Installation af vaskemaskine - Gode råd og vejledning (+ tilbud fra fagfolk)

Installation af vaskemaskine - Gode råd og vejledning (+ tilbud fra fagfolk)

Når du skal have installeret ny vaskemaskine, skal du gøre dig tanker om både type af maskine, indkøb af reservedele samt udførslen af selve VVS-arbejdet. Er du usikker på selv at føre afløbsslange, eller vil du være sikker på at få en 100% korrekt installation af din vaskemaskine, kan du hyre en professionel til opgaven.

Hos https://www.3byggetilbud.dk/ kan du nemt og overskueligt oprette din opgave, som efterfølgende sendes rundt til de bedste VVS-firmaer i dit lokalområde.

Prisen for din installation afhænger selvfølgelig af opgavens kompleksitet og hvor mange timer, der skal bruges på at montere maskinen.

Læs med herunder og bliver klog på hele processen:

No.1 Vandlås (selvrensende)
undgå grim lugt i dine afløb

Dagens bedste priser og tilbud på No.1 Vandlås (selvrensende) :

Grunde til at købe

 • Sikrer kloaklugte ikke siver ind i dit badeværelse eller køkken
 • Selvrensende vandlås er en af de mest innovative produktversioner på markedet
 • Forhindrer blokering forårsaget af skidt og snavs
 • Velegnet til brug i både køkkener og badeværelser
 • Fremstillet af holdbare materialer - plast og rustbestandigt rustfrit stål

Grunde til at undgå

 • Størrelnsen kan gøre installationen svær i mindre områder

En vandlås er en af de mest betydningsfulde og essentielle VVS-komponenter, idet den sikrer, at lugten fra kloakken ikke når op til dit badeværelse eller køkken. Låsen fungerer ved, at afløbsvandet trykkes gennem det ”S”, som låsen er lavet med.

Mere om No.1 Vandlås (selvrensende)

Detaljer

 • Højde: 145 mm
 • Passende til: 110 mm afløb i plast og rustfrit stål

De klassiske vandlåse bliver ineffektive med tiden, og der kan samle sig skidt og snavs i låsen. Med denne selvrensende vandlås får du én af de mest innovative produktudgaver på markedet. Låsen kan nemlig rense sig selv, så du ikke skal forholde dig til løbende vedligehold af dine VVS-installationer omkring køkken eller badeværelset.

En vandlås er vigtig både på badeværelset og i køkkenet – i køkkenet kan gamle madrester med tiden danne prop og dårlig luft i afløbet, og på badeværelset kan der samle sig hår og snavs.

Blandingerne kan over tid komme til at lugte grimt, hvorfor en selvrensende vandlås er oplagt.

Bomagasinets vurdering

De største fordele ved Blücher mengeringssæt (gummi) er dets gummimateriale af høj kvalitet og det faktum, at det kommer i et sæt med to ringe, der hver måler 110 mm i omkreds. Disse ringe forhindrer effektivt vand i at lække gennem tætningen.

Vi bemærker dog, at der er et par funktioner, som vi synes mangler. Selvom sættet indeholder to ringe, ville det være en fordel, hvis det også indeholdt flere størrelser, så du kunne tilpasse det til forskellige dimensioner. Desuden kan installationsprocessen kræve professionel assistance, hvilket kan være en ulempe for nogle brugere.

På trods af disse få ulemper vil vi stadig anbefale Blücher mengeringssæt (gummi), da det opfylder sit grundlæggende formål med at forhindre vandlækage gennem forseglingen. Hvis du har brug for at udskifte de gamle gummiringe på din vaskemaskine derhjemme, er dette sæt med to ringe et pålideligt valg.

Gå til bedste pris 235 kr. ved jem & fix

Blücher mengeringssæt (gummi)
2xgummipakning i høj kvalitet

Dagens bedste priser og tilbud på Blücher mengeringssæt (gummi) :

Grunde til at købe

 • Sættet indeholder 2 gummiringe, der måler 110 mm i omkreds
 • Ringene forhindrer vand i at lække gennem tætningen
 • Passer til alle afløbslanger, der matcher dimensionerne

Grunde til at undgå

 • Installationen kan kræve professionel hjælp

Denne universalpakning er egnet i alle de tilfælde, hvor din afløbsslange passer til dimensionerne på gummipakningen. Mengeringssættet består af 2 gummiringe, der begge måler 110 mm i omkreds.

Mere om Blücher mengeringssæt (gummi)

Detaljer

 • Diameter: 110 mm
 • Materiale: Gummi

Gummiringene er basisudstyr, når du arbejder med vandrør og afløbsslanger i hjemmet.

Ringene sikrer, at der ikke siver vand gennem tætningen.

Når du vælger dette Blücher sæt, får du 2 ringe, du kan bruge, når du udskifter de gamle gummiringe fra den forrige vaskemaskine i hjemmet.

Læs også: Montering af emhætte – vejledning til gør-det-selv og hjælp fra professionel håndværker.

Bomagasinets vurdering

Vi synes, at Storkenæb rose Clair er et rigtig godt valg som bunddække. En af plantens særlige egenskaber er dens evne til at tilpasse sig forskellige jordbundsforhold, hvilket gør den velegnet til næsten ethvert område i din have. En anden fordel er dens evne til at trives både i sol og skygge. De smukke lyserøde blomster, der blomstrer fra juni til september, tilfører et klassisk præg til ethvert landskab.

Vi sætter pris på, at Storkenæb rose Clair ikke kræver vinterbeskyttelse, da det er en hårdfør plante. Desuden har den ingen duft, men dens dekorative udseende gør op for det. Det er bedst at dele planten om efteråret, når der stadig er lidt varme i jorden. Dog ønsker vi os mere information om dens væksthøjde og -bredde for at gøre den endnu bedre. På trods af dette kan vi varmt anbefale Storkenæb rose Clair som bunddække. Dens evne til at tåle både sol og skygge, sammen med dens smukke lyserøde blomster, gør den til et alsidigt og visuelt tiltalende valg til enhver have.

Gå til bedste pris 18 kr. ved Elvvs.dk

Guide – køb og installation af vaskemaskine

Har du erfaring med VVS-arbejde, og kender du til at lave kloakopgaver i og omkring hjemmet, kan du vælge at installere dine hårde hvidevarer selv.

Det vil i alle tilfælde være en stor hjælp for dig, at du gør brug af en vejledning, der trin for trin guider dig igennem monteringsprocessen.

Du kan bruge følgende guide til at montere din nye vaskemaskine:

 • Start med at afbryde strømtilførslen og fjern den gamle maskine fra sin plads i hjemmet
 • Luk for vandtilførslen på kugleventilen (der sidder på væggen bag ved maskinen)
  Find en lille kop eller skål og stil den under afløbsrøret. Overskydende vand i slangen kan nu løbe ned i skålen fremfor at lave spild på gulvet
 • Nu skal du til at fjerne afløbet fra den gamle maskine. Der findes 2 måder, som afløbet kan være monteret på. Det kan enten være stukket direkte ned i afløbet i gulvet, eller det kan være sat fast på en afløbsstuds. Hvis slangen sidder højt placeret på en afløbsstuds, er det en god idé at løfte slangen op, så der ikke rinder vand ud, når du afmonterer den
 • Brug en skruetrækker til at løsne for det gamle spændebånd, som holder den gamle slange fast til afløbet
 • Er afløbsslangen stukket ned i afløbet, handler det blot om at trække slangen op
 • Fjern alt indpakning på din nye maskine og fjern alle slanger og reservedele fra den gamle maskine (når det gamle udstyr er væk, risikerer du ikke at komme til at forveksle gammelt udstyr med de nye slanger)
 • Start med at slutte din nye maskine til ved afløbet. Hvis din nye maskine har slanger med andre dimensioner end de forrige slanger, skal du bruge omformere (også kaldet slangesamler med reduktion)
 • Sørg for at slanger altid løber så frit så muligt. Hvis de ’knækker’ eller er viklet om hinanden, er der risiko for, at trykket i slangen kan lave vandskade og prop
 • Afslut installationen ved at slutte din nye vaskemaskine til stikkontakten.

Før du går i gang med at vaske tøj den første gang, skal du altid foretage en prøvevask uden tøj i maskinen. Er din installation af vaskemaskinen udført korrekt, vil der ikke være spild fra afløbsrøret.

Værd at vide om at professionel VVS-installation af vaskemaskine

Det er langt fra os alle, der er lige erfarne med og trygge ved at stå for VVS-opgaver i hjemmet. Som udgangspunkt må alle og enhver lave installation af vaskemaskine og andre hårde hvidevarer, når der ikke kræves ændring af rør og ledninger i hjemmet.

Det vil sige, at når du udskifter, kan du vælge at stå for monteringen selv. Du skal dog bruge en stikkontakt, der befinder sig i samme rum som din nye maskine.

Du kan bruge en kort forlængerledning, hvis der er en mindre afstand fra maskinen og til nærmeste stikkontakt. Du må ikke trække ledning fra et andet rum i boligen for at få strøm til din vaskemaskine.

Skal du derimod for første gang gennemføre en installation af vaskemaskine derhjemme, kan der være brug for professionelle fagfolk.

Pris for installation af vaskemaskine med VVS-hjælp 

Hvad prisen for installation af en vaskemaskine med VVS-hjælp koster, afhænger af flere faktorer. Typisk er det timeprisen, som er den primære udgift. Montering af hårde hvidevarer er i sig selv ikke kompliceret for en VVS’er. Når der ikke skal udføres nye elinstallationer, kan monteringen klares på 1-2 timer.

Hvis du får maskinen installeret på ny, vil der være ekstra udgift til oprettelse af tappested, eller hvis der er behov for at lave en ny elinstallation nær maskinen.

Når du indhenter tilbud på forhånd, slipper du for den økonomiske uvished. Med 3 konkrete tilbud på din opgave kan du selv være med til at bestemme, hvilket firma der skal stå for opgaven, og hvilken pris du vil betale.

I denne forbindelse skal du være opmærksom på, at håndværkerne kan tage ekstra pr. kilometer, som de skal køre for at nå frem til dig. Af denne grund kan det svare sig at vælge dem i dit nærområde.

Vigtigt vedrørende installation af vaskemaskine på badeværelset

Vil du have installation af vaskemaskinen på badeværelset, skal du være særlig opmærksom på de skærpede krav til elinstallationer i vådrum.

Badeværelset er et vådområde, og her stilles der særlige krav til rør og ledninger. Et vådrum opdeles i zoner. Selve brusenichen eller badekarret klassificeres som hhv. område 0 og 1. Der må ikke installeres vaskemaskine direkte op af disse to områder.

En vaskemaskine skal befindes sig med fysisk afstand fra bruseren eller badekarret (det samme gælder, hvis du har boblebad på dit badeværelse).

Der må ikke installeres stikkontakter i vådområde 2 (som er den placering, din vaskemaskine må have på badeværelset). Dette handler om sikkerhed. Der er risiko for uheld, hvis der er stikkontakt nær vand og bruser.

I samme forbindelse gælder det, at ledningerne og rørene fra din vaskemaskine aldrig må ligge direkte på badeværelsesgulvet. De skal være så korte som muligt, og de skal være fastgjort til væggen.

Før du går i gang med installation af vaskemaskine på badeværelset, anbefales det, at du rådfører dig med en VVS-installatør. Der kan være særlige tekniske krav, som du som forbruger ikke kender til.

Har du et lille eller smalt badeværelse, skal du starte med at kontakte et håndværkerfirma, som kan lave en bedømmelse af, om det er forsvarligt at installere en vaskemaskine i rummet.

Du kan bruge disse tommelfingerregler, når du overvejer at lave installation af vaskemaskine på dit badeværelse:

 • Der skal altid være afstand fra bruseniche til maskine
 • Ledninger og rør må aldrig ligge på gulvet
 • Rådfør dig med en håndværker, hvis du har et lille eller smalt badeværelse
 • Udfør aldrig elinstallationer selv
 • Din vaskemaskine skal befinde sig i vådområde 3 (det vil sige på afstand fra området omkring bruseren eller badekarret)
 • Forhold dig til de forskellige vådområder og deres inddelinger før du starter med at montere ny maskine på badeværelset (vådområdeinddelingen kan findes hos Sikkerhedsstyrelsen.dk).

Kilde:Sikkerhedsstyrelsen

Installation af vaskemaskine i køkken – ny opsætning

Mange boligejere vælger at få maskinen til vask sat op i køkkenet. Dette handler ofte om, at de el-tekniske krav til dette rum i hjemmet er mildere sammenholdt med badeværelset.

Hovedparten af alle hårde hvidevarer må sættes op af uautoriserede (det vil sige dig og mig, som ikke har håndværksmæssige uddannelser).

Dog er det vigtigt, at du gør dig bekendt med de generelle regler og krav til installation af vaskemaskine den første gang i boligen. Har du ikke haft vaskemaskine før i hjemmet, vil der typisk være brug for en håndværker, der kan stå for at lave forarbejdet med hensyn til tappestedet.

Ved tappestedet skal der være en slangetilslutning og en afspærringsventil.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du udfører monteringen korrekt, skal du kontakte en håndværker. Det har afgørende betydning for både anvendelse og ikke mindst sikkerhed, at din maskine til vask er forsvarligt monteret.

Installation af vaskemaskine i lejlighed 

Der er flere forhold, du skal være opmærksom på, når du skal installere en vaskemaskine i en lejlighed.

Du skal forholde dig til følgende aspekter:

 • Transport af maskinen fra indgang til din lejlighed
 • Ny opsætning af maskine eller udskiftning?
 • Placering i type af rum

Når du bestiller en vaskemaskine, vil den typisk blive afleveret ved indgangen til din opgang. I forbindelse med bestillingen kan det være en god idé at forholde dig til, om du vil betale lidt ekstra for at få slæbt maskinen op til din lejlighed.

Er det første gang, der skal monteres en vaskemaskine i lejligheden, vil der som udgangspunkt være brug for hjælp fra en VVS-installatør, der kan lave tappested og ny elinstallation, hvis der også er brug for det.

Hvis dit badeværelse i lejligheden er lille, vil det være mest ideelt at gennemføre installation af vaskemaskinen i køkkenet.

Generelt anbefales det, at du får råd og vejledning fra håndværkere, når du monterer hårde hvidevarer i hjemmet, der skal sluttes til afløb.

Materialeliste

Der kan være brug for mange VVS-reservedele, når du skal i gang med installation af vaskemaskine, både rørbøjning, stikkontakt, rørholder, gummipakning, vandlås og afløbsstuds.

Når du monterer din maskine til vask, er der brug for følgende værktøj:

 • Skiftenøgle
 • Drypbakke
 • Fastnøglesæt
 • Forlængerledning

En skiftenøgle kan være et godt redskab at have i hjemmet generelt. Nøglen kan indstilles i ’kæberne’, så det kan spænde over forskellige møtrikker i forhold til størrelser. En fastnøgle er (som produktnavnet også antyder) en nøgle, der har faste kæber. Et fastnøglesæt kan fås i både små og store sæt, hvor du får nøgler med størrelser fra typisk 6mm-20mm.

Om du vælger skiftenøgle eller fastnøgle, er op til dig. Er du gør-det-selv typen, eller har du ambitioner om at løse flere praktiske opgaver i og omkring huset i fremtiden, er det en god investering at købe enten fastnøgle eller skiftenøgle.

Fordelen ved at stå for installation af vaskemaskine selv er, at der ikke kræves meget udstyr og værktøj. Det er VVS-reservedelene, der kan blive den tungeste post på budgettet sammen med køb af selve vaskemaskinen.

Du kan supplere med nyt værktøj fra nogle af de mest velassorterede byggemarkeder såsom Frishop.dk eller 10-4.dk.

Særligt om køb og brug af afløbsslange 

Når du køber din maskine, vil der som udgangspunkt altid følge afløbsslange med. Det gør der til alle nye modeller på markedet.

Selvom din gamle afløbsslange ikke syner af slitage, anbefales det, at du udskifter den i forbindelse med installation af ny vaskemaskine. Din nye maskine vil typisk have bedre ydeevne, og den vil ofte have et højere vandtryk. Derfor er det vigtigt, at du installerer den med den slange, der følger med til produktet, og som er skabt præcist til maskinens kraft og egenskaber.

Hvis du har planer om at placere din maskine på et sted i køkkenet, badeværelset eller i bryggerset, skal du forholde dig til længden på den afløbsslange, som følger med til din maskine. Hvis du oplever, at slangen strækkes for meget ud fra forbrugssted (maskinen) og til tappested (vandafløb ved væg), er det bedre at købe en ny slange.

Hos de største byggemarkeder kan du finde særskilte afdelinger og kategorier for VVS-produkter. Her kan du vælge ny afløbsslange. De kan fås med længder på op til 400 cm.

Sørg for at læse produktbeskrivelsen hos den slange, du ønsker at købe. Der vil altid stå angivet en maksimumlængde for, hvor meget slangen kan udvides.

Placering og anvendelse af drypbakke

I de fleste monteringsvejledninger anvendes en drypbakke primært i forbindelse med udskiftningen af den gamle vaskemaskine til en ny model. Dog kan det være en fordel at have drypbakken stående under tappestedet i de første par uger, hvis du har fået lavet en ny vandinstallation i forbindelse med udskiftningen af din vaskemaskine.

En drypbakke kan samle overskydende vand op, som kan løbe fra tappestedet. Det er smartere at have en lille drypbakke stående på gulvet bagved vaskemaskinen fremfor at have afløbet til at dryppe vand i det første stykke tid.

Vær opmærksom på at vandmængden ikke må være stor. En drypbakke skal kun opsamle overskydende vand de første gange, du vasker tøj. Hvis du oplever, at bakken bliver ved at have vand i sig efter flere vaske, skal du undersøge, om afløbsslangen er tæt sat på. Der kan være brug for en anden type gummipakning, der sørger for, at der ikke er spild fra det punkt, for slangen sidder fast til afløbet.

Afrunding

Du skal forholde dig til krav af installation af vaskemaskine, når du ønsker at montere dine egne hårde hvidevarer i hjemmet. Når der ikke skal laves nye elinstallationer i det rum, hvor maskinen skal stå, må du stå for installationen på egen hånd.

Under alle omstændigheder er det en god idé at sætte dig ind i montering og brug af VVS-reservedele, før du går i gang med opgaven.

Det kan være, du skal købe særskilt afløbsslange med ekstra længde, eller at du har brug for en slangesamler med reduktion.

Når du er velforberedt, vil din gør-det-selv opgave gå mest smidig, og du vil få succes med monteringen.

Regler til installation af vaskemaskine

De vigtigste regler er i forhold til, om du selv må stå for opgaven, eller om det er et krav, at du får en autoriseret VVS’er hjem til dig.

Fra Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at når din vaskemaskine har stikprop, må du selv stå for installationen selv. En stripprop er enden på stikkontakten, som skal slutte din maskine til din elinstallation derhjemme. Det fungerer i bund og grund på samme måde som et almindeligt strømstik.

Nogle vaskemaskiner har en 3-benet stikprop, mens der er andre modeller, som er udstyret med en 2-benet stikprop (disse er de mest almindelige udgaver).

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det tilladt at udskifte stikproppen på dine hårde hvidevarer derhjemme. Det vil sige, at du gerne må omdanne en 3-benet stikprop til en 2-benet. Dette kan være anvendeligt i de tilfælde, hvor din stikkontakt kun er kompatibel med de 2-benede strømstik.

Dog skal du i denne forbindelse være opmærksom på, at det kan påvirke garantien på din vaskemaskine, hvis du ændrer den i basisfunktionerne.

Hvis monteringen af maskinen kræver, at der laves ny vand- eller elinstallation, skal du få en professionel VVS’er til at stå for arbejdet.

Kilde: et uvildigt testpanel

Vigtige råd og anbefalinger i forbindelse med el installation af vaskemaskine

Strøm og installation af vaskemaskine er et område, der kræver særlig opmærksomhed for dig, der vil klare monteringen selv.

Når den gamle vaskemaskine er gået i stykker, eller når behovene i husstanden har ændret sig, er der ikke andet for end at købe og få installeret ny maskine.

Det behøver ikke være en kompliceret eller usikker proces selv at stå for installationen, når du ved, hvordan du skal arbejde med afløbsrør og strømførende ledninger.

Herunder får du gode råd til at montere din maskine, så den lever op til anbefalingerne og sikkerhedskravene:

 • Er du det mindste i tvivl om montering og føring af ledninger, skal du få et autoriseret VVS-firma til at stå for opgaven
 • Skal vaskemaskinen befinde sig på badeværelset, anbefales det, at du kontakter et VVS-firma, der kan rådgive og vejlede dig om optimal placering
 • Har du ikke jordforbindelse i dine eksisterende stikkontakter, skal du sørge for at stikkontakterne bliver beskyttet af en fejlstrømsafbryder
 • Du må gerne selv omforme dit 3-benede stik på vaskemaskinen til et 2-benet stik
 • Det er ulovligt at skære det 3. ben af på stikket for at gøre det til et 2-benet stik
 • Undersøg altid de sikkerhedsmæssige krav, når du udskifter stik på dine hårde hvidevarer (du finder de gældende sikkerhedsregler på området hos Sikkerhedsstyrelsen.dk)
 • Spar dig selv for risikoen for elektrisk stød og bekymringer ved at få en VVS’er til at lave en ny stikkontakt (derved skal du hverken bruge en adapter eller selv udskifte stikprop)
 • Der gælder de samme regler og krav til installation af topbetjent vaske, som der gør til de maskiner, som har låge på sidefronten.

Læs også: Smal vaskemaskine – her er de 4 bedste lige nu

FAQ

Hvad er vigtigt ved installation af en vaskemaskine?
Korrekt tilslutning til vandforsyning og afløb er essentielle elementer ved installation af en vaskemaskine.
Hvem kan installere en vaskemaskine?
Det anbefales at få en professionel VVS-installatør til at installere din vaskemaskine for at sikre korrekt installation og undgå skader.
Hvad kan jeg gøre for at forhindre lækager ved installation af en vaskemaskine?
Sørg for at undersøge vandtrykket og kvaliteten af vandrørene. Installér desuden en sikkerhedsventil for at undgå lækager.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme