kan du vælge at plante Lupiner og Fingerbøl side om side. 

Hvor naturlig eller trimmet skal haven være? Foretrækker du den trimmede have eller det mere vilde og naturlige udseende? Funkia vil passe godt ind i førstnævnte på grund af sin lave højde og regelmæssige vækst. Hvis du ønsker en meget trimmet have, kan du overveje haveplanter til krukker frem for at plante dem direkte i jorden.  Omvendt vil en plante som Hvid Fredløs passe godt ind i den mere naturlige have, da denne har en busklignende vækst. 

Hvad må nye nemme haveplanter koste? Sidst men ikke mindst skal du selvfølgelig overveje, hvor meget du vil spendere på de nemme haveplanter. De fleste arter i denne artikel er dog ganske billige haveplanter, og særligt vil du kunne få en stor og flot blomsterpragt i din have, hvis du vælger at plante blot et par enkelte Lupiner. Typisk kan du spare mange penge ved at købe haveplanter online.

Vi håber, at du med denne korte gennemgang er blevet inspireret til, hvordan du let kan få en flot og velholdt have med nemme haveplanter.

Læs også vores artikel om: De smukkeste stauder til haven

Se vores artikel om: Find inspiration til gode og effektive ukrudtsduge

Læs også vores artikel om: Smukke sommerblomster til krukker: Få inspiration her

Se også denne artikel på idenyt.dk: 10 planter, der er nemme at dyrke i krukker

 

FAQ

🏆 Hvilke Haveplanter er bedst i test?

Vi har samlet en test over de bedste Haveplanter på markedet i 2020. Vi har fundet flere test vinder i forskellige klasser. Kan du læse mere på selve artiklen.

🔍 Hvordan testes Haveplanter?

Haveplanter vurderes på deres forskellige funktioner og spec. Slutteligt vurderes de på holdbarhed og brugervenlighed.

🤔 Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ny Haveplanter?”

Vi anbefaler, at du overvejer, hvor stort behov du har og hvor meget du regner med at bruge den. Derudover skal du overveje hvad dit budget er, der findes Haveplanter til flere forskellige prisklasser.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.