Artiklen indeholder reklamelinks.

En god parasolfod er uundværlig, når parasollen skal stå stabilt uden fare for at vælte eller blæse væk. Det kræver naturligvis at du vælger den rette model, og det er ikke nødvendigvis den første og billigste parasolfod der er bedst.

Du behøver dog ikke nødvendigvis investere et stort beløb for at få en god parasolfod, men det kan godt betale sig at undersøge udvalget før beslutningen tages.

Herunder har vi samlet nogle af de bedste parasolfødder af forskellige typer, så du kan få overblik over dine muligheder. Vi har desuden samlet en række gode råd til køb af parasolfod, som du ligeledes finder i denne artikel.

Vedligeholdelsesfri parasolfod

Vedligeholdelsesfrie parasolfødder er typisk lavet af plast eller et kompositmateriale, der ikke kræver nogen form for smøring, rensning eller lignende pleje. Vægten består typisk af sand, som fyldes i sække eller beholdere, således at den er ligeligt fordelt i flere moduler der ikke er tunge at flytte rundt.

Herunder kan du se hvilke vedligeholdelsesfrie parasolfødder vi anbefaler netop nu:

Baser parasolfod – modulopbygget base og sandsække

Parasolfod fra Baser med sandsække (fås i flere farver). Klik på billedet og se mere.

Den modulopbyggede Baser parasolfod gik tidligere under navnet Plinthit, men har nu skiftet navn. Den består af 4 ben og et par samlestykker, hvilket betyder at den nemt kan adskilles og opbevares i løbet af vintersæsonen.

Vægten består af et par sandsække, som fås i forskellige farver og størrelser med plads til op mod 25 kilo sand i hver. Hver sandsæk har  udvendig pose og hank af polypropylen, samt en indvendig pose af polyethylen. For at fylde sækkene kan du enten tage lidt sand fra ungernes sandkasse, eller købe et par sække i det lokale byggemarked.

Specifikationer:

 • Størrelse: B70 x H53 cm.
 • Vægt: 30, 40 eller 50 kg.
 • Farver: Antracit eller taupe
 • Passer til: Stokke, Ø28 – Ø58 mm.

Se pris på Baser parasolfoden hos Frishop


Læs også: Her er de flotteste parasoller netop nu

Parasolfod af metal

En parasolfod af metal er en god og funktionel løsning, der fås i mange spændende variationer. Typisk er sådanne parasolfødder lavet af stål, og nogle modeller kan gøres tungere ved hjælp af sandsække, fliser eller plastbeholdere med sand eller vand.

Herunder har vi samlet nogle af de bedste parasolfødder af metal:

Fatboy Base parasolfod – stilren fod af stål

Fatboy Base parasolfod af stål (fås i flere farver). Klik på billedet og se mere.

Fatboy Base er en flot og stilren parasolfod, der fås i flere friske farver. Disse kan alle ses hos forhandleren ved at klikke på linket herover.

Parasolfoden er rund og har en base af stål, som efterfølgende er blevet lakeret. Den vejer 25 kilo, og måler 77 centimeter i diameter. Den har plads til stokke på op til cirka 38 millimeter.

Specifikationer:

 • Størrelse: Ø77 cm.
 • Vægt: 25 kg.
 • Farver: Grøn, antracit, lysegrå eller taupe
 • Passer til: Stokke, op til Ø38 mm.

Se pris på Fatboy parasolfoden hos Frishop


LECO parasolfod – til fliser eller sandmoduler

LECO parasolfod af metal. Klik på billedet og se mere.

Med denne parasolfod er det muligt selv at vælge hvor tung den skal være, da du eksempelvis kan benytte fliser for at sikre stabiliteten. Du kan dog også købe et passende cover, der kan fyldes med vand eller sand.

Parasolfoden er lavet af stål, og måler hele 100 x 100 centimeter. Den passer til de lidt større parasoller med stokke på op til 50 millimeter, og den vejer i sig selv 4 kilo.

Specifikationer:

 • Størrelse: B100 x D100 cm.
 • Vægt: Kan tilpasses efter behov
 • Farver: Sort
 • Passer til: Stokke, Ø50 mm.

Se pris på LECO parasolfoden hos Frishop


Parasolfod af granit

Parasolfødder af granit har et elegant udseende med en blank overflade, der får dem til at fremstå eksklusive og stilrene. De er således et godt valg til terrassen hvor de skal stå synligt, og hvor der samtidig ønskes en flot helhedsløsning med en god vægt.

Fresno parasolfod af sort granit

Fresno parasolfod af granit med stålrør. Klik på billedet og se mere.

Fresno parasolfoden er lavet af sort granit, og fremstår således både diskret og stilren. Den vejer hele 60 kilo, kan derfor med fordel bruges til de lidt større parasoller. Hos ILVA findes den dog også i en lidt mindre version på 40 kilo, som kan ses ved at klikke videre på linket ovenover.

Parasolfoden har en åbning i bunden så den nemmere kan løftes og flyttes, men den er dog bedst egnet til placering et fast sted, da den kan være temmelig tung at flytte rundt på.

Røret er af rustfrit stål, og foden måler 55 x 55 centimeter.

Specifikationer:

 • Størrelse: B55 x D55 cm.
 • Vægt: 40 eller 60 kg.
 • Farver: Sort
 • Passer til: Ukendt

Se pris på Fresno parasolfoden hos ILVA


Firkantet parasolfod i grå granit

Firkantet parasolfod af grå granit (fås i flere størrelser). Klik på billedet og se mere.

Denne parasolfod er af grå granit, hvilket ikke gør meget væsen af sig på de fleste flisebelagte terrasser. Den er således et godt valg for dig der først og fremmest ønsker en diskret løsning, som dog stadig gerne må være pæn og elegant.

Parasolfoden vejer 60 kilo, men fås også i en halveret udgave til altanen, samt en mindre udgave på 45 kilo. Disse kan ses ved at klikkere videre på linket ovenover.

Da parasolfødder i denne størrelse kan være tunge at flytte rundt på, er den udstyret med en hank i den ene ende, samt hjul i den anden. Det er således muligt at løfte den op på højkant, hvorefter den forsigtigt kan trækkes henover terrassen. Det skal dog anbefales, at parasollen bør fjernes før foden flyttes.

Specifikationer:

 • Størrelse: B60 x D60 cm.
 • Vægt: 25 (halv), 45 eller 60 kg.
 • Farver: Grå
 • Passer til: Ukendt

Se pris på parasolfoden hos Havemøbelland


Rund parasolfod af grå granit

Rund parasolfod af grå granit (fås i flere størrelser). Klik på billedet og se mere.

En rund parasolfod af granit er måske ikke helt så stabil som en firkantet, men den er til gengæld køn at se på, og du undgår at støde fødderne ind i skarpe hjørner.

Parasolfoden har en diameter på 50 centimeter, og vejer 40 kilo. Den har en fordybning ind i den ene side, der fungerer som håndtag, og derudover har den hjul i den anden side. På den måde kan parasolfoden vippes op og flyttes rundt på terrassen efter behov, hvilket kan være praktisk på terrassen der er åben mod både øst, syd og vest.

Denne parasolfod passer til stokke med en diameter på mellem 38 og 48 diameter, og den har et dobbelt skruesystem som sikrer at parasollen sidder godt fast.

Specifikationer:

 • Størrelse: Ø50 cm.
 • Vægt: 40 kg.
 • Farver: Grå
 • Passer til: Stokke, Ø38 – Ø48 mm.

Se pris på parasolfoden hos 10-4


Læs også: Her er de flotteste hængeparasoller

Parasolfod af beton

Parasolfødder af beton har et flot og rustikt look, hvilket skyldes den rå overflade. De er samtidig særdeles robuste, og tåler lidt af hvert. De er således et godt valg til dig der er vildt med moderne nordisk stil, da rå betonelementer ofte ses i denne forbindelse.

Cinas parasolfod af sort beton med hjul

Cinas parasolfod af sort beton. Klik på billedet og se mere.

Denne parasolfod er fra danske Cinas. Den er lavet af sort beton, og står på en smart base med hjul. Dette betyder at du altid nemt kan flytte rundt på parasolfoden efter behov, og dermed få skygge præcis hvor du måtte ønske det.

Parasolfoden vejer 50 kilo, og i røret findes et patenteret system til centrering af parasollens stok. Du vælger selv om du ønsker at montere hjulene i basen eller ej, hvilket kan være nyttigt for dig der ikke ønsker at gøre brug af dem hele tiden.

Specifikationer:

 • Størrelse: Ukendt
 • Vægt: 50 kg.
 • Farver: Sort
 • Passer til: Stokke, Ø38 – Ø58 mm.

Se pris på Cinas parasolfoden hos Frishop


Rund parasolfod af rå beton

Rund parasolfod af rå beton. Klik på billedet og se mere.

Er du til råt look, er denne parasolfod en overvejelse værd. Den vejer hele 50 kilo og har en flot overflade i grå beton, der er støbt ind til en rund fod med afrundede kanter.

Parasolfoden har et metalrør i midten med plads til en stok på mellem 38 og 48 millimeter i diameter, og rørets højde er på 30 centimeter. Da foden ikke har hjul under sig, står den bedst på en fast plads. Du kan dog også vælge at tilkøbe en vogn den kan stå på, hvis dette ønskes.

Specifikationer:

 • Størrelse: Ø55 cm.
 • Vægt: 50 kg.
 • Farver: Grå
 • Passer til: Stokke, Ø38 – Ø48 mm.

Se pris på parasolfoden hos Havemøbelland


Vogn til parasolfod op til 100 kilo

Vognen passer til parasolfødder med diameter mellem 40 og 60 cm. Klik på billedet og se mere.

Hvis du også synes det er et frygteligt slæberi at flytte rundt på parasolfoden, kan du med fordel overveje at anskaffe en vogn som denne. Vognen har en kraftig stålkonstruktionen og kan bære op til 100 kilo, hvilket betyder at de fleste runde og firkantede parasolfødder på op til 60 x 60 centimeter passer til den.

Vognen er velegnet til parasolfødder af både granit og beton, og på grund af dens design holdes tyngdepunktet lavt. Det betyder at størstedelen af stabiliteten bibeholdes, selvom parasolfoden sættes op på en vogn.

På hjulene findes der desuden bremser, således at parasollen ikke pludselig triller væk med vinden. Vognen i sig selv vejer 3,1 kilo.

Specifikationer:

 • Materiale: Stål
 • Vægt: 3,1 kg.
 • Passer til: Parasolfødder mellem 40 og 60 mm.

Se pris på vogn til parasolfod hos 10-4


5 råd til køb af parasolfod

Før du kan vælge ny parasolfod, er det en god idé at undersøge markedet, samt finde ud af hvad dine behov egentlig er. Herunder finder du 5 gode råd, som vi har udarbejdet sammen med Mybaser.dk.

Kort om Mybaser.dk:

Mybaser.dk står bag Baser parasolfoden, der førhen har været kendt under navnet Plinthit. Nu har de imidlertid gennemgået en re-branding proces, som har involveret hjælp fra både folkeskoleelever og en branding specialist, hvor visionen er at gøre brandet mere tilgængeligt end hidtil.

Herunder er en opsummering af de 5 råd, der hjælper dig til valg af ny parasol:

 1. Find dit behov
 2. Find den rette vægt
 3. Placering og flytning af parasolfoden
 4. Vedligeholdelse af parasolfoden
 5. Gør det let for dig selv

1 – Find dit behov

Det er vigtigt, at du bruger lidt tid på at overveje hvad dine behov er og hvordan du har tænkt dig at bruge din parasolfod. På denne måde kan du undgå en træls situation med lidt planlægning.

Fire ting du bør overveje:

 • Hvor stor er din terrasse?
 • Hvilken overflade har din terrasse (sten eller træ)?
 • Har du allerede en parasol som parasolfoden skal passe til?
 • Hvordan vil du bruge din parasol og parasolfod på din terrasse?

Det sidste punkt er vigtig af flere grunde, fordi det har indflydelse på hvad den rigtige parasolfod er for dig:

 • Har du tænkt dig at flytte meget rundt på den, hvis muligheden er der?
 • Skal den bruges i kombination med havemøbler (enten ved siden af eller stikkende gennem bordet)?
 • Er det vigtigt for dig at slippe for vedligehold / at kunne pakke parasol og parasolfod sammen for vinteren med lethed?

For din egen skyld bør du altid have lethed for øje; hvis det er vigtigt for dig at kunne flytte parasolfoden, så skal det også være let.

2 – Find den rette vægt

“Hvor tung skal min parasolfod være?” og “hvad skal en parasolfod veje til en 2,7 meter parasol?” og lignende er spørgsmål, der ofte stilles af folk, som er på udkig efter en ny parasolfod.

Hvor tung din parasolfod skal være, bestemmes af en række forskellige ting. Især størrelsen af din parasol har stor indflydelse på vægt behovet. Andre ting som f.eks. tykkelsen på parasolstokken og om parasollen kan vippes har også en direkte indflydelse på vægtbehovet af din nye parasolfod.

Herunder er de afgørende faktorer for at finde den rette vægt:

Parasolstokkens tykkelse. Det er ikke alle parasolfødder på markedet, hvor man kan se hvilken parasolstok tykkelse de passer til. Som udgangspunkt er de mest gængse mål 30-50 millimeter. Det kan være en rigtig god idé at måle stok tykkelsen på din parasol før du shopper efter en ny parasolfod. Så er du da sikker på at parasolfod og parasol passer sammen. Stok tykkelsen en parasolfod kan rumme er ofte direkte forbundet med dens vægt: En tungere vægt betyder at den, som regel, er tilpasset en større parasol med en tykkere parasolstok.

Det kan være en stor fordel at vælge en parasolfod, der kan tilpasses en variation af parasolstok tykkelser. En god parasolfod holder nemlig typisk længere end selve parasollen, hvorfor det anbefales at vælge en tilpasningsvenlig model.

Parasollens størrelse. Der er ikke så mange producenter af parasolfødder, der beskæftiger sig med hvilken størrelse parasoller deres parasolfødder er egnet til. Derfor kan det være svært at navigere mellem de mange valg, der er på markedet.

En god tommelfingerregel er følgende:

 • Til en parasol på op til 2,8 meter i diameter skal du bruge en parasolfod på cirka 30 kilo.
 • Til en parasol på op til 3 meter i diameter skal du bruge en parasolfod på cirka 40 kilo.
 • Til en parasol på op til 3,5 meter i diameter skal du bruge en parasolfod på cirka 50 kilo.

Alt derover vil kræve noget mere af parasolfoden. Det kunne eksempelvis være en hængeparasol, hvortil der hører en specifik størrelse og form for parasolfødder.

Hvis du vil vide mere, kan du tjekke denne størrelsesguide, som Baser har udarbejdet.

Parasollen kan vippes. Der er rigtig mange parasoller, som har tilt-funktion i stokken, således at de kan vippes når solen står lavt. Rigtig mange benytter sig af denne funktion, og den er rigtig god til at give ekstra skygge på de solrige dage. Man skal dog være opmærksom på, at når man vipper parasollen, så skaber man et sejl som på et skib. Vinden passerer ikke længere under parasollen, men bliver grebet af parasollens stof, og risikoen for at parasollen vælter øges. Derfor kræver det ekstra tyngde af parasolfoden at kunne modstå. Som tommelfingerregel anbefaler vi derfor, at man undgår at vippe parasollen når det blæser.

Parasolfodens form og stabilitet. En ting er parasolfodens vægt, en anden er dens stabilitet. 50 kilo er 50 kilo, uanset hvilken form parasolfoden har, men formen har dog en vigtig betydning for vægtfordelingen. Med det samme en parasolfod sættes på hjul, hæves tyngdepunktet og stabiliteten mindskes. En bred og flad parasolfod med en vægt på 50 kilo er således mere stabil end en høj og smal parasolfod med samme vægt. Derfor vil vi til hver en tid anbefale en parasolfod i stil med Baser modellen, som kan ses her.

Generelt skal parasolfoden helst være helt tæt ned mod overfladen den står på. Derfor kan du komme i problemer, hvis din parasolfod har for højt et tyngdepunkt. Undgå helst løsningen med at putte din parasolfod på en vogn med hjul, medmindre vognen er lav og hjulene placeret langs siden af parasolfoden.

Det gør intet at parasollen svajer i vinden, så længe parasolfoden ikke svajer med.

3 – Placering og flytning af parasolfoden

At placere en parasolfod kan være en udfordring. Det skal gå op i en højere enhed i forhold til sol, havemøbler og terrassens indretning. Derfor kan det være gavnligt at have en parasolfod, som kan flyttes rundt. Mange leder således efter parasolfødder på hjul og med håndtag, for netop at kunne opnå et niveau af flytbarhed. Det er dog ikke alle parasolfødder, som er lige lette at flytte rundt på, selv når de har hjul og håndtag.

Et par ting du bør tænke over (og måske undgå):

 • Et håndtag (og evt. hjul) kan virke som en god idé, men når du skal ned og kravle på jorden for at få fat i håndtaget, kan du risikere at skade din ryg. Det er trods alt op mod 50 kilo du skal slæbe i en dum position.
 • Du kan få parasolfødder både med hjul og et udtrækkeligt håndtag, der gør at du ikke behøver kravle hen ad terrassen, men kan gå oprejst i en bedre position. Dem kan du dog ikke have parasollen stående i mens du flytter parasolfoden, da du risikerer at vælte både potter og havemøbler undervejs.
 • Sidst, men ikke mindst, findes der modeller af parasolfødder, som kan flyttes på en lidt utraditionel vis, men som har vist sig at være lettere end de fleste andre metoder. Denne løsning lader dig flytte parasol og parasolfod sammen i oprejst position, og først efter dette placere modvægten når du har fundet den rigtige position.

En parasolfod kan også gøres mobil ved køb af en vogn med hjul til at sætte den på. Der vil tyngdepunktet dog muligvis blive højere, og parasolfoden mindre stabil. Det er således værd at gå efter en vogn med hjul, der er placeret ude til siden, for at bibeholde stabiliteten selvom foden løftes lidt op.

Du kan også med fordel overveje formen på parasolfoden. Det er nogle gange svært at placere en bred, firkantet parasolfod af granit eller beton ved siden af havemøblerne på en fornuftig måde. Så tænk  derfor gerne kreativt når du leder efter din nye parasolfod, kig på former og forestil dig hvad der kan give mening for netop dig og  den måde du har opbygget og indrettet din terrasse på.

4 – Vedligeholdelse af parasolfoden

De fleste tager normalt parasollen ind i efteråret, eller dækker den til under et overtræk. Men parasolfoden glemmer de fleste at skænke en tanke, og det kan betyde at holdbarheden mindskes. Der kan være flere grunde til dette, afhængigt af hvilken type parasolfod der er tale om, men herunder er nogle af de vigtigste grunde:

 • Metal ruster – og selv når det er ‘rustfrit’ er det ofte en belægning, som slides af med tiden og som alligevel sagtens kan angribes af flyverust.
 • Rustne metalrør er svære at bruge og vil ofte resultere i, at du enten ikke kan spænde parasollen ordentligt fast eller slet ikke få den i røret længere.
 • Hvis parasolfoden har hjul, kan hjulene også ruste og have svært ved at dreje rundt, og så er den pludselig ikke så nem at flytte mere.
 • En parasolfod fyldt med vand kan ligefrem gå hen og sprække i løbet af vinteren, og risikoen øges markant på dage med hård frost, da vand udvider sig i takt med at det fryser.
 • Alger på overflader af eksempelvis sten kan være besværlige at komme af med. Det er som regel lettere på granit end på beton, fordi granit blokkene er glatte, mens betonen er ru.

Hvis du vil undgå at parasolfoden ruster, samt at rengøre og vedligeholde parasolfoden, bliver du nødt til at flytte den ind i et skur eller en garage over vinteren. Problemet er bare, at det som regel ikke er “flyt parasolfoden ind,” som står øverst på to-do listen i efterårsferien. At flytte parasolfoden ind for vinteren kan dog løse alle de førnævnte problemer, så det kan være tid og energi godt givet ud i det lange løb. Af samme grund er det en god idé at tænke mobilitet ind i valget af parasolfod, så du ikke behøver at slide og slæbe når den skal sættes ind for vinteren.

5 – Gør det let for dig selv

Det sidste råd er nærmere en påmindelse end et råd: Gør det let for dig selv.

Der er ingen grund til at det skal være besværligt at have en parasolfod. Lethed for dig kan være, at parasolfoden er nem at flytte og placere. Det kan være, at den er let at pakke væk når det bliver vinter. Måske er det, at den passer til mange forskellige parasolstokkes diameter? Eller at den har ekstra tyngde fordi det blæser meget hvor du bor? Under alle omstændigheder findes der et godt udvalg af brugbare løsninger på markedet, hvilket gør det endnu mere oplagt at bruge lidt ekstra tid på at finde den rette løsning.

This post has a rating of stars based on reviews from our users.
Rate this post
Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar