Stedsegrønne buske har den fordel, at de er grønne hele året. I modsætning til løvfældende buske beholder de desuden bladene året rundt, så du ikke skal ud og samle blade hvert efterår og efterfølgende leve med en have, der ser trist ud hele vinteren.

Men hvad kan du egentlig bruge de stedsegrønne buske til, og hvor placeres de bedst? Det tager vi et kig på i denne artikel, hvor vi også har samlet en række flotte og nemme stedsegrønne buske, som du kan købe billigt på nettet og hurtigt plante ud i din egen have.

Hvad kan stedsegrønne buske bruges til?

Flere stedsegrønne buske er velegnede til beskæring og formklipning. Se hvilke HER.

Stedsegrønne buske holder sig flotte og grønne hele året, hvorfor mange bruger dem i blomsterbed. Her fungerer de både som flot grøn baggrund for dine farverige blomster, og som grønne buske om vinteren. Således står dine blomsterbed ikke øde hen i løbet af vinteren, og du har stadig noget flot at kigge på.

Mange husejere planter også stedsegrønne buske i forhaven, omkring terrassen og andre steder, hvor der ønskes et dekorativt element og lidt ekstra privatliv. Især i nybyggerier er dette en fordel, fordi hækplanterne endnu ikke er høje og tætte, så stedsegrønne buske sørger for at man alligevel har lidt læ på sin terrasse.

Derudover er stedsegrønne som regel meget nøjsommelige og nemme at holde, da de ikke kræver megen pleje. Nogen buske kan dog beskæres i forskellige former, hvis man ønsker dette.

Hvor placeres de bedst?

Du kan placere stedsegrønne buske overalt, men du vil sandsynligvis erfare at de bedst placeres i et blomsterbed så de akkompagneres med andre farver, i forhaven eller rundt om terrassen hvor de kan give læ hele året. De fleste buske trives både fint i sol og halvskygge, men der findes også sorter som kan stå i skygge. Du kan se listen i bunden af artiklen, hvor vi har skrevet hvor de forskellige stedsegrønne buske bør placeres.

Der findes desuden mange stedsegrønne buske som trives fint i almindelig havejord, så dem kan du med fordel gå efter hvis du ønsker så nemme planter som muligt.

Nemme stedsegrønne buske

Hvis du er interesseret i stedsegrønne buske og kigger efter en nem sort, kan du kigge på listen herunder. Vi har rådført os hos en gartner, som anbefaler nedenstående sorter til den nemme have:

Krybende Taks – se billeder og priser

Krybende Taks

Som navnet antyder: Lav og krybende stedsegrøn busk med en middelkraftig vækst. Nålene er mørkegrønne, og busken tåler sol eller halvskygge. Får røde frugter, som er giftige. Bliver normalt 30 – 50 centimeter højde, 120 – 150 centimeter brede.

Almindelig Buksbom – se billeder og priser

Almindelig Buksbom

Tætvoksende stedsegrøn busk, der kan blive flere meter høj. Velegnet til beskæring og formklipning på grund af den meget tætte vækst. Anbefales blandt andet som hækplante, eksempelvis i indkørslen, forhaven eller omkring terrassen. Den trives i både sol og skygge.

Krybende Dværgmispel – se billeder og priser

Krybende Dværgmispel

Flot stedsegrøn busk, der kryber i en højde på mellem 10 og 20 centimeter. Den bliver op til 1,5 meter bred og har en tæt vækst. Den er velegnet som bunddække under andre buske eller træer, eller til brug ved markering af havestier og lignende. Trives både i sol og halvskygge.

Enebær – se billeder og priser

Enebær

Krybende stedsegrøn busk, der bliver mellem 30 og 50 centimeter høj og når en bredde på mellem 150 og 300 centimeter. Trives bedst i fuld sol. Bladene er nåleformede og grønne.

Kristtorn – se billeder og priser

Kristtorn

Bladene på denne stedsegrønne busk er mørkegrønne og hvælvede. I løbet af maj – juni får busken hvide blomster med behagelig dugt. Kristtorn bliver mellem 10 og 15 meter høj, og tåler beskæring.

Krybende Benved – se billeder og priser

Krybende Benved

Som navnet antyder, krybende stedsegrøn busk med en tæt vækst. Bliver op til 40 centimeter høj og 90 centimeter bred. Busken er velegnet som bunddække, og trives i både sol og halvskygge. Bladene er på krybende benved hvidbrogede.

Laurbærkirsebær – se billeder og priser

Laurbærkirsebær

Stedsegrøn busk med en tæt vækst, der er velegnet som hæk. Den bliver op til 6 meter høj og 3 meter bred, og tåler både sol og skygge. I løbet af maj vil busken få flotte hvide blomster.

Mahonie – se billeder og priser

Mahonie

Mellemstor stedsegrøn busk, som bliver op til 1,5 meter høj og bred. Bladene er lange og grønne, og fra marts-april får den gule blomster. Trives bedst i halvskygge, men kan også tåle placering i sol eller skygge.

Liguster – se billeder og priser

Liguster

Flot og elegant stedsegrøn busk med blanke blade. Busken bliver typisk mellem 2-4 meter høj og kan gro sig til en meget tæt busk. Den stedsegrønne liguster er velegnet til underplantning i eksempelvis en hæk. Busken får normalt sorte uspiselige bær i oktober, som pynter busken godt. Busken trives vel i både sol og skygge, du skal dog være opmærksom på, at busken er frostfølsom.

Strand-ene – se billeder og priser

Strand-ene

Dette er en relativ lav stedsegrøn busk, som typisk bliver omkring 25 centimeter høj. Busken kan dog nå en bredde på 2-3 meter. Planten har grønne og nåleformede blade. Strand-ene bruges ofte i bunddækkende beplantninger. Planten foretrækker at vokse i sol og halvskygge – skygge er dog ikke noget problem. Med andre ord, busken kan overleve i alt, hvad det danske klima byder på.

Se også denne video af hvordan stedsegrønne buske formklippes:

 

FAQ

🏆 Hvilke stedsegrønne buske er bedst i test?

Vi har samlet en test over de bedste stedsegrønne buske på markedet i 2020. Vi har fundet flere test vinder i forskellige klasser. Du kan læse mere på selve artiklen.

🔍 Hvordan testes stedsegrønne buske?

stedsegrønne buske vurderes på deres forskellige funktioner og spec. Slutteligt vurderes de på holdbarhed og brugervenlighed.

🤔 Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ny stedsegrøn busk?

Vi anbefaler, at du overvejer, hvor stort behov du har og hvor meget du regner med at bruge den. Derudover skal du overveje hvad dit budget er, der findes stedsegrønne buske til flere forskellige prisklasser.

Se også denne artikel på haveabc.dk: Beskæring – Begrænsning af stedsegrønne planter

Denne side er anmeldt af: Astrid M. Holst 10/10

Dette indlæg har fået 4.67 stjerner baseret på 9 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

Redaktionen i Obsidian Media har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder.Alle vores artikler er udarbejdet af vores skribenter i samarbejde med vores research-team, som der har indsamlet data og udvalgt produkter. Artiklerne er derved baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis.

Skriv en kommentar