Så ulækker er din opvaskemaskine - og sådan gør du den ren
Findes der noget bedre end at smide al det beskidte service i opvaskemaskinen, lægge en opvasketablet i beholderen, lukke lågen og tænde programmet? Efter kort tid bipper opvaskemaskinen, dit service er vasket og du kan tømme den. Alt er rent og lækkert. Tror du.
Sandheden er, at din opvaskemaskine kan være decideret ulækker, hvis ikke du sørger for regelmæssig rengøring. Måske har du bemærket en slem lugt, hvilket er første tegn på at opvaskemaskinen er uhumsk.
I denne artikel guider vi dig til at holde opvaskemaskinen ren og lækker. Det er nemlig nemmere end du tror.
Rens filteret med jævne mellemrum
Filteret kan være den største synder, og det er ofte her du finder ynglende bakterier og slemme lugte. Filteret sørger nemlig for at madrester og andre lækkerier ikke sætter sig i dine afløb, og derfor vil der med tiden sætte sig en hinde af madrester som nedbrydes direkte på filteret.
Det giver naturligvis nogen lugtgener, men det er heller ikke lækkert at tænke på hvordan det hele sprøjtes rundt i opvaskemaskinen med dine tallerkener, glas og bestik. Hvis du også kan lugte noget dårligt ved din tørretumbler eller vaskemaskine, bør du også rense filtrene på dem.
Tag derfor filteret op og rengør det under den rindende hane. Brug opvaskemiddel og en børste til at komme helt ind i alle afkroge. Gør du det med jævne mellemrum, er det lige så nemt som at vaske en enkelt tallerken op i hånden. Det samme gælder også andre hårde hvidevarer som vaskemaskiner.
Fjern kalk med jævne mellemrum
Kalk er en tilbagevendende fjende, og i byer med meget kalkholdigt vand er det et stort problem. Kalk sætter sig nemlig alle steder, og kan med tiden ødelægge opvaskemaskinen samt sætte sig på dine glas.
Du kan således hver anden eller tredje måned hælde en halv liter lagereddike i bunden af opvaskemaskinen. Lad den bare være fuld og køre et normalt program, så tager den også kalken fra glassene i samme omgang.
Er det længe siden du har afkalket maskinen og er den hårdt ramt, så skal du have fat i skrappere midlere. Du kan eksempelvis bruge citronsyrepulver eller afkalkningstabletter, som fås i doseringsstørrelser i de fleste supermarkeder. Kør et program i en tom maskine, så den renses for kalk. Gentag gerne processen, hvis du opdager at der stadig sidder kalkrester. Hvis du vil undgå at skulle afkalke din maskine særligt ofte, så kan du med fordel installere en kalkspalter.
Rengør spulearmene og kurvene
Spulearmene og kurvene bliver ofte overset, og det er kun sjældent de gås grundigt efter. I spulearmene kan der sætte sig meget snavs, og det samme gælder for kurvene, hvor det kan sætte sig inde omkring hjulene og i kroge du normalt aldrig ser.
Gør det derfor til en vane at gå spulearmene efter en gang om måneden, og tag ligeledes kurvene ud og rengør dem efter behov.
Gør rent på lågen og omkring åbningen
Når du fylder ting i opvaskemaskinen, sker det sandsynligvis ikke så sjældent at der lige spildes lidt rester på lågen eller omkring åbningen af maskinen. Hvis ikke du med jævne mellemrum tørrer af med en klud, kan det blive til en ulækker snasket overflade der samler bakterier.
Gør det derfor til en vane at tørre lågen og åbningen af med jævne med jævne mellemrum, så du undgår ophobninger og uhumske overflader. En klud opblødt i lidt varm sæbevand er tilstrækkeligt til denne opgave.
Vask ofte og lad ikke madrester stå for længe
Du har sikkert prøvet at åbne opvaskemaskinen efter den har stået en hel nat med beskidte tallerkener og andet service. Dunsten der rammer dine næsebor kan slå selv en hærdet renovationsarbejder omkuld, for det er ikke blomster der dufter af.
Gamle madrester kan hurtigt fordærves, især hvis de sidder på tallerkener, knive og gafler i en lukket opvaskemaskine.
Gør det derfor til en vane at starte opvaskemaskinen hver aften, så du modvirker bakteriedannelse og dårlig lugt. Flere opvaskemaskiner har i øvrigt et “half load”-program indbygget, som gør det muligt at skrue ned for forbruget når maskinen kun er halvt fuld. På den måde skal du ikke tænke på at fylde maskinen helt op hver gang, og derfor kan du sagtens vaske op hver aften.
Køb en ny opvaskemaskine
Der er mange fordele ved at købe ny opvaskemaskine. Nye modeller vasker bedre, tørrer bedre og bruger mindre energi. Nogen af de bedste opvaskemaskiner, som klarer sig godt i test, fås desuden til meget rimelige priser.
Det kan derfor godt betale sig at skifte den gamle uhumske maskine ud med en ny og ren model, hvorefter du så kan oprette gode vaner for løbende vedligeholdelse og rengøring af maskinen. Læs mere om det på: SparEnergi.dk