Æbletræ i haven:  bedste sorter - Guide og gode råd

Æbletræ i haven: bedste sorter - Guide og gode råd

Med et æbletræ i haven bliver du selvforsynende med en af de mest populære frugter herhjemme, og så er æbletræet tilmed nemt at plante og vedligeholde, så længe det får plads og lys.

I vores oversigt kigger vi nærmere på sorter, der alle giver velsmagende æbler. Derudover har vi også samlet en række gode råd, så du får den mest nødvendige viden.

5 ting, du skal vide om æbler og æbletræer

  • Smagen og bidet
  • Høst og holdbarhed
  • Udbytte
  • Vækst
  • Bestøvning

Æbletræ med flere sorter – familietræer til små haver

Hvis du gerne vil dyrke dine egne æbler i en lille have, kan det være en idé at købe et familietræ. Familietræerne består af et æbletræ, hvorpå der er podet op til 3 forskellige sorter, hvilket gør, at de kan bestøve hinanden. På den måde er der altså ikke behov for at plante andre æbletræer tæt på.

Familietræet egner sig særligt godt til kvarterer, hvor der ikke i forvejen findes æbletræer i omkringliggende haver.

Bestøvning af æbletræer

Ingen æbletræer kan bestøve sig selv, og derfor er du nødt til at have flere forskellige æbletræer i haven. Du kan dog også vælge en æblesort, som kan bestøves af naboens æbletræ.

Det er vigtigt, at du undersøger hvilke sorter, der kan bestøve hinanden, da du ellers risikerer at stå med et æbletræ, der aldrig bærer æbler.

Tjek eventuelt dette skema for at få en oversigt over hvilke sorter, der kan bestøve hinanden.

Sådan planter du et æbletræ

Det kræver lidt forarbejde at finde den rette placering og plante æbletræet under optimale forhold. Men gør du det rigtigt fra start, får du et flot og sundt æbletræ med et godt udbytte.

Se gerne nedenstående video, som guider dig til plantning og beskæring af æbletræet:

Inkorporere andre træer i haven

Æbletræer er et populært valg til frugtplantager og haver i hjemmet på grund af deres lækre frugt, smukke blomster og alsidighed i kulinariske anvendelser. Disse træer kan trives i forskellige klimaer og tilbyder en bred vifte af æblesorter, der passer til forskellige smage og anvendelsesmuligheder. Æbletræer behøver dog ikke at være det eneste fokus i din frugtplantage eller have. Du kan indarbejde andre små træer til haven ved siden af æbletræer for at sprede din frugtproduktion og forbedre den generelle skønhed i dit landskab.

En fremragende mulighed er et kirsebærtræ. Kirsebærtræer giver en overflod af sød og syrlig frugt, der er perfekt til frisk spisning, bagning eller konservering. De levende kirsebærblomster om foråret tilføjer en fantastisk visuel appel til din have. Ved at plante kirsebærtræer sammen med æbletræer kan du nyde godt af en længere høstsæson og skabe en visuelt tiltalende frugtplantage med en blanding af frugtbærende træer.

En anden mulighed er et pæretræ. Pæretræer producerer lækre og saftige frugter, der er alsidige i både søde og krydrede retter. Med deres karakteristiske smag og bløde konsistens er pærer en dejlig tilføjelse til din frugtplantage. Pæretræernes smukke hvide blomster om foråret skaber en malerisk atmosfære og tiltrækker bestøvere, hvilket gavner hele frugtplantagens økosystem.

FAQ

Hvilket æbletræ passer bedst til en lille have?
Hvis du har en lille have, vil et familietræ egne sig særligt godt. Et familietræ er podet med op til 3 forskellige sorter, så æblesorterne kan bestøve hinanden. Derfor behøver du ikke plante flere forskellige æbletræer i haven.
Hvor lang tid går der, før der kommer frugt på et æbletræ?
Når du planter et æbletræ, vil der afhængig af bestøvningsforholdene og træets grundstamme komme blomster på træet efter ca. et år. Allerede året efter plantningen kan du derfor være heldig at høste modne æbler fra august til oktober. Det kræver dog, at du passer og plejer træet.
Hvornår er det bedst at plante et æbletræ?
Det er bedst at plante et æbletræ om efteråret, da de her får mest vand. Hvis du har købt et æbletræ i en potte eller med klump, kan det dog plantes på alle tidspunkter af året.
Er nogen æblersorter selvbestøvende?
Desværre kan ingen æblesorter bestøve sig selv. Du skal derfor vælge flere forskellige æblesorter i haven, så de kan bestøve hinanden. Du kan dog gå efter et familietræ, som er podet med flere forskellige sorter, så æblerne kan bestøve hinanden på træet.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme