Er du typen, der elsker at lave mad? Så går du sikkert også op i at vedligeholde dit køkkengrej, så det dels fremstår pænt og dels bibeholder sin oprindelige funktion. Du bør have fokus på en rengøring af pande udvendig såvel som indvendig.

I vores guide har vi valgt at se nærmere på emnet rengøring af pande på indvendig side: Hvordan rengør du bedst muligt dine pander? Hvad skal du være særligt opmærksom på? Er der noget, du ALDRIG må gøre med dine stegepander?
Læs med, så du kan imponere gæsterne med lækker mad – og rene pander uden fastbrændte rester.

Hvordan gør man en pande ren: De almene råd

Hvad enten du er amatørkok eller mesterkok, kan du nok ikke helt sige dig fri for, at du har prøvet at brænde maden på i din pande. Gode redskaber har stor betydning for, hvor let det er at lave maden – og klare opvasken efterfølgende. Det kan omfatte alt fra de dyre kokkeknive til de forskellige pander og gryder, hvor en korrekt rengøring er påkrævet for at forlænge levetiden på produkterne.

Nogle fastbrændte madrester kan være sværere at fjerne end andre og kræver derfor også en ekstra indsats. Det er her ganske enkelt ikke nok at sætte panden i blød og håbe på, at snavset på mirakuløs vis løsner sig.

Når du skal i gang med at rengøre din pande, skal du først og fremmest være opmærksom på materialet og belægningen. Det vil afgøre, hvordan du kan vaske panden og med hvilke former for rengøringsmidler.

Inden vi går i detaljer med, hvordan du konkret kan rengøre de forskellige pander, lægger vi ud med de generelle råd.

Vær opmærksom på temperaturer under madlavningen

Din stegepande er bygget til at kunne håndtere bestemte temperaturer, og du bør altid forsøge at varme panden op med en vis tålmodighed. Ignorerer du imidlertid producentens anvisninger, vil du også risikere at kunne beskadige både pandens form og belægning.
Det samme kan ske, hvis du gør brug af en hurtig nedkøling af panden – eksempelvis ved at hælde koldt vand direkte på den glohede pande.
Dog skal du altid sørge for at få skyllet panden grundigt af inden for rimelig tid, så du undgår, at syrer, olier og lignende fra maden brænder sig ned i overfladen på panden.

Undgå metalredskaber

Eksperter anbefaler også altid, at du bevidst fravælger køkkenredskaber i metal, da de kan skrabe og ridse og ødelægge den specialudviklede belægning. Der skal ikke meget mere end en lille revne til, før belægningen krakelerer endnu mere og ikke opfylder sin oprindelige funktion.

En krakeleret belægning kan i flere tilfælde også resultere i, at der spredes giftstoffer fra belægningen til den mad, du laver. Giftstofferne kommer du til at indtage via den mad, du tilbereder i panden, hvis du ikke sørger for at belægningen er hel.

Hvis du har ONYX stegepander kan du dog skippe dette trin, da deres belægning kan modstå metalredskaber.

Vask helst af i hånden

Når det kommer til opvask af pander, er det i langt de fleste tilfælde bedst at gå uden om opvaskemaskinen. De kemiske midler i opvaskemaskinen kan være en for hård kost for dine pander.
Forsøg altid i videst muligt omfang at vaske panderne af i hånden, selvom det kan være en mere omfattende opgave.

Når du har styr på de ovennævnte gode råd til rengøring af bund på pande, skal du tænke videre – og vælge rengøringsløsninger ud fra den specifikke pande, som du har i skabet.

Må man vaske sin pande med sæbe/opvaskemiddel?

Når du køber en ny pande, er det bedste råd at læse producentens anbefalinger, når det kommer til rengøring. Specialudviklede belægninger og materialer kan gøre, at de eksempelvis ikke tåler sæbe eller andre særlige behandlinger.
Det er derfor vigtigt, at du er informeret om, hvad der fungerer til netop din pande – og ikke slavisk følger de almene råd.

Med det sagt er det også muligt at give visse generelle retningslinjer for de forskellige belægninger og materialevalg.

Non-stick belægning

Der er flere årsager til, at den keramiske non-stick belægning, eksempelvis i forbindelse med aluminiumspander, er blevet populære hos de danske forbrugere. Én af de primære årsager er, at du ikke skal bruge nær så meget fedtstof, og du vil derfor også få nemmere ved at rengøre panden efter brug.

Ved rengøring af keramisk pande eller rengøring af slip let pande vil du som regel kunne klare dig med varmt vand og opvaskemiddel i hånden.
Det har længe været en myte, at non-stick belægninger ikke tåler opvaskemiddel. Flere non-stick belægninger tåler også maskinopvask, men eksperter anbefaler, at du holder dig til håndvask, hvis du vil forlænge pandens levetid.

Rustfrit stål og kobberpander

Du kan dog også sagtens finde adskillige pander uden en non-stick belægning som pander i rustfrit stål eller kobber.

Din rengøring af stegepander i stål kan som regel være mere hårdfør, og selv de rustfrie stålpander tåler brug af opvaskemiddel. En rustfrit stål pande rengøring kan også inkludere brug af stålsvampe, hvor du ikke risikerer at skade belægningen, fordi den er støbt i samme materiale hele vejen igennem.

Støbejernspander

Når det kommer til støbejernspander, må du IKKE bruge nogen former for sæbe – det gør ganske enkelt bunden klistret, og det kan give en bismag til maden.

Du skal nøjes med at sætte pander i støbejern i blød i varmt vand, så du kan fjerne de fastbrændte madrester. Efter rengøringen skal du huske at tørre godt efter, så der ikke samler sig fugt i panden.

Du skal også være opmærksom på, at nogle støbejernspander og -gryder er emaljerede og rent faktisk kan vaskes med sæbe. Det er dog ikke noget, der som udgangspunkt bliver anbefalet, selvom der er støbejernspander, der tåler sæbe, hvis de har den rette belægning indvendigt.

Pander, der tåler opvaskemaskine

I dag er du ikke tvunget til at vaske din pande op i hånden, hvis du gerne vil undgå tidsspilde eller ved, at du ikke har overskuddet til at gøre det ordentligt. Der er mange stegepander og gryder, som kan tåle at gå i opvaskemaskinen. Tjek altid producentens anbefalinger, for der vil du let kunne se, om panden tåler opvaskemaskine eller ej.

Hvis det er vigtigt for dig, at din pande tåler opvaskemaskine, skal du være opmærksom på, at de ikke vil have så lang levetid. Opvaskemaskinen er hårdere ved materialerne, men det kan være den rette løsning, hvis du vil gøre det nemt for dig selv.

Hvordan får man brændt sukker af en pande?

Ofte er kombinationen af varmt vand og opvaskemiddel ikke nok til at få alt skidt af din pande. Det kan eksempelvis være, hvis sukker har brændt sig ned i overfladen. Når sukkeret først sidder fastbrændt, kan du forsøge at ty til de gode, gamle husholdningsråd, der ofte stadig er meget effektive.

Et kendt trick er eksempelvis at gøre brug af en overskåret kartoffel og salt, som du kan bruge til at løsne det fastbrændt sukker eller andre rester. Du kan også bruge en kombinationen af eddike og natron eller bagepulver.
Det er begge billige løsninger til at løsne fedtstoffer, der ikke kræver ekstra rengøringsmidler end dem, du som udgangspunkt ofte har stående i skabet.

Rengøring af pande med brun sæbe er også en velkendt klassiker. Du kan smøre panden ind i brun sæbe, hvorefter du pakker den ind i folie og lader den stå i et døgns tid.
Tiden vil hjælpe sæben med at opløse resterne, som du efterfølgende kan vaske af uden besvær.

Hvis panden er ødelagt

Der kan være de tilfælde, hvor fedtstoffet har brændt sig så meget ned i panden, at det bedst kan betale sig at kassere panden. Vi kan dog varmt anbefale, at du først forsøger dig med de forskellige løsningsforslag. Du har givetvis alle ingredienserne derhjemme i køkkenskabet.

Er panden ødelagt, fordi resterne sidder fast i ridser eller andre skader på belægningen, kan det være umuligt at rengøre din pande. Særligt hvis overfladen er brudt, kan det være tid til at skifte panden ud.
Har du behov for at købe en ny pande? Så kan du med fordel læse vores test-oversigter over de bedste pander. Vi giver dig bl.a. mulighed for at læse meget mere om de bedste grillpander, non-stick pander og støbejernspander, som du kan erstatte din gamle med.


FAQ

Hvordan renser man en pande?
Når du skal i gang med at rengøre din pande, skal du først og fremmest være opmærksom på materialet og belægningen. Det kan nemlig betyde en del for, hvilken type rengøring panden kan tåle, og om den skal vaskes op i hånden eller kan gå i opvaskemaskinen.
Kan man bruge bagepulver til rengøring af pande?
Ja, natron eller bagepulver kan bruges sammen med eddike til rengøring af pander, hvis du ikke har andre midler ved hånden. Det er et af de kendte husholdningsråd til rengøring af stegepander.
Kan man bruge sæbe til rengøring af pande?
Ja, du kan bruge både brun sæbe og opvaskemiddel til rengøring af pander. Du må dog som udgangspunkt ikke bruge sæbe eller opvaskemiddel til støbejernspander medmindre andet er angivet.
Generelt bør du undersøge, hvilken måde du bedst vasker din pande op og med hvilke typer af sæbe.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar