De fleste haveentusiaster savner turene i haven, når det er vinter. Alligevel er det de færreste, der ser frem til at luge ukrudt.

Med det rigtige skuffejern bliver den tjans en hel del nemmere. Vi har samlet nogle af de bedste skuffejern, der gør havearbejdet mere overskueligt. Samtidig er det en miljøvenlig måde at komme ukrudtet til livs, hvor du undgår at bruge skadelige kemikalier.


I denne artikel får du et hurtigt overblik over nogle af de bedste skuffejern på markedet. Så er du godt klædt på til at gøre det rigtige køb.

Fiskars Classic – effektivt 2-vejs skuffejern med et godt greb

 • Lakeret skaft i asketræ
 • Kan både trække frem og tilbage
 • Nem at holde fast ved

Fiskars Classic

i samarbejde med PriceRunner

 

Danske Fiskars er et kvalitetsmærke som de fleste kender. Du har måske allerede en af de smarte cylinderklippere fra Fiskars, der har været med i vores test, eller andre Fiskars produkter derhjemme.
Hvis du synes dette skuffejern ser bekendt ud, så er det nok fordi det er en del af Fiskars Classic serie. Serien består af originaler udført i et tidløst design, hvor der er fokus på detaljerne. Det er de redskaber, vi kan kende fra vores barndom og som stadig lever helt op til tidens standarder.
Classic skuffejern fra Fiskars er, som navnet indikerer, et helt klassisk skuffejern, der fungerer lige som det skal, uden at det har en masse avancerede funktioner, man skal sætte sig ind i.
Det er beregnet til at fjerne ukrudt og egner sig bedst til havegange eller andre store overflade, hvor al beplantning skal fjernes. Det klarer skuffejernet nemt, da det er udstyret med et bredt blad, der kan fange meget ukrudt ad gangen.
Med Classic skuffejern får du et skaft, der har et godt og behageligt greb. Du kan bruge jernet i længere tid uden at få ondt i hænder eller ryg.
Dette skaft er, ligesom skafterne på de andre redskaber i Classic serien, lavet af asketræ. Træet er særligt udvalgt og gennemgår en grundig forarbejdning inden det bliver lakeret.
Det er et godt allround skuffejern, der befinder sig i den lave ende af prislejet. Det er det rette valg for dig, der vil fjerne ukrudt på et større areal på en nem og effektiv måde, og ikke vil bruge penge på et mere specialiseret redskab, hvis funktioner du alligevel ikke får brug for.

Specifikationer

 • Længde: 167,5 cm
 • Bredde: 23 cm

 

Fiskars QuikFit 1000738 – let skuffejern med udskifteligt hoved

 • Arbejder i begge retninger
 • Letvægt
 • 4,5/5 stjerner på Amazon

Fiskars QuikFit 1000738

Her hos Bomagasinet er vi ret vilde med QuikFit serien fra Fiskars. Den giver dig nemlig mulighed for at opnå et velassorteret redskabsskur, uden du behøver at bruge en masse plads eller penge. Det er en serie af haveredskaber med udskiftelige hoveder og skafter, så du kan bruge det samme redskab til flere forskellige ting.
QuikFit Skuffejern 1000738 er et bredt skuffejern, der kan bruges i begge retninger – du kan altså både skubbe og trække det. Det gør det ideelt til at fjerne ukrudt fra jorden.
Skuffejernet fungerer også godt til at løsne jorden i dine bede, så den bliver klar til, at du kan plante nye planter.
Med sin lave vægt kan skuffejernet sagtens bruges i længere tid ad gangen, uden det bliver for hårdt for din ryg eller dine arme. Det er også en fordel for dig, der gerne vil skåne din ryg for unødig belastning.
Det er et populært skuffejern blandt forbrugerne, hvilket tydeligt ses på den flotte rating på 4.5/5 stjerner, det har fået på Amazon.com. Her roser de tilfredse anmeldere især skuffejernet for at være robust og for at den er nem at klikke af og på skaftet.

Når du køber QuikFit Skuffejern 1000738, skal du være opmærksom på, at det kun er hovedet du får. Der følger ikke automatisk et skaft med, da det jo er meningen, at du f.eks. køber ét skaft og flere forskellige udskiftelige hoveder til det. Både skafter og hoveder i QuikFit serien har dog nogle meget rimelige priser, og du kan helt sikkert spare mange penge på at købe de udskiftelige hoveder, fremfor at købe hele redskaber.
Det er et godt skuffejern til dig, der skal i gang med at opbygge dit sortiment af haveredskaber og som er på udkig efter et produkt, der gør det nemt og hurtigt at fjerne ukrudt.

Specifikationer

 • Vægt: 358 g
 • Længde: 25 cm
 • Bredde: 15,5 cm
 • Kan sættes på forskellige QuikFit skafter

QuickFit Skuffejern 1000676 – brugervenligt skuffejern med udskifteligt hoved

 • Letvægtsprodukt
 • Høj kvalitet
 • Effektiv til at fjerne mos

QuickFit Skuffejern 1000676

Endnu et skuffejern fra den smarte QuikFit serie. QuikFit Skuffejern 1000676 har en anderledes udformning og bruges til andre formål end QuikFit Skuffejern 1000738, der er beskrevet ovenover. Du kan vælge det ene skuffejern fremfor det andet, men du kan også købe dem begge og skifte mellem dem efter behov.
Dette skuffejern er særligt egnet til at fjerne ukrudt og mos. Det har en trekantet form, hvor du kan bruge de indvendige hjørner af trekanten til f.eks. at fjerne mos, der sidder mellem fliser eller på din terrasse. Et godt tip til en rigtig flot og velholdt terrasse er at rengøre den med en af de gode højtryksrensere, vi tidligere har testet, efter du har fjernet det værste mos med skuffejernet.

QuikFit Skuffejern 1000676 har et skarpt blad, der effektivt bearbejder jorden og fjerner ukrudt. Hovedet er lakeret, hvilket giver det ekstra stabilitet, og det er lavet af Boron stål, der gør det særligt holdbart.
Det har en meget lav vægt og er enormt let at bruge. På amazon.com har de mange tilfredse købere givet jernet en samlet rating på 4.5/5 stjerner. Her påpeger de bl.a. hvor nemt det er at udskifte de mange QuikFit hoveder og skafter.  

Specifikationer

 • Vægt: 241 g
 • Længde: 29,5 cm
 • Bredde: 12,5 cm
 • Kan sættes på forskellige QuikFit skafter

Combisystem skuffejern – bredt skuffejern med skarpe kanter

Combisystem skuffejern

Gardena er et kendt mærke indenfor haveredskaber. De laver blandt andet gode vertikalskærere som vi før har testet flere af.
Combisystem skuffejern fra Gardena minder om de to QuikFit skuffejern fra Fiskars, da Gardenas combisystem fungerer på samme måde med udskiftelige skafter og hoveder.
Hvorvidt man er til det ene mærke fremfor det andet, er en smagssag. Nogle af fordelene ved Gardenas combisystem er dog, at de kan forlænges, så du opnår den bedste arbejdsstilling, og de er lavet med særligt ergonomiske greb.
Du skal være opmærksom på ikke at komme til at blande de to mærker, for du kan f.eks. ikke sætte et QuikFit hoved på et combisystem skaft. Har du allerede produkter fra det ene mærke som du er glad for, er det nok bedst, du holder dig til det.
Dette combisystem skuffejern er yderst brugbart, når du hurtigt og effektivt vil fjerne ukrudt i din have. Det er et bredt jern, der har skarpe kanter hele vejen rundt, så det nemt kan skubbe ukrudtet op af jorden.
Det kan kombineres med alle Gardenas combisystem-skafter, men Gardena anbefaler selv, at du bruger det med et skaft på 150 cm.
Skuffejernet er meget robust og holdbart. Derfor har det en garantiperiode på hele 25 år. Det er altså et redskab, du vil få glæde af langt ud i fremtiden.
Det er et budgetvenligt skuffejern og med de mange smarte redskaber, der er en del af combi-systemet, kan du hurtigt anskaffe dig et bredt sortiment af haveredskaber på en billig og pladsbesparende måde.

Specifikationer

 • Bredde: 18 cm
 • Materiale: stål
 • Beklædning: duroplast

Ergonomic Skuffejern – robust og ergonomisk korrekt skuffejern

At luge ukrudt kan være meget hårdt og belastende for din ryg, især hvis du ikke bruger de rigtige redskaber. Ergonomic skuffejern fra Fiskars er det rette produkt til dig, der er opmærksom på at skåne din ryg. Det kan være du i forvejen har en tendens til at få ondt i ryggen, og du gerne vil undgå, at havearbejdet gør det værre. Det kan også være, at du bare gerne vil forebygge rygproblemer i fremtiden.
Ergonomic fra det populære mærke Fiskars er en hel serie af haveredskaber, der er særligt ergonomisk designede. Du kan både få langskaftede og kortskaftede redskaber i denne serie. Ergonomic Skuffejern har et S-formet skaft, der giver dig en god arbejdsstilling og aflaster din ryg og dine skuldre.
Her hos redaktionen lægger vi meget vægt på korrekte arbejdsstillinger og vi bliver altid glade for at se redskaber, som skuffejernet her, hvor der er fokus på, at man kan bruge dem uden at belaste sin krop.

Det er ikke kun det ergonomiske design, der er en fordel ved skuffejernet. Det har også et meget skarpt blad, der gør, at det nemt og effektivt fjerner selv genstridigt ukrudt.
Skaftet er udstyret med et håndtag i blødt plast. Det er skridsikkert, så du har et godt greb, når du arbejder med redskabet.

Skuffejernet er meget robust og vil holde i mange år. Samtidig er prisen i den lave ende, men du får alligevel masser af kvalitet for pengene. 

Specifikationer

 • Længde: 155 cm
 • Bredde: 19,5 cm
 • Vægt: 1040 g

 

Stainless Steel Long Handled Dutch Hoe – engelsk designet kvalitetsskuffejern

Det engelske mærke Kent & Stowe er måske ikke så kendt herhjemme, men vi er alligevel ret vilde med deres redskaber. De er nemlig lavet i høj kvalitet og er kendte for at være bygget til at holde i mange år.
Skuffejernet her er håndlavet, og er bestemt også et kvalitetsprodukt. Det er velegnet til brug i alle jordområder og med et skarpt blad, skærer det nemt gennem ukrudtets rødder.
Bladet har en trekantet form, der gør det muligt at gå direkte og præcist efter ukrudtet, uden at de omkringliggende planter tager skader. Det er også ideelt til at trimme kanterne på dine bed i haven, så de står helt skarpt. Bladet er lavet i rustfrit stål, hvilket gør det modstandsdygtigt overfor den fugt, det ikke kan undgå at komme i kontakt med i jorden.
Skaftet på skuffejernet er lavet af FSC godkendt asketræ. At det er FSC godkendt betyder, at det er lavet af træ, der kommer fra velholdte skove, der lever op til nogle særlige krav om bæredygtighed og socialt ansvar. Når du køber FSC godkendte træprodukter, er du med til at sikre fremtidens skove.
Ask er en af de bedste træsorter til at lave skafter. Det er nemlig både enormt hårdt og har en vis fleksibilitet. Skaftet på skuffejernet her er både holdbart og har et godt greb.
Skuffejernet fra Kent & Stowe har en god højde, så du kan stå ret op og ned mens du bruger det og undgå at arbejde foroverbøjet.
Køberne på amazon.co.uk er også begejstrede for skuffejernet, og har givet det en samlet rating på 4.7/5 stjerner. Det får især ros for den lette vægt og for, at man virkelig kan mærke, at det er et redskab i høj kvalitet.
Selvom dette skuffejern rent prismæssigt ligger i den høje ende, er det altså alle pengene værd, for dig der sætter pris på håndlavet kvalitet og bæredygtighed.

Specifikationer

 • Længde: 160 cm
 • Diameter på skaft: 32 mm
 • Materialer: FSC godkendt asketræ og rustfrit stål

Hvordan vælger du det bedste skuffejern?

Der findes rigtig mange skuffejern på markedet, så det kan være svært at finde lige netop det jern, der passer bedst til dig.
Først og fremmest bør du overveje, hvad du skal bruge dit skuffejern til. Der findes nemlig forskellige typer skuffejern til forskellige opgaver i haven. Nogle er særligt egnede til at vende jorden og gøre den klar til nye planter, nogle fjerner nemt ukrudt uden at beskadige beplantningen omkring ukrudtet, og andre bruges til at grave små huller eller lange rækker til at plante frø i.

Vælg det skuffejern, der egner sig bedst til netop den opgave, der skal udføres i din have. Måske er det nødvendigt at købe flere skuffejern, hvis du f.eks. både vil rydde et større areal for al ukrudt og småbeplantning, og samtidig fjerne ukrudt mere præcist og forsigtigt i dine blomsterbede.
Når du vælger et skuffejern, bør du også teste, at det passer til din højde. Hold jernet lodret op mod din krop. Hvis toppen af jernet når til et sted mellem din armhule og din skulder, har det den rigtige størrelse. Du skal også kunne holde skuffejernet uden at bøje for meget i ryggen.

Hvordan bruger du et skuffejern?

Det er vigtigt, du har et korrekt brug af dit skuffejern, både så du får mest muligt ud af det, men også så du undgår at få ondt i ryggen.
Først og fremmest er det bedst at bruge jernet, når jorden er tør. Hvis jorden er våd, vil det være svært at løsne jorden og skære ukrudtets rødder over. Derfor er det også godt at bruge skuffejernet om morgenen, inden du vander i din have.
Stå med ret ryg, når du bruger skuffejernet. Det er ikke meningen, at du skal bøje i ryggen, og det kan også være en skadelig arbejdsposition, hvis du befinder dig i den i lang tid ad gangen. Hold skuffejernet med begge hænder som du ville holde en fejekost.
Sæt skuffejernet i jorden, så bladet lige når lidt ned i det øverste jordlag. Skub jernet i en flydende bevægelse for at fjerne ukrudtet. En gang imellem kan du skifte, hvilken hånd du styrer det med, så du ikke overbelaster den ene hånd.

Hvor ofte skal du fjerne ukrudt?

Forskellige haveejere har forskellige holdninger til ukrudt. Nogen ser det som en fordel at lade ukrudtet stå, da det glæder havens dyr og insekter, og er med til at skabe biodiversitet. Andre vil gerne have et mere rent udtryk i haven som de selv kan styre.
Hvis du gerne vil fjerne ukrudtet, eller i hvert fald tæmme det, kan du som udgangspunkt vælge mellem to tilgange:

 • Du kan starte med at luge dine bede igennem i marts/april og gøre det ca. en gang hver tredje uge frem til sankthans.
 • Du kan også gå en runde i din have hver eller hver anden dag, og bare fjerne det ukrudt, du møder på din vej. På den måde føles det ikke som surt havearbejde.

Begge tilgange er egentlig lige effektive, så det er mest et spørgsmål om, hvorvidt du foretrækker at luge få gange i løbet af foråret og sommeren, men gøre det meget grundigt, eller om du er mere til at luge hyppigere, men i kortere tid og mindre struktureret. 

FAQ

Hvad er et skuffejern?

Et skuffejern er et haveredskab, der består af et langt skaft med et metalblad for enden. 

Hvordan vælger man et skuffejern?

Du bør overveje dine egne behov, når du vælger et skuffejern. Der findes forskellige jern til forskellige opgaver i haven. Derudover skal du være opmærksom på at vælge et, der passer til din højde.

Hvad bruger man et skuffejern til?

Man bruger et skuffejern til at løsne ukrudt og vende jord ved at skubbe jernet henover det øverste jordlag. 

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar