En støbejernspande er de professionelles foretrukne valg, når der skal steges kød og grøntsager ved høje temperaturer. Den kan nemlig blive brændende varm, og så tåler den alverdens tæsk med både knive og metalredskaber. På grund af massefylden er støbejernspanden tung at arbejde med, men det betyder også at den holder bedre på varmen så du får en flot stegeskorpe på bøffen.

Vi har gennemgået de nyeste tests og undersøgt hvad eksperterne anbefaler, så i denne artikel finder du 4 af de bedste pander i støbejern samt gode råd til rengøring og vedligeholdelse.

Fiskars Brasserie – bedste støbejernspande i test

Fiskars Brasserie er bedst i test hos Testfakta. Den opvarmes hurtigt på alle varmekilder og holder sig varm længe, og da håndtaget er af træ bliver det ikke varmt. Prisen er desuden rimelig, så her kan du gøre et godt køb.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
269,00 kr. 49,00 kr. 318,00 kr. Til butik »

Fiskars Brasserie klarer sig rigtig godt i test hos Testfakta. Her er både varmeegenskaber, stegeresultat samt anvendelse og sikkerhed blevet undersøgt og vurderet. Støbejernspanden fra Fiskars vinder fordi den hurtigt bliver varm, holder sig varm længe og er nem at rengøre efter brug. Derudover bliver håndtaget heller ikke varmt, fordi det er lavet af træ og dermed ikke overfører varmen fra selve panden.

Støbejernspanden fås i 3 størrelser: 24, 27 eller 29 centimeter. I denne artikel har vi udvalgt modellen på 27 centimeter, da den passer til de flestes madlavningsbehov. Udover at have et håndtag af træ, er der også støbt et lille håndtag i den ande side af panden. Dermed kan du nemt holde støbejernspanden med begge hænder, hvilket eksempelvis er smart hvis du skal flytte den fra kogepladen til en bordskåner uden at spilde.

Panden har desuden fået en porcelænsemalje, som både beskytter kogepladen og gør vedligeholdelsen lettere. Du undgår nemlig at alting sætter sig fast i bunden, og du kan vaske den ren med vand og lidt sæbe.

Detaljer:

  • Emalje: Porcelæn
  • Udvendig diameter: 27 cm.
  • Indvendig diameter: 24 cm.
  • Håndtag: Træ
  • Vægt: 2,6 kg.

Fiskars Brasserie Grill – god støbejernspande til grillstriber

Ønsker du perfekte grillstriber på bøffen, kan Fiskars Brasserie også fås som grillpande. Den har dybe spidse riller, der laver flotte og tydelige grillstriber på både bøffer og andre typer kød.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
409,00 kr. 49,00 kr. 458,00 kr. Til butik »

I Fiskars Brasserie-serien er også en grillpande af støbejern, som har flere gode egenskaber. Den har først og fremmest spidse og dybe riller, så du er sikker på at det kun er selve rillerne der afgiver varme til kødet. Dermed får du flottere og mere markerede grillstriber, hvilket jo er årsagen til at du i første omgang vælger en grillpande.

Da grillpanden tilmed er af støbejern, undgår du et stort varmetab når kødet lægges i panden. Støbejernets høje massefylde sørger nemlig for at holde godt på varmen, hvilket igen gavner stegningen.

Grillpanden har som resten af Brasserie-serien fået en porcelænsemaljering, som skåner kogepladen og letter vedligeholdelsen.

Detaljer:

  • Emalje: Porcelæn
  • Udvendig diameter: 27 cm.
  • Indvendig diameter: 24 cm.
  • Håndtag: Træ
  • Vægt: 2,6 kg.

Skeppshult Professional – robust og populær støbejernspande

Skeppshult Professional får topkarakter hos Aftonbladet, og den er en af de mest populære støbejernspander herhjemme. Blandt andet anbefales den af flere på Gastromands forum, da den kan blive meget varm og føles ganske robust. 

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
799,00 kr. 39,00 kr. 838,00 kr. Til butik »

Vil du gerne ofre en lille smule mere på din nye støbejernspande, er Skeppshult Professional det rette valg. Den får ikke mindst topkarakter hos Aftonbladet, men flere brugere anbefaler Skeppshult hos Gastromand.

Ifølge Skeppshult selv er de det eneste tilbageværende jernstøberi i Skandinavien, som fortsat producerer køkkengreb i støbejern. Deres produktion har eksisteret siden 1906, og alle støbejernsprodukter har 25 års garanti.

I modsætning til andre producenter, er støbejernspanderne fra Skeppshult ikke emaljerede. Det betyder som regel at holdbarheden øges, men det stiller også nogen lidt anderledes krav til vedligeholdelsen. Panden er fra fabrikken olieret og brændt, hvorved den er klar til brug efter en hurtig skylning under varmt vand. Efter brug må du aldrig vaske den med sæbe. Den skal derfor bare skylles med varmt vand og tørres helt, hvorefter du med fordel kan smøre den med lidt olie før den sættes væk. Med tiden vil denne støbejernspande kun blive bedre.

Da håndtaget på Skeppshult Professional er af rustfrit stål, kan du sætte støbejernspanden direkte i ovnen eller lave mad direkte over bålet med den.

Du kan læse en mere detaljeret guide til anvendelse og vedligeholdelse længere nede i denne artikel.

Detaljer:

  • Emalje: Ingen – kræver jævnlig oliering og brænding
  • Udvendig diameter: 28 cm.
  • Indvendig diameter: 25 cm.
  • Håndtag: Rustfrit stål
  • Vægt: 3 kg.

Ronneby Bruk Ultra Light Original – let støbejernspande

Ronneby Bruk Ultra Light Original er, som navnet antyder, en let støbejernspande. Faktisk er den cirka et kilo lettere end andre modeller i samme størrelse, men alligevel er den topscorer hos Testfakta

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
359,00 kr. 49,00 kr. 398,00 kr. Til butik »

Ronneby Bruk har med Ultra Light Original-serien forfinet støbemetoden, så panden er lettere end andre modeller i tilsvarende størrelse. Støbejernspanden er nemlig lavet på en måde, så den er en lille smule tyndere i bunden og siderne. Det betyder at vægten er markant lavere, så den er nemmere at håndtere i dagligdagen.

Støbejernspanden fås i flere størrelser: 24, 26, 28 eller 30 centimeter. Dermed kan du frit vælge den størrelse der passer dig og dit komfur. Selvom den er lettere end traditionelle støbejernspander, kan den stadig bruges på alle varmekilder. Den har desuden et håndtag af silikone, som både er varmeisolerende, nemt at holde på og tåler temperaturer op til 220 grader. Panden kan således tåle ovn.

Ultra Light Original-støbejernspanderne er klargjort fra fabrikken, hvor de er blevet smurt med rapsolie og derefter brændt. Det betyder at du kan bruge din nye støbejernspande med det samme, men at du med tiden bør sørge for regelmæssig pleje og vedligeholdelse.

Detaljer:

  • Emalje: Ingen – kræver jævnlig oliering og brænding
  • Udvendig diameter: 28 cm.
  • Indvendig diameter: 17,5 cm.
  • Håndtag: Silikone (tåler ovn op til 220 gr.)
  • Vægt: 1,6 kg.

Sådan rengør du din støbejernspande

En støbejernspande tåler som udgangspunkt ikke sæbe, da det tørrer panden ud og sætter sig fast i jernet. Har den eksempelvis en porcelænsemaljering kan du godt vaske den med lidt sæbe.

Er din støbejernspande med eller uden emalje?

En pande af rent støbejern kendetegnes ved en meget ru overflade, mens en emaljeret støbejernspande har en glattere overflade.

Sådan rengør du emaljeret støbejern

Emaljeret støbejern kan rengøres med varmt vand og lidt opvaskemiddel. Du bør altid gøre den helt ren efter brug, hvis du ikke ønsker at madrester skal sætte sig fast næste gang du bruger den. Genstridige madrester kan fjernes ved at lægge panden i blød i sæbevand natten over.

Sådan rengør du rent støbejern

Pander af rent støbejern må aldrig vaskes med sæbe, men udelukkende med varmt vand. Efterfølgende kan du med fordel smøre den med lidt olie, da det forebygger rust.

Er madresterne brændt fast eller er din støbejernspande eksempelvis klistret, kan du fylde den med køkkensalt og varme den helt op. Lad den stå sådan i op til en halv time, mens du med jævne mellemrum giver saltet en omrøring. Husk at sørge for god udluftning imens, da panden kan ryge en del.

Saltet suger alt snavs og fastbrændte madrester til sig, og efterlader porerne i jernet åbne. Dermed er støbejernspanden klar til en ny oliering og brænding.

Sådan klargør du din støbejernspande

Når din pande af rent støbejern er renset for madrester og salten fjernet, skal der brændes ny olie ind i overfladen. Når olien brændes fast lukkes porerne i jernet, og overfladen bliver glat og nem at stege på.

Start med at opvarme støbejernspanden ved højeste temperatur på kogepladen, og fordel lidt solsikke- eller vindruekerneolie i bunden af panden. 1-2 spiseskeer bør være nok. Lad det varme op til rygepunktet, og fordel olien jævnt over hele overfladen med en bomuldsklud. Sørg også for at komme godt op ad kanterne og eventuelt ydersiderne.

Når olien er fordelt over hele støbejernspanden, slukker du for kogepladen og lader den stå til den er kølet naturligt ned.

Olien skal nu være brændt godt fast til overfladen, så den føles glat at røre ved.

Støbejernspande test – her er de 4 bedste
5 (100%) 3 votes

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar