Oplev den skønne grønne verden med stedsegrønne buske

Oplev den skønne grønne verden med stedsegrønne buske

Stedsegrønne buske har den fordel, at de er grønne hele året. I modsætning til løvfældende buske beholder de desuden bladene, så du ikke skal ud og rydde op hvert efterår.

Men hvad kan du egentlig bruge de stedsegrønne buske til, og hvor placeres de bedst? Det tager vi et nærmere kig på i vores guide, hvor vi samtidig giver dig et overblik over flotte stedsegrønne buske, du hurtigt kan plante i haven.

Stjernetop ”Dippon”
smuk stedsegrøn plante med vildt look

Dagens bedste priser og tilbud på Stjernetop ”Dippon”:

Grunde til at købe

 • Autentisk vildt have-look
 • Flotte hvide blomster
 • Alsidig brug i og omkring haven
 • Kompakt og attraktivt udseende hele året rundt
 • Kan bruges til både dekorative og praktiske formål

Grunde til at undgå

 • Kræver regelmæssig vedligeholdelse for at opretholde et optimalt udseende

Vi har forskellige præferencer for, hvordan vores haver skal se ud. Vil du have et autentisk, naturligt og vildt udtryk i haven, kan ”Dippon” være det rette valg for dig. Den tætvoksende og smukke plante kommer til at bringe glæde både sommer og vinter. I vinterperioden opretholder den sit kompakte look, og i højsommeren vokser der smukke, hvide blomster på toppen af busken.

”Dippon” vs. markedet

Mange stedsegrønne planter er beregnet til forskønnelse i haven, hvor Dippon kan bruges til forskellige formål. Det kan både være til pynt i haven, men den kan også bruges til mere praktiske formål, som f.eks. at afgrænse din grund.

Mere om Stjernetop ”Dippon”

Detaljer

 • Brug: Kan bruges til forskellige formål i og omkring haven
 • Blomster: Hvide blomster
 • Egnet til: At indgå i blandet bevoksning

Stedsegrøn Kaprifolie 'Copper Beauty'
skovplante med kraftig vækst

Dagens bedste priser og tilbud på Stedsegrøn Kaprifolie 'Copper Beauty':

 • Nuancer af kobber og brændt orange
 • Producerer små sorte bær (ikke spiselige)
 • Vokser godt uden beskæring

Med sin middelkraftige til kraftige vækst kan klatreplanten nå højder på op til 3-5 meter. Dens skud omfavner alt inden for deres rækkevidde og skaber et imponerende skue. Plantens aflange, lædergrønne blade tilføjer desuden et strejf af elegance. Selv om vinteren beholder den stedsegrønne busk noget løv, især i milde, beskyttede klimaer. 

Mere om Stedsegrøn Kaprifolie 'Copper Beauty'

Stedsegrøn Kaprifolie ‘Copper Beauty’ (Lonicera henryi ‘Copper Beauty’) er en betagende slyngplante, der er kendt for sit smukke udseende. Den stedsegrønne busk stammer fra Kina og imponerer de fleste med sit frodige løv og sine kobberfarvede blomster. Busken tilføjer et strejf af elegance til enhver have med sine blanke, mørkegrønne blade, der forbliver levende at se på hele året. 

De smukke, rørformede blomster blomstrer fra sent forår til sommer og udsender en sød duft, der tiltrækker bestøvere som bier og sommerfugle. Planten kræver en lav grad af vedligeholdelse, trives i fuld sol eller halvskygge og er et ideelt valg til hegn eller mure, hvor den giver et smukt farvespil og en dejlig sanseoplevelse året rundt.

Detaljer:

 • Blomstring: Sommer
 • Lysforhold: Skygge
 • Højde: 3-5 m

Krybende kirsebærlaurbær
god som bunddække

Dagens bedste priser og tilbud på Krybende kirsebærlaurbær:

 • Hårdfør
 • Slanke, blanke og mørkegrønne blade
 • Tåler skygge

Den krybende kirsebærlaurbær, Prunus laurocerasus ‘Mount Vernon’, er en stedsegrøn busk, der med sin dværgform og kompakte natur pryder enhver have. Planten når en højde på omkring 50 centimeter og kan derfor fungere godt som bunddække til din have.

Mere om Krybende kirsebærlaurbær

Krybende kirsebærlaurbær vil imponere de fleste med sine blanke, mørkegrønne blade. Der er ingen tvivl om, at planten trives bedst i sollys, men den accepterer også halvskygge. Når forsommeren kommer, afslører den krybende kirsebærlaurbær sine talrige små, opretstående klaser af let duftende, hvide blomster. Blomsterne fylder luften med en delikat duft, som vil sprede sig til hele din have.

Planten kræver ikke andet end en normal næringsrig jord, men trives endnu bedre i veldrænet havejord, hvor dens rødder kan få mulighed for at udfolde sig.

Detaljer:

 • Blomstring: Forår, sommer
 • Lysforhold: Fuld sol, Skygge
 • Højde: 30-50 cm

Pieris 'Little Heath'
En dværgform af Pieris til din have

Dagens bedste priser og tilbud på Pieris 'Little Heath':

 • Smukt bronzerøde unge blade og lysegrønne æl
 • Fuldt modstandsdygtig over for dansk klima
 • Ideel til krukker og den lille have

Grunde til at købe

 • Flot stedsegrøn dværgplante
 • Tæt og rund vækstform
 • Attraktive bronzerøde og lysegrønne blade
 • Kan anvendes i forskellige haveområder

Grunde til at undgå

 • Kræver surbundsjord og regelmæssig vanding og gødning

Er du på udkig efter en stedsegrøn, dværgform af Pieris til din have, der kan bruges i krukker, som forgrundsbeplantning eller i den lille have? Pieris japonica ‘Little Heath’ er et fremragende valg, når du vil skabe en prydende og tæt beplantning i din have. Dét, der gør Pieris japonica ‘Little Heath’ populær blandt danske haveejere, er de smukke bronzerøde unge blade og de lysegrønne ældre blade med smal, hvid rand.

Den stedsegrønne plante er elegant og smuk hele året rundt.

 

Mere om Pieris 'Little Heath'

Pieris japonica ‘Little Heath’ er en dværgform af Pieris med tæt og rund vækstform. Den har smalle blade, og nye blade er smukt bronzerøde over en lang periode i foråret. Ældre blade er lysegrønne med smal, hvid rand. Selvom denne dværgform sjældent blomstrer, kan den få hvide, let duftende og klokkeformede blomster, der minder om liljekonvallens blomst.

Den kan anvendes gruppevis i bede, som en solitær plante, i krukker eller som forgrundsplante i surbundsbedet foran større rhododendron. Planten bør plantes i surbundsjord og vandes grundigt ved plantning og regelmæssigt gennem etableringsfasen. Den gødes to gange årligt, hhv. april og juni måned, med en surbundsgødning.

Vintergrøn 'Rubin'
kraftig tæppedannende vækst

Dagens bedste priser og tilbud på Vintergrøn 'Rubin' :

 • Trives under alle lysforhold
 • Let at dyrke
 • Lilla/rødviolette blomster

Vintergrøn ‘Rubin’ er en fascinerende, lav, stedsegrøn bunddækkeplante, der tilføjer et strejf af elegance til ethvert landskab. Dens blanke, mørkegrønne blade danner et frodigt tæppe, der kan fungere som et smukt bunddække til din have. Det er i april og maj, at planten virkelig imponerer med sit skær af lilla-violette og rød-lilla blomster. ‘Ruby’ overrasker desuden ofte i sensommeren med endnu en runde blomster.

Mere om Vintergrøn 'Rubin'

Effektivitet er essensen af Vintergrøn ‘Rubin’. Den dækker hurtigt og effektivt jorden hele året rundt og skaber et sømløst tæppe af skønhed. Den har en beskeden højde på omkring 20 cm og overdøver altså aldrig sine omgivelser. Dens imødekommende natur giver mulighed for beskæring hele året, hvilket sikrer et altid pænt og velplejet udseende.

Når det kommer til plantning, trives busken bedst med selskab fra andre planter. Med 8-12 planter pr. kvadratmeter arbejder de sammen om at skabe et smukt bunddække til din have. Den hårdføre plante stiller ikke de store krav til jorden, men for dig, der ønsker optimal vækst, vil en porøs og næringsrig havejord give de hurtigste resultater.

Detaljer:

 • Blomstrer: Sommer
 • Lysforhold: Halvskygge, skygge
 • Højde: 20 cm

Hvad kan stedsegrønne buske bruges til?

Flere stedsegrønne buske er velegnede til beskæring og formklipning. Se hvilke her.

Stedsegrønne buske holder sig flotte og grønne hele året, hvorfor mange bruger dem i blomsterbed. Her fungerer de både som flot baggrund for dine farverige blomster og som grønne buske om vinteren.

Mange husejere planter også stedsegrønne buske i forhaven, omkring terrassen og andre steder, hvor der ønskes et dekorativt element og lidt ekstra privatliv. Især i nybyggerier er det en fordel, fordi hækplanterne endnu ikke er høje og tætte, hvor buskene i stedet kan sørge for, at du har lidt læ på terrassen.

Derudover er stedsegrønne buske som regel nemme at holde, da de ikke kræver megen pleje. Nogen buske kan også beskæres i forskellige former, hvis man ønsker dette.

Hvor placeres de bedst?

Du kan placere stedsegrønne buske overalt, men du vil sandsynligvis erfare, at de står bedst i et blomsterbed, hvor de komplimenteres af andre farver, i forhaven eller rundt om terrassen, hvor de kan give læ hele året. De fleste buske trives både fint i sol og i halvskygge, men der findes også sorter, som kan stå helt i skygge.

Der findes desuden mange stedsegrønne buske som trives fint i almindelig havejord, så dem kan du med fordel gå efter, hvis du ønsker så nemme planter som muligt.

Sådan kan du inkorporere andre planter

Forståelse af roser til haven i forhold til stedsegrønne buske åbner muligheder for at inkorporere forskellige blomstrende sorter i landskabet. Roser er kendt for deres skønhed og duft, og når de kombineres med buskenes stedsegrønne løv, skaber de et visuelt fantastisk og dynamisk havespil.

Derudover giver slyngeplanter, også kaldt for klatreplanter, i forbindelse med stedsegrønne buske et vertikalt element i havedesignet. Klatreplanter har evnen til at vokse opad og dække mure, hegn eller espalier, og danner en slående baggrund for stedsegrønne buske. Kombinationen af disse to plantetyper skaber en multidimensionel og visuelt tiltalende have.

Desuden giver kirsebærlaurbær hække i forbindelse med stedsegrønne buske mulighed for at skabe privatliv og definere grænser i udendørsarealer. Kirsebærlaurbær, som er en populær hækplante, giver tæt og frodigt løv året rundt og skærmer og beskytter effektivt haveområder.

FAQ

Hvornår er det bedst at plante stedsegrønne buske?
De fleste buske klarer sig bedst, hvis de plantes mellem oktober og april. Så længe de ikke tørrer ud efter plantning, vil de stå stærkt og være klar, når foråret melder sin ankomst. Hold altid ekstra øje med buskene lige efter, du har plantet dem.
Hvilke buske er de bedste til at plante udenom huset?
Alt efter grundtypen og jorden kan den ideelle type busk variere, men buske med blomster, der kan tiltrække sommerfugle, er altid gode at have rundt om huset.
Hvordan får jeg stedsegrønne planter til at gro hurtigere?
Stedsegrønne planter vokser i deres eget tempo, men du kan evt. hjælpe med jævnlig gødning. Dertil vokser de hurtigere, hvis de står alene.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme