Epoxygulv - Her er alt, hvad du skal vide

Epoxygulv - Her er alt, hvad du skal vide

Få et ekstremt stærkt gulv med epoxy

Det er ikke nogen hemmelighed, at det lige for tiden er det rå og rustikke look, der hitter i de danske hjem, hvilket også har gjort, at epoxy er på vej ind i det private.

Epoxy er et stærkt materiale, og derfor giver det nogle meget slidstærke og kraftige gulve, som  tilmed er lette at rengøre. Derfor er det i særdeleshed i kældre, garager, køkkener, bryggeser og badeværelser, at epoxy bliver brugt.

Læs med herunder og bliv klogere på, hvad epoxy er, samt hvordan det ligges.

Bomagasinet anbefaler, at man tager imod 3 gratis og uforpligtende tilbud på at få opsat nyt epoxygulv

Bomagasinet anbefaler, at man tager imod 3 gratis og uforpligtende tilbud på at få opsat nyt epoxygulv

Se videoen herunder om “Sådan laver du et epoxygulv”:

Få den skandinaviske stil med epoxy

Tidligere blev epoxy brugt på gulve i fabrikker og på værksteder, hvilket vidner lidt om hvor kraftigt et materiale, der her er tale om. I de private hjem er der dog også flere fordele ved epoxy, og fordi at malingen findes i så mange forskellige farver, er der helt sikkert en nuance, der passer til dit hjem.

Særligt bør du dog tage et kig på den grå nuance, idet det er denne, der for alvor vinder frem for tiden – pirmært fordi New Yorker-stilen er blevet så populær. Og det ser ud som om, at det er en gulvtendens, der er kommet for at blive.

Den grå nuance giver desuden en meget rolig og ensartet flade, som passer ganske godt ind i den skandinaviske stil. Her er det nemlig enkeltheden, der præger. Det betyder, at man meget nemmere kan lade de mere unikke ting stå frem.

Det meget ensartet look er desuden ganske fantastisk med grønne planter, og derfor er der mange, der bruger et epoxy, når de også gerne vil have noget mere naturligt ind i deres hjem. Det er således muligt at skab et mere levende hjem med et epoxy gulv på trods af, at der er tale om et så hårdt og robust materiale.

Hvad er epoxy maling?

Epoxy består hovedsageligt af to hovedkomponenter: Der er en base, som der kaldes for epoxyharpiks, og denne blandes med en hærder, umiddelbart før malingen påføres gulvet. Når basen og hærderen mikses, opstår der en kemisk sammensætning, som gør materialet stift og robust. Malingen er dog ikke så stærk, at den kan bruges udendørs – solens UV-stråler kan nemlig nedbryde den ellers solide maling.

Hvad er epoxy maling?
Hvad er epoxy maling?

Et epoxygulv kan ofte kendes på den meget blanke overflade, der kan findes i et væld af forskellige farver. Og fordi at malingen laves på et fundament af kunstharpiks, skabes der et meget unikt look, der passer ind i det moderne, danske hjem.

Før du vælger epoxy maling, er det en god idé at undersøge lidt nærmere omkring de forskellige brands. Der findes nemlig efterhånden en lang række forskellige producenter lige såvel, som der er mange, der tilbyder hjælp til at få lagt gulvet professionelt.

Det betyder, at du blandt andet via 3byggetilbud.dk kan finde frem til det tilbud, der bedst stemmer overnes med dine ønsker og dine behov. Her får du tre tilbud ganske gratis og helt uforpligtende, hvorfor du uden omkostninger kan se, om der er et tilbud, der kan betale sig for dig at gøre brug af. Er der ikke det, så er du heller ikke forpligtet til at vælge et af dem alligevel.

Hvor er det oplagt at bruge epoxy maling?

Da epoxy maling skaber et meget råd og industrielt look, er det et materiale, der gør sig bedst i rum, der skal klare en stor belastning. Det være sig for eksempel en kælder eller en garage, eller det kan være vådrum som for eksempel køkken, badeværelse eller bryggers. Epoxy kan dog i princippet bruges i alle rum i et hjem, men det naturlige look gør sig i særdeleshed godt sammen med fliser og andre neutrale overflader.

Derfor bør du især kigge efter epoxy gulve til:

  • Værkstedet
  • Køkkenet
  • Stuen

Værkstedet er en oplagt mulighed til et epoxy gulv. På den måde skaber man nemlig en meget modstandsdygtig overflade, der kan holde til stort set alle kemikalier, olier og terpentinbaseret maling. Spilder man noget, tørrer man det blot op.

Køkkenet er også godt til epoxy, idet der ofte er stor aktivitet. Og det er jo egentlig også noget, der gør sig gældende med det primære badeværelse i hjemmet. I badeværelset er det muligt at male med epoxy direkte på vådrumssikringen på en pudset mur, f.eks. i brusenichen. Og for at slippe for den meget glatte fornemmelse, er det også muligt at blande blandt andet kvarts i malingen til gulvet, således den bliver skridsikker.

Uanset hvad, så skal gulvet i køkkenet være ekstremt slidstærkt for at kunne modstå alle de madvarer og redskaber, som det kan blive udsat for i løbet af tiden. Og derfor er epoxy oplagt, og det er faktisk uanset, om det ligges oven på rå beton eller træ.

Stuen er også et rum, som der er mange, der får stor glæde af, hvis de får et epoxy gulv. Her er der nemlig også tale om et rum, der bliver udsat for meget slid i løbet af årene, og ofte er det noget, der kan vise sig i form af et trist og kedeligt gulv. Med epoxy vil man ikke kunne se afmærkninger fra tungere møbler, som f.eks. et spisebord eller en sofa.

Det betyder også, at du bliver lettere at rykke rundt på dine møbler.

Hvad er prisen på epoxy?

Det er aldrig helt billigt at få lagt et nyt gulv. Dog er det bestemt heller ikke ufatteligt dyrt, hvis du vælger at gøre brug af en løsning som epoxy. Du skal dog være opmærksom på, at priserne kan variere markant fra forhandler til forhandler.

Derudover varierer priserne også alt efter hvilket gulv, der i forvejen ligger der, hvor du skal male med epoxy. Et estimat på prisen er dog omkring 4-500 kroner pr. m2. Igen skal det dog påpeges, at det er meget afhængigt af både tykkelse og egenskaber.

Vi anbefaler, at du forhører dig om priser både med og uden epoxy. Der er nemlig nogle firmaer, der kan finde på at tage overpriser for deres materialer frem for deres arbejdskraft, og det betyder, at der for dig måske kan være mange penge at spare, hvis du selv vælger at købe den epoxy maling, som du blot vil have nogle professionelle fagfolk til at male på dit gulv.

Selvom der er mange, der tror, at de sagtens selv kan få malet deres gulv med epoxy, så er det ikke noget, vi anbefaler. Både fordi der er tale om farlige kemikalier, der skal mikses sammen, men også fordi at der så ikke er garanti på gulvet.

Skulle det ske, at der opstår lufthuller, eller at der er kommet skidt i malingen, vil det skabe en ujævn overflade. Og det er noget, der kan få hele udtrykket til at smuldre.

Måske kunne du også være interesseret i at læse om vores guide til laminatgulve – fordelene + pris for at skifte til laminatgulv.

Hvordan maler man med epoxy maling?

Når man er klar til at gå i gang med at male med epoxy, er der især tre ting, som man skal huske på:

  • Underlaget skal være i orden
  • Malingen skal blandes grundigt
  • Man skal arbejde hurtigt
  1. Det underlag, der skal males på, skal være tørt, rent og fedtfrit, og derfor er det vigtigt med en meget grundig rengøring forinden. Sørger man ikke for det, vil malingen ikke hæfte ordentligt. Blanke flader kan let slibes, beton kan slibes med en diamantsliber og træ kan slibes med slibepapir. På den måde skabes der en overflade, der tager bedre imod malingen. Er der tale om sugende flader, anbefales det, at man stryger med en grunder, der er beregnet til epoxy, og så skal diverse revner i gulvet fyldes op med epoxyspartelmasse.
  2. Da epoxy maling består af to komponenter – en base og en hærder – er det vigtigt, at man sørger for at blande det grundigt sammen. Derudover skal det også blandes sammen i meget præcise mål, så det kommer til at hærde ordenligt. Sørg for at blande delene grundigt helt ud i kanterne for eksempel med et piskeris på en boremaskine ved lav hastighed. Og sørg for kun at blande det, du skal bruge.
  3. Når malingen er blandet, skal du være hurtigt. Du har nemlig kun begrænset tid til at male i – her er der typisk tale om 2 timer. Underlaget skal have en temperatur på mindst 15 grader, før malingen kan hærde, og derfor er der mange, der bruger de lune dagstimer til arbejdet. Malingen bør fordeles med en kortluvet rulle, og så er det vigtigt, at man arbejder vådt i vådt, ellers er der risiko for, at der kan opstå nuanceforskelle. Oftest er der behov for to lag af den samme maling, før man opnår det optimale resultat. Det er desuden vigtigt under hele processen at sørge for grundig udluftning.

 

Se også Nyt gulv renser hjemmets luft skrevet af dagensbyggeri.dk.

FAQ

Hvor meget koster et epoxy gulv?
Prisen på et epoxy gulv varierer en hel del fra forhandler til forhandler. Dertil afhænger den samlede pris også af, om du selv lægger gulvet eller får professionelle til det. Generelt kan du dog nogenlunde regne med, at et epoxy gulv koster mellem 400 – 500 kr. pr. m2.
Hvor lang tid holder epoxy gulve?
Hvor lang tid et epoxy gulv holder afhænger i høj grad af hvor meget, det bliver brugt. På restauranter, værksteder osv. kan et epoxy gulv blive slidt ned på 2-3 år. Sørger du dog for at vedligeholde det ordentligt, holder det væsentligt længere.
Hvad er ulemperne ved epoxy gulve?
En af de store ulemper ved epoxy gulve er, at det er en meget hård type gulv, som derfor kan give en del larm, hvis du går med sko. Dertil er epoxy gulve kolde, hvis ikke du har gulvvarme.
Er epoxy gulve billigere end fliser?
Hvorvidt epoxy gulv er billigere end fliser kommer naturligvis an på hvilke tilbud, du kan finde på de to materialer. Dog er epoxy generelt en billigere løsning end fliser – specielt hvis der er tale om et større område.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme