Lægning af fliser: DIY-guide, priser og tilbud fra fagfolk

Lægning af fliser: DIY-guide, priser og tilbud fra fagfolk

Drømmer du om nye fliser på terrassen, i badeværelset eller en ny indkørsel, kan det være nødvendigt at få professionel hjælp. Hvis du i første omgang sikrer dig, at fliserne er lagt korrekt, kan de holde til mange gode oplevelser igennem årene.

Det er op til dig, om du vil lade de professionelle varetage opgaven, eller om du selv vil kaste dig over at skære fliserne til og ordne underlag. Du vil sagtens selv kunne klare opgaven, hvis du ved, hvad du går ind til og er velforberedt.

Uanset hvad kan du hos os læse mere om, hvad lægning af fliser indebærer, hvad du evt. selv vil skulle lave eller sætte andre til, og hvad det koster at få lagt fliserne i sidste ende.

Hvad koster det at få lagt fliser?

Det er ikke dyrt at få lagt fliser, og det kan i sidste ende spare dig for meget tid og besvær. Hvis du ikke allerede er en smule erfaren med gør-det-selv-projekter, kræver det energi at lære de forskellige teknikker og typer af værktøj at kende.

Samtidigt kan det blive dyrt at leje en stampemaskine, pladevibrator, fliseskærer og andre typer værktøj, som du skal bruge under processen. En professionel vil have alle de nødvendige redskaber lavet til professionelle, så de hurtigt og effektivt kan lave dine drømmeprojekter med fliser ude eller inde.

Pris på lægning af fliser afhænger meget af hvor, de skal lægges, hvilken type det er, og du skal have dem lagt udenfor eller indenfor.

Hos Dansk Hus & Have Service kan du få et tilbud på lægning af fliser og beregne prisen for præcis dine ønsker af fliselægningen.

Har du brug for et prisoverslag på, hvad lægning af fliser udenfor eller indenfor vil koste, kan du gøre brug af 3byggetilbud.dk og let få tilbud på opgaven fra professionelle håndværkere. Du kan få 3 uafhængige tilbud på lægning af fliser priser, der kan hjælpe dig med at vurdere omfanget af opgaven og priserne for hjælp til en professionel løsning.

Tilbud på prisen til fliselægning

Hvilke typer af sten og fliser kan jeg få?

Der er uendeligt mange muligheder, hvis du går på jagt efter den helt rigtige flise eller sten til dit projekt. I dag er det helt op til dig, om du holder af store glatte fliser eller foretrækker små og rustikke udgaver til dit projekt.

Du kan tænker over 3 ting, når du skal vælge sten eller fliser:

  • Størrelse: Fliser kommer i mange forskellige størrelser, og valget af størrelse betyder noget for helhedsindtrykket. En stor og massiv sten kan være enkelt og minimalistisk både i badeværelset og som terrasse, mens små sten giver et mere levende udtryk

Når det kommer til lægning af fliser, er de store sten ofte sværere at få til at ligge helt præcist, mens de små kræver omhyggelighed med at få målt ordentligt op efter hver enkelt.

  • Farve: Danskerne bliver mere og mere modige, når det kommer til flisernes farve. Du kan indenfor give en gas med flotte dybgrønne, mørkeblå eller røde fliser på badeværelset, i køkkenet eller som gulv i entréen.

 

Udenfor er det meget almindeligt med en grålig nuance, der er nem at vedligeholde og ikke med tiden kommer til at se beskidt ud.

  • Materiale: Det kan hurtigt blive dyrt at købe fliser til et større område, og der er meget forskel på prisen fra materiale til materiale. Eksempelvis vil en enkel firkantet betonflise være markant billigere end natursten med changerende farvenuancer.

 

Du skal overveje, om du har særlige ønsker til udtrykket, eller det er vigtigere med en god pris og hurtigt arbejde. Prisen på materialet kan have betydning for det samlede beløb, hvis du vil betale dig fra lægning af fliser.

Hvordan lægger man fliser?

Det kan måske synes enkelt, hvis du selv vil stå for lægning af fliser, fordi de jo ”bare” skal ligge én efter den anden. Vil du dog have fliser, der kan holde til mange års brug, skal de ligge korrekt. Det vil i længden spare dig både tid, penge og irritation over grimme fliser.

Der er forskel på, om du skal have nye fliser udenfor eller indenfor, og begge opgaver kan du selv løse, hvis du har hænderne skruet rigtigt på.

Har du ikke kræfterne eller tiden til selv at lægge fliser, kan du finde gode priser på professionel hjælp, hvis du laver din research. Lægning af fliser kan foretages af en række forskellige håndværkere, og du kan spare penge ved at se dig for.

Hos Danskhusoghaveservice.dk tilbyder de en komplet løsning, hvor du får et overslag over prisen på opgaven. Hvis du er interesseret i deres hjælp, vil de sende en fagmand ud, der kan undersøge opgavens omfang, rådgiver dig og måler op. Det resulterer i et mere specifikt tilbud, som du kan takke ja til.

Lægning af fliser udendørs

Er det en ny terrasse, rundt om huset eller ved havedøren, du gerne vil have nye fliser, så er der flere ting du skal være opmærksom på. Underlaget er første step i en række af led, der sikrer dig en langtidsholdbar og flot flisegang eller overdækket terrasse udenfor.

Hvis du eller en professionel skal lægge fliser, vil det som udgangspunkt kræve følgende materialer, hvis du skal være sikker på et vellavet resultat, der holder:

  • Lægning af fliser i indkørsel:
  • Grav 40 cm ud til grus og fliser.
  • Brug 20 cm bundsikringsgrus.
  • Ovenpå skal der være 12 cm stabilgrus, der jævnes helt ud.
  • 3 cm afrettergrus kommer øverst, inden fliserne kan blive lagt.
  • Fliser med en tykkelse på 6 til 8 cm bliver lagt og fuget efterfølgende.
  • Lægning af fliser i haven:
  • Grav 30 cm ud til grus og fliser.
  • Brug 10 cm bundsikringsgrus.
  • Ovenpå skal der være 12 cm stabilgrus, der jævnes helt ud.
  • 3 cm afrettergrus kommer øverst, inden fliserne kan blive lagt.
  • Fliser med en tykkelse på cirka 5 cm.
  • Materiale til fuge – enten afrettergrus eller særligt fugesand.

Gør underlaget klar til lægning af fliser udendørs

Inden der skal lægges fliser, skal mulden fjernes fra overfladen. Det kan både klares ved håndkraft eller med maskiner.

Hvis du skal lægge fliser i din indkørsel, hvor fliserne skal kunne holde til vægten af en bil, skal du grave 40 cm ned i jorden. Skal du derimod have lavet en ny flisesti eller en terrasse, vil det være nødvendigt at grave 30 cm ned.

Når du har gravet ud, skal du have lagt stabilgrus ud, så det dækker et område, der er omkring 15 cm større på alle sider af dine nye fliser for at sikre kanterne.

Det afgørende for lægning af fliser udendørs som indendørs er at underlaget er forberedt korrekt. Hvis bunden efter udgravning og grus stadig føles blød, skal du have fat i en professionel, der evt. kan afstive med net eller andre løsninger.

Når gruset er lagt over et større område, skal du have hjælp fra maskinerne. Med en pladevibrator skal gruslaget jævnes ud, så det bliver plant. Ofte skal du over samme område mellem tre og fire gange, før det er gjort ordentligt.

En professionel vil selv have maskinen, men du kan også leje den for et beløb hos de fleste byggemarkeder i dag.

Mål op

Når underlaget er klar til fliser, skal du have målt op, så de kommer til at ligge jævnt. Til opgaven skal du bruge afsætningspæle, der skal stå i hvert hjørne inden lægning af fliserne.

Mellem pælene bruger du snor til at finde den rette højde for din terrasse eller havegang. Snoren skal være spændt helt ud, og du skal anvende et vaterpas for at sikre, at alting står helt lige.

For at være sikker på, at vand ikke hober sig op på fliserne, skal de have et let fald. Du skal regne med cirka 1 cm fald pr. meter, der selvfølgelig skal lede vandet væk fra bygninger. Det kan kræve lidt omhyggelige udregninger, hvis du drømmer om at gøre arbejdet selv.

Når snorene sidder i den rette højde og med et let fald efter forskrifterne, kan du lægge afrettergrus ud i en højde, hvor der er taget hensyn til flisernes tykkelse.

Glat gruset ud og læg fliserne

Inden du kaster dig over selve belægningen, skal afrettergruset være plant. Du kan bruge en afretterskinne til at klargøre gruset, hvor det afgørende er, at overfladen er helt glat, hvis du skal have det bedste resultat.

Brug snorene til at få lagt fliserne så præcist som muligt i gruset. Det er en god ide at starte med en lige kant, hvor en snor kan være en stor hjælp. Det forhindrer, at du følger eks. husets form og sokkel, der kan være en smule ujævn.

Fliserne kan du få på plads ved at vippe dem ned, hvis de er særligt store. Selvom det kan se mere enkelt ud at lægge de store fliser, så er de tunge at bakse rundt med. Det er værd at overveje, hvilket udtryk du ønsker, alt efter om du går med lægning af keramiske fliser udendørs, klassiske herregårdssten eller store betonfliser.

Det kan kræve lidt forsøg, hvis du selv vil lægge fliserne, men der skal løbende tjekkes, at alting ser lige ud og følger de snore, du har sat.

Lægning af fliser terrasse eller indkørsel med fuge

Når der er brugt timer på først at få klargjort underlaget og fliserne lagt, så skal de gerne blive liggende. Fliserne skal ligge tæt, men ikke så tæt at der ikke kan komme en fuge på mellem 2 og 5 mm mellem hver flise eller sten.

Du kan fylde ud mellem fliserne med flere forskellige materialer. Det mest almindelige er at bruge afrettergrus eller en særlig type af sand til fuge mellem fliser. Når du har fyldt flisernes fuger, vil det forhindre de glider fra hinanden, og at ukrudt overtager enhver revne.

Når fliserne er lagt, fugerne fyldt og overskydende sand fejet væk, kan du indtage dine nye fliser. Er det på terrassen kan du sætte et vægdrivhus op og lave hyggelige hjørner med loungemøbler. Har du fået ordnet gangstien eller indkørslen, kan du stille pyntekrukker med blomster langs kanten eller plante hæk.

Lægning af fliser indendørs

Det er lidt anderledes at lægge fliser indenfor end udenfor. Indenfor er fliserne ikke udsat for vind og vejr på samme måde, men det kræver andre teknikker at komme i mål med opgaven.

Lægning af fliser i badeværelse, entré eller køkken starter stadig samme sted som fliserne udenfor: med underlaget. Underlaget til fliserne skal gøres klar, og i vådrum skal der være vådrumssikret, før du går i gang med at sætte fliserne op.

På samme måde som dit tag skal holde i mange år, vil dine fliser i hjemmet også skulle kunne klare mange år. Derfor skal du være helt sikker på, du kan udføre opgaven korrekt, før du selv kaster dig over den.

Fliser i badeværelse, køkken og entré

Det er en god ide med fliser eller sten steder, hvor du også har adgang til vand. I entréen er det en smart løsning med fliser, så gulvet ikke tager skade af våde og mudrede sko og støvler. Fliserne kan ikke suge vandet, så det i stedet vil fordampe fra overfladen.

I badeværelset er fliser en effektiv løsning til både gulv, bruseniche og over vasken. Fliserne beskytter den inderste konstruktion mod vand, og vandet kan løbe væk fra overflader og ned i afløb.

Hvis du selv drømmer om at stå for lægning af fliser indenfor, skal du have helt styr på, hvordan du gør det korrekt. Ofte er det mere omfattende og kræver mere af din præcision og tålmodighed end lægning af fliser udenfor til terrasser, indkørsler og gangstier.

Kan jeg selv lægge fliser?

Du kan fint selv ordne lægning af fliser, hvis du har kræfterne og tiden til både at sætte dig ind i det og selv gøre arbejdet. Det er ikke en let opgave selv at klare, og du skal ofte være tålmodig under processen. Du skal have energien til at bære på grus, sten og sidde på knæene og arbejde i lang tid på at fikse detaljerne.

Det vigtigste, når der skal lægges nye fliser indenfor som udenfor, er, at underlaget skal være i orden. Hvis ikke du har lagt fliserne korrekt på en plan og stabil underflade, vil de efter kort tid forflytte sig. Lægning af fliserne starter først, når der er styr på de grundlæggende ting.

Hvis du vil have en vellykket terrasse, flisegang i haven eller god parkeringsplads foran huset, kan du uden problem selv kaste dig over det. Har du øje for alle vinkler, hjørner og kanter er lige, og vaterpasset er i brug for en plan overflade, kan du nå i mål med flotte resultater.

Vil du hellere overlade det tunge arbejde til andre, kan du nemt og enkelt finde gode tilbud på lægning af fliser af professionelle. Det er den nemmeste løsning, der giver holdbare og flotte resultater.

FAQ

Hvad koster det at lægge fliser pr. m2?
Prisen for at få lagt fliser kan svinge meget alt efter opgaven. Ønsker du selv at lægge fliserne, skal du regne udgiften til underlaget, leje af maskiner, indkøb af fliser og fugesand. Derudover kommer de interessetimer, som du selv skal lægge i både planlægning og udførelse. Du kan også kontakte en professionel of gå lavet en prisoverslag på din opgave, hvis du hellere vil have håndværkere ud.
Hvad skal jeg overveje inden lægning af fliser?
Inden du får lagt fliser, skal du overveje, hvordan du gerne vil, slutresultatet skal ende ud. Du skal også overveje, om du selv vil stå med opgaven, eller du hellere vil overlade slæbet til professionelle. Få lavet et uforpligtende overslag over prisen på din opgave, før du beslutter dig.
Er lægning af fliser svært?
Det er ikke svært at lægge fliser selv, hvis du sætter dig ordentligt ind i, hvordan du gør det korrekt. Vi anbefaler dig, at du overvejer dit eget overskud af tid og energi, før du selv kaster dig over opgaven, da det kræver en del af dig. Professionel hjælp kan være en hurtig, enkel og effektiv måde at få lagt fliserne på terrassen, i entréen eller badeværelset.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme