Der kan være forskellige situationer, hvor der er brug for montering af emhætte. Det kan være i forbindelse med nyt køkken, eller hvis den gamle er blevet for ineffektiv.
Har du erfaringer med at bruge stiksav, og er der ikke brug for ny el-tilslutning, kan du vælge at klare opgaven selv.
Skal udluftningen ændres, eller skal den etableres i første omgang (som ofte vil være tilfældet i forbindelse med montering af nyt køkken), skal du rekvirere en håndværker. Der kan være brug for både tømrer, murer samt el-installatør, når du skal havet monteret en emhætte med udtræk.
Hos www.3byggetilbud.dk/ kan du på få minutter oprette din opgave, hvorefter den vil blive sendt ud til de lokale håndværkere i dit nærområde.
Du er fri for selv at undersøge forskellige firmaer på nettet, og du vil modtage de bedste og skarpeste tilbud på din opgave indenfor få dage.
Guide – montering af emhætte med aftræk
Når du køber ny emhætte, skal du forholde dig til dens dimensioner, og hvor den skal placeres i køkkenet. Den kan sidde i et skab på undersiden, eller den kan være fastgjort til loftet.
Det er en god idé at undersøge, hvor udsugning og eltilslutning sidder på den gamle emhætte, hvis du ønsker at montere den nye model selv.
Når du vælger et produkt med samme placering af ledninger, er der færre elementer, der skal ændres på, når du sætter den nye emhætte op.
Det kan komme dig til gode, at du starter med at orientere dig mod, hvordan montering af emhætten skal gennemføres. På den måde er du forberedt på opgaven, og du kan få indkøbt det værktøj eller det tilbehør, som du får brug for.
Monteringen foregår på følgende måde:
- Start med at afmontere den gamle emhætte. Sørg for at afbryde strømmen før du begynder at skille den forsigtigt ad
- Uanset hvor emhætten sidder, er det en god idé at være 2 personer om arbejdet med at tage den gamle model ned. Delene kan være tunge, og det kan komplicere dit arbejde både at skulle afmontere og løfte
- Hav gerne et gammelt håndklæde til at ligge på kogepladen der kan beskytte overfladen, hvis skruer eller andre løse dele skulle falde ned i forbindelse med afmonteringen
- Afmontér udluftning og fjern ledningen fra strømudtaget før du fjerner den gamle emhætte
- Der er forskel på montering af emhætte i skab og montering af emhætte i loft. Den letteste løsning er i de tilfælde, hvor produktet kan hænge frit
- Sørg for først at montere udluftning og el før du sætte emhætten fast
- Der vil altid følge en specifik monteringsvejledning med til dit produkt, som du skal tage udgangspunkt i
- Når du har sat din nye emhætte op, kan du tænde for strømmen igen og tjekke, at den fungerer optimalt.
Skal der laves nye strømtilslutninger i forbindelse med montering af emhætte, skal du have professionel hjælp fra en autoriseret elinstallatør.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk.
Pris for montering af emhætte
Hvad det vil koste at få professionel hjælp til at sætte emhætten op, skal holdes op imod de fordele det har, at du får en autoriseret tømrer og elinstallatør til at stå for opgaven.
Når du har håndværkere til at klare arbejdet, kan du være sikker på, at hvert et trin i monteringen foregår i henhold til sikkerhedskrav og anbefalinger.
Det kan være en kompliceret opgave for dig, der ikke er tryg ved at arbejde med rørføring, ledninger og el-tekniske opgaver at stå for montering af emhætten derhjemme.
Prisen vil afhænge af, hvor mange timer håndværkerne skal bruge på monteringen, og hvor meget tilbehør der vil være brug for.
Emhætte med montering af håndværkere kan være den bedste løsning for dig, som har et produkt med ekstern motor, eller som er usikker på installationen af en integreret model eller et vægophængt produkt.
Der vil som udgangspunkt følge både ledninger og skruer med til din emhætte.
Materialevalg
Der kan være brug for ekstra reservedele, når du skal i gang med emhætte montering i loft, eller når produktet skal bygges ind i underskabet. Herunder finder du tilbehør og reservedele til montering af emhætte med intern motor.
Disse udgaver med integrerede motorer er de mest simple for dig, der vil gøre det selv fremfor at vælge produkterne med ekstern motor.
Thermex spændebånd – til fastgørelse af ventilationsslange
Et spændebånd er uundværligt, når der skal sættes rør fast på et aftræk. Dette Thermex spændebånd er specialdesignet til formålet med montering af emhætter. Spændebåndet sikrer, at ventilationsslangen ikke sætter sig løs under højt tryk.
Det kan bruges til blandt andet produkter fra Passat, Newcastle Maxi, Newcastle Medio. Ascot, Trent, Stansted og Aston.
Det smarte bånd spændes fast om ventilationsslangen ved hjælp af en skruetrækker. Båndet er lavet af slidstærkt metal og er designet til at kunne holde i mange år.
Særlige produktfordele
- Til korrekt sikring af ventilationsslangen
- Lav pris
- Stor slidstyrke
- Nem at sættes fast med skruetrækker
- Stor alsidighed
DUKA Flexslange (133mm) – isoleret flexslange til installationer med kold og varm luft
Når du går i gang med montering af emhætte, kan det på både kort og lang sigt svare sig, at du køber det bedste tilbehør og udstyr til formålet. Det vil komme dig til gode både praktisk og økonomisk i fremtiden, at du vælger en flexslange med isolering.
Når du har en installation med både kold og varm luft, vil der skabes kondens. Vælger du en flexslange med isolering, mindskes kondensen, og du kan tilmed slippe for støj fra udsugningen.
Denne DUKA Flexslange er nem at montere med metalspændebånd.
DUKA Flexslangen fås i 5 forskellige varianter med hensyn til diameter på røret.
Særlige produktfordele
- Nem at montere
- Minimering af kondens
- Minimerer støj fra udsugning
- Fås i forskellige størrelser
DUKA samlemuffe (plastik) – til samling af rør
Det mest komplicerede arbejde er at få sat rørene op, så de ikke laver buk. Der vil i langt de fleste tilfælde være brug for en samlemuffe, der er et lille redskab, som samler 2 forskellige rør i ventilationssystemet.
Når du køber en samlemuffe, skal du forholde dig til både materiale og dimensioner. Har du DUKA ventilationsrør (som er nogle af de bedste på markedet), vil denne samlemuffe egne sig perfekt.
Muffen kan vælges i forskellige varianter med hensyn til diameteren.
Denne samlemuffe er 100mm i diameter. Produktet fås også i størrelserne 125mm og 150mm.
Særlige produktfordele
- Til samling af ventilationsrør
- Matcher DUKA’s rør
- Slidstærkt plastmateriale
- Budgetvenlig pris
Thermex Metz Medio skabsbeslag – til montering af emhætte i skab
Indbygningen af en emhætte i skab kan kræve lidt ekstra forarbejde og snedkerarbejde. Du skal have dit produkt sikret i skabet, og til dette formål har du brug for et skabsbeslag.
Når du monterer emhætten i skabet, skal du huske, at der skal være minimum 60cm fra emhætten og ned til kogepladerne.
Har du gasblus, skal afstanden være minimum 70cm. Dette handler om sikkerhed.
Med mere friplads får du større kontrol og bevægelsesfrihed i forbindelse med madlavningen, og du undgår risiko for, at kogepladerne optænder emhætten.
Særlige produktfordele
- Egnet til indbygning
- Sikrer at din emhætte holdes på plads
- Kan bruges når du er gør-det-selv person og skærer underskab til
DUKA lamelventil – til montering af emhætte i forbindelse med nybyggeri
Når der skal etableres elinstallation og udtræk i boligen, skal der bruges ekstra tilbehør og reservedele. Denne lamelventil egner sig til at blive monteret som aftræk, der åbner for den indvendige luftstrøm, samtidig med at den blokerer for vindgener udefra.
Den lille ventil er fladt designet, så den ikke tager opmærksomhed på husets yderside.
Særlige produktfordele
- Sikrer optimal ventilation
- Diskret design
- Fladt design
- Minimere luftgener udefra
Thermex Trigger Modul – til optimering af indeklima
Vores boligbehov er forskellige, og vi har hver især bestemte krav og ønsker til funktionerne i vores hjem. Vil du optimere indeklimaet i boligen, samtidig med at du foretager montering af emhætte, kan du få glæde af dette Thermex Trigger Modul.
Det smarte, lille modul skal monteres mellem strømudtag og emfanget. Det skal derudover kobles til varmegenvindingsanlægget (det er et krav for brugen af modulet, at du har eget ventilationssystem med varmegenvinding).
Med Thermex Trigger Modulet kan du få den perfekte balance af luft i boligen. Når du tænder din emhætte med eget udtræk, vil der suges mere luft ud af huset, end der kommer ind. Dette skaber undertryk, og det kan få negativ betydning for blandt andet drift af brændeovn. Røgen fra brændeovnen kan risikere at blive suget ud i boligen fremfor ud af skorstenen i forbindelse med undertryk.
Med Thermex Trigger bliver lufttrykket i boligen genoprettet i dét øjeblik, du tænder for din emhætte.
Særlige produktfordele
- Undgå undertryk i boligen
- Skal monteres i hjem med eget ventilationssystem med varmegenvinding
- Skaber automatisk bedre indeklima
- Minimerer støv og partikler i hjemmet
DUKA metalrør (160mm) – bedste rørføring
Du skal vælge ventilations- og udsugningsrør, som matcher din emhættes kapacitet. De nyeste produktudgaver på markedet for emhættetilbehør er metalrørene.
DUKA er en populær fabrikant, der fremstiller tilbehør til både ældre og nye emhætter. Du finder alt tilbehør hos producenten, hvor du kan få noget af det mest professionelle udstyr til køkkenet.
Metalrør bliver brugt i storkøkkenet og restauranter. Dette handler om rørenes slidstyrke og store modstandskraft.
Skal du i gang med montering af emhætte med stor kapacitet, kan det være en fornuftig idé at vælge rør i metal. De galvaniserede rør er designet til at holde i masser af år, og det kan være det rette valg for dig, som er i gang med at bygge helt nyt køkken.
Særlige produktfordele
- Kan vælges i forskellige varianter og størrelser
- Perfekt til nybyggeri
- Maksimal slidstyrke og holdbarhed
Tidligere anmeldte produkter – nu udgået
Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.
DUKA metalstykke (125mm) – til samling af metalrør fra DUKA
Når du vælger de bedste rør på markedet i metal, skal du gennemføre rørføringen i samme materiale. Dette metalstykke er designet til at blive brugt sammen med de lange og glatte metalrør. Metalstykket giver plads til at samle i alt 3 rør.
Den helt store fordel ved at vælge de mest moderne og nyeste rør på markedet er, at du får en 100% tæt samling af rørene. Dette sikrer, at der ikke er dryp af kondensvand, der med tiden kan forårsage fugtskader i dit hjem.
Som det også gælder med rørene fra DUKA, kan du vælge metalstykkerne i forskellige størrelser. Denne model er i 125mm. Den findes også i en udgave på 100mm.
Særlige produktfordele
- Giver 100% tæt samling af rør
- Kompatibel med metalrør fra DUKA
- Lang levetid
- Er egnet til montering af emhætter med stor sugeevne
Værd at vide om indbygningsemhætte og væg- eller loftsmonteret emhætte
Montering af emhætte vil altid afhænge af dens type. Der gælder nogle overordnede regler og gode råd, som du med fordel kan benytte dig af, uanset om du står overfor montering af emhætte i skab eller loft.
Disse er:
- Etablér altid en så kort rørføring som muligt
For at bevare den bedste sugekapacitet skal du gå efter at opnå så kort en rørføring, som det lader sig gøre med din opgave. Du kan bruge tommelfingerreglen om, at des længere rørene er, des mere vil sugeevnen blive forringet. Derfor er det bedst med korte rør.
Det ideelle er, når du kan udføre montering af emhætte, hvor der kan laves aftræk i det fri.
- Undgå at rørene bukker sig
Det vil være lige så forringende for sugeevnen, hvis rørene bukker, som hvis du har en lang rørføring. Bukker dit rør 90 grader, vil det svare til samme forringelse af sugeevnen, som hvis du har forlængelse af rørene på 1m.
- Brug gerne isolering på rørene
Det vil være en fordel at isolere rørene til emhætten. Dette er både af hensyn til støjniveau samt kondens. En alternativ og funktionel løsning i denne forbindelse vil være at bruge gipsplader om rørene, der efter montering af emhætten kan males i køkkenets farve.
- Valg af rørføringstilbehør
Det anbefales, at du vælger de faste og glatte rør til din rørføring. Det vil sige produkterne i metal. Disse giver dig størst holdbarhed, og de er de bedste i forhold til slidstyrke.
Det er vigtigt, at du vælger alle komponenter af samme type og materiale. Vælger du metalrørene fra DUKA, skal du således vælge både rør og samlestykker i metal hele vejen igennem rørføringen.
Materialeliste
Når der skal gennemføres montering af emhætte derhjemme, kan der være brug for forskelligt værktøj og tilbehør. Vil du have din emhætte indbygget i et underskab, vil der f.eks. være brug for en vinkelsliber, der skal bruges til at opnå en præcis og nøjagtig udskæring af stykket nederst i skabet.
Der kan være brug for følgende værktøj til montering af emhætter:
- Vinkelsliber
- Sandpapir
- Skruetrækker
- Fastnøgle
- Skruer
Du skal altid sætte din emhætte op i henhold til monteringsvejledningen, som følger med til dit produkt. Der kan være brug for specialskruer, som du skal have købt på forhånd, før du begynder på installationen.
Du kan købe både specialudstyr og basisværktøj hos professionelle byggemarkeder som Frishop.dk og 10-4.dk.
Når du vælger emhætte, er det et godt pejlemærke at gå efter modeller, der har samme bredde som din kogetop. Uanset om du vælger et produkt med intern eller ekstern motor, skal du være opmærksom på, at garantien af produktet er betinget af, at emhætten er sat korrekt op. Er du det mindste i tvivl om rørføring eller eltilslutning, er det bedre at booke en håndværker til opgaven, så du ikke mister produktgarantien.
Afrunding
I forbindelse med monteringen skal du forholde dig til, om din emhætte har intern eller ekstern motor. Montering af ekstern motor i emhætten må kun finde sted i de boliger, hvor der er udsugningskanal i det fri.
Det anbefales, at du får professionel hjælp fra et håndværkerfirma, når du står overfor en montering af emhætte med ekstern motor. Det er en kompliceret og tidskrævende opgave at installere den eksterne motor, og der kan være særlige, byggetekniske konstruktioner i dit hus, som besværliggør installationen.
Der gælder nogle specifikke regler til montering af aftræk fra emhætten, som du skal forholde dig til, når du er i gang med nybyggeri. I dag er det et byggekrav, at montering af aftræk fra emhætten føres over tag. Tidligere kunne det placeres på en ydermur.
Er der særlige årsager til, at der ikke kan føres aftræk over tag på dit nybyggeri, skal du søge om dispensation hos kommunen. Du skal have en skriftlig tilladelse til at afvige fra de gældende byggeregler, før du går i gang med etableringen af aftrækket.
Gode råd før du påbegynder montering af emhætte
- Gør dig overvejelser om du vil have metalrør eller harmonikarør
(metalrør giver mindst friktion, mens harmonikarørene er nemmest at montere)
- Sørg for at isolere udluftningsslange så der ikke dannes kondensvand
(alternativt kan du vælge at montere en kondensspærre mellem udblæsningsstudsen på emhætten og udluftningsslangen)
- Undersøg om udtræk til rør og ledninger sidder på samme måde på den nye emhætte som hos den forrige
(Hvis der skal etableres ny elinstallation, er det et krav, at du får en håndværker til at stå for opgaven)
- Er du i tvivl om korrekt montering af spjæld på emhætten, er det bedre at du betaler dig fra opgaven og får dit køkkenudstyr sat professionelt op af et håndværkerfirma
- Husk på den påkrævede afstand der skal være mellem emhætte og kogetop (minimum 60cm).
Se også SÅDAN MONTERER DU EN EMHÆTTE: 5 GODE RÅD skrevet af neutratest.com.