En varmepumpe fordeler ikke blot varmen i dit hus. En varmepumpe kan reducere din varmeregning betragteligt og forbedre dit indeklima markant. 

Har du radiatorer eller gulvvarme der kører på vand, kan du spare mange penge ved at installere en luft til vand varmepumpe, og derved få et mere effektivt varmeforbrug. 

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe omdanner varmen i luften udenfor til varme inde i huset gennem vandet i dine radiatorer eller din gulvvarme. Det er en effektiv og billig varmekilde, når blot dit hus i forvejen opvarmes af radiatorer eller gulvvarme. Er det tid til at skifte olie- eller gasfyr, kan du med fordel skifte til en af de anbefalede bedst i test luft til vand varmepumper. Det er energivenligt, selvom varmepumpen kører på strøm, fordi virkningsgraden er høj. En luft til vand varmepumpe producerer nemlig 4 kWh for hver kWh strøm den forbruger.

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Du skal naturligvis sikre dig at udedelen og indedelen fungerer med hinanden. Med nogle mærker og serier, kan det være en idé at holde sig til samme mærke eller serie, da de er lavet specifikt til at fungere sammen. Men lad os se på nogle modeller af ude- og indedele.

The Bosch Compress 7000i AW-5 er en støjsvag ude-model med et støjniveau på kun 64 db hvad der svarer til almindelig snakken. 

Den har også et indbygget IP modul, hvilket gør at det er muligt at styre den via din smartphone. Dette er smart hvis du vil skifte temperaturen alt efter om du er hjemme eller ej.  

Bosch Compress 7000i AW-5 er en udedel som skal kombineres med en indedel. Den måler 930x1370x440 mm (BxHxD) og skal monteres af en installatør.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

Se vores artikel om: Luft til luft eller luft til vand

 

METROAIR 330 er indedelen til dit luft til vand varmepumpeanlæg og kombineret med en udedel giver den et komplet og økonomisk varmepumpeanlæg. Med danske standardmål og et diskret design monteres den i dit bryggers eller teknikrum uden problemer af en installatør. 

METROAIR 330 kan sluttes til forskellige typer af centralvarmesystemer med radiatorer eller guldvarme, og kan ydermere tilsluttes pool eller klimaanlæg med forskellige temperaturindstillinger. 

Den har en varmtvandsbeholder med en kapacitet på 180L samt en bufferbeholder på 55L hvilket giver en højere COP værdi, som man dog skal se i sammenhæng med den udendørs varmepumpe.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

The Bosch Compress 7000i AWM-17 er indedelen til dit luft-til-vand varmepumpeanlæg. Målene passer fint med danske standarder og kan indgå i din maskinpark uden de store problemer. Laves i hvid og sort.

Bosch Compress 7000i AWM-17 har også indbygget IP Modul, så du kan styre enheden med din smartphone. 

Bosch Compress 7000i AWM-17 har brug for tilkøb af cirkulationspumpe for at kunne sættes til dit centralvarmeanlæg, og skal kombineres med enten AW13 eller AW17. Begge dele skal monteres af en installatør. 

Den har en varmtvandsbeholder på 190L og en 14L ekspansionsbeholder. COP, energiklasse og DB defineres sammen med udedelen.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

Se også artiklerne: Bedste aircondition – her er alt hvad du har brug for at vide

Luft til vand varmepumper – en besparelse der er til at tage og føle på

At få installeret en varmepumpe lyder måske nok som en kompliceret affære, men sandheden er heldigvis en ganske anden. Anlægget er forholdsvist nemt at få installeret. Det vil kun tage et par dage, og så er den klaret for de næste 20 år. Jeps du læste rigtigt. En varmepumpe holder typisk i 20 år. 

Lad os se på forskellen mellem at benytte et oliefyr og en varmepumpe. Det er umiddelbart her den største besparelse er at finde, selvom der også er mange penge at spare ved for eksempel gasfyr. Eksemplet er baseret på nogle beregninger foretaget af teknologisk institut, og tager udgangspunkt i en helt almindelig familie på 4 personer, som bor på 130 kvadratmeter. Deres oliefyr trænger til at blive udskiftet, og de overvejer nu om de skal anskaffe et nyt oliefyr, eller om de skal skifte til luft til vand varmepumpe anlæg. 

En luft til vand varmepumpe består af to dele. En udedel og en indedel, som er forbundet med hinanden, og som begge kører på strøm. Priser på luft til vand varmepumper varierer selvfølgelig afhængigt af varmepumpens effekt, omfanget af installationen og lignende, men du skal regne med en investering på ca. 70-90.000 kr inklusive installation. Det vil sige at der er tale om en mer-investering på cirka 55.000 kr i forhold til et nyt oliefyr. En luft til vand varmepumpe er dog stadig billigere end eksempelvis et jordvarmeanlæg og væsentligt nemmere at få installeret.

Med et nyt oliefyr, service og indkøb af fyringsolie, vil familien ca have en årlig varmeudgift på 22.000 kr. Med et varmepumpe anlæg vil samme familie ca have en udgift på 12.000 kr om året. Mer-investeringen vil derfor i gennemsnit have tjent sig selv hjem efter de første 6 år. 

Har du et større hus, vil besparelsen være større, og mer-investeringen vil dermed tjene sig selv hjem hurtigere end i eksemplet ovenfor.

Hvem kan bruge luft til vand varmepumper?

En luft til vand varmepumpe kræver som sagt blot at du har radiatorer eller gulvvarme med vand i dit hus. Det er en effektiv og billig varmekilde, som er velegnet til de fleste helårsboliger. 

Står du og skal have skiftet dit olie- eller gasfyr bør du overveje at skifte til et varmepumpe anlæg. Mer-investeringen vil hurtigt være tjent hjem i de besparelser du får på din varmeudgift. 

Derudover er en luft til vand varmepumpe forholdsvist hurtig og nem at få installeret, og pumpen vil så udnytte varmen i luften til at producere den varme du bruger til at varme dit hus og dit vand op med. Det vil den kunne gøre selv på meget kolde vinterdage med minusgrader. 

Ifølge energiministeriets beregninger, vil driftsbesparelsen være i omegnen af 40%, når du skifter dit oliefyr ud med et luft til vand varmepumpe anlæg.

Varmepumpe for klimaets skyld

Varmepumper er det klimavenlige valg til din varme. Selvom denne varmekilde kører på strøm, anvender den ikke strømmen til direkte varmeproduktion, sådan som en elradiator gør. I stedet indsamler varmepumpen varme som allerede eksisterer, og sender det videre i systemet. Det gør den yderst energi effektiv. En elradiator giver 1kW varme for hver 1 kW strøm den forbruger, hvorimod en luft til vand varmepumpe producerer 3-4 kW varme pr. 1 kW strøm den forbruger. Varmepumpen er dermed 3-4 gange så effektiv som elradiatorer.

Samtidig er elproduktionen underlagt krav til Co2 udledning og rensning af røgen der udledes. Der er ikke samme strenge krav til private oliefyr, så du mindsker dit klimaaftryk ved at udskifte dit oliefyr til en varmepumpe der kører på strøm produceret af strøm udbydere, som produceres centralt på kraftvarmeværker der kører på biobrændsel suppleret med sol- og vindenergi.

Dette gør varmepumper til en yderst miljøvenligt alternativ til dit oliefyr. I nogle tilfælde vil udskiftningen medføre, at energimærket forbedre, hvilket igen vil betyde, at din bolig stiger i værdi.

Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?

Som sagt består luft til vand varmepumper af en udedel og en indedel som er forbundet med hinanden. Udedelen sidder i en øj og bred boks, som fungerer som en ventilator. Den trækker luften udefra ind gennem en varmeveksler i varmepumpen. Varmen overføres i et kølemiddel. En kompressor i varmepumpen vil hæve trykket, hvorved temperaturen i kølemidlet ligeledes stiger. Det opvarmede kølemiddel ledes så indenfor til indedelen, der typisk vil være bygget sammen med din varmtvandsbeholder. Kølemidlet kører gennem varmtvandsbeholderen og overfører sin varme til vandet. Derefter ledes det tilbage i varmepumpen udendørs for at blive varmet op igen.

Du vil opleve at der sætter sig rimfrost på varmepumpens køleflade. Dette sker fordi varmepumpen suger varmen fra luften omkring sig, og dermed bliver luften omkring varmepumpen koldere, og så vil fugten i luften blive til rimfrost. Det sker typisk når det er køligt udenfor og temperaturen kommer under 5 grader. Når det sker, vil varmepumpen skulle bruge 5 minutter hver time på at afrime ventilatoren, hvad der vil kunne medføre lidt støj fra varmepumpen. Derfor anbefales det, at du ikke placerer varmepumpen lige op ad din terrasse eller soveværelse, så du ikke generes af støjen. 

Måske tænker du nu: ”Men hvad så om natten? Der er ikke nok varme i luften, vil jeg så altid have koldt vand og ingen varme om natten?” Svaret er: Selvfølgelig ikke. Luft til vand varmepumper har en indbygget buffertank, som varmes op i løbet af dagen, så der også er masser af varmt vand i løbet af natten. 

Dog vil du kunne opleve, at det måske kniber med at holde vandets temperatur oppe i de kolde vinterperioder hvor I bruger meget varmt vand på samme tid. Men det kan afhjælpes med en el-patron i varmtvandsbeholderen, som sikrer varmt vand, når forbruget er ekstra stort. Men selv hvis I får installeret sådan en el-patron vil I stadig have store besparelser, sammenlignet med et oliefyr.

Se også denne lignende artikel på vores side: bedste varmepumpe i test til dit behov

Se også denne artikel på Sådan vælger du din varmepumpe

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar