Er udluftningen i orden hjemme hos dig? Det er ikke et spørgsmål, der får gang i en munter samtale, men det er alligevel et enormt vigtigt spørgsmål at kunne svare på.

Et af de tydeligste tegn på et dårligt indeklima er, at der danner sig fugt og dug på vinduerne. I værste fald ender du med fugtskader, der kan lede til råd og svamp i træværket, men det er ikke kun dit hjem, det går ud over, hvis du har et dårligt indeklima.

Et dårligt indeklima kan give søvnbesvær, hovedpine, utilpashed og koncentrationsbesvær, ligesom det kan være medvirkende årsag til astma og allergi. Når du vælger at forbedre din ventilationsløsning i hjemmet, forbedrer du derfor også din egen og din families sundhed.

Har du en ordentlig ventilator på badeværelset?

Det rum der oftest er synderen, når det kommer til dårligt indeklima, er badeværelset. Dampen fra det varme vand kombineret med en ofte dårlig udluftning kan føre til en høj luftfugtighed, hvilket leder til et dårligt indeklima. Desværre forbliver det dårlige indeklima ikke på badeværelset, det spreder sig lige så stille til resten af boligen.

En rigtig god måde at undgå, at det kommer så vidt, er ved at investere i en fugtstyret ventilator til badeværelset, men det kan være svært at regne ud, hvad der er den bedste løsning. Et udluftningssystem til badeværelset er ikke altid en lille udskrivning, og fordi udluftning til badeværelset er så vigtigt, er det en god ide at få gjort det ordentligt fra starten.

Derfor kan du i vores test få et overblik over de bedste ventilatorer til badeværelset, så du kan ende med at tage den rigtige beslutning, inden du har fået installeret den forkerte ventilator på badeværelset.

1. Ventico Ventilator FLUX 100 HT – bedste efterløb


Set til: 1.045,00

Køb hos Wattoo.dk

Om produktet:

Hvis du leder efter en god gammeldags badeværelsesventilator, der kan holde luftfugtigheden nede og intet andet, så er FLUX 100 HT fra Ventico den helt rette ventilator til dit badeværelse. FLUX 100 HT er en fugtstyret centrifugalventilator til lange kanaler, og den gør præcis hvad den er bygget til. Den holder luftfugtigheden i rummet nede.

Den har en indbygget og indstillelig fugtstyringsmekanisme, der gør at den kan sættes til at gå i gang når luftfugtigheden rammer mellem 40-85% relativ luftfugtighed, ligesom den er udstyret med en intelligent timer, der lader ventilatoren løbe i 3-25 minutter, afhængig af hvor lang tid det tager at bringe rummets luftfugtighed ned.

Udvalgte specifikationer:

 • Tilslutning: 230V
 • Dimensioner: 160x160mm
 • Lydniveau: 44 dBA
 • Kapacitet: 90 m3/t
 • Efterløb: 3-25 min.

Se forhandlere nedenunder:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

2. S&P Silent 100 CHRZ – bedst til prisen


Set til: 1.095,00

Køb hos Elvvs.dk

Om produktet:

Hvis dit soveværelse ligger ved siden af badeværelset, og du tidligere har haft en gammel ventilator, så ved du præcis, hvor stor betydning det kan have at have en støjsvag ventilator på badeværelset.

Silent 100 er en ekstremt lydsvag ventilator, der samtidig egner sig enormt godt til små rum som badeværelser og toiletter. Det lydsvage element er selvfølgelig en fantastisk egenskab, men det er en markant mere ønskværdig funktion, hvis du sover tæt på dit badeværelse, end hvis du sover langt fra det.

Hvis du har planer om at montere Silent 100 i loftet, skal du være opmærksom på at S&P anbefaler at aftrækskanalen maksimalt er 120 cm lang, og at du ligeledes bør undgå buede aftrækskanaler og brug af flexslange.

Udvalgte specifikationer:

 • Tilslutning: 230 V
 • Dimensioner: 100mm Ø
 • Lydniveau: 26 dBA
 • Kapacitet: 95 m3/t

Se forhandlere nedenunder:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

3. S&P Silent 100 CHRZ Design – smukkeste ventilator til badeværelset i test


Set til: 776,00

Køb hos Wattoo.dk

Om produktet:

Et badeværelse skal være lækkert, rent og stille. At investere i en ordentlig ventilator til badeværelset, hjælper dig desværre ikke med at få et renere badeværelse, så den del må du selv stå for. Til gengæld så kan S&P Silent 100 CHRZ Design hjælpe med de to andre ting.

For nogen er det ikke nok at udluftningen til badeværelset virker og er lydløs. Den skal også være et designmæssigt flot stykke arbejde. Hvis du har set på de fleste udluftningssystemer til badeværelset, så ved du, at der ikke normalt er fokuseret på et flot design. Det er der til gengæld, når det kommer til S&Ps designlinje.

Ikke nok med at du får en ventilator, der er nærmest lydløs med sine kun 27 dBA, så slipper du også for det klassiske gitter, der gør at man kan se ind til fanerne, hvor der samler sig støv og snavs. Fordi S&P Silent 100 CHRZ Design har en massiv, hvid forside, er der ingen der kan se snavset, men du er desværre stadig nødt til selv at rengøre den.

Udvalgte specifikationer:

 • Tilslutning: 230 V
 • Dimensioner: 100mm Ø
 • Lydniveau: 27 dBA
 • Kapacitet: 95 m3/t

Se forhandlere nedenunder:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

4. Fresh Pax Passad 31 – mest støjsvage ventilator i test


Set til: 1.280,00

Køb hos Elvvs.dk

Om produktet:

Fresh Pax Passad er en vådrumsventilator med et udluftningsspjæld, der er beregnet til at blive monteret i kanaler uden et naturligt aftræk, hvilket gør at den kan bruges i mange flere typer rum end mange gængse ventilatorer til badeværelset.

Fresh Pax Passad er bygget med både hygrostat og bevægelsessensor, hvilket vil sige at den både kan indstilles til at sætte i gang, hvis luftfugtigheden overstiger et vist niveau, og samtidig kan indstilles til at gå i gang, når nogen kommer ind på badeværelset. Med mere larmende ventilatorer, ville sidstnævnte være garant for larm i nattetimerne, men fordi den er så støjsvag som den er, er det meget få mennesker der reelt vil få forstyrret deres nattesøvn, når den sætter i gang.

En anden fordel ved Fresh Pax Passad, er mængden af tilbehør, der også kommer fra producenten, hvilket betyder, at du let kan tilkøbe ting som vindstoppere og afbrydere, der er produceret specifikt til din nye ventilator til badeværelset.

Udvalgte specifikationer:

 • Tilslutning: 230 V
 • Dimensioner: 210x172mm
 • Lydniveau: 21 dBA
 • Kapacitet: 95 m3/t
 • Tilbehør: Vindstop og afbryder (skal købes separat)

Se forhandlere nedenunder:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

5. TD500/160 Scandic Silent – den bedste udluftning på markedet


Set til: 2.599,00

Køb hos Elvvs.dk

Om produktet:

TD Silent er en af de mest støjsvage kanalventilatorer i sin vægtklasse, og det siger ikke så lidt, når man tænker på, at den kun er 3 dbA fra f.eks. Fresh Pax Passad, men samtidig kan håndtere mellem fire og fem gange så meget luft.

TD Silent er i den dyrere ende af ventilatorer til badeværelset, men pengene er også godt givet ud. Ventilatorenheden er aftagelig efter installationen, hvilket gør den meget nem at vedligeholde, og det lave støjniveau sammen med den lette installation, og den stor ventilationskapacitet gør TD Silent til det perfekte valg, hvis du er træt af småfugtige badeværelser og larmende ventilatorer.

TD Silent opererer i to faser, der kan styres via en kontakt, så du kan variere udluftningen, men der er også mulighed for trinløs regulering, ved at tilkøbe et produkt som f.eks. Duka Regulator ST700.

Udvalgte specifikationer:

 • Tilslutning: 230 V
 • Dimensioner: 160mm Ø
 • Lydniveau: 24 dBA
 • Kapacitet: 430-570 m3/t
 • Tilbehør: Regulator til trinløs regulering (skal købes separat)

Se forhandlere nedenunder:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

6. Fresh Intellivent 2.0 ventilator – mest støjsvage ventilator i 2020


Set til: 1.375,00

Køb hos Elvvs.dk

Om produktet:

Ikke nok med at Intellivent er den mest støjsvage ventilator til badeværelset du kan købe lige nu, det er også ventilatoren med det mest markante udseende, og det er måske endda også den bedste.

Den sorte ventilator fra Fresh er udstyret med en intelligent og selvjusterende fugtighedsstyring, der sørger for at holde luftfugtigheden nede på dit badeværelse eller toilet. Desuden har den fået en integreret sikkerhedsafbryder og en justerbar hastighedskontrol, så du selv får en del af kontrollen over dit ventilationssystem.

For at gøre betjeningen af ventilatoren så let som mulig, har den fået et enkelt og overskueligt kontrolpanel, der giver mulighed for en ekstremt præcis justering, og ligeledes har den fået en LED-indikator, der viser dig hvornår den køre og på hvilket niveau.

Et af de store problemer med ventilatorer til badeværelset ligger i rengøringen. Først skal man afbryde strømmen, for derefter at kunne vaske propellens faner, imens man sikrer sig, at man ikke får vand på elektronikken. Med Intellivent 2.0 er det ikke længere et problem. Intellivent er nemlig blevet udstyret med en aftagelig propel, så du let kan få adgang til kanalen, og samtidig har mulighed for at rense propellen i en behagelig arbejdsstilling.

Udvalgte specifikationer:

 • Tilslutning: 230 V
 • Dimensioner: 0-130mm Ø
 • Lydniveau: 12-21 dBA
 • Kapacitet: 134 m3/t
 • Tilbehør: YVG 100 og YVG 125

Se forhandlere nedenunder:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

7. Siku 100 – ventilator til badeværelset i ekstremt høj kvalitet


Set til: 1.095,00

Køb hos Wattoo.dk

Om produktet:

Siku har i mange år produceret ventilatorer til badeværelset i ekstremt høj kvalitet. Det betyder også, at Siku 100 blot er en ud af mange lignende ventilatorer, der kommer i en hvilken som helst størrelse, du kunne have brug for.

Fælles for alle de nyere produkter er, at de bliver lavet med forskellige kombinationer af snoretræk, jalousi, timer og hygrostat.

Med snoretræk får du en ventilator, der kan tændes og slukkes via et snoretræk. En ventilator med jalousi er udstyret med en række elektriske skodder, der åbner når ventilatoren er i gang, og lukker når der ikke er brug for udluftning, hvilket er essentielt, hvis du har problemer med træk igennem ventilatoråbningen. Timeren giver ventilatoren mulighed for at slukke efter en given periode, så den ikke bruger for meget strøm, og hygrostat er det, der på godt gammelt dansk hedder en fugtmåler, og betyder at ventilatoren starter, når et givent fugtniveau måles i luften.

Udvalgte specifikationer:

 • Tilslutning: 230 V
 • Dimensioner: 100mm Ø
 • Lydniveau: 34 dBA
 • Kapacitet: 98 m3/t

Se forhandlere nedenunder:

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

5 tegn på for meget fugt på badeværelset

Efter at have set produkterne i denne test, og måske endda funderet lidt over, at nogle af priserne er i den høje ende, har du måske spurgt dig selv, om du overhovedet har brug for at få gjort noget ved udluftningen på badeværelset.

Måske er du af den overbevisning, at din udluftning er fin som den er. Det kan meget vel være tilfældet, men for en sikkerheds skyld får du her fem tegn på, at dit badeværelse ikke har ordentlig udluftning. Hvis du oplever et eller flere af dem, er det tegn på, at du skal have gjort noget ved udluftningen.

 • Der lugter muggent, og badeværelset er klamt.
 • Der vokser skimmelsvamp på loftet, i fugerne mellem fliserne eller andre steder på badeværelset.
 • Der er fugtskader eller råd i kanten af dine vinduer.
 • Det tager mere end tredive minutter, før duggen forsvinder fra vinduer og spejle, efter du har været i bad.

Montering af en ventilator til badeværelset

Det er en relativt avanceret procedure at skulle installere et ventilationssystem på badeværelset, og derfor er det også de færreste, der vil kunne gøre det på egen hånd. Det første man skal sikre sig er, at der skal være et hul i badeværelsesvæggen, der leder ud i den friske luft. Hvis der er tale om en gammel ventilator på badeværelset, som du vil skifte ud, gør det dog proceduren noget nemmere, men hvis du ikke har hul i muren, skal det også laves.

Ventilatoren til dit badeværelse placeres i hullet i muren, og derefter skal strømmen sluttes til. Hvis du ønsker, at din ventilator starter automatisk, når lyset tændes, så skal den også kobles til lyset. Det er alt sammen med til at gøre installationsprocessen af dit nye ventilatorsystem mere avanceret, end de fleste af os er i stand til at give os i kast med.

De fleste ventilatorproducenter anbefaler faktisk, at installation og montering bliver udført af en professionel el-installatør, da det i sidste ende vil give det bedste og mest sikre resultat.

Læs også Sådan bruger du aircondition bedst udgivet af politiken.dk.

Rengøring af en ventilator til badeværelset

Hvis du tidligere har haft en ventilator hængende på dit badeværelse, har du helt sikkert lagt mærke til, hvordan støv og skidt samler sig omkring indsugningen, og på det nærmeste sætter sig fast. Hvis det bliver rigtig slemt, kan det faktisk øge støjniveauet fra dit ventilationssystem betydeligt, og så er din lydløse ventilator til badeværelset pludselig ikke så lydløs længere.

Der er to muligheder for, hvordan du kan få rengjort din ventilator, og den første er klart nemmere end den anden. Den første mulighed er simpelthen, at du tager en støvsuger, og støvsuger din ventilator. Det er super nemt, men desværre virker det ikke, hvis ventilatoren er meget snavset. Derfor kan det anbefales at støvsuge ventilatoren jævnligt. Den anden mulighed er nemlig markant mere besværlig.

Hvis du ikke kan få snavset af med støvsugeren, så er der ikke andet for end at vaske ventilatoren. Hvis du når dertil, skal du huske at slukke for din ventilator på badeværelset. Vand og strøm er på ingen måde en fornuftig blanding. På de fleste ventilatorer til badeværelset, er der en front som skal skrues af, før du derefter kan vaske ventilationssystemets faner. Det er vigtigt at du kun vasker fanerne, og undgår at røre eller vaske nogen af de elektriske dele.

Måske kunne det også være interessant for dig at læse: Parasoller til terrassen og haven – Her er de 10 bedste

Læs også vores artikel om: TEST – hvilken bordventilator skal redde dig i sommervarmen?

Læs også vores artikel om: Stegepande test – her er de 8 bedste stegepander

Se også denne lignende artikel på vores side: Rundt spisebord – 11 af de bedste

This post has a rating of NAN stars based on 0 reviews from our users.
Rate this post
Author

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Write A Comment