Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere
Støbejernspander test-guide: Vores analyse af de bedste pander i støbejern baseret på tests og anmeldelser

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Støbejernspander test-guide: Vores analyse af de bedste pander i støbejern baseret på tests og anmeldelser

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Udarbejder af research-specialister
Baseret på timers analyse

En støbejernspande er de professionelles foretrukne valg, når der skal steges kød og grøntsager ved høje temperaturer, da de er mere hårdføre og samtidig tåler mere varme. På grund af massefylden er de tunge at arbejde med, hvilket dog betyder, at de holder bedre på varmen.

Vi har gennemgået de nyeste tests og undersøgt, hvad eksperterne anbefaler, så vi i vores artikel kan præsentere et udvalg af de bedste pander i støbejern samt gode råd til rengøring og vedligeholdelse.

Vores favorit støbejernspander

Lodge Støbejernspande (26cm)
Lager

Lodge Støbejernspande (26cm)

Bedste alsidige valg Gå til bedste pris
319 Kr. hos KitchenOne.dk
Læs vores anmeldelse
Lager

Støbejerns stegepande

Bedste emaljerede støbejernspande Gå til bedste pris Læs vores anmeldelse
Fiskars Brasserie
Lager

Fiskars Brasserie

Bedst til prisen Gå til bedste pris
344 Kr. hos Kitchentime
Læs vores anmeldelse
Lager
Fiskars Brasserie Grill
Lager

Fiskars Brasserie Grill

Bedste valg til grillning Gå til bedste pris
344 Kr. hos Kitchentime
Læs vores anmeldelse
Lager
Skeppshult Professional
Lager

Skeppshult Professional

Bedste professionelle valg Gå til bedste pris
1.230 Kr. hos Butch
Læs vores anmeldelse
Lager
Ronneby Bruk Ultra Light Original
Lager

Ronneby Bruk Ultra Light Original

Bedste brugervenlige valg Gå til bedste pris
391 Kr. hos KitchenOne.dk
Læs vores anmeldelse
Lager

Seneste ændring:

Om Qookwares emaljerede stegepande i støbejern kan vi skrive, at den pr. 05/06/2024 er blevet tilføjet til vores artikel om de bedste stegepander.

Tidligere ændringer:

19. oktober 2022

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 6 bedste støbejernspander i test-guiden 2024:

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte støbejernspander

Sådan udvælger vi produkter på Bomagasinet

I denne artikel gennemgår vi en række populære produkter, som vi har fundet ved hjælp af dybdegående research og analysearbejde. Vores Product Research Team analyserer markedet og finder nogle af de bedste produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med hundredvis af små som store webshops, og selvom disse partnerskaber kan influere udvalget af produkter, beror vores anbefalinger på redaktionens egen professionelle vurdering af produktet.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på baggrund af:

  1
 • Officielle og upartiske produkttests
 • 2
 • Kundernes anmeldelser og meninger om produktet
 • 3
 • Produktets specifikationer, egenskaber samt fordele og ulemper
 • 4
 • Data og viden om vores læsers præferencer
 • 5
 • Garantier, service og omdømme hos forhandleren

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og kommer med vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Det er vigtigt at notere, at artiklen ikke er en rangering af produkterne, men en gennemgang af markedets bedste produkter til brugernes behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Bedste alsidige valg test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Lodge Støbejernspande (26cm)
En god pris og et etableret brand

 • Testvinder hos dagbladet TYtimes.com
 • Bedste tunge stegepande på bbcgoodfood.com
 • Bedste hverdagsstegepande på popularmechanics.com

Dagens bedste priser og tilbud på Lodge Støbejernspande (26cm):

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Multifunktionel brug
 • Bred diameter
 • Egnet til madlavning i ovn og på komfur

Støbejernspanden fra Lodge har fået gode karakterer og gode anmeldelser hele vejen rundt af forskellige magasiner og testsider.

Hos NYtimes.com er den kåret som testvinder, fordi den netop var lettere i vægt, bedre til at stege og lettere at holde ved. Den er også populær på bbcgoodfood.com og popularmechanics.com, hvor den er blevet kåret som både bedste tunge stegepande samt bedste hverdagsstegepande. 

Grunde til at købe

 • Holdbar og robust konstruktion
 • Let at vedligeholde
 • Varmebestandigt håndtag
 • Flot design

Grunde til at undgå

 • Håndtaget kunne være mere behageligt at holde ved

Lodge Støbejern (26cm) vs. markedet

Stegepanden er en god investering, da den både er billig, let i vægt og kan holde i mange år fremadrettet. 

Mere om Lodge Støbejernspande (26cm)

Detaljer

 • Vægt: 3,5 kg
 • Diameter: 26 cm
 • Rengøring: Med børste og vand
 • Multifunktionel: Kan også bruges i ovnen

Modellen kan desuden også bruges til at bage og tilberede mad i ovnen. Den vejer kun 3,5 kg, hvilket er lidt i forhold til andre stegepander i støbejern på markedet. Derudover fås den til en fornuftig pris.

Lodge er et mærke, der har været i gang i over 120 år, og de har derfor stor erfaring inden for området. Deres stegepande er til dig, der gerne vil have en god støbejernspande, som er let at bruge i hverdagen. Du skal bare vaske den af med en strid børste under varmt vand efter brug. 

Bomagasinets vurdering

Vi har sammenlignet Lodge Cast (26 cm) baseret på forskellige eksterne tests og brugeranmeldelser, og vi mener, at den er det bedste alsidige valg. Den er blevet anerkendt som det bedste valg af NYtimes.com for sin lette vægt, overlegne madlavningsevne og komfortable greb.

Den er også blevet udnævnt til den bedste stegepande til tunge opgaver af bbcgoodfood.com og den bedste hverdagspande af popularmechanics.com. Lodge-stegepanden har en holdbar og robust konstruktion, nem vedligeholdelse, varmebestandigt håndtag og et elegant design. Vi ville dog ønske, at håndtaget var mere ergonomisk.

Alt i alt er denne stegepande dog perfekt til hverdagsbrug, fordi håndtagets manglende ergonomi sjældent er et problem, hvis ikke det er i professionelle sammenhænge.

Bedste emaljerede støbejernspande test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Dagens bedste priser og tilbud på Støbejerns stegepande:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Emaljeret overflade
 • Til alle typer brændeovne
 • Smuk 'Artic Blue'-farve

Støbejernspander fra Qookware har en smart emaljebelægning, som ikke kun beskytter panden mod ridser og skader, men også gør den utrolig nem at rengøre. På grund af emaljebelægningen får du desuden en pande, som er yderst holdbar, og som vi vurderer, vil kunne holde i mange år frem – en ideel løsning til din daglige madlavning.

Grunde til at købe

 • Fordeler varmen godt
 • Let at vedligeholde
 • Beholder ikke aromaer
 • Kan bruges til at tilberede sure fødevarer
 • Kræver ikke tilsmagning

Grunde til at undgå

 • Kræver brug af olie/smør (især til æg, fisk osv.)
 • Håndtagene kan blive varme under tilberedningen

Anmeldelse: Produktanalyse af Støbejerns stegepande

Detaljer

 • Diameter: 25,5 cm
 • Materiale: Støbejern
 • Type af belægning: Emaljeret
 • Vægt: 2 kg

Holdbart materiale med lav vedligeholdelse

Vi ser støbejern som det bedste materiale til madlavning, da det har evnen til at holde på varmen og fordele den helt jævnt. Men det, der for alvor skiller vores pande ud fra de andre, er dens emaljebelægning. Laget gør nemlig, at du undgår fastbrændt mad, mens det samtidig forbedrer din madlavning på flere måder. Og modsat almindeligt støbejern, så ruster emaljen ikke, og derfor bevarer det heller ikke smag fra fx hvidløg eller løg. Alt i alt er vores støbejernspande ideelle til dig, der ønsker at lave mad uden at tænke på efterfølgende rengøring eller eftersmag – du kan bare lave mad og nyde den.

Og da luftrenseren ikke reagerer på sure fødevarer, kan du trygt have den tændt, mens du tilbereder retter med tomater eller citrusfrugter. På den måde undgår du uønskede reaktioner i luften og kan samtidig bevare den helt rigtige smag og kvalitet i dine måltider.

BEMÆRK: Alt kogegrej af støbejern – herunder også emaljeret kogegrej – skal vaskes op i hånden. Det er nemlig meget vigtigt, at du sørger for at tørre gryden helt, inden du gemmer den væk. Det skyldes, at grydens kanter og andre udsatte områder let kan blive rustne, hvis de er fugtige over en længere periode. Så sørg altid for at tørre dit støbejernsgrej ordentligt, inden du stiller det væk.

Alsidighed og æstetisk appel

Vi er især vilde med, hvor alsidig panden er. Den kan nemlig bruges på alle slags kogeplader – også induktion – samt i ovnen. Det betyder, at du let kan lave alt fra stegning på komfuret til bagning i ovnen, uden du behøver at skifte pande imellem – dermed sparer du både tid og besvær. Derudover tilføjer pandens flotte Artic Blue-farve et strejf af elegance til dit køkken – en farve, som de fleste vil synes om.

BEMÆRK: Støbejerns kogegrej er typisk ét samlet stykke, hvilket betyder, at håndtagene er støbt sammen med gryden. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at håndtagene højst sandsynligt vil være meget varme under og efter tilberedning.

Optimal størrelse: 25,5 cm i diameter

Stegepanden har en god størrelse til hverdagens måltider og er stor nok til at kunne rumme mange forskellige retter. Uanset om du skal sautere grøntsager, stege kylling eller lave en lille portion paella, så er der plads til det hele. Panden er oplagt til både individuelle måltider og til at lave mad til en mindre familie – det er helt op til dig.

Mere om Støbejerns stegepande

Detaljer

 • Diameter: 25,5 cm
 • Materiale: Støbejern
 • Type af belægning: Emaljeret
 • Vægt: 2 kg

BoMagasinet's vurdering

Qookwares emaljerede støbejernspande har en solid konstruktion, der sikrer en effektiv varmefordeling og beskyttelse mod ridser og skader – på den måde er du garanteret en lang levetid og en pande, der er nem at vedligeholde. Med en diameter på 25,5 cm er de desuden yderst alsidige, hvilket gør dem velegnede til alt fra sautering til bagning.

Panderne kan anvendes på alle typer af komfurer, heriblandt induktion, og så er de endda ovnsikre – du kan med andre ord bruge dem til stort set alt. Så uanset om du laver mad på komfuret eller i ovnen, er Qookwares støbejernspande et oplagt valg.

Selvom emaljen er non-stick, er den ikke helt så effektiv som keramik- eller PTFE-belægninger. Derfor anbefales det at bruge en smule olie eller smør for at undgå, at maden hænger fast – især når du tilbereder sarte råvarer som fisk og æg. Alt i alt kan vi efterfølgende analyse konkludere, at ovnen fra Le Creuset kan være en god investering for dig, der elsker at lave mad.

Bedst til prisen test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Fiskars Brasserie
bedste støbejernspande i test

Dagens bedste priser og tilbud på Fiskars Brasserie:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Beskyttende, industriel porcelænsemalje
 • Flot træhåndtag
 • Robust og ovnfast konstruktion

Fiskars Brasserie er bedst i test hos Testfakta og opvarmes hurtigt på alle varmekilder samt holder sig varm længe. Dertil er håndtaget af træ og bliver derfor ikke varmt.

Grunde til at købe

 • Ideel til langtidsstegning
 • Håndtaget ligger behageligt i hånden
 • Kan bruges på alle kogeplader
 • Aftageligt træhåndtag

Grunde til at undgå

 • Ikke helt non-stick

Mere om Fiskars Brasserie

Detaljer

 • Materiale: Støbejern
 • Diameter: 29 cm
 • Emalje: Porcelæn
 • Håndtag: Træ
 • Vægt: 2,6 kg

Fiskars Brasserie klarer sig godt i test hos Testfakta, hvor både varmeegenskaber, stegeresultat samt anvendelse og sikkerhed er blevet undersøgt og vurderet.

Støbejernspanden vinder, fordi den hurtigt bliver varm, holder sig varm længe og er nem at rengøre efter brug. Derudover bliver håndtaget heller ikke varmt, da det er fremstillet af træ.

Støbejernspanden fås i 3 størrelser: 24, 27 eller 29 centimeter, hvor vi i vores artikel har udvalgt modellen på 27 centimeter, da den passer til de flestes madlavningsbehov. Udover at have et håndtag af træ, er der også støbt et lille håndtag i den anden side af panden, så du nemt kan holde panden med begge hænder, hvilket eksempelvis er smart, hvis du skal flytte den fra kogepladen til en bordskåner uden at spilde.

Panden har desuden fået en porcelænsemalje, som både beskytter kogepladen og gør vedligeholdelsen lettere. Du undgår nemlig at alting sætter sig fast i bunden, og du kan derefter vaske den ren med vand og lidt sæbe.

Bomagasinets vurdering

Vi har sammenlignet Fiskars Brasserie med andre produkter, og vi har fundet ud af, at den udmærker sig på tre vigtige områder. For det første varmer den hurtigt op på alle typer komfurer og holder varmen i lang tid, hvilket gør madlavningen mere effektiv. For det andet forbliver træhåndtaget køligt at røre ved, hvilket sikrer, at du kan lave mad med komfort og uden at brænde dig. Endelig er panden alsidig og kan bruges på alle typer overflader, så den passer til vores forskellige kogebehov.

Til gengæld har den ikke den mest effektive non-stick, så hvis det er noget, der betyder meget for dig, skal du måske kigge mod en anden model.

Dog bør du kunne rense den relativt let med en simpel vask med vand og sæbe – så skal du bruge en støbejernspande til en god pris, har du her et godt bud.

Bedste valg til grillning test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Fiskars Brasserie Grill
god støbejernspande til grillstriber

Dagens bedste priser og tilbud på Fiskars Brasserie Grill:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Giver gode grillresultater
 • Fremstillet af holdbart støbejern
 • Ovnbestandig på 240 ° C

Vil du have perfekte grillstriber på bøffen, kan Fiskars Brasserie også fås som grillpande. Den har dybe spidse riller, der giver flotte og tydelige grillstriber på både bøffer og grøntsager.

Grunde til at købe

 • Passer til alle typer komfurer
 • Kan bruges i ovnen
 • Kan holde høj varme i lang tid
 • Fås i 3 forskellige størrelser

Grunde til at undgå

 • Kan ikke vaskes i maskine

Mere om Fiskars Brasserie Grill

Detaljer

 • Materiale: Støbejern
 • Emalje: Porcelæn
 • Diameter: 27 cm
 • Indvendig diameter: 24 cm
 • Håndtag: Træ
 • Vægt: 2,6 kg

I Fiskars Brasserie-serien er også en grillpande af støbejern, som har flere gode egenskaber. Den har først og fremmest spidse og dybe riller, der afgiver varme til kødet, hvilket giver markerede grillstriber.

Da grillpanden tilmed er af støbejern, undgår du også et stort varmetab, når kødet lægges i panden. Støbejernets høje massefylde sørger nemlig for at holde godt på varmen, hvilket igen gavner stegningen.

Grillpanden har som resten af Brasserie-serien fået en porcelænsemaljering, som skåner kogepladen og letter vedligeholdelsen.

Bomagasinets vurdering

Fiskars Brasserie Grill giver tydelige grillstriber, der får kødet og grøntsagerne til at se indbydende ud. En anden grund til at vi er tiltrukket af denne grill er dens evne til at fungere perfekt på alle typer ovne og at den kan modstå høje temperaturer i længere perioder. Og det bedste er, at den findes i tre forskellige størrelser, så du kan vælge den der passer bedst til netop dine behov. En anden fordel ved Fiskars Brasserie Grill er dens porcelænsemalje, der ikke kun beskytter vores kogeplade, men også gør rengøringen nem. Vi er også glade for, at denne grillpande føles robust og holdbar med dens vægt på 2,6 kg.

Dog skal vi nævne, at det kan være en ulempe for nogle af dig, at grillen ikke kan vaskes i opvaskemaskinen. Men kan du se bort fra det, har du her et godt valg til de dejlige sommerdage.

Bedste professionelle valg test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Skeppshult Professional
robust og populær støbejernspande

Dagens bedste priser og tilbud på Skeppshult Professional:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Selvventilerende håndtag i rustfrit stål
 • Oplagt til alle stegeopgaver
 • 5mm tyk bund

Skeppshult Professional får topkarakter hos Aftonbladet, og den er en af de mest populære støbejernspander herhjemme. Blandt andet anbefales den af flere på Gastromands forum, da den kan blive meget varm og føles ganske robust.

Grunde til at købe

 • Stabil på komfuret
 • Ru overflade forhindrer, at maden brænder på
 • Tyk bund giver optimal stegeflade
 • Effektiv non-stick

Grunde til at undgå

 • Lidt tung at flytte, når du laver meget mad på én gang

Mere om Skeppshult Professional

Detaljer

 • Materialer: Støbejern
 • Udvendig diameter: 28 cm
 • Emalje: Ingen
 • Indvendig diameter: 25 cm
 • Håndtag: Rustfrit stål
 • Vægt: 3 kg

Har du ikke noget imod at investere en smule mere på din nye støbejernspande, er Skeppshult Professional det rette valg. Den får topkarakter hos Aftonbladet, og rundt omkring på nettet anbefales den af brugere på diverse fora.

Ifølge Skeppshult selv er de det eneste tilbageværende jernstøberi i Skandinavien, som fortsat producerer køkkengreb i støbejern. Deres produktion har eksisteret siden 1906, og alle støbejernsprodukter har 25 års garanti.

I modsætning til andre producenter, er støbejernspanderne fra Skeppshult ikke emaljerede. Det betyder som regel, at holdbarheden øges, men det stiller også anderledes krav til vedligeholdelsen. Panden er fra fabrikken olieret og brændt og derfor klar til brug efter en hurtig skylning under varmt vand.

Efter brug må du aldrig vaske den med sæbe. Den skal i stedet bare skylles med varmt vand og tørres helt, hvorefter du med fordel kan smøre den med lidt olie, før den sættes væk. Med tiden vil panden kun blive bedre.

Da håndtaget på Skeppshult Professional er af rustfrit stål, kan du sætte støbejernspanden direkte i ovnen eller lave mad direkte over bålet med den.

Du kan læse en mere detaljeret guide til anvendelse og vedligeholdelse længere nede i denne artikel.

Bomagasinets vurdering

Vi har undersøgt forskellige muligheder og konkluderet, at Skeppshult Professional er det bedste professionelle valg, når det kommer til støbejernspander. Vi har bemærket, at den er blevet vurderet til topskala af Aftonbladet og stærkt anbefalet af kunderne på Gastromands forum. Vi er glade for, at panden er utroligt robust og kan tåle høj varme, hvilket gør den ideel til stegning og bruning. Den ru overflade forhindrer også maden i at sætte sig fast, hvilket gør den nem at rengøre.

Vi skal dog nævne, at den er lidt tung, hvilket kan være en lille ulempe, især hvis du laver større måltider. På trods af dette mener vi, at Skeppshult Professional er en god investering på grund af dens ekstraordinære holdbarhed og optimale tilberedningsevner.

Bedste brugervenlige valg test-guiden

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Ronneby Bruk Ultra Light Original
let støbejernspande

Dagens bedste priser og tilbud på Ronneby Bruk Ultra Light Original:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Let støbejern
 • Egnet til induktionskogeplade
 • Konkav bund giver mere stabilitet

Ronneby Bruk Ultra Light Original er, som navnet antyder, en let støbejernspande. Faktisk er den ca. 1 kg lettere end andre modeller i samme størrelse, men alligevel er den topscorer hos Testfakta.

Grunde til at købe

 • Let at håndtere
 • Jævn varmeledning og -fordeling
 • God stegeflade
 • Med alle fordelene ved støbejern

Grunde til at undgå

 • Uden non-stick belægning

Mere om Ronneby Bruk Ultra Light Original

Detaljer

 • Udvendig diameter: 28 cm
 • Indvendig diameter: 17,5 cm
 • Materiale: Støbejern
 • Emalje: Ingen
 • Håndtag: Silikone (tåler ovn op til 220 grader)
 • Vægt: 1,6 kg

Ronneby Bruk har med Ultra Light Original-serien forfinet støbemetoden, så panden er lettere end andre modeller i tilsvarende størrelse. Støbejernspanden er nemlig fremstillet, så den er en lille smule tyndere i bunden og siderne, som betyder, at vægten er markant lavere og derfor nemmere at håndtere i dagligdagen.

Panden fås i flere størrelser: 24, 26, 28 eller 30 centimeter. Dermed kan du frit vælge den størrelse, der passer dig og dit komfur. Selvom den er lettere end traditionelle støbejernspander, kan den stadig bruges på alle varmekilder. Den har desuden et håndtag af silikone, som både er varmeisolerende, nemt at holde på og tåler temperaturer op til 220 grader. Panden kan således tåle ovn.

Ronneby er klargjort fra fabrikken, hvor den er blevet smurt med rapsolie og derefter brændt. Det betyder, at du kan bruge din nye støbejernspande med det samme. Dog skal du huske, at du med tiden bør sørge for regelmæssig pleje og vedligeholdelse.

Bomagasinets vurdering

Vi kan virkelig godt lide Ronneby Bruk Ultra Light Original af tre hovedårsager. For det første er støbejernspanden utrolig let, hvilket gør den nem at håndtere og manøvrere i køkkenet. For det andet har den en fremragende varmeledningsevne og -fordeling, hvilket betyder, at maden bliver tilberedt jævnt. Slutteligt er den ovnsikker på op til 220 grader, hvilket øger alsidigheden. Med silikonehåndtaget kan du endda holde om den uden at brænde dig.

Vi savner dog én ting – en emaljebelægning på ydersiden. Dette ville give panden ekstra holdbarhed og æstetisk appel. Trods ulempen kan vi stadig varmt anbefale Ronneby Bruk Ultra Light Original ti dig, der vil have en god pande til en god pris.

5 ting du skal overveje, før du køber støbejernspander

 • Størrelse

  Når du overvejer størrelsen på en stegepande, skal du tænke på hvilken type mad, du vil tilberede, samt til hvor mange personer. Mindre stegepander (20 og 24 cm) giver mulighed for hurtigere at opnå en høj temperatur og er derfor velegnede til at lave morgenmad eller tilbehør. Med mellemstore pander (26 og 28 cm) kan du tilberede mere mad på én gang og stadig sørge for, at alle emner får tilstrækkelig varme. Slutteligt kan de store pander (30 cm) bruges til tilberedning af store portioner mad, som f.eks. er oplagt, hvis I er en større familie.

 • Materiale

  Stegepander fås i forskellige materialer og med forskellige belægninger. Non-stick stegepander er nemmere at bruge under madlavningen, da mad ikke så let sætter sig fast, og dertil også nemmere at rengøre. Stegepander med naturlig finish er derimod mere velegnede til højere temperaturer og er gode til at stege kød. Andre typer materialer omfatter bl.a aluminium, som giver god varmeledning (kan dog ikke bruges med induktion) og rustfrit stål, som fungerer på alle varmekilder. Det leder dog ikke varmen mindre godt, men du til gengæld finde pander med en kombination af begge materialer.

 • Tykkelse

  Tykkere pander kan tage længere tid om at nå den ønskede varme, men de holder til gengæld temperaturen bedre, når den først er nået. Tykkere stegepander er mindre tilbøjelige til at få buler og blive slidt med tiden. Tykkelsen kan variere fra 35 mm på en pande med en diameter på 160 mm til 50 mm på en pande med en diameter på 500 mm.

 • Pris

  Dyrere stegepander koster omkring 2000 kr. og opefter og er typisk fremstillet af kobber eller rustfrit stål. Billigere modeller ligger omkring 200-500 kr. og er som regel produceret af stemplet aluminium. Husk at dyrere løsninger ofte holder længere og er nemmere at rengøre.

 • Bruger- og ekspertanmeldelser

  Det er en god idé at læse anmeldelser fra flere kilder, før du træffer din endelige beslutning. Brugeranmeldelser kan f.eks. gøre dig klogere på, hvad du skal kigge efter i en stegepande, hvor ekspertanmeldelser derimod kan give dig mere detaljerede beskrivelser af, hvordan panden klarede sig i test.

FAQ

Hvad bør jeg være opmærksom på, når jeg skal købe en støbejernspande?
Selvom langt de fleste støbejernspander ofte er solide og holdbare, skal du sørge for at behandle dem korrekt, så de ikke med tiden mister deres egenskaber.
Hvilket brand fremstiller de bedste støbejernspander?
Der er mange brands, som fremstiller gode støbejernspander, hvor Lodge og Fiskars er blandt de bedste.
Er der forskel på kvaliteten mellem støbejernspander?
Generelt er der ikke den store forskel i selve støbejernet, når du kigger på henholdsvis billige og dyrere modeller. Forskellen ligger derimod i finishen, som godt kan være lidt ru og sandpapirsagtig hos de billigere modeller.
Hvilken størrelse støbejernspande bør jeg købe?
Størrelsen bør afhænge af, hvad du skal bruge panden til. Hvis du gerne vil tilberede store stykker kød, er det selvfølgelig en god ide at vælge en større pande.

Sådan rengør du din støbejernspande

En støbejernspande tåler som udgangspunkt ikke sæbe, da det tørrer panden ud og sætter sig fast i jernet. Har den dog eksempelvis porcelænsemaljering, kan du godt vaske den med lidt sæbe.

Er din støbejernspande med eller uden emalje?

En pande af rent støbejern er kendetegnet ved en meget ru overflade, mens en emaljeret støbejernspande har en glattere overflade.

Sådan rengør du emaljeret støbejern

Emaljeret støbejern kan rengøres med varmt vand og lidt opvaskemiddel. Du bør altid gøre den helt ren efter brug, så madrester ikke sætter sig fast. Genstridige madrester kan fjernes ved at lægge panden i blød i sæbevand natten over.

Sådan rengør du rent støbejern

Pander af rent støbejern må aldrig vaskes med sæbe, men udelukkende med varmt vand. Efterfølgende kan du med fordel smøre den med lidt olie, da det forebygger rust.

Er madresterne brændt fast eller er din støbejernspande klistret, kan du fylde den med køkkensalt og varme den helt op. Lad den stå sådan i op til en halv time, mens du med jævne mellemrum rører rundt i vandet. Husk at sørge for god udluftning imens, da panden kan ryge en del.

Saltet suger alt snavs og fastbrændte madrester til sig og efterlader porerne i jernet åbne, hvorefter panden igen er klar til ny oliering og brug.

Sådan klargør du din støbejernspande

Når din pande af rent støbejern er renset for madrester og saltet er fjernet, skal der brændes ny olie ind i overfladen. Når olien brændes fast, lukkes porerne i jernet, og overfladen bliver igen glat og nem at stege på.

Start med at opvarme støbejernspanden ved højeste temperatur på kogepladen, og fordel lidt solsikke- eller vindruekerneolie i bunden af panden. 1-2 spiseskeer bør være nok. Lad det varme op til rygepunktet, og fordel olien jævnt over hele overfladen med en bomuldsklud. Sørg også for at komme godt op ad kanterne og eventuelt ydersiderne.

Når olien er fordelt, slukker du for induktionskogepladen og lader den stå, til den naturlig er kølet ned.

Olien bør nu være brændt godt fast til overfladen, så den føles glat at røre ved.

Støbejernspande - det ultimative redskab til madlavning

Støbejernspande er en af de mest alsidige og holdbare stegepander, du kan have. Dette robuste materiale har en høj varmeledningsevne og kan bruges på alle komfurer, inklusive induktion. Støbejernspande er også fantastiske til at holde på varmen, så du kan servere din mad varm og lækker.

Støbejernspande er også fantastiske til at stege mad, og kan bruges til alt fra bøffer til æg og grøntsager. De kan også bruges i ovnen til at lave retter som steg og lasagne. Det er vigtigt at pleje din støbejernspande ved at rense den ordentligt og give den den nødvendige vedligeholdelse. Ved at tage godt vare på din støbejernspande, vil den vare i årevis, og du vil nyde godt af dens fantastiske egenskaber. Et alternativ til støbejernspanden vil være en airfryer. En airfryer kan det samme som andre stegepander, men da den ikke bruger olie, er det en mere kaloriefattig måde at lave mad på.

Beskrivelse af tests og kilder

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Bbcgoodfood.com

Bbcgoodfood.com behandler alle slags nyheder, problemstillinger og spørgsmål inden for madlavningens kunst. Her kan du finde gode råd, opskrifter og anmeldelser af forskellige produkter til køkkenet.

Bbcgoodfood.com anmelder Lodge støbejern. Den bliver kåret som bedste tunge stegepande og bedste hverdagsstegepande. De roser dens tunge vægt og gode håndtag, så man nemt kan håndtere panden. Den bliver nævnt som nr. 3 i testen med titlen ”best heavy skillet”, og den en bestseller i USA.

Testen blev opdateret: Oktober 2020

Du kan se testen her

Popularmechanics.com

Popularmechanics.com er en amerikansk side, som skriver om den nyeste teknologi, nye opfindelser og gør-det-selv-projekter. De har eksisteret siden 1902 som et publiceret magasin, men findes nu i et online format.

Popularmechanics har anmeldt Lodge støbejernet, hvor de udnævner det som ”den bedste støbejernspande”. De anbefaler støbejernspanden, da den er mere holdbar, hvor Lodge er en af testens eksemler. Andre stegepanders overflade går hurtigere i stykker, mens et Lodge støbejern kan holde i længere tid.

Testen er udført den: 12. august 2019

Du kan se testen her

Testfakta

Testfakta guider forbrugeren til det bedste køb ved forskellige produktanmeldelser. De tester desuden produkter i laboratorier, så kvaliteten kan testes grundigt. Produkterne bliver testet ud fra, hvor god kvalitet de er, og hvor godt de opfylder deres funktion.

Testfakta kårer Fiskars Brasserie som den bedste i test med 3,5 point. Stegeresultatet og sikkerheden er meget anbefalelsesværdige ved stegepanden. Testfakta har lavet en grundig test af produkterne, hvor de vurderer dem ud fra varmefordeling, hvor hurtigt de bliver varme, sikkerhed og praktisk brug til at stege æg og pandekager. Også Ronneby Bruk Ultra Light Original scorer topkarakterer i testen. Den kommer ind på en andenplads med 3,4 point.

Testen er udført den: 26. februar 2018

Du kan se testen her

Aftonbladet

Aftonbladet er en gammel svensk avis, som blev grundlagt helt tilbage i 1830. Aftonbladet er Skandinaviens største avis, og på deres hjemmeside anmelder de også forskellige produkter.

Det er Skeppshult Professional, der scorer gode topkarakterer hos Aftonbladet. De har anmeldt 13 stegepander, hvor en en erfaren kok har testet de forskellige produkter for at få den professionelle vurdering. Produkterne er derfor blevet anvendt og testet i forhold til forskellige parametre, hvor Skeppshult Professional får den bedste placering.

Du kan se testen her 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme