Gulvvarme pris: Guide og tips til gulvvarme (+ tips)

Gulvvarme pris: Guide og tips til gulvvarme (+ tips)

Slip for umoderne radiator-løsninger med gulvvarme
Mode og stil er i dag blevet en større del af den normale danskers hverdag, end det tidligere har været, og det betyder, at især boligindretningen er noget, der bliver kigget grundigere på. Og noget der især får mange til at rynke på næsen, er de gamle og ofte alt for store radiatorer, som er at finde i ældre boliger. De fylder i et rum, de skaber et umoderne udtryk, og så er de næsten umuligt at holde rene og pæne uden konstant vedligehold. Derfor er der mange, der gerne vil udskifte radiatorer med gulvvarme.

Gulvvarme er nemlig en løsning, der ikke fylder i hjemmet, og derfor skal man ikke se på noget, der kan være med til at ødelægge stilen og indretningen, da varmen lægges ned under gulvet.

Gulvvarme er således den varmekilde, der i dag er flest, der benytter sig af og drømmer om, og derfor er der også en stor efterspørgsel på håndværkere, der kan installere gulvvarme i både nye og ældre bebyggelser. Måske er du lige nu også på udkig efter en fagmand inden for området? Hvis det er tilfældet, bør du tage et kig online på 3byggetilbud.dk, hvor du får tre forskellige tilbud.

Vi anbefaler, at man tager imod 3 gratis og uforpligtende tilbud på installation af gulvvarme.

Hos 3byggetilbud kan du modtage 3 tilbud – gratis og uden at være bundet – på gulvvarme. Du kan derfor altid takke nej til de tre tilbud. Med de tre priser på opgaven er du bedre stillet til at vurdere, om du skal tage udfordringen og gøre det selv, eller om det er prisen værd at få hjælp.

Se videoen nedenunder hvordan man monterer og lægger rør til gulvvarme:

Derfor bør du få installeret gulvvarme i dit hjem

Hvis du vælger at få installeret gulvvarme i dit hjem eller blot i nogle dele af det (f.eks. på badeværelset), får du følgende fordele:

  • Du får et behageligt indeklima
  • Du kan udnytte rummets plads bedre
  • Du mindsker risikoen for forkølelse
  • Du slipper for mindre kønne installationer
  • Du oplever en større frihed i din indretning
  • Du skaber mindre fugt i badeværelset

For det første kan det siges, at du blandt andet får det mest behagelige indeklima i dit hjem. Med gulvvarme sikres det nemlig, at varmen i din bolig fordeles mere jævnt, end det ofte gør sig gældende med radiatorer og luftbårne systemer. Derfor vil du ikke komme til at opleve enten koldere eller varmere rum, når du bevæger dig rundt i hjemmet.

Selvfølgelig slipper du også for at have de mindre kønne radiatorer placeret en del steder i dit hjem, og det betyder, at du pludselig kommer til at føle en langt større frihed, når det kommer til din indretning. Du er nemlig ikke afhængig af radiatorer, når du skal placere dine møbler, og derfor kan du stille dem lige der, hvor det passer dig bedst. Ofte skal man nemlig tage højde for ikke at stille for eksempel en sofa foran en radiator.

Du slipper ligeledes for store mængder vand på badeværelsesgulvet efter et bad, da gulvvarmen netop sikrer, at vandet fordamper hurtigt. Det vil sige, at du samtidig også mindsker fugt, der ellers sætter sig i for eksempel vægge (som på sigt kan skade huset).

Fordele og ulemper ved gulvvarme

Der er både fordele og ulemper ved at få installeret gulvvarme, og det er vigtigt, at du kender til begge. Fordelene er f.eks.:

  • Du undgår fodkulde
  • Du får et mere jævnt opvarmet rum
  • Mange oplever gulvvarme som mere behagelig end opvarmning med radiatorer
  • Støv hvirvler ikke så meget rundt som ved radiatoropvarmning
  • Gulvvarme i badeværelset sikrer hurtigere tørring af overfladerne
  • Gulvvarme kan give en højere virkningsgrad på for eksempel varmepumper
  • Du får en større frihed til at indrette og møblere rummet

Der er dog også nogle ulemper, som du skal forholde dig til. Her er der tale om:

  • Gulvvarmen kan være længe undervejs og køle langsomt ned
  • Gulvvarme kan ikke nødvendigvis dække varmebehovet i ældre huse
  • Gulvvarme kan give mere træk ved vinduerne
  • Bliver gulvvarmen beskadiget, er den dyr og besværlig at reparere

I ældre huse kan gulvvarme alene ikke altid dække varmebehovet, da boligerne ofte ikke er så godt isolerede. Derfor kan der være behov for en supplerende varmekilde, som f.eks. en radiator. Derudover kan gulvvarme føre til yderligere træk især ved vinduer. Igen er dette dog kun et problem, der ses ved ældre boliger med vinduer og døre, der efterhånden har nogle år på bagen.

Oplever du problemer med din gulvvarme, kan det være dyrt og besværligt at få det til at fungere optimalt igen. Og det er også noget, der kræver en fagmand inden for området.

Bør du vælge el gulvvarme eller vandbaseret gulvvarme?

Hvis du mener, at der er flere fordele ved at få installeret gulvvarme end der er ulemper, kan det være, at du lige nu er ved at kigge på de forskellige løsninger, der findes. Og det er sikkert også gået op for dig, at der især er tale om to former for gulvvarme, nemlig:

  1. El gulvvarme
  2. Vandbaseret gulvvarme

Men hvad er forskellen på de to slags gulvvarme?

Der er især én fordel ved el gulvvarme, og det er, at det er en let og billig metode at få installeret. Til gengæld er den dyrere i drift i forhold til vandbaseret gulvvarme. I modsætning hertil er vandbaseret gulvvarme dyrere at få installeret end el gulvvarme.

At den vandbaserede gulvvarme er dyrere at installere skyldes især, at du er nødt til at fjerne det eksisterende gulv, før det er muligt at ilægge de korrekte rør. Når det kommer til el gulvvarme, er det muligt blot at lægge gulvvarmen direkte ovenpå det eksisterende gulv – hvis altså der er plads til det. I begge tilfælde er det dog ikke til at komme udenom, at der skal lægges eller støbes et nyt gulv over gulvvarmeanlægget.

I de fleste tilfælde vil det klart anbefales, at du vælger den vandbaserede metode, da det er den bedste (og billigste) langsigtede løsning.

Der bør kun vælges el-gulvarme i meget sjældne tilfælde, da det er en dyr måde at opvarme på. Det kan dog være en mulighed ved renoveringer, hvor man ikke vil fjerne det eksisterende betondæk, og der kun er meget lidt plads til installation. El-gulvvarme bør dog suppleres af en anden varmekilde, da det er for dyrt kun at opvarme med el-gulvvarme, udtaler Samuel Ringgaard Davey.

Kan du selv lægge gulvvarme?

Der er ikke noget, der står til hindring for, at du selv kaster dig ud i at lægge gulvvarme i dit hjem. Dog er det ikke noget, vi anbefaler, med mindre du har erfaring inden for området. Du skal her også være opmærksom på, at der er forskel på, hvorvidt der er tale om, at du gør hele arbejdet selv eller måske blot sørger for at tage dig af varmeslangerne eller varmemåtten.

Når det kommer til selve varmeanlægget og den elinstallation, som hører til, er der dog behov for, at du får en fagmand ind over. Det er nemlig noget, der skal godkendes.

Det betyder, at du ikke må slutte hverken dit varmeanlæg eller din elinstallation til, før en fagmand har godkendt dit arbejde. Det er således ikke muligt for dig at klare alt arbejdet på egen hånd (medmindre du selv er uddannet og autoriseret).

Hvis du vælger at lægge el gulvvarme, skal du også her tale med en autoriseret elinstallatør. Det er nemlig kun en sådan fagperson, der kan slutte el gulvvarmen til elinstallationen. Skal du derimod have vandbaseret gulvvarme, bør du tale med en autoriseret vvs-installatør.

Når du skal slutte din gulvvarme til din fjernvarme – hvilket kan være den løsning, som du benytter dig af, når der er tale om en supplerende varmekilde, er det vigtigt, at du forinden kontakter dit fjernvarmeselskab. Det er nemlig sådan, at disse til tider vil besigtige varmeslangerne og det arbejde, der er blevet udført, inden du støber den endelige beton.

I de områder, hvor der er tilslutningspligt til enten fjernvarme eller naturgas, kan det desuden også være et krav, at dit hus er tilsluttet sådanne varmekilder. Det er vigtigt, at du forholder dig til alle regler, så du ikke risikerer at skulle gøre noget af arbejdet om.

Kan alle få gulvvarme?

Når du skal have ilagt gulvvarme, er det ikke nødvendigt, at du søger om en byggetilladelse. Men byggereglementet stiller stadig krav til selve den gulvkonstruktion, der finder sted. Det betyder, at det ofte ikke er nødvendigt at foretage en rantabel varmeisolering i forbindelse med etableringen af gulvvarme.

Dog stiller det krav til at for eksempel terrændæk, kældergulve mod jord, etageadskillelser over det fri eller ventilerede kryberum, skal overholde det, der kaldes for en U-værdi på 0,12 for eksisterende huse. Når det kommer til et nyt hus, skal U-værdien være på 0,2. Der er således krav for isoleringen. Og det er noget, som en fagperson kan vejlede dig meget mere i, således det er sikret, at du benytter dig af de korrekte regelmenter, når det kommer til lige præcis det hus, som du bor i.

Der er derfor nogle isoleringskrav, som du skal overholde. Og det er også noget, der gør sig gældende, når det kommer til varmenormen. Det betyder, at der på alle installationer skal etableres det, der kaldes for fremløbstemperaturregulering efter udetemperaturen. For gulvvarmeinstallationer skal denne form for styring etableres på ledninger, som går frem til gulvvarmeshunten. Installationerne skal således udføres i henhold til bygningsreglementet, så energi ikke spildes.

Er dette ikke noget, som er muligt at overholde i dit hjem inden for dit budget, er det således ikke muligt at nå i mål. Det er altså ikke bare lige sådan at få gulvvarme – det er noget der kræver et stort forarbejde.

Derudover skal du også være opmærksom på, at det ikke er alle bebyggelser, der får lov til at få installeret el gulvvarme. Her er der især tale om de nyere hjem. Og det er der én særlig grund til. El gulvvarme må nemlig ikke bruges som den eneste form for opvarmningskilde i et hjem, og det skyldes et såkaldt Elvarmeforbud. Forbuddet går i korte træk ud på, at man ikke må installere el varme som den primære varmekilde i hverken nye eller eksisterende huse, hvis det i disse huse er muligt at opnå varme via en forsyning med naturgas eller fjernvarme. Dog er der visse undtagelser. Du må nemlig gerne installere og etablere elvarme i følgende tilfælde:

  • Hvis der er tale om et lavenergihus
  • Hvis huset har fået installeret elvarme, før forbuddet trådte i kraft i 1994
  • Hvis du skal have lavet en tilbygning og ikke skal etablere et helt nyt opvarmningssystem
  • Hvis der er byggetekniske forhold, der gør det ganske bekosteligt at installere et centralvarmesystem
  • Hvis du i forvejen bruger el som en supplerende varmekilde
  • Hvis der er tale om de former for huse, der kan kategoriseres som værende sommerhuse, fritidshuse m.m.

Se også denne ligende artikel på vores side: Laminatgulv – fordelene + pris for at skifte til laminatgulv

Hvad koster en professionel installation af gulvvarme?

Hvis du har besluttet dig for at få installeret gulvvarme i dit hjem, er du sikkert interesseret i hvilken pris, du skal forvente.

Dog er det svært at give et endeligt svar på, hvad det vil koste dig at få installeret gulvvarme. Der nemlig en lang række faktorer, der spiller ind. Og det er også derfor, det anbefales, at du indhenter tre tilbud online, så du ved at beskrive dit hus kan få nogle konkrete estimater.

Derudover har metoden, der skal bruges i forbindelse med dit projekt, også indflydelse på prisen. Det er således relevant at vide, om der er tale om el gulvvarme eller vandbaseret gulvvarme. Og her har geografi også en betydning. En tendens viser nemlig, at det er dyrere i de større byområder samt på Sjælland af få installeret gulvvarme, end det f.eks. gør sig gældende i Jylland og i landezoner.

For at opsummere: Det er generelt billigere at få installeret el gulvvarme, men løsningen er til gengæld dyrere på sigt. Modsat er vandbaseret gulvvarme dyrere at installere, men billigere på sigt. Hvis du ønsker den billigste pris samlet set, og der er tale om et mindre areal, anbefales el gulvvarme, mens det er mere fordelagtigt med vandbaseret gulvvarme, hvis der er tale om mange kvadratmeter.

Din pris vil også være billigere, hvis du kan klare dele af sleve installationen selv, og have indflydelse på om gulvvarmen skal lægges i et nyt gulv eller i et af en ældre dato. Og her er det også relevant at vide, om gulvvarmen blot kan lægges oven på det gamle gulv, eller om det er nødvendigt at brække det gamle gulv op for at få gulvvarmen ned i gulvet. Hvis du for eksempel alligevel skal efterisolere gulvet, eller det skal brækkes op, idet du trænger til nogle nye gulve, er det en stor fordel at lægge gulvvarmen i med det samme.

Der kan dog laves et generelt overslag, der hedder sig, at det koster cirka 1.000 kr. pr. kvadratmeter, hvis der tages udgangspunkt i, at det gamle gulv skal brækkes op, og at du klarer det meste af installationen selv. Det anbefales dog, at du kun kaster dig ud i det arbejde, hvis du har erfaring inden for området.

Vælger du derimod at få en fagmand til at klare arbejdet for dig, og gulvet stadig skal brækkes op, vil du kunne regne med en pris på omkring 2.200 kr. pr. kvadratmeter. Den enkelte håndværker kan dog have forskellige priser.

Se også denne artikel på dr.dk: Håndværk & Design

Se også artiklerne: Symaskine test – her er de 8 bedste symaskiner

FAQ

Hvad er prisen på gulvvarme?
Prisen på gulvvarme afhænger af flere faktorer, såsom type af gulvvarme, størrelse på rummet og installationsomkostninger.
Kan jeg installere gulvvarme selv?
Selvom det er muligt at installere gulvvarme selv, anbefales det at få en professionel installatør til at gøre det. Installation af gulvvarme kræver specialudstyr og ekspertise, og en fejlagtig installation kan føre til alvorlige problemer.
Kan gulvvarme installeres i alle rum?
Gulvvarme kan normalt installeres i de fleste rum, men visse typer gulvbelægning kan være mere udfordrende at arbejde med end andre. Det er vigtigt at få en professionel til at vurdere dit rum og anbefale den bedste løsning til dine behov.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme