Guide til at vælge den bedste luft til vand varmepumpe (+ inspiration)
Traditionelle opvarmningsmetoder som brændeovne og oliefyre kan være meget dyre i drift. Luft til vand varmepumper og luft til luft varmepumper er gode alternativer til traditionelle opvarmningsmetoder. De er mere effektive og kan spare dig en del penge på din varme- og elregning.
I denne guide fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om luft til vand varmepumper, lige fra installation til priser. Vi viser dig også, hvordan du selv kan installere luft til vand varmepumper med vores gør-det-selv-guide.
Luft til vand varmepumpe pris inkl. montering
Prisen for installation af en luft til vand varmepumpe afhænger af forskellige faktorer som f.eks:
- Type af luft til vand varmepumpesystem
Et opdelt system til luft til vand varmepumper består af to enheder. Den indendørs enhed er via kølemiddel forbundet til den varmeveksler, kompressor og ventilator, der er monteret udenfor. Varmen udvindes udefra og overføres via kølemidlet til den indendørs enhed, der opvarmer vandet. En samlet luft til vand varmepumpe udfører al arbejdet udenfor, og det varme vand ledes tilbage til hjemmets system.
- Størrelsen og isoleringen af din bolig
Et større hjem kræver en kraftigere varmepumpe for at opvarme rummet effektivt, hvilket naturligvis vil øge de samlede omkostninger. Omvendt vil et mindre hus have brug for en mindre kraftig varmepumpe, hvilket vil være med til at holde omkostningerne nede.
- Det klima, du bor i
Hvis du bor i et klima med ekstreme temperaturer, har du brug for en varmepumpe, der kan klare disse forhold. Det betyder, at den sandsynligvis vil være dyrere end en varmepumpe, der er beregnet til mere rolige klimaer.
De gennemsnitlige installationsomkostninger for en luft til vand varmepumpe ligger et sted mellem 2.500 og 4.000 kroner. Prisen afhænger af faktorer som f.eks. installatørens erfaring, og hvor langt væk arbejdet skal udføres. Hvis installatøren skal køre langt, vil prisen være højere. Sørg for at få flere tilbud på installationsprisen, så du kan sammenligne priserne og finde den bedste. For at hjælpe dig med at få de bedste tilbud kan du bruge 3byggetilbud. Her får du tre gratis tilbud at vælge imellem.
Du skal selvfølgelig også medregne prisen på selve luft til vand varmepumpen. En samlet pris løber altså op i 80.000 og 150.000 kr. afhængig af de ovennævnte faktorer.
Hvis du har lyst til at gøre det selv, kan du finde vores gør-det-selv-guide nedenfor, og få de vigtigste tips til installationsprocessen.
Hvorfor vælge luft til vand varmepumpe?
For at forstå, hvorfor luft til vand varmepumper er et godt valg, er det først vigtigt at forstå, hvordan de fungerer. Luft til vand varmepumper anvender det samme grundprincip som traditionelle varmepumper, men de er designet til brug med vandbaserede opvarmningssystemer i stedet for luftbaserede systemer.
Først tager en udendørs enhed varme fra den udendørs luft og overfører den til et kølemiddel. Derefter øger en kompressor kølemidlets temperatur yderligere. Kølemidlet overfører varmen til en varmtvandsbeholder gennem en varmeveksler. Varmt vand fra tanken cirkuleres rundt til radiatorer og vandhaner i huset. Herefter transporteres det kolde vand tilbage til vandtanken, og kølemidlet afkøles af vandet og overføres tilbage til udendørsenheden for at blive opvarmet igen.
Der er flere grunde til, at du bør overveje en luft til vand varmepumpe til dit hjem:
Høj effektivitet – En af de største fordele ved luft til vand varmepumper er, at de er meget mere effektive end traditionelle varmesystemer. Dette skyldes til dels, at de ikke er afhængige af forbrænding, hvilket kan spilde en masse energi. Desuden kan luft til vand varmepumper også udnytte gratis solenergi ved at bruge solens energi til at opvarme vandet i vandrørene.
Lavere driftsomkostninger – Den øgede effektivitet af luft til vand varmepumper giver lavere driftsomkostninger. Faktisk har undersøgelser vist, at disse typer varmepumper kan spare boligejere op til 60% på deres varmeudgifter sammenlignet med traditionelle systemer. Over tid vil disse besparelser dække for omkostningerne ved installationen af din luft til vand varmepumpe.
Miljøvenlig – En anden stor fordel ved luft til vand varmepumper er, at de er langt mere miljøvenlige end traditionelle opvarmningssystemer. Det skyldes, at de ikke producerer forurenende stoffer, som kan være skadelige for både miljøet og dit helbred. Desuden kan brugen af en vedvarende energikilde som solenergi være med til at reducere dit CO2-fodaftryk yderligere.
Hvor meget strøm sparer luft til vand varmepumpe?
Effektiviteten af en varmepumpe måles ved hjælp af Coefficient of Performance (CoP). Denne enhed bestemmes ved at måle den mængde energi, der tilføres (i dette tilfælde elektricitet), og den mængde energi (varme), der afgives. En varmepumpe med en CoP på tre kan skabe tre kW varme for hver kW elektricitet.
Et gennemsnitligt hjem har brug for ca. 12.000 kWh (kilowatttimer) varme om året. For at opnå dette vil en varmepumpe med et CoP på 3 derfor bruge 4.000 kWh elektricitet om året. Dette tal afhænger af størrelsen af dit hjem, hvor godt isoleret det er, og hvor meget varmt vand du bruger. Det vil også afhænge af varmepumpens effektivitet. En varmepumpe med en CoP på 4 vil bruge mindre elektricitet for at producere den samme mængde varme.
Hvordan installerer man en luft til vand varmepumpe selv?
Vælg den rigtige placering
Placeringen af din varmepumpe er vigtig, fordi det vil påvirke, hvor godt varmepumpen fungerer, og hvor mange penge du vil spare på dine varme- og elregninger. Placer enheden så tæt som muligt på huset for at reducere varmetabet.
Forbered installationsområdet
Når du har valgt den rette placering til din varmepumpe, er det tid til at forberede installationsområdet. Start med at fjerne alt affald eller forhindringer. Brug derefter et vaterpas for at sikre, at jorden er plan. Hvis den ikke er det, skal du udjævne den, før du fortsætter med installationen.
Installer bundpladen
Det næste trin er at installere bundpladen til din varmepumpe. De fleste varmepumper leveres med en forboret bundplade, så det eneste du skal gøre er at rette den ind efter hullerne i jorden og skrue den fast. Hvis din varmepumpe ikke leveres med en forboret bundplade, skal du blot bore fire huller i jorden og skrue bundpladen på plads.
Fastgør rørene
Når bundpladen er monteret, er det tid til at fastgøre de rør, der skal føre vand eller kølemiddel til og fra din varmepumpe. Afhængigt af hvilken model af varmepumpe du har, kan disse rør være lavet af kobber eller PVC. Hvis du ikke er sikker på, hvilken type rør du skal bruge, kan du konsultere den vejledning, der fulgte med din varmepumpe, eller bede en fagmand om hjælp.
Tilslut strøm og test din varmepumpe
Når alt er tilsluttet, skal du tænde for din varmepumpe og lade den køre et stykke tid for at sikre dig, at alt fungerer korrekt.
Hvis du er usikker på om montering af varmepumpen, kan du få faglige mennesker indenfor området til at montere det sikkert og korrekt. Du kan få 3 tilbud til montering af varmepumpe på en af vores andre artikler.
Selv om enhederne er ret støjsvage, skal du sørge for at tale med naboerne, hvis du har naboer tæt på din udendørs enhed, på grund af mulig støj.
Her er to nyttige videoer, der kan hjælpe dig med at visualisere installationsprocessen. Hvis du er usikker på dine færdigheder, er det dog bedre at få fat i en erfaren montør.