Æbleskiver er typisk en dessert, vi forbinder med juletiden.

Æbleskivepander kan dog bruges til mange andre formål. Du kan bruge den til minipandekager, frikadeller eller andre mundrette lækkerier. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og når du først har vænnet dig til at bruge de praktiske huller til andre formål, så kan det være svært at undvære panden igen.

Vi har fundet seks æbleskivepander, der for eksempel kan forsøde juletiden for dig. Nogle af panderne er oplagte til de klassiske æbleskiver, mens andre kan bruges over åben ild på en varm sommeraften. Vi har fremhævet vores favorit-pande, dén der er bedst til prisen, panden til dig, der er kvalitetsbevidst og den bedste til at bruge udendørs.

Scanpan Classic æbleskivepande – Vores anbefaling

Scanpan Classic æbleskivepande – Vores anbefaling

Testresultater:

  • Vurderet til 4 ud af 5 stjerner af Pricerunner
  • Bedømt til 4,5 ud af 5 stjerner af forbrugerne på Amazon.com

Æbleskivepanden fra Scanpan er vurderet til 4 stjerner i Pricerunners test, hvor den kom på andenpladsen. Pricerunner giver den en god anmeldelse, fordi den har plads til mange æbleskiver og opvarmer pladen ensartet. Derudover fremhæver de, at den kan gå i opvaskemaskinen og at æbleskiverne er nemme at vende.

På Amazon er den bedømt til 4,5 stjerner af forbrugerne. Flere anmeldere skriver, at panden er nem at gøre rent og at non-stick belægningen virker efter hensigten.

Non-stick belægning
Æbleskivepanden fra Scanpan er lavet af keramisk non-stick og har et håndtag af kunststof. Den har plads til, at du kan bage ni æbleskiver på én gang, så du hurtigt kan få lavet en god mængde julegodter.

Non-stickbelægningen gør det muligt at skære lidt ned på smørforbruget under bagningen. Belægningen gør også, at panden tåler metalredskaber, så du kan vende æbleskiven med et grillspyd af træ eller metal.

Nem rengøring
Panden er helt flad på bunden, så du får en god og jævn varmefordeling på dit elektriske komfur eller gaskomfur. Panden tåler også at komme en tur i ovnen, hvis du skulle have brug for at holde æbleskiverne varme eller skal bruge den til andre retter.

Selvom panden har non-stick belægning, tåler den at komme i opvaskemaskinen, hvilket letter rengøringen betydeligt. Har du ingen opvasker og skal vaske panden i hånden, så gør belægningen også, at der ikke klistrer noget dej fast nogle steder, som er svært at vaske af.

Fordele

  • Nem at gøre ren
  • Kan holde til at du bruger metalredskaber
  • Kan gå i opvaskemaskine
  • Holdbar
Ulemper

  • Til den tunge side
  • Kan ikke bruges til induktion

Udvalgte specifikationer:

  • Produceret i Danmark
  • Keramisk Non-stick
  • Ovnfast op til 260 grader
  • 9 huller Ø5,3 cm x d: 2,6 cm
  • Udviklet til gas- og glaskeramisk komfur

Se pris på den Scanpan Classic æbleskivepande hos Proshop


OBH Sweet Moments Æbleskivebager – Bedst til prisen

Le Creuset Æbleskivepande – Premiumvalg

Testresultater:

  • Vurderet til 4 ud af 5 stjerner af Pricerunner
  • Bedømt til 4,9 ud af 5 stjerner af forbrugerne på Amazon.com

OBH Sweet Moments æbleskivebager får en tredjeplads i Pricerunners test. De giver den 4 stjerner, fordi den er let at bruge. Den holder en konstant og ensartet temperatur under bagningen, uden du skal rode med temperaturindstillinger på komfuret. På KitchenOne.dk har forbrugerne bedømt æbleskivepanden til 4,9 stjerner.

Nem tilslutning og temperaturindstilling

Med den elektriske æbleskivepande kan du let sætte gang i bagningen. Panden sættes i en stikkontakt og tændes og så varmer den selv op til den korrekte temperatur til bagning. Det giver en fint og ensartet resultat gennem hele bagningen, hvor ingen portioner – selv ikke den første – må kasseres.

Panden udgiver næsten ingen røg eller os under bagningen. Det betyder, at I kan bage æbleskiverne ved bordet i takt med, I spiser dem, så I får dem helt friske.

Non-stick panden har store huller, så du får æbleskiver af en fin størrelse. Belægningen gør det nemt at vende æbleskiverne med et træspyd og nem at gøre rent efter brug.

Fordele

  • Nem bagning
  • Hurtig bagning
  • Non-stick belægning
  • Producerer ikke meget røg og os
Ulemper

  • Belægningen ridses nemt

Udvalgte specifikationer:

  • Elektrisk æbleskivepande
  • 7 huller
  • Non-stick belægning

Se pris på den OBH Sweet Moments Æbleskivebager hos KitchenOne


Le Creuset Æbleskivepande – Premiumvalg

Le Creuset Æbleskivepande – Premiumvalg

Elegant design

Æbleskivepanden fra Le Creuset er en støbejernspande i et klassisk, tidløst design. Den har plads til syv æbleskiver ad gangen.

Du kan få den med flere forskellige håndtag, så du kan tilpasse den til resten af dine gryder og pander. Træhåndtaget forbliver koldt, så du kan håndtere og flytte på panden, selv når den er allervarmest.

På grund af træhåndtaget kan panden dog ikke tåle opvaskemaskine eller at komme i ovnen, men belægningen gør den super nem at gøre ren i hånden, så det ikke bliver noget problem.

Fordi panden er lavet af støbejern, har den en solid belægning, der kan holde til lidt ad hvert inklusiv metalredskaber. Materialet holder på varmen, hvilket gør det nemt at bage æbleskiverne ensartet igennem hele processen.

Panden har en solid, flad bund, så den står stabilt på alle komfurer. Du kan bruge panden uanset, hvilken varmekilde dit komfur bruger – også induktion.

Fordele

  • Høj kvalitet
  • Forskellige designmuligheder
  • Behageligt træhåndtag
Ulemper

  • Høj prisklasse
Udvalgte specifikationer:
  • Støbejerns æbleskivepande
  • Til 7 æbleskiver
  • Ø20 cm
  • Til alle komfurtyper
  • Håndtag i træ
  • Tåler ikke ovn eller opvaskemaskine

Se pris på den Le Creuset Æbleskivepande hos erling-christensen.dk


Petromax Poffertjes Æbleskivepande – bedste valg til udendørs bagning

Petromax Poffertjes Æbleskivepande – bedste valg til udendørs bagningTestresultater:

  • Vurderet til 4,5 ud af 5 stjerner på Amazon

Forbrugerne på Amazon har bedømt æbleskivepanden fra Petromax til 4,5 ud af 5 stjerner. Flere anmeldere skriver, at panden er god at bruge på grillen og at panden giver en jævn og god afbagning af æbleskiverne. En forbruger fremhæver også fordelen ved, at du kan bage 30 æbleskiver på én gang.

Lav æbleskiver udendørs

Poffertjes er hollandske minipandekager, men panden til at lave dem i, minder rigtig meget om den slags pande, vi bruger til æbleskiverne til jul.

Den store æbleskivepande er det oplagt valg til dig, hvis du skal lave æbleskiver i det fri. Panden er lavet til at kunne tåle varmen fra grillen eller bålet, så du kan lave æbleskiver eller minipandekager på en varm sommeraften.

Med panden har du mulighed for at bage hele 30 æbleskiver ad gangen, så den er også god til en spejderlejr eller større forsamling, hvor du hurtigt skal have æbleskiver klar til spisning.

Den har to håndtag, der giver dig mulighed for at flytte panden rundt på varmekilden alt efter hvor meget varme, du skal bruge til den perfekte afbagning.

Skal du lave æbleskiver til jul, kan du også bruge panden inde i køkkenet, da den passer til alle komfurtyper. Derfor er den er alsidig pande, der kan bruges til flere formål.

Fordele

  • God til udendørs bagning
  • Mange huller
  • Dejen hænger ikke fast
Ulemper

  • Ujævn varme – kanterne bliver ikke ligeså varme som midten

Udvalgte specifikationer:

  • Æbleskivepande til bålet
  • 30 huller
  • Lavet i støbejern

Se pris på den Petromax Poffertjes Æbleskivepande hos OutdoorPro

Læs også vores guide til de bedste grillpander her.


Holm Støbejern Æbleskivepande – Det budgetvenlige valg

Holm Støbejern Æbleskivepande – Det budgetvenlige valgTestresultater:

  • Vurderet til 2,5 ud af 5 stjerner af Pricerunner

Æbleskivepanden fra Holm får 2,5 stjerner i Pricerunners test. En af de store fordele ved panden ifølge Pricerunner er, at den har plads til ni æbleskiver på én gang og at de får en god form. De skriver, at efter et par omgange havde panden ikke længere nogen vedhæftning, så æbleskiverne var dejligt nemme at vende.

Firkantet pande med 9 huller
Panden er et oplagt valg til dig, der gerne vil have mange æbleskiver bagt på kort tid. Hvor de fleste æbleskivepander har 7 huller, så har denne 9. Derfor får du hurtigt bagt mange æbleskiver.

Hullerne har en god størrelse, hvor hullets dybde er identisk med hullets radius. Det betyder, at du får kuglerunde æbleskiver, hvor det ikke er nødvendigt at efterfylde med dej for at få den rigtige facon.

Støbejernspanden kan bruges til alle komfurer inklusiv induktion, men den har ikke nogen gennemgående jernstykker under bunden, så derfor er den bedst til komfurtyper med en flad overflade.

Med panden fra Holm får du en solid støbejernspande, der kan bage mange æbleskiver på én gang, til en fordelagtig pris, som du sagtens kan retfærdiggøre, selv hvis du kun bruger panden til jul.

Fordele

  • Prisvenlig
  • Æbleskiverne får en god form
  • Robust
Ulemper

  • Håndtag bliver varmt
  • Æbleskiverne bliver ikke så sprøde

Udvalgte specifikationer:

  • Æbleskivepande i støbejern
  • Ø33 cm
  • 9 huller

Se pris på den Holm Støbejern Æbleskivepande hos Skousen


Ronneby Bruk Æbleskivepande – god værdi for pengene

Ronneby Bruk Æbleskivepande – god værdi for pengeneTestresultater:

  • Vurderet til 4,5 ud af 5 stjerner af forbrugerne på KitchenTime

Klassisk æbleskivepande

Panden fra Ronneby Bruk er en æbleskivepande, som du kender den fra dine forældres og bedsteforældres tid. Det er en klassisk pande i støbejern, der har plads til, at du kan lave syv æbleskiver ad gangen.

Den er 18 diameter i størrelsen, så den passer på de fleste varmekilder. Den kan bruges uanset, hvilken komfurtype du har, inklusiv induktion, så den er et sikkert valg.

Fordi panden er lavet i støbejern, kan den også tåle at gå i ovnen, hvis du for eksempel skal lave mini-muffins eller hvis du skal holde æbleskiverne varme.

Belægningen gør også, at den kan holde til en del, og selvom den ikke har non-stickbelægning, så er den nem at gøre ren og æbleskiverne er nemme at vende.

Det kræver ikke meget smør at bage med panden, der bager æbleskiverne hurtigt og jævnt brune.

Fordele

  • Godt lavet
  • Hviler godt på forskellige typer komfur
  • Kræver ikke meget smør/olie
  • Bager hurtigt
Ulemper

  • Forholdsvis tung

Udvalgte specifikationer:

  • Støbejern
  • 7 huller
  • Ø18 cm
  • Passer til alle typer komfur

Se pris på den Storkenæb Rose Clair hos KitchenTime


Gode opskrifter til æbleskivepanden

Når vi tænker på en æbleskivepande, så tænker vi typisk på et apparat, som vi skal bruge den ene gang om året i december. Men du kan lave mange andre ting i din æbleskivepande også, så den kan hurtigt blive en fast del af dit køkken, som du ikke kan undvære igen.

Opskrift på æbleskiver

Æbleskiver har været en del af vores kultur i flere århundrede. Naturhistorisk Museum har en opskrift, som stammer helt tilbage fra 1710.

Til de klassiske æbleskiver skal du bruge:

  • 1/2 kilo hvedemel
  • 5 æg
  • 2 skefulde vin (sød vin, f.eks. portvin)
  • 1/4 pakke gær
  • ca. 1 deciliter fløde
  • Æbler skåret i små stykker

Sådan gør du:

  1. Pisk mel, æg og vin sammen.
  2. Rør gæren ud i lidt håndvarmt vand og rør det i dejen.
  3. Varm fløden op og hæld lidt i ad gangen indtil dejen får en løbende, men let tyk konsistens.
  4. Kom dejen i panden og læg et stykke æble ned i hver æbleskive, inden den vendes med en tynd træpind.
  5. Servér æbleskiverne med syltetøj.

Læs mere her: Naturhistorisk Museum

Andre retter i æbleskivepanden

Hollænderne har en type minipandekager kaldet Poffertjes, der kan laves i en æbleskivepande. Generelt set kan du lave mange forskellige slags minipandekager, der får en god, mundret størrelse.

Du kan også bruge panden til at stege frikadeller eller kartoffel-rösti i. Hvis din æbleskivepande kan tåle at komme i ovnen, kan du bruge den som form til mini-muffins.

På Claus Holms hjemmeside har han delt en opskrift på en treretters menu, som du kan lave i en æbleskivepande. Menuen indeholder lakse-falafel til forret, kalkun-cakes til hovedret og creme brûlée til dessert.

Så det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge æbleskivepanden til.

Læs mere her: Claus Holm


Sådan vedligeholder du en støbejerns æbelskivepande

Støbejernspander er lidt anerledes at gøre rene end almindelige pander. Hvis du passer godt på den, er det en pande, som du vil have i rigtig mange år. For mange er æbleskivepanden endda gået i arv gennem generationer.

Sådan holder du din æbleskivepande ved lige

Til hverdag kan du vaske støbejernspanden i varmt vand, så længe du undlader at bruge sæbe på den – det kan støbejernspander ikke tåle.

Efter vask kan du stille panden tilbage på komfuret ved middel varme, så den får god mulighed for at tørre ordentligt.

Når panden er tør, skal du smøre den med et tyndt lag vegetabilsk olie og så er den klar til brug igen næste gang.

Sådan rengør du din æbleskivepande

Nogle gange er det ikke nok at rengøre panden med varmt vand. Hvis æbleskivepanden har fået lov til at stå længe uden at blive brugt eller hvis den ikke er vedligeholdt ordentligt, skal der stærkere kræfter til, for at få den tilbage i god stand igen.

Kodeordene til en god rengøring er salt og høj varme. Du skal bruge cirka 1 kg salt, 1 liter vegetabilsk olie, en grydesvamp og ståluld, hvis der er rust på panden.

  1. Start med et vaske panden i varmt vand. Skrub den med en almindelig opvaskebørste, men lad opvaskemidlet stå. Du kan nøjes med at rengøre panden overfladisk i dette trin.Når panden er fri for skidt og støv, kan du tørre bunden af med et viskestykke eller et stykke køkkenrulle.Panden kan smitte lidt af på viskestykket, så brug gerne et gammelt et, som du ikke er ked af at smide ud bagefter. Lad æbleskivepanden tørre på komfuret ved middel varme.
  2. Når æbleskivepanden er helt tør, skal den fyldes med salt til randen og varmes godt op. Skru derfor helt op for varmen og lad saltet arbejde i cirka 30 minutter. Du skal røre lidt rundt i saltet hvert femte minut.Saltet bliver meget varmt, så træredskaber kan gå til i processen, så brug i stedet en metalske til at røre rundt.Undervejs i processen vil skidtet løsne sig fra panden og binde sig til saltet, som vil blive brunt med sorte stykker af pandens belægning. Det kan lugte meget kraftigt, mens du renser panden, så sørg for at lufte godt ud imens.
  3. Når panden har stået med saltblandingen i en halv times tid, skal den have et par timer til at køle fuldstændigt ned.
  4. Så kan du hælde saltet i en pose, som du smider væk, og rengøre panden under varmt vand igen. Det meste af belægningen skulle gerne være væk, men sidder der lidt tilbage, kan du fjerne det med en grydesvamp og lidt knofedt. Sidder der rust på panden, kan det typisk skrubbes væk med ståluld.
  5. Når du har ladet støbejernspanden tørre igen, er den nulstillet. Det betyder, at alt vil brænde fast på overfladen, hvis du tager den i brug uden at gøre mere.Inden du tager den i brug igen, skal den derfor have olie. Brug en vegetabilsk olie, der kan tåle høj varme som for eksempel kokos-, oliven- eller rapsolie.Fyld panden helt op med olie og varm olien op ved middel varme. Olien skal stå på varmen i 15 minutter. Derefter skal den have lov til at stå og arbejde i panden i 24 timer, inden du igen varmer den op ved middel varme i 15 minutter. Herefter skal du lade panden stå i yderligere 12 timer.
  6. Nu kan du smide olien væk i en tom karton, som du smider i skraldespanden. Du skal vaske panden under det varme vand en sidste gang og tørre den på komfuret ved middel varme.
  7. Til sidst giver du støbejernspanden et tyndt lag olie, og så er du klar til at tage den i brug igen.

Læs mere her: Risengroedopskrift.dk


Hvor stammer æbleskiver fra?

Æbleskiver har en lang historie i Danmark, og vi har opskrifter, der stammer helt tilbage fra 1600-tallet.

Æbleskiver har fået sit navn, fordi de oprindeligt bestod af en skive æble, som blev dyppet i dej og bagt. Man skar æblerne i tykke skiver og fjernede kernehuset, dyppede dem i en dej af mel og æg og kogte det i afklaret smør.

Først senere begyndt vi at bage de æbleskiver, vi kender i dag, selvom nogle stadig lægger et lille stykke æble i, inden skiven vendes i panden. Sidenhen begyndte man at stege æbleskiverne på en specielpande med halvkugleformede fordybninger, der gav kagerne deres velkendte runde form.

Vi ser typisk æbleskiverne i december måned, hvor vi dypper dem i syltetøj og sukker, men det er forskelligt fra landsdel til landsdel, præcis hvordan de laves og serveres.

I Sønderjylland har man tradition for at bruge en kogt sveske i æbleskiverne, mens man på Mors bager dem med bygmel. På Falster kaldes æbleskiver for Nonner eller Svupsakker, hvor æbleskiven flækkes og dyppes i brændevin.

Under Anden Verdenskrig blev æbleskiverne fyldt med hvad end, man havde til overs, som for eksempel sukker, æblemos eller rosiner.

Også i USA er æbleskiver et hit. Her ser man dem oftest som en del af morgenmadsbordet, hvor de spises med alt fra ostefyld, til grøntsagsfyld eller bær og chokolade.

Så selvom vi typisk forbinder de runde dejkugler med den søde juletid, så kan de bages hele året rundt.

Læs mere her: DR, Biblioteksvagten


FAQ

🤩 Hvilken æbleskivepande er bedst?

Æbleskivepanden Classic fra Scanpan er testvinderen på vores liste. Den får gode anmeldelser, fordi den har plads til mange æbleskiver og opvarmer pladen ensartet. Den får også ros for at kunne gå i opvaskemaskinen.

🤔 Hvad kan jeg lave i min æbleskivepande?

Udover de klassiske æbleskiver kan du lave minipandekager i din æbleskivepande. Du kan også stege frikadeller eller kartoffelrösti. Hvis din æbleskivepande kan gå i ovnen, kan du bage muffins i den.

🧐 Hvordan vender man en æbleskive?

Du vender en æbleskive med en pind af træ eller metal. Når den ene side er bagt, stikker du pinden i kanten af æbleskiven og drejer æbleskiven, så den flydende dej løber ned og danner en ny kant. Du kan med fordel dreje æbleskiven af flere omgange i stedet for én, for at få den fine runde form.

😎 Hvor varm skal en æbleskivepande være?

Æbleskivepanden skal have middel varme for at bage mest optimalt. Den skal gøre kanterne sprøde og gyldne, men der skal stadig være lidt flydende dej i midten, så du kan vende æbleskiverne halvejs igennem bagningen.


Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Amazon.com

Amazon er en af verdens største webshops på nettet, hvor du kan købe et væld af forskellige produkter fra hele verden. Hovedkvarteret ligger i Seattle, USA, men det er i dag et verdensomspændende brand. Fra Amazon har vi medtaget forskellige forbrugeranmeldelser. Amazon tilbyder forbrugerne, at de kan give produkterne på siden bedømmelser ud af 5 stjerner og knytte en kommentar til deres vurdering. Anmelderne opdateres løbende, som flere forbrugere giver deres mening til kende. Forbrugerne på Amazon har anmeldt følgende produkter:

Anmeldelserne er indhentet juli 2021.

Læs anmeldelsen af Scanpan Classic her.
Læs anmeldelsen af Petromax Poffertjes Æbleskivepande her.

Pricerunner

Pricerunner er en dansk sammenligningstjeneste. De indsamler priser på 2,2 millioner produkter og har testet over 1300 produkter i 150 forskellige kategorier. Derudover indsamler de også forbrugernes bedømmelser af produkterne, så du kan finde det hele på ét sted. Pricerunner har testet følgende produkter:

Læs anmeldelsen af Scanpan Classic her.
Testen er udført 16. februar 2021

Læs anmeldelsen af Sweet Moments Æbleskivebager her.
Testen er udført 16. februar 2021

Læs anmeldelsen af Holm Støbejern Æbleskivepande her.
Testen er udført 16. februar 2021

KitchenOne

KitchenOne er en af Danmarks største netbutikker indenfor køkkenmaskiner og køkkenredskaber. På shoppens hjemmeside kan forbrugerne anmelde produkterne. Forbrugerne på KitchenOne har anmeldt følgende produkter:

Anmeldelserne er indhentet juli 2021.
Læs anmeldelserne af Sweet Moments Æbleskivebager her.

KitchenTime

KitchenTime er en køkkenudstyrsbutik på nettet, hvor du finder alt til dit køkken. De har et af Danmarks største sortiment til køkken og servering. KitchenTime findes også i Sverige, Norge og Finland. Forbrugerne på KitchenTime har anmeldt følgende produkter:

Anmeldelserne er indhentet juli 2021.
Læs anmeldelserne af Ronneby Bruk Æbleskivepande her.

 

Denne side er anmeldt af: Adam Karlsen Rating 5/5

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar