Sommerfuglebusk - perfekt til dig med en stor have

Sommerfuglebusk - perfekt til dig med en stor have

Sommerfuglebusken er en stor og flot busk, der passer perfekt til et stort område uden at kræve en masse arbejde fra din side.

Store haver er flotte, men de kan hurtigt blive lidt kedelige, hvis ikke du har noget til at pynte – og det er her, at sommerfuglebusken er din bedste ven.

Vi har derfor undersøgt mere end 25 forskellige webshops for at finde de 8 smukkeste sommerfuglebuske til din have.

Vi giver dig desuden alt den viden, du har brug for nederst i artiklen, så du kan vælge den helt rigtige.

Sommerfuglebusk ”Lochinch”
til dig uden grønne fingre

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”Lochinch”:

 • Lys violetblå blomster med en dejlig duft
 • Mellemstor busk
 • Tiltrækker sommerfugle

”Lochinch” er en smuk busk, der blomstrer til sommer, når den får fuldt sollys. Det er her, at den viser sig fra sin bedste side, men resten af året holder den sin pragt og lever op til sin rolle i haven som blikfang.

Mere om Sommerfuglebusk ”Lochinch”

Detaljer

 • Blomstring: Sommer
 • Højde: 2-3 m.
 • Bredde: 2-3 m.
 • Placering: Fuld Sol

”Lochinch” fås i en potte med en volumen på 2,5 liter. Dog vokser den hurtigt fra den beskedne tilværelse, og opnår en størrelse på mellem 200 cm til 300 cm i højden og 200 cm til 300 cm i bredden. Du får en symmetrisk busk, der vil stå pænt i haven i et bed – enten alene eller med nogle andre plantemakkere.

Det er en middel voksende plante, der ofte bliver brugt i overhængende beplantninger, men ikke udelukkende. Du kan bruge den præcis, som du finder bedst passende til din have, så længe du tilbyder den de rette forhold.

Planten foretrækker og trives bedst i fuld sol, men det er også en hårdfør plante, der nemt klarer sig igennem de kolde og mere blæsende danske måneder.

Det er desuden en plante, der ikke kræver en masse tid og pasning fra din side af. Den klarer sig stort set på egen hånd, så længe du sørger for, at den har pladsen, som den skal bruge til at nå sit fulde potentiale.

Derudover er gødning godt til den nogle gange om året, men det er ikke noget, der kræver grønne fingre.

Størstedelen af året vil du få glæde af de grågrønne, lancetformede blade, men i perioden juli til september vil de lysviolette blomster blomstre og give en behagelig duft, der tiltrækker sommerfugle.

Sommerfuglebusk ”Nanhoensis Alba”
flotte hvide blomster til haven

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”Nanhoensis Alba” :

 • Smalle, hvide blomster i snævre buketter
 • Hurtigvoksende og hårdfør busk
 • Ideel til krukker og til den mindre have

Sommerfuglebusken ”Nanhoensis Alba” er en smuk og stor busk med grønne blade og hvide blomster, der passer perfekt ind i opretvoksende beplantninger.

Den er middelvoksende og kræver mellem gødning, og så garanterer den dig mange års glæde – selv i det hårde klima. Selvom planten klarer sig bedst i enten sol eller halvskygge, er den fuldt ud hårdfør.

Mere om Sommerfuglebusk ”Nanhoensis Alba”

Detaljer

 • Højde: 2-3 m.
 • Placering: Sol
 • Bredde: 90 – 120 cm

”Nanhoensis Alba” fås i en potte med en volumen på 3,5 liter og bliver typisk omkring 2 – 3 meter høj og 90 – 120 cm bred, så den vokser sig stor og prangende på den bedst tænkelige måde.

Blomsterne på den flotte busk vokser, til de når en størrelse på mellem 10 cm og 25 cm, og derfor kan du glæde dig til at se dem i forskellige størrelser. De har en hvid farve, der lysner haven, og så har de en fantastisk duft, der er behagelig og ikke for kraftig.

Bladene på den store busk er grønne og lancetformede, og de passer perfekt ind blandt de flotte blomster, når deres tid er der, men også alene fanger de opmærksomheden i haven.

Blomsterne blomstrer i perioden juli til september, så du får mellem 3 og 4 måneder, hvor du kan nyde synet.

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”Pink Delight” :

 • Pink til lilla-pink duftende blomster
 • Favoriseret af sommerfugle
 • Let at dyrke og vedligeholde

Sommerfuglebusken ”Pink Delight” er en flot og stor busk, der passer ind og pryder et utal af forskellige omgivelser med de smukke blomster, diskrete blade og store pragt.

Mere om Sommerfuglebusk ”Pink Delight”

Detaljer

 • Blomstring: Jul, aug, sep
 • Højde: 2-3 m
 • Bredde: 1,8-2 m.
 • Placering: Fuld Sol

”Pink Delight” fås i en potte med en volumen på 2 liter, der måler mellem 30 cm og 40 cm. Det er en plante, der typisk bliver omkring 200 cm og 300 cm høj og 200 cm og 300 bred, så du får en pæn og symmetrisk plante, der både kan stå alene, men også sammen med andre.

Den er ofte brugt i overhængende beplantninger, og den er derfor den perfekte løsning, hvis du har sådan et i haven.

Bladene på sommerfuglebusken er grågrønne og lancetformede, så selv når blomsterne ikke blomstrer, giver de busken et flot udseende. I perioden juli til september vil du dog kunne opleve de flotte blomster i en rosarød farve, der pryder busken.

De opnår ofte en størrelse på mellem 10 cm og 25 cm, og de har en behagelig duft, der ikke er overvældende eller kvalm.

”Pink Delight” er et udmærket valg i parker, men den går som sagt også fint ind i haven, såfremt du har et bed med plads til, at den kan udvide sig til sit fulde potentielle.

Planten trives bedst i fuld sol, men den er en fuldt ud hårdfør plante, der holder til det danske klima selv i perioderne, hvor det ikke ligefrem egne sig til en tur til stranden. Den er middelvoksende og kræver mellem gødning for at opnå det bedste resultat.

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”Black Knight” :

Sommerfuglebusken ”Black Knight” er en busk med flotte mørke blomster og en størrelse, der uden tvivl tiltrækker sig opmærksomheden, uanset hvor den bliver sat.

Mere om Sommerfuglebusk ”Black Knight”

Detaljer

 • Blomstring: Jul, Aug, Sep
 • Højde: 2-3 m.
 • Bredde: 2-3 m.
 • Placering: Fuld Sol

”Black Knight” fås i en potte med en volumen på 2 liter, der måler mellem 30 cm og 40 cm. Den vokser sig stor – helt op til en størrelse på mellem 200 cm og 300 cm i højden samt en størrelse på mellem 200 cm og 300 cm i bredden. Den er både stor, prangende og symmetrisk, så den kan tale for sig selv, men den kan også bruges overhængende.

Den store plante egner sig både i parker, hvor den for alvor kan få lov at vise sig frem, men også i haven, hvor den er til glæde for de få. Dog bør den altid placeres, så den har plads til at nå sit fulde potentiale.

Busken har flotte grågrønne blade, der er lancetformede og virkelig træder frem i perioden, hvor blomsterne ikke blomstrer. I perioden juli til september vil det dog være de små mørk lilla blomster, der fanger beskuerens opmærksomhed.

De opnår en størrelse på mellem 10 cm og 25 cm, og de har en behagelig duft, der hverken er overvældende eller for meget.

Sommerfuglebusk ”White Profusion”
fanger alles opmærksomhed

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”White Profusion” :

Sommerfuglebusken ”White Profusion” er en flot og prangende busk med et stort omfang og flotte store og hvide blomster, der hurtigt fanger opmærksomheden fra folk omkring sig.

Mere om Sommerfuglebusk ”White Profusion”

Detaljer

 • Blomstring: Jul, Aug, Sep
 • Højde: 2-3 m.
 • Bredde: 1,8-2,5 m.
 • Placering: Fuld Sol

Sommerfuglebusken fås i en potte med en volumen på 2 liter, der måler mellem 30 cm og 40 cm. Det er en stor plante, der vokser til en størrelse på mellem 200 cm og 300 cm i højden og til en størrelse på mellem 1,8 meter og 2,5 meter i bredden.

Sommerfuglebusken har smukke grålige blade, der præger busken som det eneste størstedelen af året, men i perioden juli til september, vil de smukke hvide blomster træde i kraft og stjæle opmærksomheden.

Blomsterne vokser til en størrelse på mellem 10 cm og 25 cm, og de har altså en passende størrelse til en busk med så stort et omfang. Blomsterne har desuden en mild og behagelig duft, der hverken er overvældende eller for meget.

For at planten opnår sit fulde potentiale anbefales det, at du placerer den et sted, hvor der er plads nok og gerne i fuld sol, da det er her, at den trives bedst.

Dog er det en hårdfør og modstandsdygtig plante, der kan udholde det danske vejr – også når det vejret ikke egner sig til en tur på stranden. Af og til kan den med fordel gødes, hvis du vil hjælpe den ekstra på vej.

Sommerfuglebusk ”Royal Red”
giver haven et royalt look

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”Royal Red”:

”Royal Red” pryder – som navnet antyder – din have med en masse store og flotte røde blomster, der giver busken et royalt look i de blomstrende periode. Den kan med fordel kombineres med en af de slyngplanter, der findes her i vores oversigt over hurtigt voksende slyngplanter.

Mere om Sommerfuglebusk ”Royal Red”

Detaljer

 • Blomstring: Jul, Aug, Sep
 • Højde: 2-3 m.
 • Bredde: 1,8-2,5 m.
 • Placering: Fuld Sol

Busken fås i en potte med en volumen på 2 liter, der måler mellem 30 cm og 40 cm, og selve busken vokser sig til en størrelse på mellem 200 cm og 300 cm høj, samt en størrelse på mellem 200 cm og 300 cm bred. Den opnår et flot symmetrisk look, der får den til at stå flot frem alene, men den er også særligt ideel i brug som overhængende plante.

Bladene på den store busk har en grågrøn farve og en lancet form, der pryder busken størstedelen af året, men så snart du rammer perioden juli til september, vil de flotte blade blive overskygget af de store blomster, der vokser sig til en størrelse på mellem 10 cm og 25 cm. Blomsterne har en dyb rød eller mørk rosa farve, der giver busken et royalt look, og de har en herlig duft, der både er behagelig og mild.

Planten bliver ofte brugt i store parker, hvor den virkelig kan få plads til at vise sig frem, men også i haver, der ligeledes tilbyder den optimal plads, som den kan vokse og opnå sit potentiale på. Den vokser bedst i fuld sol og med mellem gødning, men planten er både hårdfør og modstandsdygtig overfor det danske klima.

Hvis du er tiltrukket af den røde farve, kan du overveje at kombinere sommerfuglebusken med roser til haven.

Sommerfuglebusk ”Empire Blue”
kommer med farve og stil

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”Empire Blue”:

”Empire Blue” er den perfekte løsning til dig, der søger farver i haven – og så tiltrækker den også sommerfugle, så du nemt kan få liv i haven.

Mere om Sommerfuglebusk ”Empire Blue”

Detaljer

 • Blomstring: Sommer
 • Højde: 1,2-1,8 m
 • Bredde: 60-80 cm
 • Placering: Fuld Sol

Sommerfuglebusken fås i en potte med en volumen på 2 liter, der måler mellem 30 cm og 40 cm. Selve planten fylder ikke meget, når du køber den, men med tiden vil den vokse til en stivgrenet busk på ca. 2 meter i højden og 2 meter i bredden.

Den store størrelse på busken gør, at den særligt hører til i store parker, hvor den virkelig kan få lov at leve op til sit potentiale, men også i store haver vil den give et flot udtryk.

Det er perfekt til dig, der har en masse jord, men ikke helt så meget tid til at passe en hel række forskellige blomster og planter, da den fylder meget og ikke kræver meget pasning. Så længe den får en lun plads i direkte sol og står i veldrænet jord, så vil planten trives både alene og i grupper.

Busken har – som navnet antyder – næsten helt mørkeblå blomster, der måler op til 30 cm i længden i perioden august til september, hvor de blomstrer. I de resterende måneder vil du kunne nyde synet af en pragtfuld busk med flotte grå grønne blade i en lancet form.

Sommerfuglebusk ”Nanho Blue”
et valg der lyser op

Dagens bedste priser og tilbud på Sommerfuglebusk ”Nanho Blue” :

Sommerfuglebusken ”Nanho Blue” er en af de planter, der kræver mindre plads, når det kommer til sommerfuglebuske – dog er de lige så smukke og pragtfulde, som de andre arter.

Mere om Sommerfuglebusk ”Nanho Blue”

Detaljer

 • Blomstring: Aug, sep, okt
 • Højde: 1-2 m
 • Placering: Sol

Sommerfuglebusken fås i en potte med en volumen på 3,5 liter, men den vokser hurtigt fra den størrelse og beder om mere plads.  Planten opnår en størrelse på mellem 100 cm og 200 cm i højden samt 90 cm til 120 cm i bredden.

Det er en plante, der vokser sig stor og bred, og kræver meget plads, hvis den skal trives. Busken er middelvoksende, og den kan bruges i både haver og parker, der har pladsen til, at den kan opnå sit fulde potentiale.

Det er en opretvoksende busk, der bedst trives i sol eller i halvskygge – dog kan du forvente, at den holder i mange år, og den har bestemt evnerne til at stå imod hvad end det danske klima har at byde på.

Plads og en smule sollys er stort set det eneste, som planten forlanger for at trives, dog vil den også gavne fra mellem gødning fra tid til anden, så du sagtens kan få lov at få jord under neglene.

Bladene på sommerfuglebusken er det, du vil se det meste af tiden. De er grønne og æggeformede, og de giver din have et flot udseende størstedelen af året. Dog vil de flotte blå blomster hurtigt stjæle opmærksomheden i perioden august til oktober, da det er her, at de blomstrer.

De har en størrelse på mellem 10 cm og 25 cm, så de er svære at se udenom, og så har de en behagelig duft, der tiltrækker sommerfugle til dit hjem.

Hvilke arter af sommerfuglebuske findes?

Sommerfuglebusken findes i mange farver og former. Der er en lang række forskellige arter, hvoraf nogle er mere almindelige end andre. Fælles for dem alle er dog, at de tiltrækker sommerfugle, hvilket er årsagen til navnet, der dækker over de mange forskellige variationer af den samme busk.

I alt findes der omtrent 150 forskellige arter af sommerfuglebuske, og de fleste er udbredt i troperne. Dog er der også mange forskellige arter, der passer ganske udmærket ind i det danske klima, da det er en hårdfør plante.

Nogle af de mest populære eller velkendte arter inkluderer:

 • Sommerfugleplanten ‘Dark Dynasty’
 • Sommerfugleplanten ‘Glass Slippers’
 • Sommerfugleplanten ‘Grand Cascade’
 • Sommerfugleplanten ‘Lavender Cascade’
 • Sommerfugleplanten ‘Pink Cascade’
 • Sommerfugleplanten ‘Prince Charming’
 • Sommerfugleplanten ‘Queen Of Hearts’
 • Sommerfugleplanten ‘Wisteria Lane’

Sommerfugleplanterne ovenfor er at typen, der kan klare det danske klima, og de har alle forskellige udseender, der varierer på den ene eller anden måde. Fælles for dem alle er dog den milde duft, som blomsterne giver, det store omfang, som planten fylder og den pragt, som planten altid bærer, uanset hvor den er placeret.

Sommerfugleplanten tiltrækker hurtigt opmærksomhed med den store størrelse og flotte blomster, og den passer perfekt til dig, der har en stor have, men hverken tid eller lyst til at benytte dine grønne evner på en masse små bede. Busken giver det ønskede udseende, kræver næsten ingen tid eller pleje og fylder så meget, at den taler for sig selv.

Alt afhængig af hvilken plante, du vælger, vil du også kunne bruge en sommerfuglebusk som hæk, og dermed give din ejendom den perfekte krans.

Beskæring af sommerfuglebusk: Sådan gør du

En sommerfuglebusk har godt af at blive beskåret en gang om året. Det er dog ikke noget, der kræver grønne fingre, så det ikke skal være det aspekt, der afholder dig fra at pryde din have med en busk fra sorten.

Beskæring af sommerfuglebusken giver en kompakt vækst og en rig blomstring, hvilket klart giver det bedste resultat. Derfor er det ikke kun for plantens skyld, men nærmere for havens, at du trimmer grenene og lader den stråle som aldrig før.

En beskæring af sommerfuglebusk er desuden også nødvendig, hvis frosten har været hård ved grenene. Selvom planten er modstandsdygtig overfor det danske klima, betyder det ikke, at den ikke kan tage skade.

Hvornår skal sommerfuglebuske beskæres?

Sommerfuglebusken skal beskæres når foråret melder sig. Det vil sige engang i april. Du skærer hele busken tilbage til omtrent 30 cm – hvis det er en dværg sommerfuglebusk eller blot en lavere variant, så helt ned til 15 cm – over jordoverfladen.

Beskæringen sikrer, at busken har plads til at danne nye og friske skud, så du får en storslået busk i sommerfuglebuskens blomstringstid.

I og med at det kun er en gang årligt, at beskæringen finder sted, er det noget, som alle bør kunne finde tid til.

Hvad er forskellen på syren og sommerfuglebusk?

Syrenen og sommerfuglebusken kan sammenlignes på mange måder. Udseendet er ikke så forskelligt, og begge bliver både store og flotte at se på i haven. Dog er de alligevel forskellige.

Blomstringstid

Først og fremmest blomstrer de to buske forskudt. Sommerfuglebusken blomstrer i perioden juli til september, mens syrenerne blomstrer først på foråret.

Størrelsen

Størrelsen på de to buske er også forskellige. Størrelsen på sommerfuglebusken varierer en del, men med undtagelse af de forskellige dværg sommerfuglebuske vil de ofte opnå en højde på mellem 2 meter og 3 meter. Syrenerne derimod ses ofte i en højde på omtrent 90 cm, hvilket er betydeligt mindre.

Dog kan både syrenerne og sommerfuglebusken bliver både større og mindre end den højde, som vi bedst kender dem i. Syrenerne kan for eksempel nå en højde på helt op til 4 meter, hvis du vælger den rette sort.

Beskæring

Beskæringen af de to planter er også forskellige. Faktisk er det den primære årsag til, at de to buske ikke kan stå sammen, hvilket ellers er en perfekt løsning på at undgå en tid i bedet, hvor det ser kedeligt ud.

Syrenerne vokser hurtigere end sommerfuglebusken, men jo oftere du klipper dem ned og beskærer dem, jo færre blomster får du. Det anbefales derfor, at du kun beskærer dem hvert 6 år og ellers lader dem være. Dog er det også en kraftig beskæring, som du har bedst af her.

Sommerfuglebusken har til gengæld bedst af at blive beskåret en gang om året. Blomsterne vokser tættere og flottere, hvis den beskæres lige inden blomstringsperioden, og derfor vil den få et bedre udseende i sin prime tid, hvis du vælger at gøre det.

Overvej i stedet at kombinere sommerfugleplanten med blomsterløg. Find en komplet guide om blomsterløg.

Vanding og gødning

Syrenerne har bedst af at stå vådt det første stykke tid. Du kan med fordel stille dem i vand inden plantning og sørge for at vande godt efter plantningen. Derudover skal du også fortsætte vandingen den første vækstsæson.

Det er modsat sommerfugleplanten, der gerne står lunt og tørt. Den har det bedst, hvis du stort set lader naturen stå for vandingen af planten.

I forhold til gødning er syrenerne også en smule mere krævende. De ser gerne, at du gøder dem 3 gange fra april til august, da det giver dem den optimale næring.

Sommerfuglebusken derimod trives bedst med en enkelt gødning lige inden blomsterne springer ud – altså engang i april, omtrent samme tidspunkt, som den ville gavne af at blive beskåret.

Hvornår blomstrer sommerfuglebusken?

Sommerfuglebuskens blomstringstid varierer en smule alt afhængig af hvilken art, som du har med at gøre. Fælles for de mange forskellige arter – og en stor fordel for dig som ejer – er dog, at sommerfuglebusken blomstrer i  lang en periode.

Perioden strækker sig helt fra juli til september og nogle gange længere end det – eller blot forskudt en smule.

I den lange periode vil du kunne nyde synet af de store, smukke og farverige blomster, der pryder og giver liv til haven – bogstaveligt talt. Du vil også kunne nyde synet af de mange sommerfugle, der tiltrækkes af den milde og behagelige duft, som blomsterne har at byde på.

Det herlige ved sommerfuglebusken er dog, at den ikke kun er smuk i blomstringsperioden. Den er også smuk i vintermånederne og i start forår, hvor bladene får lov at dominere looket på busken.

Derfor er det en god mulighed for dig, der er træt af visne planter og gerne vil have en have, der står knivskarpt til trods for vejret og temperaturen.

Hvilken jord skal du bruge til sommerfuglebuske?

Sommerfuglebusken er ikke sart, når det kommer til jorden, som du vælger at plante den i. Det varierer selvfølgelig en smule fra art til art, men som udgangspunkt er det ikke det, der skal være din største bekymring.

Ganske almindeligt havejord er udmærket, og busken trives fint her. Dog foretrækker den, at jorden er let tør frem for våd og tung. Derfor kan du med fordel undgå at vande den og blot lade den stå – også i sommerperioden, hvor solen har magt.

Hvis du har en meget tung jord i haven, så kan det være en god ide, at du blander den med enten lidt sand eller spagnum. Det er en nem løsning at kreere de absolut bedste forhold for din sommerfugleplante, og på den måde sikrer du også, at jorden er tilpas veldrænet.

Gødning til sommerfuglebusk: Sådan finder du den bedste

Ligesom at sommerfuglebusken ikke kræver alverden tanke angående den jord, som du vælger at placere den i, så bør det heller ikke være gødningen, der holder på dine tanker.

Dog kan du med fordel give den en omgang gødning i det sene forår – omkring maj – inden den skal til at danne blomster. Det kræver mere energi for planten at danne blomster, og du opnår et bedre resultat, hvis du vælger at benytte dig af muligheden.

En helt almindelig allround havegødning er ganske udmærket – som tidligere nævnt, er planten ikke sart, og du kan næsten ikke gå galt i byen.

I stedet for at gøde dine sommerfuglebuske kan du med fordel lægge kompost omkring planten i foråret og efteråret. Her fungerer komposten som en lun ”dyne” gennem vinterhalvåret, så rødderne ikke bliver kolde.

Sommerfugleplanten findes som sagt primært i de tropiske områder, så det kolde klima er ikke favorabelt – dog er det helt muligt at have dem stående i haven, selvom det danske klima kan blive koldt.

FAQ

Hvornår skal sommerfuglebuske beskæres?
Sommerfuglebusken skal beskæres inden blomstringsperiodens begyndelse.
Hvad er forskellen på syren og sommerfuglebusk?
Syrener og sommerfuglebuske er to forskellige planter, der ligner hinanden i udseende, men adskiller sig i mange andre forhold. Den største forskel ligger i, at syrenerne kræver mere pleje.
Hvornår blomstrer sommerfuglebusken?
Sommerfuglebusken blomstrer typisk i perioden juli til september.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme