Pærer er rige på fibre og pektin, som ligeledes findes i æbler og avocadoer. Af den grund er pæren en yndet frugt blandt mange, og netop derfor er pæretræet blandt de mest populære frugttræer herhjemme. Du kan få mange spændende sorter med hver deres kvaliteter, som passer til mange forskellige behov.

I denne artikel kan du læse mere om hvordan du vælger den rette pæresort, hvordan du planter et pæretræ og hvad det kræver af løbende pasning og pleje.

Det skal du overveje før du vælger

Herunder er en række overvejelser, der er værd at gøre sig inden man vælger pæresort. Der findes nemlig mange forskellige sorter, som har hver deres kvaliteter. Derfor er det en god idé at overveje følgende:

  • Smagen og bidet – pærer har normalt en fin sød smag og et fast frugtkød, der dog på nogle sorter kan være lidt groft i det. Fælles for de fleste pæresorter er desuden, at de hurtigt bliver bløde. Det er derfor en god idé at overveje, hvilken slags frugtkød I bedst kan lide i familien.
  • Høstperiode og holdbarhed – Coloreé de Julliet er en af de meget tidlige sorter, der allerede kan høstes fra juli måned, mens andre sorter først kan høstes i november måned. Det er således en god idé at vælge en pæresort der kan høstes når du ønsker det, da der er meget stor forskel på hvornår de er modne. De fleste pærer har desuden kun meget lav eller lav holdbarhed, men ved korrekt opbevaring kan enkelte sorter holde sig  et par uger når de opbevares køligt.
  • Udbytte – ved den rette pasning og pleje, giver pæretræet et særdeles godt udbytte. Det anbefales desuden at plukke pærerne af træet løbende, så de kan give plads og lys til de resterende pærer der sidder længere inde.
  • Modstandsdygtighed – nogle pæresorter er mere modstandsdygtige overfor sygdomme end andre, hvilket er værd at have med i overvejelserne inden anskaffelse. Blandt de mere modstandsdygtige sorter findes blandt andet conference, concorde, herrepære og pierre corneille.
  • Vækst – de fleste pæresorter har middel til kraftig vækst, og bliver mellem 4 og 8 meter høje. De kræver således en god regelmæssig beskæring for at holde sig sunde, samt rigeligt plads at udvikle sig på.
  • Bestøvning – pæretræer kan ikke bestøve sig selv, og ligesom æbletræer kræver de således bestøvning fra et pæretræ af en anden sort. Hvis ikke du har plads til flere pæretræer i din have, kan du naturligvis også vælge et familietræ hvor flere sorter er podet på samme stamme.

De bedste pæresorter til haven

Der findes flere gode pæresorter til haven, men dog skiller enkelte sorter sig ud ved generelt at være godt modstandsdygtige overfor sygdomme, og så kan de alle bestøve hinanden:

Clara Frijs – eftertragtet sort med tidlig høstperiode


Clara FrijsClara Frijs er en dansk pæresort, som måske ikke er blandt de mest modstandsdygtige der findes. Alligevel er den eftertragtet herhjemme, både fordi pærerne modner mens det stadig er lunt udenfor, men også fordi pærerne har en frisk og aromatisk smag. Under de rette forhold bliver Clara Frijs pæretræet op til 10 meter højt, og det er et middeltvoksende træ der trives på en solrig plads.

Pærerne er modne fra sidst i august til september måned, og smager bedst når de spises med det samme.

Se pris på Clara Frijs pæretræ hos Plantetorvet

Conference – søde pærer med fint frugtkød og god holdbarhed


Conference
Conference-pæren er en sød og velsmagende sort med en god holdbarhed.

Conference-pæren er ligeledes en populær sort, som generelt er modstandsdygtig overfor sygdomme og har en rigtig god smag. Frugtkødet er fint og sprødt, og pæren kan med fordel opbevares køligt og spises i op til 3 uger efter plukning. Pæretræet kan blive op til 10 meter højt under de rette forhold, og det giver rigtig mange pærer på en sæson. Træet er middeltvoksende.

Pærerne er modne mellem oktober og november.

Se pris på Conference pæretræ hos Plantetorvet

Concorde – god pæresort til mindre haver


ConcordeConcorde er en god og sund sort med nogle meget store gulgrønne pærer, der har tendens til at få en rødlig kind. Pærerne er både søde og saftige med en god aroma, og de er typisk modne mellem september og oktober. Som med conference-pæren kan også denne sort gemmes køligt i op til 3 uger, hvorved den også er blandt de mest holdbare sorter der findes. Træet er svagt voksende, og blandt andet velegnet til espalier.

Under de rette forhold kan dette pæretræ blive op til 10 meter.

Se pris på Concorde pæretræ hos Plantetorvet

Pyrus Communis ”Doyenne de Comice” – flot kraftigt pæretræ med store gulgrønne frugter


Pyrus Communis ”Doyenne de Comice” - flot kraftigt pæretræ med store gulgrønne frugterDette smukke træ med de velsmagende pærer er meget populært hos plantetorvet.dk, hvor det rangerer som nr. 1 i sin kategori.

I sin fulde højde kan dette smukke pæretræ nå en højde på mellem 4 og 6 meter, og det kan få en bredde på mellem 3 og 4 meter. Det vil sige, at det gerne skal have en vis plads at boltre sig på, da det er ret hurtigtvoksende. Det er derfor bedst egnet til at stå i en større have. Bliver træet klippet til, egner det sig godt som espalier på en lun mur.

Det trives bedst i fuld sol eller i halvskygge, og det er en fuldt ud hårdfør sort, der sagtens kan tåle det danske klima året rundt. Giv det gerne lidt gødning af og til, det sætter det pris på.

Træet kommer med nogle meget smukke store hvide blomster, der måler 10-25 cm, i perioden fra april til maj, og herefter kommer de store gulgrønne frugter, der har en fin rødbrun farve på solsiden. De er typisk modne i begyndelsen af oktober, og de kan gemmes til en gang i november. Pærernes smag er frisk og syrlig-sød med en behagelig og aromatisk smag. 

For at kunne udvikle blomster er træet nødt til at blive bestøvet af en anden pæresort. Derfor må du eller en nabo have et andet pæretræ, for at det kan lade sig gøre.

Alt i alt er der tale om et frodigt og hurtigt voksende pæretræ med grønne blade, der kvitterer med både store hvide blomster og store velsmagende frugter.

Se pris på Doyenne de Comice hos Plantetorvet

Pyrus Communis ”Alexander Lukas” – stort pæretræ med store lyse frugter


Pyrus Communis ”Alexander Lukas” - stort pæretræ med store lyse frugterDette store kraftigt voksende pæretræ er meget populært hos plantetorvet.dk, hvor det rangerer som nr. 2 i sin kategori.

Dette pæretræ skal gerne have god plads i haven. det vokser nemlig ret kraftigt, og så ender det med at blive op til 4-6 meter højt og 3-4 meter bredt. Det får nogle flotte hængende grene, og dets blade er grønne og ægformede. I løbet af efteråret skifter bladene farve og går over i nogle kønne gullige nuancer.

Træet trives glimrende i fuld sol og i halvskygge. Det sætter pris på at få lidt gødning af og til, men bortset fra det, så er det fuldt hårdført i forhold til det danske klima.

I april og maj kommer pæretræet med nogle smukke hvide blomster, der måler 10-25 cm. Herefter udvikler frugterne sig. De vil typisk være modne omkring oktober, og du kan med fordel lade pærerne sidde, til det bliver hen i november. 

De modne pærer er store og grøngule-lysegule, og de har grønne pletter. De har en dejlig smag og aroma, og de kan gemmes længe.

For at kunne udvikle blomster og senere frugter så har træet brug for at blive bestøvet af et pæretræ af en anden sort. Derfor må du selv eller en nabo sørge for at have en anden slags pæretræ. 

Alt i alt får du et stort og frodigt pæretræ, der giver både store smukke blomster og masser af velsmagende pærer, der godt kan gemmes.

Se pris på Alexander Lukas hos Plantetorvet


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Pyrus Communis ”GrevMolkte”


Pyrus Communis ”GrevMolkte” - tidligt modent klassisk pæretræDette meget kendte klassiske pæretræ er meget populært hos plantetorvet.dk, hvor det rangerer som nr. 3 i dets kategori.

Denne klassiker af et pæretræ er ret kraftigt, og det har derfor brug for en del plads i haven. Det kan nemlig vokse sig op i en højde på 4-6 meter, og det kan få en bredde på 3-4 meter. Det foretrækker at stå i fuld sol eller i halvskygge, og det sætter pris på at få lidt gødning ind imellem. Ellers er det et fuldt hårdført frugttræ, der sagtens kan tåle det danske klima.

Pæretræet kræver en bestøvning fra et andet pæretræ af en anden sort for at kunne udvikle blomster og senere frugter. Når det er sket, så vil det kvittere med nogle meget flotte hvide blomster på 10-25 cm. Det sker i april-maj, hvor det eksploderer i overdådige blomster. Herefter udvikles frugterne, som er forholdsvis tidligt modne i september, og de kan høstes til engang i november. Sørg derfor for, at der findes et andet slags pæretræ inden for en passende radius.

Frugterne er middelstore og ovale. De er gul/grønne og rødbrune i farven, og de har en dejlig krydret smag, og så er de rigtig saftige.

Grev Molkte træets blade er grønne og ægformede, og de får nogle meget flotte efterårsfarver i gule nuancer.

Alt i alt får du et hårdført pæretræ i en god standard størrelse, som kan give smukke blomster i foråret og saftige velsmagende frugter og gule blade i efteråret.

 

Herrepære


HerrepæreDenne pæresort vurderes at være en af de mest velsmagende, og hvis du foretrækker at spise pærerne direkte fra træet er den et oplagt valg. Herrepæren har nemlig en meget ringe holdbarhed, og er derfor bedst når den spises med det samme. Pæren er både saftig, sød og aromatisk, med et hvidgult frugtkød. Den kan høstes fra slutningen af september måned, og træet giver normalt et rigtig godt udbytte.

Pæresorten hører til blandt de kraftigt voksende, hvorfor det anbefales at beskære regelmæssigt. Det kan desuden blive op til 8 meter højt.

 

Pæretræ med flere sorter


Pæretræ med flere sorterHvis du ikke har plads til mere end ét pæretræ i din have og naboerne ikke har træer der kan bestøve din pæresort, kan du med fordel vælge et familietræ. Grundstammen kan så eksempelvis være Clara Frijs, og herpå er så podet 3 forskellige sorter. Dermed kan de bestøve hinanden, uden at du skal plante flere træer tæt ved.

Et familietræ er også en god måde at strække sæsonen på, da de forskellige pæresorter modner på forskellige tidspunkter. Du kan således plukke pærer allerede i august måned og helt frem til oktober eller november.

 


Bestøvning af pæretræer

For at pæretræer kan bestøves, kræves der et andet pæretræ i nærheden. De to forskellige pæretræer skal så bestøve hinanden, for at de senere skal kunne bære frugt.

Det er således en god idé at gøre dig klart hvilke pæresorter der kan bestøve hinanden, og det kan du blandt andet undersøge ved at kigge i en bestøvningsoversigt. Enkelte pæresorter er ikke gode til bestøvning, heriblandt grev moltke og gråpære, og der kræves således mindst 3 sorter i nærheden af hinanden hvis du ønsker en af disse sorter i haven.

En anden mulighed er naturligvis at vælge et familietræ, hvor du har op til 4 pæresorter samlet på ét træ. Dermed behøver du ikke at bekymre dig om bestøvningen, og træet kan således stå alene i den lille have.

Sådan plantes pæretræet

Det er en rigtig god idé at måle op og sikre sig at pæretræet kan stå med en fornuftig afstand til andre elementer i haven, hvis du vil sikre at det får en god vækst. Herunder kan du se en videoguide af hvordan træet plantes, fra opmåling af placering til færdigt resultat. Guiden kan i øvrigt bruges til alle frugttræer:

Sådan plejes pæretræet

En del af den løbende pleje af pæretræet består i regelmæssig beskæring af grenene for at forme det, tynde ud og give plads til at sollyset kan trænge ind til alle de modnende frugter. Ethvert frugttræ har desuden en øvre grænse for hvor stor en mængde frugt de kan lægge grene til, så det er en god idé løbende at tynde ud i frugterne. Især hvis de hænger oven i hinanden, kan det anbefales at begynde udtyndingen. Det vil give bedre vækstbetingelser for de resterende frugter, og minimere risikoen for svampesygdomme.

En god tommelfingerregel er at der skal være omtrent en håndsbredde mellem hver modnende frugt. Gør du det rigtigt, vokser pærerne sig til en rigtig god størrelse.

Læs mere om beskæring og udtynding af pæretræet hos Plantorama.

Se vores artikel om: Frugttræer – få skønhed i haven og lækre frugter til sommer

Se vores artikel om: Æbletræ i haven – 7 af de bedste sorter

Denne side er anmeldt af: Morten C. Kristoffersen 10/10

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar