Sådan vinder du over tøjvasken: Guide og råd til en ren garderobe

Sådan vinder du over tøjvasken: Guide og råd til en ren garderobe

Hvis du har været vant til at mor klarede tøjvasken for dig eller du bare gerne vil blive bedre til at spare på vandet og strømmen, så kan du finde hjælp i denne guide. Her vil du nemlig få gode råd til hvor varmt du bør vaske tøjet, og hvad du skal kigge efter hvis du skal have en ny vaskemaskine.

Vask ved lave temperaturer

Du skal selvfølgelig altid overholde vaskeanvisningerne i dit tøj, hvis du ønsker at det skal holde så længe som muligt uden at syninger og print ødelægges. Men faktisk kan du ofte vaske tøjet koldere end du tror, hvis ikke det er alt for beskidt. Herunder får du en god rettesnor til de temperaturer, du kan vaske dit tøj ved:

Kold vask (15-20 grader)

En kold vask er perfekt til tøj som normalt ikke er bakteriefyldt eller meget beskidt. Det drejer sig blandt andet om bukser, bluser og t-shirts, som mange ellers har for vane at vaske ved højere temperaturer. Ved at vaske tøjet i en kold vask sparer du ikke kun energi, men også tid. Vaskemaskinen skal nemlig ikke varme vandet op først, og derfor bliver du hurtigere færdig med vasken.

Er tøjet meget beskidt, bør du dog overveje at vaske ved lidt højere temperaturer for at få det helt rent.

30-40 grader

Vær opmærksom på at der er stor forskel på om du vælger 30 eller 40 grader. Og det har ikke nødvendigvis indflydelse på hvor rent tøjet bliver. Som udgangspunkt kan du vælge 30 grader hvis tøjet kun er en smule beskidt, mens 40 grader er oplagt til tøj der er mere beskidt.

60 grader

Ved denne temperatur kan du effektivt dræbe støvmider, og derfor anbefales den især til sengetøjet. Er du allergiker er det vigtigt at sengetøjet vaskes regelmæssigt, da støvmider ellers vil kunne trives og formere sig.

Håndklæder, viskestykker og undertøj kan også med fordel vaskes ved denne temperatur, da den er effektiv mod bakterier.

90 grader (kogevask)

Ved 90 grader er der tale om en desinficerende vask, som helt fjerner smitsomme bakterier fra både tøj og andre tekstiler, som har været i kontakt med disse.

Det kan eksempelvis være tøj som du har haft på mens du har været syg af diarre eller lignende, men også karklude og andre tekstiler som eksempelvis har været brugt til rengøring på toilettet.

Du bør dog altid undersøge om tøjet kan tåle vask ved så høj temperatur, da du risikerer at ødelægge det hvis du ikke er påpasselig.

Ny vaskemaskine? Det skal du kigge efter

Hvis din vaskemaskine er rejst til de evige vaskemarker og du skal ud og have en ny, er det en god idé at kigge lidt på dine egne behov og hvad de nye vaskemaskiner kan. De nye vaskemaskine er nemlig mere effektive end tidligere, og du kan får meget små penge få en meget energivenlig A+++ vaskemaskine. Vi guider dig her til hvordan du vælger den bedste vaskemaskine, og så får du et par tips til funktioner som kan være nyttige.

Tyske maskiner er gode – men koreanerne kan også

Der er i alt 3 mærker, som i de seneste år har klaret sig godt i test. Det drejer sig om både Bosch og Siemens, som fås til fornuftige priser, men også Miele, hvor du for en højere pris får lidt mere luksus.

Bosch og Siemens samarbejder om udviklingen og produktionen af vaskemaskiner. Af den grund er mange af deres hvidevarer faktisk identiske, på nær enkelte designmæssige detaljer. Du går sjældent forkert hvis du vælger en vaskemaskine fra en af disse producenter, og samtidig skåner du pengepungen.

Hvis du gerne vil have lidt mere luksus, er Miele det rette valg. Deres vaskemaskiner er markant dyrere, men til gengæld har de også et rigtig godt ry og holder med stor sandsynlighed længere end andre mærker.

Enkelte modeller fra blandt andet LG klarer sig også godt i test, og er til sammenligning med de tyske maskiner en anelse længere fremme i forhold til moderne funktioner som internetopkobling, softwareopdateringer og styring med smartphone.

Overvej automatisk sæbedosering

Automatisk sæbedosering er ikke i sig selv en ny anordning, men i takt med at vaskemaskinerne er blevet smartere, giver det bedre mening at vælge en model med denne funktion.

Med automatisk sæbedosering kan du blot smide tøjet i maskinen, og derefter sætte vaskeprogrammet igang. Typisk har vaskemaskinen plads til én slags flydende vaskemiddel og så skyllemiddel. Dertil kommer en bakke til manuel påfyldning af vaskemiddel, hvis du eksempelvis vil vaske med pulver eller ønsker at bruge særligt vaskemiddel til hvide, sorte eller sarte tekstiler.

Vælg en kapacitet der passer til dit behov

I dag har de fleste vaskemaskiner mængdeautomatik, så de automatisk tilpasser vaskeprogrammet efter mængden af tøj du smider i maskinen. Du bør dog stadig overveje hvilket behov du har, og så vælge en vaskemaskine der passer hertil.

Er i kun to personer i husstanden, er det sjældent nødvendigt med en maskine til mere end 6 eller 7 kilo tøj ad gangen. Er i en børnefamilie, kan det være rart med en maskine der kan tage 10 kilo eller mere.

Kapaciteten har indflydelse på prisen, og jo flere kilo maskinen kan vaske jo dyrere er den.

Undersøg hvilke programmer du har brug for

Hvis du dyrker meget sport, er det rart med at vaskeprogram der er indrettet til vask af sportstøj. Hvis du ofte vasker sarte tekstiler, er det ligeledes rart med et program til dette. Du bør derfor nøje overveje hvilke vaskebehov du har, og så vælge en vaskemaskine med de rette vaskeprogrammer. Nogen vaskemaskiner har også særlige programmer til skovask, andre igen kan vaske med damp, og så er nogen vaskemaskiner hurtigere end andre.

Det kan derfor være en stor fordel at undersøge vaskeprogrammerne inden køb.

Læs mere: SparEnergi.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme