Stedsegrønne buske har den fordel, at de er grønne hele året. I modsætning til løvfældende buske beholder de desuden bladene året rundt, så du ikke skal ud og samle blade hvert efterår og efterfølgende leve med en have, der ser trist ud hele vinteren.

Men hvad kan du egentlig bruge de stedsegrønne buske til, og hvor placeres de bedst? Det tager vi et kig på i denne artikel, hvor vi også har samlet en række flotte og nemme stedsegrønne buske, som du kan købe billigt på nettet og hurtigt plante ud i din egen have.

Hvad kan stedsegrønne buske bruges til?

Flere stedsegrønne buske er velegnede til beskæring og formklipning. Se hvilke HER.

Stedsegrønne buske holder sig flotte og grønne hele året, hvorfor mange bruger dem i blomsterbed. Her fungerer de både som flot grøn baggrund for dine farverige blomster, og som grønne buske om vinteren. Således står dine blomsterbed ikke øde hen i løbet af vinteren, og du har stadig noget flot at kigge på.

Mange husejere planter også stedsegrønne buske i forhaven, omkring terrassen og andre steder, hvor der ønskes et dekorativt element og lidt ekstra privatliv. Især i nybyggerier er dette en fordel, fordi hækplanterne endnu ikke er høje og tætte, så stedsegrønne buske sørger for at man alligevel har lidt læ på sin terrasse.

Derudover er stedsegrønne som regel meget nøjsommelige og nemme at holde, da de ikke kræver megen pleje. Nogen buske kan dog beskæres i forskellige former, hvis man ønsker dette.

Hvor placeres de bedst?

Du kan placere stedsegrønne buske overalt, men du vil sandsynligvis erfare at de bedst placeres i et blomsterbed så de akkompagneres med andre farver, i forhaven eller rundt om terrassen hvor de kan give læ hele året. De fleste buske trives både fint i sol og halvskygge, men der findes også sorter som kan stå i skygge. Du kan se listen i bunden af artiklen, hvor vi har skrevet hvor de forskellige stedsegrønne buske bør placeres.

Der findes desuden mange stedsegrønne buske som trives fint i almindelig havejord, så dem kan du med fordel gå efter hvis du ønsker så nemme planter som muligt.

Nemme stedsegrønne buske

Hvis du er interesseret i stedsegrønne buske og kigger efter en nem sort, kan du kigge på listen herunder. Vi har rådført os hos en gartner, som anbefaler nedenstående sorter til den nemme have:

Buksbom ”Faulkner” – hårdfør plante til haven eller sommerhuset – se billeder og priser

Buksbom ”Faulkner”

Om

Er du på udkig efter en smuk, tæt og stærk plante enten til haven derhjemme eller til sommerhuset? En ”Faulkner” er et godt valg, når du vil anlægge en grøn og tæt beplantning enten som pryd i haven eller som skel. Dét, der gør buksbom eftertragtet og populær blandt de danske haveejere er skønheden.

Den stedsegrønne plante er elegant og grøn hele året rundt.

Buksbom ”Faulkner” vs. markedet

Du kan beskære din ”Faulkner”, så din plante har den form, du kan lide. Den egner sig især til store haver og parker, hvor den bringer skønhed hele året rundt.

Egenskaber

 • Perfekt til det danske klima
 • Kan beskæres
 • Kan bruges til både pryd og til skel

Troldhassel – charmerende plante til forskønnelse og kreativitet – se billeder og priser

Troldhassel

Om

Har du grønne fingre, vil du elske troldhassel. Den smukke plante bærer masser af personlighed og karakteristika på grund af sine krogede grene og smukke, ægformede blade. Det er ikke kun det smukke udseende, du får glæde af ved at vælge en troldhassel. Du kan skære grenene af og bruge dem som dekorativt ophæng i hjemmet.

Troldhassel vs. markedet

Det er de forskellige anvendelsesmuligheder, der gør en troldhassel særlig. Den kan vokse sig rundt om beplantninger i haven, og den kan bruges til ophæng af pynteobjekter indenfor.

Egenskaber

 • Hårdfør
 • God til opretvoksende beplantninger
 • Kan beskæres

Kristtorn ”Blue Prince” – smuk plante med hvide blomster – se billeder og priser

Kristtorn ”Blue Prince”

Om

Ønsker du elegante, stedsegrønne planter i haven, der skal bringe forskønnelse med lyse blomster i sommerhalvåret? ”Blue Prince” er et godt valg til udplantning, når du vil anlægge kompakte og tætte buskadser. Kristtorn er den modstandsdygtige og taknemmelige plante, som ikke kræver meget vedligehold.

Der vokser små, hvide blomster på planten i sommerperioden, hvilket er med til at skabe et skønt udsyn i haven.

”Blue Prince” vs. markedet

Hvor mange andre stedsegrønne planter på få år kan komme til at blive op til 150-200cm i højden, er det anderledes med kristtorn. Den vokser langsommere, da den både tager til i højde og bredde. 

Egenskaber

 • Godt valg når du vil anlægge kompakt beplantning
 • Hårdfør
 • Let at holde

Dværgmispel ”Copra” – budgetvenlig og bunddækkende plante – se billeder og priser

Dværgmispel ”Copra”

Om

Vil du skabe et større eller mindre areal i haven, der skal være så godt som 100% tæt og grønt, er ”Copra” et godt valg af plante. Den lave men tætvoksende plante passer ideelt til de formål, hvor du ønsker beplantning i haven, der kræver et minimum af pleje.

En dværgmispel passer godt til det danske klima og til blandet jord.

”Copra” vs. markedet

Det særlige ved ”Copra” er formen. Den hører til de lave, stedsegrønne planter, der typisk ikke bliver højere end 100cm. De mørke og aflange blade skaber det kompakte og tætte udtryk, så jorden under knap ses.

Egenskaber

 • ”Sartrosa” blomster
 • Tætvoksende
 • Hårdfør og let at pleje

Kristtorn ‘Myrtifolia’ – hårdfør plante der er nem at pleje – se billeder og priser

Kristtorn 'Myrtifolia'

Om

Hører du til de mange danskere, der sætter pris på at have en skøn og elegant have, men som ikke ønsker at bruge flere timer med havearbejde hver uge?

”Myrtifolia” er et ideelt valg til den kvalitetsbevidste haveejer, der vil have planter, som er nemme at pleje. Denne kristtorn variant kræver ikke meget pleje for at trives optimalt. Den er skabt til at håndtere det fugtige, kølige og omskiftelige, danske vejr.

”Myrtifolia” vs. markedet

Det er især udseendet af ”Myrtifolia”, der får den hårdføre og taknemmelige plante til at skille sig ud fra mængden. Der er kendt for sine mørkegrønne og takkede blade.

Egenskaber

 • Godt valg til udplantning i sol/halvskygge
 • Budgetvenlig
 • Kan blive op til 400cm høj

Stjernetop ”Dippon” – smuk stedsegrøn plante med vildt look – se billeder og priser

Stjernetop ”Dippon”

Om

Vi har forskellige præferencer for, hvordan vores haver skal tage sig ud. Vil du have et autentisk, naturligt og vild udtryk i haven, kan ”Dippon” være det rette valg af plante for dig. Den tætvoksende og smukke plante kommer til at bringe glæde både sommer og vinter. Den opretholder sit kompakte look i vinterperioden, og i højsommeren kommer der til at vokse de smukkeste, hvide blomster på toppen af den brede og høje busk.

”Dippon” vs. markedet

Mange stedsegrønne planter er beregnet til forskønnelse i haven. Stjernetop ”Dippon” kan bruges til forskellige formål. Det kan være både til forskønnelse i haven, eller planten kan anvendes som afgræsning omkring din grund.

Egenskaber

 • Kan bruges til forskellige formål i og omkring haven
 • Bærer hvide blomster
 • Egner sig til at indgå i blandet bevoksning

Kristtorn ”Convexa” – eksklusiv plante/busk til prydhaven – se billeder og priser

Kristtorn ”Convexa”

Om

Går du op i have, og bruger du flere timer i de afslappende og beroligende, grønne omgivelser om ugen i sommerperioden? Når din have fortjener det bedste, skal du vælge planter og bevoksning, som komplimenterer din ”grønne” hobby. 

”Convexa” er det smagfulde og elegante valg af stedsegrøn plante, som kommer dig, familien og dine gæster til gode i mange årtier frem. De mørkegrønne og ellipseformede blade giver busken sin unikhed.

”Convexa” vs. markedet

”Convexa” hører til de dyre og eksklusive buske på det danske område. Den befinder sig i den høje ende af prisskalaen, og dens kvalitet afspejles blandt andet i det rustikke og stilrene look. Den er smuk hele året rundt.

Egenskaber

 • Holder i årtier
 • Hårdfør og egnet til udplantning ved både sommerhus og helårshus
 • Langsomt voksende

Japansk Dværgahorn ”Viride” – enestående og ”faldende” busk – se billeder og priser

Japansk Dværgahorn ”Viride”

Om

Vil du skabe et skønt og unikt look i haven, skal du vælge stedsegrønne buske med personlighed. Japansk Dværgahorn ”Viride” er en særlig busk, som er kendt for sine ”faldende” blade. Bladenes fald giver busken et tæt udtryk, og den kan uden problemer indgå sammen med andre buske eller større planter.

Der er garanti for, at forbipasserende og gæster kommer til at lægge mærke til den iøjnefaldende og smukke busk.

”Viride” vs. markedet

”Viride” hører til de mere sjældne, stedsegrønne udplantninger herhjemme. Når du går op i haven og ønsker at skabe et personligt udtryk omkring hjemmet, er en Japansk Dværgahorn et godt valg af plante. 

Egenskaber

 • Specialbusk
 • Udvikler et gyldent, bronzeskær i efteråret
 • Hører til mellemprisklassen

Dværgpil – bunddækkende plante med orange/røde blomster – se billeder og priser

Dværgpil

Om

Vil du have en hårdfør, grøn og bunddækkende plante, der samtidig skal pryde din have med kønne farver? Dværgpil kombinerer det bedste fra stedsegrønne buske og sommerblomster. Fra april/maj vokser der flotte blomster frem med ”brændende” farver.

Dværgpil er nem at holde og vokser sig let stærk, når den får tilpas med gødning efter udplantning. Der er ikke behov for intensiv pleje eller ”grønne fingre” for at få succes med planten.

Dværgpil vs. markedet

Dværgpil hører til de grønne planter og buske, som har de mest fremtrædende og iøjnefaldende blomster. Blomstringen finder sted allerede i det sene forår, så du får glæde af smukke farver i haven i flere måneder. 

Egenskaber

 • Tidlig blomstring 
 • Nem at pleje 
 • Lav plante (måler typisk 50-100cm i højden)

Dværg Syren ”Palibin” – hårdfør plante med duftende blomster – se billeder og priser

Dværg Syren ”Palibin”

Om

Drømmer du om at anlægge en sansehave, skal der være et mix af både stedsegrønne planter og buske samt skønne blomster. Både duft- og synssans bliver stimuleret ved tilstedeværelsen af Dværg Syren ”Palibin”. Planten træder majestætisk frem med de opadvendte grene og giver masser af nydelse på grund af blomsternes duft. 

De lyslilla blomster vokser frem i højsommeren. 

”Palibin” vs. markedet

Dværg Syren er en plante og busk, som børn, unge og voksne vil elske. Den har egenskaber og karaktertræk, som tiltaler både unge og ældre. Hvor andre stedsegrønne planter kan håndtere udplantning i kombineret sol/halvskygge, skal ”Palibin” plantes i solrige arealer. 

Egenskaber

 • Stimulerer både syns- og duftesans
 • Perfekt til prydhaven
 • Egnet til kompakte beplantninger

Kirsebærlaurbær ‘Prutondi’ – budgetvenlig og middelvoksende prydbusk – se billeder og priser

Kirsebærlaurbær 'Prutondi’

Om

Når du skal vælge de bedste, stedsegrønne planter eller buske, skal du særlige holde øje med, hvor brede og høje de kan blive. Du skal altid vælge planter, som matcher dit formål og omgivelserne i haven. ‘Prutondi’ kan være et godt valg i dén situation, hvor du vil undgå en vildtvoksende busk, der kun tager til i omfang og højde for hvert år, der går. 

”Prutondi” vs. markedet

Med kirsebærlaurbær ”Prutondi” får du en prydbusk, der er nem at håndtere og kontrollere. Den begynder ikke lige pludselig at vokse sig stor og bred. Den kan være et godt valg, når du har et areal i haven, der skal pyntes med en vidunderlig busk, som kan tåle både skygge og sol.

Egenskaber

 • Egnet til opretvoksende beplantninger
 • Befinder sig i den lave ende af prisskalaen
 • Hårdfør og ideel til det nordiske klima

Småbladet Buksbom ‘Mimer’ – populær og udbredt plante – se billeder og priser

Småbladet Buksbom 'Mimer'

Om

Når det kommer til at udpege nogle af de mest elskede, ikoniske og populære buske, som findes i utallige danske haver, er buksbommen ikke til at komme udenom. ”Mimer”-varianten er den fine og yndige udgave, som vil træde flot frem enten i større krukker eller som dekoration i haven. 

Det er de små blade, der gør ”Mimer” let at genkende. Den kan bruges både i potter, haver og parker. Som det er velkendt for buksbommen, kan du afskære ”Mimer”, så dine planter har den form, som komplimenterer din have. 

”Mimer” vs. markedet 

Med ”Mimer” får du mange anvendelsesmuligheder. Du kan udplante din smukke buksbom i krukker, i blandede bede eller på større arealer. 

Egenskaber 

 • Mange anvendelsesmuligheder 
 • Hårdfør 
 • Tåler afskæring 

Kristtorn, Ilex Aquifolium – se billeder og priser

Kristtorn, Ilex Aquifolium

Denne opstammede udgave af en kristtorn er meget populær hos plantetorvet.dk. Den rangerer som nummer 6 på deres liste over prydbuske.

Kristtjørn vokser almindeligvis temmelig vildt. Den får nogle lange ranglede grene med nogle brede stride blade på. Nogle af varianterne er uden blomster, og andre får blomster eller bær. 

Denne variant, som hedder Ilex Aquifolium, kommer med nogle kønne hvide blomster i maj og juni. Hvis den får lov til at vokse vildt, så kan den gå fra at være en busk til at være et træ på op til 10 meter. I bredden kan den blive op til cirka 4 meter. Da den tilmed vokser sig ganske tæt, så er det en plante, der er velegnet som hæk. 

Det er godt at have en kristtorn i haven, for den står lige kønt hele året rundt. Da den er stedsegrøn, så taber den ikke sine blade, og hunplanterne får ovenikøbet nogle meget kønne røde bær. Både grene, blade og bær er især populære ved juletid, da de ofte bruges til dekoration. 

Denne særlige kristtorn er opstammet på en måde, så der er helt styr på dens vækst. Den måler i alt 100 cm, og den har fået en lang slank stamme. Kronen står flot og homogent på tommen af stammen. Det gør den til en statelig plante med et majestætisk look.

Den blomstrer i maj og juni, og dens blomster er hvide og meget velduftende. Du kan enten sætte planten i en stor krukke eller plante den ud på friland. Den klarer fint det danske klima året rundt.

Pieris Japonica ”Prelude” – se billeder og priser

Pieris Japonica ”Prelude”

Denne smukke blomstrende prydbusk er meget populær hos plantetorvet.dk. Den rangerer som nummer 22 i kategorien prydbuske.

Busken vokser med en middelstor hastighed, og den er ret taknemmelig. Den trives godt både i sol og halvskygge, og den kan sagtens klare at stå ude i det danske klima hele året rundt. Den vil gerne have noget gødning af og til, men ellers passer den sig selv. 

Den kan blive op til 80 cm høj og 60 cm bred, og den kommer med nogle flotte hvide blomster på omtrent 12 cm. Den blomstrer fra april til maj. Dens blade er mørkegrønne og ellipse-formede. Når bladene er spæde, er de stærkt røde. Det giver et helt særligt farvespil i busken.

Der er tale om en stedsegrøn plante, og derfor har du glæde af dens blade hele året rundt. Du kan derfor med fordel placere den på et sted i haven, som kan ses inde fra huset. Dermed har du glæde af at kunne nyde den, selvom du er inde i huset.

Når du køber busken her, så kommer den i en potte, og planten vil være omkring 20-25 cm høj. Den vil snart gro til og være ødsel med sine store hvide hængende blomsterranker.

Busken egner sig rigtig godt som baggrundsplante. Det kan for eksempel være i et surbundsbed, hvor den kommer til at danne baggrunden for de øvrige planter. Alle planter kan med fordel stå med en smuk hvid busk bag sig at spille op ad. En Pieris Japonica ”Prelude” har du glæde af hele året.

Pieris Japonica ”Montain Fire” – se billeder og priser

Pieris Japonica ”Montain Fire”

Denne smukke prydbusk er meget populær hos plantetorvet.dk. Den rangerer som nummer 23 i kategorien prydbuske. 

Det er en fryd hele året rundt at nyde denne smukke prydbusk. Den kommer med sine cremefarvede, lugtfri blomster på 10-12 cm i april og maj, og dens nye blade er meget smukke i deres røde og bronzefarvede nuancer. Buskens flotte tilnavn, Mountain Fire, passer perfekt til den, da den er flittigt leverende af farvestrålende blade. Den er stedsegrøn, og det betyder, at den står med flotte blade på gennem hele vinterhalvåret.

Den er ret langsomt voksende, og den kan fint klare sig i det danske klima året rundt. Den vil dog gerne have lidt gødning af og til. Det kan kompensere for dens manglende lys og styrke.

Den foretrækker at stå i halvskygge eller helt i skygge, og det gør den velegnet til at pryde de mørkere og mindre frodige steder i haven. Kan den stå et sted i haven, som kan ses inde fra huset, vil du kunne nyde synet af den hele året rundt.

Når du køber busken hos plantetorvet.dk, så kommer den i en potte, og den har en højde på 20-25 cm. Sæt den et sted i haven, hvor den har god plads til at vokse både i højden og i bredden. Den kan blive op til 2-3 meter høj og lige så bred. Det kræver noget plads. Til gengæld får du en meget smuk busk, der kan pryde havens lidt kedelige hjørne.

Krybende Taks – se billeder og priser

Krybende Taks

Som navnet antyder: Lav og krybende stedsegrøn busk med en middelkraftig vækst. Nålene er mørkegrønne, og busken tåler sol eller halvskygge. Får røde frugter, som er giftige. Bliver normalt 30 – 50 centimeter højde, 120 – 150 centimeter brede.

Almindelig Buksbom – se billeder og priser

Almindelig Buksbom

Tætvoksende stedsegrøn busk, der kan blive flere meter høj. Velegnet til beskæring og formklipning på grund af den meget tætte vækst. Anbefales blandt andet som hækplante, eksempelvis i indkørslen, forhaven eller omkring terrassen. Den trives i både sol og skygge.

Krybende Dværgmispel – se billeder og priser

Krybende Dværgmispel

Flot stedsegrøn busk, der kryber i en højde på mellem 10 og 20 centimeter. Den bliver op til 1,5 meter bred og har en tæt vækst. Den er velegnet som bunddække under andre buske eller træer, eller til brug ved markering af havestier og lignende. Trives både i sol og halvskygge.

Enebær – se billeder og priser

Enebær

Krybende stedsegrøn busk, der bliver mellem 30 og 50 centimeter høj og når en bredde på mellem 150 og 300 centimeter. Trives bedst i fuld sol. Bladene er nåleformede og grønne.

Kristtorn – se billeder og priser

Kristtorn

Bladene på denne stedsegrønne busk er mørkegrønne og hvælvede. I løbet af maj – juni får busken hvide blomster med behagelig dugt. Kristtorn bliver mellem 10 og 15 meter høj, og tåler beskæring.

Krybende Benved – se billeder og priser

Krybende Benved

Som navnet antyder, krybende stedsegrøn busk med en tæt vækst. Bliver op til 40 centimeter høj og 90 centimeter bred. Busken er velegnet som bunddække, og trives i både sol og halvskygge. Bladene er på krybende benved hvidbrogede.

Laurbærkirsebær – se billeder og priser

Laurbærkirsebær

Stedsegrøn busk med en tæt vækst, der er velegnet som hæk. Den bliver op til 6 meter høj og 3 meter bred, og tåler både sol og skygge. I løbet af maj vil busken få flotte hvide blomster.

Mahonie – se billeder og priser

Mahonie

Mellemstor stedsegrøn busk, som bliver op til 1,5 meter høj og bred. Bladene er lange og grønne, og fra marts-april får den gule blomster. Trives bedst i halvskygge, men kan også tåle placering i sol eller skygge.

Liguster – se billeder og priser

Liguster

Flot og elegant stedsegrøn busk med blanke blade. Busken bliver typisk mellem 2-4 meter høj og kan gro sig til en meget tæt busk. Den stedsegrønne liguster er velegnet til underplantning i eksempelvis en hæk. Busken får normalt sorte uspiselige bær i oktober, som pynter busken godt. Busken trives vel i både sol og skygge, du skal dog være opmærksom på, at busken er frostfølsom.

Strand-ene – se billeder og priser

Strand-ene

Dette er en relativ lav stedsegrøn busk, som typisk bliver omkring 25 centimeter høj. Busken kan dog nå en bredde på 2-3 meter. Planten har grønne og nåleformede blade. Strand-ene bruges ofte i bunddækkende beplantninger. Planten foretrækker at vokse i sol og halvskygge – skygge er dog ikke noget problem. Med andre ord, busken kan overleve i alt, hvad det danske klima byder på.

Se også denne video af hvordan stedsegrønne buske formklippes:

 

FAQ

🤔 Hvilke buske ser godt ud året rundt?

Birkebladet spiræa er en stedsegrøn busk, der får flotte, diskrete blomster i løbet af sommeren og helt ud på efteråret. Det er en prydbusk, der nok skal gøre sig godt i haven, og kan evt. også bruges som bunddække eller pottedekoration.

🧐 Hvornår er det bedst at plante stedsegrønne buske?

De fleste buske klarer sig bedst, hvis de plantes mellem oktober og april. Så længe de ikke tørrer ud efter plantning, vil de stå stærkt og være klar, når foråret endelig kommer. Hold øje med buskene, efter du har plantet dem.

🙃 Hvilke buske er de bedste til at plante udenom huset?

Alt efter grundtypen og jorden kan den ideelle type busk variere, men buske med blomster, der kan tiltrække sommerfugle og dufter dejligt, er altid gode at have rundt om huset. Buske, der ikke slår mange skud, giver minimal vedligeholdelse og er gode at overveje.

🤓 Hvordan gror stedsegrønne planter hurtigere?

Stedsegrønne planter, der startes i potte, har brug for lidt ekstra plads. Hvis de er store nok til at stå i haven, burde de kunne klare sig helt fint. Stedsegrønne vokser i deres eget tempo, men du kan evt. hjælpe med jævnlig gødning. Stedsegrønne vokser hurtigere, hvis de står alene.

Se også denne artikel på haveabc.dk: Beskæring – Begrænsning af stedsegrønne planter

Denne side er anmeldt af: Astrid M. Holst 10/10

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar