Pæretræ i haven: 6 af de flotteste: Guide og gode råd
Pærer er rige på fibre og pektin, smager super godt og er generelt bare lækre, især hvis de har et sprødt knæk — og præcis af de grunde er pæren en populær frugt blandt mange i Danmark. Netop derfor er pæretræet også blandt de mere populære frugttræer herhjemme.
I vores guide kan du læse mere om hvordan, du vælger den rette pæresort, hvordan du planter et pæretræ samt, hvad det kræver af løbende pasning og pleje.
Clara Frijs
eftertragtet sort med tidlig høstperiode
Dagens bedste priser og tilbud på Clara Frijs:
- Velsmagende og aromatisk frugt
- Sundt og robust træ
- Middelstort pæretræ
Grunde til at købe
- Modner tidligt
- Populær valg
- Kan vokse op til 10 meter
- Velsmagende og aromatisk frugt
- Sundt og robust træ
Grunde til at undgå
- Ikke blandt de mest modstandsdygtige sorter
- Kræver særlige forhold for at nå maksimal højde
Pærerne er modne fra sidst i august til september måned og smager bedst, når de spises med det samme.
Mere om Clara Frijs
Frisk og aromatisk smag
Clara Frijs-pærer er kendt for deres friske og aromatiske smag. De nydes bedst umiddelbart efter plukning og giver en naturlig sødme for hver bid. Uanset om de spises alene eller bruges i forskellige kulinariske kreationer, giver Clara Frijs-pærer en dejlig smagsoplevelse, der helt sikkert vil tilfredsstille din gane.
Optimal vækst og solelskende natur
Clara Frijs er et mellemstort pæretræ, der kan blive op til 10 meter højt under de rette forhold, og som trives godt på solrige steder. Med sin evne til at opsuge rigeligt sollys sikrer denne pæretræssort optimal vækst og udvikling. Ved at sørge for det rette miljø kan du nyde en rigelig høst af lækre Clara Frijs-pærer år efter år.
Populært valg på trods af moderat modstandsdygtighed
Selvom Clara Frijs ikke er en af de mest sygdomsresistente pæresorter, der findes, er den stadig et populært valg blandt de danske forbrugere. Det skyldes, at pærerne modner i de varme måneder, men stadig har en frisk smag. På trods af sin moderate resistens er Clara Frijs fortsat eftertragtet på grund af sin unikke smagsprofil og tilgængelighed under gunstige vejrforhold.
Pære 'Herrepære'
særligt velegnet til den sprøjtefri have
Dagens bedste priser og tilbud på Pære 'Herrepære':
- Sød og fuld af aroma
- Kan bruges i bagværk og desserter
- Kraftig vækst
‘Herrepære’ er af sorten Pyrus communis, den almindelige pære, som hører hjemme i Central- og Østeuropa samt Vestasien. Sorten er blandt de mest udbredte og anses derudover som en af de vigtigste frugter i tempererede klimaer. Den har spillet en afgørende rolle i udviklingen af adskillige pæresorter, der dyrkes i Europa, Nordamerika og Australien.
Mere om Pære 'Herrepære'
Almindelige pæretræer, herunder ‘Herrepære’, er kendt for deres evne til at modstå koldt klima, på trods af at de faktisk er en smule mindre hårdføre end f.eks. æbletræer. Frugten af pæretræet, ‘Herrepære’, er kendt for sin lækre smag og saftige kød, sammen med en dejlig sødme. Når pærerne er modne, har de en smuk grøngul farve med gråviolette pletter, hvilket gør dem visuelt tiltalende.
Pærerne er også oplagte til madlavning og bagning – hvad enten det er i salte retter, i salater eller til en god, gammeldags tærte. De kan dog også altid bare nydes som en sund snack i løbet af dagen.
Pære 'Conference'
god pære til alle formål
Dagens bedste priser og tilbud på Pære 'Conference' :
- Sød og krydret smag
- Fast og sprød
- Tilpasser sig en række forskellige forhold
Conference-pæren, også kendt som Pyrus communis ‘Conference’, hører til den europæiske pærefamilie og blev oprindeligt dyrket i Storbritannien af Thomas Francis Rivers, som kom fra den berømte planteskole, Rivers Nursery, i Sawbridgeworth, Hertfordshire. Med sin klassiske, gode smag og karakteriske tekstur er Conference-pæren en favorit blandt mange verden over.
Mere om Pære 'Conference'
Conference-pærens mellemstore størrelse gør den ideel til forskellige typer anvendelse, både som snack, men også i madlavning. Når frugten er umoden, er skindet tykt og grønbrunt, men skifter gradvist til en sart lysegul farve, som den modnes. Frugtkødet i Conference er først hvidt, men får en dejlig lysegul farve, når den modnes. Konsistensen af pæren er fin og blød, mens smagen har en dejlig sødme.
Et af de mest klassiske træk ved pæren er dens faste og sprøde konsistens, hvilket sandsynligvis også er grunden til dens store popularitet. På grund af dens hårdhed kan pæren desuden opbevares i en periode på helt op til 2-3 måneder, som for os at se blot er en ekstra bonus.
Pære 'Aleksander Lucas'
meget stor pære
Dagens bedste priser og tilbud på Pære 'Aleksander Lucas' :
- Tåler lang tids opbevaring
- Fast og saftig
- Frugtbar sort
Pæresorten ‘Aleksander Lucas’ er en fryd for frugtentusiaster. Når den er moden har den nemlig en den en unik kombination af kvaliteter, som gør, at den adskiller sig fra andre pærer. Det smørbløde frugtkød er en sand fornøjelse at bide i, idet du får en saftig og tilfredsstillende smagsoplevelse.
Mere om Pære 'Aleksander Lucas'
Pærer skal høstes forsigtigt, når de er modne, og især hvis de endnu ikke er fuldstændigt modne. I modsætning til mange andre frugter modnes pærer indefra og ud. For at afgøre, om de er klar til at spise, skal du trykke let på pærens hals. Giver den efter for din blide berøring, betyder det, at pæren er moden og klar til at blive spist. Det giver dig mulighed for at nyde frugten, når den er på sit højeste, og sikrer den perfekte balance mellem smag og tekstur.
‘Aleksander Lucas’ har en rig historie – den stammer nemlig fra de berømte europæiske klosterplantager langs Loire-floden i Frankrig og har en arv, der går tilbage til midten af 1800-tallet. I årenes løb er dens popularitet kun vokset takket være dens lækre smag og gode konsistens. Pæreneer store til meget store, måler mellem 70-90 mm i størrelse og har en fyldig, almindelig pæreform.
Pære 'Concorde'
et kompakt træ
Dagens bedste priser og tilbud på Pære 'Concorde':
- Krydsning af Conference og Comice
- Delvist selvfrugtbar
- Rigelig høst
Concorde-pæren stammer fra England og er resultatet af en krydsning mellem sorterne Conference og Comice. Den indeholder de bedste træk fra begge sine forældre, hvilket har gjort den til en ganske populær pære. Concorde-pæren står med sit kraftfulde træ højt og stolt i frugtplantager verden over.
Mere om Pære 'Concorde'
Et af de mest karakteristiske træk ved Concorde er dens aflange form og sprøde tekstur, som den har arvet fra Conference. Det giver frugten et dejligt knas og et visuelt tiltalende udseende. Desuden tilfører Comice sødme, som gør den til en sand fryd for smagsløgene.
Ligesom Comice er Concorde kendt for sin sene høst, hvilket betyder, at du kan få glæde af friske pærer langt ind i efteråret. Det er dog værd at bemærke, at pæren har en tendens til at overproducere frugt – så det er f.eks. en fordel, hvis du forbereder dig på enten at gemme plads til opbevaring af frugterne eller at lave noget pæregele. Når Concorde-pæren modnes, har den først en grønlig nuance, hvorefter den gradvist får en smuk gullig farve, efterhånden som den modnes. Farveændringen er en visuel indikator for, at den er klar til at blive spist – uanset om den spises frisk, bruges i tærter eller tilsættes salater.
Pyrus Communis ”Doyenne de Comice”
flot kraftigt pæretræ med store gulgrønne frugter
Dagens bedste priser og tilbud på Pyrus Communis ”Doyenne de Comice”:
Grunde til at købe
- Hurtigtvoksende og produktivt træ
- Smukke hvide blomster om foråret
- Hårdfør og velegnet til dansk klima
- Lækker og aromatisk smag
- Rangeret som nummer 1 i sin kategori på plantetorvet.dk
Grunde til at undgå
- Kræver god plads på grund af sin højde og bredde
”Doyenne de Comice” er med sine velsmagende pærer populær hos plantetorvet.dk, hvor det rangerer som nr. 1 i sin kategori.
I sin fulde højde kan pæretræet nå en højde på mellem 4-6 meter og en bredde på mellem 3-4 meter. Det skal desuden have en vis plads at vokse på, da det er relativt hurtigvoksende.
Det er derfor bedst egnet til at stå i en større have, og klippes det til, egner det sig godt som espalier på en lun mur.
Mere om Pyrus Communis ”Doyenne de Comice”
Træet trives bedst i fuld sol eller i halvskygge, og det er en fuldt ud hårdfør sort, der sagtens kan tåle det danske klima. Giv det dog gerne lidt gødning af og til.
Træet får smukke hvide blomster, der måler 10-25 cm i perioden fra april til maj, og herefter kommer de store gulgrønne frugter, der har en fin rødbrun farve på solsiden.
Pærerne er typisk modne i begyndelsen af oktober, og de kan gemmes til en gang i november. Pærernes smag er frisk og syrlig-sød med en behagelig og aromatisk smag.
For at kunne udvikle blomster skal træet bestøves af en anden pæresort.
For at opsummerer kort er der tale om et frodigt og hurtigt voksende pæretræ med grønne blade, der får store hvide blomster og velsmagende pærer.
Bestøvning af pæretræer
For at bestøve et pæretræ kræves der et andet pæretræ i nærheden. De to forskellige pæretræer skal så bestøve hinanden for, at de senere skal kunne bære frugt.
Det er således en god idé at gøre dig klart hvilke pæresorter, der kan bestøve hinanden, hvilket du blandt andet kan undersøge ved at kigge i en bestøvningsoversigt. Enkelte pæresorter er ikke gode til bestøvning, heriblandt Grev Moltke og gråpære, og der kræves således mindst 3 sorter i nærheden af hinanden, hvis du ønsker en af disse sorter i haven.
En anden mulighed er naturligvis at vælge et familietræ, hvor du har op til 4 pæresorter samlet på ét træ. Dermed behøver du ikke at bekymre dig om bestøvningen, og træet kan stå alene.
Sådan plantes pæretræet
Det er en rigtig god idé at måle op og sikre, at pæretræet kan stå med en fornuftig afstand til andre ting i haven, hvis du optimere dets vækst. Herunder kan du se en videoguide af, hvordan træet plantes fra opmåling til færdigt resultat. Guiden kan i øvrigt bruges til alle frugttræer:
Sådan plejes pæretræet
En del af den løbende pleje af pæretræet består i regelmæssig beskæring af grenene for at forme det, tynde ud og give plads til, at sollyset kan trænge ind til alle de modnende frugter. Ethvert frugttræ har desuden en øvre grænse for hvor stor en mængde frugt, de kan lægge grene til, så det er en god idé løbende at tynde ud i dem (især hvis de hænger oven i hinanden). Det vil give bedre vækstbetingelser for de resterende frugter og samtidig minimere risikoen for svampesygdomme.
En god tommelfingerregel er, at der skal være omtrent en håndsbredde mellem hver modnende frugt. Gør du det rigtigt, vokser pærerne sig til en rigtig god størrelse.
Se vores artikel om: Frugttræer – få skønhed i haven og lækre frugter til sommer
Se vores artikel om: Æbletræ i haven – 7 af de bedste sorter
Andre overvejelser til haven
Et pæretræ er en populær og givende tilføjelse til enhver have. Udover at tilføre skønhed med sine blomstrende blomster om foråret, producerer pæretræer også lækre og saftige frugter. Men der findes også andre relaterede træer, der kan berige din have.
Stedsegrønne træer til krukker er ideelle til dem, der ønsker at tilføje grønt og liv til deres terrasser, altaner eller andre begrænsede pladsområder. Disse træer er specielt udvalgt for deres evne til at trives i krukker og opretholde deres grønne løv året rundt. Mens pæretræet er et løvfældende træ, kan du supplere det med stedsegrønne træer til krukker for at skabe en varieret og interessant sammensætning af planter i din have.
Valnøddetræer er også et populært valg for dem, der ønsker at tilføje en ekstra dimension af skønhed og nytte til deres have. Udover at give skygge producerer valnøddetræer også velsmagende valnødder, der kan bruges i madlavning eller spises direkte. Ved at plante et valnøddetræ sammen med dit pæretræ kan du skabe en varieret frugthave og nyde glæden ved at høste forskellige frugter og nødder.
Du kan også få stedsegrønne træer, der ikke skal i en krukke, som tilføjer en kontinuerlig grøn farve og struktur til din have året rundt. Mens pæretræet er løvfældende og mister sit løv om efteråret, kan stedsegrønne træer som nåletræer eller laurbærtræer bevare deres løv hele året. Ved at kombinere pæretræet med stedsegrønne træer kan du opnå et varieret og interessant landskab, der er attraktivt i alle sæsoner.