Sæsonen for vinterbadning er i fuld gang. Går du og leger med tanken om at prøve det selv? Vinterbadning er en livsbekræftende oplevelse, alle mennesker bør prøve. Når du udsætter din krop for det kolde gys, frigiver din hjerne en masse dejlige signalstoffer, som får dit hjerte til at banke og gør dig i godt humør. Dét at hoppe i havet om vinteren er en vild oplevelse, der giver en fantastisk varm følelse i kroppen. I denne guide vil du lære mere om vinterbadning og få gode råd til, hvordan du selv kommer i gang.


Vinterbadning starter kit – det komplette begyndersæt

Vinterbadning starter kit

Når du skal i gang med vinterbadning, er det en god idé at have det nødvendige udstyr. I dette kit får du et stort og praktisk håndklæde, der hurtigt absorberer det kolde havvand. Der medfølger også en lun og lækker luksus udendørs badekåbe, som hurtigt vil give dig varmen igen. Ydermere får du en smart strandtaske til at opbevare alle dine ting i. Dette kit er til dig, der er ny i vinterbadning og ikke selv ejer det anbefalede udstyr.

Vinterbadning-kittet indeholder:

 • Badekåben Stenen
 • Grønt badehåndklæde
 • Strandtasken


Badekåben Stenen – vind- og vandafvisende badekåbe til vinterbadning

Badekaben Stenen

Badekåben Stenen er vind- og vandafvisende og er derfor perfekt til at lune dig efter vinterbadning. Der anbefales, at du kigger efter en kraftig badekåbe, som er designet til udendørs brug. Badekåben er lavet i bæredygtigt bomuld og er jacquardvævet af ekstra kraftigt garn, hvilket gør den til et sandt vidunder at hoppe i efter vinterbadning. Du vil hurtigt få varmen i den ultrabløde badekåbe, der også har dybe lommer foran til at opbevare dine genstande.

Udvalgte specifikationer:

 • Vind- og vandafvisende badekåbe (unisex)
 • Velegnet til udendørs brug
 • Kraftig og ultrablød


Blåt badehåndklæde – let og hurtigabsorberende 

Blat badehandklaede

Dit første skridt mod varme efter vinterbadningen er dit håndklæde. Derfor kan det være en god idé at kigge efter et luksushåndklæde, der hurtigt og effektivt kan tørre dig. Det blå badehåndklæde er let, hurtigabsorberende og produceret i bæredygtigt bomuld. Du får her et vendbart håndklæde, hvor den ene side er en tæt og blød frotté, og den anden er hamamvævet. På den måde har du nemmere ved at huske, hvilken side der vendte nedad i saunaen.

Udvalgte specifikationer:

 • Let og hurtigabsorberende
 • Vendbart håndklæde
 • Måler 90 x 160 cm

Badekåben Havet – luksus udendørs badekåbe til vinterbadning

Badekaben Havet

Badekåben Havet er en komfortabel badekåbe, som også er både vind- og vandafvisende. Denne premium-badekåbe er ideel til udendørs brug. Med hele tre lag, hætte og luffer i forlængelse af ærmet får du hurtigt varmen tilbage i kroppen efter vinterbadning. Badekåben Havet er fremstillet af tætvævet økologisk GOTS-certificeret bomuld og har dybe lommer.

Udvalgte specifikationer:

 • Premium-badekåbe (unisex)
 • Vind og vandafvisende
 • Luffer i forlængelse af ærmet


Slippers – lækkert ekstraudstyr 

Slippers

Det er skønt at have et par lune slippers, som du kan bruge på turen mellem saunaen og havet. Den koldeste del af din krop efter vinterbadning er dine fødder. Derfor er det ekstra lækkert at stikke fødderne i bløde slippers efter det kolde gys. VinterBaderens slippers er produceret af økologisk bomuld, har en slidstærk sål og er bløde og lune at træde i.

Udvalgte specifikationer:

 • Lune og bløde slippers
 • Unisex-model
 • Størrelser: 37-39, 40-42 og 43-45

Strandtasken – til alt det praktiske vinterbadning udstyr

Strandtasken

Slip for at ødelægge en af dine tasker af al den fugt og salt, der sidder tilbage i dit håndklæde, din badekåbe og dine slippers. Køb i stedet en speciel vinterbadetaske til formålet, og brug den igen og igen. Strandtasken fra VinterBaderen er perfekt til dette formål, og den fine, blå farve passer perfekt til vinterbadeturen.

Udvalgte specifikationer:

 • Unisex-strandtaske
 • Justerbar hank
 • Kan rumme: To håndklæder, én badekåbe, slippers og badehandsker

 


4-pak badehåndklæde med strandtaske – til familieturen

4-pak badehandklaede med strandtaske

Har du fået familien eller vennerne med på idéen om vinterbadning? Eller har du blot brug for flere selv? Så er der gode penge at spare på denne 4-pak med lækre badehåndklæder og en lækker strandtaske. Når du køber dette kit, sparer du hele 496 kr. og får endda en strandtaske med i købet. De fine, vendbare badehåndklæder er lavet af bæredygtig bomuld.

Udvalgte specifikationer:

 • Fire luksushåndklæder + en badetaske
 • Måler 90 x 160 cm
 • Forskellige flotte farver

Er vinterbadning sundt?

Der er foretaget ekstremt mange undersøgelser i forhold til vinterbadning. Men er vinterbadning sundt? Nogle af resultaterne viser blandt andet, at vinterbadere har færre sygedage, da det kolde gys styrker immunforsvaret. Forskning tyder også på, at vinterbadere er mere modstandsdygtige over for nogle sygdomme som f.eks. sukkersyge. Den ekstremt hurtige nedkøling sætter kroppen på overarbejde og udsender en masse signalstoffer til hjernen.

Vinterbadning giver kroppen et kuldechok, som automatisk får dig til gispe efter vejret og hyperventilere. Når du træder ned i kold vand, trækker blodkarrene sig sammen, hvilket får hjertet til at slå hurtigere, så blodtrykket stiger en smule. Når du kommer op af vandet igen, åbner alle karrene sig igen, hvilket sender en varm fornemmelse rundt i kroppen. Denne følelse beskriver de fleste mennesker som fantastisk velvære og lykkefremkaldende.

5 facts – derfor er vinterbadning sundt:

 1. Vinterbadning er god motion for immunsystemet og er med til at holde infektioner væk.
 2. Vinterbadning gør dig bedre i stand til at holde varmen og generelt fryse mindre.
 3. Vinterbadning frigiver en række signalstoffer i hjernen, som øger lykkefølelsen.
 4. Vinterbadning giver et kuldechok, som er godt for blodkarrene.
 5. Vinterbadning er sundt for mennesker i alle aldre.

OBS: Der er risiko for at besvime, hvis du opholder dig i det kolde vand for længe. Derfor bør du aldrig vinterbade alene. Yderligere bør du tale med din læge, før du kaster dig ud i vinterbadning, hvis du lider af en hjertesygdom.

Vinterbadning København

I København findes der cirka 24 officielle vinterbadeklubber. Men du behøver ikke være medlem af en klub for at vinterbade. Hvis du gerne vil have hele oplevelsen med fællesskab og sauna, bør du dog overveje det. Du kan hoppe i vandet flere steder i København. Blandt andet på:

 • Islands Brygge
 • Helgoland badeanstalt
 • Svanemøllebugtens Vinterbadelaug
 • Helgoland Badeanstalt
 • Havnebadet Fisketorvet.

Vinterbadning Århus

I Århus er der seks officielle vinterbadeklubber, som du kan overveje at tilmelde dig, hvis du ønsker sauna og fællesskab. Hvis du ikke ønsker at tilmelde dig en klub, kan du i stedet hoppe i vandet ved blandt andet:

 • Havnebadet
 • Ballehage Søbad
 • Ajstrup Strand
 • Den Permanente Badeanstalt
 • Ballehage strand.

Kom i gang med vinterbadning 

5 råd til sikker vinterbadning:

 1. Hop ikke direkte i vandet, men træd i stedet langsomt ned, så din krop vænner sig til kulden.
 2. Træk vejret roligt, mens du stiger ned i vandet. Koldt vand får dig til at hyperventilere.
 3. Dyb ikke hovedet. Det øger risikoen for at gå i chok. Mange vinterbadere bærer hue.
 4. Bliv i vandet maks. 10 sekunder første gang. De garvede vinterbadere bader i maks. 40 sekunder.
 5. Varm dine muskler op inden, og få hurtigt varmt tøj på efter.

Få en god oplevelse med vinterbadning

Vinterbadning i sig selv kræver ikke det store udstyr. Men for at få en god oplevelse med vinterbadning kan det være en god idé at kigge på det udstyr, vinterbadere ofte benytter. Et hurtigabsorberende håndklæde, en udendørs badekåbe og et par lune slippers kan virkelig være en life-saver, før og efter du vinterbader.


Referenceliste

Til denne guide er der blevet researchet på, hvorfor det er sundt at vinterbade. Der er udelukkende blevet benyttet artikler med gode kilder fra troværdige hjemmesider. Vi har ladet os inspirere af følgende artikler for at lave denne guide:

Respektforvand.dk

Artikel: Hvorfor skal man vinterbade?

Netdoktor.dk

Artikel: Vinterbadning: Et koldt gys er godt for de fleste

Videnskab.dk

Artikel: Hvordan påvirker vinterbadning kroppen?


FAQ

Vinterbadning – hvor ofte?
Vand defineres som koldt, når det er under 20 grader. Så faktisk har du sikkert i forvejen prøvet at bade i koldt vand om sommeren i Danmark. Der anbefales, at du som nybegynder med vinterbadning blot skal fortsætte med at bade efter sommeren. På den måde vænner din krop sig langsomt til kulden. For at få den fulde effekt af vinterbadning anbefales det, at du bader 2-3 gange om ugen. Og bare rolig – allerede efter tre gange vil din krop have vænnet sig til kuldechokket. Herefter bliver det nemmere for dig at modstå kulden og forholde dig rolig imens.
Nøgen vinterbadning – hvorfor?
Mange vinterbadere vælger at vinterbade nøgen, da badetøj faktisk gør oplevelsen koldere. Vådt tøj i bidende kulde er ej at foretrække. Derudover giver det også en følelse af frihed at hoppe i havet helt naturel. Selvom du måske synes, at det lyder akavet, så husk, at andre vinterbadere har pli og derfor holder deres blikke i øjenhøjde – det er almen skik hos størstedelen ikke at lade øjnene vandre. I de fleste vinterbadeklubber sidder folk dog tildækkede i saunaen og er det ofte også på badebroerne.

Andre relevante test og artikler

Læs også om oppustelige udendørs spa

Læs også en guide til badeforhæng

Læs også om 6 flotte bademåtter

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar