Pæretræ til haven – 5 af de bedste sorter
Pærer er rige på fibre og pektin, smager super godt og er generelt bare lækre, især hvis de har et sprødt knæk — og præcis af de grunde er pæren en populær frugt blandt mange i Danmark. Netop derfor er pæretræet også blandt de mere populære frugttræer herhjemme.
I vores guide kan du læse mere om hvordan, du vælger den rette pæresort, hvordan du planter et pæretræ samt, hvad det kræver af løbende pasning og pleje.
Det skal du overveje før du vælger pæretræer
-
Smagen og bidet
-
Høstperiode og holdbarhed
-
Udbytte
-
Modstandsdygtighed
-
Vækst
-
Bestøvning
Clara Frijs
eftertragtet sort med tidlig høstperiode
- Velsmagende og aromatisk frugt
- Sundt og robust træ
- Middelstort pæretræ
Pærerne er modne fra sidst i august til september måned og smager bedst, når de spises med det samme.
Mere om Clara Frijs
Clara Frijs er en dansk og populær pæresort, der dog ikke er blandt de mest modstandsdygtige, der findes. Alligevel er den eftertragtet herhjemme, både fordi pærerne modner, mens det stadig er lunt udenfor, men også fordi pærerne har en frisk smag.
Under de rette forhold bliver Clara Frijs op til 10 meter højt, og så er det et middelvoksende træ, der trives i solrig placering.
Conference
søde pærer med fint frugtkød og god holdbarhed
- Rigtbærende træ
- Sprød samt sød smag
- Modstandsdygtigt træ
Conference-pæren er en sød og velsmagende sort med god holdbarhed, hvor frugten modnes mellem oktober og november.
Mere om Conference
Conference er også en populær sort i Danmark, der generelt er modstandsdygtig overfor sygdomme. Samtidig har pærerne god smag med et fint og sprødt frugtkød. Pærerne kan med fordel opbevares køligt og spises i op til 3 uger efter plukning.
Pæretræet kan blive op til 10 meter højt under de rette forhold og giver dertil et stort udbytte på en sæson.
Træet er middeltvoksende.
Concorde
god pæresort til mindre haver
- God til bestøvning af andre sorter
- Saftig frugt med meget fin aroma
- Pærerne kan opbevares i kølerum indtil marts
Concorde er en sort, der kan blive op til 10 meter højt og som får store og gulgrønne pærer.
Mere om Concorde
Pærerne er både søde og saftige med en god aroma, og de er typisk modne mellem september og oktober.
Som med conference-pæren kan også denne sort gemmes køligt i op til 3 uger, hvorved den også er blandt de mere holdbare sorter.
Træet er langsomt voksende, men fremstår smuk i haven eller med espalier.
Pyrus Communis ”Doyenne de Comice”
flot kraftigt pæretræ med store gulgrønne frugter
”Doyenne de Comice” er med sine velsmagende pærer populær hos plantetorvet.dk, hvor det rangerer som nr. 1 i sin kategori.
I sin fulde højde kan pæretræet nå en højde på mellem 4-6 meter og en bredde på mellem 3-4 meter. Det skal desuden have en vis plads at vokse på, da det er relativt hurtigvoksende.
Det er derfor bedst egnet til at stå i en større have, og klippes det til, egner det sig godt som espalier på en lun mur.
Mere om Pyrus Communis ”Doyenne de Comice”
Træet trives bedst i fuld sol eller i halvskygge, og det er en fuldt ud hårdfør sort, der sagtens kan tåle det danske klima. Giv det dog gerne lidt gødning af og til.
Træet får smukke hvide blomster, der måler 10-25 cm i perioden fra april til maj, og herefter kommer de store gulgrønne frugter, der har en fin rødbrun farve på solsiden.
Pærerne er typisk modne i begyndelsen af oktober, og de kan gemmes til en gang i november. Pærernes smag er frisk og syrlig-sød med en behagelig og aromatisk smag.
For at kunne udvikle blomster skal træet bestøves af en anden pæresort.
For at opsummerer kort er der tale om et frodigt og hurtigt voksende pæretræ med grønne blade, der får store hvide blomster og velsmagende pærer.
Pyrus Communis ”Alexander Lukas”
stort pæretræ med lyse frugter
Dette store kraftigt voksende pæretræ er meget populært hos plantetorvet.dk, hvor det rangerer som nr. 2 i sin kategori.
Træet skal gerne have god plads i haven, da det nemlig vokser ret kraftigt og ender med at blive op til 4-6 meter højt og 3-4 meter bredt.
Det får flotte hængende grene, og dets blade er grønne og ægformede. I løbet af efteråret skifter bladene farve og går mere over i gullige nuancer.
Mere om Pyrus Communis ”Alexander Lukas”
Træet trives glimrende i fuld sol og i halvskygge og har godt af at få lidt gødning af og til. Ser man bort fra det, er det derudover fuldt hårdført i forhold til det danske klima.
I april og maj får pæretræet smukke hvide blomster, der måler 10-25 cm. Herefter udvikler frugterne sig, som typisk er modne omkring oktober. Du kan dog med fordel lade pærerne sidde til hen i november.
De modne pærer er store og grøngule-lysegule med grønne pletter. De har en dejlig smag og aroma, og de kan gemmes længe.
For at kunne udvikle blomster og senere frugter har træet brug for at blive bestøvet af et pæretræ af en anden sort. Derfor skal du selv eller en nabo sørge for at have en anden slags pæretræ.
Med “Alexander Lukas” får du et stort og frodigt pæretræ, der får smukke blomster og masser af velsmagende pærer, der kan gemmes.
Bestøvning af pæretræer
For at bestøve et pæretræ kræves der et andet pæretræ i nærheden. De to forskellige pæretræer skal så bestøve hinanden for, at de senere skal kunne bære frugt.
Det er således en god idé at gøre dig klart hvilke pæresorter, der kan bestøve hinanden, hvilket du blandt andet kan undersøge ved at kigge i en bestøvningsoversigt. Enkelte pæresorter er ikke gode til bestøvning, heriblandt Grev Moltke og gråpære, og der kræves således mindst 3 sorter i nærheden af hinanden, hvis du ønsker en af disse sorter i haven.
En anden mulighed er naturligvis at vælge et familietræ, hvor du har op til 4 pæresorter samlet på ét træ. Dermed behøver du ikke at bekymre dig om bestøvningen, og træet kan stå alene.
Sådan plantes pæretræet
Det er en rigtig god idé at måle op og sikre, at pæretræet kan stå med en fornuftig afstand til andre ting i haven, hvis du optimere dets vækst. Herunder kan du se en videoguide af, hvordan træet plantes fra opmåling til færdigt resultat. Guiden kan i øvrigt bruges til alle frugttræer:
Sådan plejes pæretræet
En del af den løbende pleje af pæretræet består i regelmæssig beskæring af grenene for at forme det, tynde ud og give plads til, at sollyset kan trænge ind til alle de modnende frugter. Ethvert frugttræ har desuden en øvre grænse for hvor stor en mængde frugt, de kan lægge grene til, så det er en god idé løbende at tynde ud i dem (især hvis de hænger oven i hinanden). Det vil give bedre vækstbetingelser for de resterende frugter og samtidig minimere risikoen for svampesygdomme.
En god tommelfingerregel er, at der skal være omtrent en håndsbredde mellem hver modnende frugt. Gør du det rigtigt, vokser pærerne sig til en rigtig god størrelse.
Læs mere om beskæring og udtynding af pæretræet hos Plantorama.
Se vores artikel om: Frugttræer – få skønhed i haven og lækre frugter til sommer
Se vores artikel om: Æbletræ i haven – 7 af de bedste sorter