De bedste opvaskemaskiner vasker både rent og tørt, samtidig med at de er billige i drift. Her er det især Bosch og Siemens der klarer sig godt, og derfor placerer de sig stadig øverst i de nyeste testresultater. Du behøver således ikke investere et stort beløb i jagten på en god opvaskemaskine, da de bedste modeller fås til meget fornuftige priser.

I denne artikel får du et samlet overblik over de opvaskemaskiner, vi vurderer at være bedst lige nu. Iblandt vores anbefalinger finder du billige modeller til underbygning, diskrete modeller til integration og smalle modeller til mindre husholdninger.

Herunder er top 3 af de i alt 8 opvaskemaskiner vi omtaler i denne artikel:

Bosch SMU46CW02S

Bedste opvaskemaskine til underbygning. På trods af skærpede krav til vaskeevnen, klarer denne opvaskemaskine sig så godt at den bliver bedst i test. Den fås til en meget fornuftig pris på nettet.


Bedste pris: 3.887,00

Køb hos Wupti

 • Testvinder – Tænk (2017)
 • Godt køb – Råd & Rön (2017)

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Bosch SMU46CW02S klarer sig samlet set bedst i de nyeste opvaskemaskine tests, som stiller skrappere krav til vaskeevnen. Med denne opvaskemaskine er det dog ikke noget problem at få vasket tallerkener og bestik rene og tørre, for den kan nemlig klare lidt af hvert. Oven i de gode praktiske egenskaber er SMU46CW02S også en energivenlig og støjsvag vaskemaskine, der fås til en meget fornuftig pris på nettet.

Om: Bosch SMU46CW02S er en hvid A+++ opvaskemaskine til underbygning. Den har tørreevne A og plads til 13 kuverter, hvilket er normalt for en opvaskemaskine til underbygning i standardstørrelse.

Indretningen af denne opvaskemaskine er holdt så simpel som muligt, med højdejusterbar overkurv og underkurv med klassisk bestikkurv. Bestikkurven har selvfølgelig et håndtag og kan derfor medbringes til køkkenskuffen hvor du har knive og gafler liggende. Det gør tømningen let og hurtig.

På det digitale betjeningspanel har du overblik over programvalg, tillægsfunktioner og vaskeforløbet. Der er også en timerfunktion og et display, der viser tid til programstart og efterfølgende resterende tid under drift.

Til denne opvaskemaskine er der 6 programmer: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Øko 50 grader, Glas 40 grader, Super 60 grader og Forskyl. Derudover har maskinen 3 tillægsfunktioner: VarioSpeed Plus (optimering af vasketid), HygiejnePlus (skylning på op til 70 grader) og ExtraDry (ekstra tørring).

Specifikationer:

 • Energiklasse: A+++
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 44 dB
 • Antal kuverter: 13
 • Energiforbrug, årligt: 234 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 2660 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
3.887,00 kr. 0,00 kr. 3.887,00 kr. Til butik »

Electrolux ESL7540RO

Topscorer med ergonomiske fordele. Denne integrerbare opvaskemaskine klarer sig rigtig godt i test og har ComfortLift, så du kan hæve underkurven når den skal fyldes og tømmes.


Bedste pris: 8.595,00

Køb hos Skousen

 • Topscorer – Tænk (2016)
 • Topscorer – Råd & Rön (2016)
 • Gode anmeldelser

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Electrolux ESL7540RO er det perfekte valg til dig der ønsker en diskret løsning med masser af komfortfunktioner. Den fuldintegrerede opvaskemaskine klarer sig godt i test og har en unik ComfortLift funktion, som løfter underkurven op i en god arbejdshøjde. Dermed bliver det nemmere at få de store tallerkener, tunge gryder og fade på plads, uden at du skal overbelaste ryggen. Det er med andre ord en god opvaskemaskine til dig, der eksempelvis har problemer med ryggen.

Om: Electrolux ESL8820RA er en fuldintegreret opvaskemaskine, hvilket betyder at den leveres uden frontplade og derfor skal monteres bag køkkenlågen. Det er en A++ opvaskemaskine med kapacitet til 13 kuverter, hvilket svarer til en familie på 4 personers daglige behov. Ydermere har den tørreevne A, hvilket betyder god tørring af såvel tallerkener som plastikbøtter. Lydniveauet når op på små 44 dB under vask, hvilket er standard for opvaskemaskiner i denne klasse.

Electrolux-opvaskemaskinen er indrettet med underkurv, overkurv og bestikbakke øverst. Her har man dog gjort selve bestikbakken udtagelig, så den kan løftes over til skuffen og tømmes der. Derudover er underkurven udstyret med en ComfortLift-funktion, som gør det muligt at løfte den op i samme højde som overkurven. Dette gør det lettere at fylde og tømme opvaskemaskinen, fordi du ikke skal bukke dig ned for at få fat i de tungeste emner. Der er også særlige holdere til vinglas, der med små klemmer holder de sarte glas på plads så de ikke kan kurre rundt og slå revner.

I denne opvaskemaskine er der 7 indbyggede programmer: AutoFlex 45-70 grader, Økonomi 50 grader, FlexiWash, Glasprogram 45 grader, Intensiv 70 grader, Kvik+ 60 grader og Skyl. Derudover er der 3 tillægsfunktioner: MyFavorite (vælg dit foretrukne program med ét tryk), XtraDry (ekstra tørring – velegnet til plastikbøtter) og TimeManager (optimerer programmets varighed).

Specifikationer:

 • Energiklasse: A++
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 44 dB
 • Antal kuverter: 13
 • Energiforbrug, årligt: 270 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 3080 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
7.736,00 kr. 0,00 kr. 8.595,00 kr. Til butik »
8.595,00 kr. 0,00 kr. 8.595,00 kr. Til butik »

Siemens SR46M280SK

God smal opvaskemaskine til 10 kuverter. Hvis pladsen er trang, er en smal opvaskemaskine det rette valg. SR46M280SK bliver topscorer i test, og den er både støjsvag og hurtig.


Siemens-sr46m280sk-smal-opvaskemaskine

Bedste pris: 2.632,00

Køb hos Whiteaway

 • Topscorer – Tænk (2016)
 • Topscorer – Råd & Rön (2016)
 • Gode anmeldelser

Farver:

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Denne opvaskemaskine er en smal model, og derfor er den velegnet til det lille køkken med begrænset plads. På trods af det kompakte design klarer den sig faktisk så godt, at den bliver topscorer hos både Tænk og Råd & Rön. Flere købere bemærker desuden, at den er både støjsvag og hurtig, hvilket er en fordel for dig der eksempelvis bor i lejlighed og gerne vil have opvasken klaret hurtigt.

Siemens SR46M280SK har alle gængse funktioner. Deriblandt er det værd at nævne det digitale display, timerfunktion og mulighed for at tilvælge varioSpeed og ekstra tørring til opvaskeprogrammerne. Alt i alt er maskinen således det bedste køb til det lille køkken.

Om: Siemens SR46M280SK er et godt køb hvis du ønsker en lille opvaskemaskine uden at gå på kompromis med funktioner og effektivitet. På trods af at den kun måler 45 centimeter i bredden, er der plads til 10 kuverter. Det er 3-4 kuverter mindre end i de almindelige modeller, men til den lille familie er det tilstrækkeligt.

Opvaskemaskinen er en almindelig model til underbygning, og den tilsluttes direkte til koldtvandshanen ligesom det gælder for andre modeller i denne artikel. I lågen er der et digitalt display i midten og betjeningspanel i siderne. Her kan du vælge programmer, tilvalgsfunktioner og indstille timerfunktionen til at udskyde programstart med 1-24 timer.

I denne opvaskemaskine er der 6 standardprogrammer: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Øko 50 grader, Glas 40 grader, Lyn 45 grader og Forskyl. Derudover er der 3 tillægsfunktioner: intensivZone (til f.eks. ovnfaste fade etc.), varioSpeed (optimering af programmets tidsforbrug) og Ekstra Tørring.

Det siger køberne:

“Har nu haft maskinen i over en måned, og er meget tilfreds. Den er stille og vaskeresultatet er godt.” – 5 stjerner

– Dalar90, kunde hos Whiteaway Sverige

“Har haft maskinen i nogle uger og er meget tilfreds. Utroligt stillegående hvilket er et stort plus når man bor i lejlighed!” – 5 stjerner

– Elin92, kunde hos Whiteaway Sverige

“God maskine med god plads idet bestikket bliver vasket øverst. Lydløs og slukker automatisk efter endt vask, så den ikke bare står og lyser(…)” – 5 stjerner

– Arnold, kunde hos Whiteaway

Specifikationer:

 • Energiklasse: A+
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 44 dB
 • Antal kuverter: 10
 • Energiforbrug, årligt: 237 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 2660 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
2.860,00 kr. 0,00 kr. 2.632,00 kr. Til butik »
3.100,00 kr. 0,00 kr. 3.100,00 kr. Til butik »

Gram OMI 60-37 T

Integrerbar opvaskemaskine til fornuftig pris. Her får du en god kombination af egenskaber og lavpris. Gram OMI 60-37 T klarer sig godt i test og fås til en meget fornuftig pris på nettet.


Bedste pris: 3.307,00

Køb hos Whiteaway

 • Topscorer – Tænk (2016)
 • Topscorer – Råd & Rön (2016)

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Gram OMI 60-37 T er en god løsning, hvis du søger en billig integrerbar opvaskemaskine. Den klarer sig godt i test hos både Tænk og Råd & Rön, og så har den en lang række nyttige programmer og tillægsfunktioner, som gør den alsidig i brug. Opvaskemaskinen har desuden plads til hele 14 kuverter, hvilket er i den høje ende for opvaskemaskiner i denne størrelse. Og til en meget fornuftig pris på nettet, er den et af de bedste køb i øjeblikket.

Om: Gram OMI 60-37 T er en billig integrerbar A++ opvaskemaskine med et simpelt design og indretning. Den har tørreevne A og plads til 14 kuverter, hvilket er en smule højere end gennemsnittet for disse modeller.

Indretningen i denne opvaskemaskine består af en højdejusterbar overkurv, samt underkurv med bestikbakke. Betjeningspanelet findes i toppen af lågen, og her kan du vælge programmer og aflæse deres varighed i det lille digitale display.

Der er i alt 9 programmer i denne opvaskemaskine: Auto, 60 min. Quick&Clean, Quick 30 min. 35 grader, Øko 50 grader, Intensiv 70 grader, Skåneprogram 40 grader, Normal 55 grader, Daglig 60 grader og Forvask. Derudover er der også mulighed for at indstille opvaskemaskine til halv opfyldning, så den nedsætter forbruger hvis den ikke er helt fyldt op.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A++
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 44 dB
 • Antal kuverter: 14
 • Energiforbrug, årligt: 266 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 3640 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
3.349,00 kr. 0,00 kr. 3.307,00 kr. Til butik »
3.236,00 kr. 0,00 kr. 3.595,00 kr. Til butik »
7.299,00 kr. 0,00 kr. 7.299,00 kr. Til butik »

Siemens SX75M039EU

Integrerbar topscorer med ekstra højde. Denne integrerbare opvaskemaskine har 5 centimeter ekstra højde i vaskerummet. Det er især praktisk til dig, der ønsker ekstra plads i kurvene.


Bedste pris: 7.289,00

Køb hos De3bedste

 • Topscorer – Tænk (2016)
 • Topscorer – Råd & Rön (2016)
 • Gode anmeldelser

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Siemens SX75M039EU er en ekstra høj model. Det betyder at vaskerummet er 5 centimeter højere, hvilket også giver plads til større spækbrætter og kander, som der ellers ikke ville være plads til i en almindelig opvaskemaskine. Den klarer sig godt i test hos Tænk og Råd & Rön, og så får den gode anmeldelser af køberne, som generelt er glade for den. Har du således et moderne køkken med plads til en stor opvaskemaskine, er Siemens SX75M039EU et rigtig godt valg. På trods af at den er større end normalt, fås den faktisk også til en fornuftig pris på nettet.

Om: Siemens SX75M039EU er en integrerbar opvaskemaskine med et vaskerum, som er 5 centimeter højere end normalt. Det betyder at der er mere plads til eksempelvis spækbrætter eller kander, som ubesværet kan stå på højkant. Opvaskemaskinen er i energiklasse A++ og har tørreevne A, med plads til 13 kuverter.

Indretningen af vaskerummet er klassisk med en højdejusterbar overkurv og en underkurv med bestikkurv. Betjeningen foregår via et betjeningspanel i toppen af lågen, hvor der ved hjælp af trykknapper kan vælges program og tillægsfunktioner. I bunden af opvaskemaskinen kan ses et infoLight, som lyser ned på gulvet og viser at opvasken er igang.

Siemens SX75M039EU har 5 programmer: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Øko 50 grader, Lyn 45 grader og Forskyl. Derudover har den 2 tillægsfunktioner: intensivZone og varioSpeed.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A++
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 46 dB
 • Antal kuverter: 13
 • Energiforbrug, årligt: 262 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 2660 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
7.289,00 kr. 0,00 kr. 7.289,00 kr. Til butik »

Electrolux ESF5545LOW

Topscorer med gode funktioner. Electrolux ESF5545LOW klarer sig godt i test, og har mange nyttige funktioner. Deriblandt ekstra tørring og turboknap.


Bedste pris: 3.499,00

Køb hos Skousen

 • Topscorer – Tænk (2017)
 • Topscorer – Råd & Rön (2017)
 • Gode anmeldelser

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Electrolux ESF5545LOW er en fornuftig A+++ opvaskemaskine med gode egenskaber. Den klarer sig godt i test hos både Tænk og Råd & Rön, og er det perfekte valg til familien der ønsker fleksible programmer med mulighed for at vælge ekstra tørring eller tidsoptimering. Opvaskemaskinen har desuden en unik funktion, i og med den åbner lågen 10 centimeter ved programslut. Det betyder at dit service får lov at lufttørre, så de sidste vanddråber får lov at fordufte i stedet for at blive siddende. Alt i alt en rigtig god og funktionel opvaskemaskine, der oven i købet fås til en god pris på nettet.

Om: Electrolux ESF5545LOW er en A+++ opvaskemaskine til underbygning med plads til 13 kuverter. Den har tørreevne A og vasker med et lydniveau på 44 dB, hvilket er standard for denne klasse. Derudover har den indbygget timerfunktion så du kan forsinke programstart med op til 24 timer.

Indretningen i denne opvaskemaskine består af en over- og underkurv, samt aftagelig bestikkurv. Der er desuden særlige pladser til høje glas, hvor de holdes på plads under vasken. Der er selvfølgelig fleksible hylder og holdere flere steder, som kan løftes eller lægges ned efter behov.

En særlig funktion i denne opvaskemaskine er AirDry-teknologien, som automatisk åbner lågen 10 centimeter ved programmets slutning. Det betyder at den varme service får lov at lufttørre, så de sidste vanddråber fordamper ved hjælp af frisk luft udefra.

Maskinen har disse 6 programmer: AutoFlex 45-70 grader, Økonomi 50 grader, Glasprogram 45 grader, Intensiv 70 grader, Kvik+ 60 grader og Skyl. Derudover har den tillægsfunktionerne XtraDry (ekstra tørring) og TimeManager (tidsoptimering), som gør det muligt at effektivisere programmerne efter behov.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A+++
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 44 dB
 • Antal kuverter: 13
 • Energiforbrug, årligt: 234 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 2775 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
4.349,00 kr. 0,00 kr. 3.499,00 kr. Til butik »
4.349,00 kr. 0,00 kr. 4.349,00 kr. Til butik »

Bosch SMU24AW02S

Simpel opvaskemaskine til lav pris. Denne opvaskemaskine er til underbygning, og fås til en rigtig god pris på nettet. Den har alle gængse funktioner og klarer sig fint i test.


Bedste pris: 2.704,00

Køb hos Wupti

 • Topscorer – Tænk (2017)
 • Topscorer – Råd & Rön (2017)

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Hvis du er ude efter en simpel opvaskemaskine til en god pris, er Bosch SMU24AW02S et godt valg. Den klarer sig fint i test og har alle de grundlæggende programmer, der er nødvendige i hverdagen. Opvaskemaskinen er en klassisk hvid model til underbygning, og den er perfekt til den mindre husholdning, sommerhuset eller lejligheden. På trods af den lave pris og de nye skrappe testkrav, klarer opvaskemaskinen sig fint i den praktiske del af testen. Den er således et rigtig fornuftigt køb for dig, der ønsker en billig og funktionel opvaskemaskine.

Om: Bosch SMU24AW02S er en simpel opvaskemaskine med en række grundlæggende funktioner. Den har en klassisk hvid front uden display, men derimod vælger du program via drejeknap og programmets forløb vises ved hjælp af dioder der markerer processen fra start til slut. Der er desuden mulighed for tidsforvalg, så du kan udskyde starten med 3, 6 eller 9 timer.

Opvaskemaskinen er holdt i vanlig indretning med højdejusterbar overkurv og en underkurv med tilhørende bestikkurv.  Der er plads til i alt 12 kuverter, hvilket er gennemsnitligt for denne type opvaskemaskiner.

SMU24AW02S har 4 grundlæggende programmer: Normal 65 grader, Øko 50 grader, Glas 40 grader og Forskyl. Derudover kan der tilvælges VarioSpeed, hvis du ønsker at optimere tidsforbruget i de enkelte programmer.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A+
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 50 dB
 • Antal kuverter: 12
 • Energiforbrug, årligt: 290 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 3300 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
2.704,00 kr. 0,00 kr. 2.704,00 kr. Til butik »
3.149,00 kr. 0,00 kr. 3.149,00 kr. Til butik »
3.499,00 kr. 0,00 kr. 3.219,00 kr. Til butik »

Asko D54364IS

Flot stilrent design. Denne opvaskemaskine er rummelig, og lavet i et meget stilrent design. Den fås med front i hvid eller rustfrit stål.


Asko-d54364is-opvaskemaskine
Asko D54364IS er en rummelig opvaskemaskine i et stilrent design. Den har skjult greb og meget fleksibel indretning.

Bedste pris: 8.499,00

Køb hos Skousen

Farver:

Derfor anbefaler vi denne opvaskemaskine: Hvis du ønsker mere af din opvaskemaskine end funktionaliteten, så er Asko D54364IS en flot og stilsikkert investering. Den har en helt ren overflade af rustfrit stål, og håndtaget er skjult bag en lille låge. Alle funktionerne styres via et lille display i højre side, som aktiveres efter tryk på tænd-knappen til venstre. Alt i alt en rigtig flot opvaskemaskine, som også har timer-funktion og et meget fleksibelt kurvesystem.

Om: Asko D54364IS er en A+++ opvaskemaskine med plads til op mod 13 kuverter. Den har ligeledes tørreevne A som andre modeller i denne prisklasse, indbygget timer-funktion til udskudt programstart og et støjniveau på små 44 dB.

Indretningen er holdt så klassisk og funktionel som muligt, hvilket betyder at tallerkenrækken i underkurven kan lægges ned, ligesom du kan justere overkurven alt efter behov. Det gør det muligt at vaske alt fra vinglas til ildfaste fade. Bestikkurven er ligeledes af den klassiske type, som kan afmonteres og tages med over til skuffen ved tømning.

I Asko D54364IS finder du disse 6 programmer: Auto, Gryder 60 grader, Normal 60 grader, Hurtig 30 grader, Øko 50 grader og Skylning. Derudover har opvaskemaskinen to tilvalgsfunktioner: Høj temperatur og lang tørring.  Ved autoprogrammet justerer opvaskemaskinen selv mængden af vand og temperaturen, alt efter hvor fyldt opvaskemaskinen er.

Det siger køberne:

“Fantastisk maskine, nu er opvasken tør hver gang, meget tilfreds kunde” – 5 stjerner

– Bjarne, kunde hos Whiteaway

Specifikationer:

 • Energiklasse: A+++
 • Tørreevne: A
 • Støjniveau: 44 dB
 • Antal kuverter: 13
 • Energiforbrug, årligt: 233 kWh
 • Vandforbrug, årligt: 2926 liter
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
7.649,00 kr. 0,00 kr. 8.499,00 kr. Til butik »
8.999,00 kr. 0,00 kr. 8.999,00 kr. Til butik »

Sådan vælger du den rette opvaskemaskine

Når Tænk og de andre medlemsorganisationer tester opvaskemaskiner, foregår det ud fra en række forudbestemte kriterier. Hver opvaskemaskine vurderes således efter hvor godt de klarer sig i de forskellige testscenarier, og hvert kriterie udgør så en procentdel af den samlede bedømmelse.

Vigtigst at opvaskemaskinen vasker og tørrer ordentligt

Hos Tænk og Råd & Rön vægtes vaske- og tørreevnen højest i den samlede bedømmelse. Det er nemlig vigtigt, at din nye opvaskemaskine vasker rent og tørrer bestik og service ordentligt. Især plastikbøtter kan være svære at få tørre i maskine, så her skilles de middelmådige opvaskemaskiner typisk fra de gode.

Forbruget af vand og el vægtes også højt, ligesom brugervenligheden og manualen også er vigtige parametre.

Funktionaliteten er også vigtig

Som det fremgår herover, så vægtes et kriterie som brugervenlighed og manual kun med 18% af den samlede bedømmelse. Men de fleste køber jo netop en opvaskemaskine for at det skal være nemt, og derfor er det vigtigt at du gør dine egne erfaringer og kigger på indretningen og funktionerne på de f0rskellige modeller.

Herunder vil vi kort ridse op, hvilke egenskaber der kan være nyttige at overveje:

Bestikbakke eller -kurv?

En af de største forskelle på opvaskemaskinerne er måden, hvorpå de har indrettet kurvene til bestikket. I nogle modeller er bestikket således placeret i en kurv med håndtag, som kan tages op og bæres over til skuffen. På andre modeller er bestikkurven erstattet af en bestikbakke, der trækkes ud som en almindelig skuffe. Her placeres bestikket i individuelle holdere, så det ikke klumper sammen og snavs ikke kan gemme sig.

Bestikkurven foretrækkes af mange. Men de små huller, som holder bestikket oprejst, kan volde problemet ved bestik med store håndtag. Her er bestikbakken et bedre valg, da der er mere plads til de enkelte bestik-stykker.

Hvor fleksible skal kurvene være?

De billigste opvaskemaskiner har typisk to standardkurve, som ikke er særlig fleksible. På de lidt dyrere modeller har du til gengæld mulighed for at lægge tallerkenrækkerne ned, så der bliver mere plads til skåle, gryder og fade. Der er typisk også bedre støtte til dine sarte vinglas og andet udstyr i anormale størrelser.

I visse opvaskemaskiner kan kurvene også justeres op eller ned uafhængigt af hinanden, så du får god mulighed for at udnytte pladsen i maskinen.

Tilvalgsfunktioner – ekstra tørring kan være nyttigt

Flere opvaskemaskiner har en tilvalgsfunktion, som forlænger tørretiden. Det kan især være nyttigt, hvis du tit vasker plastikbøtter eller madkasser. Flere Bosch- og Siemens opvaskemaskiner har eksempelvis denne funktion.

Vær dog opmærksom på, at ekstra tørring forbruger mere energi. Tallerkener og glas bør som udgangspunkt altid blive helt tørre på et almindeligt program.

En anden smart tilvalgsfunktion er muligheden for at vaske en halvfuld maskine. Så skruer opvaskemaskinen ned for forbruget, hvilket er gavnligt hvis du en gang imellem gerne vil have mulighed for at sætte en vask igang før opvaskemaskinen er helt fuld.

Timer-funktion – så kan du planlægge opvasken

De fleste opvaskemaskiner har idag en indbygget timer-funktion, der gør det muligt at udskyde programstart fra 1 til 24 timer. Det giver blandt andet mulighed for at planlægge hvornår opvaskemaskinen skal gå igang, og det kan blandt andet være nyttigt hvis du generes af støj fra maskinen mens den vasker. Med timer-funktionen kan du således sætte opvaskemaskinen til at vaske om eftermiddagen, så den er klar til at blive tømt når du kommer hjem. Dermed undgår du også at eventuelle vandrester får lov at ligge i længere tid, da der kan komme aflejringer på dit service.

Testkilder

For at give dig et overblik over hvilke laboratorie-test der har givet grundlag for kåringen af de bedste modeller i denne artikel, så har vi valgt at liste dem herunder, så du selv kan gå i dybden med dem, hvis du ønsker.

Forbrugerrådet Tænk (28. august 2017)

Tænk har i august 2017 testet opvaskemaskiner i samarbejde med Råd & Rön og andre europæiske forbrugerorganisationer. Testen er ny og stiller større krav til vaskeevnen, men kriterierne fordeler sig som i tidligere tests. Opvaskemaskinerne fra 2016 og tidligere er arkiveret i en særskilt artikel, da de er testet ud fra andre kriterier.

Opvaskemaskinerne vurderes ud fra følgende kriterier:

 • Vaske- og tørreevne 47,5 %
 • Vand- og elforbrug 20 %
 • Brugervenlighed og brugermanual 18 %
 • Støj 10 %
 • Tidsforbrug 2,5 %
 • Håndværksmæssig udførsel 2 %

I testen er flere mærker repræsenteret, og flere opvaskemaskiner klarer sig godt. Der er således kun en enkelt model, som får en samlet bedømmelse under middel.

Du kan læse hele testen og se hvordan alle 51 testede opvaskemaskiner klarer sig, ved at oprette medlemsskab hos Tænk.

Råd & Rön (25. juli 2017)

Sveriges forbrugerorganisation, Råd & Rön, har i juli 2017 offentliggjort en ny test af opvaskemaskiner. Testen indeholder resultater for 75 forskellige modeller, som er blevet testet efter skrappere krav end tidligere. Eksempelvis har man testet hvor gode opvaskemaskinerne er til at vaske indtørrede havregryn og æggeblommer af tallerkener og bestik, hvilket for alvor har sat maskinerne på prøve.

Opvaskemaskinerne er vurderet ud fra følgende kriterier:

 • Vaske- og tørreevne 50 %
 • Tidsforbrug 10 %
 • Miljø 10 %
 • Brugervenlighed 15 %
 • Støj 10 %
 • Kvalitetsindtryk 5 %

I testen ser vi, at enkelte kriterier har fået mere fokus end tidligere. Det drejer sig om vaske- og tørreevnen, men også om både tidsforbruget og kvalitetsindtryk. Derimod vægtes miljø (forbrug af vand og el) og brugervenlighed en smule lavere.

Flere modeller klarer sig godt i denne test, hvor toppen især domineres af Bosch, Siemens og Miele.

Du kan læse hele testen og se hvordan alle opvaskemaskinerne klarer sig, ved at oprette betalt medlemsskab hos Råd & Rön.

Forbrugerrådet Tænk (maj 2016)

I maj 2016 er Forbrugerrådet Tænks test af opvaskemaskiner blevet opdateret, så den nu rummer testresultater for 59 modeller. I den nyeste udgave er der medtaget 12 fuldt integrerbare opvaskemaskiner, som skal monteres bag en skabslåge. Derudover er der blevet luget ud i de testede modeller, og udgåede opvaskemaskiner er således blevet fjernet.

Opvaskemaskinerne er blevet vurderet ud fra følgende kriterier:

 • Vaske- og tørreevne 47,5 %
 • Vand- og elforbrug 20 %
 • Brugervenlighed og brugermanual 18 %
 • Støj 10 %
 • Tidsforbrug 2,5 %
 • Håndværksmæssig udførsel 2 %

Således er der mest fokus på selve vaske- og tørreevnen, men det vægtes også om opvaskemaskinerne er energivenlige og nemme at bruge. Støjniveau er også en væsentlig faktor med en vægt i den samlede bedømmelse på 10 %.

De to identiske opvaskemaskiner Bosch SMU51M12SK, Siemens SN45M209SK og Siemens SN65M046EU bliver bedst i test, og får bedre bedømmelser end forrige testvindere. Testskemaet domineres i toppen af to hvidevarerproducenter, og i alt er 6 forskellige opvaskemaskiner blevet bedst i test.

Du kan læse hele testen hos Tænk mod oprettelse af betalt medlemsskab.

Råd & Rön (8. april 2016)

Det svenske forbrugermagasin Råd & Rön har i april 2016 opdateret deres test, så den rummer hele 98 forskellige opvaskemaskiner af flere forskellige typer: Almindelige opvaskemaskiner til underbygning, bordopvaskemaskiner og smalle opvaskemaskiner.

I testen vurderes det, at langt de fleste opvaskemaskiner sagtens formår at vaske rent. Den store udfordring ligger i tørringen samt hastigheden på de forskellige programmer. Desuden vurderes det at flere modeller får tekniske problemer lidt for hurtigt, så man skal bruge tid på at få teknisk support og reparation af sin opvaskemaskine.

Kriterierne i denne test er som følger:

 • Vaskeevne 47,5 %
 • Miljø 20 %
 • Brugervenlighed 16 %
 • Lydniveau 10 %
 • Tidsforbrug 2,5 %
 • Kvalitetsindtryk 2 %
 • Brugsanvisning 2 %

Endnu engang overrasker de billige modeller fra Bosch og Siemens positivt. Bosch SMU51M12SK og den tilsvarende Siemens SN45M209SK bliver bedst i test, men også Miele har en enkelt opvaskemaskine med i top 3. Det er især det lave lydniveau samt vaske- og tørreevne, der trækker op. Som hos Tænk er tidsforbruget den store akilleshæl på mange af de testede modeller, hvilket primært skyldes at opvaskemaskinerne er lavet til at være så økonomiske som muligt.

Hele testen kan læses mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Råd & Rön.

Stiftung Warentest (4. maj 2015)

Den store tyske testportal har i deres opvaskemaskine test fra år 2013 løbende tilføjet nye modeller, som er blevet testet under nøjagtigt samme forhold og scenarier som de andre opvaskemaskiner. Senest er testen blevet opdateret den 4. maj 2015, hvor opgaven har været at finde frem til den bedste opvaskemaskine på markedet.

I testen er det især de forskellige vaskeprogrammer i spare- hurtig- og autokategorierne der er blevet testet, ligesom der har været fokus på brugervenlighed og fleksibilitet, sikkerhed, støjniveau og energiforbrug.

Kriterierne i den samlede bedømmelse fordeles således:

 • Øko. program 20 %
 • Auto program 20 %
 • Hurtig program 20 %
 • Betjening 20 %
 • Sikkerhed 10 %
 • Støjniveau 10 %

Opvaskemaskinerne er delt op i fire kategorier: Integreret, til underbygning, smal integreret, smal til underbygning.

Blandt de bedste opvaskemaskiner er Neff S51N65X6EU, Bosch SMV68N20EU, Siemens SN66P080EU, Bosch SMI68N25EU, Miele G 6360 SCVi, Bosch SMV68M90EU og Miele G 6300 SCi Ecoline. Modellerne klarer sig godt på alle parametre, og ligger alle på en god gennemsnitsbedømmelse.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af et betalt medlemsskab.

Testfakta (16. september 2011)

Det svenske testmagasin Testfakta laver løbende tests af et mindre antal produkter indenfor bestemte kategorier. I 2011 testede de 6 opvaskemaskiner, hvor 2011-modeller fra Bosch og Siemens lå i spidsen.

Top 3:

 1. Siemens SpeedMatic SN45M206SK
 2. Bosch ActiveWater SMU53M62SK
 3. Cylinda 92005329 Sverige Disken-11

Det er vigtigt at bemærke at Testfaktas artikel er relativt forældet, da der sidenhen er kommet nye og langt bedre modeller på markedet, så du ikke længere behøver at vælge mellem ydeevne eller energieffektivitet.

Testfakta udgiver gratis artikler med laboratorietests.

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

12 kommentarer

 1. Hej hvad er det om asko
  Den bedre halvdel havde været i punkt 1 og fik anbefalet en asko integreret til 6000kr grundet holdbarhed er det sælger snakke eller har det noget på sig i foreksempel test vinderen fra Siemens
  VH
  Morten

  • Thomas Svar

   Hej Morten,

   Nu ved jeg ikke hvilken model sælgeren har anbefalet jer, men opvaskemaskiner fra Asko er generelt udmærkede. Tænk m.fl. tester som regel ikke på holdbarhed, men kigger blandt andet på den generelle byggekvalitet. Så til 6.000 kr. er en integreret Asko opvaskemaskine et udmærket køb.

   Jeg kan anbefale jer at kigge på opvaskemaskinens programmer og ekstra-funktioner. Eksempelvis kan det være nyttigt at kunne tilvælge “Half-load”-funktion ved halvt fyldt maskine, ekstra tørretid, tidsoptimering af programmer og lignende. Men det kommer selvfølgelig an på jeres behov.

   Venlig hilsen

   Thomas, Bomagasinet.dk

 2. Jeg blev også lidt forbavset over at se at Miele ikke lå bedre i test. Vi står for at udskifte en Miele vi har haft i 30 år da en pumpe lækker. (muligvis forårsaget af en mus der lå inde i maskinen). Vi var glade ved at den var så lydsvag. Desværre kan man ikke i dag stole på historien da mange producenter har skiftet ejer og politik.
  v h Erik Dam

  • Bomagasinet Svar

   Hej Erik,

   Jeg tror godt at du kan finde en god opvaskemaskine fra Miele. Generelt klarer de sig fint i test, men Bosch og Siemens vinder generelt på at være en smule mere økonomiske i drift. Som med alle mærker skal man dog altid holde sig fra de absolut billigste modeller, da kvaliteten også er herefter.

   Venlig hilsen

   Thomas, Bomagasinet.dk

 3. Jeg har dårlig erfaring med Bosch Super Silence. Den larmer helt vildt under meget af vasken og fortjener ikke navnet. Her efter kun 6,5 år er den kaput. Slet ikke pengene værd.

  • Bomagasinet Svar

   Hej Anders,
   Tak for dit input. Ved du hvilken model du ejer? Bosch/Siemens bringer nye modeller på markedet med jævne mellemrum, så der er muligvis kommet flere nye og forbedrede modeller på markedet siden du købte din opvaskemaskine. Ifølge testen hos Tænk og Råd & Rön klarer Bosch/Siemens opvaskemaskinerne sig generelt fint på både objektive og subjektive støj test, hvor de ender på “god” eller “meget god” under kriteriet for støjniveau.
   Venlig hilsen
   Thomas, Bomagasinet.dk

 4. Anders M Jensen Svar

  Vi har haft Miele i 8 år hvorefter den gik kaput. En reparation ville koste 2500. Maskinen er designet til at holde i 20 år siger både sælger og mekaniker, men jeg som kunde, der har købet en maskine der er langt dyrere og holder korter end andre maskiner, har meget svært ved at se fornuften i Miele.
  Tilfældigt uheldig? En god ven har oplevet pæcist de samme. Tilfældigt?

  • Thomas Svar

   Hej Anders,

   Tak for dit input. Ifølge mine oplysninger tester Miele selv deres produkter ud fra et simuleret gennemsnitsforbrug svarende til 20 år i en almindelig familie. Men én ting er selvfølgelig hvad producenten vurderer at opvaskemaskinerne kan holde til, noget andet er hvad de egentlig kan holde til i virkeligheden.
   Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvad der præcist er gået i stykker i din maskine, men en del af “problemet” kan ligge i at vandet, som pumpes op af undergrunden i Danmark, er meget kalkholdigt. Og det kan de fleste maskiner ikke så godt tåle. Jeg vil dog medgive, at det ikke er i orden at stille en 20-års garanti, når produktet ikke engang holder i halvdelen.
   Min (og Bomagasinets) anbefaling er således stadig at vælge de lidt billigere modeller fra Bosch eller Siemens, da de klarer sig godt på både vask og tørring.

   Venlig hilsen

   Thomas, Bomagasinet.dk

 5. Joachim Østergaard Svar

  Hmmm. jeg kunne godt tænke mig at vide hvorfor Miele ikke er omtalt i denne artikel??? I mine øjne burde de vinder langt mere end Bosch og Siemens gør, især fordi det er i langt bedre kvalitet. Hvad er det der bliver lagt vægt på i testen hos f.eks. Tænk, og hvordan ligger Miele placeret i forhold til?

  De ting jeg har haft fra både Bosch og Siemens har skuffet fælt, og jeg frygter faktisk lidt at f.eks Tænk bliver købt og betalt for at rose Bosch og Siemens så meget.

  • Thomas Svar

   Hej Joachim
   Tak for din kommentar og dit spørgsmål. Det er faktisk interessant du spørger, og jeg har kigget testresultaterne igennem for at se hvordan Miele ligger.
   Tænk har testet Miele G 4210 SCU, Miele G 4230 SCU og Miele G 6100 SCU. Og rigtigt nok får Miele opvaskemaskinerne gode karakterer for den håndværksmæssige udførsel, ligesom støjniveauet også vurderes til at være rigtig godt. Dog er energiforbruget næsten 50% højere end hos Bosch/Siemens testvinderne, ligesom tørreevnen heller ikke er lige så god, vurderer Tænk i deres test.
   Jeg håber det var svar nok, ellers skal du være velkommen til at stille flere spørgsmål 🙂

   Mvh
   Thomas, Bomagasinet.dk

 6. Jonna Nørregaard Svar

  Jeg har Bosch SMU53M72SK opvaskemaskinen og den er simpelthen fantastisk. det er rigtigt, at nogle af programmerne er MEGET tidskrævende, men den har altså også en variospeed funktion så opvasken ikke er lige så tidskrævende 🙂

  Hjemme hos os plejer vi at sætte den til at vaske lige efter aftensmaden. Det passer fint med at vi tømmer den som en del af vores gå-i-seng rutine. Vi lader altid opvaskemaskinen stå noget tid efter den har vasket og tørret færdigt – gerne med halvåben låge, så tallerkener og plastikbøtter kan få lov at “dampe af” mens de stadig er varme .Det plejer at tage den sidste fugt.

  Vores førstevalg af opvaskemaskine vil til hver en tid være Bosch 🙂

  • Thomas Svar

   Hej Jonna

   Tak for din kommentar. Det er rigtigt at Bosch opvaskemaskinerne har en variospeed funktion, som også findes på Siemens opvaskemaskinerne. Jeg har selv haft en Bosch opvaskemaskine (bordmodel), som også havde dette program, og generelt kunne der spares 20-30% af tidsforbruget – og sørger man for at skylle tallerkener og bestik af så madrester ikke får mulighed for at tørre ind inden man sætter opvaskemaskinen igang, så kan man sagtens nøjes med at køre et mindre vaskeprogram. Og det er både godt for miljøet og pengepungen 🙂

Skriv en kommentar