5 tips til at sænke din elregning: En omfattende guide og nyttige råd
Når elmåleren galopperer afsted og regningen vokser og vokser, er det på tide at kigge energiforbruget efter i sømmene. Der kan nemlig være mange penge at spare ved at ændre vaner, og tit kræver det kun en meget lille investering at mindske energiforbruget markant.
Vi guider dig i denne artikel til en række nemme og billige tiltag, som gør det muligt at nedbringe elregningen betragteligt.
Undgå standby
Elapparater på standby kan være deciderede energislugere. Det gælder alle apparater fra fjernsynet til computeren, og det kan være rigtig mange Watt der bruges på ingenting. Gør det således til en vane at slukke helt for alle elapparater når de ikke bruges.
Indstil dit fjernsyn til at slukke helt i stedet for at “slumre”. I nye fladskærme er det eksempelvis muligt at indstille om du vil slukke det helt eller blot lade det være i en slags dvale, ligesom det på computer er muligt enten at slukke helt eller lade den gå i standby.
Det kan også være DVD- og Bluray afspillere på børneværelserne, eksterne harddiske, medieafspillere, spillekonsoller og lignende. Gå alt efter, og lån evt. en måler for at undersøge meget strøm disse apparater egentlig sluger på blot at stå i standby.
Skift til LED-pærer
LED-pærer er i dag blevet så avancerede, at de både er dekorative og giver et flot lys. Derfor er der ikke længere nogen grund til at holde fast i de gammeldags glødepærer eller halogenpærer, som sluger markant mere strøm og holder markant kortere.
LED-pærer bruger stort set ingen energi, og de fås i alle afskygninger. Smarte systemer som Philips HUE er også ved at vinde frem i hjemmene, og med sådan et system kan du styre alle de tilhørende LED-pærer via din smartphone. Du kan således tænde, slukke og regulere lysstyrken direkte på din smartphone, så du ikke længere skal rundt i hele huset og slukke hver enkelt lampe manuelt.
Med en LED-pære kan du nedbringe energiforbruget i en lampe til cirka en sjette- eller syvendedel, uden at gå på kompromis med lysstyrken.
Afrim køleskab og fryser
Uanset om du har kombineret køle-fryseskab eller separat køleskab og fryser, så er det en god idé at afrime dem med jævne mellemrum. Hvis der først har sat sig rimfrost og/eller is, bliver energiforbruget markant højere.
Vær derfor vaks med at få afrimet når det er nødvendigt, og pas ligeledes på med ikke at lade fryseren og køleskabet stå åbent for længe ad gangen.
I nye frysere findes en NoFrost-funktion, som automatisk sørger for afrimningen. Hvis det således er på tide at udskifte fryseren, kan du med fordel gå efter en model med NoFrost. Så sørger fryseren selv for den løbende afrimning, og du skal ikke selv bekymre dig om at gøre det med jævne mellemrum. Tjek evt. læse en af vores andre artikler, hvor du finder en oversigt over de bedste køle-fryseskabe.
Kig på energimærkninger før du køber
Der kan være meget stor forskel på energiforbruget i hvidevarerne, hvis du ikke går efter den bedste energiklasse. Eksempelvis kan et køleskab bruge flere hundrede kilowatt-timer ekstra om året, hvis du vælger en model som ikke er A mærket. Det løber således hurtigt op hvis du konsekvent fravælger hvidevarer med bedste energimærkning, så derfor bør du være omhyggelig med at prioritere energimærkningen.
Som udgangspunkt bør du altid vælge hvidevarer i den bedste eller næstbedste energiklasse, hvis du vil være sikker på at elregningen ikke skal løbe løbsk.
Tjek priser på elselskaber
Langt de færreste bruger tid på at sætte sig ind i deres elregning, men det kan faktisk godt betale sig. Der er nemlig stor forskel på priserne fra de forskellige elselskaber, og hvis du selv kan vælge elselskab kan det være en god idé at undersøge markedet.
På Elpris.dk kan du finde priser og vælge din elleverandør. Servicen stilles til rådighed af Energitilsynet, og giver således en samlet og objektiv oversigt over de forskellige elleverandører.