Thujahæk - den ultimative guide: Sådan plejer og vedligeholder du din thujahæk

Thujahæk - den ultimative guide: Sådan plejer og vedligeholder du din thujahæk

Thujahækken er det perfekte valg for dig, der ønsker en stedsegrøn hækplante, som samtidig har en tæt og kompakt vækst. Thuja er desuden populær som hækplante fordi den kan holdes smal og generelt er meget nøjsom, hvilket betyder, at den er god til selv små haver. Små fugle elsker derudover at bygge rede mellem de tætte grene, så du får masser af fuglekvidder i haven.

I vores artikel får du en masse god råd til, hvordan du passer og plejer en thujahæk, og så kigger vi helt specifikt også nærmere på Thuja occidentalis “smaragd”, som er én type thuja.

Thujahækkens kendetegn

Thujaslægten kategoriseres som nåletræer, og den er blandt andet populær som hækplante på grund af den tætte og søjle- eller pyramideformede vækst med buskagtigt udseende.

Den er desuden stedsegrøn. Nålene er bløde og kompakte, og de forskellige underarter har varierende grønne farver.

Thujahækken formes let ved klipning, men kan være sværere at tæmme end andre stedsegrønne hække.

Thujahækken tåler ikke urin og salt

Ifølge Plantorama tåler thujahækken ikke urin. Hvis en hund eksempelvis tisser op ad en gren, går den ud.

Det er således værd at overveje om thujahæk er den bedste løsning, hvis du har hund eller bor op ad en befærdet vej hvor hækken skal plantes helt ud til fortovet.

Thujahækken tåler heller ikke salt særlig godt, hvilket kan have betydning hvis den skal placeres op ad områder hvor der saltes om vinteren, eller i kystnære områder.

Derfor er thujahæk et godt valg

Thujahækken er et godt valg for dig, der ønsker en robust og lægivende stedsegrøn hæk. Thujahækken har nemlig en kraftig og tæt vækst, og den er naturligt pyramideformet hvilket gør den særdeles hårdfør over for kraftig vind.

Thuja tåler både klipning og beskæring, og den kan blive meget høj samtidig med at den holder sig slank.

Den har ikke de store krav til jordkvaliteten, og tåler både at stå i fuld sol og halvskygge.

Sådan planter du thujahæk

Det er nemt at plante thujahæk, hvis bare du følger et par simple guidelines. Vi har undersøgt eksperternes anbefalinger, og her er hvad vi kom frem til:

Opsæt en rettesnor

Start med at spænde en snor ud langs det stykke, hvor der skal plantes thujahæk. Er det i skellet er der måske allerede markeret en linje langs fortovet eller lignende, så her behøves som regel ikke en rettesnor. Rettesnoren bruges når du graver, så du får en lige rende.

Grav renden i hækplantens bredde og 1-2 spadestik dyb

Før du begynder at grave, bør du måle klumpen eller potten på thujahæk planten. Renden skal være en smule bredere og mindst 30 centimeter dyb, men er jorden svær eller leret skal hullet graves dybere så det nederste lag kan udskiftes med grus, der hjælper med at holde renden veldrænet.

Løsn bunden af renden med en greb.

Placer hækplanterne enkeltvis, og dæk til

Thujahæk planterne skal helst placeres så klumpen lige kan dækkes til, og helst ikke dybere. Den skal helst stå i samme dybde, som den gjorde på planteskolen. Plant en enkelt plante ad gangen, ret af og fyld jord på. Dette er nemmest hvis i er 2 personer om opgaven. Hækplanterne med klump eller potte kan lægges ud i forvejen, mens hækplanterne med bar rod helst skal opbevares i posen lige indtil plantningstidspunktet.

Træd jorden til med din kropsvægt og afslut med vanding

Dette sikrer både at thujahækken står godt fast, men også at jorden pakkes helt ned omkring alle rødderne. For at pakke jorden ekstra godt omkring hver plante, er det en god idé at vande med en gavmild mængde vand når thujahækken er færdigplantet. Udlæg eventuelt en siveslange så der også kan vandes de første par år på særligt varme dage.

Opsæt gerne en støtteline, hvis hækplanterne er høje

Hvis du har plantet en thujahæk med en højde over en meter, er det en god idé at etablere støtte så de kan modstå hårdt vejr indtil de får godt fat i jorden. Sæt eksempelvis en pæl for hver 5. meter, og bind en line herpå. Er planterne mindre, anbefales det at sætte en bambuspind ved hver enkelt plante såfremt de står udsat i blæsende områder.

Sådan får du succes med thujahæk

Thujahækken er både robust og nøjsom, så den kræver ikke meget pasning og pleje. Efter 3 år skal du dog begynde at klippe den, så den efterhånden kan formes og holdes ved lige. Du skal dog være opmærksom på at thujahækken kan være svær at klippe helt lige, og du må aldrig beskære så langt ind at grenene blotlægges – klipper du ind forbi veddet, skades hækken så den ikke længere kan blive grøn i det gældende område.

Der er lidt delte meninger om hvornår thujahækken bør beskæres, og generelt anbefales månederne fra juli til september. Det er en god idé at være over thujahækken flere gange om året, og gerne 1-2 gange som minimum.

Du bør ikke beskære hækken på en dag med meget sol, da det kan give brandskader på træet.

Grene med frostskader bør fjernes i marts.

Hvis der vokser ukrudt eller græs ind i renden hvor hækken står plantet, er det en god idé at fjerne det indtil hækken har vokset sig stor nok til selv at kunne holde andre vækster væk under sig. Ellers vil planterne blot konkurrere om næringen og vandet i jorden, hvilket risikerer at nedsætte væksten af thujahækken. Du kan desuden med fordel udlægge et 8-10 centimeter tykt lag barkflis under hækken, da det vil holde ukrudtet væk uden at du skal ud og luge.

Se også denne artikel på plantetorvet.dk: Hvilken hæk skal man vælge?

Læs også: Bøgehæk – den komplette guide

FAQ

Hvor hurtigt vokser Thuja?
Thuja hækkeplanten vokser relativt hurtigt - faktisk vokser den hele 20 til 30 centimeter om året. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men for en almindelig hækkeplante, er det mere end gennemsnittet. Thujaer er ekstra hårdføre og lette at holde og håndtere.
Hvor længe lever Thuja Green Giants?
En Thujahæk er det helt perfekte valg for dig, der ønsker en hæk med en tæt og kompakt vækst. Det er meget forskelligt fra Thujahæk til Thujahæk, hvor lang tid den holder - her er det især vejret og vedligeholdelse af hækken, der er en afgørende faktor.
Hvad er den bedste gødning til Thuja Green Giant?
Skal du have en god og effektiv gødning til Thuja Green Giant planten, skal du med sikkerhed have fat i naturens egen gødning - nemlig kompost. Kompost er noget af det bedste, og mest naturlige, du kan give dine planter.
Hvor ofte skal du vande Thuja Green Giant?
En Thujahæk har brug for rigtigt meget vand de første to år, for at den kan klare sig selv efterfølgende. Har du en Thujahæk, er det vigtigt, at du sørger for, at jorden altid er fugtig - dog ikke våd. Det betyder, at du skal vande den regelmæssigt.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme