Det bedste resultat, når du begiver dig ud i opskrifter fra det asiatiske køkken, får du uden tvivl med en wok. Det unikke designer fordeler varmen i panden på en helt særlig måde, der tilbereder kød og grøntsager til perfektion. Du åbner for en verden af spændende muligheder med en wokgryde i køkkenet.

Med mange modeller på markedet kan det være svært at vælge hvilken wok, der er bedst til dine køkkeneventyr. Der er forskellige typer af materialer, der hver især har fordele og ulemper. Ligesom både størrelse og form kan variere og også gør en forskel for, hvordan wokken præsterer.

Det skal du overveje, før du køber en ny wok: 

Før du vælger et lækkert nyt redskab til dit køkken, som for eksempel en ny wok, er der forskellige ting du bør gøre dig klart, før du træffer det endelige valg. Det kunne være:

  • Størrelse: En wokgryde er oftest mellem 26 og 36 cm i diameter, og størrelsen afhænger af hvor mange personer du vil kunne lave mad til. En wokpande på 30-32 cm vil dække de flestes behov. 
  • Materiale: Wokpander af jern vil oftest give den bedste varmefordeling, som er optimal i forhold til tilberedningen af retter på en wok.  
  • Rengøring: Mange modeller kan i dag tåle at blive vasket i opvaskemaskinen. Er det et krav for dig, at den skal kunne maskinvaskes, så hold øje med, om den tåler en tur i opvaskemaskinen. 

Vi har samlet nogle af de bedste på markedet, så du kan få et overblik og udvælge den helt rette til formålet. 

Sådan udvælger vi produkter på Bomagasinet

I denne artikel gennemgår vi en række populære produkter, som vi har fundet ved hjælp af dybdegående research og analysearbejde. Vores Product Research Team analyserer markedet og finder nogle af de bedste produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med hundredvis af små som store webshops, og selvom disse partnerskaber kan influere udvalget af produkter, beror vores anbefalinger på redaktionens egen professionelle vurdering af produktet.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på baggrund af:

    1
  • Officielle og upartiske produkttests
  • 2
  • Kundernes anmeldelser og meninger om produktet
  • 3
  • Produktets specifikationer, egenskaber samt fordele og ulemper
  • 4
  • Data og viden om vores læsers præferencer
  • 5
  • Garantier, service og omdømme hos forhandleren

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at notere, at artiklen ikke er en rangering af produkterne, men en gennemgang af markedets bedste produkter til brugernes behov.

ONYX Wokpande – slidstærk pande til wokmad

Bomagasinets anbefaling + mest værdi for pengene


 

  • Gode kundeanmeldelser
  • 100 dages returret
  • 5 års garanti
ONYX Wok Pande

Om ONYX Wokpande
Hvis du godt kan lide at købe nyt grej til køkkenet, så er ONYX’ wokpande helt klart ikke noget for dig. Med deres wokpande får du en pande der holder i rigtig mange år blandt andet på grund af den hybrid teknologi, den er designet med.

Wokpanden er produceret i tre lag. Først rustfrit stål, hvilket betyder, at den kan bruges på alle typer komfurer. Andet lag er aluminium, der giver den bedste varmefordeling, som er det, en wokgryde skal kunne. Den afsluttes med endnu et lag rustfrit stål, som sikrer den lange holdbarhed. ONYX har kræset for detaljerne og har designet en wok, der holder længere og giver et godt madlavningsresultat. 

Derfor anbefaler vi ONYX Wokpande
ONYX giver dig fem års garanti på deres wok, fordi den holder mindst årene ud og ofte endnu flere år. Selv med intensiv brug af metalredskaber beskadiger du ikke den smarte non-stick belægning. Madresterne brænder ikke fast, og den er nem at rengøre, fordi den er udviklet med non-stick teknologi – tilmed PFOA-fri.

Wokken kan både vaskes op i hånden, men kan også tåle en tur i opvaskemaskinen. Det eneste minus ved wokken er, at der ikke er en varmeindikator til at vise, hvornår wokken er klar til brug. Den ulempe opvejes i høj grad af non-stick funktionen, som er lavet gennem en unik lasergraveringsproces.

Belægningsprocessen er et patenteret hexagon design, der kombinerer de to materialer rustfrit stål og non-stick belægning. Tilsammen giver det en kraftig og langtidsholdbar wok. På grund af materialevalget kan wokken også bruges i ovnen, hvor den tåler op til 250 grader. Det er en fordelagtig funktion, hvis retten skal holdes varm.

Fordele

  • PFOA-fri Non-stick belægning
  • Virker på alle varmekilder
  • Tåler ovn op til 260 grader
  • Tåler opvaskemaskine
Ulemper

  • Ingen varmeindikator

Udvalgte specifikationer

  • Tåler metalredskaber
  • Størrelse: 30 cm
  • 5 års garanti

Scanpann wokpande classic 32cm – solid og bæredygtig wokgryde

Godt anmeldt


  • 4,8 stjerner ud af 5 hos forbrugerne på Coop
  • 4,7 stjerner ud af 5 hos forbrugerne på Google

Om Scanpann wokpande classic 32cm
Hvis du gerne vil have en både slidstærk og stilren pande, bør du tage et kig på Scanpann wokpande classic 32 cm. Panden er fremstillet i et flot design med en praktisk nonstick-belægning. Desuden er panden fremstillet af bæredygtige materialer. Derfor er panden også et godt valg til dig, der sætter pris på et bæredygtigt hjem. 

Panden er designet til at blive anvendt på gas- og glaskeramisk komfur. Du vil opleve, at panden altid gør det lettere for dig at tilberede lækkert mad. Det skyldes pandens gode varmefordeling og smarte nonstick-belægning. Du kan også sagtens anvende panden i ovnen. I ovnen tåler panden op til 260°C. 

Panden er produceret i Danmark efter stolte håndværkstraditioner. Mere konkret er panden fremstillet på Scanpan i Djursland, hvor design, bæredygtighed og funktionalitet er i højsæde. Designmæssigt er panden fremstillet i en stilren og flot sort farve. Panden er blevet håndstøbt i produktionen, hvilket giver den en flot finish. Panden er også fremstillet af genbrugsaluminium. Derfor er panden også et mere bæredygtigt valg inden for wokpander.

Panden har også en slidstærk nonstick-belægning. Belægningen har flere lag, der alle smeltes sammen til én overflade. Det gør både panden modstandsdygtig overfor slid, ligesom det også gør panden nem at rengøre. Nonstick-belægningen betyder også, at du ikke behøves anvende særligt meget fedtstof, når du tilbereder mad. Derfor er panden også et godt valg til dig, der foretrækker en sundere livsstil.

Med Scanpann wokpande classic 32cm får du også 5 års garanti på panden.

Pros

  • Slidstærk non-stick belægning
  • Tåler ovn op til 260 ° C
  • Til gas- og glaskeramisk kogeplade
Cons

  • Til den tungere side
  • Lidt svært at opbevare

Specifikationer:

  • Materiale: Aluminium
  • Belægning – inderside: Nonstick-belægning
  • Varmekilder: Alle – undtagen induktion
  • Diameter i cm: 32
  • Tåler opvaskemaskine: Nej

 

Le Creuset Toughened Non-stick Ø32 cm – slidstærk wokpande til induktion

 Premium valg 


  • 4,7/5 stjerner i forbrugsanmeldelser hos Google

Le Creuset wok Toughened Non-stick O32 cm

Premiumvalget er faldet på Le Creusets Toughened Non-stick wok. Den ligger I den dyre ende prismæssigt, men det bliver opvejet af kvaliteten, der er en af de bedste, vi har fundet.

Hos Googles anmeldere er de vilde med den, og den får 4,7 stjerner ud af 5 mulige. En bruger fortæller, at de: ”aldrig har haft så god og let en wok”, og en anden skriver kort og beskrivende: ”Dyr, men god”.

Kvaliteten er der ikke en finger at sætte på, og vil du gerne bruge pengene på at få den bedste wokgryde, så er Le Creusets Toughened Non-stick wok perfekt til dig. 

Om Le Creuset wok Toughened Non-stick Ø32 cm
Sammenlignet med de andre modeller i vores oversigt er Le Creuset en af de bedste tilføjelser til køkkenet. Hvis du er vild med det orientalske køkken, så får du det et eminent resultat med wokken fra Le Creuset.

Wokgryden er fremstillet i aluminium, så der er en god og hurtig varmefordeling, hvilket er optimalt til at lave wokretter med. Varmen fordeler sig, så alle ingredienser får samme temperatur hurtigt. Den stærke non-stick belægning sikrer, at der ikke er noget der brænder fast til bunden. Når du er færdig med madlavningen, så er den også nem at rengøre igen.

Derfor anbefaler vi Le Creuset wokpande Toughened Non-stick Ø32cm
Af de udvalgte modeller er Toughened Non-stick fra Le Creuset den wok, der tåler de højeste temperaturer i ovnen. Den kan klare op til 260 grader og kan bruges til alle komfurtyper, hvad end du har induktion, gas eller keramiske kogeplader. Det er altså en god wok til induktion.

Wokpanden kan tåle at blive brugt med metalredskaber, fordi aluminiummet ikke bliver ridset eller skadet ved brug. Belægningen er både PFOA- og PFOS fri, som ellers typisk bruges i de fleste teflon-belægninger på pander.

Selvom wokken er i den dyre ende prismæssigt, vil du få en wokpande der kan give gode stunder og lækre retter i køkkenet i mange år fremover.

Fordele

  • Aluminium
  • Non-stick
  • Tåler metalredskaber
  • Til alle varmekilder og ovn
Ulemper

  • Højt prisleje

Udvalgte specifikationer

  • Materiale: Aluminium
  • Størrelse: 32 cm.
  • Bundmål: 17,8 cm.
  • Indhold: 5 liter
  • Ekskl. låg
  • Tåler opvaskemaskine
  • Tåler ovn op til 260 grader
  • PFOA- og PFOS-fri non-stick belægning

Ken Hom Excellence Ø36 cm – let wokpande i kulstofstål

 Billigste wok


  • 90/100 point ved amerikanske Good Housekeeping
  • Gode kundeanmeldelser på Google Shopping

Ken Hom Excellence wok i kulstofstal O36 cm

På redaktionen var vi ikke i tvivl om, hvilken wokpande der var vores ultimative favorit. Wokken er designet af den kendte Ken Hom, der med sine kinesiske rødder er en ekspert indenfor det asiatiske køkken.

Det amerikanske magasin Good Housekeeping har i deres test givet den en score på 90 point ud af 100 mulige. De beskriver den som en wokpande der ”performed brilliantly on all tests”, og fremhæver især hvor nem den er at rengøre, grundet den praktiske non-stick belægning på wokken.

Hos Google har anmelderne også mange rosende ord, om Excellence wokken. En af brugerne skriver: ”Det er en dejlig wok, det er ikke til at tage fejl af hverken kvalitet eller design, og den sidder pænt og fladt på kogepladen”.

Derfor anbefaler vi Ken Hom Excellence wok i kulstofstål Ø36 cm
Wokken fra Ken Homs Excellence kollektion er fremstillet af kulstofstål. Det er en legering mellem jern og stål, som giver en robust og stærk wok, der holder i mange år, hvis du behandler den rigtigt.

Det er et professionelt værktøj, der gør det meget nemmere at lave de klassiske asiatiske retter, der kræver et wokpande at blive tilberedt i. Wokken har både et stort og behageligt håndtag i den ene side, men også et mindre der er placeret modsat.

Det store håndtag er lettere ustabilt, men når du løfter wokken med begge hænder får du et godt greb om den. Det gør det langt nemmere at slynge rundt med kød og grøntsager, som er netop det, der giver den rigtige tilberedning af wokretter.

Den vejer ikke meget og er derfor nem at løfte og slynge rundt. Den er velegnet til brug på alle typer komfur, men især med gaskomfur er det en fordel med en god wokpande af kulstofstål. På gaskomfuret kan varmen fordele sig rundt om hele bunden og give den effekt, du skal bruge på en wok. 

Fordele

  • Letvægts model
  • Velegnet til alle typer komfur
  • Behageligt håndtag
  • God præstation i alle tests
Ulemper

  • Håndtaget er lidt ustabilt

Udvalgte specifikationer

  • Materiale: Kulstofstål
  • Størrelse 36 cm
  • Farve: Stål og lyst træ
  • Designer: Ken Hom

Green Pan Barcelona – slidstærk wokpande, der ikke afgiver kemikalier


  • 4,7 stjerner ud af 5 hos forbrugerne på Coop
  •  4,8 stjerner ud af 5 hos forbrugerne på Google

Om Green Pan Barcelona wok
Hvis du gerne vil have en wokpande, der har en ekstra stræk belægning, er Green Pan Barcelona wokpande det rette valg for dig. Pandens belægning er blevet forstærket med diamanter, og derfor har panden en særdeles god holdbarhed.

Belægningen med diamanter gør også panden i stand til at varme hurtigt op sammenlignet med det øvrige marked. Desuden har panden også en magnitobund, der giver dig en jævn og hurtig opvarmning. Det er unægtelig en stor fordel, når du tilbereder wokmad. 

Den yderste af wokkens belægning er keramisk. Det betyder for dig, at panden er både let og hurtigt at gøre ren. Belægningen tåler både metalredskaber og opvaskemaskine. Dog anbefales det, at du vasker panden op i hånden, da det slider mindst på pandens holdbarhed. Pandens håndtag er fremstillet af metal. Derfor kan du også sagtens bruge panden i ovnen. 

Du kan også anvende wokpanden på både gas, induktion og elkomfur. Du behøves altså ikke bekymre dig om, hvorvidt panden nu også passer til dit komfur. Panden er fri for både PFOA, PFAS, bly og cadmium. Desuden frigiver Green Pan Barcelona wokpande heller ingen kemikalier, når du bruger panden. Derfor er panden også et godt valg til dig, der gerne vil begrænse mængden af unødvendig kemi i din hverdag.

Green Pan Barcelona wokpande har livstidsgaranti. Garantien dækker alle fejl, der måtte være sket fra produktionens side. Selve belægningen er der 5 års garanti på. Sagt med andre ord, er du sikret en funktionel pande i mange år, når du køber en Green Pan Barcelona wok.

Pros

  • Stærk keramisk belægning
  • Ekstra lang holdbarhed
  • Metal,
  • Afgiver ikke kemikalier
  • træ og plastværktøj kan bruges
Cons

  • Varmefordelingen kunne være bedre

Specifikationer:

  • Materiale: Aluminium
  • Belægning – inderside: Keramisk belægning
  • Varmekilder: Alle
  • Diameter i cm: 28
  • Tåler opvaskemaskine: Nej

 

Kitchen Craft Professionel Ø35,5 cm – meget wokpande for pengene


  • 4,6/5 stjerner på Google Shopping

Kitchen Craft Professionel wok O35.5 cm

Men Kitchen Craft Professionel wokpande får du absolut mest for pengene. Vi har fundet en wokgryde, som kan præcis hvad du forventer af den – samtidig er prisen i den helt lave ende.

Det er dog ikke et kompromis med kvaliteten, og wokken er lavet af carbon stål, der er et meget slidstærkt materiale. Googles brugere har afgivet deres anmeldelser, og de givet den samlet en score på 4,6 stjerner ud af 5. En bruger beskriver den som en ”robust og solid pande af godt materiale”. Kvaliteten er ikke til at tage fejl af, og til prisen er den en anbefaling værd. 

Derfor anbefaler vi Kitchen Craft Professionel wok Ø35,5 cm
Det slidstærke carbon stål er en af de helt store fordele ved wokken fra Kitchen Craft, fordi den kan holde til mange års brug.

En anden stor fordel er, at den praktiske non-stick belægning kan holde til, at du bruger metalredskaber, når du laver mad på den. Mange andre typer pander og wokke med for eksempel teflon-belægning er mere skrøbelige. Der kræver kun et par gange med en metalspatel, og så er de lige til at smide ud.

Det er der ingen grund til at være nervøs for med Kitchen Crafts Professionel wok, som har længere holdbarhed end de øvrige modeller.

Håndtaget er fremstillet i stål, og selvom det er et kraftigt materiale, tæller det alligevel ned, at håndtaget bliver meget varmt under madlavning. Det positive ved materialet er, at det er meget nemt at rengøre. Den tåler opvaskemaskine, og non-stick belægningen, sikrer, at madrester ikke sidder fast.

Fordele

  • Carbon stål
  • Non-stick belægning
  • Holdbar
  • Nem at rengøre
Ulemper 

  • Håndtaget bliver meget varmt

Udvalgte specifikationer

  • Materiale: Carbon stål
  • Virker på at varmekilder
  • Whitford EXCALIBUR coating
  • Tåler opvaskemaskine
  • Farve: Sort
  • Størrelse: 35,5 cm
  • 10 års garanti

GreenPan Cambridge Wokgryde – hurtig opvarmning og nem at bruge


  • 84/100 point ved amerikanske Good Housekeeping
  • 4,8/5 stjerner i brugeranmeldelser på Google Shopping

GreenPan Cambridge Wok

GreenPan Cambridge wokpande har været testet hos Good Housekeeping på: brug, design, instruktioner og ydeevne. De giver den en samlet karakter på i alt 84 point ud af 100, og på alle parametre får den over 4 ud af 5 i karakter. De roser især den effektive non-stick belægning, og hvor stabil den er, uanset om du har induktion, gas eller keramiske blus.

Hos Google har brugerne anmeldt GreenPan Cambridge wok. Den får en samlet karakter på i alt 4,8 stjerner ud af 5 mulige ud af over 250 kundeanmeldelser. En tilfreds kunde skriver: ”Har en god størrelse. God varmefordeling. Nem at lave mad i og rengøre”.  

Derfor anbefaler vi GreenPan Cambridge Wok
Cambridge wokken fra GreenPan er designet med en flad bund. I modsætning til den runde bund har det den fordel, at den står stabilt på alle typer kogeplader.

Varmen fordeler sig hurtigt på hele stegefladen og gør hverdagsmadlavningen en lille smule nemmere. Non-stick belægningen er effektiv, så du slipper for brændte madrester på belægningen.

Det har ikke den store betydning, at wokken ikke tåler opvaskemaskine, når non-stick belægningen er så effektiv, at madresterne bare kan skylles af med lidt vand.

Når wokgryden er fyldt op med mad bliver den lidt tung og gør det besværligt at få rystet ingredienserne rundt i panden. Håndtaget er ikke det mest behagelige, men har den fordel at det ikke bliver varmt, selvom det står over de varme kogeplader.

Fordele

  • Yderst effektiv non-stick belægning
  • Velegnet til at komfurtyper
  • Stabil på alle kogeplader
  • Hurtig at varme op og let at rengøre
 Ulemper 

  • Tung når den er fyldt
  • Ikke behageligt håndtag
  • Tåler ikke opvaskemaskine

Udvalgte specifikationer

  • Størrelse: Ø28 cm
  • Varmeisolerende håndtag
  • Tåler ovn op til 180 grader
  • Ekstra tyk bund
  • Vægt: 1,06 kg
  • Indhold: 3,7 liter
  • Håndvask anbefales
  • Farve: sort

De Buyer Mineral B wokpande 28 cm – stabil og langtidsholdbar wokgryde


  • 5/5 stjerner i over 300 kundeanmeldelser på Google Shopping

De Buyer Mineral B wok 28 cm


Mere end 350 kunder på Google har givet deres mening til kende om De Buyers Mineral B wok, og med mere end 300 5-stjernede anmeldelser er det tydeligt en populær model hos forbrugerne. En tilfreds bruger skriver i sin anmeldelse, at ”materialet opvarmer hurtigt, og passer præcis til det, der kræves for et godt resultat”.

Det er en wokpande der kan give dig lækre asiatiske retter mange år ud i fremtiden, hvis du sørger for at passe godt på den. Det fine metalliske look får med tiden en flot patina, der kun bidrager til et mere rustikt look, der fortæller om alle dine yndlings retter, der er lavet i wokken. 

Derfor anbefaler vi De Buyer Mineral B wok 28 cm
Hvis du vedligeholder og plejer wokken fra De Buyer, vil du med stor sandsynlighed have købt din sidste wokpande nogensinde. Wokken er fremstillet i jern, der giver en perfekt varmefordeling. Det er optimalt til netop asiatiske retter, hvor der foretrækkes hurtig og stabil varme til at tilberede ingredienserne.

Wokken er belagt med bivoks, hvilket er unikt for oversigten i forhold til de andre modeller. Inden brug skyller du panden for overskydende bivoks, og efterfølgende følger de medfølgende instruktioner til at klargøre din pande. Den skal gerne have en smule olie efter rengøring, og derefter opbevares et tørt sted indtil næste gang, den skal i brug.

Den kan anvendes på alle typer af komfurer og har en lille, men stabil bund. Den er i den tunge ende, sammenlignet med andre modeller, men det store, ergonomiske håndtag gør det nemmere at transportere wokken rundt, selv når den er fyldt med varme retter. 

Fordele

  • Stabil og flad bund
  • Rengøres med varmt vand, tørres og olieres
  • Velegnet til alle typer varmekilder
  • Opvarmer hurtigt
Ulemper

  • Lille bund
  • Til den tunge side

Udvalgte specifikationer

  • Fransk design
  • Forstærket belægning med bivoks
  • Tåler alle varmetyper
  • Tåler ikke opvaskemaskine
  • Materiale: jern

Satake Nabe wokgryde med låg 36cm – flot stor wok med ekstra kapacitet


  • 4,1/5 stjerner i kundeanmeldelser på Google Shopping

Satake Nabe Wok med lag 36cm


Satake Nabe Wokpanden måler 36 cm i diameter, er lavet af støbejern og fordeler varmen jævnt. Det gør den perfekt til at lave lækre asiatiske retter i større portioner.

Googles anmeldere har givet den en samlet score på 4,1 stjerner ud af i alt 5 mulige. En anmelder roser wokken og skriver: ”Wokken er meget flot og robust”. En anden anmelder kalder den: ”Et fantastisk produkt. Massiv, tung og holder godt på varmen”.

Designet giver den helt rigtige fornemmelse af at stå i asien og dufte til lækre karryretter. Samtidig er den praktisk med det stærke støbejerns materiale og de to håndtag, der gør den nem at transportere, selv når den er fyldt med kød og grøntsager. 

Derfor anbefaler vi Satake Nabe Wokpande
Satake Nabe Wokpanden er testens største wok, der med sine 6 liter kan lave mad til en stor gruppe mennesker ad gangen. Den er fremstillet i støbejern, og kan anvendes på alle typer komfurer, men er også velegnet til at bruge over åben ild.

Kombinationen af de to funktioner gør den perfekt til camping eller overlevelsesture, hvor der stadig skal kræses lidt ekstra for den gode mad. Du slipper for at investere i to separate produkter, fordi wokken både kan bruges til komfurer og åben ild. Den står stabilt på kogepladen, og modellen har som den eneste i vores test-overblik ekstra tilbehør i form af både et glaslåg, et trælåg og en fin bordskåner.

Prisen er i den lave ende, sammenlignet med de andre modeller. Du får både meget og god kvalitet for dine penge, hvis du køber en Satake Nabe Wokpande. 

Fordele

  • Kan indeholde 6 liter
  • Stabil på kogepladen
  • To håndtag
  • Stor størrelse
Ulemper

  • Grov bund
  • Til den tunge side

Udvalgte specifikationer

  • Indhold: 6 liter
  • Størrelse: Ø36 cm
  • Materiale: Støbejern
  • Inkl. glaslåg, trælåg og bordskåner

Sådan vælger du den bedste wok

Materialet er en af de største forskelle, når det kommer til at finde din nye wok. De findes både i udgaver af rustfrit stål, støbejern, carbon stål og med non-stick overflader.

  • Støbejern kan være meget tungt at arbejde med, og hvis du vil have en let wokpande bør du undgå det materiale.
  • Rustfrit stål er lettere, men tager længere tid at opvarme.
  • Carbon stål er praktisk, da det varmer hurtigt op og giver en god varmefordeling på hele panden. Det er samtidig langtidsholdbart og slidstærkt. Wokpander i carbon stål vil typisk have non-stick overflade. 

En wokpande kommer enten med ét eller to håndtag. Hvis du laver større portioner eller har svært ved at løfte din gamle wok, er det en fordel med to håndtag, da du vil få et bedre greb om wokken. 

Formen på wokken afhænger af dit komfur. En større flade i bunden er mere praktisk hvis du har et komfur med induktion, da wokken vil ramme et større varmefelt. Har du et gaskomfur giver en mere rund wokpande en bedre varmefordeling.

Kilder: Seriouseats.com og Thespruceeats.com 


Wokpandens historie

Wokken blev opfundet i Kina for over 2000 år siden. Ordet ”wok” stammer oprindeligt fra et kantonesisk ord der betyder ”koge gryde”.

De blev dengang oftest fremstillet i støbejern, for at være mere hårdføre og holdbare. Der er forskellige teorier om, hvad wokken første formål var. Nogle eksperter mener, at den blev opfundet for at kunne tilberede mange retter med de samme ingredienser.

Andre mener, at den skabt til både at kunne transporteres nemt, og samtidig lave store mængder mad. En tredje teori er, at den blev opfundet på baggrund af mangel på olie, og formen på den er specifikt udtænkt, så der skal bruges så lidt olie til tilberedningen som muligt.

I dag er de fleste wokpander fremstillet i carbon stål, så de er langtidsholdbare, men også er praktiske, da madrester ikke sætter sig fast. 

Kilde: Schoolofwok.co.uk  


Gode opskrifter til wokken

En klassiker i det asiatiske køkken er den thailandske opskrift på Pad Thai. Pad Thai er en opskrift på stegte nudler med sauterede grønsager og den ikoniske Pad Thai-sauce. Den er især kendt fra det thailandske gadekøkken, men det er også en ret, der sagtens kan laves hjemme i dit eget køkken. 

En anden ret der egner sig perfekt til at blive tilberedt i en wokpande er Thai Beef Stir-Fry. Det møre oksekød blandes med en masse af de velkendte asiatiske ingredienser som ingefær, soya, hvidløg og olivenolie. 

Er du mere til nudelretter, er den thailandske ret med oksekød og nudler den perfekte ret til din wok. Den er fyldt med grøntsager, mørt oksekød og masser af krydderier. Når den tilberedes i en wokpande med høj varme og en jævn fordeling, så smager den næsten lige som på de thailandske restauranter. 

Kilder: Tastesbetterfromscratch.com, Tasteofhome.com og Tasteofhome.com 


Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:
Good Housekeeping

Good Housekeeping er et amerikansk magasin, der har leveret artikler, opskrifter og tests i mere end 100 år.

Hos Good Housekeeping har de testet Ken Hom Excellence Wok.

Testen er udført den: 7. august 2019
Du kan finde testen her

Eksperterne hos Good Housekeeping har også testet GreenPan Cambridge wok.

Testen er udført den: 7. august 2019
Du kan finde testen her

Google

Googles shopping underside er specifikt dedikeret til, at brugerne kan afgive deres personlige anmeldelser af de produkter de har købt. På siden afgiver de en vurdering på en skala fra 1 til 5 stjerner, og kan skrive en kort anmeldelse af deres erfaringer.

Du kan se anmeldelserne af Ken Hom Excellence wok i kulstofstål her
Du kan se anmeldelserne af Kitchen Craft Professionel wok her
Du kan se anmeldelserne af Cambridge wokken fra GreenPan her

Seriouseats.com

Serious Eats har over 7 millioner læsere hver måned, og skriver om alt hvad der er spændende indenfor madlavning og kogekunst.

Vi har brugt artiklen ”How to Buy, Season, and Care for a Wok”, skrevet af J. Kenji López-Alt.

Du kan se artiklen her

TheSpruceEats.com

The Spruce Eats er et mekka med opskrifter, madlavningsvideoer og tips.

Til vores research har vi brugt artiklen ”A Guide to Buying the Right Wok”, som er skrevet af Liv Wan.

Du kan se artiklen her

Schoolofwok.co.uk

School of Wok er drevet af Jeremy Pang, der ønsker at brede den asiatiske kokkekundskab til alle der gerne vil lære om det.

Vi har brugt artiklen ”Learning Wok History” til vores research.

Du kan se artiklen her

Tastesbetterfromscratch

Hos Taste of Home ved de alt hvad der er værd at vide indenfor madlavning.

Vi har brugt deres opskrifter på Thai Beef Stir-Fry og Saucy Thai Beef Noodles til vores research.

Du kan se opskrifterne her og her

Google

Forbrugerne har anmeldt Green Pan Barcelona Wok.
Du kan se anmeldelserne her

Forbrugerne har også anmeldt Scanpan Wok Classic.
Du kan se anmeldelserne her

Coop

Coop er en dansk virksomhed inden for detailhandel. Virksomheden opererer til dels også online. Online har forbrugerne mulighed for at købe og anmelde produkterne på virksomhedens hjemmeside.

Forbrugerne har anmeldt Green Pan Barcelona Wok. De giver wokken en god anmeldelse.
Du kan se anmeldelserne her

Forbrugerne har også anmeldt Scanpan Wok Classic.
Du kan se anmeldelserne her

 

FAQ

Hvilken wokpande er bedst?
Vores testtvinder er Ken Hom Excellence wokpande i kulstofstål. Den performer godt på alle parametre, og prisen er god til den kvalitet, du får for pengene.
Hvorfor bruge en wokpande?
En wokpande fordeler varmen anderledes, end en pande eller gryde kan. Du får en højere temperatur og hurtigere stegning af dine ingredienser, som er ideelt til især asiatiske retter.
Hvad koster en god wokpande?
En god wokpande kan koste ned til et par hundrede kroner. Generelt gælder det, at du med en wokpande får den kvalitet, du betaler for.
Hvad kan jeg komme i wokpande?
En wokpande egner sig i særdelshed godt til retter fra det asiatiske køkken. Du kan både tilberede kød og grøntsager i wokken, der giver den optimale varmefordeling til at lave for eksempel karry- eller nudelretter.

 

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar