Med et æbletræ i haven bliver du selvforsynende med en af de mest populære frugter herhjemme. De er fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, som er gavnlige for dit helbred og almene velbefindende. Æbletræet er tilmed nemt at plante og meget taknemmeligt, så længe det får plads og lys.

I denne artikel kigger vi nærmere på nogen af de æbletræer, som giver de bedste og mest velsmagende æbler i danske haver. Vi har også samlet en række gode råd til bestøvningen og plantningen. Se mere herunder:

De bedste æblesorter til haven

For at finde det bedste æbletræ, er det vigtigt at overveje følgende:

  • Smagen og bidet – der findes både søde og syrlige æbler, og de kan både have fast eller blødt frugtkød. Vælg derfor en sort, som du er sikker på at du og familien kan lide.
  • Høst og holdbarhed – ønsker du en sort der modner tidligt eller sent? Og hvor længe skal den kunne holde efter høst? Der findes æblesorter som er spisemodne fra sidst i august til sidst i november, og nogen sorter kan opbevares hele vinteren.
  • Udbytte – det er forskelligt fra sort til sort, hvor stort udbytte træet giver i løbet af en sæson.
  • Modstandsdygtighed – hvor udsat er æblesorten for sygdomme? Det er forskelligt fra sort til sort hvor modstandsdygtige de er, og vil du minimere risikoen bør du gå efter et æbletræ med høj modstandsdygtighed.
  • Vækst – skal træet være hurtigt eller langsomt voksende? Hvor meget plads har du i haven? Æbletræer er pladskrævende, og derfor bør du vælge et træ der passer til havens størrelse.
  • Bestøvning – æblesorterne kan ikke bestøve sig selv. Derfor kræver de bestøvning fra anden æblesort, som blomstrer på samme tid. Se skema længere nede i artiklen, med oversigt over hvilke sorter der kan bestøve hinanden.

Bedste spiseæbler

Spiseæbler findes i mange variationer, og der er stort set frit valg i forhold til smag og behov. Herunder har vi beskrevet de æblesorter, som er nemmest at have i haven og som giver gode velsmagende æbler:

Bellida – se billede og priser her

Æble 'Bellida'

Bellida æbler har en karakteristisk sød smag og er samtidig sprøde og saftige. Hvis du vælger denne æblesort, får du et meget højt udbytte af æbler i midten til slutningen af september.
Hvis du vil have spiseæbler af høj kvalitet, bør du vælge Bellida æblesorten til din have. 

 

Discovery – se billeder og priser her

DiscoveryDenne sort modner tidligt, og er derfor allerede spiseklar fra slutningen af august. Den kan opbevares et par måneder på køl. Æblesorten er modstandsdygtig overfor sygdomme, træet er langsomt voksende og kræver næsten ingen beskæring. En god begyndersort med gode og let syrlige æbler.

James Grieve – se billeder og priser her

James GrieveSorten modner fra slutningen af september og frem til begyndelsen af oktober, hvorefter den tåler opbevaring i en måneds tid. Træet vokser middelhurtigt og kræver ikke megen pasning. Udbyttet er typisk stort, og æblerne saftige med fast hvidt frugtkød.

Rød Aroma – se billeder og priser her

Rød AromaHvis du er til flotte dybrøde æbler, er Rød Aroma det rette valg. Du får næppe et flottere æble, og så er det samtidig velsmagende med let syrlighed og masser af saft. Skrællen er både tynd og glat, og æblet modnes i september. Derefter kan det ligge på køl indtil november-december.

Elstar – se billeder og priser her

ElstarMiddelstor æblesort, som giver æbler med god aromatisk syrlighed og et fast sprødt bid. Træet giver et stort udbytte, men har tendens til kun at bære æbler hvert andet år hvis ikke der tyndes ud. Æblerne modnes i slutningen af september, og kan derefter opbevares på køl til efter jul. Æblet er også egnet til madlavning.

Bedste madæbler

Madæbler udmærker sig ved at fungere godt til blandt andet bagværker og desserter, da de bliver møre i stedet for at koge ud. Herunder har vi beskrevet nogen af de bedste æbler til madlavning:

Pigeon – se billeder og priser her

PigeonÆbletræet bærer små æbler, som er velegnede i desserter og bagning. De modnes fra oktober, og kan opbevares på køl indtil jul. Æbletræet har en middelkraftig opret vækst, og er nemt at holde. Smagen i æblerne er syrligsød med et fast og saftigt frugtkød.

 

Belle de Boskoop – se billeder og priser her

Belle de BoskoopDer findes næppe et bedre madæble end Belle de Boskoop, som kan koges mørt og lækkert uden at blive helt udkogt. Æblet har en kraftig og syrlig aroma, og frugtkødet er tørt og har en grovere struktur end andre sorter. Æbletræet skal udtyndes i dets tidlige stadie, for at sikre at det bærer æbler hvert år. Det er ligeledes modstandsdygtigt overfor sygdomme, og æblerne modner i starten af oktober. De kan gemmes meget længe.

Æbletræ med flere sorter – familietræer til små haver

Hvis du gerne vil dyrke dine egne æbler i en lille have, kan det være en idé at købe et familietræ. Familietræerne består af et æbletræ, hvorpå der er podet op til 3 forskellige sorter. Dette betyder at de forskellige æblesorter kan bestøve hinanden, og der er således ikke behov for at plante andre æblesorter tæt på.

Familietræet egner sig særligt godt til nybyggerkvarterer, hvor der ikke i forvejen findes æbletræer i naboernes haver.

Bestøvning af æbletræer

Ingen æblesorter kan bestøve sig selv. Derfor er du nødt til at have flere forskellige æbletræer i din have, eller begrænse dig til at vælge en æblesort som kan bestøves af naboens æbletræ.

Det er dog vigtigt at du undersøger hvilke sorter der kan bestøve hinanden, for ellers risikerer du at stå med et æbletræ der aldrig bestøves og dermed aldrig bærer æbler.

Tjek dette skema med oversigt over hvilke sorter der kan bestøve hinanden.

Sådan planter du æbletræet

Det kræver lidt forarbejde at finde den rette placering og plante æbletræet under optimale forhold. Men gør du det rigtigt fra start, får du et flot og sundt æbletræ med et godt udbytte.

Se denne video, som guider dig til plantning og beskæring af æbletræet:

Læs også Sådan dyrker du æbler i haven udgivet af haveselskabet.dk

Læs også: Pæretræ til haven – 4 af de bedste sorter

Se vores artikel om: Frugttræer – få skønhed i haven og lækre frugter til sommer

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Topaz 

TopazÆbletræet er et nyere af sin slags, og så først dagens lys i 1984. Træet har middelstærk vækst, og giver typisk et godt udbytte. Æblerne har en syrlig og krydret smag, med saftigt fint frugtkød. Sorten modner sent, og plukkes således i oktober. Derefter har den bedst af at ligge lidt, og er bedst fra december til maj.

FAQ

🤔 Hvilket æbletræ passer bedst til en lille have?

Hvis du er den heldige ejer af en lille have, vil et familietræ egne sig særligt godt til din have. Et familietræ er podet med op til 3 forskellige sorter. På den måde kan æblesorterne bestøve hinanden, så du ikke skal plante flere forskellige æbletræer i haven.

🧐 Hvor lang tid går der, før der kommer frugt på æbletræet?

Når du planter et æbletræ, vil der afhængig af bestøvningsforholdene og træets grundstamme komme blomster på træet efter et år. Året efter plantningen kan du derfor være heldig at høste modne æbler fra august til oktober. Det kræver dog at du passer og plejer træet.

🤔 Hvornår er det bedst at plante et æbletræ?

Efteråret er det bedste tidspunkt at plante et æbletræ. På denne årstid er der kommet meget regn, og træerne har tabt sine blade, så de skal bruge mindre vand. Hvis du har købt et æbletræ i en potte eller med klump, kan den plantes på alle tidspunkter af året.

🤓 Hvilke æbletræer bestøver sig selv?

Æblesorter kan ikke bestøve sig selv. Du skal derfor vælge flere forskellige æblesorter i haven, så de kan bestøve hinanden. Du kan også gå efter et familietræ, som er podet med flere forskellige sorter, så æblerne kan bestøve hinanden på træet.

 

Denne side er anmeldt af: Nina N. Jespersen 10/10

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar