Fra tid til anden er der brug for udskiftning af opvaskemaskinen. Det kan være, den der brug for en maskine med større kapacitet, eller at den gamle er blevet for dyr i drift. Opvaskemaskiner er uundværlige, hårde hvidevarer, som de fleste af os ikke kan leve uden.

Det kan være en kompliceret og teknisk opgave selv at stå for installation af opvaskemaskine med strøm- og vandtilslutning.

Vil du spare dig selv for usikkerheden og bekymring i forhold til korrekt opsætning, kan du få en professionel håndværker til at stå for opgaven.

www.3byggetilbud.dk/ kan du oprette din opgave og indhente tilbud fra de bedste fagfolk, som holder til nær din bopæl. En håndværker kan installere din opvasker på få timer.

Guide – udførelse af og pris for installation af opvaskemaskine

Har du erfaring med VVS-projekter, og har du kendskab til ledninger omkring både vand og el, kan du vælge at installere din opvaskemaskine selv.

Du kan bruge følgende guide, når du vil stå for arbejdet på egen hånd:

 1. Afmontér din gamle opvaskemaskine og fjern den fra boligen
 2. Tjek ledninger og slanger på din nye opvaskemaskine når du pakker den ud
  Der skal både være monteret en afløbs- og en tillægsslange
 3. Brug spændebånd når du sætter afløbsslangen fast til afløbet
 4. Montér en afspærringsventil om afløbsrøret
 5. Kobl maskinen fast til nærmeste stikkontakt
 6. Vælg det korteste vaskeprogram når du testkører maskinen første gang

Før du tænder for maskinen, skal du sikre dig, at den står stabilt på gulvet. Justér højden på benene og sørg for at maskinen står i vatter. Brug et dampspærre under bordpladen hvis din maskine står under et bord i entréen eller andet sted i hjemmet.

Det kan få stor betydning for dit gør-det-selv projekt, at du bruger en video om installation af opvaskemaskine fra Youtube.com. På Youtube.com finder du specifikke videoguider til installation af Simens opvaskemaskine samt installation af Miele opvaskemaskine.

Er du usikker på, hvordan du fastgør afløbsslangen korrekt til afløbet, eller vil du være sikker på, at maskinen er monteret korrekt?

Du kan bestille en håndværker og få professionel hjælp til installation af opvaskemaskinen.

Prisen for opgaven vil afhænge af kompleksiteten. Skal maskinen installeres på et kompliceret sted i hjemmet, kan opgaven blive dyrere sammenholdt med en mere simpel og enkel installation.

Se en video om installation af opvaskemaskine på YouTube ved at klikke her.

Materialevalg – køb af VVS-reservedele og installation af opvaskemaskine

Installation af vaskemaskine og opvaskemaskine kan minde om hinanden. Der er brug for VVS-udstyr og tilbehør, der skal anvendes i forbindelse med montering af slange på afløbsrøret.

Der vil være forskel på fra forbruger til forbruger, hvilke VVS-produkter der skal bruges i forbindelse med opsætning af hårde hvidevare i hjemmet.

Herunder finder du det mest udbredte tilbehør, som skal bruges til korrekt montering af opvaskemaskiner i private boliger.

Oras afspærringsventil – tappeventil i rustfrit stål til opvaskemaskine


Oras afspaerringsventil

En afspærringsventil er uundværlig, når du går i gang med installation af opvaskemaskine. Det er en lille, funktionel ventil, der kan bruges til at regulere vandgennemløbet. Med ventilen kan du styre, hvor meget vand der skal løbe gennem røret.

Der findes mange forskellige afspærringsventiler, der er lavet af forskellige materialer. Denne ventil fra Oras er i blandt de bedste på markedet. Den er lavet i rustfrit stål, der er lavet til at kunne holde i mange år. Den er nem at bruge ved at regulere på det lille drejehåndtag.

Særlige produktfordele

 • Bedste kvalitet
 • Nem at anvende
 • Du kan regulere vandgennemstrømningen
 • Lang levetid

Brystnippel i galvaniseret stål (1/2”) – til samling af slanger med vandtilførsel


Brystnippel 12 i galvaniseret

Set til: 9,00

Køb hos Frishop

Det er monteringen af afløbsslangen på afløbet, der er den mest komplicerede opgave, når det drejer sig om installation af opvaskemaskine.

En brystnippel er uundværlig, når du samler slangerne bagved maskinen. Denne nippel i galvaniseret stål har et 6-kantet beslag, der gør monteringen sikker og tæt.

Som det gælder med alt andet VVS-tilbehør, skal du forholde dig til materialerne, når du vil have udstyr i bedste kvalitet. Sørg for altid at vælge VVS-tilbehør i rustfrie og slidstærke materialer, når det drejer sig om vandtilslutning.

Særlige produktfordele

 • Til samling af slanger
 • Kan anvendes når du skal samle 2 rør af samme dimensioner med hinanden
 • Lang levetid
 • Nem at montere tæt og sikkert

 

Probuilder spændebånd – spændebånd i 4 størrelser til fastgørelse af afløbsrør


Probuilder spaendeband med skruetraekker 50 dele

Set til: 151,00

Køb hos Frishop

Trykket i afløbsslangen kan være højt, når der føres vand til og fra maskinen. Derfor er det vigtigt, at munden på din afløbsslange er sat godt fast til afløbsrøret.

Der skal bruges spændebånd til formålet, som monteres ved brug af skruetrækker. Spændebånd kan bruges til installation af opvaskemaskine og vaskemaskine, og derfor kan det svare sig at købe dem i en stor pakning.

Med dette Probuilder sæt får du 4 forskellige størrelser på de uundværlige spændebånd. De leveres i en praktisk plastikkuffert, så du kan holde styr på dit VVS-tilbehør.

Der følger professionel skruetrækker med, så du nemt og effektivt kan fastgøre afløbsrøret på din opvaskemaskine.

Særlige produktfordele

 • Du får mængderabat og 4 forskellige typer af spændebånd
 • Kan anvendes til mange forskellige formål i hjemmet
 • Du kan sikre dig, at rør med tryk er monteret sikkert og korrekt
 • Praktisk opmagasineringskasse
 • Skruetrækker følger med

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Hvid bøjning (32mm)


32 mm Hvid bojning PP 87.5G.

Mange gange er der brug for ekstra tilbehør til montering af slanger til afløbet bag opvaskemaskinen. En afløbsbøjning kan bruges i de tilfælde, hvor pladsen bagved maskinen er trang, eller hvor afløbsrøret har brug for at blive installeret på en særlig måde.

Denne afløbsbøjning i hvid plast kan anvendes til alle typer opvaskemaskiner. Det er et universalt stykke VVS-tilbehør, som ofte anvendes til installation af opvaskemaskine og vaskemaskine.

Des bedre dine rør monteres og fastgøres, des mindre bliver risikoen for vandskader.

Særlige produktfordele

 • Kan anvendes på enhver type opvaskemaskine
 • Slidstærk plast
 • Er med til at minimere risikoen for vandskader
 • 32mm i diameter

 

Rørholder i plast


Rorholder plast 32 mm 2 stk.

Fra hjem til hjem kan der være forskel på, hvor langt rørene skal trækkes. Når du har længere rør bag ved maskinen, er det en god idé at fastgøre dem, så de ikke er til gene.

Med en rørholder kan du sikre dig, at der ikke skabes karambolage i rørene bag ved maskinen. Du opnår det bedste flow af vand, når der ikke er risiko for ’knuder’ eller filtreringen på afløbsrøret.

Denne universal rørholder i plast er egnet til de mest udbredte og populære typer af vaskemaskiner – herunder både Miele, Bosch og Blomberg. Installation af Blomberg opvaskemaskine vil foregå på stort set den samme måde som med produkter fra Bosch og Miele.

Vaskemaskinerne minder om hinanden, hvad angår montering.

Særlige produktfordele

 • Kan holde afløbsrøret på plads
 • Er egnet til montering af både Bosch, Blomberg og Miele opvaskemaskiner
 • 32mm i diameter
 • Skruer medfølger
 • Vandet til og fra maskinen opnår det bedste flow, når det kan løbe frit

Materialeliste – dette skal du bruge til korrekt installation

Når du ved, hvordan du monterer dine hårde hvidevarer i hjemmet, kan det gøres på en formiddag. Der skal ikke bruges særligt værktøj eller specialudstyr til formålet.

Før du går i gang med opsætningen af din nye opvaskemaskine, skal du sikre dig, du har følgende værktøj:

 • Skruetrækker
 • Fastnøgle
 • Dampspærre
 • Vandpumpetang

Har du brug for ekstra udstyr eller særligt VVS-tilbehør til installation af opvaskemaskinen, kan du finde det hos specialiserede forhandlere som 10-4.dk samt Davidsenshop.dk.

Afrunding

Det er lovligt at montere din opvasker selv. Vælger du at stå for installation af opvaskemaskine på egen hånd, er det vigtigt, at du har styr på både el- og vandtilslutning.

VVS installation af opvaskemaskine kan være en nem sag for dig, som har gør-det-selv erfaringer med kloak- og rørtilslutning i forvejen. Vil du være sikker på, at din maskine er forsvarligt og korrekt monteret, kan det være det bedste at få hjælp fra en håndværker. Fagpersonen er i besiddelse af både VVS-udstyr og værktøj, så du slipper for at forholde dig til indkøb af tilbehør og reservedele på forhånd.

Før du går i gang med monteringen, skal du sikre dig, at du har de VVS-reservedele, der kan blive brug for til monteringen. Spændebånd, brystnippel og bøjning i plast til afløbsrøret er udstyr, der skal anvendes i langt de fleste tilfælde.

Vigtigt vedrørende opsætning af opvaskemaskine på egen hånd

Når du på egen hånd kan lukke af for vandet inde fra huset af, må du selv stå for opgaven med at sætte ny opvaskemaskine op. Hvis ikke der findes en afspærringsventil indenfor i boligen, må du ikke udføre VVS-arbejdet selv.

Du kan bruge disse situationer herunder som vejledning.

Du kan vælge at montere din maskine selv, når:

 • Det handler om installation af opvaske med el (hvor maskinen blot skal tilsluttes almindelig stikkontakt)
 • Det handler om montering af maskine via stophanen (håndtaget, hvor du kan hhv. åbne og lukke for vandtilførsel)

I disse forbindelser kan du vælge selv at stå for installation af opvaskemaskinen.

Der findes nogle særlige tilfælde, hvor det er påkrævet, at du får en VVS-installatør til at klare arbejdet med monteringen.

Er der brug for en helt ny opsætning af rør og ledninger i forbindelse med installeringen af din nye opvaskemaskine, skal du have professionelle fagfolk til at klare monteringen.

Der er i visse situationer brug for at lave ændringer på de oprindelige vandinstallationer for at kunne sætte maskinen korrekt op.

Se også Installation af opvaskemaskine pris: Hvad koster det? 2020 priser skrevet af primabolig.dk.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar