Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Siveslanger test-overblik - Guide til de 7 bedste (+ råd)

Siveslanger test-overblik - Guide til de 7 bedste (+ råd)

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udarbejdet af eksperter
Annoncer

I dag kan du finde en lang række smarte vandingssystemer, hvor ét af de mere populære valg inden for drypvanding er siveslanger.

En siveslange er en vandslange med små huller, der også kan kobles på en vandslange. Når vandet så løber igennem, kan det derfor sive ud til de omkringliggende planter, hvilket giver grundig og ensartet vanding. 

I vores oversigt kan du danne et overblik over dine muligheder, så du nemmere kan finde den model, der bedst passer til din have, dit drivhus eller din køkkenhave.

Vores favorit siveslanger

Green it Sieve Hose 15m
Lager

Green it Sieve Hose 15m

Bedste effektive siveslange Gå til bedste pris
89 Kr. hos Homeshop.dk
Læs vores anmeldelse
Lager
Fiskars Drip Hose 15 m
Lager

Fiskars Drip Hose 15 m

God til forskellige havelayouts Gå til bedste pris
229 Kr. hos 10-4
Læs vores anmeldelse
Lager
Siveslange inkl. koblinger 15 meter
Lager

Siveslange inkl. koblinger 15 meter

Bedste siveslange til nybegyndere i haven Gå til bedste pris
99 Kr. hos NetByggemarked
Læs vores anmeldelse
Lager
Fiskars siveslange 15 m
Lager

Fiskars siveslange 15 m

Bedste praktiske valg Gå til bedste pris
229 Kr. hos 10-4
Læs vores anmeldelse
Lager
Grouw siveslange 15 m
Ukendt Lager

Grouw siveslange 15 m

Bedste budgetvenlige siveslange Gå til bedste pris
99 Kr. hos Bilka.dk
Læs vores anmeldelse
Ukendt Lager
Gardena siveslange 7,5 m
Lager

Gardena siveslange 7,5 m

Bedste siveslange til mindre haver Gå til bedste pris
153 Kr. hos Proshop.dk
Læs vores anmeldelse
Lager
Hozelock siveslange 25 m
Lager

Hozelock siveslange 25 m

Bedst til større haver Gå til bedste pris
489 Kr. hos Frishop.dk
Læs vores anmeldelse
Lager

Seneste ændring:

Tilføjet produkt: Fiskars Drip Hose 15 m

Tidligere ændringer:

25. oktober 2022

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 7 bedste siveslanger i test-guiden 2024:

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte siveslanger

Sådan udvælger vi produkter på Bomagasinet

I denne artikel gennemgår vi en række populære produkter, som vi har fundet ved hjælp af dybdegående research og analysearbejde. Vores Product Research Team analyserer markedet og finder nogle af de bedste produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med hundredvis af små som store webshops, og selvom disse partnerskaber kan influere udvalget af produkter, beror vores anbefalinger på redaktionens egen professionelle vurdering af produktet.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på baggrund af:

  1
 • Officielle og upartiske produkttests
 • 2
 • Kundernes anmeldelser og meninger om produktet
 • 3
 • Produktets specifikationer, egenskaber samt fordele og ulemper
 • 4
 • Data og viden om vores læsers præferencer
 • 5
 • Garantier, service og omdømme hos forhandleren

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at notere, at artiklen ikke er en rangering af produkterne, men en gennemgang af markedets bedste produkter til brugernes behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Bemærk, vi har ikke kunne finde uvildige tests i dette emne og har primært analyseret på kundens egen "test" af produktet i form af alle de kundeanmeldelser, vi har kunne finde om de pågældende produkter, og holdt op imod produktdata og pris.

Bedste effektive siveslange test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Green it Sieve Hose 15m
markedets bedste system

Dagens bedste priser og tilbud på Green it Sieve Hose 15m:

 • Holdbare kvalitetsmaterialer
 • Dryphuller med membraner

Green it Siveslange på 15 meter er en nem og effektiv løsning til drypvanding af bede og buske. Med et stofovertræk og små huller, der langsomt vander dine planter, urter og blomster, er denne siveslange ideel til både erfarne haveejere og nybegyndere.

Grunde til at købe

 • Nem og effektiv løsning til drypvanding af bede og buske
 • Ideel til både erfarne gartnere og nybegyndere
 • Vander langsomt planterne, hvilket gør den mindre tilbøjelig til at overvande
 • Kompatibel med alle standard kliksystemer og slangetilslutninger
 • Lavet i gode og holdbare materialer

Grunde til at undgå

 • Den begrænsede længde på 15 meter er måske ikke tilstrækkelig til større haver
 • Er muligvis ikke egnet til dig der ønsker en meget kraftig anlæg

Mere om Green it Sieve Hose 15m

Detaljer

 • Farve: Sort
 • Mærke: Green>it
 • Længde: 15 m

Siveslangen er 15 meter lang og inkluderer slangekoblinger, der passer til alle standard klik systemer. Dryphullerne er udformet, så de langsomt vander dine planter, hvilket gør det særligt velegnet til nyplantede hække, der kræver ekstra vand i de første 3-4 uger.

Pakken er særligt velegnet til dig, der ønsker en nem og effektiv løsning til vanding af bede, buske, urter og blomster i haven. Siveslangen kan også anvendes til drivhusplanter og køkkenhaven.

Bomagasinets vurdering

Vi har sammenlignet Green it Sieve Hdige 15 m med andre lignende produkter på markedet, og vi mener, at den skiller sig ud af et par vigtige grunde. For det første tilbyder den en praktisk og effektiv løsning til drypvanding af bede og buske. Med sit robuste låg og små huller, der langsomt vander dine planter, urter og blomster, er denne siveslange ideel til både erfarne gartnere og begyndere.

Den er desuden kompatibel med alle standard klik-systemer og slangeforbindelser, hvilket gør den nem at bruge med dit eksisterende setup. Derudover er den lavet af holdbare materialer, hvilket sikrer lang levetid.

Vi har dog bemærket, at den begrænsede længde på 15 meter måske ikke er tilstrækkelig til større haver. Og for dig, der ønsker et mere kraftfuldt vandingssystem, er dette måske ikke det bedste valg.

På trods af disse mindre ulemper kan vi varmt anbefale Green it Sieve Hdige 15m som den mest effektive siveslange på markedet. Dens langsomme vandingsfunktion reducerer risikoen for overvanding, hvilket gør den ideel til nyplantede hække, der kræver ekstra pleje i de første par uger.

God til forskellige havelayouts test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Fiskars Drip Hose 15 m
vandbesparende drypslange med justerbar længde

Dagens bedste priser og tilbud på Fiskars Drip Hose 15 m:

 • Udstyret med en flowventil
 • Kan skæres til i den ønskede længde
 • Vandbesparende design

Fiskars Drip Hose har en smart feature, der gør det muligt for dig at klippe slangen i præcis den længde, du ønsker. Det gør slangen ideel til dig, der har en have eller en mindre mark, fordi du nemt kan tilpasse den, så den passer til dit helt specifikke layout – præcis som du vil have den.

Grunde til at købe

 • Kontrollerbart vandtryk
 • Let justerbar længde
 • Op til 70 % mere sparet vand
 • Let og holdbart materiale
 • Leveres med spydfittings

Grunde til at undgå

 • Ingen ekstra ventiler og propper til overskydende slange

Gennemgang: Produktanalyse af Fiskars Drip Hose 15 m

Detaljer

 • Længde: 15 m
 • Vægt: 1,8 kg
 • Materiale: Gummi

Fiskars Drip Hose 15m gør det nemt for dig at vande din have præcis, som du ønsker. Med sin unikke funktion kan du nemlig klippe den til, så den passer præcis til din haves størrelse og layout – på den måde er du sikret, at den passer til lige præcis dine behov. Samtidig er slangen udstyret med en smart flowventil, som sørger for, at du altid har fuld kontrol over vandfordelingen, så du undgår at overvande dine planter i fremtiden og i stedet sikrer, at de altid har den rette mængde vand. Med et design, der er skabt med fokus på at spare på vandet, er du også garanteret en jævn fordeling af vandet, der giver dine planter den nødvendige fugt, samtidig med at det sparer en god del på din vandregning.

Fiskars Drip Hose er lavet af et slidstærkt gummi, der sikrer, at den kan holde til lidt af hvert, og med en længde på 15 meter og en vægt kun på 1,8 kg er den desuden nem at flytte rundt med. Således er det en effektiv og slidstærk suge slange, som giver dig mulighed for at tilpasse den præcis efter dine behov – uden du behøver at bekymre dig om, hvorvidt den kan holde til det.

Derudover er Fiskars Drip Hose 15m en effektiv og vandbesparende løsning, der sikrer, at du altid kan tilpasse den præcis efter, hvad du har brug for.

Mere om Fiskars Drip Hose 15 m

Detaljer

 • Længde: 15 m
 • Vægt: 1,8 kg
 • Materiale: Gummi

BoMagasinet's vurdering

Fiskars Drip Hose 15m giver dig som gartner og husejer mange fordele, hvis du gerne vil have et effektivt drypvandingssystem med en integreret trykregulering, samtidig med at du kan skræddersy længden præcis, som du ønsker. 

Selvom det havde været rart med et par ekstra stik og ventiler, så du kunne udnytte den overflødige længde, mener vi stadig, at kvaliteten og de smarte funktioner på slangen gør, at den helt sikkert er et godt køb. Så hvis du står og mangler en fleksibel og praktisk vandingsløsning, der også sparer dig for en masse vand, er Fiskars Drip Hose lige noget for dig.

Bedste siveslange til nybegyndere i haven test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Siveslange inkl. koblinger 15 meter
En prisvenlig siveslange til haven

Dagens bedste priser og tilbud på Siveslange inkl. koblinger 15 meter:

Siveslangen på 15 meter er et fremragende produkt, der leveres i en komplet pakke med inkluderet koblinger. Den er derfor ideel til dig, der ønsker en effektiv og målrettet vanding af din køkkenhave, hækken omkring haven, eller andre smalle områder med f.eks. blomster.

Den målrettede, besparende vanding gør det nemt at opretholde en sund og frodig have.

Grunde til at købe

 • Effektiv og målrettet vanding til haver og smalle områder
 • Bidrager til at bevare en sund og frodig have

Grunde til at undgå

 • Begrænset længde på 15 meter

Mere om Siveslange inkl. koblinger 15 meter

Detaljer

 • Fuld længde: 15 meter
 • Indhold: 15 m. slange & koblinger
 • Ideel til: Køkkenhave, haver & smalle områder

Bomagasinets vurdering

Vi har sammenlignet forskellige siveslanger til nybegyndere, og vi kan se, at den 15 meter lange siveslange med medfølgende koblinger skiller sig ud som et godt valg. Dens største styrke er den effektive og nøjagtige vanding, der gør det let for dig at opretholde en sund og frodig have. Vi sætter pris på den komplette pakke, der sikrer, at du har alt, hvad du behøver til effektiv vanding af køkkenhaven, hækken omkring haven eller andre smalle områder med blomster.

Når det gælder større haver eller store områder, kan den begrænsede længde på 15 meter dog være en ulempe, men for mindre områder giver den rigelig dækning. Alt i alt synes vi, at det er den bedste siveslange til nybegyndere på grund af dens overkommelige pris, effektivitet og brugervenlighed.

Bedste praktiske valg test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Fiskars siveslange 15 m
giver et optimalt vandtryk

Dagens bedste priser og tilbud på Fiskars siveslange 15 m :

 • Kan let afkortes til den ønskede længde
 • Leveres med flow-ventil til korrekt vandtryk
 • Passer til andre mærker af slangekoblinger

Fiskars er endnu en af de producenter, der har lanceret en siveslange – her i længden 15 meter. Modellen udmærker sig ved at have en flow-ventil, der giver optimalt tryk på vandet. Samtidig kan du skære slangen til, så du får den ønskede længde.

Mere om Fiskars siveslange 15 m

Detaljer

 • Købes pr. 15 m
 • Flow-ventil – optimalt vandtryk
 • Spar op til 70% vand
 • Vægt: 1,8 kg
 • Mål: 39 x 39 x 56 mm

Med en siveslange kan du spare op til 70% vand, når du drypvander. Samtidig får du en langt mere effektiv vandingsform, hvor vandet ikke blot rinder væk fra overfladen i stedet for at trænge ned til rødderne. Siveslanger er et godt valg til vanding af alt fra hække til rullegræs og bede – enten på regulær basis eller i særligt tørre perioder.

Bedste budgetvenlige siveslange test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Grouw siveslange 15 m
prisvenligt produkt

Dagens bedste priser og tilbud på Grouw siveslange 15 m:

 • Kan forlænges
 • Fleksibel og stærk konstruktion
 • Letvægt og nem at opbevare

Grouw står bag en række funktionelle, prisvenlige og testvindende haveartikler såsom deres 15 meter siveslange.

Grunde til at købe

 • Høj værdi for pengene
 • Mulighed for tilslutning af en timer
 • Mulighed for at tilslutte flere slanger
 • Leveres med de nødvendige stik og fittings
 • Kan modstå et maksimalt tryk på 6 ba

Grunde til at undgå

 • Den begrænsede længde på 15 meter er måske ikke tilstrækkelig til større haver

Mere om Grouw siveslange 15 m

Detaljer

 • Længde: 15 m
 • Mellemled og koblinger medfølger

Slangen er et ideelt valg til dig, der har nyplantede bede og hække, som skal vandes med jævne mellemrum. Tilkobler du en timer, kan du endda vande, når du er på arbejde eller på ferie.

Du har også mulighed for at tilkoble flere slanger, hvis du skal vande over længere afstand. Det er værd at bemærke, at der med Grouws’ siveslange både medfølger mellemled og koblinger, som derfor ikke skal købes separat.

Det maksimale tryk på siveslangen er 6 bar. 

Bomagasinets vurdering

Grouws’ siveslange har en god balance mellem pris og ydelse, samt mulighed for at tilslutte en timer og forbinde flere slanger. Siveslangen leveres komplet med fittings og stik, og den kan modstå et maksimalt tryk på 6 bar. Med en timer kan du endda vande dine planter, selv når du ikke er hjemme. En anden klar fordel er muligheden for at tilslutte flere slanger, og det er en ekstra bonus, at fittings følger med. Vi sætter pris på den fleksible og robuste konstruktion samt det lette design, der gør den nem at opbevare.

Selvom der er nogle områder med plads til forbedring, såsom en længere længde og flere funktioner, anbefaler vi Grouw 15-meter siveslangen som det bedste budgetvenlige valg. Så har du nyplantede bede og hække, der har brug for regelmæssig vanding, er siveslangen her oplagt.

Bedste siveslange til mindre haver test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Gardena siveslange 7,5 m
fungerer optimalt selv ved lavt vandtryk

Dagens bedste priser og tilbud på Gardena siveslange 7,5 m :

 • Modstandsdygtig over for knæk
 • Leveres med alle fittings til tilslutning
 • Praktisk og pladsbesparende

Gardena er en virksomhed, der gang på gang lancerer innovative og funktionelle løsninger til haveejere verden over.

Grunde til at købe

 • Nem at indstille målretningen af vandingen
 • Modstandsdygtig over for brud
 • Leveres med alle de nødvendige fittings
 • Pladsbesparende design
 • Kan drypvande selv med lavt vandtryk

Grunde til at undgå

 • Begrænset dækningsområde (7,5 m2)
 • Maksimal forlængelse er begrænset til 30 meter

Mere om Gardena siveslange 7,5 m

Detaljer

 • Længde: 7,5 m
 • Kan udvides til max. 30 meter
 • Dækker et område på godt 7,5 m2

Gardenas 7,5 meter siveslange kan udføre målrettet vanding i områder, der svarer til godt 7,5 m2, og med en sammenkobling kan du forlænge den, dog maks. til 30 meter. Siveslangen tilbyder pålidelig drypvanding, selv ved et lavt vandtryk. 

Bomagasinets vurdering

Vi har nøje undersøgt Gardena siveslange 7,5 m, og vi mener, at det er en meget god siveslange til mindre haver. Denne innovative siveslange fungerer rigtig godt, selv når vandtrykket er lavt. Vi er begejstrede for, hvor nemt det er at justere vandingens retning, og hvor modstandsdygtig slangen er over for brud. Fittingsene, der følger med, gør det nemt at tilslutte slangen, og det pladsbesparende design er en klar fordel.

Dog skal vi nævne, at dækningsområdet er begrænset til 7,5 m², og den maksimale længde er 30 meter. Det ville være rart, hvis slangen kunne dække et større område og strække sig længere.

På trods af disse begrænsninger kan vi varmt anbefale Gardena siveslange 7,5 m som den bedste siveslange til mindre haver. Med dens pålidelige drypvandingsegenskaber, selv ved lavt vandtryk, er den et godt valg til effektiv og målrettet vanding. Så hvis du har en lille have, er denne siveslange et oplagt valg for dig.

Bedst til større haver test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Hozelock siveslange 25 m
perfekt til drivhuset

Dagens bedste priser og tilbud på Hozelock siveslange 25 m :

 • Leveres med trykregulator
 • Fri for ftalater
 • Kan forbindes i serie

Siveslangen fra Hozelock er uden skadelige ftalater, den leveres med både trykregulator og koblinger og kan med en længde på 25 meter nå vidt omkring i haven.

Mere om Hozelock siveslange 25 m

Detaljer

 • 12,5 mm slange
 • Længde: 25 meter
 • Leveres med koblinger og trykregulator
 • Perfekt til drivhuset, men også køkkenhaver, bede og hække

Du kan f.eks. placere din siveslange blandt de blomsterbede, der kræver mere vand – især roser og rododendroner. Det kan også være en god idé at bruge siveslangen til planterne i drivhuset, hvor en agurkeplante kan få brug for op til 3-4 liter/døgn, mens tomatplanterne kan nøjes med 2-3 liter. Tilkobler du en timer, kan du selv indstille de ønskede vandingsintervaller.  

FAQ

Hvordan virker en siveslange?
En siveslange er en vandslange med små huller, der gør, at vandet siver ud til omkringliggende planter, når vandet løber igennem, hvilket giver grundig og ensartet vanding. Typisk placeres siveslanger inde i forskellige havebede eller langs hækken.
Hvor meget vand bruger en siveslange?
Det er forskelligt, da du kan sætte flere siveslanger sammen, ligesom trykket kan variere. Som udgangspunkt kan du dog maks. vande 60 meter pr. streng, og en siveslange giver omkring 1,6 liter/time/hul.
Hvor længe skal vandet køre ved brug af siveslange?
Det afhænger lidt af området, der skal vandes, men typisk skal vandet være tændt 2-3 timer i tørre perioder, så det har tid til at trænge ned i jorden uden at fordampe. Skal det nyanlagte rullegræs blot holdes fugtigt, kan det være nok med 1 time. Siveslangen kan tilkobles en timer.

Guide til siveslanger – vand haven på effektiv vis

Længere tørkeperioder kan blive noget af en overlevelseskamp for forskellige planter i haven – især hvis de er plantet for nylig eller er plantet i krukker rundt om i haven. 

Ifølge DMI skal vi vænne os til længere tørkeperioder, og du skal som haveejer til at tænke i kreative baner, når det kommer til at vande din have på effektiv vis. Er jorden meget tør, hjælper det f.eks. ikke at hælde en masse vand ned over planten på én gang – her skal der i stedet vandes over længere tid – med såkaldt grundvanding – ellers risikerer du, at planten ikke når at absorbere vandet som ønsket. 

Herunder tager vi et nærmere kig på fordelene ved siveslanger og hvordan, du vander haven på effektiv vis. 

Hvad er en siveslange, og hvordan virker den?

Det er ikke sikkert, du kender den officielle betegnelse ”siveslange”, men som haveejer kender du med stor sandsynlighed allerede konceptet, og måske har du allerede eksperimenteret med mere hjemmelavede løsninger.

En siveslange minder en del om en vandslange, blot med flere små huller (den kan også kobles på en eksisterende vandslange). Når vandet løber igennem, kan det sive ud til de omkringliggende planter.

Typisk placerer du siveslangen inde i de forskellige havebede eller langs hække, der skal have de bedste vækstbetingelser. Vandet skal ofte være tændt 2-3 timer, så det har tid til at trænge ned i jorden uden at fordampe. Du kan dog også nøjes med kortere intervaller, hvis de forskellige planter blot skal fugtes. 

De store fordele ved at vælge en siveslange er, at du opnår en jævn vanding og derfor ikke overvander planterne. Det er desuden en vandbesparende løsning. 

Er det nødvendigt at vande?

Ja, i bestemte perioder kan det blive nødvendigt at vande haven. Det gælder særligt i et tørt forår, hvor nysåede planter har brug for ekstra hjælp samt i de mere ekstreme tørkeperioder, eksempelvis hen på sommeren, hvor den tørre jord og stærke sol kan være hårdt for mange planter.   

Det er dog ikke alle planter, der har brug for lige meget hjælp i den danske sommervarme. Enkelte planter elsker tørre forhold, da de oprindeligt stammer fra bjergrige egne rundt om i verden, mens andre øjeblikkeligt lider under de varme forhold. Der er også andre faktorer, der kan spille ind, såsom jordens beskaffenhed samt hvor eksponeret, den enkelte plante er.  

Som hovedregel skal du være særligt opmærksom på planterne i dine krukker, nyligt såede planter, der normalvis altid kræver ekstra vanding, samt træer, stauder og buske, der er yngre end 3 år og derfor ikke har et fuldt udviklet rodnet.

Vær også OBS på planter som rhododendron, der har højtliggende rødder og derfor kræver ekstra vand. Roser er en anden plante, der har brug for masser af vand, ligesom køkkenhaver og højbede også skal have tilført fugt i tørre perioder.

Ældre planter samt græsplænen kan som udgangspunkt godt klare sig gennem de hårdere perioder uden den helt store vanding. Plænen skal blot trimmes med enten håndskubberen, havetraktoren eller robotplæneklipperen.

Når vi går ind i særligt tørre perioder, bør du altid holde øje med eventuelle vandingsforbud i din kommune, hvor der i værste fald kan blive udstedt bøder. Her gælder det om at være en smule kreativ – brug f.eks. vandet fra madlavningen eller dæk planterne til.

Siveslanger er også en ideel løsning, da de lader vandet sive – og du kan f.eks. bruge vandet fra regnvandstønden, hvis der stadig er noget tilbage. Du sparer op til 70% vand med en siveslange.

Hvordan vander jeg mest effektivt?

Vand er en dyr ressource, og du bør derfor vande effektivt. Vand kun de planter, der har det største behov. Er det enkelte blomsterbed f.eks. anlagt i let skygge eller under større træer, vil de ikke tørste lige så meget som andre planter, der er mere eksponerede for direkte sol.

Det samme gælder tæt beplantede bede og overflader med barkflis eller blade, der holder på damp, sammenlignet med bare jordflader, hvor vandet hurtigere løber af. Det er elementer, du kan tænke på, når du starter havefræseren og begynder at anlægge de forskellige bede. Det bedste tidspunkt for såning for bede er foråret eller efteråret, modsat tørre perioder som juni-august. Brug derfor løvblæseren eller brændekløveren til at samle blade eller kløve træ, der kan dække jordfladerne i tørre perioder.

En siveslange er et godt valg, da du får vandet planterne helt nede ved rødderne. Du bør generelt vande planterne morgen eller aften, da fordampningen her er lavest. Nogle planter kan ligefrem blive forbrændt, hvis de vandes i eftermiddagstimerne, og dråberne bliver gennemsyret af den stærke sol. Husk også, at ét stort regnskyl eller én kraftig vanding med dysen fra højtryksrenseren ikke er nok – planterne skal vandes over tid ved længere tørkeperioder. 1 mm regn trænger blot 1 cm ned i jorden, så der skal en del vand til.

Hvad koster det at vande?

Prisen varierer alt efter kommune, men officielle målinger fra 2017 påpegede, at en kubikmeter vand kostede omtrent 68,70 kroner for en gennemsnitsfamilie, der havde et årligt forbrug på 81,5 kubikmeter. Det kan derfor godt blive dyrt at vande haven – særligt hvis du ikke bruger ressourcerne korrekt. En agurkeplante kan f.eks. have behov for op til 3-4 liter vand i døgnet. Tilsvarende vil en tomatplante gerne have 2-3 liter.  

Løsninger som siveslanger og opsamling af regnvand kan derfor blive en uundværlig løsning for dig, der gerne vil spare på de samlede vandudgifter.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme