Længere tørkeperioder bliver med stor sandsynlighed et fænomen, vi som haveejere skal til at vænne os til i de kommende år. Har du en større have, skal du indstille dig på at vande dine planter noget oftere end tidligere. Det kan være både besværligt og tidskrævende at skulle vande planterne manuelt, og du bør derfor overveje alternativer til vandkanden. 

På dagens marked kan du finde en lang række smarte vandingssystemer – ét af de mere populære valg inden for drypvanding er siveslanger.

En siveslange er en vandslange med flere små huller, og den kan også kobles på en vandslange. Når vandet løber igennem, kan det sive ud til de omkringliggende planter. Du får her en grundig og ensartet vanding, der når helt ned til rødderne. Typisk placerer du siveslangen inde i de forskellige havebede eller langs hække eller rullegræsset, der skal have de bedste vækstbetingelser. Den er dog også uhyre velegnet til både drivhuset og køkkenhaver, hvor planterne er særligt tørsthungrende. Siveslangen kan tilkobles en timer, så vandingen sker automatisk på daglig basis.

Find nogle bud på gode og effektive siveslanger i vores oversigt.

Siveslange pr. m – markedets bedste system

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Siveslange pr. mÉt af de absolut bedste produkter på dagens marked er Netafim Unitechline-siveslangerne, der er eksponent for en ekstremt høj kvalitet. Du kan købe siveslangen i det ønskede antal meter – du må dog max. have 60 meter på én streng af hensyn til trykket. Siveslangen har desuden en selvrensende dyse, og du har derfor mulighed for at grave din siveslange ned, så den ikke skæmmer havens æstetiske udtryk. Trykket sker via en membran, og siveslangen stopper ikke til. 

Siveslangen giver 1,6 L vand/t/kvm og kan med fordel anvendes til drypvanding af hække og bede. Det er også en oplagt løsning, hvis du for nylig har anlagt rullegræs, der skal have de bedste vækstbetingelser.

Siveslangen er en af markedets bedste og bestseller hos Plantetorvet.

Siveslangen kan fåes i alle længder. Så selv om du ønsker en siveslange på 30 eller 100 meter, så er det muligt. Husk dog at købe endeprop og kobling som separat tilbehør. 

Udvalgte specifikationer

 • Markedets bedste produkt 
 • Slangen købes pr. m – max. 60 meter pr. streng 
 • 30 mm afstand mellem hullerne 
 • Giver 1,6 L vand/t/kvm
 • Selvrensende dyse
 • Kan graves ned og dermed skjules

Se produktet her

Siveslange 30 m – komplet pakke fra topproducent

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Set på Plantetorvet

Siveslange 30 m

Siveslangen på 30 meter er et absolut topprodukt fra Netafim Unitechline, der leveres i en komplet pakke med både endestykke, han-kobling og spyd. Perfekt til dig, der vil hurtigt i gang med at vande, og som måske ikke har tidligere erfaringer med siveslanger. Du køber produktet pr. 30 meter og må max. have 60 meter pr. enkeltstreng af hensyn til trykket. Dryphullerne er placeret med 30 mm afstand, og de er med membraner, der giver et ensartet tryk i hele slangelængden. Du får derfor et yderst pålideligt system, som tilmed kan graves ned, hvis det er et ønske. 

Pakken er særligt velegnet til dig, der vil vande hække og bede rundt om i haven. Du kan naturligvis også vande både drivhusplanter og køkkenhaven. 

Slangen er en af markedets bedste og bestseller hos Plantetorvet.

Udvalgte specifikationer

 • Absolut topprodukt
 • Købes pr. 30 m
 • Komplet pakke m. endestykke, han-kobling og spyd 
 • 30 mm afstand mellem hullerne 
 • Giver 1,6 L vand/t/kvm
 • Dryphuller med membraner
 • Kan graves ned og dermed skjules

Se produktet her

Fiskars siveslange 15 m – giver et optimalt vandtryk


Set på Frishop

Fiskars siveslange 15 m

Fiskars er endnu en af de producenter, der har lanceret en siveslange – her i længden 15 meter. Modellen udmærker sig ved at have en flow-ventil, der giver et optimalt tryk på vandet. Samtidig kan du skære slangen til, så du får den ønskede længde. 

Det lyder vildt, men du kan spare op til 70% vand, når du drypvander med en siveslange. Samtidig får du en langt mere effektiv vandingsform, hvor vandet ikke blot rinder væk fra overfladen, i stedet for at trænge ned til rødderne. Siveslanger er et godt valg til vanding af alt fra hække til rullegræs og bede – enten på regulær basis eller i særligt tørre perioder.

Udvalgte specifikationer

 • Købes pr. 15 m
 • Tilskær slangen i den ønskede længde
 • Flow-ventil – optimalt vandtryk
 • Spar op til 70% vand
 • Vægt 1,8 kg
 • Mål: 39 x 39 x 56 mm

Se produktet her

Grouw siveslange 15 m – prisvenligt produkt

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Set på Frishop

Grouw siveslange 15 m

Grouw står bag en række funktionelle, prisvenlige og testvindende haveartikler såsom deres ørnenæb. Produktsortimentet indeholder bl.a. også en 15 meter lang siveslange. Den er et ideelt valg til dig, der har nyplantede bede og hække, som skal vandes med jævne mellemrum. Tilkobler du en timer, kan du vande, selv når du er på farten eller tilbringer sommeren i sydens sol. Du har naturligvis også mulighed for at tilkoble flere slanger, hvis du skal vande over en længere afstand. Det er værd at bemærke, at der med Grouws siveslange både medfølger mellemled og koblinger, som derfor ikke skal købes separat.

Det maksimale tryk på siveslangen er 6 bar. 

Udvalgte specifikationer

 • Længde: 15 m
 • Mellemled og koblinger medfølger
 • Godt, gedigent og prisvenligt produkt

Se produktet her

Gardena siveslange 7,5 m – fungerer optimalt selv ved lavt vandtryk


Set på Frishop

Gardena siveslange 7,5 m

Den næste siveslange på listen er hentet hos den tyske gigant Gardena – en virksomhed, der gang på gang har lanceret innovative og funktionelle løsninger til haveejere verden over. Det er derfor kun naturligt, at du også finder flere siveslanger i Gardenas produktudvalg. Den 7,5 meter siveslange kan udføre en målrettet vanding i områder, der svarer til godt 7,5 m2. Ved hjælp af en sammenkobling kan du forlænge den, dog max. til 30 meter. Siveslangen tilbyder en pålidelig drypvanding, selv ved et lavt vandtryk. 

Udvalgte specifikationer

 • Længde: 7,5 m
 • Kan udvides til max. 30 meter
 • Dækker et område på godt 7,5 m2
 • Kommer fra et topmærke

Se produktet her

Hozelock siveslange 25 m – perfekt til drivhuset


Set på Frishop

Hozelock siveslange 25 m

Siveslangen fra Hozelock er uden skadelige ftalater, og den leveres med både trykregulator og koblinger. Med en længde på 25 meter kan du nå vidt omkring i haven. Du kan f.eks. placere din siveslange blandt de mere hungrende blomsterbede – især roser og rhododendroner med deres højtliggende rødder elsker en god portion vand, ligesom du skal være OBS på nyplantede hække og træer. Det kan også være en god idé at bruge siveslangen til planterne i drivhuset, hvor en agurkeplante kan få brug for op til 3-4 liter/døgn, mens tomatplanterne kan lade sig nøje med 2-3 liter. Tilkobler du en timer, kan du selv indstille de ønskede vandingsintervaller.  

Udvalgte specifikationer

 • 12,5 mm slange
 • Længde på 25 meter
 • Leveres med koblinger og trykregulator
 • Perfekt til drivhuset, men også køkkenhaver, bede og hække

Se produktet her

Guide til siveslanger – vand haven på effektiv vis

Selvom de fleste af os tørster efter dejlige varme somre uden alt for meget regn, kan de længere tørkeperioder blive noget af en overlevelseskamp for de forskellige planter i haven – især hvis de er plantet for nylig eller er plantet i krukker rundt om i haven – og derfor ikke har mulighed for at trække vand fra de dybere jordlag. 

Ifølge DMI skal vi vænne os til længere tørkeperioder, alt efter den geografiske placering, og du skal som haveejer til at tænke i kreative baner, når det kommer til at vande din have på effektiv vis. Er jorden meget tør, hjælper det f.eks. ikke at hælde en masse vand ned over planten på én gang – her skal der vandes effektivt over længere tid – med en såkaldt grundvanding – ellers risikerer du blot, at planten ikke når at absorbere vandet som ønsket. 

En af de populære vandingsløsninger er siveslanger – i guiden tager vi et nærmere kig på fordelene ved siveslanger, og hvordan du vander haven på effektiv vis. 

Hvad er en siveslange, og hvordan virker den?

Det er ikke sikkert, at du kender den officielle betegnelse ”siveslange”, men som haveejer kender du med stor sandsynlighed allerede konceptet. Måske har du allerede eksperimenteret med de mere hjemmelavede løsninger.

En siveslange minder en del om en vandslange, blot med flere små huller (den kan også kobles på en eksisterende vandslange). Når vandet løber igennem, kan det sive ud til de omkringliggende planter. Typisk placerer du siveslangen inde i de forskellige havebede eller langs hække, der skal have de bedste vækstbetingelser. Vandet skal ofte være tændt 2-3 timer, så det har tid til at trænge ned i jorden, uden at fordampe. Du kan dog også nøjes med kortere intervaller, hvis de forskellige planter blot skal fugtes. 

De store fordele ved at vælge en siveslange er, at du opnår en jævn vanding og derfor ikke overvander planterne. Det er desuden en vandbesparende løsning. 

Er det nødvendigt at vande?

Ja, i bestemte perioder kan det blive nødvendigt at vande haven. Det gælder særligt i et tørt forår, hvor nysåede planter har brug for lidt ekstra fordelagtige vækstbetingelser, samt i de mere ekstremt tørkeperioder, eksempelvis hen på sommeren, hvor den tørre jord og stærke sol kan være en hård kombination for mange planter.   

Det er langt fra alle planter, der har brug for lige meget hjælp i den danske sommervarme. Enkelte planter elsker de tørre forhold, da de oprindeligt stammer fra bjergrige egne rundt om i verden, mens andre øjeblikkeligt lider under de varme forhold. Der er også andre forhold, der kan spille ind, såsom jordens beskaffenhed, samt hvor eksponeret den enkelte plante er.  

Som hovedregel skal du være særligt opmærksom på planterne i dine krukker, nyligt såede planter – der normalt altid kræver ekstra vanding – samt træer, stauder og buske, der er yngre end 3 år og derfor ikke har et fuldt udviklet rodnet. Vær også OBS på en plante som rhododendron, der har højtliggende rødder og derfor kræver ekstra vand. Roser er en anden plante, der har brug for masser af vand, ligesom køkkenhaver og højbede også skal have tilført masser af fugt i tørre perioder.

Ældre planter samt græsplænen kan som udgangspunkt godt klare sig gennem de hårdere perioder uden den helt store vanding. Plænen skal blot trimmes med enten håndskubberen, havetraktoren eller robotplæneklipperen.

Når vi går ind i særligt tørre perioder, bør du altid holde øje med eventuelle vandingsforbud i din kommune. Her kan der i værste fald blive udstedt bøder, hvis du ikke overholder vandingsforbuddet. Her gælder det om at være en smule kreativ, hvis du har nogle ekstra tørsthungrende planter – brug f.eks. vandet fra madlavningen eller dæk planterne til. Siveslanger er også en ideel løsning, da de lader vandet sive – og du kan f.eks. bruge vandet fra regnvandstønden, hvis der stadig er noget tilbage. Du sparer op til 70% vand med en siveslange.

Hvordan vander jeg mest effektivt?

Vand er en dyr ressource, og du bør derfor bruge kræfter på at vande effektivt. Vand kun de planter, der har det største behov. Er det enkelte blomsterbed f.eks. anlagt i let skygge eller under større træer, vil det ikke tørste lige så meget som andre planter, der er mere eksponerede. Det samme gælder tæt beplantede bede og overflader med barkflis eller blade, der holder bedre på fordampningen, sammenlignet med bare jordflader, hvor vandet hurtigere løber af. Det er elementer, du kan tænke på, når du starter havefræseren og begynder at anlægge de forskellige bede. Det bedste såtidspunkt for bede er foråret eller efteråret, modsat tørre perioder som juni-august. Så brug løvblæseren eller brændekløveren til at samle blade eller kløve træ, der kan dække jordfladerne i tørre perioder.

En siveslange er et godt valg, da du får vandet planterne helt nede ved rødderne. Du bør generelt vande planterne morgen eller aften, da fordampningen her er lavest. Nogle planter kan ligefrem blive forbrændt, hvis de vandes i eftermiddagstimerne, og dråberne bliver gennemsyret af den stærke sol. Husk også, at ét stort regnskyl eller én kraftig vanding med dysen fra højtryksrenseren ikke er nok – planterne skal vandes over tid ved længere tørkeperioder. 1 mm regn trænger blot 1 cm ned i jorden, så der skal en del vand til.

Tjek, om planterne har fået nok vand, ved at grave et 20-30 dybt hul ved siden af planten. Er der fugtigt nede omkring plantens rod, har den fået nok vand.

Hvad koster det at vande?

Tallene kan variere alt efter kommune, men officielle målinger fra 2017 påpegede at en kubikmeter vand kostede omtrent 68,70 kroner for en gennemsnitsfamilie, der havde et årligt forbrug på 81,5 kubikmeter. Det kan derfor godt blive ekstra dyrt at vande haven – særligt hvis du ikke bruger ressourcerne korrekt. En agurkeplante kan f.eks. have behov for op til 3-4 liter vand i døgnet. Tilsvarende vil en tomatplante gerne have 2-3 liter.  

Løsninger som siveslanger og opsamling af regnvand kan derfor blive en uundværlig løsning for dig, der gerne vil spare på de samlede udgifter til vand.

FAQ

🤩 Hvordan virker en siveslange?

En siveslange er en vandslange med flere små huller (den kan også kobles på en eksisterende vandslange). Når vandet løber igennem, kan det sive ud til de omkringliggende planter. Du får her en grundig og ensartet vanding, der når helt ned til rødderne. Typisk placerer du siveslangen inde i de forskellige havebede eller langs hække.

🤓 Hvor meget vand giver en siveslange?

Det kan være forskelligt, da du kan sætte flere siveslanger sammen, ligesom trykket kan variere. Men som udgangspunkt kan du vande max. 60 meter pr. streng, og en siveslange giver omkring 1,6 liter/time/hul.

🤔 Hvor længe skal man have tændt for vandet ved brug af siveslange?

Det afhænger lidt af det respektive område, der skal vandes, men typisk skal vandet være tændt 2-3 timer i tørre perioder, så det har tid til at trænge ned i jorden, uden at fordampe. Skal det nyanlagte rullegræs blot holdes fugtigt, kan det være nok med 1 time. Siveslangen kan tilkobles en timer.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar