Luft til luft varmepumpe: Guide & råd til lavere varmeregning

Luft til luft varmepumpe: Guide & råd til lavere varmeregning

Har du overvejet, om en luft til luft varmepumpe er noget for dig?

Vi forstår godt, at det kan være svært at træffe en beslutning om, hvordan du skal opvarme og nedkøle dit hjem. Derfor har vi sammensat denne omfattende guide om luft til luft varmepumper, så du kan træffe en velinformeret beslutning.

Luft til luft varmepumper er en glimrende måde at spare penge på din energiregning. I nogle tilfælde er de faktisk 50% mere effektive end traditionelle varme- og kølesystemer! Men det økonomiske aspekt er blot én af fordelene. Læs videre for at få mere at vide om luft til luft varmepumper og se, om det er det rigtige for dig.

Hvor meget koster en luft-til-luft-varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe kan variere meget i pris. De billigste modeller koster omkring 2.000 kr., mens de dyreste luft til luft varmepumper koster op mod 40.000 kr.

Forskellen i pris skyldes mange faktorer som f.eks:

  • Varmeeffekt
  • Virkningsgrad/SCOP
  • Køleeffekt
  • Driftstemperaturer
  • Luftstrøm
  • Støjniveau
  • Tilslutningsmuligheder 

 

Husk på at det blot er prisen for selve enheden, og at det ikke inkluderer professionel installation.

Hvor meget koster en luft-til-luft-varmepumpe?

Luft til luft varmepumpe pris inkl. montering

Det koster omkring 4.000 kr. for en standard installation af en luft til luft varmepumpe med én indendørs enhed. Prisen for en professionel installation afhænger blandt andet af hvor mange enheder, der skal installeres. Installatørens erfaring og ekspertise, samt boligen, hvor luft til luft varmepumpen skal installeres, spiller også ind.

Her er et eksempel: Hvis du køber en luft til luft varmepumpe i mellemprisklassen til ca. 6.000 kr., og du køber en standard installation til 4.000 kr., så er prisen for en luft til luft varmepumpe inkl. montering 10.000 kr. Vi gør dog opmærksom på, at de førnævnte faktorer kan spille ind på prisen, så hav det i baghovedet. Hvis du ønsker et mere detaljeret og præcist bud på prisen for en luft til luft varmepumpe med installation, så kan 3byggetilbud hjælpe dig. Når du tilmelder dig, så skal du give dem en detaljeret beskrivelse af din situation, og så modtager du tre gratis tilbud, som du kan vælge mellem.

Hvorfor vælge en luft til luft varmepumpe?

Luft til luft varmepumper har mange fordele:

  • De er universelle med hensyn til at levere opvarmning i de kolde vintermåneder og køling på varme sommerdage
  • Billig installation
  • Disse varmepumper har en omfattende varmeoverførsel. Der er ikke behov for at installere yderligere, komplekse varmefordelingssystemer som radiatorer eller gulvvarme
  • Autonome termostater til klimakontrol, der automatisk følger pumpens præstationsparametre
  • De samlede omkostninger ved varmepumpen (installation og driftsomkostninger) bliver ikke større end det, som én person med én gennemsnitsløn ville anse for rimeligt
  • Luft til luft varmepumpens SCOP ligger mellem 3,0 og 4,0, hvilket betyder, at der produceres 3 til 4 kW varme for hver enkel kW elektricitet
  • Varmepumpen generer så lidt dirftsstøj, at den ikke generer folk, der befinder sig i samme rum som dens indendørs enhed
  • En luft til luft varmepumpe er en effektiv måde at opvarme dit hjem på

Hvad er en luft til luft varmepumpe?

Luft til luft varmepumper virker ved at hæve temperaturen i hvert rum i dit hjem ved at overføre varme fra luften udenfor til luften indenfor. Ved hjælp af en række blæsere bliver den varme luft sendt ind i huset.

Luft til luft varmepumper kaldes også for klimaanlæg. Selv om det er almindeligt kendt, at klimaanlæg bruges til at køle bygninger, kan de også bruges til at opvarme dem. Luft til vand varmpumpe er et alternativ til at opvarme bygninger med. Inden du bestemmer dig for at købe en luft til luft- eller luft til vand varmepumpe, så tjek priserne først.

Luft til luft varmepumper kan ikke benyttes til at opvarme vand, så du må finde en anden løsning til at få varmt vand ud af hanen.

Her er en video, der giver dig en bedre forståelse af, hvad en luft-til-luft-varmepumpe er:

Gør-det-selv

Hvis du selv vil installere din luft til luft varmepumpe, skal du finde en enhed, der kan samles og tilsluttes, uden at du behøver at lodde. Kig også efter modeller, der har nedkølede ledninger, som er viklet ind i spiralfjedre af metal, så de ikke kan bøje for stramt og gå i stykker.

Forberedelse

Der findes mange modeller derude, som er ganske enkle selv at montere og installere. For at komme i gang skal du først og fremmest samle alt det værktøj, du skal bruge. Det er ikke sikkert, at du skal ud og købe en masse værktøj, for de fleste husholdninger har meget af det værktøj, der skal bruges:

  • Boremaskine
  • Vaterpas
  • Hammer
  • Svensknøgler
  • Papegøjetang
  • Hobbykniv

 

Der er flere materialer, som føler med, når man køber en luft til luft varmepumpe. Det kan blandt andet være umbraconøgler og de skruer og bolte, der skal bruges til at montere varmepumpen.

Udendørs enhed

Start med at montere den udendørs enhed først. Hvis den skal stå på jorden, så sørg for at den ikke er alt for udsat i forhold til vejret. Hæv den evt. op fra jorden, eller find en overdækning eller et dæksel til den.

Afmærkning

Nu skal du lave de afmærkninger, som skal markere, hvor boltene skal fæstne monteringspladen. Afmærk også det sted, hvor du planlægger, at ledningerne skal gå. De fleste enheder leveres med et karton, hvor monteringspladens huller er markeret, som du kan klippe ud og bruge til alle markeringerne.

Boring

Det næste skridt er boringerne. Når du har fået markeret, hvor hullerne skal være, så skal du bore dem. Sørg for at bruge et bor, som passer til den væg, du skal bore i. Hvis du vil undgå for meget støv, kan du holde et støvsugerrør under boret. Når du er færdig med at bore, skal du blot sætte rawplugs og bolte i væggen, for at fastgøre monteringspladen.

Indendørs enhed

Når monteringspladen er fastgjort, kan du montere den indendørs enhed på monteringspladen. Det er vigtigt, at den sidder godt fast på pladen, uden for meget plads mellem enheden og væggen. Når du monterer den, skal du være opmærksom på kablerne. Du skal først føre kablet gennem det dertil beregnede hul i væggen og derefter afslutte monteringen af enheden. Hold øje med, at det er kondenskablet, som er det nederste af de to køleledninger.

Tilslutning af kablerne

Som nævnt tidligere skal enhedens kabler forbindes ved at sætte muffer på de respektive ender af ledningerne. Til dette skal du bruge svensknøgler i den rigtige størrelse eller unbrakonøgler. Inden du strammer, er det smart at smøre lidt gevindtætningsmiddel på gevindet for at mindske risikoen for lækage.

Udover kølemiddelsledningerne skal du også fastgøre drypslangen. Det kan blot klikkes på røret fra den indvendige enhed. Klip det til i den nødvendige længde, og se efter, hvor du ønsker væsken skal dryppe ud. Når du har tilsluttet alle ledningerne, skal du åbne ventilerne. Det gør man ofte med en unbrakonøgle, som bør være inkluderet i pakken. Når du har åbnet ventilerne, så skal du kontrollere, om der er utætheder ved at sprøjte sæbevand eller lækagevæske på alle samlingerne. Skulle der være utætheder, så kan du identificere og reparere dem.

Tilslutning af ledningerne

Nu er du kommet til det sidste trin i installationsprocessen. Her skal du tilslutte alle indendørs og udendørs ledninger til hinanden og til stikkontakten. Det er meget vigtigt at sikre, at du ikke forbinder de forkerte ledninger med hinanden.

Dette forklares enkelt og detaljeret i manualen, der følger med enheden. Når du har tilsluttet ledningerne, skal du sætte sikkerhedsdækslet på, og så er du færdig.

Her er en detaljeret video, der hjælper dig videre i processen.

Hvis du bruger isoleringstape og strips til alle ledninger, så bliver det hele mere robust og stabilt, og det vil være sværere for dem at knække eller blive trukket løst.

Hvor meget dækker en luft til luft varmepumpe?

Der er mange ting, der gør det svært at vurdere varmepumpens kapacitet præcist i forhold til, hvor mange kvadratmeter den kan opvarme/nedkøle. Det kan f.eks. være loftshøjde og isolering, der spiller en rolle, men en gennemsnitlig luft til luft varmepumpe kan dække et areal på mellem 75 og 100 m2. Følgende er grundlaget for beregningen:

  • 55 watt pr. m² – hvis dit hus er ældre og dårligt isoleret
  • 45 watt pr. m² – hvis dit hjem er ældre og har gennemsnitlig isolering
  • 40 watt pr. m² – hvis dit hjem er nyere og er godt isoleret

Hvad er vigtigst, når man kigger på dimensionerne på en luft til luft varmepumpe?

Der er flere faktorer, der har indflydelse på den optimale størrelse af din luft til luft varmepumpe, og de er følgende:

Klima

Dit lokale klima vil have den største indflydelse på størrelsen af din varmepumpe. I varmere og mere fugtige klimaer har du brug for mere køling, og i koldere og mindre fugtige klimaer har du brug for mere opvarmning.

Isolering

Isoleringen i din bolig er også en afgørende faktor. Nogle boliger er dårlige til at holde på varmen om vinteren og kulden om sommeren, hvilket ofte er tilfældet i ældre huse. Moderne huse (også kendt som passive huse) er ofte så godt isoleret, at temperaturen stiger betydeligt, hvis blot man tænder for ovnen. Ældre huse har typisk dårlig isolering og en del luftlækage. Her skal der derfor bruges mere energi, for at holde temperaturen.

Effektivt kanalsystem

Kanalsystemer bliver typisk mindre effektive, efterhånden som de bliver ældre. Med andre ord, så kommer der med tiden mindre af den varme eller kølige luft, som dit varmesystem producerer, ind i hjemmet gennem kanalerne. I et gennemsnitligt hjem, så går der typisk 20-30% af den luft, varmesystemet producerer, tabt på grund af utætheder, huller og dårligt tilsluttede kanaler.

Vinduer og døre

Ligesom at der er mange utætte kanaler, så er der også mange utætte døre og vinduer. Din husstand vil sandsynligvis have en høj varme- og kølebelastning, hvis boligen har vinduer med enkeltrude eller døre med brede sprækker.

Skygge og sollys

Dit hjem modtager gratis varmeenergi, når solen skinner ind gennem vinduet. Der er derfor behov for mindre opvarmning om vinteren, hvis solen skinner gennem store vinduer. Der vil til gengæld være mere kølebehov om sommeren.

Anvendelse af boligen

Din boligs varme- og kølebehov påvirkes også af, hvor mange personer der bor i hjemmet, samt hvilke apperater du har derhjemme. Varmeproducerende apperater, som f.eks. tørretumblere, køleskabe og ovne, er afgørende for, hvor meget opvarmning du har brug for om vinteren, og hvor meget køling du har brug for om sommeren.

FAQ

Hvad er prisen på en luft til luft varmepumpe?
Prisen på en luft til luft varmepumpe kan variere meget, men du kan få de billigste modeller for 2.000 kr. mens de dyrere modeller kan koste dig op mod 40.000 kr. eksl. installation og montering.
Hvorfor skal jeg vælge en luft til luft varmepumpe?
Luft til luft varmepumper er en effektiv og relativt billig måde at styrer indeklimaet i dit hjem på. De har også den ekstra fordel, at de filtrerer luften udefra, inden den kommer ind i huset. Installationen er også forholdsvis nem og hurtig, og det er ikke super kompliceret at gøre det selv.
Hvor mange m2 kan en luft til luft varmepumpe opvarme?
I mange luft til luft varmepumper er det angivet, hvor stort et areal de kan opvarme, hvilket f.eks. vil være ca. 140-150 m2 for en 6 kW-enhed, hvis boligen tilmed er godt isoleret.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme