Koffein i kaffe: Alt om mængden af koffein i din daglige kop kaffe

Koffein i kaffe: Alt om mængden af koffein i din daglige kop kaffe

Koffein er et stimulerende middel, der findes i kaffe. Det er det mest udbredte psykoaktive stof i verden. Koffein kan give dig en følelse af at være mere vågen og energisk. Men hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

De fleste mennesker drikker kaffe for få koffein, men mange ved ikke, hvor meget koffein der er i kaffen.

I denne artikel vil vi tale om, hvor meget koffein der er i forskellige typer kaffe, og hvad der sker med din krop, når du indtager det.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Koffein er et naturligt forekommende stimulerende stof, der findes i kaffebønner. Koffein i kaffe kan have både positive og negative virkninger på helbredet, afhængigt af mængden, der indtages. Koffein findes også i kosttilskud og energidrikke. Koffein i kaffe kan være gavnligt i små doser, men indtager man for store mængder, kan det føre til bivirkninger som nervøsitet, angst og søvnløshed. Koffein i kaffe er helt ufarligt for de fleste mennesker, når det indtages i forsvarlige mængder.

En almindelig kaffebønne indeholder 1,1 % til 2,2 % koffein. Det betyder, at det er ca. 95 mg til 200 mg koffein i en kop kaffe. Det faktiske koffein indhold i din kop kaffe afhænger dog af en række faktorer, herunder typen af kaffebønner, hvordan kaffen er brygget og portionsstørrelsen. F.eks. er koffeinindholdet i et espressoshot generelt mindre end halvdelen af koffeinindholdet i en almindelig kop kaffe.

Et enkelt espresso-shot har typisk et koffeinindhold på mellem 40 og 80 mg. Når det er sagt, kan nogle espressoshots have et højere indhold med op til 150 mg koffein.

Koffein er vandopløseligt, så bryggemetoden kan også påvirke mængden af koffein i kaffen. F.eks. indeholder koldbrygget kaffe mindre koffein end varmt brygget kaffe. Koffeinfri kaffe indeholder stadig små mængder koffein, men det er generelt ufarligt for folk, der er følsomme over for det stimulerende stof.

Et enkelt skud espresso indeholder typisk mellem 40 og 80 mg koffein.

Det betyder, at din normale cappuccino, cafe latte eller islatte normalt indeholder mindre koffein, end hvis du køber en kop sort kaffe, da de ofte kun indeholder et enkelt skud espresso.

Koffein i kaffe kan have forskellige virkninger på forskellige mennesker, afhængigt af faktorer som alder, vægt og medicinering. Koffein i kaffe er ikke vanedannende, men nogle mennesker kan udvikle en tolerance over for koffeinens virkningerne. Koffein findes i mange former, herunder kaffe, te og energidrikke. Koffein kan også findes i kosttilskud og håndkøbsmedicin. Koffein i kaffe bør indtages med måde for at undgå bivirkninger. Mængden af koffein i en kop kaffe kan variere afhængigt af typen af kaffebønne, bryggemetoden og koppens størrelse.

Hvis du er på markedet efter en ny kaffemaskine, er Moccamaster kaffemaskine et populært valg blandt kaffe elskere. Denne maskine af høj kvalitet er kendt for sin evne til at brygge kaffe ved den optimale temperatur og har en unik funktion, der sikrer, at vandet fordeles jævnt over kaffegrumset for at opnå en mere afbalanceret ekstraktion.

For dem, der foretrækker at holde deres kaffe varm i længere tid, kan en kaffemaskine med termokande være den perfekte løsning. Denne type kaffemaskine leveres typisk med en dobbeltvægget isoleret kande, der holder kaffen varm i timevis uden at påvirke smagen.

Hvad gør koffein ved kroppen?

Koffein er et stimulerende middel af methylxanthin-klassen, der påvirker centralnervesystemet (CNS). Det er verdens mest udbredte psykoaktive stof. I modsætning til mange andre psykoaktive stoffer er det lovligt og ureguleret i næsten alle dele af verden. Der er flere kendte virkningsmekanismer, som forklarer virkningerne af koffein. Den mest fremtrædende er, at det reversibelt blokerer adenosins virkning på dets receptorer og dermed forhindrer den døsighed, der fremkaldes af adenosin, i at indtræde. Koffein stimulerer også visse dele af det autonome nervesystem. Med andre ord, så sørger koffeinen i kaffen for, at du ikke bliver lige så træt.

Koffein er et bittert, hvidt krystallinsk purin, et methylxanthinalkaloid, som findes i kaffeplanter og te-buske samt i en række andre planter. En kaffebønne indeholder 1-2 % koffein, mens bladene fra tebuske (Camellia sinensis) indeholder 2-3 %. Kola-nødden indeholder ca. 1,5 % koffein og chokolade 0,2-0,8 %. Det er en af grundene til, at folk drikker kaffe og te. Koffein kan have både positive og negative sundhedsmæssige virkninger. Disse fordele og ulemper kan undersøges i detaljer nedenfor.

Positive virkninger:

 • Opmærksomhed: Koffein kan hjælpe folk til at føle sig mere opmærksomme og vågne
 • Forbedret fysisk ydeevne: Koffein kan forbedre den fysiske præstationsevne med op til 12 %.
 • Vægttab: Koffein kan øge stofskiftet og fremme vægttab
 • Lavere risiko for dødelighed: Regelmæssige kaffedrikkere har en lavere risiko for at dø end dem, der ikke drikker kaffe.
 • Lavere risiko for kræft: Kaffe er forbundet med en lavere risiko for visse kræftformer, f.eks. leverkræft.
 • Bekæmper depression: Kaffe kan være med til at bekæmpe depression og gøre folk gladere.

Negative virkninger:

 • Angst og rastløshed: Koffein kan forårsage angst og rastløshed, især i store doser
 • Søvnløshed: Koffein kan forstyrre søvnen og forårsage søvnløshed, især i store mængder.
 • Højt blodtryk: Koffein kan midlertidigt øge blodtrykket
 • Halsbrand: Koffein kan forværre halsbrand og fordøjelsesbesvær
 • Muskelrystelser: Koffein kan forårsage muskelrystelser
 • Dehydrering: Koffein kan forårsage dehydrering

Hvor meget koffein må man indtage om dagen?

Der er ikke noget universelt svar på dette spørgsmål, da alle metaboliserer koffein forskelligt og tolererer det i forskellige niveauer. De fleste eksperter er dog enige om, at 400 mg koffein om dagen er en sikker mængde for de fleste sunde voksne. Dette svarer til ca. fire kopper kaffe.

Husk, at andre koffeinholdige drikkevarer som sodavand og energidrikke også kan bidrage til din daglige mængde. Så hvis du indtager andre koffeinholdige drikkevarer i løbet af dagen, skal du sørge for at medregne det, når du beregner dit samlede koffeinindtag.

Hvis du er gravid eller ammer, er det bedst at begrænse dit koffeinindtag til 200 mg om dagen. Og hvis du har helbredsproblemer som f.eks. angst eller hjerteproblemer, bør du tale med din læge om, hvor meget koffein det er sikkert for dig at indtage.

Hvor længe går der før koffeinen virker?

Koffein virker normalt inden for 30 minutter efter indtagelse. Dette kan dog variere afhængigt af hvor meget koffein du indtager og andre faktorer, såsom din alder og dit helbred. Hvis du indtager store mængder koffein eller er følsom over for dets virkninger, kan det tage længere tid, før virkningen sætter ind.

Hvor længe er koffein i kroppen?

Koffein forbliver i kroppen i ca. seks timer. Dette kan dog variere afhængigt af, hvor meget koffein du indtager, din alder og andre faktorer. Hvis du indtager store mængder koffein eller er følsom over for dets virkninger, kan det forblive længere tid i dit system. Det betyder, at du også kan mærke virkningerne af koffein i længere tid.

Hvis du vil vide mere om de forskellige bryggemetoder, og hvordan de kan påvirke koffeinindholdet i din kaffe, kan du læse mere i vores kaffebrygning guide.

FAQ

Hvor meget koffein er der i kaffe?
Selvom den gennemsnitlige kaffebønne kun har et moderat koffeinindhold på mellem 1,1 % og 2,2 %, svarer det stadig til et anstændigt koffeinindhold på mellem 95 mg og 200 mg pr. portion. Bemærk dog, at den faktiske mængde kan variere afhængigt af forskellige forhold som f.eks. den anvendte type kaffebønne, hvordan den er blevet brygget, eller endda størrelsen på den kop, kaffen drikkes af. F.eks. indeholder et espressoshot typisk omkring halvt så meget koffein i forhold til almindelig filterkaffe.
Hvordan virker koffein?
Koffein har forskellige kendte mekanismer, som forklarer dets virkninger. Den mest kendte er, at det reversibelt hæmmer aktiviteten af adenosin på dets receptorer, hvilket forhindrer døsighed forårsaget af adenosin i processen. Koffein aktiverer også visse aspekter af det autonome nervesystem.
Hvor længe virker koffein?
Afhængigt af hvor meget koffein du indtager og andre variabler såsom din alder eller dit helbred, begynder virkningerne af koffein normalt at indtræffe inden for en halv time. Dette kan dog forlænges, hvis du drikker mange koffeinholdige drikkevarer eller er særligt følsom over for virkningerne.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme