De vigtigste valg ved nybyggeri: Guide til første beslutninger

De vigtigste valg ved nybyggeri: Guide til første beslutninger

At bygge et nyt hus er  en stor begivenhed, der vender op og ned på dit liv. I de fleste tilfælde går byggeriet godt, men for nogen ender det ud i en katastrofe, der koster søvnløse nætter og store summer til advokatbistand. Byggesjusk ses desværre ofte i tilfælde hvor der ikke føres ordentligt opsyn med byggeriet, og hvis du ikke selv er opmærksom kan det ende med at forsinke byggeriet eller føre til omfattende skader i konstruktionen. Det er derfor vigtigt at du vælger byggefirma med omhu, så du sikrer dig selv og din familie et godt byggeforløb.

Vi sætter i de kommende måneder fokus på nybyggeri, og i denne artikel guider vi dig til valg af hustype og byggefirma. Det er de første vigtige spadestik i processen, efter du har besluttet dig for at bygge nyt.

Typehus eller arkitekttegnet?

Nybyggeri er en langvarig proces, og du har sikkert allerede gjort dig mange tanker om hvordan det skal se ud og hvilke materialer du ønsker såvel inde som ude. Måske har du også været ude i en række udstillingshuse eller prøvehuse som de også kaldes, hvor typehusfirmaerne viser deres planløsninger frem for interesserede nybyggere. Her kan du se forskellige materialer og indretninger “live”, blive inspireret og fiske oplysninger om de forskellige firmaer. De har nemlig alle en konsulent eller rådgiver stående i husene, som gerne svarer på spørgsmål om alt fra materialevalg til planløsninger.

I beslutningsprocessen skal du gøre dig klart om du ønsker et typehus eller et arkitekttegnet hus. Herunder vil vi beskrive de vigtigste forskelle:

Typehus – god pris men begrænsede muligheder

Et typehus fås eksempelvis hos Huscompagniet, Eurodan og Milton Huse. Disse firmaer har specialiseret sig i at sælge nøglefærdige huse, som på forhånd er tegnet og tilrettelagt så de matcher generelle behov. I princippet er alt muligt hos typehusfirmaerne, og du kan sagtens få lavet din egen planløsning. Som udgangspunkt er det dog billigst at vælge en af deres skabeloner, da disse allerede er udarbejdede og ikke kræver yderligere timer hos tegnestuen. Skal der flyttes installationer og rykkes vægge kan det nemlig ende med at koste ekstra, og i sidste ende er det ikke sikkert det kan betale sig frem for at få tegnet fra bunden.

Typehuset er populært fordi det er en sikker pakkeløsning, hvor ét firma står for alting. Typehusfirmaerne har deres egne showrooms og udstillingshuse, hvor du kan vælge materialer og se deres kundskaber med egne øjne.

Hvis du har mange specielle ønsker til materialer, finder du dog hurtigt ud af at typehusfirmaerne er meget begrænsede. Eksempelvis har de en fast aftale med ét bestemt køkkenfirma, hvor der i prisen er afsat eksempelvis 80.000 kroner til indkøb af inventar. De 80.000 kroner kan du så kun få delvist godtgjort, hvis du ønsker inventar fra et andet firma. Det samme gør sig gældende med andre elementer, eksempelvis gulve, vinduer, døre, klinker og mursten, hvor der på forhånd er udvalgt en række leverandører som typehusfirmaet samarbejder med. Her kan du ikke altid vælge andre leverandører, så har må du muligvis indgå en række kompromiser for at få noget så tæt på dine ønsker som muligt.

Derfor skal du vælge et typehus:

Med et typehus er det let og overskueligt at bygge nyt, da du har ét overordnet firma som varetager hele processen. Du vælger alle materialerne ét sted og får tilknyttet en rådgiver, som holder dig underrettet løbende. Du får et nøglefærdigt hus, hvor typehusfirmaet efterfølgende laver mangelgennemgang og fejlrettelser efter en fast rutine.

Arkitekttegnet hus – flere muligheder men dyrere

Alle huse er arkitekttegnede, men hvis du har specielle ønsker kan det være en god idé at hyre en arkitekt og stå for processen selv. Det kræver dog lidt mere is i maven, for her skal du som bygherre selv trække i trådene og hyre et byggefirma til at stå for entreprisen. Fordelen er så at du kan vælge et lokalt byggefirma med et godt renommé, så du ved hvilke håndværkere der bygger dit hus. Ofte er det også den bedste løsning hvis dine ønsker og behov ikke matcher de i forvejen fastsatte rammer hos typehusfirmaerne, for med et arkitekttegnet hus kan du som udgangspunkt selv vælge de leverandører du måtte ønske. Du skal dog være opmærksom på at det oftest er dyrere end et typehus, da der er større udgifter forbundet med at få tegnet fra bunden og selv vælge materialer.

Hvis du selv vil stå for byggeriet, kræver det et bredere kendskab til processen. Det betyder at du skal sætte dig grundigt ind i hvad du ønsker, og bruge ekstra tid på at udvælge materialer og snakke med forskellige leverandører. Intet er nemlig fastsat på forhånd, men typisk kan du rådføre dig hos byggefirmaet som i forvejen har et godt kendskab til de gængse byggematerialer.

Derfor skal du vælge et arkitekttegnet hus:

Et arkitekttegnet hus er for dig der ønsker noget helt unikt, der skiller sig ud fra mængden. Her er mulighederne uendelige, og du kan således selv vælge alt fra inventar til vinduer, mursten og tag.

Sådan finder du det bedste byggefirma

At bygge nyt er en tillidssag mellem dig som bygherre og byggefirmaet. Det er derfor vigtigt at der allerede ved første møde er en god kemi, og du føler at byggefirmaet tager dig/jer seriøst.

Uanset om du har udset dig et typehus eller en arkitekttegnet løsning, er det en rigtig god ide at undersøge markedet og få flere firmaer med i dine overvejelser. Selvom første firma lader til at være et perfekt match, bør du for din egen skyld opsøge flere byggefirmaer. Måske kan det ene byggefirma give en bedre pris eller matche dine behov bedre, og du kan med fordel lade dem konkurrere en smule mod hinanden.

Besøg udstillingshuse og få det første indtryk

Hvis du har set dig lun på et typehus, kan du flere steder i landet finde hele udstillingsbyer, hvor de største firmaer udstiller deres nyeste prøvehuse. Her kan du gå frit rundt i husene, få en masse indtryk og en uforpligtende samtale med den tilstedeværende byggerådgiver. Her vil du også hurtigt kunne mærke om der er god kemi.

Udstillingshusene giver også mulighed for at se hvilken kvalitet de forskellige firmaer kan præstere. Det er selvfølgelig kun det kosmetiske du kan gennemgå, men er der mange fejl og mangler kan du hurtigt danne dig et indtryk af hvordan firmaets holdning er til dette.

Ønsker du et arkitekttegnet hus, er det straks lidt mere komplekst. Her skal du lave lidt af det opsøgende arbejde selv, og finde ud af hvilke kunder det ønskede byggefirma har haft førhen. Dem kan du så tage ud og besøge, under forudsætning af at de vil lade dig se nærmere på det udførte arbejde, selvfølgelig.

Test kommunikationen – flere gange

Kommunikation er nøglen til succes, hvis du skal bygge nyt. Det nytter med andre ord ikke noget, at byggefirmaet er svært at få fat i eller foretrækker en kommunikationsform som ikke er hensigtsmæssig for dig/jer.

Når du har udset dig 1-2 byggefirmaer og er nået til sidste fase af beslutningsprocessen, er det en god ide at teste kommunikationen. Send gerne et par mails med spørgsmål og ideer til dit byggeri, og forsøg ligeledes at kontakte dem telefonisk. Hvis du ikke modtager hurtige svar på dine mails og alt for ofte mødes af en telefonsvarer når du forsøger at ringe op, kan det være en indikation på at byggefirmaet har for travlt eller ikke har styr på kommunikationen. I sidste ende kan det betyde at de glemmer at reagere på dine henvendelser, så du ender med at skulle kæmpe for at få et ord indført ved fejl og mangler.

Det er desuden meget vigtigt, at du får alting på skrift. Taler I for eksempel om decratag og du får leveret tagpap, så kan det være svært at bevise, hvor det er gået galt henne. Derfor er skriftlig kommunikation altid at foretrække, for så ved du at din byggerådgiver sidder ved computeren og skriver de ting ned som i aftaler. I telefonen kan det til tider ske at der loves en masse, som så glemmes på grund af travlhed eller andre ting. Vær derfor ekstra opmærksom på om mailkommunikationen fungerer ordentligt og om byggefirmaet husker at svare på alle dine spørgsmål undervejs.

Besøg igangværende byggerier

De fleste byggefirmaer har gang i flere forskellige byggerier på samme tid. Det betyder at du kan tage rundt og se hvordan de arbejder, og danne dig et indtryk af om forholdene er i orden. Typisk finder du dem i områder med nyudstykkede byggegrunde, hvor deres skilte gerne optræder ved byggepladserne. En byggeplads siger meget om firmaet og dets standarder, og her kan du blandt andet kigge efter følgende:

  • Er der orden på byggepladsen?
  • Bliver der dækket ordentligt af under byggeriet?
  • Opbevares byggematerialer tørt og godt?
  • Er det danske eller udenlandske håndværkere?

 

Opsøg gerne bygherrer på eget initiativ, og hør deres erfaringer med det pågældende byggefirma. Tit kan byggefirmaet sagtens finde en masse gode referencer, men de er typisk udvalgt fordi de netop er tilfredse med deres eget byggeri. Derfor bør du altid selv opsøge kunder, som du ved har fået bygget med det pågældende firma. Hør deres erfaringer, og skriv dig bag øret hvis der er særlige elementer du skal være opmærksom på.

Lav research på internettet – men PAS PÅ reklamefælder!

Det kan være en god idé at opsøge diverse internetfora og hjemmesider, for at læse nærmere om de forskellige byggefirmaer. Her kan du ofte læse en masse anmeldelser og erfaringer af nyere og ældre dato.

Du skal dog være meget opmærksom på hvem der står som afsender og hvor du finder anmeldelserne henne, for du kan ikke altid regne med hvad du læser på nettet. Et godt eksempel er hjemmesider og forumindlæg, hvor et bestemt byggefirma roses til skyerne i et nærmest rosenrødt scenarie af fryd og gammen. Det kan selvfølgelig godt være at en bygherre har haft en helt exceptionel oplevelse, men det kan lige så vel være at byggefirmaet selv har været inde og fifle med anmeldelserne eller kun opfordrer de mest tilfredse kunder til at anmelde dem på hjemmesider og i fora.

En reel anmeldelse indeholder derfor altid både godt og skidt, da udfordringer er svære at komme udenom i et nybyggeri. Hvad der adskiller gode og dårlige byggefirmaer, er måden hvorpå udfordringerne håndteres – og her er nogen bedre end andre, hvilket du ofte kan læse dig til i ærlige anmeldelser.

Vi anbefaler at du kigger på disse hjemmesider:

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme