Artiklen indeholder reklamelinks.

Hvis du har problemer med fugt eller netop har fået en vandskade, er det vigtigt at komme igang med affugtning hurtigst muligt. Ellers risikerer du at se svampe- og skimmelvækst, hvilket kan være skadeligt for sundheden og svært at komme af med igen.

Vi har gennemgået de nyeste testresultater, og samlet 5 af de bedste og mest effektive affugtere i denne artikel.

Woods ED-50F – bedste affugter til store rum

Denne affugter er bedst i test hos Villaliv, og anbefales især til store arealer på op til 230 kvadratmeter. Den roses desuden af køberne for at være effektiv og velegnet til brug i blandt andet kældre og vaskerum.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
5.995,00 kr. 0,00 kr. 5.995,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi den: Woods affugtere klarer sig generelt godt i test, og udmærker sig ved at være effektive og simple at betjene. ED-50F er en større affugter til arealer på op til 230 kvadratmeter, men på mindre arealer er den også god. Den bliver bedst i test hos Villaliv, og er især velegnet til akut opståede fugtighedsskader og løbende affugtning af rum med tendens til fugt i løbet af året. Alt i alt et rigtig godt køb for dig, der ønsker en af de bedste og mest effektive affugtere på markedet.

Om: Canadiske Woods står bag affugteren med modelnavnet ED-50F, som er en står model til affugtning af arealer på op til 230 kvadratmeter. Ifølge Woods er dens anbefalede arbejdsområde fra 10 til 125 kvadratmeter, hvilket passer fint til både den store og den lille kælder.

ED-50F kan affugte op til 33,2 liter per døgn ved 35 grader og 80% relativ luftfugtighed, eller op til 21,1 liter ved 20 grader og 70 % relativ luftfugtighed. Dette er markant højere end mindre modeller, så her får du hurtigt affugtet rummet. Tankkapaciteten er desuden på 10,4 liter, og støjniveauet ligger på mellem 38 og 58 decibel.

Arbejdstemperaturen kan ligge på mellem 10 og 35 grader, og den indbyggede ventilator kan indstilles i 2 trin. Affugteren vejer 28 kilo, så den er ikke egnet til hyppige flytninger. Da luften opvarmes ved passage igennem maskinen, opvarmes denne let i forbindelse med affugtningen. Den har desuden et indbygget filter, der forebygger mug ved at opfange svampesporer, støv og andre luftbårne partikler. Det anbefales at udskifte filtret en gang årligt.

Detaljer:

 • Arbejdsområde: Op til 230 kvm. (Anbefalet 10 – 125 kvm.)
 • Affugtning v/35 gr. og 80% R.F.: 33,2 liter/døgn
 • Tankkapacitet: 10,4 liter
 • Lydniveau: 38 – 58 dB.
 • Arbejdstemperatur: 10 – 35 grader
 • Effekttrin: 2
 • Vægt: 28 kg.

Woods DS28F – populær og effektiv affugter til mellemstore rum

Endnu en affugter fra Woods, men dog i en billigere udgave. Den er topscorer hos Klikk.no, og roses blandt andet for at være brugervenlig og effektiv. Ifølge producenten er den Sveriges mest populære affugter, hvilket formentlig skyldes at dens kapacitet passer til de flestes behov.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
299,00 kr. 0,00 kr. 299,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi den: Woods DS28F er en effektiv affugter til mellemstore rum på op til 140 kvadratmeter, hvilket for de flestes vedkommende er mere end rigeligt. Den klarer sig godt i test og roses blandt andet for at være effektiv og brugervenlig, da alle indstillingsmulighederne vælges ved hjælp af et par drejeknapper. De mange købere udtrykker desuden generel tilfredshed med denne affugter, og de roser den ligeledes for at være både effektiv, brugervenlig og støjsvag. Den vurderes blandt andet at være god til kælderen og vaskerummet, hvor den effektiviserer tørringsprocessen markant.

Om: Woods DS28F er en simpel affugter med høj kapacitet. Den kan affugte et areal på op til 140 kvadratmeter, men ifølge producenten anbefales den især til arealer på mellem 10 og 90 kvadratmeter. Med andre ord er dens kapacitet tilstrækkelig for de fleste, da et kælder- eller vaskerum kun sjældent er mere end 70 kvadratmeter.

Denne model kan affugte op til 17,5 liter per døgn ved 35 grader og 80% relativ luftfugtighed, eller 10,4 liter per døgn ved 20 grader og 70% relativ luftfugtighed. Dette er tilstrækkeligt for de flestes behov. Den har desuden en stor vandtank på 10,4 liter, samt støjniveau på mellem 38 og 58 decibel.

Temperaturen kan ligge på mellem 5 og 35 grader for denne affugter, og hastigheden af ventilatoren kan justeres i 2 trin. Vægten er på 24 kilo, hvilket betyder at den er uegnet til hyppige flytninger. Den har et indbygget filter, som opsamler luftbårne partikler og sørger for at de ikke blæses ud i rummet igen.

Detaljer:

 • Arbejdsområde: Op til 140 kvm. (Anbefalet 10 – 90 kvm.)
 • Affugtning v/35 gr. og 80% R.F.: 17,5 liter/døgn
 • Tankkapacitet: 10,4 liter
 • Lydniveau: 38 – 58 dB.
 • Arbejdstemperatur: 5 – 35 grader
 • Effekttrin: 2
 • Vægt: 24 kg.

Meaco 12L Platinum – brugervenlig affugter til mindre rum

Meaco 12L Platinum er lillebror til 20L Platinum, som blev bedst i test hos Klikk.no. Den roses blandt andet for at være brugervenlig, støjsvag og energivenlig. Således er den et godt valg til det mindre rum på op til 25 kvadratmeter, og så er den let at flytte rundt på grund af den lave vægt og det indbyggede bærehåndtag.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
2.990,00 kr. 0,00 kr. 2.399,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi den: Meaco 12L Platinum er en smart og brugervenlig affugter, der er let at bære rundt på og velegnet til mindre rum på op til 25 kvadratmeter. Dens storebror er testvinder hos norske Klikk.no og så har den et smart design, der betyder at den er nem at arbejde med. I testen fremhæves det blandt andet at den har laveste strømforbrug i forhold til kapaciteten, sammenlignet med alle modellerne i testen. Den er således et rigtig godt køb til den mindre kælder eller til vaskerummet.

Om: Meaco 12L Platinum er en let affugter, som har et bærehåndtag og dermed nemmere kan flyttes rundt på. Den er velegnet til affugtning af arealer på op til 25 kvadratmeter, men det anbefalede areal er på mellem 10 og 20 kvadratmeter. Det betyder at den bedst passer til affugtning af mindre rum, eksempelvis en lille kælder, et vaskerum eller et bryggers.

Denne model kan affugte op til 11,28 liter i døgnet ved 30 grader og 80% relativ luftfugtighed, eller op til 3,84 liter i døgnet ved 20 grader og 60% relativ luftfugtighed. Den har desuden en tankkapacitet på 2,5 liter, samt støjniveau på 44 decibel. Den kan desuden indstilles i flere trin i forhold til ønsket luftfugtighed, og du kan vælge imellem niveauer fra 30% til 80% i intervaller på 5%.

Det er muligt at bruge denne affugter til filtrering af støv i rummet, og der medfølger et HEPA filter til formålet. Den har desuden en vægt på 9,5 kilo, og den kan arbejde under temperaturer på mellem 5 og 35 grader.

Detaljer:

 • Arbejdsområde: Op til 25 kvm. (Anbefalet 10 – 20 kvm.)
 • Affugtning v/30 gr. og 80% R.F.: 11,28 liter/døgn
 • Tankkapacitet: 2,5 liter
 • Lydniveau: 44 dB.
 • Arbejdstemperatur: 5 – 35 grader
 • Effekttrin: 11
 • Vægt: 9,5 kg.

Mitsubishi MJ-E14CG – støjsvag affugter med luftrenser

Denne affugter er topscorer hos Villaliv, hvor den har testens laveste støjniveau. Det bekræftes desuden af flere købere, som både roser den for at være støjsvag og effektiv. Den er således velegnet til affugtning af opholdsrum, da den kan stå tændt uden at være til gene.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
3.099,00 kr. 0,00 kr. 3.099,00 kr. Til butik »
3.099,00 kr. 0,00 kr. 3.099,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi den: Mitsubishi MJ-E14CG klarer sig rigtig godt i test, og har samtidig et lavt støjniveau. Den kan desuden rense luften ved brug af ioner og et filter, hvorved den også kan indstilles til at fungere som luftrenser. Som affugter vurderes den at være både effektiv og brugervenlig, og den anbefales især til mindre rum med et areal på op til cirka 25 kvadratmeter.

Om: Mitsubishi MJ-E14CG er en kombineret affugter og luftrenser, som kan affugte rum med et areal op til cirka 25 kvadratmeter. Den kan desuden rense luften ved hjælp af at filter og ioner, så støv og andre luftbårne partikler ikke blot hvirvles ud igennem maskinen igen.

Affugteren fra Mitsubishi kan affugte op til 14 liter per dag ved en temperatur på 30 grader og en luftfugtighed på 80%. Den har desuden en tankkapacitet på 3,8 liter. Den har en række særlige funktioner som andre affugtere ikke har, deriblandt Intelligent Laundry-funktion som automatisk slukker for affugteren når vasketøjet er tørt. Af den grund kan du med fordel bruge den i et tørre- eller vaskerum, hvor luftfugtigheden ofte er højere end i resten af huset.

Støjniveauet for denne affugter er helt nede på 41 decibel, hvilket er markant lavere end andre modeller. Den kan desuden indstilles i 5 forskellige trin, afhængigt af luftfugtigheden. Derudover har den også timer-funktion, så du kan lade den køre i op til 9 timer før den automatisk slukker.

Detaljer:

 • Arbejdsområde: Op til 25 kvm.
 • Affugtning v/30 gr. og 80% R.F.: 14 liter/døgn
 • Tankkapacitet: 3,8 liter
 • Lydniveau: 41 dB.
 • Arbejdstemperatur: Ukendt
 • Effekttrin: 5
 • Vægt: 11,7 kg.

Woods MRD-10 – lille affugter til små rum

MRD-10 er en særdeles populær og kompakt affugter, som får mange positive anmeldelser af køberne. Den roses blandt andet for at være støjsvag, effektiv og brugervenlig. Derudover koster den kun en brøkdel af andre affugtere, så den er et rigtig godt køb til mindre rum.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
1.299,00 kr. 0,00 kr. 1.495,00 kr. Til butik »
1.495,00 kr. 0,00 kr. 1.495,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi den: Woods MRD-10 er en smart lille affugter, som kan bruges på arealer mellem 2 og 40 kvadratmeter. Den vejer ikke meget og har et fint neutralt udseende, der ikke fremtræder for markant i opholdsrummet. Det er desuden en yderst populær affugter, og med god grund. Den får generelt meget ros af køberne, som er glade for dens brugervenlighed og effektivitet på mindre arealer. Prisen er ligeledes meget attraktiv, så hvis du har brug for en lille og billig affugter, er MRD-10 det bedste køb netop nu.

Om: Woods MRD-10 er en lille og let affugter, som kan bruges i mindre rum fra 2 til 40 kvadratmeter. Den passer således fint til den lille kælder, vaskerummet eller andre små rum, hvor du til tider har problemer med for højt fugtniveau.

Den lille affugter kan affugte op til 10 liter per døgn ved 35 grader og 80% relativ luftfugtighed. Tankkapaciteten er desuden på 2,7 liter, og vægten ligger på 12 kilo. Den har også et kompakt ydre i et neutralt design, hvilket betyder at den er nem at placere i selv små rum.

Støjniveauet for MRD-10 er på 46 decibel, hvilket er fornuftigt. Det svarer til niveauet for en opvaskemaskine. Den kan desuden arbejde ved temperaturer fra 5 grader og op til 35 grader, og der er indbygget filter som renser luften og beskytter mod luftbårne partikler.

Detaljer:

 • Arbejdsområde: Op til 40 kvm. (Anbefalet 2 – 40 kvm.)
 • Affugtning v/35 gr. og 80% R.F.: 10 liter/døgn
 • Tankkapacitet: 2,7 liter
 • Lydniveau: 46 dB.
 • Arbejdstemperatur: 5 – 35 grader
 • Effekttrin: 1
 • Vægt: 12 kg.

Gode råd til affugtning

Du kan hos Bolius læse mere om affugtningen, og hvad du skal være opmærksom på. Bolius anbefaler blandt andet:

 • Sæt affugtning igang hurtigst muligt og fjern våde emner.
 • Luk vinduerne når affugtning er sat igang, da luftfugtigheden ofte er høj udenfor.
 • Hold varmen slukket, så du begrænser svampe- og skimmelvækst bedst muligt.
 • Være påpasselig med hvor længe affugteren kører, da luftfugtigheden ikke må komme længere ned end 12 – 15 %.
 • Vær tålmodig med affugtningen. Det kan tage 3 til 4 uger før du er i mål.
 • Du kan godt forvente at forsikringen vil betale affugteren og driften af dem, da det er af afgørende betydning at begrænse fugtskaderne mest muligt før det udvikler sig.
 • Hold øje med dit elforbrug, og kortlæg hvor meget strøm affugteren bruger. På den måde kan du lettere få forsikringen til at dække dette.
 • Sørg for god udluftning, især i gamle kældre og ældre huse.

Læs hele guiden hos Bolius

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar